Connect with us

ACTUALITATE

Hotelierii clujeni cer scutirea de impozitul pe clădiri pe un an, coronavirusul le pune pe butuci afacerile  

Publicat


Hotelierii din 8 mari hoteluri clujene au cerut azi autorităților măsuri din cauza pandemiei de coronavirus, solicitând amânarea cu un an a impozitului pe clădiri și scutirea pe 6 luni de la plata contribuțiilor sociale.

”A avut loc o întâlnire reprezentanților a 8 hoteluri clujene care reprezintă 45% din capacitatea de cazare, în care s-au discutat problemele comune ale industriei hoteliere din punct de vedere economic în această perioadă. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu oamenii după prăbușirea sistemului hotelier, în condițiile în care lumea nu mai circulă, nu se mai organizează evenimente publice.

Încasările tind spre zero, reprezentanții hotelurilor caută soluții comune privind protecția angajaților din hoteluri pentru că dacă nu se face nimic, în 2-3 luni 800 de angajați ai hotelurilor  prezente și alții de la alte hoteluri vor trebui să fie disponibilizați”, a spus Pop.

Acesta a explicat că hotelierii cer autorităților locale amânarea impozitului pe clădiri timp de un an sau anularea acestuia, iar celor naționale scutirea pe termen de 6 luni de la plata contribuțiilor sociale, iar pe un an de la plata impozitului specific, care se achită pentru licențiere în funcție de paturi.

”Situația este de maximă criză, este vorba de minima înțelegere partenerială între stat și oamenii de afaceri pentru atenuarea efectelor crizei provocate de coronavirus”, a afirmat Pop.

Răzvan Țărmure, reprezentantul unui hotel din Cluj-Napoca, a precizat că Italia sau Franța au aplicat deja scutiri sau ajutoare de stat domeniului hotelier.

Hotelul acestuia a pierdut 20.000 de euro în ultimele 24 de ore în urma  anulării rezervărilor.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Publicat

oua rosii pasti cjcpct cluj

Sărbătorile Pascale se apropie cu rapiditate, iar clujenii se află în căutarea unor experiențe autentice și memorabile. Astfel, pensiunile din Cluj și împrejurimi pun la dispoziție diferite oferte pentru turiști, atrăgându-i prin diversitatea culturală și facilitățile oferite.

Clujul. Nu doar cultural, dar și tradițional

,,Anul acesta, vă invităm să explorăm împreună un weekend de activități pentru toată familia, concepute să creeze zâmbete, să încurajeze explorarea și să cultive magia momentelor petrecute împreună.

De la ateliere de pictat ouă de Paște în stiluri tradiționale și moderne, la vânătoarea de comori în grădinile noastre, tir cu arcul, plimbări în natură, clase de dans și până la povești sub stele, avem grijă ca fiecare zi să fie plină de surprize și bucurie”, promite Sun Garden.

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Pensiunea din Cluj-Napoca dispune de o ofertă complexă în perioada 3 – 6 mai, unde în prețul de 4.350 ron/cameră intră diverse activități cu specific tradițional, care corespund preferințelor fiecărei categorii de vârstă.

De asemenea, în completarea activităților, Sun Garden mai pune la dispoziție o ofertă atractivă: accesul complet gratuit la Wellnes&Spa, ce cuprinde Paradisul Amedeea și Aqua Experience.

Maramureșul. Leagănul tradiționalității

“Dacii Liberi Resort & Spa”, din Petrova, Maramureș, aduce în atenția turiștilor multiple posibilități de relaxare și petrecere a timpului în perioada 3-6 mai 2024.

Copiii se pot bucura de activități recreative în incinta resortului precum ateliere de vopsit ouă, iar pentru adulți atelier de preparat cozonaci. De asemenea, pe lângă relaxarea de la Spa-ul resortului, turiștii vor avea ocazia să viziteze în Maramureș diferite mănăstiri, iar la întoarcere vor avea parte de o seară maramureșeană cu cina festivă și formație locală. Pensiunea pune la dispozitie camere duble si standard, dar si trei tipuri de apartamente, a caror preturi variază între 2.100 și 2.500 ron.

Tot în Maramureș, “Conacul Cosăului” din Ferești dispune de o capacitate de peste 20 de persoane, cu camere duble și regim de demipensiune.

În ziua de Paște, regimul este de pensiune completă, iar prețul este de 400 de lei pe camera dublă.

Cu o priveliște ce încântă turiștii, înconjurată de un râu unde oaspeții pot pescui, pensiunea este un loc oportun pentru relaxare și un prilej bun de a împărtăși tradițiile zonei alături de oamenii satului.

Bistrița-Năsăud. Mulți știu – puțini cunosc

Județul Bistrița – Năsăud dispune de multe zone atractive, de la munții impunători și pădurile bogate, până la lacul Colibița, considerată de către turiști ,,vedeta” locului.

De aceea, cu ocazia sărbătorilor pascale, clujenii pot opta pentru Hotel Jelna. Gazdele pun la dispoziție preparate atât din bucătăria locală, cât și internațională, muzică live & live cooking, dar și acces la spa.

De asemenea, se va organiza un ,,egg hunt” și o cină festivă. Hotelul dispune de locuri libere în perioada sărbătorilor, în una dintre cele 16 camere duble sau cele patru apartamente, a căror dotare au în comun un minibar și un pat extra pentru nou-născuți.

Pentru adulți, prețurile cazărilor la hotel încep de la 3.500 de lei și pot ajunge până la 5.250 de lei, în timp ce copiii beneficiază de ușoare reduceri, în funție de categoria de vârstă.

Bihor. Ținutul Băilor Termale

Stațiunea balneară Băile Felix a devenit cunoscută pentru apele termale bogate în minerale benefice pentru sănătate, precum și pentru facilitățile moderne de tratament și relaxare pe care le oferă.

Astfel, an de an mulți turiști se îndreaptă spre o vacanță în inima Bihorului, iar disponibilitatea pensiunilor scade rapid în apropierea perioadelor sezoniere.

În această varietate de oferte, vila Metropol se remarcă prin prețurile considerate atractive, unde în suma de 400 lei/noapte cazații beneficiază de mic dejun inclus și acces la piscină, saună, jacuzzi și terenuri de sport.

Alba. Paștele la moți acasă

Județul Alba își așteaptă vizitatorii de Paște, atât cu zona montană cât și cu șesul. Cei care preferă Apusenii, pot pătrunde prin „Poarta Arieșului”. Pensiunea este situată la ieșirea din Arieșeni spre Bihor pe D.N.75 ALBA-ORADEA, la 2 km de pârtia de schi de la Vârtop.

Are 24 de locuri în paturi + 6 paturi suplimentare pentru copii în 9 camere de 2 locuri și 2 camere de 3 locuri. Toate camerele au baie, televizor și internet.

Oferta de Paște include 5 nopți de cazare cu acces la piscină, demipensiune, masa de Paște și o gustare după Înviere, pentru 1.100 lei/persoană adultă. Pentru 4 nopți,  900 lei.

Sărbătoarea Paștilor poate fi petrecută într-un mod foarte plăcut la „Casa Moților” din Bucium. „Este locul perfect, desprins din poveste. Un loc arhaic, desprins din poveste şi din vremuri demult apuse, zona te va cuceri de la prima întâlnire cu relief domol şi accesibil de Apuseni, cu verde de cetină de brad, cu incredibil de albastru de cer şi cu liniştea de mult visată”, spun gazdele.

Cazarea costă între 160 și 230 lei/noapte/ cameră.

Casa Dives – pentru boieri

În apropiere de Transalpina, la Pianu de Sus se află Casa Dives, varianta Boierească din 1850, un loc ideal pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

„Degustă Transilvania! Te invităm să explorezi un mod de viață înconjurat de cultură și natură în centrul triunghiului Cetatea Alba Carolina-Transalpina-Castelul Corvinilor. Dacă ți-e dor de puțină liniște, de bucate locale curate și cu istorie în spate, atunci această experiență este pentru tine. Vino să te bucuri de tradițiile locului, de gazde omenoase, pregătește-te pentru un șir nesfârșit de ospețe. Explorează gusturi locale. Descoperă tradiții și comunități”, sună invitația gazdelor primitoare.

La Casa Dives ai variantele 4 – 6 nopti cu demipensiune si activități. Cazare într-o casă construită la 1850, piscină încălzită la 29 de grade, jacuzzi strămoșesc, ciubăr din lemn cu apă caldă de izvor, licori traditionale la infinit, vin de Jidvei la discreție, foc de tabără și 2 mese pe zi + un mare prânz Pascal.

Cu ce mai tentează gazdele pe oaspeți? Cu căutarea cadourilor pentru copii, ascunse de iepuraș în grădină, cu un ospăț cu tocăniță de vânat și carne de vită nobilă sau vinars de casă pentru doamnele fine. Optional, plimbări cu trăsura, traseu călare, închiriere ATV sau drumeție pe Via Transilvanica.

Prețurile variază între 700 și 1.050 lei/ noapte/persoană.

Bianca Matei, Timeea Morocoj, Alexandru Mocan

Citește mai departe

CULTURA

A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani

Publicat

Cunoscutul și apreciatul umorist, scriitor, dramaturg și om de radio Cornel Udrea, s-a stins din viață în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2024. Avea 77 de ani.

Cornel Udrea s-a născut în anul 1947 în Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie, absolvind în anul 1969.

A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani

La un an de la absolvire, din anul 1970, a lucrat ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea a fost coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public, fiind, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Opera sa literară cuprinde peste 50 de volume și numeroase piese de teatru și monografii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Primăria Cluj-Napoca a SEMNAT contractul pentru realizarea Centrului de Colectare cu Aport Voluntar (CAV)

Publicat

Emil Boc

Primarul Emil Boc a semnat, miercuri, contractul pentru realizarea CAV – Centrul de colectare cu aport voluntar al Primăriei Cluj-Napoca. Investiție depășește 900.000 euro.

„Am semnat contractul pentru realizarea CAV – Centrul de colectare cu aport voluntar al Primăriei Cluj-Napoca. Fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemului de colectare și selectare a deșeurilor. Investiție de peste 900.000 euro

Acest centru pentru deșeuri este foarte important pentru că răspunde la o nevoie practică și se adaugă investițiilor în realizarea unui oraș din ce în ce mai verde. Cu alte cuvinte, din ce în ce mai mulți clujeni aleg să recicleze, depun efort pentru a sorta deșeurile în așa fel încât o parte cât mai mare să poată fi folosită ca reciclabil.

Primăria Cluj-Napoca: S-a SEMNAT contractul pentru realizarea Centrului de Colectare cu Aport Voluntar (CAV)

Primăria realizează acum – cu fonduri europene – un centru modern unde să poată fi duse voluntar o varietate mare de deșeuri: de la hârtie și sticlă la piese de mobilier, anvelope, moloz, frigidere, televizoare etc. Proiectul european pentru noul CAV al orașului se finalizează în acest an.

Continuăm să investim în toate dimensiunile care alcătuiesc ceea ce ne dorim prin sintagma Oraș Verde:
– transport public electric, nepoluant
– zone verzi extinse și revitalizate, noi parcuri
– programe de plantări cu obiectivul de 100.000 arbori plantați până în 2030
– iluminat eficient energetic pe străzi
– sisteme de creștere a eficienței energetice la școli, grădinițe, piețe și alte clădiri publice ș.a.

Acestea sunt câteva exemple de categorii unde derulăm proiecte cu finanțare europeană pentru a dezvolta Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim fiecare.

Despre Centrul de Colectare cu Aport Voluntar al Primăriei Cluj-Napoca

Am semnat contractul privind realizarea – din fonduri provenite din PNRR – a proiectului „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar”. Terenul pe care se amenajează are o suprafață de 4.300 mp și se află pe strada Platanilor fn.

În cadrul acestui nou centru se vor colecta deșeuri precum: reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, fluxuri speciale de deșeuri precum deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre animale, deșeuri din construcții și demolări.

Ce se realizează în cadrul proiectului european:
– container pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
– container administrativ pentru supraveghere, depozit de scule, grupuri sanitare
– 3 containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie / carton, plastic și textile
– 3 containere închise și acoperite de tip „walk-in” pentru colectarea deșeurilor electrice / electronice, acelor de uz casnic (frigidere, televizoare etc.) și a celor de mobilier din lemn
– 2 containere de tip „skip” deschise pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle / borcane / recipiente
– 3 containere de tip „ab-roll” deschise, înalte pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte / grădină (crengi, frunze etc.)
– 3 containere de tip „ab-roll” deschise, joase pentru deșeuri din construcții, moloz
– container frigorific pentru cadavre de animale mici (pisici, câini, păsări)
– două scări mobile metalice pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise, înalte
– separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă

De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea unei zone verzi cu gazon și plantație perimetrală de protecție, sistem de iluminat și camere de supraveghere.

Valoarea proiectului: 3.830.913,04 lei fără TVA.

Executant: SC BRUCO ANTREPRIZA SRL cu subcontractant pentru lucrările electrice pe SC SKYLINE SRL.

Proiectul contribuie la accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor și este în linie cu direcțiile strategice de dezvoltare ale municipiului Cluj-Napoca pentru componenta verde”, a scris primarul pe Facebook.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste: Szakats Istvan, secuiul revoltat

Publicat

Szakats Istvan

„Nu-mi place când sunt luat de prost!” afirmă abrupt ,de la începutul discuției, Szakats Istvan, unul dintre cei mai vocali și mai vizibili lideri ai societății civile clujene.

Dar despre cum ajunge un absolvent de matematică-informatică – venit la Cluj taman din Miercurea Ciucului, să se implice cu abnegație și zel în problemele comunității puteţi afla câte ceva din podcastul „Contraste” realizat de Florin Danciu.

Pentru mai multe detalii, platforma „Clujul civic”, la care Istvan Szakatseste unul dintre moderatori/animatori, vă stă la dispoziție chiar dacă nu veți fi totdeauna de acord cu părerile și (uneori) vehemența de acolo.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax