Connect with us

ACTUALITATE

FOTO&VIDEO Strada PIEZIȘĂ se transformă în strada FALIMENTULUI

Publicat


Strada Piezișă din Cluj-Napoca a devenit un spațiu lipsit de distracția și de voia bună din weekend-urile din perioada pre-COVID. Cluburile au ajuns pustii, muzica se aude doar în boxele de pe terasă. Proprietarii localurilor au protestat pașnic împotriva măsurilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, care a apreciat zona drept „focar de coronavirus”.

Aceștia afirmă că autoritățile locale nu au prezentat dovezi factuale care să justifice împingerea către faliment a afacerilor pe care le dețin, din moment ce sperie clienții care preferă să frecventeze alte zone din oraș, precum Piața Unirii, Piața Muzeului sau Bulevardul Eroilor.

Acuzele HoReCa de pe strada Piezișă

„Nu este un protest, este un soi de atenționare a autorităților față de ce se întâmplă pe strada Piezișă. Din păcate am ajuns în punctul acesta fără să fim informați oficial de ce, fără documente care să ateste că aceasta ar fi o stradă cu focare de infecție.

Mai mult de atât, au reușit să pună o pată atât de neagră pe acest loc, care înainte era emblema Clujului, și cred că cu greu o să reușim să ne mai revenim din criza în care ne-au adâncit.

Pandemia ne-a afectat în proporție de 90%. Vineri seara, la ora asta, de obicei mesele noastre la toate localurile erau pline. Cât a fost pandemia s-a păstrat distanțarea socială și toate măsurile care trebuiau luate”, a declarat Oana Ungureanu.

Un alt aspect subliniat de un manager de local a fost cel al recăpătării clientelei care s-a pierdut în urma măsurilor. De altfel, chiriile pentru spații, salariile angajaților și cheltuielile lunare aferente apropie afacerile de faliment.

Forțele de ordine sunt omniprezente pe strada Piezișă

Polițiști locali, jandarmi, dar și angajați ISU Cluj au împânzit zona mai ceva ca la un meci de fotbal. Aceștia au patrulat de-a lungul străzii Piezișă, fiind atenți la fiecare pas făcut de trecători în perimetru.

 

Patronii localurilor de pe Piezișă au afișat diferite mesaje adresate autorităților, cum ar fi: ,,Stop abuzurilor în declarații!”, ,,Colaborare nu abuzuri!” sau ,,Piezișă focar?”.

 

În același timp, au distribuit măști de protecție gratuite persoanelor care treceau pe stradă. De asemenea, le-au reamintit că riscă să încaseze diferite amenzi din partea oamenilor legii, dacă se plimbă pe stradă fără mască.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Călina

    octombrie 18, 2020 la 5:33 am

    lasă să iși ia și tinerii frumoși porția lor de interdicții și faliment că așa mult au urlat #stai in casă și au inghițit ca oile discursul oficial al presei cumpărate de guvern.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Şeful IPJ Cluj, Mihai Rus, are zilele numărate în funcţie. Motivul AMR-ului

Publicat

De

mihai rus sef ipj cluj (4)

Şeful IPJ Cluj, chestorul de poliţie Mihai Rus, mai are exact o lună din perioada pentru care a fost împuternicit să conducă destinele poliţiei clujene.

El a fost împuternicit în funcţia de şef al IPJ Cluj în 21 octombrie 2022, iar mandatul său expiră peste o lună. El a declarat pentru Cluj24 că a fost împuternicit în funcţie „pe o perioadă de un an”.

Aşadar, în 21 octombrie, mandatul acestuia la şefia IPJ Cluj expiră. Pentru ocuparea importantei funcţii care va rămâne vacantă peste o lună se poate organiza concurs (ceea ce e puţin probbil, având în vedere şi timpul scurt rămas), poate fi numit un alt poliţist, sau (cel mai probbil), mandatul lui Mihai Rus va fi prelungit pentru încă un an.

Amntim că şeful IPJ Cluj, Mihai Rus, a fost împuternicit în funcție în 21 octombrie în locul lui Mircea Rus, şi după doar o lună de la numire a fost avansat de la gradul de comisar șef la gradul profesional de chestor de poliție, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis în 29 noiembrie 2022.

Potrivit CV-ului său, Mihai Rus, nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus, s-a născut la 13 aprilie 1980.

În 1998 a absolvit Liceul Teoretic „Alexandru Papiu llarian” Dej și a obținut diploma de Bacalaureat, după care, între 2000 și 2004, a urmat cursurile Facultății de Educaţie Fizică şi Sport a UBB Cluj-Napoca și a obținut diploma de licenţă.

În perioada 2006 – 2007 a absolvit un master în ”Management în administraţie, instituţii de credit şi societăţi comerciale” la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universității ,,Bogdan Vodă” Cluj-Napoca, iar între 2011 – 2014 a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității ,,Bogdan Vodă”, încheiate cu o diplomă de licenţă.

Ca experienţă profesională, Mihai Rus a fost între 2006 – 2011 ofiţer în cadrul D.G.P.I, apoi, între 2011 – 2013, ofiţer în cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca, iar în perioada 2013 – 2018 şef birou în cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca.

Între 1 mai 2018 – 20 octombrie 2022 a deținut funcția de  şef al Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Grădinile Gheorgheni – TÂRG al fermierilor locali, la Cluj-Napoca. ZACUSCA, vedeta evenimentului

Publicat

targ fermieri cluj

Următorul târg al fermierilor în cadrul proiectului Grădinile Gheorghieni, care va avea loc în 30 septembrie și 1 octombrie la Cluj-Napoca, în curtea de la adresa B-dul. 21 Decembrie 1989 nr. 78 oferă din nou ocazia clujenilor să descopere cele mai fine și proaspete produse din zonă și să se familiarizeze cu avantajele lanțurilor scurte de aprovizionare.

„Vom prezenta nestematele unice ale producătorilor locali, iar această ediție de toamnă va pune în prim-plan diferite sortimente de zacuscă, ce pot fi achiziționate în mod natural chiar de la fața locului.

Pe lângă experiența culinară oferită, veți avea ocazia să descoperiți rețete unice, care vă vor inspira propriile preparate din bucătăria dumneavoastră.

În continuare, accentul va fi pus pe produsele sezonale, deoarece suntem convinși că acestea aduc nu doar o paletă bogată de arome, dar contribuie și la un stil de viață sustenabil.

Târgul nu este doar un simplu eveniment, ci o oportunitate pentru dumneavoastră de a deveni parte din forța comunității locale. Alăturați-vă nouă și sărbătorim împreună beneficiile lanțurilor scurte de aprovizionare și ale unui mod de viață sustenabil!

Pentru mai multe detalii și informații actualizate, vizitați site-ul evenimentului.

Veniti si voi, să celebrăm împreună aromele și comunitatea, și să vă bucurați de cele mai delicioase momente din viață la Târgul Fermierilor Grădinile Gheorghieni”, au comunicat organizatorii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO/FOTO. Atenţie! Nereguli descoperite de comisarii protecţiei consumatorului Cluj în piaţa Dezmir. Amenzi imense aplicate

Publicat

De

dezmir opc inchis

Comisarii protecţiei consumatorului Cluj au descoperit o mulţime de nereguli la comercianţii din piaţa Dezmir şi au aplicat amenzi de peste 183.000 de lei.

dezmir opc mizerie

„Pe data de 20.09.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat o acțiune de control în urma unei autosesizări la 18 operatorii economici și 8 producători care își desfășoară activitatea în incinta pieței de legume fructe Dezmir.

dezmir opc mizerie rugina

În urma verficărilor, operatorii economci sancționați au fost:
SC Alesia&Seven SRL
PFA Varga Anisoara
II Dura Anisia
PFA Remus Florian Daniel
PFA Varga I Ovidiu
PFA Kovacs Mircea
EliroxCafe SRL
SC Nicamarad SRL
Grup TSA Company SRL
Ady &Co SRL
SC Microfruits SRL
SC Ionica Import Export SRL
II Avram Alexandru
SC Ralefruct Impex SRL
DMD Vegetables Prod SRL
Iulia&Celia SRL
Celina Iza SRL
Gema Vlad SRL

dezmir opc cantar

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

dezmir opc ardei

În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate
pavimentul aferent camerelor frigorifice insalubre, neigienizate de o perioadă mare de timp

dezmir opc mamaliga

comercializrea unr produse cu data limită de consum depășită
depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor
folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace
lipsă mijloace de masură, iar cele existente erau fără verificare metrologică sau degradate
comercializarea unor legume fructe cu mucegai, putregai, improprii consumului uman

dezmir opc mizerie

comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate
comercializarea unor produse care nu respecta etichetarea conform prevederilor legale, cu diferente a țării de origine ambalaj/documente de provenientă sau borderouri de achiziții

dezmir opc sigiliu

lipsa afișare preț/unitate de măsură/monedă
lipsă documente de proveniență a legumelor si fructelor
certificate de producatori emise de diverse primarii, însă în realitate comercializau si alte produse care nu sunt specifice zonei

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control a aplicat 35 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum de 183.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:
oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 20.000 de lei
oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 14 unități
oprire temporară de la comecializare a unor legume fructe pană la remedierea deficiențelor în valoare de 85.000 lei

dezmir opc inchis

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.
Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate în timpul controlului”, informează CRPC RNV Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Energie verde din deșeuri la Cluj. CJ cumpără o instalație de tratare a gunoaielor prin dezintegrare moleculară

Publicat

De

energie gunoaie

Consiliul Județean Cluj va achiziționa o instalație de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor.

„E o soluție revoluționară” a precizat președintele CJ Alin Tișe, care spune că va rezolva problema gestionării gunoaielor de la Cluj.

Practic, deșeurile vor fi transformate în gaz care va produce energie electrică.

Energie verde din deșeuri la Cluj. CJ cumpără o instalație de tratare a gunoaielor prin dezintegrare moleculară

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a hotărât achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.

„Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, a spus Alin Tișe.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice.

Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.

Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax