Connect with us

EVENIMENT

FOTO&VIDEO/ Furtună dezlănțuită la Cluj. Grindină cât pumnul în Baciu. Zeci de apeluri efectuate de Urgență

Publicat


Furtuna s-a dezlănțuit duminică seara, la Cluj. 

Este dezastru în Grigorescu, iar în Baciu grindină a căzut în cantități uriașe.

Sunt înregistrate, până în acest moment, 20 de solicitări pe municipiul Cluj-Napoca, pentru îndepărtarea arborilor căzuți, două solicitări pentru acoperișuri deteriorate și cinci apeluri referitoare la avarii privind afectarea rețelelor de alimentare cu energie electrică.

De asemenea foarte multe mașini sunt avariate.

Mai multe zone din municipiul Cluj-Napoca şi din localităţile limitrofe au fost afectate, duminică seara, de o furtună puternică însoţită de grindină.

Până la miezul nopţii de duminică spre luni, la ISU Cluj au fost înregistrate 80 de solicitări, la care au intervenit 11 echipaje formate din 30 de pompieri.

„Sunt înregistrate (…) solicitări pe municipiul Cluj-Napoca pentru îndepărtarea arborilor căzuţi, două solicitări pentru acoperişuri deteriorate şi cinci apeluri referitoare la avarii privind afectarea reţelelor de alimentare cu energie electrică.

Sunt 11 echipaje ale ISU Cluj, constituite din 30 de pompieri, cu utilaje şi mijloace specifice, sprijinite de Serviciul Spaţii Verzi, din cadrul primăriei Cluj Napoca, şi asociaţia CERT, care răspund unui număr de 80 de solicitări, înregistrate până acum.

Până acum, cele mai afectate străzi din municipiul Cluj-Napoca au fost Strada Unirii, Aleea Detunata şi Aleea Băişoara”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

De asemenea, s-a intervenit pentru îndepărtare arborilor din curtea secţiei de hematologie a Institutului Oncologic, pentru că blocau accesul ambulanţelor.

Echipaje ISU acţionează şi la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, de pe Aleea Băişoara unde a fost smuls acoperişul. Se lucrează la desfacerea acestuia deoarece blochează în totalitate aleea.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Remus Câmpeanu: Am luat cutii de Xanax la meciurile lui „U” cu Chiajna şi Hermannstadt, am şi pentru barajul cu Dinamo

Publicat

De

remus campeanu senior 2 horz

Din dezamăgire în dezamăgire, fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj, mai ales cei apropiaţi clubului, suferă. Unul dintre aceştia este Remus Câmpeanu jr, fiul marii glorii a U Cluj, Remus Câmpeanu.

Vezi şi:

Remus Câmpeanu: Pulsul îmi ajunsese la 120. Te chinuiești un an să aduci spectatorii la meci şi dai cu crampoanele în fasole

Am luat cutii de Xanax după meciurile lui U cu Chiajna şi Hermanstadt

„Legat de „U”. Eu sunt foarte liniștit. Mi-am procurat din Ucraina, pe potecile de munte pe care îmi aduceam țigări Sophianae la preț de nimic, 10 cutii de Xanax. Două cutii le-am îngurgitat la meciul cu Hermanstadt. Am dormit două zile și am mai râs încă două, după ce am ieșit din comă. Acum, după meciul cu Chiajna, am mai luat zece pastile. E foarte frumos. L-am visat pe Lincar ridicând cupa de campion al României.

remus campeanu xanx

Pentru barajul cu Dinamo, mai am câteva cutii. Viața e totuși frumoasă, chiar dacă cfr a devenit din nou campioană. Xanax-ul e, să recunoaștem, un medicament fain. Haide U!”, scrie Remus Câmpeanu jr.

Iubirea faţă de tată şi de „U”

Anterior, în 27 aprilie, Remus Câmpeanu jr. îşi arăta mândria faţă de „U” Cluj şi faţă de tatăl său, Remus Câmpeanu.

„Astăzi, jucătorii Universității Cluj au purtat în mijlocul pieptului lor portretul tatălui meu. Îmi place să cred că tata, dincolo de firele ce se leagă între lumi, a fost din nou pe teren. Mulțumesc dragii mei fotbaliști, mulțumesc iubitul meu tată! Ești același care ai marcat în finala Cupei României și ai adus Cupa la Cluj.

Dar, mai presus de toate, ai fost un model, din toate punctele de vedere. Mă uit spre stele și te văd, seară de seară, cum te uiți la mine, cu ochii tăi de un superb albastru. Un albastru pe care nu îl pot defini”, a scris Remus Câmpeanu jr.

Remus Câmpeanu senior

Remus Câmpeanu (8 septembrie 1938, Cluj, 3 aprilie 2021) a fost un fotbalist care a jucat ca fundaș stânga pentru Universitatea Cluj. El a fost, de asemenea, Președintele Universității Cluj din 1975 până în 1989. Nepotul său Septimiu Câmpeanu a fost, de asemenea, un fotbalist care a jucat la Universitatea Cluj.

În 13 mai 2013, pe Cluj Arena, la pauza meciului dintre Universitatea Cluj și CSMS Iași, a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj – „Clujean de Onoare”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Luni a ajuns la 5,52%. ROBOR la 6 luni a ajuns la 5,71%

Publicat

De

bani portofel gol pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 5,52%, de la 5,50% vineri.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR: Cel la 6 luni a ajuns luni la 5,71%

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,71%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,94%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

BNR a decis la cea mai recentă ședința a Consiliului de Administrație să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Dej produs de un șofer de 85 de ani. A fost dus la spital

Publicat

De

cami

Polițiștii clujeni au intervenit luni la un accident rutier produs pe strada 1 Mai din municipiul Dej.

”Din primele informatii, coliziunea s-ar fi produs între un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 85 de ani, din municipiul Dej și un ansamblu de vehicule, condus de un bărbat de 34 de ani, din județul Călărași.

Șoferul de 85 de ani a necesitat îngrijiri medicale

În urma coliziunii, bărbatul de 85 de ani a necesitat îngrijiri de specialitate fiind transportat la o unitate medicală.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Se pare că șoferul de 85 de ani ar fi efectuat o manevră de întoarcere a mașinii pe care o conducea fără să se asigure.

cami 2

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cinefilii clujeni au DEZBĂTUT scene din „Insula Muzicii” cu REGIZORUL, la Cinema „Florin Piersic”

Publicat

whatsapp image 2022 05 16 at 10.36.24 am

Premiera de gală a lungmetrajului independent „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin P. Zaharia, a avut loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Evenimentul a angajat clujenii iubitori de film într-o experiență completă, de la covorul roșu pe care au pășit la intrare, până la discuțiile ulterioare proiecției.

„Este un film despre migrație, obsesia reușitei financiare, eșecul repetat al tânărului debusolat de iluzia prosperității și dramele generate de familia disfuncțională.

Personajul central al filmului, Alex, este un român emigrant care își construiește propria sa insulă, aceasta fiind o metaforă a libertății.

<<Alexandru cel Mare>>, după cum a fost poreclit de personaje cheie, protagonistul e supus greșelii umane și atrage, prin eroarea de judecată, auspiciile unui destin irevocabil”, spune prezentatoarea evenimentului înainte de proiecție.

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (5)

O atmosferă ruptă dintr-un film

Clujenii iubitori de film au fost întâmpinați la Cinema „Florin Piersic” cu băuturi și gustări, nelipsind nici covorul roșu.

Auditiv, muzica disco le-a oferit o experiență completă, deoarece genul muzical e considerat imnul insulei Ibiza. Vizual, întregirea experienței a fost conferită de o motocicletă ce a făcut o altă trimitere către lungmetraj, dat fiind că Alex făcea parte dintr-o grupare de hoți de motociclete.

Motive similare – muzică electronică, DJ, motociclete, droguri, etc. – se regăsesc și în serialul Netflix „White Lines”, a cărui poveste se întinde de-a lungul unui sezon, acțiunea fiind plasată în același loc: Ibiza.

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (1)

Ideea din spatele filmului

Coloana sonoră, concepută de Michal Kosinski, potențează experiența cinematografică prin ritmurile dinamice cu accente grave, marcând totodată tranziția între planul interior și cel exterior.

„Mesajul intrinsec este acela că fiecare om are o insulă de cutreierat și descoperit. <<Insula Muzicii>> nu spune povestea unui singur individ, ci spune povestea unei generații debusolate, iar îndemnul este ca oamenii să își creeze propria insulă a libertății”, a adăugat aceasta.

screenshot (71)

Discuții cu regizorul: „E ficțiune sau autobiografie?”

La sfârșitul lungmetrajului, regizorul Cosmin P. Zaharia, care a interpretat, de asemenea, rolul protagonistului, a împărtășit cu spectatorii faptul că a început să scrie scenariul în urmă cu câțiva ani, deoarece a călătorit în aceleași locuri ca cele din film: Londra și Ibiza.

Deși a fost restrâns, publicul s-a arătat interesat nu numai de „Insula Muzicii”, ci și de evenimentele care au contribuit la realizarea produsului cinematografic.

„Ținând cont că tu însuți ai plecat din România, stând în Londra și în Ibiza, în ce măsură este ficțiune și în ce măsură e inspirat din realitate filmul?”, a întrebat un spectator.

Cosmin a punctat că este puțin din amândouă.

„Nu este un secret faptul că, la bază, filmul e inspirat din faptul că am plecat în străinătate. Stilul de viață al oamenilor din Ibiza m-a impresionat, acolo am regăsit ideea de libertate pe care am transpus-o și în film, dar există scene pe care eu nu le-am trăit în viața reală.

Mai exact, nu am fost hoț de motociclete, nu am deținut niciun pistol și nici nu m-am drogat. În schimb, acestea sunt lucruri care s-au petrecut în jurul meu, pe care le-am observat și le-am inserat în <<Insula Muzicii>> pentru a crea o nouă poveste”, explică el.

Cu alte cuvinte, lungmetrajul este o ficțiune inspirată din fapte reale.

May be an image of 1 person and outdoors

Libertate totală

Întrucât ideea centrală din „Insula Muzicii” vizează libertatea, gazdele evenimentului au adresat o întrebare spectatorilor.

„Ținând cont că libertatea personală poate îngrădi libertatea celor din jur, în ce măsură putem spune că suntem liberi? Vă simțiți liberi în totalitate?”, a întrebat prezentatoarea.

În sală s-a așternut liniștea.

„Și tăcerea este un răspuns”, a evidențiat Cosmin.

screenshot (70)

Dezbateri despre impactul traumelor din familie

Un alt aspect dezbătut după film a fost destinul tragic al protagonistului. Publicul a fost încurajat să își exprime părerea referitor la cum ar fi fost povestea lui Alex dacă nu ar fi provenit dintr-o familie disfuncțională.

„Cred că ar fi fost exact la fel. Un individ poate să facă alegeri bune indiferent de trecutul său. Familia disfuncțională este un lucru, ambiția personală este un altul”, a răspuns un spectator.

Alții au considerat că traumele din familie au influențat semnificativ evoluția protagonistului, iar astfel, o simplă întrebare a angajat oamenii într-o dezbatere liberă.

whatsapp image 2022 05 16 at 10.36.22 am

Află secretele din culise

Scena cristalizând disfuncționalitatea familiei a fost filmată în curtea unei case din Cluj.

„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.

De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, a spus Cosmin pentru Cluj24, într-un interviu anterior.

Citește și: „Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (3)

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (4)

May be an image of 1 person and text that says "OMETAFORA LIBERTATII INSULA UNF MUZICII DE COSM ZAHARIA ZAHARIA "INSULA MUZICH" COSMINP ZAHARIA CORNEL RAILEANU MONJINDER TARASSENKO ANDRISAN FARAZ KHAN MARIA MICHAL KOSINSKI ERAEARE DIMITRI PELEA SCENOGRAFIE ANASTASIA IONESCU VIDU GRAMESC SPECILE DIMITRI PELEA ANCAARDELEAN COSMINP ZAHARIA COSMIN ZAHARIA SCENARIU COSMIN ZAHARIA RECOSM ZAHARIA TREMSAL"

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate