Connect with us

ACTUALITATE

FOTO&VIDEO Strada PIEZIȘĂ se transformă în strada FALIMENTULUI

Publicat


Strada Piezișă din Cluj-Napoca a devenit un spațiu lipsit de distracția și de voia bună din weekend-urile din perioada pre-COVID. Cluburile au ajuns pustii, muzica se aude doar în boxele de pe terasă. Proprietarii localurilor au protestat pașnic împotriva măsurilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, care a apreciat zona drept „focar de coronavirus”.

Aceștia afirmă că autoritățile locale nu au prezentat dovezi factuale care să justifice împingerea către faliment a afacerilor pe care le dețin, din moment ce sperie clienții care preferă să frecventeze alte zone din oraș, precum Piața Unirii, Piața Muzeului sau Bulevardul Eroilor.

Acuzele HoReCa de pe strada Piezișă

„Nu este un protest, este un soi de atenționare a autorităților față de ce se întâmplă pe strada Piezișă. Din păcate am ajuns în punctul acesta fără să fim informați oficial de ce, fără documente care să ateste că aceasta ar fi o stradă cu focare de infecție.

Mai mult de atât, au reușit să pună o pată atât de neagră pe acest loc, care înainte era emblema Clujului, și cred că cu greu o să reușim să ne mai revenim din criza în care ne-au adâncit.

Pandemia ne-a afectat în proporție de 90%. Vineri seara, la ora asta, de obicei mesele noastre la toate localurile erau pline. Cât a fost pandemia s-a păstrat distanțarea socială și toate măsurile care trebuiau luate”, a declarat Oana Ungureanu.

Un alt aspect subliniat de un manager de local a fost cel al recăpătării clientelei care s-a pierdut în urma măsurilor. De altfel, chiriile pentru spații, salariile angajaților și cheltuielile lunare aferente apropie afacerile de faliment.

Forțele de ordine sunt omniprezente pe strada Piezișă

Polițiști locali, jandarmi, dar și angajați ISU Cluj au împânzit zona mai ceva ca la un meci de fotbal. Aceștia au patrulat de-a lungul străzii Piezișă, fiind atenți la fiecare pas făcut de trecători în perimetru.

 

Patronii localurilor de pe Piezișă au afișat diferite mesaje adresate autorităților, cum ar fi: ,,Stop abuzurilor în declarații!”, ,,Colaborare nu abuzuri!” sau ,,Piezișă focar?”.

 

În același timp, au distribuit măști de protecție gratuite persoanelor care treceau pe stradă. De asemenea, le-au reamintit că riscă să încaseze diferite amenzi din partea oamenilor legii, dacă se plimbă pe stradă fără mască.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Călina

    octombrie 18, 2020 la 5:33 am

    lasă să iși ia și tinerii frumoși porția lor de interdicții și faliment că așa mult au urlat #stai in casă și au inghițit ca oile discursul oficial al presei cumpărate de guvern.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un orădean care a făcut insuficiență multiorgan de la o amigdalită, SALVAT de medicii clujeni. A suferit 22 de operații

Publicat

De

tudor spital

Un caz foarte complex a fost gestionat cu succes de echipele medicale ale Spitalului de Urgență din Cluj-Napoca. Un bărbat de 37 de ani a fost externat după 22 de intervenții chirgicaleși o lungă luptă pe care a purtat-o alături de medici și personalul medical.

Tudor, un bărbat din Oradea în vârstă de 37 de ani, a făcut o simplă amigdalită bacteriană, care a condus la o insuficiență multiorgan – renală, circulatorie și hepatică. Bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, ajungând în șoc hemoragic și septic.

Un orădean care a făcut insuficiență multiorgan de la o amigdalită, salvat de medicii clujeni. A suferit 22 de operații

În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului clujean, în data de 10 ianuarie, iar de acolo a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni.

„A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex.

Abordarea multidisciplinară a cazului a adus împreună medici de chirurgie generală și plastică, medici de anestezie și terapie intensivă, de boli infecțioase, nefrologi, cardiologi și kinetoterapeuți”, artată reprezentanții spitalului clujean.

În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite 58 de unități de sânge pentru transfuzii, 31 de unități de plasmă și piele artificială.

Cheltuielile totale de spitalizare în acest caz se ridică la 531.840 lei.

Vineri, 31 martie, Tudor a fost exernat. S-a vindecat complet.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula

Publicat

De

autobuz biciclete

Noi suporturi de biciclete vor fi montate pe mijloacele de transport public din Cluj-Napoca. Acestea circulă inclusiv spre zonele de agrement ale orașului, potrivit Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Începând cu data de 3 aprilie, CTP va instala suporturi de biciclete pe noi mijloace de transport în comun. Acestea sunt montate în spatele autobuzelor și vor putea transporta mai multe biciclete.

Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula

Mijloacele de transport deservesc traseele liniilor 35, 43 ,43B ,43P , 46, 46B, 46L, 40, 21.

„Acest lucru îți permite să îți iei bicicleta la tine și să folosești și autobuzele ca mijloc alternativ, sigur și confortabil, pentru drumuri în rampă, cum sunt Calea Turzii, strada Bună Ziua sau strada Frunzișului”, arată reprezentanții CTP Cluj.

De asemenea, mijloacele de transport merg și spre zonele de agrement, respectiv pădurea Făget sau parcul sportiv Mănăștur, dar sunt și o conectivitate mai facilă între cartierele Mănăștur, Zorilor, Grigorescu, Mărăști și Gheorgheni.

Vehiculele dotate cu suporturi de biciclete vor fi desemnate cu un simbol în orarele liniilor valabile pe site-ul CTP Cluj și în aplicația tranzy.

Foto: CTP Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

Cetățeni din Bangladesh, prinși că munceau ILEGAL în județul Cluj

Publicat

Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări Cluj au făcut un control în cooperare cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, pentru combaterea şederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor. Nouă cetățeni din Bangladesh, toți bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 50 ani, au fost prinși că munceau ilegal în județul Cluj, scrie Mediafax.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că opt dintre aceștia dețineau pașapoarte cu vize de muncă, iar unul deținea un permis de ședere în scop de angajare în muncă, toate obținute în baza unor avize de angajare la o societate de pe raza județului Constanța. La momentul controlului, străinii lucrau în incinta punctului de lucru al unei alte societăți de pe raza județului Cluj, societate care nu a obținut în prealabil avize de angajare pentru străinii în cauză și nici nu a încheiat contracte individuale de muncă cu aceștia.

Poliţiştii au dispus măsura revocării vizelor sau a dreptului de ședere, în urma cărora au emis pe numele cetățenilor străini decizii de returnare de pe teritoriul României, prin care sunt obligați să părăsească țara în termen de 15, respectiv 30 de zile.

De asemenea, la ieșirea din țară, va fi instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pentru o perioada de 6 luni.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Episcopia Maramureșului a DECORAT-O pe Tanti Lenuţa din Chinteni, partenera lui Mircea Bravo

Publicat

tanti lenuta din chinteni decorata de episcopia maramuresului 1.jpg

„Bunica din Chinteni”, pe numele real Lenuţa Moldovan, cunoscută de la Look TV și pentru aparițiile alături de vlogger-ul Mircea Bravo, a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni, din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Ceremonia a avut loc duminică, la Biserica „Buna Vestire” din satul maramureșean Ieud.

Episcopul Iustin i-a conferit această distincție „în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru lucrarea misionară pe care o desfășoară, mărturisind, promovând și apărând credința ortodoxă strămoșească și valorile noastre sfinte; pentru spontaneitatea vorbelor înțelepte cu mireasmă de grai românesc și ardelenesc așezat și autentic, prin care aduce lumină și bucurie în viața românilor și a comunităților”.

Ierarhul s-a aflat la Ieud pentru a sfinți un altar exterior și alte dependințe noi ale parohiei conduse de preotul Dinu Horaţiu Brici.

Sursa/ Foto: Basilica.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax