Connect with us

POLITICA

George Simion: Să continuăm să lucrăm la proiecte ca Inițiativa celor Trei Mări și extinderea Grupului de la Vișegrad

Publicat


George Simion

Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Polonă din cadrul Camerei Deputaților, condus de președintele AUR, George Simion, a organizat joi, 29 august, la Parlament, masa rotundă „Prietenia Româno-Polonă”

George Simion a cerut în cadrul discuțiilor continuarea proiectelor ca Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului de la Vișegrad.

George Simion: Să continuăm să lucrăm la proiecte ca Inițiativa celor Trei Mări și extinderea Grupului de la Vișegrad

„Ne aflăm în centrul și inima Europei, nu la periferia acesteia. Refuz să accept statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa pentru poporul român și cel polonez.

Să nu fim doar diplomați, așa cum ați menționat, ci adevărați lideri pentru țările noastre. Nu suntem sclavi, ci parteneri cu drepturi egale în alianțele noastre.

Pentru România, modelul polonez de guvernare implementat în ultimii ani este o cale spre suveranitatea națională. Să nu fim marionete, ci lideri: ne regăsim încă o dată între Orient și Occident. Ne aflăm, încă o dată, între Est și Vest.

În Est avem un imperiu rău, agresiv; în Vest avem un totalitarism blând și decadență morală. Pentru a ne îndeplini potențialul economic, cultural și istoric, trebuie să învățăm cum să spunem NU tuturor celor care văd țările noastre ca niște simple vaci de bani”, a declarat George Simion, în cadrul evenimentului.

“Parteneriatul strategic dintre Polonia și România va deveni realitate”

Liderul AUR a vorbit și despre viziunea pe care o are asupra parteneriatului strategic dintre România și Polonia.

„În timpul mandatului meu de președinte al României, voi promova moștenirea Mareșalului Piłsudski.

Parteneriatul strategic dintre Polonia și România va deveni realitate. Pentru a le arăta birocraților lacomi de la Bruxelles că Europa Centrală și de Est are o voce puternică, trebuie să continuăm să lucrăm la proiecte precum Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului Vișegrad.

De asemenea, un pilon important al mesei noastre rotunde este refuzul dictaturii culturale! România și Polonia sunt printre puținele țări care au refuzat propaganda LGBTQ în școli și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex.

Agendele WOKE și transumaniste ar trebui oprite aici, în Est. Occidentul și-a pierdut busola, dar împreună putem realiza lucruri mărețe și putem face din nou Europa măreață!”, a adăugat George Simion.

Claudiu Târziu: Un parteneriat pe temeiuri trainice între România și Polonia este crucial

La rândul său, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, a vorbit despre proiectele comune pe care ar trebui să le abordeze cele două țări.

„Cheia întregului demers este viziunea comună și cooperarea. Nu numai în planul critic energetic, al infrastructurii de transport sau al sectorului comunicațiilor.

La masa Inițiativei celor Trei Mări se află treisprezece state membre, alte state partenere și altele două participante asociate. Interesele noastre de dezvoltare trebuie să fie aceleași. Avem nevoie de coeziune, iar pentru aceasta avem nevoie nu numai să ne dorim, dar și să depunem eforturi consistente pentru a ne construi viitorul.

Să fim pragmatici și eficienți. Țara mea are un potențial uriaș. Un parteneriat pe temeiuri trainice între România și Polonia este crucial pentru popoarele noastre, dar și pentru Europa”, a precizat Claudiu Târziu, în cadrul discuțiilor.

Nevoia dezvoltării infrastructurii în Sud-Estul Europei

Din partea delegației poloneze, la masa rotundă au participat politicieni de renume, precum Ryszard Czarnecki, fost ministru al afacerilor europene.

„Noi, în Polonia, avem o problemă, pentru că avem partide politice care consideră că dacă nu vor articula interesele naționale ale Poloniei vor fi mai bine văzute în Europa.

Avem un politician care a spus că nu e nevoie să se construiască un mare hub la Varșovia, dacă există deja unul la Berlin. Aveți și voi partide despre care se spune că unul urmărește interesele Germaniei și celălalt pe ale Franței. Ar trebui să urmărească interesele națioanale”, a declarat Ryszard Czarnecki.

Deputatul Marcin Romanovski a vorbit despre nevoia dezvoltării infrastructurii în Sud-Estul Europei.

„Din punct de vedere al infrastructurii suntem mult mai departe decât statele din vestul Europei. De ce? Pentru că fondurile europene au mers, în primul rând, către construirea infrastructurii doar pe linia est-vest, pentru a uni statele din Europa Centrală și de Est cu Europa de Vest.

Dacă ne uităm la infrastructura Europei Centrale și de Est vedem că a rămas în urmă, iar datorită unor astfel de inițiative s-a reușit convingerea UE să finanțeze proiecte precum Via Carpatia, pentru care am luptat ani de zile”, a susținut Marcin Romanovski, în cadrul evenimentului.

Lipsește un institut polono-român

Parlamentarul polonez Janusz Kowalski, fost secretar de stat, a susținut în cadrul mesei rotunde nevoia unei alianțe pentru apărarea valorilor comune, dar și despre viitorul României, în contextul alegerilor care vor urma.

„Vorbim despre succesul euroregiunii Carpați. Ne lipsește un institut polono-român care ar sprijini colaborarea. Să facem o alianță pentru apărarea valorilor comune.

E foarte important ca George Simion să fie președinte sau premier în România, pentru că va fi un aliat al Poloniei, patria mea”, a subliniat Janusz Kowalski.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

rabla

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.

El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Modificarea impozitării autovehiculelor

În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate