Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

GAZONUL de pe Cluj Arena va fi schimbat INTEGRAL. Costă 150.000 de euro. Cei de la UNTOLD au schimbat doar porțiuni

Publicat


cluj arena gazon 3

Consiliul Județean Cluj a demarat licitația publică pentru schimbarea în totalitate a gazonului de pe Cluj Arena. O astfel de operațiune nu a mai avut loc de la inaugurarea stadionului,a cum 11 ani. Organizatorii UNTOLD au schimbat doar porțiuni din gazon după fiecareediție a festivalului.

Consiliul Județean Cluj va schimba în totalitate gazonul de pe Cluj Arena, până la cota -40 cm. Din punct de vedere tehnic, acesta va avea o densitate minimă de 98% și va fi amplasat pe un substrat totalmente din nisip. Cu această ocazie va fi înlocuit și sistemul de încălzire a gazonului, cu unul nou, performant, anunță CJ Cluj.

GAZONUL de pe Cluj Arena va fi schimbat INTEGRAL. Costă 150.000 de euro. Cei de la UNTOLD au schimbat doar porțiuni

Costul efectiv al gazonului este de 150.000 de euro, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

„După 11 ani de folosire intensă, în care terenul de pe Cluj Arena a găzduit cu succes sute de competiții sportive și alte evenimente, vom avea un gazon absolut nou, de calitate superioară, în pregătirea Campionatului European de Fotbal pentru Tineret din iunie 2023. Viitoarea suprafață de joc va avea caracteristici similare cu cea montată pe stadionul CFR-ului”, a anunțat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Lucrările vor dura 30 de zile

Înlocuirea gazonului este prevăzută a se realiza în perioada martie-aprilie 2023, când condițiile atmosferice permit desfășurarea unor astfel de lucrări. De asemenea, pentru a afecta cât mai puțin programul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Consiliul Județean intenționează ca lucrările să se suprapună cu pauza competițională de două săptămâni din Liga 1.

Lucrările efective de înlocuire a gazonului vor dura maxim 30 de zile.

În ceea ce privește criteriile de atribuire a contractului, acestea se referă la prețul cel mai scăzut, cu o pondere de 80%, și timpul de realizare a lucrărilor – 20%.

Actualul gazon nu a fost schimbat, în integralitatea lui, niciodată de la inaugurarea stadionului Cluj Arena, în 2011. Până acum au fost schimbate doar rulourile, pe anumite porțiuni, de către organizatorii Untold, potrivit CJ Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul REZISTĂ la turbulențele din piețele financiare

Publicat

bani lei pixabay

Leul a survolat cu bine turbulențele provocate de criza financiară care a început în Statele Unite (falimentul și preluarea de către stat a Silicon Valley Bank) și a traversat rapid Oceanul până în Țara Cantoanelor, unde a provocat dispariția Credit Suisse, care ar fi urmat să fie preluată de către USB, cea mai mare bancă elvețiană.

Vineri, acțiunile Credit Suisse scădeau la o zi după ce Banca Națională a Elveției (BNS) i-a acordat un împrumut (linie de creditare) în valoare de 50 miliarde franci. Moneda elvețiană a răspuns negativ la această evoluție și s-a depreciat la 0,984 – 0,991 franci/euro iar în piața locală cursul a scăzut la 4,9896 lei.

Conform unor informații apărute în presă, retragerile de la Credit Suisse s-au ridicat zilnic la 10 miliarde de franci elvețieni. Pentru a stopa acest exod, BNS și autoritatea locală de reglementare s-au implicat pentru a facilita preluarea de către USB, cea mai mare bancă locală, a Credit Suisse, până la deschiderea burselor de lunea aceasta.

Volatilitatea cursului monedei unice s-a restrâns în perioada analizată la culoarul 4,9155 – 4,9253 lei, media de vineri fiind stabilită la 4,92 lei, când transferurile s-au realizat între 4,915 și 4,923 lei, cu închiderea pieței locale la 4,921 lei.

Dobânzile interbancare au continuat ritmul lent de contractare, dar se mențineau la maxime ale ultimilor aproape 13 ani.

Vinerea trecută, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,89 la 6,87%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,22 la 7,20%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a stabilizat la 7,58%.

Euro a început săptămâna trecută la 1,0737 dolari, a scăzut la jumătatea ei la minimul acestui an de 1,0523 dolari, iar vineri a urcat la 1,0615 – 1,0685 dolari, când piețele americane s-au închis la 1,0668 dolari.

„Criza financiară a înmulțit plasamentele în metalul galben”

Revenirea euro poate fi pusă pe seama deciziei BCE de majora rata de referință, cu 50 puncte bază la 3,50%, ceea ce a stimulat apetitul pentru risc, dar și a eforturilor autorităților elvețiene de a rezolva cât mai rapid criza bancară.

Implicarea guvernului britanic și a Băncii Angliei în cumpărarea, cu o liră sterlină, de către HSBC a filialei locale a Silicon Valley Bank și datele economice pozitive, au apreciat lira sterlina iar media stabilită de BNR a crescut de la 5,5536 la 5,6132 lei.

Criza financiară a înmulțit plasamentele în metalul galben care este considerat drept un „plasament sigur” iar cotațiile au urcat vinerea trecută de la 1.928 la 1.988 dolari. Prețul gramului de aur a crescut constant și a încheiat săptămâna la 287,2080 lei foarte aproape de maximul istoric de 293,9846 lei.

Intervenția promptă a autorităților americane cu scopul de a preveni extinderea crizei create de băncile implicate în domeniile IT și a criptomonedelor, a permis speculatorilor să declanșeze un raliu al prețurilor.

După de a coborât în urmă cu circa o săptămână aproape de 19.500 dolari, bitcoin a crescut vineri seară la aproximativ 27.800 dolari, un nou maxim al ultimelor 9 luni. La rândul său, ether care a atins, acum două vineri, un minim de 1.375 dolari, s-a apropiat de 1.840 dolari.

Analiza cuprinde perioada 13 – 17 martie

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj): Este rușinos! Dan Petrescu: E VICIERE de rezultat

Publicat

var

Scandal după ce CFR Cluj și Rapid au remizat, scor 2-2, în runda inaugurală a play-off-ului din Superligă. Campioana a reușit să trimită mingea în plasă prin Anton Maglica în prelungirile meciului. Reușita a fost anulată pentru un ofsaid neclar, după o analiză de aproape 3 minute în camera VAR, scrie GSP.

CFR Cluj a fost la câțiva centimetri de a obține cele trei puncte. Un corner executat în al doilea minut al prelungirilor l-a lăsat pe Maglica într-o poziție ideală. Moldovan a respins în față șutul lui Boateng, iar vârful croat a îndeplinit o formalitate, gol cu capul din 2 metri.

„Centralul” Andrei Chivulete a așteptat o decizie din camera VAR. Oficialii Sorin Costreie și Alexandru Vodă au analizat timp de 3 minute eventuala poziție de ofsaid a lui Maglica. Au decis că atacantul „feroviarilor” este în afara jocului, dar grafica oficială de la VAR prezentată de televiziuni atrage multe controverse.

Diferența dintre linia ultimului apărător și linia atacantului este imensă, arată un ofsaid de aproape un metru! Asta deși pe imagini distanța pare imposibil de demonstrat. Pe stop-cadru, Maglica apare cu ghetele la circa un metru de linia careului de 6, dar grafica VAR sugerează că era aplecat cu încă o jumătate de metru în interiorul careului mic, ceea ce sfidează și legile fizicii și logica!

„Este rușinos!”

Cristi Balaj, fost arbitru internațional, actualmente președinte la CFR Cluj, a contestat decizia. Spune că Maglica nu putea fi atât de mult în fața apărătorilor.

„Din punctul meu de vedere nu s-a tras linia bine. Uitați-vă la pozițiile lor. Acel apărător de lângă atacant are piciorul atât din spate încât nici nu îi vedem gheata. Atacantul nostru nu a fost atât de aplecat! Este rușinos! Pot să afirm că atacantul nostru nu este în poziție de ofsaid. Ar fi căzut dacă era așa de aplecat”, a spus Balaj.

„Se urmărește s-o curățe pe CFR! Dă-mi ce al meu! De unde a văzut el ofsaid? N-a fost niciun ofsaid! E viciere de rezultat. Cei de la VAR să plătească. Nu zic că meritam victoria, dar ăsta a fost gol. Restul e cancan! Nu mă așteptam ca la VAR să ni se anuleze un asemenea gol. Am zis să văd faza înainte să vin la interviuri, dar e ofsaid clar”, a ieșit la atac și antrenorul campioanei, Dan Petrescu.

Foto: GSP

Citește mai departe

EVENIMENT

Consilierul local Anca Ciubăncan, EXCLUSĂ din PSD Cluj după bătaia cu Angela Sacaliș. Ce alte SANCȚIUNI s-au dat

Publicat

PSD Cluj-Napoca a decis, duminică, excluderea din partid a consilierului local Anca Ciubăncan și a Angelei Sacaliș în urma scandalului de sâmbătă, se arată într-un comunicat al partidului.

Citește și: Bătaie între PSD-iste la sediul din Cluj. Una-i la urgenţe. „Mi-a dat cu picioarele în burtă”. Ce spune IPJ. Motivul bătăii

„Astăzi,19.03.2023, Biroul Permanent Municipal al P.S.D. Cluj-Napoca, în sedința extraordinară  a aplicat sancțiunile cuvenite persoanelor implicate în regretabilul eveniment, izolat, petrecut la data de 17.03.2023 la sediul organizației municipale.

Deciziile luate astăzi respectă în integralitate Statutul P.S.D. , fiind aplicate întocmai  prevederile  art. 31 aliniatul  1 , respectiv aliniatul 4.

Citește și: PSD Cluj le va sancţiona pe femeile bătăuşe. „Nu putem agrea asemenea abordări”

Astfel , au fost aplicate urmatoarele sancțiuni:

–          Excluderea din partid a doamnei Ciubăncan Anca ,conform  art 31. alin. 4 din Statutul P.S.D.

–          Excluderea din partid a doamnei  Sacaliș Angela,  conform  art 31. alin. 4 din Statutul P.S.D.

–          Aplicarea sancțunii cu ”Avertisment” pentru d-ra Milea Evelina , având în vedere încălcarea art. 31 alin. 1 din Statutul P.S.D.

–          Aplicarea sancțiunii cu ”Avertisment” pentru d-ra Neagu Luiza , având în vedere încălcarea art. 31 alin. 1 din Statutul P.S.D.

Hotărârea subliniază lipsa de toleranță în fața acestor derapaje și dorința de a nu perpetua astfel de    comportamente în cadrul echipei noastre”, se arată în comunicatul PSD Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Luni, 20 martie, începe SIMULAREA Evaluării Naționale 2023 pentru elevii din clasa a VIII-a

Publicat

Luni, 20 martie încep probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an la nivel național, clasa a VIII-a. Toate probele de la Simulare se vor da în perioada 20-22 martie, scrie Alba24.ro.

Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:

– limba și literatura română
– limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
– matematică.

Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la Simulare Evaluare Națională 2023 nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR

– 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
– 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
– 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
– 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte publicate de minister pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluare Națională 2023 – modele de subiecte: Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională, clasa a VIII-a, 2023. Probele se vor desfășura în perioada 19-22 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie.

Cursurile se vor încheia pentru elevii de clasa a VIII-a în 9 iunie, iar înscrierile se fac automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.

CALENDAR Evaluare Națională 2023

6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax