Connect with us

EVENIMENT

Grindeanu: Licitaţie pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia

Publicat


tren elec

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs, un contract finanţat prin PNRR, în valoare de aproximativ 180 de milioane de euro.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunţul de participare pentru acest contract finanţat prin PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur şi rapid al pasagerilor între marile oraşe ale României, pe următoarele rute: Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov”; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iaşi; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava; Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Iaşi; Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Suceava; Galaţi – Brăila – Constanţa – Mangalia; Iaşi – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia; Suceava – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia; Giurgiu – Bucureşti – Ciulniţa (Slobozia) – Călăraşi”, a scris ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Viteză maximă 200 de km pe oră

Potrivit sursei citate, serviciile vor fi oferite iniţial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulaţie a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate şi alte rute (Cluj Napoca – Oradea, Bucureşti – Giurgiu, Constanţa – Mangalia).

„Trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h şi vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 locuri fixe (clasa întâi şi clasa a doua) şi minim 160 locuri în picioare. Achiziţia celor 20 de trenuri este estimată la aproximativ 180 milioane euro la care se vor adăuga costurile întreţinerii şi reparaţiilor pentru 30 ani de aproximativ 270 milioane euro”, a mai scris Grindeanu.

Sursa: Agerpres

answear.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

STUDIU. Situația UCRAINENILOR din Cluj. Cu ce se confruntă REFUGIAȚII și ASOCIAȚIILE. Soluții pentru INTEGRARE

Publicat

whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.40 pm

Gabriel Todoran, coordonatorul la nivel local al programului finanțat de OXFAM a găzduit un eveniment dedicat studiului realizat de antropologul Oana Ivan despre strămutații ucraineni din Cluj, prezentat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, la sediul Fundației Comunitare Cluj de pe strada Țebei 21 21. Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de OXFAM GB, coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și administrat la nivel local de Fundația Comunitară Cluj.

„Când a început războiul din Ucraina ne gândeam că în câteva zile lucrurile se vor rezolva. Nu ne imaginam că este posibil să avem de-a face cu amenințări cu bomba nucleară atât de aproape de graniță și că vom găzdui pe termen lung oameni fugiți din calea războiului.

Însă dacă legat de bomba nucleară nu avem prea multe de făcut – acolo responsabilitatea revine altor actori – în problema refugiaților ne putem implica fiecare dintre noi. Doar să știm cum stau lucrurile”, a precizat Elena Nicolae, coordonator comunicare Fundația Comunitară Cluj.

La întâlnire au fost prezente și două dintre organizațiile implicate direct în criza acestora la nivel local: PATRIR și O masă Caldă, ale căror reprezentanți au împărtășit experiența lor în ceea ce privește lucrul cu ucrainenii.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.10.28 pm

Integrarea ucrainenilor pe piața muncii. Hubul pentru refugiați

Referitor la integrarea acestora pe piața muncii, s-a dezbătut problema cererii și ofertei din cadrul unui site special realizat pentru ei.

„A existat o platformă dedicată ucrainenilor, pentru a putea să posteze anunțuri dacă își caută job, dar și pentru angajatorii care vor să recruteze refugiați. A fost ceva ce s-a considerat necesar, dar pus în practică, s-a constatat că nu era așa. Oamenii nu au prea folosit platforma.

Mai degrabă au fost contactate companiile din Cluj care sunt administrate de șefi ucraineni, care au pus la dispoziție posturi pentru compatrioți”, a menționat Raimonda Boian, din partea O masă Caldă.

Cei de la PATRIR au punctat că, pe strada Napoca 25, există un hub creat pentru refugiați, Ukraine House, care și-a deschis porțile în data de 28 septembrie și care a fost vizitat de numeroși ucraineni.

„Aceștia primesc consiliere psihologică, dar și legală, cursuri și ateliere gratuite, având acces și la o bibliotecă”, au spus reprezentanții PATRIR.

În data de 8 octombrie se va deschide și un Hub Internațional. Află mai multe cu un click aici.

308174704 10159612057061693 7168000360487197172 n

308468482 106891158852011 4410227243663578258 n

Integrarea socio-culturală a ucrainenilor. Școala pentru copiii refugiați

Online s-a alăturat și Kseniia Shyriaieva, o tânără ucraineancă din Dnipro ce s-a refugiat la Cluj la câteva săptămâni după izbucnirea războiului, care a spus mai multe despre experiența sa în orașul transilvan, dar și despre importanța evenimentelor sociale în oraș pentru compatrioții săi.

„Noi deja ne simțim ca acasă aici, oamenii din Cluj sunt foarte atenți la nevoile noastre și le suntem recunoscători pentru primire. În ceea ce privește integrarea noastră din punct de vedere social, cele mai eficiente sunt evenimentele mai restrânse, în cadrul cărora să interacționăm cu românii. Altfel, la evenimente mari, participanții stau, de obicei, retrași”, a punctat Kseniia.

O metodă eficientă în acest sens este și școala pentru ucraineni pe care a înființat-o, deoarece copiii se împrietenesc de la vârste mici, în ciuda barierelor lingvistice. Cei de la Royal School in Transylvania au pus la dispoziție, în acest sens, clădirea și facilitățile instituției pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie, iar cum numărul de participanți a depășit așteptările, s-a constatat că nevoia unei astfel de școli este foarte mare, astfel că au acceptat să o ajute pe Kseniia și de la începutul anului școlar, pentru ca cei mici să își continue activitatea educațională până când vor putea fi reînscriși în instituțiile de învățământ Ucraina.

„Copiii merg la UA School deja, totul decurge foarte bine. Avem profesori ucraineni, dar și români, care au venit ca voluntari, cu scopul de a-i ajuta pe elevi să învețe româna și engleza”, a adăugat Kseniia.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

298828382 1151363982387381 6791056155312167011 n

Concluziile studiului

Oana Ivan a prezentat un studiu referitor la situația ucrainenilor din Cluj-Napoca pe care a documentat-o timp de o lună.

„Datele încă nu sunt precise, ci orientative. Un astfel de studiu necesită aproximativ 3 luni, dar fiind o situație de criză, am accelerat procesul de documentare pentru a înțelege concret nevoile ucrainenilor ajunși la noi în oraș”, a susținut aceasta.

Studiul s-a concentrat pe contextul în care ucrainenii au ajuns la Cluj, pe profilul demografic și valorile lor culturale, urmând ca la sfârșit să propună soluții pentru o integrare mai eficientă a acestora în oraș.

Dacă între februarie și aprilie ucrainenii ajungeau în Cluj-Napoca pentru un adăpost temporar, mâncare și transport, din aprilie până în prezent, aceștia au fost nevoiți să găsească soluții în ceea ce privește jobul, educația și sănătatea, dat fiind că războiul i-a condiționat să mai stea, pe o perioadă nedeterminată, departe de casă.

Profil demografic și valori culturale

La studiu au participat 1000 de ucraineni, toți fiind de acord cu faptul că singura diferență între ei și români este cunoașterea limbii române.

„Românii sunt ca noi, au un stil de viață asemănător și pun familia și educația pe primul loc”, a fost una dintre ideile conturate în urma intervievării ucrainenilor.

Pe lângă familie și educație, ucrainenii mai consideră ca fiind importante: relațiile cu prietenii, sporturile, vizitarea orașelor, activitățile de relaxare precum gătitul, yoga, make-up-ul, toate acestea contribuind pozitiv la bunăstarea lor mentală pe timp de război, conform studiului.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.00 pm

Soluții pentru integrare

În contextul integrării socio-economice a ucrainenilor ajunși la Cluj, familiile clujene și asociațiile au jucat un rol important. Printre soluțiile identificate s-au numărat: mobilizarea prin mesaje, organizarea de ateliere și cursuri interactive axate pe nevoile lor (în loc de cursuri standard de română și engleză, să se organizeze cursuri lingvistice potrivite situațiilor cu care se confruntă – dialog la magazin, în instituții, și așa mai departe) contactarea influencerilor, vizitarea fabricilor și companiilor care au posturi libere, susținere logistică pentru antreprenori și financiară pentru cei cu o situație precară, dar încurajarea copiilor să petreacă timp unii cu ceilalți.

„Sprijinul pe termen lung e toxic. Oamenii au nevoie să simtă că pot contribui, nu să primească totul de la români”, a fost o idee exprimată atât de români, cât și de ucraineni, în cadrul studiului.

În plus, refugiații se confruntă cu statutul de victimă și cu dependența. Nefiind în țara natală, depind de disponibilitatea și amabilitatea românilor pentru a se angaja, pentru a-și înscrie copiii la școală, etc.

De cealaltă parte, asociațiile se confruntă din ce în ce mai mult cu rasismul.

„Primesc multe comentarii răutăcioase de la oameni revoltați că se fac lucruri pentru ucraineni, astfel că trebuie schimbată perspectiva din susținere record în susținere asistată, fiindcă 90% dintre ucraineni s-ar descurca. Acest tip de susținere presupune distribuirea ocazională de alimente și de bani.

În prezent, cea mai eficientă soluție pentru a combate acest fenomen este organizarea de evenimente restrânse, unde să participe activ atât români, cât și ucraineni, pentru a diminua statutul de victimă, anxietatea socială, dar și pentru ca ucrainenii să dobândească noi contacte în țară, astfel încât să aibă acces mai ușor la informații, oferte de angajare și așa mai departe. Aici intervin și asociațiile precum O masă Caldă sau inițiativele instituțiilor ca PATRIR, care facilitează asigurarea resurselor și informarea, două exemple relevante fiind distribuirea alimentelor la centrul de tranzit din Cluj-Napoca, respectiv hubul PATRIR de pe strada Napoca 25, menționat anterior.

Citește și VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mango își caută o familie iubitoare la Cluj. E un pui de MOTAN EROU care și-a salvat fratele de la MOARTE

Publicat

309913333 117220024463507 4381025874011296236 n

Voluntarii clujeni de la Mustăcioșii fericiți oferă spre adopție mai multe pisici. Mango este una dintre ele, fiind motan de aproximativ 5 luni, gata să își găsească o familie iubitoare.

„A ajuns la noi printr-un mare noroc. Fratele lui, Felix, era lovit de mașină, iar Mango, în încercarea disperată de a-l salva, a început să miaune atât de tare până când i-a găsit o doamnă cu suflet mare”, se arată în povestea sa.

Citește și FOTO. Un grup de tineri din Cluj salvează ANIMALE sub numele „Mustăcioșii fericiți”. Au nevoie de SPRIJIN. Cu ce CAZURI se ocupă

308498967 116761064509403 2571633733366999269 n

Mango (dreapta) și fratele lui Felix, preluați de voluntarii de la Mustăcioșii fericiți

Tinerii sunt de părere că Mango e deja un erou și că nu trebuie să mai aibă grija zilei de mâine.

Este învățat la litieră, are deparazitările făcute, iar în curând va primi și primul vaccin. Se dă cu contract de adopție și sterilizare la vârsta potrivită”, spun tinerii în anunțul de pe pagina de Facebook.

Cei care sunt interesați le pot trimite un mesaj. Tot pe Facebook vor găsi și mai multe pisici disponibile pentru adopție.

Citește mai departe

ECONOMIE

OPINIE. Viorel Băltărețu: „Tinerii României NU sunt o prioritate politică”

Publicat

309571708 642179657313617 4512649632623136098 n

Deputatul USR Plus Viorel Băltărețu și-a exprimat opinia referitor la tineri, în contextul crizei economice, incompetenței guvernamentale și perioadei de incertitudini, în general, considerând că este o generație de nou sacrificiu.

„Ca angajator, tată dar, mai ales ca parlamentar, mă uit cu îngrijorare la felul în care tinerii noștri traversează această perioadă de incertitudini, criză economică și incompetență guvernamentală șocantă.

Cum putem să-i ajutăm pentru ca măcar o parte din necunoscute să fie mai ușor de gestionat? Un loc de muncă decent și productiv e una dintre măsurile cu cel mai mare impact pozitiv. Șomajul are efecte de stigmatizare socială, pe termen lung. O plecare din țară privează România de competențele lor și contribuția la dezvoltarea țării”, spune politicianul, într-o postare pe Facebook.

Tinerii au nevoie de sprijin, dar nu sunt o prioritate

Acesta punctează, totodată, că 59% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani consideră că statul ar trebui să le sprijine accesul la locuri de muncă bine plătite, conform sondajului IRES din 2022.

Cu toate acestea, crearea de locuri de muncă competitive pentru tineri nu e o prioritate pentru actuala conducere a țării, opinează Băltărețu.

„În loc de programe de formare profesională pentru tinerii șomeri, ei își cumpără BMW-uri.

În loc de taxe zero pe salariul minim, ei își cresc propriile salarii.

În loc de granturi pentru start-up-urile înființate de tineri, ei supra-taxează munca parțială.

Situația tinerilor ar trebui considerată o prioritate politică majoră, atât pentru bunăstarea lor, dar și pentru creșterea economică generală. O idee de bun simț, dar bunul simț în clasa politică veche e specie pe cale de dispariție. Și nu e nimeni interesat să o protejeze”, concluzionează el.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Colonelul Pavel Baltaru de la ISU Cluj a trecut în REZERVĂ

Publicat

pavel baltaru 2

ISU Cluj își onorează oamenii. Colonelul Pavel Baltaru, prim adjunct al inspectorului șef, a trecut în rezervă, după 38 de ani de serviciu în slujba cetățenilor.

pavel baltaru 3

„38 de ani de carieră militară, mii de intervenții și situații de urgență gestionate cu succes. Nenumărate persoane ajutate de profesionalismul dumnealui și zeci de tineri ofițeri care l-au avut ca model.

pavel baltaru 4

Astăzi, colonelul Pavel Baltaru, prim adjunct al inspectorului șef, a trecut în rezervă.

Domnule colonel, vă mulțumim pentru tot și vă asigurăm că ISU Cluj va fi oricând casa dumneavoastră. Cu siguranță ne vor lipsi spiritul jovial și vorbele bune pe care ni le-ați adresat întotdeauna!”, scrie pe pagina de Facebook ISU Cluj.

pavel baltaru 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax