Connect with us
"

EVENIMENT

FOTO/VIDEO. Copil de 9 ani din Cluj, lovit grav. Era în comă. A fost preluat de un elicopter al SMURD

Publicat


UPDATE: Copilul este în comă:

 

“Pe raza localității Bolduț, comuna Ceanu Mare a avut loc un grav incident rutier, în urma căruia un băiat de 9 ani a suferit leziuni foarte grave.


Au fost alertate două echipaje SMURD (dintre care unul de terapie intensivă din Cluj-Napoca) și unul SAJ.

Copilul se afla în stare comatoasă în momentul sosirii echipajelor medicale.

Băiatul a fost stabilizat de către salvatorii SMURD și SAJ Cluj, timp în care a fost solicitat sprijinul elicopterului SMURD din Târgul Mureș, pentru a scurta timpul de transfer la spital.


Copilul a fost transportat la spitalul de urgență din Târgul Mureș”, informează ISU Cluj.

 

Ştirea iniţială:

Un copil de 9 ani a fost grav accidentat de o maşină. Băiatul a fost preluat de un elicopter al SMURD.

“Accident rutier pe DJ150, în localitatea Bolduţ, comuna Ceanu Mare.

Din primele informatii, un conducator auto de 26 de ani, din comuna Viisoara, in timp ce se deplasa pe DJ150, in localitatea Boldut, a surprins si accidentat un minor in varsta de 9 ani, care ar fi traversat drumul public pe bicicleta, fara a se asigura.

A fost solicitat elicopter SMURD”, informează IPJ Cluj.

Revenim cu amănunte…

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Specialiștii britanici avertizează: Al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău

Publicat

Majoritatea țărilor afectate de pandemia de coronavirus își iau măsuri de precauție pentru a fi pregătiți pe viitor. În acest sens, specialiștii britanici au făcut câteva studii și calcule, iar rezultatul este unul îngrijorător. Aceștia sunt de părere că populația trebuie să fie precaută pentru că ,,al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău”. 

Potrivit specialiștilor britanici, cel de-al doilea val de coronavirus ar putea atinge apogeul în ianarie și februarie și ar putea ucide încă 120.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, între lunile septembrie și iunie. Această estimare se referă doar la posibilii pacienți cu COVID-19 din spitalele din Regatul Unit. În pus, la această estimare nu au fost luate în calcul eventuale noi măsuri precum instituirea de perioade de carantină ori distribuirea de tratamente ori vaccinuri împotriva noului coronavirus.

„Nu este o previziune, ci o posibilitate”, a subliniat într-un comunicat profesorul Stephen Holgate, care a coordonat realizarea acestui raport de către 37 de experţi, comandat de guvernul Boris Johnson.

Sursă: A1

Citește mai departe

EVENIMENT

Departe de Tipperary-Înscenarea de la Tămădău-14 iulie 1947

Publicat

În dimineaţa zilei de 14 iulie 1947, la orele 6.30, un grup de fruntaşi naţional-ţărănişti era surprins de Siguranță pe un câmp din apropierea comunei Tămădău, situată la 46 de km de capitală, în timp ce încerca să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu intenția de a fugi în Occident. Din grup făceau parte: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, cu soţia, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea. Aceștia au fost arestați, iar tentativa lor de fugă a fost prezentată de presa comunistă ca un act de înaltă trădare îndreptat împotriva intereselor țării.

Asaltul Partidului Comunist Român

Perioada 1944 – 1947, după ocuparea țării de armatele sovietice, a fost caracterizată printr-un asalt general al Partidului Comunist Român pentru accederea la toate pârghiile puterii politice din România. Utilizând metode dintre cele mai violente, abuzive și nedemocratice, bazându-se pe prezența Armatei Roșii care le asigura protecție, comuniștii au preluat guvernarea în 1945, falsificând grosolan alegerile din 1946, următoarea etapă fiind eliminarea opoziției politice și a monarhiei. În tot acest timp, reprezentanții partidelor istorice – PNȚ, PNL și PSD-I – fuseseră supuși la interminabile represalii. Partidul Național Țărănesc trimisese o serie de memorii în Occident, cel mai cunoscut fiind cel din 19 noiembrie 1946, adresat secretarului general al ONU, Trygve Lie, în care se arătau abuzurile guvernului comunistbdin România. De asemenea, conducerea PNȚ se afla în legătură cu structuri de rezistență armată constituite în diverse zone muntoase ale României.

Planul de a fugi din țară

Era limpede că evenimentele duceau către o comunizare totalăcare urma să fie evoluția evenimentelor, ceea ce a determinat conducerea Partidului Național Țărănesc în frunte cu Iuliu Maniu să ia în calcul evadarea din România ocupată a unor fruntași țărăniști și trimiterea lor la Londra, unde să constituie un guvern în exil, după modelul celui înființat de Charles de Gaulle în timpul ocupației germane în Franța. Numai că despre această intenție a țărăniștilor aflaseră și comuniștii, prin agenții infiltrați în proximitatea conducerii opoziției. Ceea ce a urmat a fost o veritabilă capcană întinsă de Siguranța acaparată deja cu totul de comuniști, care au transformat totul în pretext pentru scoaterea în afara legii a PNȚ și condamnarea liderilor acestuia.

Planul fugii peste graniță fusese pus la punct încă din 6 iulie când Grigore Gafencu, prin fiul fruntaşului ţărănist Emil Haţieganu, anunțase disponibilitatea a două avioane I.A.R. Prea bătrân pentru o astfel de încercare, Iuliu Maniu refuzase să plece, trimițând în locul său pe Ion Mihalache, el urmând să rămână în țară. Liderii țărăniști urmau să fie ajutați de aviatorii Lustig Romulus şi Gheorghe Preda şi de şoferii Aurel Popa şi Petre Rusu.

Un zbor cu escale

În prealabil, fuseseră avizați cu privire la operațiune și diplomaţii din statele în care delegaţia urma să ajungă. Avioanele trebuia să aterizeze mai întâi în Turcia, de unde ar fi plecat spre Elveţia, apoi în Franţa şi Marea Britanie.Din acest punct intră în joc poliția secretă condusă de Teohari Georgescu. Unul dintre aviatorii care și-au oferit disponibilitatea era agent al siguranței. Siguranța i-a lăsat pe țărăniști să-și pună în aplicare planul, până în momentul urcării în avioanele de la Tămădău, când au fost înconjurați de agenţi ai Ministerului de Interne, care au făcut uz de arme, somându-i să se predea. Agenții i-au fotografiat pe fugari cu bagajele încărcate în avioane, imaginile fiind publicate în presa comunistă în zilele următoare.

Arestul fugarilor

Toţi cei 14 au fost arestaţi şi încarcerați la Ministerului de Interne. Tentativa de fugă în Occident a fost prezentată de propaganda comunistă ca un act de trădare naţională, ce urma să aibă grave consecințe asupra României. La 19 iulie 1947, Adunarea Deputaţilor ridica imunitatea parlamentară a naţional-ţărăniştilor, totodată fiind interzisă activitatea ziarului „Dreptatea”, oficiosul PNŢ. Întreaga conducere a PNȚ, în frunte cu Iuliu Maniu și secretarul său, Corneliu Coposu, a fost arestată. La 30 iulie 1947, un jurnal al Consiliului de Miniştri decidea dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc, act consfințit și de Adunarea Deputaților, pe baza unui raport întocmit de Teohari Georgescu.

Înscenarea ce a rămas în istorie

A urmat o înscenare judiciară, materializată într-un proces desfășurat între 29 octombrie și 11 noiembrie 1947, când întreaga conducere țărănistă a primit condamnări deosebit de grele. Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, transformată în temniţă grea pe viaţă şi degradare civică pe 10 ani, confiscarea averii şi plata sumei de 50.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Imediat după PNȚ, Partidul Naţional Liberal a fost dizolvat printr-o decizie a conducerii sale, la presiunile autorităților, evident, iar liderii său au ajuns și ei în închisori.

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul minim NU se va mări în funcție de studii. Legea este neconstituțională, spune CCR

Publicat

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național. Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salarizarea la nivel naţional este neconstituţională.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție”.

Citește articolul integral AICI. 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Publicat

În cazul în care perioada de tranziție Brexit nu va fi prelungită, mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise și nu vor mai fi înmatriculate în România începând de anul viitor.

Conform Registrului Auto Român (RAR), „postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

O altă prevedere legală a RNTR 7 este cea referitoare la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive:

,,Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”.

Așadar, în ceea ce privește înmatricularea noilor mașini de la 1 ianuarie 2021 vor fi noi restricții. Totuși, cele care sunt deja înmatriculate în România nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă.

Karla FANEA

Citește mai departe