EVENIMENT
FOTO. Vară TORIDĂ. Două ȘTRANDURI sunt deschise la Cluj-Napoca. Unde te poți bălăci și la ce prețuri

E vară, e vacanță, e perioada concediilor, dar dacă ai rămas acasă și ai chef să mergi la plajă, la bazin, oferta la Cluj-Napoca e limitată. Iar plaja de pe malul Someșului este și ea închisă, zona fiind în modernizare.
Clujenii care nu au plecat prin vacanțe la munte sau la mare nu prea au de unde să aleagă dacă vor să meargă la plajă în oraș. La Cluj-Napoca este deschis doar ștradul Clujana și cel al UTCN și mai sunt deschise bazine acoperite ale RADP și UBB, unde se pot bălăci la prețuri accesibile. În rest, clujenii mai pot înota la bazinele private, la prețuri pe măsură.
Clujana, ștrandul cu bazine pentru adulți și copii
Ștrandul Clujana este unul dintre cele două stranduri din oraș unde te mai poți bălăci și sta la soare în voie, cât e ziua de lungă. E o alegere pentru copii, pensionari, dar și pentru cei care după o zi de muncă se gândesc să se relazexe și să facă plajă, pentru că e deschis până la ora 20.00.

Ștrandul Clujana
Ștrandul are bazin pentru adulți, bazin pentru copii, un baby bazin, parc și zonă VIP, dar și bar și restaurant.
Tarifele de la ștradul Clujana
- copii 0 – 3 ani – gratuit luni-duminică
- copii 3-14 ani – 40 de lei, iar după ora 17.00 – 30 de lei, de luni până duminică
- adulți – luni – vineri – 50 de lei, iar după ora 17.00 – 40 de lei; sâmbătă și duminică – 60 de lei, iar după ora 17.00 – 40 de lei
- peste 65 de ani – 40 de lei – luni-duminică, iar după ora 17.00 – 30 de lei.
- accesul auto este gratuit.
Ștrandul UTCN deschis de la 6 dimineața în timpul săptămânii
Piscina exterioară a Complexului de Natație a Universității Tehnice din Cluj-Napoca este, de asemenea, deschisă pentru clujeni.
Orarul de funcționare este de luni până vineri, de la 6.00 la 20.00, iar sâmbătă și duminică de la 8.00 la 20.00.
Aici este amenajată o zonă cu șezlonguri, dar este și spațiu verde unde se pot pune cearceafuri sau rogojini pentru plajă.
Tarifele la piscina UTCN
- copii până la 3 ani – gratuit
- adulți – 25 de lei
- elevi și studenți – 15 lei.
Pentru angajații și studenții UTCN, tarifele sunt diferite.
Ștradul Grigorescu așteaptă să fie modernizat
Ștrandul Grigorescu nu este deschis în acest an, dar administratorii speră ca lucrurile să stea altfel vara viitoare.
„Suntem în discuții cu Primăria pentru a demara lucrări de renovare și de modernizare la standardele impuse de legislație. Din anul 2020 au intrat în vigoare noi normative care nu ne mai permit să îl dăm în exploatare în forma și la tehnologia la care funcționa înainte de pandemie”, a declarat pentru Cluj24.ro Doru Teodorescu, purtător de cuvânt al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj, care are administrează această bază.
Reprezentanții regiei speră să facă primii pași pentru demararea lucrărilor cât mai curând, iar ștrandul să fie deschis vara viitoare.
Aici și-a deschis, însă, porțile, chiar astăzi (marți, n. red.), Bazinul Olimpic indoor.

Bazinul Olimpic Grigorescu
Biletul de intrare este 22 de lei pentru aduți și 17 lei pentru copii, studenți și pensionari. De asemenea, un abonament de 10 intrări costă 150 de lei pentru adulți și 120 de lei pentru copii, studenți și penisonari.
Din păcate nu există loc pentru plajă.
Complexul de Nataţie „Universitas” al UBB se închide sâmbătă pentru lucrări de mentenanță
Bazinul din parcul „Iuliu Hațieganu”, care aparține UBB, este unul de interior. Aici există și o terasă cu șezlonguri, unde se poate sta la soare, dar bazinul se va închide sâmbătă pentru lucrări de mentenanță.

Terasă Complex Universitas UBB
Redeschiderea este programată pentru data de 16 august. Aici un bilet de intrare costă 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii, studenți și pensionari.
Sursa foto: Ștrandul Clujana, Bazinul Olimpic Grigorescu, UBB
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO. Impresionant. Aproape 1.000 de persoane i-au cântat „LA MULŢI ANI” lui Florin Piersic

Momente impresionante la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. O sală plină s-a ridicat în picioare şi i-a cântat „La mulţi ani” lui Florin Piersic, vineri seară, de ziua sa de naştere. Printre alţii, în sală au fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.
Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi. El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu.
„Publicul este cel mai important partener al meu.Această piesă pe care o jucăm astă seară am mai jucat-o de foarte multe ori. După 15 ani se împlinesc 1280 de spectacole. Sunt foarte fericit că în atâţia ani de zile, această piesă e campioana Romaniei din punct de vedere al spectacolelor şi al publicului care a venit s-o vadă în atâtea oraşe, nu numai în Europa.Unde2 n-am jucat noi această piesă?! Personajul pe care îl joc în piesă seamănă cu mine.”, a spus Florin Piersic, în aplauzele prelungite ale spectatorilor.

Vineri seară, în cadrul etapei a 23-a din Superligă, „U” Cluj a primit vizita celor de la Rapid. Pe o suprafață de joc complicată, cele două echipe au încheiat partida cu o remiză albă. Astfel, după a treia întâlnire din acest sezon, Universitatea rămâne fără victorie în fața giuleștenilor.
Echipele de start:
„U” CLUJ: Iliev-Ilie, Miron, Simion-Vlădoiu, Bic, Remacle, Oancea-Chipciu, Stoica, Fulop
REZERVE: Gorcea-Pițian, Ispas, Pires, Trif, Filip, Haită, Gomes, Bălan
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
FC RAPID 1923: Moldovan-Onea, Săpunaru, Iacob, Morais-Kait, Albu, Emmers-Ioniță, Dugandzic, Pănoiu
REZERVE: Drăghia-Ștefan, Crepulja, Ignat, Sefer, Ciobanu, Costache, Crivac, Luckassen
ANTRENOR: Adrian Mutu
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Barbu Marian / Asistenți: Danșa Ciprian Florin, Bucsi Imre-Laszlo
Pe un teren despre care impracticabil este puțin spus, cele două echipe au încercat să-și facă jocul. În prima repriză s-a jucat preponderent între cele două careuri. În min.8 portarul șepcilor roșii, Iliev a avut o paradă la șutul lui Dugandzic din interiorul careului. Cele două echipe au încercat să-și creeze ocazii dar gazonul le-a dat mari bătăi de cap.
În repriza secundă, șepcile roșii au forțat obținerea celor trei puncte. Cea mai mare ocazie a venit în min.80, când în urma unui șut deviat, Vlădoiu a reluat spre poartă dar portarul giuleștenilor, Hotațiu Moldovan, a respins în corner.
Daniel Cucu-Kovaci
Clujeni de 5 stele
VIDEO. Cum îşi aniversează Florin Piersic cei 87 de ani. „Sunt foarte fericit că această piesă e campioana Romaniei”

Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi, pe scenă
El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu.
„Publicul este cel mai important partener al meu.Această piesă pe care o jucăm astă seară am mai jucat-o de foarte multe ori. După 15 ani se împlinesc 1280 de spectacole. Sunt foarte fericit că în atâţia ani de zile, această piesă e campioana Romaniei din punct de vedere al spectacolelor şi al publicului care a venit s-o vadă în atâtea oraşe, nu numai în Europa.Unde2 n-am jucat noi această piesă?! Personajul pe care îl joc în piesă seamănă cu mine.”, a spus Florin Piersic, în aplauzele prelungite ale spectatorilor.
EVENIMENT
Festivalul UNTOLD de la Cluj, ales pentru a doua oară în TOP 10 cele mai mari festivaluri din lume

Festivalul UNTOLD 2022, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, a fost votat în top 10 cele mai mari festivaluri ale lumii în clasamentul realizat de DJ Mag, cea mai mare publicație din industria muzicii electronice la nivel global. După o pauză de trei ani, revista britanică a publicat primul top al celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii. Voturile au fost date de fanii de pe întreg mapamondul.
Pentru Top 100 Festivals, au votat peste 100.000 de fani din întreaga lume, în perioada 5-26 octombrie 2022. Festivalul din Cluj-Napoca ocupă locul 9 în clasamentul celor mai mari 100 de festivaluri din lume și a devansat festivaluri cu tradiţie precum Burning Man, Sziget, Lollapalooza, Parookaville sau Mysteryland.
Pentru ediția din acest an, creatorii uneia dintre cele mai frumoase experiențe de festival din lume, vor aduce în Cluj-Napoca cei mai mari artiști internaționali. Trupa Imagine Dragons este una dintre premierele oferite de organizatorii UNTOLD pentru 2023. Tot pe mainstage-ul festivalului va reveni în acest an și legendarul Armin van Buuren.
Festivalul UNTOLD va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 3-6 august 2023.
În Top 100 Festivals se plasează și Neversea, cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa. Fanii din întreaga lume l-au votat în acest clasament și ocupă locul 51. În 2023, cei care iubesc marea, muzica și distracția sunt așteptați pe plaja din Constanța, pentru cea de-a 5-a ediție Neversea, care va avea loc între 6 și 9 iulie.