Connect with us

EVENIMENT

HARTA: Coronavirus- situația în Cluj și în județele vecine. Cazuri confirmate, în izolare și în carantină pentru Cluj, Alba, Mureș, Bihor, Sălaj, Bistrița și Maramureș

Publicat


coronavirus

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până marți, 17 martie,  ora 9,30, pe teritoriul României, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.
De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București).
În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Luni a fost raportat patrulea caz în Cluj și primul în județul Sălaj, județ care până la raportarea din această dimineață nu avea înregistrat niciun caz confirmat cu coronavirus

Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Bilanțul total al celor care au fost depistați cu acest virus a ajuns la 158. România a intrat în scenariul nr.3 elaborat de autorități, iar președintele a anunțat că va decreta, luni, Stare de Urgență.

Vineri în România s-a înregistrat cel mai mare număr de confirmări cu coronavirus: 34. Sâmbătă 14 martie s-au înregistrat 32 de cazuri. Duminică dimineața până la ora 11,00 s-au înregistrat alte opt cazuri noi.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România în data de 26 februarie, iar pacientul – tânărul din Gorj care s-ar fi contaminat de la un om de afaceri italian – a fost asimptomatic. În data de 7 martie a fost anunțat și primul caz de coronavirus din București – un cetățean care venise tot din Italia.

Vă prezentăm mai jos situația oficială cu cazurile confirmate, cazurile aflate în carantină și cu numărul persoanelor aflate în izolare la domiciliu pentru județul Cluj și județele învecinate Maramureș, Mureș, Sălaj, Bihor, Bistrița Năsăud și Alba

Cluj
Număr cazuri confirmate: 4 
Persoane izolate: 1.067
Persoane în carantină: 100

 

Bistriţa Năsăud
Număr cazuri confirmate: 1 
Persoane izolate: 153
Persoane în carantină: 95
Maramureş
Număr cazuri confirmate: 1 
Persoane izolate: 682
Persoane în carantină: 283
Sălaj
Număr cazuri confirmate: 1 
Persoane izolate: 369
Persoane în carantină: 77
Bihor
Număr cazuri confirmate: 1 
Persoane izolate: 459
Persoane în carantină: 75
Alba
Număr cazuri confirmate: 0 
Persoane izolate: 193
Persoane în carantină: 35
Mureş
Număr cazuri confirmate: 4 
Persoane izolate: 307
Persoane în carantină: 42
APASĂ pe IMAGINEA de mai  jos pentru HARTA LIVE
coronavirus

UPDATE 14 martie ora 22,00: O femeie de 25 ani din Cluj-Napoca, întoarsă din Berlin în 11 martie, a fost depistată pozitiv cu coronavirus și a fost internată vineri la Spitalul de Boli Infecțioase.

Este al treilea caz din Cluj confirmat, după care prima persoană din cluj a fost internată la Timișoara și cea de 33 de ani care este la Infecțioase la Cluj-Napoca și care este cercetată pentru că ar fi mințit la intrarea în țară că nu a venit din Italia.

În România până în 14 martie 2020 au fost confirmate 123 de cazuri. Autoritățile au lansat SCENARIUL 3, iar președintele a anunțat că luni va declara Stare de Urgență.

UPDATE: Duminică 15 martie 2020 ora 8,00

Caz 122 Femeie, 58 ani București, asistent medical Spitalul Gerota, contact caz 30

Caz 123, Tânăr, 24 ani, București, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16

Iată ultimele  confirmate ( ora 22,00)

Caz 114 Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 ( tânăra care nu a respectat autoizolarea)

Caz 115 Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26
Ambele cazuri ( 114 și 115) sunt asistente medicale

Caz 116 Bărbat, 60 ani, Caraș Severin, aflat în carantină Reșița, întors din Italia în 11.03.2020

Caz 119 Femeie, 25 ani din Cluj Napoca, întoarsă din Berlin în 11.03

Caz 120 Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia în 11.03, aflat în carantină în SM

Caz 121 Bărbat din Bucuresti, 37 ani, intors Norvegia în 13.03., internat în Spitalul de Boli Infecțioase V Babeș București

Cazuri confirmate la nivel de județ

România a intrat în SCENARIUL 3 de Coronavirus

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.
Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.
Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: “PSD și PNL duc România în prăpastie, cu cele mai mari prețuri la energie din Europa”

Publicat

Lulea

”Sub conducerea dezastruoasă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, România a atins un nou record rușinos: cel mai mare preț la energie din Europa”, acuză Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

În loc să gestioneze eficient această situație, guvernarea PSD-PNL a adus sistemul energetic național într-o stare critică, iar românii vor resimți din plin povara acestei crize în lunile ce urmează. Cu prețuri care frizează absurdul și care contribuie din plin la o inflație galopantă, viața pentru milioane de cetățeni s-a degradat, iar competitivitatea firmelor autohtone este distrusă.

Pe 2 septembrie 2024, România a înregistrat o premieră nedorită: prețul energiei a depășit 1000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Așa ceva este inacceptabil într-o țară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preț rezonabil pentru consumatori. Prețurile au explodat începând cu ora 17: 167 euro/MWh, apoi 464 euro/MWh la ora 18, culminând cu peste 1000 de euro/MWh între orele 20 și 21.

Capacități de producție închise

Cum am ajuns aici? Simplu. Din 2019 încoace, guvernele PSD și PNL au închis mai multe capacități de producție pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei și pentru un număr limitat de ore pe an.

În lipsa capacităților de producție continuă și a unor soluții de stocare, sistemul energetic a devenit instabil și extrem de vulnerabil la fluctuațiile pieței. Iar rezultatul? Românii plătesc facturi astronomice, în timp ce companiile noastre își pierd competitivitatea.

Mai grav, acest dezastru energetic nu este doar o problemă de moment. Prețurile vor continua să crească, iar de la 1 aprilie 2025, românii vor începe să plătească facturi în baza prețurilor de la acel moment, care, dacă se păstrează ritmul actual, vor fi asemănătoare sau mai mari decât cele din 2021. În timp ce guvernul tace, cetățenii vor resimți și mai puternic impactul acestei crize, în condițiile în care deja avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Guvernul Ciolacu poate redresa situația?

Desigur, dar nu face nimic. În loc să prioritizeze investițiile în infrastructura energetică, guvernul a preferat să ignore realitatea și să se afunde în politici populiste și ineficiente.

De ce nu se iau măsuri? Simplu, pentru că prioritatea acestui guvern nu este binele românilor, ci menținerea puterii și accesul la resursele publice.

În loc să creeze un mix energetic stabil și să reducă dependența de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 2 septembrie, când, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, s-a plătit 67.983 de lei/MWh, adică circa 13.600 de euro/MWh.

Acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă.

Sărăcirea continuă

Pentru români, mesajul este clar: sărăcirea continuă. Într-o țară cu potențial energetic considerabil, plătim cel mai mult pentru energie, iar acest lucru nu este o coincidență, ci rezultatul unor guverne incompetente și corupte, care au distrus sistemul energetic național.

Este imperativ ca aceste probleme să fie rezolvate de urgență, prin măsurile propuse de AUR:
a) Finalizarea și punerea în funcțiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut și de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcție;
b) Demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
c) Demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarnița-Lăpuștești, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem;
d) Începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia și din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producției de electricitate de la aceste noi unități de producție;
e) Cuplarea într-un holding a diverșilor producători deținuți majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preț constant rezonabil, care să reducă ponderea electricității corespunzătoare Pieței zilei următoare (PZU).

Dacă nu acționăm acum, românii vor fi condamnați la sărăcie energetică, iar economia noastră va fi pusă în genunchi. Hai să oprim această prăbușire cât încă nu este prea târziu!

Citește mai departe

EVENIMENT

UDMR îl va desemna la Cluj pe președintele Kelemen Hunor candidat la președinție

Publicat

kelemen

Conducerea UDMR va cere Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), reunit vineri la Cluj-Napoca, să susțină propunerea ca președintele Kelemen Hunor să fie candidatul Uniunii la alegerile prezidențiale.

Președinții organizațiilor județene ale UDMR i-au cerut lui Kelemen Hunor să fie candidatul Uniunii la alegerile prezidențiale, propunere care va fi supusă votului CRU, reunit vineri la Cluj-Napoca.

„Președintele UDMR este cel mai în măsură să fie vocea comunității maghiare”

Anunțul a fost făcut de Csoma Botond, președintele UDMR Cluj și liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, într-o postare pe rețelele de socializare.

„În această după-amiază, președinții organizațiilor județene ale UDMR i-au cerut președintelui Uniunii să fie candidatul UDMR la alegerile prezidențiale.

Președintele UDMR este cel mai în măsură să fie vocea comunității maghiare și să vorbească despre aspirațiile, problemele și obiectivele comunității noastre în această campanie electorală. El este cel mai cunoscut și respectat politician maghiar din România, care poate reprezenta unitatea comunității maghiare din România și, prin urmare, solicităm Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) să susțină, vineri, această propunere”, a transmis Csoma Botond.

Amintim că vineri, începând cu ora 11, la Cluj-Napoca, este programată şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu trei mașini pe strada Eroilor din Florești. Doi tineri de 17 și 18 ani au ajuns la spital

Publicat

Un accident cu trei mașini s-a produs joi seară pe strada Eroilor din Florești. Una dintre mașini a ajuns cu „roțile în sus” în urma impactului.

Pompierii din Cluj și din Florești au intervenit joi seară la un accident petrecut pe strada Eroilor din comuna Florești. Trei mașini au fost implicate, dintre care una s-a răsturnat în urma impactului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Eroilor din comuna Florești. În accident au fost implicate trei autoturisme, dintre care unul este răsturnat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate”, a transmis purtătorul de cuvîânt al ISU Cluj.

Doi tineri au fost răniți

Doi tineri de 17 și 18 au fost răniți ușor, fiind transportați la spital pentru investigații suplimentare.

„Doi tineri de 18, respectiv 17 ani, sunt evaluați de către echipajele medicale, urmând a fi transportați la spital pentru investigații suplimentare. Ambii prezintă afecțiuni ușoare. La misiune iau parte pompierii de la Punctul de Lucru Florești, iar partea medicală este asigurată de către două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă mobilă”, au mai transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. DJ Tișe la butoane! Președintele Consiliului Județean Cluj a mixat după ce și-a lansat cartea

Publicat

Surpriză la petrecerea de după lansarea cărții „Poveste pentru tata” a lui Alin Tișe. Președintele Consiliului Județean Cluj a trecut în spatele pupitrului de DJ și a mixat pentru invitații săi.

După lansarea de joi a cărții sale intitulate „Poveste pentru tata”, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a demonstrat că talentul său nu se limitează doar la scris.

DJ Tișe și-a arătat încă o dată afinitatea față de muzică

După încheierea momentului literar, Tișe și-a surprins invitații preluând rolul de DJ pentru petrecerea care a urmat.

„Vreți să începem petrecerea? Atunci vă propun puțină muzică bună. Sper să apreciați următorul moment, prin care o să încerc s vă conving să vă ridicați și să mergeți spre ring. Mulțumesc încă o dată pentru prezența voastră astăzi, m-ați onorat”, s-a adresat Alin Tișe publicului.

DJ Tișe, acompaniat live de un saxofonist

Invitații au răspuns imediat invitației președintelui CJ, ridicându-se și dansând pe muzica mixată de acesta. Luminile au fost stinse, iar sistemele de jocuri de lumini au fost activate, transformând sala într-un adevărat club de dans.

La un moment dat, atmosfera a fost completată de un saxofonist care a acompaniat ritmurile mixate de Alin Tișe, aducând un plus de vibrație live momentului.

Momentul artistic, apreciat de invitați

Talentul său ca DJ a fost aplaudat de toți cei prezenți, care au apreciat efortul și energia aduse de Tișe la eveniment.

Amintim că președintele CJ Cluj Alin Tișe și-a lansat joi cartea intitulată „Poveste pentru tata” la Grand Hotel Italia, în prezența mai multor figuri marcante din județ.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax