Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE foto. FLORILE cele mai IUBITE. De FLORII. Semnificaţii, LEGENDE şi CURIOZITĂŢI despre PLANTE

Publicat


Azi e Duminica Floriilor la ortodocşi. Sărbătoarea marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Era pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic. Pe lângă o galerie de imagini cu flori, vă prezentăm şi câteva curiozităţi, legende şi semnificaţii.

Şirul lui Fibonacci

O curiozitate fascinantă despre flori şi natură este Şirul lui Fibonacci. Cunoscut şi ca Proporţia de Aur, e răspândit pretutindeni. Este considerat o caracteristică fundamentală a Universului. Şirul lui Fibonacci începe aşa: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 şi continuă la nesfârşit. Fiecare număr al secvenţei este suma celor două numere care îl preced. Pare să fie încastrat în structura cosmosului. Şi doar un exemplu: numărul petalelor la o floare urmează Şirul lui Fibonacci. Exemple faimoase includ crinul, care are trei petale. Piciorul-cocoşului, care are cinci. Cicoarea cu 21. Margareta, cu 34, si aşa mai departe. Fiecare petală este plasată la 0,618034 din circumferinţă (dintr-un cerc de 360°), permiţând cea mai buna expunere la lumina soarelui.

*”Flora mică ilustrată a României”, 1939 (colecţia Cluj24), Iuliu Prodan (29 octombrie 1875, 27 februarie 1959). A fost botanist, profesor la Academia de Înalte Studii Agronomice din Cluj, primul autor al unui „determinator” clasic pentru plantele cu flori (fanerogame) și ferigi (criptogame vasculare). A fost printre primii botaniști români care, în lucrările sale despre flora și vegetația României, s-a străduit să descrie condițiile ecologice specifice plantelor și zonelor cercetate, pe baza datelor existente în literatură sau a observațiilor sale.

Laleaua, floarea lui Dumnezeu

Laleaua (Tulipa), una dintre cele mai populare flori. La concurenţă cu trandafirul. Este un gen cu peste 150 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae şi cu peste 3.000 de varietăți, sub diferite culori şi forme. Istoricii spun că lalelele s-au dezvoltat în Asia, la graniţa dintre China, Tibet, Rusia şi Afganistan. Este unul dintre cele mai neprielnice locuri de pe planetă, un loc în care cu greu ne-am imagina că poate creşte o floare. De aici, laleaua sălbatică s-a răspândit în mod natural spre vest, ajungând până pe malurile Mării Negre.

Turcii nomazi au întâlnit floarea în toată această zonă vastă, iar laleaua a devenit pentru ei un simbol al vieţii şi fertilităţii. În acelaşi timp, laleaua era venerată şi în Persia, ea fiind menţionată în versurile faimosului poet Omar Khayam (1048-1113). Pentru musulmani în general, nu doar perşi şi turci, laleaua era floarea cu cel mai înalt rang, ea având o semnificaţie aproape divină. În limba turcă, laleaua se numeşte laleh, iar în alfabetul arab cuvântul conţine aceleaşi litere ca şi Allah. Laleaua a devenit, astfel, floarea lui Dumnezeu.

Ca simbolistică, lalelele reprezintă constanţa şi trăinicia sentimentelor, iubirea sinceră şi nelimitată, în ciuda diferitelor obstacole întâlnite. Trandafirul este considerat regele îndrăgostiţilor, dar există multe dovezi şi în favoarea lalelei. Laleaua este simbolul declaraţiei de iubire, o arată poveştile din “O mie şi una de nopţi”, în care sultanul îşi arăta iubirea faţă de cadânele din harem lăsând la picioarele alesei sale o lalea roşie. O legendă persană, mult mai veche, spune că laleaua s-a născut din picăturile de sânge ale unui îndrăgostit.

Inima Maicii Domnului

Tradiţia populară spune că Inima Maicii Domnului înfloreşte întotdeauna de Paşti. Ştiinţific, ea este Dicentra spectabilis, iar în popor poartă mai ales numele Cerceii doamnei, Pantalonii cavalerului sau Inimă-însângerată, datorită formei florilor.

Ultima denumire vine dintr-o veche legendă chinezească, în care se spune că floarea roşie a Dicentrei simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge

Trandafirul, Rosa, Rusaliile

Cuvântul românesc „rusalii” derivă, indirect, din latinescul Rosalia. Numele de fată Rosalia, de origine latină, înseamnă trandafir. De altfel, două flori din aceeaşi familie –măceşul şi trandafirul-trandafir- în latină poartă aceeaşi prima denumire, Rosa. Măceşul e Rosa Canina. Iar trandafirul (Rosa L.) are ca multe subspecii: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Trandafir

Trandafirul (Rosa L.) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști erecți, deseori spinoși.

Planta tipică are tulpina spinoasă și fructul ca măceșele trandafirului sălbatic, Rosa canina, care crește sub formă de tufișuri în regiunile aride, cu soluri calcaroase.

Înflorirea trandafirului este anuală. Specii încadrate în grupa măceșilor decorativi și a trandafirilor de parc: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Măceş

Rosalia este numele unei sărbători al cărei corespondent în obiceiurile creştin-orotodoxe sunt Rusaliile sau Duminica Rusaliilor.

Peste o sărbătoare veche s-a suprapus sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh. Denumirea și sărbătoarea rusaliilor a fost împrumutată și de către romani.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este marcată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.

Crinul, invidiat de zeiţa Venus

Crinul (familia Liliaceae, genul Lilium; ex: Crinul alb – Lillium Candidum) cuprinde circa 100 de specii. Simbolizează speranţă, credinţă, naştere, puritate, reînnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovăţie, fertilitate, maternitate. În creştinism este considerat un simbol al purităţii şi este asociat cu Fecioara Maria. Se spune că mormântul acesteia a fost împodobit cu crini albi. Un crin cu trei petale, Fleur-de-lis, asemeni unei coroane, reprezenta în Franţa Evului Mediu prosperitate şi regalitate.

În mitologia greacă reprezintă maternitatea şi renasterea, deoarece se spune că a apărut din laptele Herei, soţia lui Zeus. Legenda romană spune că atunci când Venus, zeiţa iubirii, a ieşit din apa mării, ea a privit un crin şi a invidiat frumuseţea acestuia. Iar drept urmare, ea a adăugat un element suplimentar florii -pistilul lung din centru-, cu speranţa că-i va diminua frumuseţea. Crinul simbolizează aşadar şi dragostea, pofta trupească, simboluri asociate şi cu Venus.

Mâna Maicii Domnului, floarea vindecătoare

*Mâna Maicii Domnului, mai popular, Caprifoi (de regulă), Lonicera caprifolium – denumirea ştiinţifică. Este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Tradiţia populară spune că are efecte tămăduitoare pentru bolile trupeşti şi sufleteşti.

Legenda zice că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod şi că singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Este cunoscut faptul că preparatele din această plantă au puternice efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi încetinesc coagularea acestuia. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor, care o recomandă tenurilor cu probleme.

Bujorul, floarea împăratului, cultivată doar de bogaţi

Bujorul (Paeonia Hybriden), floarea despre care se spune că înnobilează luna mai, e într-o mare varietate de nuanțe (roşu, alb, purpuriu, roz, galben, violet). În cultura chineză se numește Floarea Împăratului, iar vechii greci numeau bujorii după Paeon, medicul zeilor.

Bujorul este un simbol al prosperității. Odinioară, el putea să fie cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială a Japoniei, astfel că a fost asociat cu bogăția.

La greci existau legende despre puterile florii: se spunea că există niște forțe puternice în bobocii de flori care strălucesc în nopțile cu lună plină.

Hortensia cea otrăvitoare, culoare în funcţie de sol

Hortensia (Hydrangea Macrophylla), unul dintre cei mai apreciați arbuști decorativi. Inflorescențele sale voluminoase au un aspect deosebit și un parfum pe măsură. Una dintre ciudățeniile acestei plante este că florile sale pot avea culori diferite, în funcție de proprietățile solului. Într-un sol cu pH de 5.5 va avea florile albastre, iar într-un sol cu pH de 6 va avea florile roz.

Florile hortensiei sunt globuloase, de dimensiunile unui pumn și pot avea culori de la alb și roz la nuanțe de violet și albastru. Inflorescența foarte bogată poate fi asemănată cu un bulgare de zăpadă. Denumirea științifică a hortensiei, de proveniență greacă, este compusă din cuvintele „hydro” (apă) și „angos” (vas, ulcior) și se referă la nevoia de cantități mari de apă a plantei. Denumirea populară provine din latină și înseamnă „grădină”. Există peste 190 de soiuri de hortensie în toată lumea şi toate sunt otrăvitoare!

Sexualitatea plantelor

Există multe similitudini între comportamentul uman şi cel al florilor, chiar un fel de “sexualitate” prin care ele ademenesc fluturii, albinele, alte insecte.

*Hibiscus, “Trandafir japonez” (Hibiscus rosa-sinensis), originar din zona Japoniei, Chinei şi Indiei, singura varietate din familie care se cultivă ca plantă de apartament

Există flori mascul, flori femelă şi chiar flori hermafrodite pe aceeaşi plantă, care se fecundează singure, dar în cele mai multe cazuri acest rol îl au insectele. Floarea oferă nectarul, polenul, iar insecta le asigură supravieţuirea.

Cireş

 

Florile au mijloace de seducţie aproape umane, semnalizând insectelor prin puncte, contraste coloristice, linii etc.

Liliac

 

Există chiar o specie de orhidee, care nu are nectar, dar care este totuşi polenizată de insecte.

Piersic

Ea atrage masculii unor specii de himenoptere cu mirosuri asemănătoare celor ale femelelor din specia respectivă, luând o formă asemănătoare femelelor sau chiar prin stimulări tactile, prin dezvoltarea unor zone identice cu partea dorsală a femelelor de himenoptere.

(text şi foto MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax