Connect with us

ACTUALITATE

George Floyd era infectat cu coronavirus, arată autopsia oficială

Publicat


Gorge Floyd era infectat cu coronavirus, arată autopsia oficială. Raportul autopsiei oficiale, realizate de districtul Hennepin, a evidențiat faptul că Floyd era infectat cu SARS-CoV-2, dar totuși acest test nu a putut identifica momentul în care acesta a fost infectat. Medicul legist Andrew Baker a declarat, citat de CNN, că tipul de test realizat la autopsia putea fi pozitiv la săptămâni după ce infecția se afla în organism, ceea ce înseamnă că Floyd era asimptomatic. 

Pe aceeași temă: FOTO: Imagini de la protestele din Minneapolis

Reamintim că moartea bărbatului afro-american a declanșat proteste masive în Minneapolis, orașul unde s-a produs tragedia. Ceea ce i-a determinat pe protestatari să iasă în stradă este modul brutal în care bărbatul a fost tratat de către un polițist caucazian. Lozincile pe care aceștia le intonează se învârt în jurul „Black lives matter” (viețile negrilor contează). Astăzi este ziua cu numărul 10 în care protestatarii sunt în stradă.

Chiar dacă George Floyd a făcut atac de cord, acesta fiind motivul decesului, toți cei 4 polițiști implicați în uciderea lui urmează să fie condamnați la închisoare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Casă DISTRUSĂ într-un incendiu la Dealu Negru. Pompierii au stins flăcările înainte să ajungă la un rezervor cu motorină

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Dealu Negru din comuna clujeană Călățele. Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările.

Din nefericie, casa a fost distrusă în totalitate.

Casă DISTRUSĂ într-un incendiu la Dealu Negru. Pompierii au stins flăcările înainte să ajungă la un rezervor cu motorină

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la incendiu. Acesta a a distrus în totalitate construcția, care este o casă de vacanță.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 15.35, iar la fața locului s-au deplasat imediat două autospeciale cu apă și spumă. Din moment ce incendiul se manifesta generalizat la sosirea pompierilor, forțele au fost suplimentate cu o autospecială de la Garda de Intervenție Gilău.

Flăcările au afectat casa, construită din lemn și beton, pe o suprafață de 160 de metri pătrați.

De asemenea, focul s-a extins parțial și la o anexă gospodărească, în vecinătatea căreia se afla un rezervor cu motorină.

În acest caz, pompierii au reușit protejarea rezervorului. Echipajele sunt încă la fața locului și înlătură efectele negative ale incendiului, care a pornit cel mai probabil de la o afumătoare.

Din fericire, în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

1 Decembrie, Ziua Marii Uniri şi Ziua Naţională. Pro şi contra. Zilele naţionale ale României

Publicat

De

Ziua Marii Unirii, 1 Decembre 1918, devenită între timp şi Ziua Naţională a României, a fost şi este îndelung lăudată de români şi mai ales de elitele conducătoare. Au fost însă şi voci care au privit-o şi o privesc cu rezerve, din diferite motive.

Voci împotrivă

O voce care odinioară s-a opus unirii a fost cunoscutul scriitor şi jurnalist Ioan Slavici, român din Banat. El s-a numărat printre românii ardeleni care nu voiau o unire necondiţionată. Slavici credea că România nu era pregătită pentru o unire administrativă şi voia mai degrabă o Românie federală, în care fiecare regiune să îşi păstreze identitatea şi specificitatea, iar unirea românilor să fie doar la nivel cultural şi spiritual.

„Îndeosebi în ceea ce privește viața culturală românii din Împărăția habsburgică sunt mai presus de frații lor din România. Dacă e vorba de cultura fizică, în România marile mase ale poporului degenerează în urma mizeriei în care se zbat, iar pătura superpusă, cum îi zicea Eminescu, e istovită de desfrâu. Dumneata știi că nu-i așa nici în Ardeal, nici în Țara Ungurească, nici în Banat, nici în Bucovina. Dacă e vorba de cultură economică, în România săteanul muncește în sec, iar boierii fac ceea ce nemții numesc „Raubwirtschaft”, storc și pământul, și pe muncitorii lui, și țara întreagă e paraginită. Hainele croite după cele mai noi jurnale, trăsurile cu cauciuc, automobilele, palatele zidite fără gust, mobile îngrămădite în ele și desfrâul sec nu sunt cultura economică. N-au românii de dincolo ce să învețe de la frații lor de aici și să-i și ferească Dumnezeu să n-ajungă în starea în care se află azi aceștia. Dacă e vorba de cultura morală, să ne închidem ochii, ca să nu vedem ceea ce se petrece și se tolerează în România, unde nu mai e nimic sfânt și omul cumsecade e fie nesuferit, fie disprețuit. Ai dori dumneata ca frații dumitale din Ardeal, cei din Banat, cei din Țara Ungurească ori cei din Bucovina să ajungă și ei în starea în care se află cei din România?”, îi scria, de exemplu, Slavici lui Nicolae Iorga, în 1907.

Pentru atitudinea sa, Iorga l-a scuipat în plină stradă pe Slavici, în 1919.

Până şi Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre cei care a dus declaraţia de unire de la Alba Iulia la Bucureşti a avut momentele sale de îndoială, mai ales atunci când l-a întrebat pe Iuliu Maniu, cu refrire la actul Marii Uniri: „Măi, Iuliu, oare bine am făcut ce am făcut?”.
Mai în zilele noastre, istoricul şi diplomatul Neagu Djuvara contesta faptul că 1 decembrie a fost aleasă ca zi naţională.

„Nu sunt de acord cu alegerea lui 1 decembrie ca sărbătoare naţională. În primul rând, nu este bine să modifici la fiecare schimbare de regim o sărbătoare naţională. Am avut timp de aproape un veac 10 mai, care este data independenţei ţării. Prin urmare, data intrării României în concertul european. Că 10 mai a coincis cu venirea prinţului Carol, ceea ce i-a facut pe acei domni din 1990 să se teamă, înţeleg. Dar, pe de altă parte, 1 decembrie nu este data României mari. Este data când două provincii, Transilvania şi Banat, au cerut să intre în Regatul României. Cu două zile înainte ceruse Bucovina. Cu şase zile înainte ceruse Basarabia. Şi toate patru au fost acceptate de şeful statului, adică de regele Ferdinand, la 24 decembrie. Deci data când s-a născut România mare este 24 decembrie, nu 1 decembrie. Pe de alta parte, mai există un motiv foarte practic. O sărbătoare naţională e bine sa fie ţinută într-un anotimp cu soare, în care vremea sa îndemne la bucurie, oamenii să poata dansa în strada. Ce te faci la 1 decembrie, cand se văd aburii vorbitorilor ieşind din gură si când bieţii ostaşi ingheaţă?”, spunea Neagu Djuvara într-un interviu pentru hotnews.

 

1 decembrie cu puţină priză la opinia publică

 

arhiva arcanum.com

1 decembrie a avut şi momentele ei de glorie, dar şi de penumbre. Odinioară, importanţa care i s-a dat în spaţiul public a fost şi foarte mică.
Spre exemplu, în Făclia din 1 decembrie 1968, tocmai atunci când se împlinea Semicentenarul Marii Unirii, spaţiul acordat evenimentului a fost foarte restrâns.

Pe prima pagină a ziarului era redat un material al istoricului Camil Mureşan, iar în rest câteva aspecte de la câteva simpozioane tematice organizate atunci.

„SESIUNE DE COMUNICĂRI Ieri a avut loc, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare, în organizarea Universității „Babeș-Bolyai”, Institutului de istorie al filialei din Cluj a Academiei și a secției din Cluj a Institutului de studii istorice și social politice de pe lângă C.G al P.C.R., o sesiune de comunicări științifice consacrată Semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România.

La sesiune au participat personalități marcante ale științei și culturii clujene, cadre didactice universitare, cercetători științifici, studenți. Au participat tovarășii Roman Morar, secretar al Comitetului județean Cluj al P.C.R., Ioan Bojan, secretar al Comitetului municipal de partid, Grigore Drondoe, secretar al Comitetului de partid pe Centrul universitar. Deschizînd sesiunea, prof. univ. Victor Preda, membru corespondent al Academiei Republicii Socialiste România, a vorbit despre semnificația actului istoric de la 1 decembrie 1918.

Au fost prezentate următoarele comunicări științifice: Semnificația Unirii — prof. univ. dr. docent Ștefan Pascu, membru corespondent al Academiei, rectorul Universității 1 „Babeș-Bolyai”; Rolul internațional al luptei poporului român pentru desăvîrșirea statului său national — conf. univ. Ioan Bojan; Realizarea statului național unitar in concepția politică a poporului nostru in epoca modernă — Constantin Rusu, cercetător științific principal, Lupta comună româno-maghiară Împotriva stăpânirii habsburgice — Gh. Bodea, cercetător științific, Atitudinea naționalităților față de problema unității de stat a poporului I român — prof. univ. A. Cselé Inyi și conf. univ. I. Kovács,- – Presa din Transilvania, factor militant în pregătirea Unirii — ■ asistent Liviu Maior,- Lupta emigrației române in favoarea Unirii — asistent V. Vesa. Aportul mișcării muncitorești din țara noastră la făurirea statuluiromân unitar — L. Vajda, șef de sector la secția din Cluj a I Institutului de studii istorice și ■ social-politice? Acțiuni revolu ■ționare ale țărănimii din Transilvania în spiritul luptei pentru desăvîrșirea unității de stat — A. Egyed, cercetător științific principal; P.C.R., conducătorul luptei pentru democrație și socialism în cadrul statului român unitar — L. Fodor, cercetător științific. ’

SIMPOZION Aseară, la Casa de cultură a studenților, Ateneul universitar a organizat un simpozion consacrat semicentenarului Adunării Naționale de la Alba- Iulia. Au participat tovarășii: Roman Morar, secretar al Comitetului județean de partid, Grigore Drondoc, secretarul Comitetului de partid pe Centrul universitar, alți activiști de partid și de stat, universitari, oameni de știință, cultură și artă, studenți. In cadrul simapozionului au vorbit prof. univ.dr. docent Ștefan Pascu, prof. univ. Adalbert Cselényi, prof. univ. dr. docent Dimitrie Todorvan. In continuare, corul Conservatorului „George Dima” și „ echipa de teatru a Casei de cultură a studenților au prezentat un reușit poem literar”, se artăta în una dintre puţinele ştiri tematice din Făclia din 1 decembrie 1968.

Zilele naţionale ale României

1 decembrie este cea mai recentă dată care este marcată ca zi naţională, dar nu a fost singura. România a mai avut alte trei zile care odinioară erau marcate ca zi naţională: 24 ianuarie, 10 mai şi 23 august.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor. Prima atestare documentară a unei sărbători naționale, este anul în 1860, când Kogălniceanu propune aprobării Domnului prima inițiativă în acest sens. Începând cu 1861, ziua de 24 ianuarie a început să fie sărbătorită cu mult fast. După abdicarea lui Cuza, ziua de 24 ianuarie a decăzut în importanță, fiind totuși în continuare sărbătorită, mai ales în Moldova, dar a pierdut întâietatea în fața zilei de 10 Mai.

10 mai, Ziua Independenţei şi a Monarhiei:
Desemnat să fie noul Domnitor al Principatelor Române, principele german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (devenit, mai târziu, Regele Carol I al României) a sosit pentru prima dată în București în ziua de 10 Mai 1866. El a fost întâmpinat la Băneasa de o mare mulțime de public și de primarul Bucureștilor, Dimitrie Brătianu (fratele prim-ministrului, Ion C. Brătianu), care i-a oferit, în mod simbolic, cheia orașului. În aceeași zi, principele a depus jurământul ca Domnitor în fața Adunării reprezentative a Principatelor Române Unite.

La data de 10 Mai 1877, a doua zi după citirea și adoptarea Declarației de Independență de către ambele Adunări, Domnitorul Carol I a sancționat și promulgat Declarația – ea căpătând, conform Constituției, putere de lege prin semnătura regală. De aceea, ziua de 10 Mai 1877 rămâne în istorie ca Ziua Independenței României, „zi de naștere” a României moderne (ea a fost sărbătorită ca Zi Națională până în 1947, anul instalării totale a regimului comunist). La 10 Mai 1877, Domnitorul Carol primit închinarea Corpurilor statului, la aniversarea a 11 ani de la sosirea în România, cu care ocazie i s-a oferit, în mod simbolic, o Românie independentă. Peste ani, cele două evenimente au fost contopite într-unul singur, căpătând prin cumularea și a încoronării, o triplă semnificație. Trebuie spus că tripla semnificație nu a fost o coincidență, dimpotrivă data a fost special aleasă pentru a coincide cu aniversările precedente, în cazul de față România urmând să fie promulgată regat la data aniversară a nașterii principelui (8/20 aprilie).

Veșnica dispută între liberali și opoziție a devansat această promulgare, ea fiind realizată la data de 14/26 martie, când principele a promulgat legea. Încoronarea însă a trebuit să aștepte, din motiv de doliu (moartea țarului Alexandru al II-lea survenită la data de 1/13 martie 1881, funeraliile având loc la data de 15/27), principele refuzând să se încoroneze imediat după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, data aleasă a fost aceea de 10 mai s.v. la dorința viitorului rege. (wikipedia)

23 august, Ziua Marii Insurecții Armate Antifasciste și Antiimperialiste:
După abdicarea forțată a Regelui Mihai I, în 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai, amintind de monarhie, nu mai putea juca rolul unei sărbători naționale în noua republică comunistă, proclamată prin fraudă parlamentară chiar în aceeași seară. Astfel, o nouă zi de sărbătoare națională a fost instaurată prin Hotărârea nr. 908 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională. Prin această Hotărâre de Guvern, curajosul act regal de la 23 August 1944 (prin care Regele Mihai I a evitat desfășurarea ostilităților pe teritoriul României și a scurtat cu șase luni Al Doilea Război Mondial în Europa) a fost „confiscat” de propaganda comunistă, ca ziua „Marii Insurecții Armate Antifasciste și Antiimperialiste”.

23 August a fost sărbătorită ca Zi Națională pe toată durata regimului comunist (până în 1989), fiind amplu exploatată propagandistic și „devalorizată” de către acesta.

1 decembrie:

harta cluj romania mare 2

După unirea Transilvaniei cu România, și ziua de 1 Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională, fiind sărbătorită mai ales în Transilvania. Nefigurând însă printre sărbătorile naționale legalizate oficial, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din anul 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 16 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

În imagine, o hartă a României Mari din 15 februarie 1919, la două luni de la Marea Unire, cu o graniţă vestică haşurată şi stabilită ulterior, la Tratatul de la Paris.

Legea adoptată în 1990 de parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 16 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, prim-ministrul de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. FOTO. AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma

Publicat

De

AtruX este o echipă de elevi clujeni fromată la Academia „Descopetă-ți pasiunea în IT”. Elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, tinerii au gândit un produs esențial destinat firmelor de transport mărfuri, care conectează comunicarea internă și securitatea.

YouTube video

Ioana Gavrilă, Leonardo Moșuțan, Alexandru Mureșan, Darius Nicoară, Sebastian Park şi Diana Perșa, sunt membrii echipei AtruX. Elevi la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, aceștia au fost premiați pentru soluția lor, care vine să ajute firmele de transport marfă care se confruntă cu probleme, furtul din TIR-uri fiind un fenomen.

AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma

Tinerii au dezvoltat un produs care, pe lângă faptul că este util, poate fi și un adevărat business.

„Am vorbit cu familia, cu preieni, cu conștințe. Un coleg a aflat de la o cunoștință, care a lucrat în transport, cu șoferi de TIR, că sunt multe probleme legate de securitate. Apoi am început să citim articole, să ne documentăm”, povestește pentru Cluj24.ro Ioana Gavrilă despre cum s-a născut ideea AtruX.

Citește și: VIDEO. FOTO. reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Iar aceasta oferă un avantaj competitiv unic. Este vorba de un algoritm de detectare a persoanelor în timp real integrat într-o aplicație și sistemul de securitate, prevenind incidente prin identificarea imediată a persoanelor de lângă vehiculele de mare tonaj sau chiar din interiorul acestora, care sunt potențiali hoți.

„AtruX este format dintr-o aplicație și o parte de hardware, care poate fi aplasată pe un camion. Aceasta detectează mișcarea, detectează o persoană și trimite o alertă, la fel ca în cazul Ro Alert”, eplică Ioana Gavrilă, care a mai precizat că prin ideea lor au tinerii au „împușcat doi iepuri deodată” pentru că prin intermediul aplicației mobile este facilitată și interacțiunea dintre dispeceri și șoferi și este optimizată astfel și getionarea operațiunilor interne.

Tinerii au nevoie de finanțare

Echipa AtruX, care a fost mentorată de Marius Cristian Cristescu de la Fortech, a primit premiul III, în valoare de 2.900 de lei, la Gala „Descopetă-ți pasiunea în IT”, care a avut loc recent la Cluj. Și-ar dori să dezvolte produsul. Deocamdată, însă, spune Ioana, membrii echipei sunt puțin indeciși.

Trei dintre sunt în clasa a XII-a și trebuie să se concentreze pe examenele care urmează, dar după ce această etapă se va sfârși ei își doresc să se concentreze pe produs și să îl pună pe piață.

Citește și: VIDEO. FOTO. Palmsy, aplicația dezvoltată de șase elevi clujeni, oferă mai multă autonomie nevăzătorilor. Cum funcționează

„Nu este ușor din punct de vedere tehnic. Am reușit să trecem de provocări, dar avem nevoie de capital ca să pornim un business pentru că partea de hardware are nevoie de componente scumpe”, a mai spus Ioana Gavrilă.

Când timpul le va permite elevii vor participa și la alte competiții cu ideea lor și vor încerca să găsească finanțare.

Pe tinerii clujeni care au dezvoltat AtruX îi găsiți și pe paginile de Facebook și Instagram.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona, zilnic, în perioada minivacanţei

Publicat

De

Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri vor fi de serviciu zilnic, în minivacanţa 30 noiembrie – 3 decembrie, suplimentar faţă de efectivele obişnuite ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, transmite Agerpres.
În atenţie vor fi locurile unde se preconizează prezenţa unui număr mare de persoane, precum staţiuni montane, târguri, pieţe, baruri, cluburi şi spaţii de organizare a unor evenimente publice.
„În această minivacanţă, vor fi organizate 316 evenimente publice de amploare, cele mai semnificative fiind deschiderea Târgului de Crăciun din municipiul Bucureşti, unde se aşteaptă aproximativ 60.000 de persoane, şi paradele organizate de Ziua Naţională în Capitală şi în municipiul Alba Iulia, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni”, a declarat Dajbog.
Pe 1 decembrie vor fi organizate parade în aproximativ 80 de oraşe, cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi, în afară de cele din Bucureşti şi Alba Iulia, fiind cele din Cluj-Napoca, Galaţi şi Timişoara.
La parada din Capitală vor participa aproximativ 400 de studenţi ai Academiei de Poliţie şi angajaţi ai MAI, cu 40 de mijloace tehnice, precum autospeciale, motociclete, maşini de pompieri şi aeronave.
„Având în vedere că, în mod, tradiţional, mulţi cetăţeni aleg să petreacă minivacanţa departe de domiciliu, Poliţia a suplimentat echipajele rutiere pe cele mai solicitate drumuri pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a preveni producerea unor accidente grave de circulaţie. Atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii, poliţiştii rutieri vor organiza acţiuni în trafic pentru depistarea şoferilor care nu respectă viteza legală sau se urcă la volan după ce au consumat alcool ori substanţe interzise”, a mai transmis Monica Dajbog.
Echipajele de la sol pot solicita sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie pentru monitorizarea drumurilor şi identificarea situaţiilor de risc astfel încât poliţiştii să poată interveni rapid.
În zonele de munte, cei care întâmpină probleme pot apela la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi zilnic de serviciu.
„Recomandăm turiştilor să aleagă doar trasee marcate şi potrivite cu nivelul lor de experienţă. Nu vă aventuraţi pe munte fără echipament corespunzător sau când condiţiile meteo sunt nefavorabile ori există risc de avalanşă”, a afirmat Dajbog.
Vor fi pregătite să sprijine misiunile de intervenţie 12 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie.
Deoarece în această perioadă valorile de trafic în punctele de trecere a graniţei sunt crescute, se recomandă consultarea aplicaţiei traficonline.ro înainte de a pleca la drum, pentru a putea configura un traseu printr-un punct de frontieră mai puţin aglomerat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax