Connect with us

EVENIMENT

FOTO & VIDEO/ Protestul avocaților clujeni față de condamnarea colegului lor, Robert Roșu, în cazul Ferma Băneasa

Publicat


Peste 100 de avocați clujeni au fost prezenți luni, în fața Curții de Apel Cluj, pentru a protesta față de decizia de condamnare la cinci ani de închisoare a colegului lor, Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa și Pădurea Snagov. Acesta a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infractiunea de abuz în serviciu.

Participanții la manifestație au avut asupra lor afișe cu mesaje, precum „Să folosești termeni juridici nu este o crimă”, „#alăturideRobert#alăturideCristina”, „Avocatura nu este o crimă/să fii eficient nu este o crimă”, „Justiția s-a făcut (din nou) de rușine/ La cel mai înalt nivel”. De asemenea, unii avocați au aprins lumânări în semn de solidaritate cu Robert Roșu, iar ații au purtat măști negre.

Detaliile dosarului în care a fost implicat Robert Roșu

În acest caz este vorba de drepturi litigioase vizând zeci de imobile, care ar fi aparținut Casei Regale a României. Printre acestea se numără Palatul Peleș, clădiri în Sinaia și București, dar și imobile care compun domeniul regal Balcic – în prezent în Bulgaria, anunță Ziare.com

Robert Roșu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, întrucât a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, gruparea reușise retrocedarea frauduloasă doar a două proprietăți: Pădurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) și Fermă Regală Băneasa (28,6 hectare). Prejudiciul total în acest caz a fost calculat la suma de 145.398.569 de euro.


Conform anchetatorilor, Robert Roșu știa că Paul Lambrino nu avea niciun drept la aceste retrocedări. Totuși, el s-ar fi implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Truică.

Acuzația de complicitate la abuz în serviciu are legătură cu modul în care i-a determinat pe cei din Consiliul de administrație al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București să dea o decizie în favoarea lui Paul Lambrino.

„Avocatul nu a făcut nicio greșeală”, consideră una dintre protestatare

„I se impută niște lucruri colegului nostru, care țin de esența muncii procurorului. Nu se poate așa ceva. Care este esența muncii avocatului? Să-și apere clientul!

Avocatul nu a făcut nicio greșeală. El a fost lângă client și a mers alături de acesta la autorități, solicitându-le să pună în executare hotărâri judecătorești definitive.

Procurorii spun că acesta este grup infracțional. Deci, avocatul care își face meseria, este infractor. Acesta nu mai este stat de drept, este stat totalitar, dictatură”, a afirmat una dintre protestatare.

Oamenii legii au fost la datorie

Jandarmii au intervenit la începutul manifestației, pentru a le aduce la cunoștință protestatarilor că trebuie că să poarte măștile de protecție și să respecte distanțarea socială.

Când peste 100 de avocați s-au strâns în fața Curții de Apel, oamenii legii le-au solicitat să se disperseze pentru a nu încălca legislația în vigoare.

DNA-ul îi vede pe avocați precum niște infractori, consideră un avocat

„Am venit la acest protest pentru că m-am regăsit de foarte multe ori în acea situație pentru care Robert a fost condamnat.

M-am bazat pe hotărâri judecătorești definite și irevocabile, astfel încât apreciez că s-a făcut o mare nedreptate pentru colegul nostru.

Fiecare avocat din țară stă astăzi cu Sabia lui Damocles deaspura capului. Oricare putem fi, dacă nu astăzi, mâine, în situația lui Robert.

Sper ca noul Parlament să se aplece asupra legii exercitării profesiei avocatului, asupra modificărilor care se impun cu privire la codurile penale, mă refer la codurile de procedură penală și civilă.

Suntem o profesie extrem de nesemnificativă în fața instanțelor, mai cu seamă în fața DNA-ului, unde nu existăm.

Suntem cu toții niște infractori în ochii lor, chiar dacă prin jurământul nostru am jurat că vom respecta Constituția, legile și vom apăra orice persoane, pentru că toată lumea are nevoie să fie apărat de un avocat”, a afirmat o protestatară.

Dispersarea avocaților clujeni

După intervenția oamenilor legii, o parte din protestatari s-au mutat în fața clădirii DNA Cluj, de pe Calea Dorobanților, în timp ce alții au preferat să treacă strada lângă clădirea Teatrului Național „Lucian Blaga”.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Calificare istorică pentru „U” BT în grupele Basketball Champions League

Publicat

De

fb img 1631914417680

Campioana României la baschet, „U” BT, a învins, vineri, în Grecia, campioana Elveției, Fribourg Olympic (scor 77-64), în finala turneului preliminar al Basketball Champions League.

Clujenii au mai învins pentru calificare formaţia Vilpas Vikings din Finlanda și grecii de la Peristeri BC.

Principalii marcatori ai partidei au fost Guzman 17 p, Richard 16 p, Stewart 13 p, Stipanovic 10 p, Katic 10 p.

Calificarea în grupele Basketball Champions League este o premieră pentru „U” BT. Ardelenii vor înfrunta aici echipele Darüşşafaka Basketbol (Turcia), Happy Casa Brindisi (Italia) și Hapoel Holon (Israel).

Pentru clujeni urmează în această lună disputarea SuperCupei României, respectiv prima rundă a Cupei.

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian (CEO Terapia Cluj): Guvernul României să meargă în Moscova, Baku sau Kiev să rezolve dezastrul din iarna asta

Publicat

De

Potrivit directorului brandului clujean Terapia, Dragoș Damian, Moscova, Baku și Kiev dau ora exactă pentru UE la utilități și combustibili, și acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta.
”Pelerinajul ridicol la Cotroceni ai șefilor din energie, soluții post-factum gen compensări sau plafonări și scuze cum că “energia s-a scumpit în toata lumea” arată disperarea și lipsa de soluții a guvernării.
Mai mult ca sigur că prezentând acest tabel voi fi catalogat drept trădător de țară, trădător de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasă. De altfel mă întreabă prieteni și mă înjură hateri: “de ce nu îți vezi de medicamente, unde “mafia” este cel puțin la fel de mare ca în energie?”. Și într-adevăr, sunt multe similitudini:
1. decidenti, coaliții, asociații, camere de comerț, consultanți, lobby-iști, toți pe statele de plată ale importatorilor de medicamente și energie;
2. agențiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai gasesti experți autentici care cunosc domeniul; de fapt dacă urmăriți cu atenție, “specialiștii” din cele două domenii, medicamente și energie, sunt când în ministere, când în firmele de audit, când brokeri, când freelanceri. Mercenari;
3. strategii și politici tarifare și de prețuri care descurajează investițiile în țară și favorizează importurile – după care apar analiști care ne povestesc de vulnerabilitățile date de lipsa investițiilor și de deficitul de balanță comercială;
4. autorități fricoase, care pentru a lua o decizie în evident interes public cer înainte de toate voie de la Bruxelles, ca să nu îl supărăm;
Toate cele de mai sus ne-au transformat într-o țară dependentă de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva. Dependența este mai mare decât ne imaginăm pentru că din corupție, prostie și slugărnicie față de UE ne-am făcut praf toata industria – reamintesc, gazul și petrolul sunt chimie, care aduce, alături de medicamente, jumătate din deficitul balanței comerciale.
Nu în ultimul rand, atunci când vă uitați în tabel întrebați-vă și în al cui buzunar se duce diferența de 2-3-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan și chiar Ucraina (țară în război). Și cât de gravă va deveni situația după închiderea minelor de cărbune, inadecvarea Green Deal-ului la realitățile și nevoile noastre și redundanța exploatării gazelor din proiectul MGD cand se da drumul la Nord Stream și Southern Gaz Corridor. Bonus, Europa Centrală mai are o soluție, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Mările Nordului și Baltică.
Soluția la criza aflată doar la început din iarna asta și din 2022 este de a pune laolaltă o delegație de la Cotroceni și Victoria care să meargă la Moscova, Baku și Kiev ca să negocieze energie mai ieftină pentru România. Îmbătrânesc, dar tot mai aștept ca orice ardelean naiv un Președinte și un Prim Ministru care sa acționeze curajos, în interesul românilor, chiar dacă, ferească sfântul, supărăm Bruxelles-ul”, spune Dragoș Damian.
preturi energie

preturi energie

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă o localitate din Cluj are incidența COVID peste 3 la mie și i se aplică noi restricții

Publicat

De

În unitatea administrativ-teritorială comuna Gârbău (3.17‰), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 a depășit pragul de 3/1000 de locuitori, se dispun, începând cu data de 18.09.2021, pe o perioadă de 14 zile, următoarele măsuri:

🔹a) organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise;

🔹b) organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise;

🔹c) organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise;

🔹d) activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt interzise;

🔹e) organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) sunt interzise;

🔹f) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă;

🔹g) activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

🔹h) măsurile prevăzute la lit. f) și lit. g) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

🔹i) în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la lit. f) și lit. g) este restricționată sau închisă se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

🔹j) prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit h), cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

🔹k) activitățile în baruri, cluburi și discoteci sunt interzise;

🔹l) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

🔹m) activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

🔹n) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevi din 17 clase de la școlile din Cluj trec în online din cauza Covid-19. Au fost depistate cazuri și în grădinițe și creșe

Publicat

De

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, în prima săptămână de școală au apărut și primele cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 atât în rândul elevilor și preșcolarilor, cât și în rândul cadrelor didactice.

Potrivit DSP Cluj, vineri, doi copii erau internați la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, cu diagnosticul Covid-19.

În ceea ce privește cazurile de Covid-19 depistate în prima săptămână de la debutul anului școlar, directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, a precizat pentru Cluj24.ro că din cauza acestora elevii din 17 clase de la școli și licee vor trece la învățământul online de luni.

De asemenea, copiii din cinci grupe de la grădinițele din județ vor trece la activități online, iar 2 grupe de creșă s-au închis din cauza unor cazuri de Covid-19.

21 de copii și 14 angajați din învățământ infectați cu SARS-Cov-2

Potrivit DSP, în săptămâna 13-17 septembrie au fost depistați cu Covid-19

  • 4 preșcolari
  • 11 persoane adulte care lucrează în creșe și gradinițe, respectiv educatoare,
    îngrijitoare și bucatarese,
  • 17 elevi din școli și licee,
  • 3 profesori din școli și licee.

Toți elevii din Ploscoș și Cătina trec la școala online cel puțin o săptămână

Elevii din Ploscoș și Cătina vor fi nevoiți să treacă la cursuri online, după doar câteva zile de școală în format clasic, din cauza ratei incidenței cazurilor de Covid-19 din cele două comune.

Astfel, vineri, rata incidneței era la Ploscoș de 9,65, iar la Cătina de 7,78 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Elevii din comunitățile unde rata incidenței este de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori sau mai mare nu mai pot participa la cursuri în format clasic.

Vinerra viitoare, daca rata îmbolnăvirilor scade sub 6, elevii se vor întoarce la școală.

Câte paturi erau disponibile vineri la ATI

Potrivit DSP Cluj, vineri la amiază în spitalele clujene erau disponibile 9 paturi la secțiile ATI.

5 sunt în secțiile de aduți, iar 4 sunt pentru copii.

În secțiile de ATI, tot vineri, erau internate 29 de persoane cu Covid-19.

În ultimele 24 de ore, 186 de persoane din județul Cluj au fost diagnosticate cu Covid-19.

Reprezentanții DSP Cluj au mai precizat pentru Cluj24.ro că, începând din data de 2 septembrie și până vineri, au fost depistate 51 de focare familiale de Covid-19, dar și 5 focare la agenții economici.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate