Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE foto. FLORILE cele mai IUBITE. De FLORII. Semnificaţii, LEGENDE şi CURIOZITĂŢI despre PLANTE

Publicat


Azi e Duminica Floriilor la ortodocşi. Sărbătoarea marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Era pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic. Pe lângă o galerie de imagini cu flori, vă prezentăm şi câteva curiozităţi, legende şi semnificaţii.

Şirul lui Fibonacci

O curiozitate fascinantă despre flori şi natură este Şirul lui Fibonacci. Cunoscut şi ca Proporţia de Aur, e răspândit pretutindeni. Este considerat o caracteristică fundamentală a Universului. Şirul lui Fibonacci începe aşa: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 şi continuă la nesfârşit. Fiecare număr al secvenţei este suma celor două numere care îl preced. Pare să fie încastrat în structura cosmosului. Şi doar un exemplu: numărul petalelor la o floare urmează Şirul lui Fibonacci. Exemple faimoase includ crinul, care are trei petale. Piciorul-cocoşului, care are cinci. Cicoarea cu 21. Margareta, cu 34, si aşa mai departe. Fiecare petală este plasată la 0,618034 din circumferinţă (dintr-un cerc de 360°), permiţând cea mai buna expunere la lumina soarelui.

*”Flora mică ilustrată a României”, 1939 (colecţia Cluj24), Iuliu Prodan (29 octombrie 1875, 27 februarie 1959). A fost botanist, profesor la Academia de Înalte Studii Agronomice din Cluj, primul autor al unui „determinator” clasic pentru plantele cu flori (fanerogame) și ferigi (criptogame vasculare). A fost printre primii botaniști români care, în lucrările sale despre flora și vegetația României, s-a străduit să descrie condițiile ecologice specifice plantelor și zonelor cercetate, pe baza datelor existente în literatură sau a observațiilor sale.

Laleaua, floarea lui Dumnezeu

Laleaua (Tulipa), una dintre cele mai populare flori. La concurenţă cu trandafirul. Este un gen cu peste 150 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae şi cu peste 3.000 de varietăți, sub diferite culori şi forme. Istoricii spun că lalelele s-au dezvoltat în Asia, la graniţa dintre China, Tibet, Rusia şi Afganistan. Este unul dintre cele mai neprielnice locuri de pe planetă, un loc în care cu greu ne-am imagina că poate creşte o floare. De aici, laleaua sălbatică s-a răspândit în mod natural spre vest, ajungând până pe malurile Mării Negre.

Turcii nomazi au întâlnit floarea în toată această zonă vastă, iar laleaua a devenit pentru ei un simbol al vieţii şi fertilităţii. În acelaşi timp, laleaua era venerată şi în Persia, ea fiind menţionată în versurile faimosului poet Omar Khayam (1048-1113). Pentru musulmani în general, nu doar perşi şi turci, laleaua era floarea cu cel mai înalt rang, ea având o semnificaţie aproape divină. În limba turcă, laleaua se numeşte laleh, iar în alfabetul arab cuvântul conţine aceleaşi litere ca şi Allah. Laleaua a devenit, astfel, floarea lui Dumnezeu.

Ca simbolistică, lalelele reprezintă constanţa şi trăinicia sentimentelor, iubirea sinceră şi nelimitată, în ciuda diferitelor obstacole întâlnite. Trandafirul este considerat regele îndrăgostiţilor, dar există multe dovezi şi în favoarea lalelei. Laleaua este simbolul declaraţiei de iubire, o arată poveştile din “O mie şi una de nopţi”, în care sultanul îşi arăta iubirea faţă de cadânele din harem lăsând la picioarele alesei sale o lalea roşie. O legendă persană, mult mai veche, spune că laleaua s-a născut din picăturile de sânge ale unui îndrăgostit.

Inima Maicii Domnului

Tradiţia populară spune că Inima Maicii Domnului înfloreşte întotdeauna de Paşti. Ştiinţific, ea este Dicentra spectabilis, iar în popor poartă mai ales numele Cerceii doamnei, Pantalonii cavalerului sau Inimă-însângerată, datorită formei florilor.

Ultima denumire vine dintr-o veche legendă chinezească, în care se spune că floarea roşie a Dicentrei simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge

Trandafirul, Rosa, Rusaliile

Cuvântul românesc „rusalii” derivă, indirect, din latinescul Rosalia. Numele de fată Rosalia, de origine latină, înseamnă trandafir. De altfel, două flori din aceeaşi familie –măceşul şi trandafirul-trandafir- în latină poartă aceeaşi prima denumire, Rosa. Măceşul e Rosa Canina. Iar trandafirul (Rosa L.) are ca multe subspecii: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Trandafir

Trandafirul (Rosa L.) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști erecți, deseori spinoși.

Planta tipică are tulpina spinoasă și fructul ca măceșele trandafirului sălbatic, Rosa canina, care crește sub formă de tufișuri în regiunile aride, cu soluri calcaroase.

Înflorirea trandafirului este anuală. Specii încadrate în grupa măceșilor decorativi și a trandafirilor de parc: Rosa canina (măceșul comun), Rosa rubrifolia (măceșul roșu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa demascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (măceșul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze încrețite).

Măceş

Rosalia este numele unei sărbători al cărei corespondent în obiceiurile creştin-orotodoxe sunt Rusaliile sau Duminica Rusaliilor.

Peste o sărbătoare veche s-a suprapus sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh. Denumirea și sărbătoarea rusaliilor a fost împrumutată și de către romani.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este marcată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.

Crinul, invidiat de zeiţa Venus

Crinul (familia Liliaceae, genul Lilium; ex: Crinul alb – Lillium Candidum) cuprinde circa 100 de specii. Simbolizează speranţă, credinţă, naştere, puritate, reînnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovăţie, fertilitate, maternitate. În creştinism este considerat un simbol al purităţii şi este asociat cu Fecioara Maria. Se spune că mormântul acesteia a fost împodobit cu crini albi. Un crin cu trei petale, Fleur-de-lis, asemeni unei coroane, reprezenta în Franţa Evului Mediu prosperitate şi regalitate.

În mitologia greacă reprezintă maternitatea şi renasterea, deoarece se spune că a apărut din laptele Herei, soţia lui Zeus. Legenda romană spune că atunci când Venus, zeiţa iubirii, a ieşit din apa mării, ea a privit un crin şi a invidiat frumuseţea acestuia. Iar drept urmare, ea a adăugat un element suplimentar florii -pistilul lung din centru-, cu speranţa că-i va diminua frumuseţea. Crinul simbolizează aşadar şi dragostea, pofta trupească, simboluri asociate şi cu Venus.

Mâna Maicii Domnului, floarea vindecătoare

*Mâna Maicii Domnului, mai popular, Caprifoi (de regulă), Lonicera caprifolium – denumirea ştiinţifică. Este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Tradiţia populară spune că are efecte tămăduitoare pentru bolile trupeşti şi sufleteşti.

Legenda zice că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod şi că singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Este cunoscut faptul că preparatele din această plantă au puternice efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi încetinesc coagularea acestuia. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor, care o recomandă tenurilor cu probleme.

Bujorul, floarea împăratului, cultivată doar de bogaţi

Bujorul (Paeonia Hybriden), floarea despre care se spune că înnobilează luna mai, e într-o mare varietate de nuanțe (roşu, alb, purpuriu, roz, galben, violet). În cultura chineză se numește Floarea Împăratului, iar vechii greci numeau bujorii după Paeon, medicul zeilor.

Bujorul este un simbol al prosperității. Odinioară, el putea să fie cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială a Japoniei, astfel că a fost asociat cu bogăția.

La greci existau legende despre puterile florii: se spunea că există niște forțe puternice în bobocii de flori care strălucesc în nopțile cu lună plină.

Hortensia cea otrăvitoare, culoare în funcţie de sol

Hortensia (Hydrangea Macrophylla), unul dintre cei mai apreciați arbuști decorativi. Inflorescențele sale voluminoase au un aspect deosebit și un parfum pe măsură. Una dintre ciudățeniile acestei plante este că florile sale pot avea culori diferite, în funcție de proprietățile solului. Într-un sol cu pH de 5.5 va avea florile albastre, iar într-un sol cu pH de 6 va avea florile roz.

Florile hortensiei sunt globuloase, de dimensiunile unui pumn și pot avea culori de la alb și roz la nuanțe de violet și albastru. Inflorescența foarte bogată poate fi asemănată cu un bulgare de zăpadă. Denumirea științifică a hortensiei, de proveniență greacă, este compusă din cuvintele „hydro” (apă) și „angos” (vas, ulcior) și se referă la nevoia de cantități mari de apă a plantei. Denumirea populară provine din latină și înseamnă „grădină”. Există peste 190 de soiuri de hortensie în toată lumea şi toate sunt otrăvitoare!

Sexualitatea plantelor

Există multe similitudini între comportamentul uman şi cel al florilor, chiar un fel de “sexualitate” prin care ele ademenesc fluturii, albinele, alte insecte.

*Hibiscus, “Trandafir japonez” (Hibiscus rosa-sinensis), originar din zona Japoniei, Chinei şi Indiei, singura varietate din familie care se cultivă ca plantă de apartament

Există flori mascul, flori femelă şi chiar flori hermafrodite pe aceeaşi plantă, care se fecundează singure, dar în cele mai multe cazuri acest rol îl au insectele. Floarea oferă nectarul, polenul, iar insecta le asigură supravieţuirea.

Cireş

 

Florile au mijloace de seducţie aproape umane, semnalizând insectelor prin puncte, contraste coloristice, linii etc.

Liliac

 

Există chiar o specie de orhidee, care nu are nectar, dar care este totuşi polenizată de insecte.

Piersic

Ea atrage masculii unor specii de himenoptere cu mirosuri asemănătoare celor ale femelelor din specia respectivă, luând o formă asemănătoare femelelor sau chiar prin stimulări tactile, prin dezvoltarea unor zone identice cu partea dorsală a femelelor de himenoptere.

(text şi foto MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.

Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.

Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.

Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.

Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.

AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

Publicat

termopan

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.

Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

50 de milioane de lei buget alocat în 2025

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Publicat

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!

Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.

El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.

Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate