ACTUALITATE
Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 4-10 ianuarie și cine va avea succes și noroc
Berbec
Începutul acestei săptămâni este unul bun pentru tine. Încerci să îți faci planuri de viitor deoarece este un nou început de an și îți dai seama că vrei să faci investiții, dar ai grijă să nu cheltuiești nesăbuit și fără limite și scopuri stabilite.
Taur
Un nou început de an și tu ești speriat de ceea ce va aduce. Fii responsabil, asumă-ți ce se întâmplă și încearcă să te gândești la noi proiecte pentru că nu vei avea foarte mulți bani în primele luni ale lui 2021. Ulterior, odată cu seriozitatea vei găsi surse financiare pe lângă salar.
Gemeni
Vrei să stai singur, dar în același timp îți lipsește familia și dorești să petreci mai mult timp cu ei. Astfel, trebuie să ai un echilibru și să îți stabilești anumite obiective pentru că pentru tine 2021 vine cu noi provocări.
Rac
O veste minunată își va face loc să apară în această săptămână în fața ta. Poate fi vorba despre mulți bani, un copil sau anumite câștiguri pe diferite planuri. Fi atent la persoanele care au un interes vis-a-vis de tine, pentru că spre sfârșitul săptămânii ați putea avea o dezamăgire și acest lucru nu este potrivit pentru noul an.
Leu
În noul an este posibil să vă mutați din locuința actuală, să aveți parte de certuri, despărțiri, dar probabil și o căsătorie. Pe plan financiar aveți suișuri și coborâșuri. Totuși trebuie să vă fixați niște idealuri și să ai un ghid prestabilit pentru a se întâmpla doar lucrurile bune.
Fecioară
Săptămâna va începe aglomerat pentru tine. Va trebui să să faceți cumpărături neobișnuite, deci planul financiar vă este afectat, dar vă dați seama că de acum încolo nu tot ceea ce se vede trebuie cumpărat. Spre sfârșitul săptămânii îți vei da seama că familia este locul unde dorești să fii și că ea îți oferă cea mai mare liniște, dar vrei să câștigi mulți bani anul acesta pentru planurile tale, deci trebuie să găsești un echilibru.
Balanță
Ai de luat decizii majore în această săptămână și se poate să te lași influențat. Cel mai bine este să te obișnuiești cu ideea că lucrurile nu vor mai fi ca înainte. Totuși, aceste decizii pot duce atât spre rău cât și spre foarte bine, ai grijă cu cine te aliezi. Începutul de an nu îți aduce câștiguri mari, dar trebuie să te concentrezi pe ceea ce contează.
Scorpion
După o săptămână grea doriți și aveți nevoie de o pauză. Vă bucurați de reușitele anului trecut, dar probabil cauți să fii mult mai bun în prezent. Trebuie să te hotărăști ce faci cu locul de muncă și cum vrei să avansezi pe plan financiar, dar ai grijă că este posibil să ai parte de dezamăgiri.
Săgetător
Sfârșitul anului a venit cu niște greșeli. Ai renunțat la cine și ce nu trebuia, iar acum repercursiunile sunt suferința și regretele. În noul an trebuie să te ierți pe tine, să te împaci cu persoanele care îți sunt dragi și să faci niște compromisuri.
Capricorn
O săptămână de vis așteaptă să înceapă. Aveți câștiguri mari la început de an pentru că intrați cu mari speranțe în 2021. Ține cont de cei din jur, ajută-l pe cel de lângă tine și succesul va fi de partea ta. Nu îți neglija familia și ai grijă de familia ta.
Vărsător
Problemele trebuie lăsate în urmă. Începutul de săptămână te face să fii gânditor și mai mult să găsești diferite soluții la actualul disconfort. Trebuie să fii rațional și foarte exact în ceea ce faci și reușitele vor apărea.
Pești
Micile favoruri și ajutorul pe care îl poți acorda te duc pe drumul cel bun. Astfel, în 2021 vei culege roadele și vei fi împlinit pe multe planuri. Familia, prietenii și cunoscuții vor vedea în tine evoluție și vei fi apreciat de toată lumea.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei
La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.
EVENIMENT
EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză
Potrivit exit poll-urilor prezentate la ora 21.oo, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.
Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.
Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.
George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.
Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019
La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .
În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.
S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.
În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.
În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.
Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.
EVENIMENT
Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude
PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.
Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.
”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.
Urnă mobilă cu dosar penal
De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal
”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.
Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 20.00, în jud. Cluj votaseră 55,44%.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 20.oo votaseră 57,80% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 20.00
În Cluj-Napoca, până la ora 20.00 au votat aproape 63,60% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 20.00 era de 67,14%.
În județul Cluj au votat și aproape 76.000 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
La nivel național, prezența la vot este de 51,1%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 10.000.000.
Județul Cluj se situa la 19.00 pe locul 2 ca prezență la vot, în timp ce Cluj-Napoca era pe primul loc.