Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Uimitoarele opere de artă ale lui Dionisie Iuga din Nicula, iconar și zugrav de biserici al secolului XIX, și „tricolorul”

Publicat


dionisie iuga pictor biserici (9)

Cunoscut pictor iconar și zugrav itinerant de biserici, Dionisie Iuga din Nicula, așa cum este cunoscut în lucrările de specialitate, a fost activ în a doua jumătate și la finalul secolului al XIX-lea, lucrând în mai multe zone din Transilvania.

Desenul naiv, simplu, sprijinit de culorile vii, tari, precum și programul iconografic redus au fost apreciate de contemporanii săi, fapt ce explică prezența sa în localități îndepărtate de satul natal, Nicula, unde a văzut lumina zilei în august 1848, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Uimitoarele opere de artă ale lui Dionisie Iuga din Nicula, iconar și zugrav de biserici al secolului XIX, și „tricolorul”

Acesta a realizat pictura bisericilor de lemn clujene din Bucea (1880), Nadășu (1890) și Sava (azi la Mureșenii de Câmpie), apoi Valea Crișului (1876), Hotar (1881) sau Remeți (1879) în Bihor, Lozna din Sălaj și Botiza (strămutată din Vișeul de Jos, pictând alături de fiica sa) în Maramureș.

dionisie iuga pictor biserici (10)

„În biserica de lemn din satul hunedorean Sulighete a pictat în 1890 bolta naosului și tâmpla, considerat unul din cele mai reușite ansambluri murale care-i poartă semnătura. Fiind și cantor la biserica din Nicula, fapt pe care îl menționează mereu în inscripțiile sale, se conturează portretul unui artist multitalentat„, mai arată specialiștii clujeni.

Deși nu s-au păstrat date despre activitatea de iconar, specialiștii clujeni spun că este de la sine înțeles că a realizat și icoane, fiind născut în Nicula.

dionisie iuga pictor biserici (6)

„În plus, din analiza stilistică a picturii sale murale rezultă clare influențe venite dinspre pictarea icoanelor pe sticlă. La unele ansambluri ar fi lucrat împreună cu Teodor Tecar, alt pictor niculean.

De remarcat este scrisul său foarte caligrafic, pe care îl putem admira în pisaniile lăsate în bisericile unde a pictat și în însemnările făcute pe diverse cărți de cult.

Influențat de începuturile sale de iconar niculean, Dionisiu Iuga a mizat pe un impact cromatic, folosind culori tari, crude – roşu, verde şi albastru, precum și tușe groase, ce creionează un desen naiv, chiar schematic. Iuga nu insistă pe redarea în detaliu a scenelor, ansamblu de pictură fiind dominat mai mult de motive decorative, constând în arcade de inspirație clasică şi benzile separatoare, cu motive vegetale. Fondul ansamblurilor sale este cel mai adesea albastru închis, presărat cu flori mici”, mai spun cei de la CJCPCT Cluj.

„Tricolorul”, semnul dorinței unirii cu cei de dincolo de munți

Programul său iconografic este redus, neavând aplecare spre redarea minuțioasă a scenelor. Pe bolta naosului bisericilor îi înfățișează pe cei patru evangheliști, fiecare în chenarul său decorativ. Pe peretele vestic al naosului îl găsim adesea pe Sfântul Ilie. În pronaos, Pilda fecioarelor prezintă fiecare personaj separat, încadrat în chenare.

dionisie iuga pictor biserici (5)

„Un element care îl particularizează pe Dionisiu Iuga din Nicula este pictarea, sub forma unor brâuri, a culorilor tricolorului. Apărut ca simbol al națiunii românești la începutul secolului al XIX-lea, începe să fie folosit în Transilvania după 1848, ca semn al dorinței de unire cu românii de dincolo de munți”, mai spun cercetătorii clujeni.

Ușile împărătești pictate de Dionisiu Iuga, păstrate la Bucea, Valea Crișului sau Sulighete sunt ușor de recunoscut prin fondul albastru intens folosit, pe fiecare canat fiind înfățișate simplu câte unul din personajele Buneivestiri.

Din pisania bisericii de lemn clujene din Bucea, scrisă de Iuga pe iconostas, aflăm detalii despre pictarea interiorului în 1880: „Sfânta biserică s-a zugrăvitu în vara a. 1880 sub stăpânitori Franz Iosef I împărat şi rege! Mironu Romanului arch. şi mitropolitu Ioanu Metianu EPPU. Teodoru Filipu administratoru protopopesc Simeonu Butili adm parch!!! Georgiu Darabanu notariu cerc: Ilea Toderu Alexi ctitor Ilea Mihaiu Bursuc jude com: Ilea Gavril cantor Adolf Spitzer arend şi membru com Dionisiu Iuga cant(or) et zugrav(u) de Nicola”.

dionisie iuga pictor biserici (2)

„În pronaos se păstrează, relativ bine, Pilda fecioarelor cuminţi şi a celor nebune, iar pe bolta naosului îi găsim pe Cei patru Evanghelişti în chenare decorate cu vrejuri vegetale. Pe peretele vestic al corului vedem un Sfântul Ilie bine păstrat, alături de menționarea, din nou, a anului pictării.

În pictura iconostasului domină un registru Deisis de mari dimensiuni, accentul fiind pus, și în acest caz, pe benzile separatoare și arcadele decorative”, arată specialiștii clujeni.

Dionisiu Iuga, inspirat de pictura celebrelor icoanelor din Nicula

După 10 ani, în 1890, este chemat la Nadăș cu ocazia măririi edificiului, pentru a picta partea estică, nou adăugată, a naosului, alături de repictarea altarul și iconostasului conform inscripției de deasupra ușilor tâmplei. Pe bolta naosului, spre altar, apar Evanghelistul Ioan şi Marcu, în chenare mari, ca o completare la ceilalți doi Evanghelişti, Luca şi Matei, care apar aparțin vechii picturi.

dionisie iuga pictor biserici (3)

În interiorul bisericii de lemn din Sava, strămutată recent în Mureșenii de Câmpie, zugravul a lăsat informații prețioase pe faţa iconostasului, ce puteau fi citite până la mutare: “Această S. Băs. S`au zugravit cu spesele din fundaţiunea lăsată de fericitul Ioan Kirian Bidian, de Crisburi, repos în D-lu 1863 şi soţia sa Samfira Pop repausată în D-lu 30 sept. 1853. !!! – Prin stăruinţa fiului D-sale Alexa Kirian Bidian – corator prim; Eps.: IOAN SABO, Ano: Do.pro: Ioan Filipan O. D. Ioan Cheresteş preot. S`a finit 14 Aug. 1879 prin Dionisiu Juga, zugrav de Nicula.”

În altar, se mai păstrează urmele unor scene specifice acestui spațiu, cum ar fi „Sf. Treime“ pictată în 1878 (căci pictorul a început cu altarul) iar pe pereţi, începând de la masa de proscomidie, zărim un Isus Hristos cu Sfinții Vasile, Grigore şi Chiril.

Pe vechea boltă a naosului bisericii erau redați, în trecut, Cei patru Evangheliști cu chip şi aspect patriarhal. Din pictura distrusă a naosului se păstrează intensa nuanță albastră, folosită de Iuga ca fond, întreruptă din loc în loc de vrejuri vegetale verzi. În dreptul corului de pe peretele vestic se află cele mai bine conservate picturi din monument, înfăţişând în tablouri şi culori puternice scenele: Pogorârea Sfântului Duh, Învierea Domnului și Înălţarea Domnului.

dionisie iuga pictor biserici (7)

Totodată, pictura iconostasului este dominată de registrul apostolilor, bine păstrat.Pe pereţii pronaosului, începând de la intrarea în biserică, este zugrăvită scena Învierii Domnului, cu Femeile Mironosiţe pictate lângă mormânt. Mai departe, cele cinci fecioare înţelepte au în mână candelele arzând, în timp ce cele cinci fete nebune au candele stinse.

dionisie iuga pictor biserici (4)

Apreciat în primul rând pentru numărul mare de edificii pictate și doar apoi pentru stilul său naiv, inspirat din pictura icoanelor niculene, Dionisiu Iuga rămâne o figură aparte în rândul muraliștilor care au așternut ansambluri murale în interiorul bisericilor de lemn transilvănene.

Foto: CJCPCT Cluj

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Cluj. Criterii care trebuie să fie îndeplinite pentru a putea dona

Publicat

De

donare

Echipa “Donează sânge, fii erou!” organizează o campanie națională de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în perioada 4-15 decembrie 2023, voluntarii urmând să fie prezenți de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor.

”De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.

Lipsa sângelui este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un substitut. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente”, arată organizatorii.

Condiții de îndeplinit

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

-vârsta: 18-60 ani;

-greutate: peste 50 kg;

-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli

infecțioase, etc.);

-miopie forte peste (-) 6 dioptrii;

-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni,

sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și

mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);

-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;

-să nu fumați in dimineața donării și la o ora după.

Proiect al studenților

”Donează sânge, fii erou!” este un proiect al organizației studenților mediciniști Cluj-Napoca, parte a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations.

Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești

Publicat

Primarul Bogdan Pivariu anunță că porțiunea străzii Răzoare din Florești, începând de la Biserica Ortodoxă și până la numarul 197, intră în modernizare, după ce în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți a fost votat studiul de fezabilitate privind acest proiect, inclusiv culoarul de exproprieri.

Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești

”În cadrul lucrărilor de modernizare sunt incluse și exproprieri de terenuri care vor permite lărgirea și modernizarea aceatui segment de drum.
În cadrul proiectului vor fi incluse 2 benzi de circulație în două sensuri, trotuare de ambele părti ale carosabilului de minim 1 m, stație de autobus, stație de încărcare mașini electrice, parcări.
Acest segment de drum a fost modificat provizoriu în sens sens unic din motive de siguranță a riveranilor și a celorlați participanți la trafic”, a spus Pivariu.

Efectele investiției

Acesta a precizat că realizarea investiției va conduce la fluidizarea traficului pe zonele adiacente prin asigurarea atât a unei circulații rutiere pe ambele sensuri cât și introducerea transportului public în comun, îmbunatatirea accesului riveranilor si participanților la trafic, modernizarea trotuarelor pentru traficul pietonal, reducerea noxelor, îmbunătățirea calității vieții, creșterea potențialului economic.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca, PRIMA în țară în clasamentul QS al sustenabilității 2024

Publicat

ubb cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară (din 8 universități incluse), poziția 159 în Europa (din 493 de universități incluse) și poziția 335 la nivel internațional (din 1403 universități incluse) în clasamentul universităților sub aspectul dezvoltării durabile (sustenabilității) realizat de compania britanică QS și dat publicității marți, 5 decembrie 2023. Vezi AICI.

„Universitățile incluse în clasamentul QS al sustenabilității au fost analizate din perspectiva a trei criterii: (1) impactul asupra mediului (ex. prin programele academice, prin cercetare științifică și prin implementarea mecanismelor și politicilor asociate sustenabilității); (2) impactul asupra societății (ex. angajabilitatea absolvenților, reputația în societate și parteneriatele cu industria; politici de egalitate; contribuția academică la sănătate și bunăstare prin educației și cercetare; impactul social al unei educații de calitate și bazată pe cercetare; și schimbul de cunoaștere), respectiv (3) guvernanța (ex. mecanisme moderne și eficiente de decizie, etică, transparență financiară și implicarea studenților).

UBB Cluj-Napoca, PRIMA în țară în clasamentul QS al sustenabilității 2024

„În lumea actuală, rezultatele academice ale universităților – absolvenți prin educație de calitate; generarea de cunoaștere prin cercetare științifică și relații inovative cu mediul socio-economic – și guvernanța proprie sunt tot mai mult raportate la indicatorii de dezvoltare durabilă, semn că o universitate este relevantă atât academic, cât și pentru lumea în care funcționează.

În acest an UBB a ocupat cea mai bună poziție în țară prin prisma academică (reunind performanțele în diverse rankinguri academice relevante) și mă bucur că, așa cum se vede prin acest nou ranking, această performanță academică este una importantă și pentru lumea în care trăim în prezent și pe care dorim să o construim în viitor.

„UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România”

Iar performanța este nu doar bună, ci este foarte bună: prima în țară, între primele 33% la nivel european și între primele 25% la nivel internațional, ceea ce este congruent și cu găzduirea Catedrei UNESCO în Schimbări climatice și Dezvoltare durabilă la UBB. În fine mă bucur să văd că în zona indicatorilor specifici suntem primii mai ales în ariile educaționale și de cercetare la interfața cu sustenabilitatea, inclusiv la angajabilitate și parteneriatul cu industria, iar prin noul program UBBMed și în zona de „health & wellbeing” ”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Pe parcursul anului 2023, luând în considerare toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România: (1) Poziția 801 – 850 în clasamentul britanic global QS – prima în România; de asemenea, în acest clasament pentru Europa este prima din țară, ocupă poziția 15 în Europa de Est și poziția 260 în Europa; (2) Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România; (3) poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România; (4) Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România; (3) Poziția 1001-1200 în clasamentul Times Higher Education (alături de încă trei universități din țară și după alte două universități din țară).

Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).

„UBB a ocupat constant prima poziție în țară”

„Așa cum am spus și în alte contexte, fluctuațiile poziției UBB în diverse rankiguri – ex. prezențe, absențe, poziții/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, dar sunt corectate prin metarankinguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanță din istoria sa.

Astfel, în „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 până în 2022.

În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023”, subliniază, în acest context, rectorul UBB”, se arată în comunicatul UBB.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din Floresti ca pentru finalizarea lucrarilor in proiectul de infrastructura „Sistematizare si deschidere noi drumuri in zona strazilor D. Tautan – D. Mocanu 1 si 2 se impune restrictionarea circulatiei auto in data de 06.12.2023, intre orele 8:30 – 11:00 pe str. D. Tautan pentru lucrari de asfaltare.

In acest interval orar linia M 22 va circula deviat pe str. A. Iancu (E 60), cu intoarcere in sensul giratoriu din Luna de Sus si va avea in Floresti statiile comune cu liniile M 23 si M 24.

CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie

In apropierea intersectiei cu str. D. Tautan, pe sensul spre Cluj-Napoca, se infiinteaza o statie provizorie pentru preluarea calatorilor din proximitatea zonei afectate de lucrari

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax