Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE foto. FLORILE cele mai IUBITE. De FLORII. Semnificaţii, LEGENDE şi CURIOZITĂŢI despre PLANTE

Publicat


Azi e Duminica Floriilor la ortodocşi. Sărbătoarea marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Era pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic. Pe lângă o galerie de imagini cu flori, vă prezentăm şi câteva curiozităţi, legende şi semnificaţii.

Şirul lui Fibonacci

O curiozitate fascinantă despre flori şi natură este Şirul lui Fibonacci. Cunoscut şi ca Proporţia de Aur, e răspândit pretutindeni. Este considerat o caracteristică fundamentală a Universului. Şirul lui Fibonacci începe aşa: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 şi continuă la nesfârşit. Fiecare număr al secvenţei este suma celor două numere care îl preced. Pare să fie încastrat în structura cosmosului. Şi doar un exemplu: numărul petalelor la o floare urmează Şirul lui Fibonacci. Exemple faimoase includ crinul, care are trei petale. Piciorul-cocoşului, care are cinci. Cicoarea cu 21. Margareta, cu 34, si aşa mai departe. Fiecare petală este plasată la 0,618034 din circumferinţă (dintr-un cerc de 360°), permiţând cea mai buna expunere la lumina soarelui.

*”Flora mică ilustrată a României”, 1939 (colecţia Cluj24), Iuliu Prodan (29 octombrie 1875, 27 februarie 1959). A fost botanist, profesor la Academia de Înalte Studii Agronomice din Cluj, primul autor al unui „determinator” clasic pentru plantele cu flori (fanerogame) și ferigi (criptogame vasculare). A fost printre primii botaniști români care, în lucrările sale despre flora și vegetația României, s-a străduit să descrie condițiile ecologice specifice plantelor și zonelor cercetate, pe baza datelor existente în literatură sau a observațiilor sale.

Laleaua, floarea lui Dumnezeu

Laleaua (Tulipa), una dintre cele mai populare flori. La concurenţă cu trandafirul. Este un gen cu peste 150 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae şi cu peste 3.000 de varietăți, sub diferite culori şi forme. Istoricii spun că lalelele s-au dezvoltat în Asia, la graniţa dintre China, Tibet, Rusia şi Afganistan. Este unul dintre cele mai neprielnice locuri de pe planetă, un loc în care cu greu ne-am imagina că poate creşte o floare. De aici, laleaua sălbatică s-a răspândit în mod natural spre vest, ajungând până pe malurile Mării Negre.

Turcii nomazi au întâlnit floarea în toată această zonă vastă, iar laleaua a devenit pentru ei un simbol al vieţii şi fertilităţii. În acelaşi timp, laleaua era venerată şi în Persia, ea fiind menţionată în versurile faimosului poet Omar Khayam (1048-1113). Pentru musulmani în general, nu doar perşi şi turci, laleaua era floarea cu cel mai înalt rang, ea având o semnificaţie aproape divină. În limba turcă, laleaua se numeşte laleh, iar în alfabetul arab cuvântul conţine aceleaşi litere ca şi Allah. Laleaua a devenit, astfel, floarea lui Dumnezeu.

Ca simbolistică, lalelele reprezintă constanţa şi trăinicia sentimentelor, iubirea sinceră şi nelimitată, în ciuda diferitelor obstacole întâlnite. Trandafirul este considerat regele îndrăgostiţilor, dar există multe dovezi şi în favoarea lalelei. Laleaua este simbolul declaraţiei de iubire, o arată poveştile din “O mie şi una de nopţi”, în care sultanul îşi arăta iubirea faţă de cadânele din harem lăsând la picioarele alesei sale o lalea roşie. O legendă persană, mult mai veche, spune că laleaua s-a născut din picăturile de sânge ale unui îndrăgostit.

Inima Maicii Domnului

Tradiţia populară spune că Inima Maicii Domnului înfloreşte întotdeauna de Paşti. Ştiinţific, ea este Dicentra spectabilis, iar în popor poartă mai ales numele Cerceii doamnei, Pantalonii cavalerului sau Inimă-însângerată, datorită formei florilor.

Ultima denumire vine dintr-o veche legendă chinezească, în care se spune că floarea roşie a Dicentrei simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge

Trandafirul, Rosa, Rusaliile

Cuvântul românesc „rusalii” derivă, indirect, din latinescul Rosalia. Numele de fată Rosalia, de origine latină, înseamnă trandafir. De altfel, două flori din aceeaşi familie –măceşul şi trandafirul-trandafir- în latină poartă aceeaşi prima denumire, Rosa. Măceşul e Rosa Canina. Iar trandafirul (Rosa L.) are ca multe subspecii: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Trandafir

Trandafirul (Rosa L.) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști erecți, deseori spinoși.

Planta tipică are tulpina spinoasă și fructul ca măceșele trandafirului sălbatic, Rosa canina, care crește sub formă de tufișuri în regiunile aride, cu soluri calcaroase.

Înflorirea trandafirului este anuală. Specii încadrate în grupa măceșilor decorativi și a trandafirilor de parc: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Măceş

Rosalia este numele unei sărbători al cărei corespondent în obiceiurile creştin-orotodoxe sunt Rusaliile sau Duminica Rusaliilor.

Peste o sărbătoare veche s-a suprapus sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh. Denumirea și sărbătoarea rusaliilor a fost împrumutată și de către romani.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este marcată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.

Crinul, invidiat de zeiţa Venus

Crinul (familia Liliaceae, genul Lilium; ex: Crinul alb – Lillium Candidum) cuprinde circa 100 de specii. Simbolizează speranţă, credinţă, naştere, puritate, reînnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovăţie, fertilitate, maternitate. În creştinism este considerat un simbol al purităţii şi este asociat cu Fecioara Maria. Se spune că mormântul acesteia a fost împodobit cu crini albi. Un crin cu trei petale, Fleur-de-lis, asemeni unei coroane, reprezenta în Franţa Evului Mediu prosperitate şi regalitate.

În mitologia greacă reprezintă maternitatea şi renasterea, deoarece se spune că a apărut din laptele Herei, soţia lui Zeus. Legenda romană spune că atunci când Venus, zeiţa iubirii, a ieşit din apa mării, ea a privit un crin şi a invidiat frumuseţea acestuia. Iar drept urmare, ea a adăugat un element suplimentar florii -pistilul lung din centru-, cu speranţa că-i va diminua frumuseţea. Crinul simbolizează aşadar şi dragostea, pofta trupească, simboluri asociate şi cu Venus.

Mâna Maicii Domnului, floarea vindecătoare

*Mâna Maicii Domnului, mai popular, Caprifoi (de regulă), Lonicera caprifolium – denumirea ştiinţifică. Este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Tradiţia populară spune că are efecte tămăduitoare pentru bolile trupeşti şi sufleteşti.

Legenda zice că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod şi că singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Este cunoscut faptul că preparatele din această plantă au puternice efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi încetinesc coagularea acestuia. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor, care o recomandă tenurilor cu probleme.

Bujorul, floarea împăratului, cultivată doar de bogaţi

Bujorul (Paeonia Hybriden), floarea despre care se spune că înnobilează luna mai, e într-o mare varietate de nuanțe (roşu, alb, purpuriu, roz, galben, violet). În cultura chineză se numește Floarea Împăratului, iar vechii greci numeau bujorii după Paeon, medicul zeilor.

Bujorul este un simbol al prosperității. Odinioară, el putea să fie cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială a Japoniei, astfel că a fost asociat cu bogăția.

La greci existau legende despre puterile florii: se spunea că există niște forțe puternice în bobocii de flori care strălucesc în nopțile cu lună plină.

Hortensia cea otrăvitoare, culoare în funcţie de sol

Hortensia (Hydrangea Macrophylla), unul dintre cei mai apreciați arbuști decorativi. Inflorescențele sale voluminoase au un aspect deosebit și un parfum pe măsură. Una dintre ciudățeniile acestei plante este că florile sale pot avea culori diferite, în funcție de proprietățile solului. Într-un sol cu pH de 5.5 va avea florile albastre, iar într-un sol cu pH de 6 va avea florile roz.

Florile hortensiei sunt globuloase, de dimensiunile unui pumn și pot avea culori de la alb și roz la nuanțe de violet și albastru. Inflorescența foarte bogată poate fi asemănată cu un bulgare de zăpadă. Denumirea științifică a hortensiei, de proveniență greacă, este compusă din cuvintele „hydro” (apă) și „angos” (vas, ulcior) și se referă la nevoia de cantități mari de apă a plantei. Denumirea populară provine din latină și înseamnă „grădină”. Există peste 190 de soiuri de hortensie în toată lumea şi toate sunt otrăvitoare!

Sexualitatea plantelor

Există multe similitudini între comportamentul uman şi cel al florilor, chiar un fel de “sexualitate” prin care ele ademenesc fluturii, albinele, alte insecte.

*Hibiscus, “Trandafir japonez” (Hibiscus rosa-sinensis), originar din zona Japoniei, Chinei şi Indiei, singura varietate din familie care se cultivă ca plantă de apartament

Există flori mascul, flori femelă şi chiar flori hermafrodite pe aceeaşi plantă, care se fecundează singure, dar în cele mai multe cazuri acest rol îl au insectele. Floarea oferă nectarul, polenul, iar insecta le asigură supravieţuirea.

Cireş

 

Florile au mijloace de seducţie aproape umane, semnalizând insectelor prin puncte, contraste coloristice, linii etc.

Liliac

 

Există chiar o specie de orhidee, care nu are nectar, dar care este totuşi polenizată de insecte.

Piersic

Ea atrage masculii unor specii de himenoptere cu mirosuri asemănătoare celor ale femelelor din specia respectivă, luând o formă asemănătoare femelelor sau chiar prin stimulări tactile, prin dezvoltarea unor zone identice cu partea dorsală a femelelor de himenoptere.

(text şi foto MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Publicat

avram iancu statuie

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Consiliul Județean Cluj și Centrul de Studii Transilvane organizează miercuri, 22 mai 2024, cea de-a treia ediție a Maratonului Istoriei, manifestare prilejuită de bicentenarul Avram Iancu, care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori.

maratonul istoriei

„Activitățile, dedicate iubitorilor de istorie, vor debuta începând cu ora 8.15, prin adresarea unor cuvinte de salut din partea Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a Consiliului Județean Cluj și se vor desfășura timp de 13 ore, până la ora 21.30, în clădirea institutelor  Academiei Române, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, etaj 1.

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Evenimentul cultural-istoric urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de apreciere față de valorile naționale, în contextul celebrării a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

În activitățile educaționale vor fi implicați peste 300 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dar și din mediul rural: Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus. În plus, se vor alătura grupuri de studenți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dar și elevi din cadrul Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan”.

Participanții vor fi implicați în activități tematice, prelegeri și prezentări cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici din cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” și din cadrul Centrului de Studii Transilvane.

„Maratonul (…) păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă”

La rândul lor, elevii, coordonați de profesori de istorie, vor prezenta diverse materiale, jocuri de rol, scenete, prin intermediul cărora vor demonstra preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

Maratonul istoriei 2024 – Eroul național Avram Iancu păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători din cadrul institutelor menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într-un interval de 30 de minute, vor prezenta activitățile pregătite.

Manifestarea din acest an continua tradiția edițiilor anterioare, născute din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tinerele generații, dar și din năzuința apropierii celor din urmă de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, stimulând astfel interesul acestora față de conținuturile prezentate și subliniind importanța eroilor naționali și a valorilor revoluției europene de la 1848-1849.

Participanții la ediția din acest an vor fi recompensați cu volumul Silviu Dragomir,  Avram Iancu. O viață de Erou, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, pus la dispoziție prin donație de către Editura Școala Ardeleană. Manifestarea cultural-educațională nu ar fi fost posibilă fără contribuția Asociației de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Asociației Societatea Istorică „George Barițiu” Cluj-Napoca și a Universității „Babeș-Bolyai”.

Programul detaliat al manifestării poate fi consultat aici”, se arată în comunicatul organizatorilor.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

IMPORTANT. Consiliul Județean Cluj a emis Autorizația de construire pentru metroul clujean

Publicat

De

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a semnat marți, în regim de urgență, autorizația de construire pentru metroul din Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj,  Alin Tișe, a semnat marți, 21 mai 2024, în regim de urgență, autorizația de construire pentru investiția „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa 1 a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

„Este un pas necesar pentru demararea efectivă a acestui proiect mult așteptat, care va influența în mod decisiv dezvoltarea viitoare a întregii zone metropolitane Cluj”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Lucrările la metrou încep din Florești

Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești. Traseul liniei de metrou ușor începe din zona rezidențială din Florești.

Astfel, primele stații vor deservi zonele de locuințe, apoi zonele multifuncționale desfășurare în jurul viitorului Spital Regional de Urgență, respectiv al centrului comercial din apropiere.

Mănășturul, primul cartier unde se va lucra la metrou

Cu următoarele stații se va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, acestea deservind cartierul Mănăștur, apoi linia va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști.

De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, iar o alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Peşti MORȚI pe Valea Salcă, în Dej. Poluarea ar proveni de la Parcul Balnear Toroc

Publicat

pesti morti

Pe Valea Salcă, în zona Dej, au apărut, marți, pești morți. Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor monitorizează situația. Posibila cauză a mortalității ar fi apa deversată din Parcul Balnear Toroc, fapt pentru care a fost sistată deversarea din lac.

„În cadrul acțiunii de monitorizare a cursurilor de apă, astăzi, 21 mai, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj au observat mortalitate piscicolă pe Valea Salcă, pe tronsonul situat în amonte de confluența cu râul Someș, în municipiul Dej.

pesti morti

FOTO. Peşti MORȚI pe Valea Salcă, în Dej. Poluarea ar proveni de la Parcul Balnear Toroc

În urma investigațiilor în teren, angajații SGA Cluj au identificat probleme în funcționarea Parcului Balnear Toroc și au dispus sistarea imediată a pompării apei sărate din lac în Valea Salcă.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă și exemplare de pești pentru analize ulterioare.

Cursul de apă este atent monitorizat în continuare”, a transmis Apele Române Someș-Tisa.

Foto: Facebook Apele Române Someș-Tisa

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 34 până în Piața Gării. Apar două stații noi

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță publicul călător că, începând cu data de 23.05.2024, traseul liniei 34 se va prelungi din Piața 1 Mai până în Piața Gării, cu două stații de transport în comun. Partea de traseu extinsă va traversa noul pod Oașului Răsăritului, asigurând o conectivitate între cartierul Gheorgheni, cartierul Mărăști, Piața 1 Mai și Piața Gării.

Traseul prelungit al liniei 34 cu stațiile alocate este următorul:

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 34 până în Piața Gării. Apar două stații noi

Tur: Aleea Băișoara ( stația Băișoara ), strada Liviu Rebreanu ( stația Băița ), strada Unirii ( stația Herculane, stația Borsec Sud, stația Snagov Sud ), strada Alexandru Vaida Voievod (stația Colegiul Pedagogic, stația Iulius Mall Est ), strada Teodor Mihali ( stația Campus Universitar Est ), strada Aurel Vlaicu ( stația Arte Plastice ), girație Mărăști, strada Fabricii ( Mareșal Al. Averescu ), strada Câmpul Păinii ( stația Câmpul Pâinii ), strada Piața 1 Mai ( stația Piața 1 Mai ), strada Paris, strada Răsăritului ( stație nou înființată: Parcul Feroviarilor ), Pod Oașului-Răsăritului, strada Căii Ferate, Piața Gării ( stație nouă pt. L34: Piața Gării Nord).

Retur: Piața Gării Sud ( stație nouă pt. L34: Piața Gării Sud ), strada Căii Ferate, Pod Oașului – Răsăritului, strada Răsăritului ( stație nou înființată: Blănarilor ), strada Paris, strada Câmpul Pâinii (stația Răsăritului, stația Halta Mărăști ), strada Fabricii ( stația Fabricii ), Girație Mărăști, strada Aurel Vlaicu ( stația Mareșal C-tin Prezan ), strada Teodor Mihali ( statia Dorobanților, stația Campus Universitar Vest ), strada Alexandru Vaida Voievod ( stația Iulius Mall Vest, stația Valeriu Bologa ), strada Unirii ( stația Snagov Nord, stația Borsec Nord ), strada Liviu Rebreanu ( stația Albac ), Aleea Băișoara ( stație Băișoara ).

Orarul de circulație va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax