EVENIMENT
GALERIE FOTO. Studenții de la Horticultură au curățat zona Izvorului Sfântu Ion. Au dus cu ei jardiniere cu flori
Studenți și profesori de la Facultatea de Horticultura a USAMV Cluj-Napoca, au igienizat și înfrumusețat zona Izvorului Sfântu Ion, în parg de primăvară.
Zona din Făget este un loc de relaxare căutat de clujeni, care merg acolo și pentru apa de la izvor.
Studenții din anul treu de la specializarea Horticultură și cei din anul 2 de la Peisagistică, au muncit pentru câteva ore cot la cot cu profesorii lor pentru consolidarea și amenajarea malurilor, colectarea apei de izvor, dar și pentru reabilitarea și înfrumusețarea zonei din jurul Izvorului Sfântu Ion.
Eu au curățat de frunze, cioburi și alte deșeuri și Pârul Gârbău.
Și pentru că nu au vrut doar să fie curat, ci și frumos, acesția au plantat begonii în jardiniere, dar și doi puieți de Larice, care, speră ei, vor încânta cu aspectul lor toți clujenii care se bucură zilnic de apa rece a izvorului.
Sursa/Foto: USAMV Cluj
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Tânăr din Cluj, condamnat la 6 ani de închisoare pentru lipsire de libertate. Și-a legat iubita minoră de mașină
Caz șocant în județul Cluj. Un tânăr a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal a iubitei sale de 17 ani, după ce a legat-o și a târât-o după mașină.
Incidentul a avut loc în iulie 2023, în zona „Pescărie” din Recea-Cristur, unde tânărul ar fi legat-o pe fată de portbagajul mașinii sale și ar fi târât-o câțiva metri. Deși fata și-a retras declarațiile inițiale, instanța a considerat că probele depuse susțin acuzațiile.
Scene de coșmar în Recea-Cristur
Conform rechizitoriului, tânărul ar fi agresat-o fizic pe fată, trăgând-o de păr și lovind-o, înainte de a o lega cu o frânghie de mijloc și de portbagajul mașinii. Ulterior, ar fi rulat vehiculul pe o distanță de câțiva metri, cauzându-i minorei răni care au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale. Incidentul s-ar fi desfășurat pe parcursul a 30 de minute.
„La data de 20.07.2023, în jurul orelor 13.00, în timp ce se afla în extravilanul localității Recea-Cristur, în locul denumit popular „Pescărie”, inculpatul …. a lipsit-o de libertate pe persoana vătămată …., în vârstă de 17 ani, prin aceea că a condus-o împotriva voinţei sale pe o distanţă de aproximativ 45-50 de metri până la autoturismul lui, ţinând-o de păr şi de umeri, apoi a legat-o în zona abdominală de o funie pe care a fixat-o în interiorul portbagajului autoturismului marca BMW, cu nr. de înmatriculare …, după care inculpatul a urcat la volanul acelui autoturism, trăgând-o pe persoana vătămată pe o distanţă de aproximativ 7 metri , cauzându-i astfel suferinţe fizice care necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale, îngrădind astfel libertatea de mişcare a persoanei vătămată minora pe un interval de aproximativ 30 de minute”, se arată în rechizitoriu.
Minora a negat fapta în fașa instanței
După ce inițial a depus o plângere împotriva tânărului, fata a revenit în instanță alături de mama sa, negând toate acuzațiile. Aceasta a susținut că plângerea ar fi fost făcută din gelozie, după ce a văzut fotografii cu alte femei în telefonul inculpatului.
Totuși, judecătorul a considerat aceste explicații ca fiind neplauzibile. Anchetatorii au descoperit că fata și familia acesteia ar fi fost contactate de rudele inculpatului, care ar fi oferit 20.000 de lei în schimbul retragerii plângerii. În ciuda schimbărilor din declarațiile părților implicate, alte probe, inclusiv raportul medico-legal și evaluarea psihologică, au confirmat gravitatea agresiunii.
Șase ani de închisoare cu executare
Vineri, 17 ianuarie, Judecătoria Dej a pronunțat pedeapsa la șase ani de închisoare cu executare pentru inculpatul LC pentru săvârşirea, în stare de recidivă postexecutorie, a infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.
De asemenea, acestuia îi este interzis să fie ales sau să ocupe funcții publice atât pe durata executării pedepsei, cât și pe o durată de cinci ani de la data executării pedepsei. Judecătorul a menținut măsura arestului la domiciliu a inculpatului, în care a fost plasat de la data de 22.07.2023 și a dispus scăderea duratei petrecute în arest la domiciliu din pedeapsa aplicată.
Totodată, a dispus confiscarea unei sfori din material textil cu capete cleme metalice de prindere ridicată de la inculpat și returnează mai multe bunuri ridicate în timpul percheziției: o pătură și un fir de plastic, pe care inculpatul este obligat să le păstreze până la soluționarea definitivă a cauzei.
Sentința nu este definitivă
Judecătorul a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat pentru înregistrarea profilului genetic al acestuia în Baza de Date Genetice şi Judiciare. Inculpatul a fost de asemenea obligat să plătească cheltuielile de judecată.
Sentința de 6 ani de închisoare nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
EVENIMENT
Stradă din Cluj, ca în Evul Mediu. Oamenii merg cu lanterna telefonului din cauza lipsei iluminatului public
În Cluj-Napoca, orașul care se vrea un motor regional al dezvoltării și inovației, există încă străzi care amintesc de vremurile în care iluminatul public era un lux.
Un clujean reclamă pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei că pe strada Ștefan Cicio-Pop, din zona străzii Câmpului, iluminatul public lipsește complet, iar noaptea, locuitorii, dar și pacienții și cadrele medicale de la o clinică din zonă sunt nevoiți să se deplaseze cu lanternele telefoanelor pentru a naviga prin beznă.
„Bună ziua, doresc să vă aduc la cunoștință faptul că strada Câmpului este foarte prost luminată pe timp de noapte, iar strada Ștefan Cicio-Pop este în beznă totală, sunt persoane care lucrează la Clinica Eurosan și circulă cu lumina de la telefon! La fel și cei care locuiesc în zonă, la fel și pacientii care merg la tratament la acea clinică. Oare este atât de greu să se instaleze stâlpi și becuri în ziua de azi? Vă invit să circulați noaptea în această zonă, dar aduceți-vă lanterna sau asigurați-vă că aveti telefonul încărcat!”, a arătat un clujean.
Vile moderne, drum de pământ
Drumul de pământ se află în contrast cu vilele impunătoare, moderne construite în ultimii ani în zonă. Mai mult, odată ce soarele apune, locuitorii din zonă trebuie să facă slalom printre gropi. Aceleași condiții medievale sunt întâmpinate și de pacienții și de medicii de la clinica din zonă.
Sesizarea a fost înregistrată și figurează ca „în lucru” pe platforma MyCluj. Între timp, lanterna de pe telefon rămâne „tehnologia de bază” pe această stradă și altele din municipiu aflate în aceeași situație.
EVENIMENT
Târgul de Iarnă de la Sala Sporturilor ,,Horia Demian” Cluj-Napoca, deschis până pe 15 februarie
Distracția continuă în Târgul de Iarnă ,,Planeta Crăciun”, organizat de firma Untold Universe pe platoul Sălii Sporturilor ,,Horia Demian” din Cluj-Napoca, iar acesta va rămâne deschis până pe 15 februarie.
Astfel, timp de aproape încă o lună, Târgul de Iarnă va continua să ofere clujenilor și turiștilor o atmosferă vibrantă și activități diverse pentru toate vârstele. Mai mult, aceștia se vor putea bucura de spectacole uimitoare pe gheață susținute de patinatori profesioniști în fiecare săptămână în târgul de iarnă.
Distracție pe patinoar
Organizatorii vor să ofere vizitatorilor o oportunitate în plus să se bucure de experiențele unice oferite în târg. Patinoarul generos îi așteaptă atât pe cei mici, cât și pe cei mari să se bucure de distracție pe gheață, iar caruselul de poveste va contribui la atmosfera de basm.
Programul de funcționare al Târgului de Iarnă
• Târgul de iarnă este deschis zilnic între orele: Luni – Vineri 12:00-21:00 și sâmbătă și duminică între 10 și 22:00
• Patinoarul este deschis zilnic între orele: 10:00-11:30, 12:00-13:30, 14:00-15:30, 16:00-17:30, 18:00-19:30, 20:00-22:00
Patinatorii vor intra pe serii, iar pauza de 30 de minute este dedicată curățării gheții. Accesul la patinoar costă 30 de lei, iar închirierea patinelor 20 de lei. Închirierea unui delfin sau pinguin costă 20 de lei. Caruselul de iarnă este deschis zilnic între orele: 11:00 – 22:00. Un bilet pentru caruselul de iarnă costă 15 lei.
Spectacole de patinaj artistic în Târgul de Iarnă
Patinoarul generos a fost punctul de atracție central al Târgului de Iarnă de pe Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. Astfel că acesta va fi în continuare pus în valoare de organizatori prin oferirea unor show-uri inedite pe gheață susținute de patinatorii extrem de talentați de la Transilvania Skating.
Spectacolele pe gheață vor fi organizate pe 25 ianuarie și 1 februarie, de la ora 17:30.
A treia azi de luni din luna ianuarie este considerată ziua cea mai depresivă din an, noțiunea fiind introdusă de psihologi în urmă cu 25 de ani. Două afecțiuni psihice sunt întâlnite cel mai des în practica medicală, este vorba despre depresie și anxietate.
Ramona Lupu este psiholog clinician și psihoterapeut din Cluj-Napoca, având o experiență vastă în acest domeniu. Aceasta spune că numărul celor care sunt depresivi ar putea să crească în această perioadă, pe de o parte pentru că au trecut sărbătorile, avem mai mult timp liber, stăm mai mult în case, zilele sunt mai scurte și nu beneficiem de multă lumină naturală.
Ce să facem să nu cădem pradă depresiei?
Depresia se referă la un fapt petrecut deja, la o amintire urâtă, care tot revine în mintea noastră și care nu ne lasă să fim pozitivi, să ne desfășurăm activitățile normal acasă sau la birou.
Dacă analizați de mai multe ori o situație care s-a petrecut deja, trebuie să fiți conștient că lucrurile nu mai pot fi reparate, ci doar lăsate acolo unde sunt, prin mutarea gândurilor la ceva care vă face plăcere.
Cereți ajutorul prietenilor, întrebați-i dacă au descoperit modificări în atitudinea sau comportamentul de zi cu zi, analizați-vă și din interior, apoi încercați să treceți singur mai departe, ori, dacă nu vă descurcați, cereți ajutor de la specialiști.
Anxietatea, în schimb, se referă la teama de ceea ce se va întâmpla în viitor.
De obicei, în ianuarie, oamenii fac planuri în minte, multe dintre acestea fiind legate de bani, printre acestea aflându-se ce se va întâmpla la serviciu, cum plătim datoriile pe care le avem, cum economisim pentru vacanțe, ce se va alege de copiii noștri, de guvern, de coalițiile politice și pot culmina cu faptul că cineva foarte drag din familie ar putea să moară.
Despre anxietate, cu celeritate
Psihologul clujean ne recomandă să ne rupem puțin din timpul nostru și să facem două liste, una cu ceea ce se întâmplă în prezent și una cu cele mai rele temeri ale noaste.
Cele două liste trebuie încadrate apoi într-o scală a catastrofelor, care are numere de la 1 la 100.
Dacă unul dintre punctele de pe listă este considerat extrem de negativ se trece mai sus pe listă, către 100, iar dacă este mai puțin negativ se trece în dreptul numerelor mici, între 1 și 10, de exemplu.
Exemple de lucruri care se pot pune între 90 și 100: va cădea o bombă atomică peste România, așa că ce sens mai are să ne continuăm viața, va începe războiul mondial, iar în partea de jos, mă înjură soțul/soția, acuzații casnice, cum ar fi neatenții mai mici sau mai mari, ori că gătim prost, ori că nu suntem atenți la șofat, am uitat să alimentăm mașina cu carburant altele.
O comparație necesară
Mutând evenimentele de la un punctaj la altul, cele de sus cu cele de jos, observăm că cel mai grav lucru din viața noastră nu este să vină războiul, ori să moară cineva drag, ci invers, să ne înjure vecinul sau soțul, să facem o treabă de mântuială. Astfel se ajunge la relativitatea întâmplării unui eveniment sau nu, la posibilitatea ca el să nu devină realitate niciodată. Să ne imaginăm, cu alte cuvinte, ce e mai rău, să greșim la slujbă sau să înceapă un război mondial? Prin comparație vom deveni mai puțin anxioși, susține psihoterapeutul clujean.
Pe de altă parte, Ramona Lupu spune că în Cluj numărul celor care pot suferi de afecțiuni psihice poate fi ușor mai crescut, acest lucru datorându-se și vremii, prognozelor meteo în general, mai ales că etimologia cuvântului Cluj arată că provine de la ”clusium”, care înseamnă închis, adică o zonă cu vreme închisă, fără soare și multă ceață.
Totuși, indiferent de timpul probabil, ea ne recomandă plimbări zilnice în aer liber, chiar și statul pe o bancă într-un parc, lucruri care ne ajută să devenim mai încrezători și plini de speranță că totul va fi bine până la urmă.
Cristina Pintilie – Șendrea