Connect with us

EVENIMENT

FOTO & VIDEO/ Protestul avocaților clujeni față de condamnarea colegului lor, Robert Roșu, în cazul Ferma Băneasa

Publicat


Peste 100 de avocați clujeni au fost prezenți luni, în fața Curții de Apel Cluj, pentru a protesta față de decizia de condamnare la cinci ani de închisoare a colegului lor, Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa și Pădurea Snagov. Acesta a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infractiunea de abuz în serviciu.

Participanții la manifestație au avut asupra lor afișe cu mesaje, precum „Să folosești termeni juridici nu este o crimă”, „#alăturideRobert#alăturideCristina”, „Avocatura nu este o crimă/să fii eficient nu este o crimă”, „Justiția s-a făcut (din nou) de rușine/ La cel mai înalt nivel”. De asemenea, unii avocați au aprins lumânări în semn de solidaritate cu Robert Roșu, iar ații au purtat măști negre.

Detaliile dosarului în care a fost implicat Robert Roșu

În acest caz este vorba de drepturi litigioase vizând zeci de imobile, care ar fi aparținut Casei Regale a României. Printre acestea se numără Palatul Peleș, clădiri în Sinaia și București, dar și imobile care compun domeniul regal Balcic – în prezent în Bulgaria, anunță Ziare.com

Robert Roșu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, întrucât a fost găsit vinovat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, gruparea reușise retrocedarea frauduloasă doar a două proprietăți: Pădurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) și Fermă Regală Băneasa (28,6 hectare). Prejudiciul total în acest caz a fost calculat la suma de 145.398.569 de euro.


Conform anchetatorilor, Robert Roșu știa că Paul Lambrino nu avea niciun drept la aceste retrocedări. Totuși, el s-ar fi implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Truică.

Acuzația de complicitate la abuz în serviciu are legătură cu modul în care i-a determinat pe cei din Consiliul de administrație al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București să dea o decizie în favoarea lui Paul Lambrino.

„Avocatul nu a făcut nicio greșeală”, consideră una dintre protestatare

„I se impută niște lucruri colegului nostru, care țin de esența muncii procurorului. Nu se poate așa ceva. Care este esența muncii avocatului? Să-și apere clientul!

Avocatul nu a făcut nicio greșeală. El a fost lângă client și a mers alături de acesta la autorități, solicitându-le să pună în executare hotărâri judecătorești definitive.

Procurorii spun că acesta este grup infracțional. Deci, avocatul care își face meseria, este infractor. Acesta nu mai este stat de drept, este stat totalitar, dictatură”, a afirmat una dintre protestatare.

Oamenii legii au fost la datorie

Jandarmii au intervenit la începutul manifestației, pentru a le aduce la cunoștință protestatarilor că trebuie că să poarte măștile de protecție și să respecte distanțarea socială.

Când peste 100 de avocați s-au strâns în fața Curții de Apel, oamenii legii le-au solicitat să se disperseze pentru a nu încălca legislația în vigoare.

DNA-ul îi vede pe avocați precum niște infractori, consideră un avocat

„Am venit la acest protest pentru că m-am regăsit de foarte multe ori în acea situație pentru care Robert a fost condamnat.

M-am bazat pe hotărâri judecătorești definite și irevocabile, astfel încât apreciez că s-a făcut o mare nedreptate pentru colegul nostru.

Fiecare avocat din țară stă astăzi cu Sabia lui Damocles deaspura capului. Oricare putem fi, dacă nu astăzi, mâine, în situația lui Robert.

Sper ca noul Parlament să se aplece asupra legii exercitării profesiei avocatului, asupra modificărilor care se impun cu privire la codurile penale, mă refer la codurile de procedură penală și civilă.

Suntem o profesie extrem de nesemnificativă în fața instanțelor, mai cu seamă în fața DNA-ului, unde nu existăm.

Suntem cu toții niște infractori în ochii lor, chiar dacă prin jurământul nostru am jurat că vom respecta Constituția, legile și vom apăra orice persoane, pentru că toată lumea are nevoie să fie apărat de un avocat”, a afirmat o protestatară.

Dispersarea avocaților clujeni

După intervenția oamenilor legii, o parte din protestatari s-au mutat în fața clădirii DNA Cluj, de pe Calea Dorobanților, în timp ce alții au preferat să treacă strada lângă clădirea Teatrului Național „Lucian Blaga”.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

CNCAV: Românii care s-au vaccinat cu prima doză în alt stat pot face rapelul în centre fixe, fără programare

Publicat

Românii sau cetățenii străini cu drept de ședere în România care au început procesul de imunizare în alt stat și se află pe teritoriul țării noastre pot primi doza de rapel în centrele fixe, fără programare în platforma electronică, a transmis, vineri, Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării.

CNCAV a emis instrucțiunea care să reglementeze vaccinarea cetățenilor români sau străini cu drept de ședere în România, care au început procesul de imunizare în alt stat și se află pe teritoriul țării noastre. Doza a doua de vaccin se va face în centrele fixe, fără programare în platforma electronică.

„Menționăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu același tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetățenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei țări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România.

Beneficiarul va contacta reprezentanții centrului ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul. Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare”, au transmis reprezentanții CNCAV.

După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare, au mai precizat reprezentanții CNCAV.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EDUCATIE

Rata de promovare la simularea Evaluării Naționale a fost de peste 77% la Cluj. Procentul e mai mare ca în anul 2019

Publicat

bacalaureat

Elevii clujeni de clasa a VIII-a, care au susținut simularea examenului de Evaluare Națională au promovat în proporție de 77,60%. Procentul este mai mare cu 12,89% față de simularea examenului din anul 2019.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a finalizat centralizarea rezultatelor pentru elevii claselor a VIII-a care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2021 și au afișat vineri rezultatele.

În județul Cluj, 4.079 de elevi ai claselor a VIII-a au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului în 133 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 42 de unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților IȘJ Cluj, rezultatele nu sunt publice, nu pot fi contestate și au fost comunicate direct elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de proveniență.

Rezultatele vor fi discutate de cadrele didactice cu părinții

Aceste rezultate urmează să fie analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral din fiecare unitate de învățământ preuniversitar, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.

Notele obţinute la simularea examenului de Evaluare Națională 2021 se trec în catalog, doar la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui sau tutorelui legal.

Elevii învață din clasa a V-a după curricule noi

,,Afișarea rezultatelor obţinute de elevii judeţului Cluj la simularea examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2021, a reconfirmat calitatea activităților de învățare desfășurate în școlile clujene, responsabilitatea cu care cadrele didactice au abordat pregătirea elevilor pe parcursul celor patru ani de învățământ gimnazial, având în vedere că acești elevi au studiat, începând cu clasa a V-a, după curricule noi și vor susține examenul după o programă nouă și cu subiecte într-un format inedit.

Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care, în funcție de rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire de pe raza localităților, foarte puțini elevi din clasa a VIII-a au participat la activități de învățare față în față, consider că este important pentru ei că, înainte de susținerea primului examen important din viața lor de elevi, au avut posibilitatea să participe la o evaluare standardizată, care să le ofere, atât lor, cât și cadrelor didactice un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și să dea posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare.

Îmi doresc ca aceste rezultate să îi motiveze și mai mult pe toți cei implicați în activitățile de învățare, în sensul de a se pregăti, în continuare cu aceeași seriozitate, în special elevii care au de recuperat anumite conținuturi, astfel încât, peste două luni, la examen să ne bucurăm de rezultate frumoase, pe măsura muncii depuse”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

241 de clujeni au aflat că au COVID-19 în ultimele 24 de ore. La ATI primesc îngrijiri 94 de bolnavi

Publicat

În ultimele 24 de ore, 241 persoane din județul Cluj au fost confirmate COVID-19.

Au fost făcute 1.682 de teste, din care 691 teste de diagnostic pe grupe de risc, 603 teste au fost efectuate la cerere, iar 388 sunt teste rapide.

În acest moment, în spitalele din Cluj sunt internați 742 de pacienți, din care 669 sunt din județ. La ATI sunt internați 94 de pacienți.

– Total vindecați și externați 2.197 din care 1.694 din județul Cluj;

– Total decedați 790 din care 500 din județul Cluj.

2.404 persoane au fost verificate în 24 de ore

Efectivele angrenate în controale au fost de 441 de persoane, polițiști, jandarmi, dar și angajași ISU și SAJ.

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.658;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 171;

– Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 117/ 15.000 lei;

– Persoane verificate – 2.404;

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cîțu îl somează pe Barna de la Cluj: Să prezinte rapoarte despre MAFIA din Sănătate

Publicat

Primul-ministru Florin Cîțu a anunțat vineri la Cluj că îi cere vicepremirului Dan Barna să prezinte public, dar și în ședința de Guvern, dacă avea cunoștință de acuzațiile lui Vlad Voiculescu, care spunea că fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat politic și că raportările privind persoanele moarte de COVID-19 sunt greșite.

Întrebat despre datele prezentate de Vlad Voiculesc privind raportarea greșită a persoanelor car au murit COVID-19, premierul i-a cerut public lui Dan Barna să vină cu un raport în ședința de Guvern.

„Îi cer public lui Dan Barna să prezinte public, în calitate de coordonator al Ministerului Sănătății, să spună care este mafia din Sănătate și să spună care sunt măsurile luate de dânsul.

De fapt, Dan Barna nu trebuie să prezinte trei rapoarte pentru acuzații, ci poate să prezinte un singur raport, în care să răspundă la acuzațiile lansate de către Vlad Voiculescu”, a spus Florin Cîțu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate