Connect with us

EDUCATIE

FOTO UBB Cluj-Napoca inaugurează Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor

Publicat


4

Studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului beneficiază, începând din acest an universitar, de Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor, primul laborator finanțat de companii private în cadrul facultății, unde vor avea oportunitatea de a învăța și a se perfecționa în modalități de gestionare corectă a deșeurilor, care vor avea ca rezultat reducerea impactului acestora asupra mediului.

Dotarea noului laborator a fost realizat din sponsorizări oferite de Kaufland România și grupul de firme din Prinzhorn Group – Dunapack Packaging și Hamburger Recycling, care se ocupă cu confecționarea de ambalaje și gestionarea – reciclarea deșeurilor.

2 (1)

Cea mai importantă achiziție a laboratorului este digestorul anaerob la scara de laborator W8, Armfield, aparat care va fi folosit la studierea proceselor de biodegradare anaerobă a deșeurilor organice (inclusiv deșeuri de mâncare). Pe lângă acest aparat s-au mai achiziționat și următoarele echipamente: Multiparametrul WTW 3630 IDS SET G, Termoreactorul pentru determinarea consumului chimic de oxigen (CCO), Sistemul cu senzor respirometric și incubatorul aferent pentru determinarea conținutului biochimic al oxigenului (CBO), Titratorul potențiometric – Model titroline5000, pentru determinarea acizilor volatili și aparatul portabil de măsurare a emisiilor in-situ.

Laboratorul a fost inaugurat astăzi, 6 octombrie 2021. La inaugurare au fost prezenți reprezentanții sponsorilor, conf. univ. dr. Christian Săcărea, prorector UBB responsabil de linia de studii în limba germană, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising, lect. dr. Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și lect. dr. Cristina Modoi, responsabilul de laborator.

1

Dezvoltarea relației cu mediul socio-economic

În cadrul acestui eveniment conf. univ. Christian Săcărea a menționat: „În conformitate cu programul ProUBB+, odată cu asumarea activă a rolului său de universitate world-class, UBB și-a propus dezvoltarea accelerată a celei de-a treia misiuni a unei universități moderne, și anume dezvoltarea relației cu mediul socio-economic. Această dezvoltare se cuantifică printr-o abordare antreprenorială a relației universitate – companii, atât prin includerea acestora în proiecte educaționale și de cercetare aplicativă, cât și prin deschiderea infrastructurii de cercetare a universității pentru proiecte realizate în comun.

Universitatea Babeș-Bolyai oferă dispoziția partenerilor săi din mediul socio-economic o paletă largă de competențe, expertiză, know-how într-o abordare comprehensivă de educație si cercetare aplicată care să producă elite capabile să transforme și să modernizeze România.

Iar astăzi, am plăcerea să mulțumesc partenerilor din mediul socio-economic, care au oferit suport în dezvoltarea noului Laborator de Management Integrat al Deșeurilor, și prin asta ne sprijină în implementarea programului ProUBB+.”

Declarațiile sponsorilor

La rândul lor, reprezentanții din partea sponsorilor au declarat:

„Kaufland este o companie care are sustenabilitatea în ADN-ul său. Investim susținut în proiecte de mediu și educație, avem o strategie globală, la nivel de grup, de reducere a plasticului și diminuare a deșeurilor. Considerăm că este de datoria noastră să alocăm cât mai multe resurse în soluții inovatoare, cu impact direct și pe termen lung la nivel de mediu. Soluțiile acestea nu vin peste noapte, au în spate minți sclipitoare, generații de profesori și studenți, actuali și viitori cercetători, care au nevoie de suport concret pentru a-și pune în valoare întreg potențialul” – Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Având în vedere că una dintre valorile companiei Dunapack Packaging este Sustenabilitatea, am ales să participăm în acest proiect al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB. Dat fiind faptul că resursele planetei noastre sunt limitate, sperăm, prin aportul nostru, să contribuim la educația și cercetarea în domeniul gestionării deșeurilor.” – Cristian Indreica, Cluster Managing Director, Dunapack Packaging

„Îmi face o deosebită plăcere ca astăzi să mă întorc pe holurile facultății și să-mi întâlnesc foștii colegi și profesori, dar de data aceasta ca reprezentant al mediului privat. Felicit Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Universitatea Babeș Bolyai pentru inițiativă. Hamburger Recycling România fiind o companie care are ca și activitate principală managementul deșeurilor și sloganul “Reciclăm Împreună”, o să susținem în continuare astfel de inițiative. Studenții, profesorii și cercetătorii reprezintă pentru noi resursa cea mai importantă pe care ne bazăm în dezvoltarea și eficientizarea industriei reciclării. Dorim ca deșeurile să devină materia primă de bază, iar resursele naturale să rămână în natură.” – Andreea Oprea, Manager al Sistemelor de Management de Mediu, Hamburger Recycling Romania.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a distribuit 228.500 de teste de salivă mediului preuniversitar de stat și privat

Publicat

De

teste saliva cluj scoli

În vederea aplicării Instrucțiunii, nr.2503/19.11.20021, emisă de către Ministerul Sănătății, privind aprobarea procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, Inspectoratul Școalar Județean Cluj a distribuit reprezentanților desemnați de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat și privat, din județul Cluj, 228.500 de teste, în vederea testării periodice, cu teste antigen rapide, a elevilor și angajaților.

Pentru testarea propriu-zisă a elevilor conducerea unităților de învățământ decide modalitatea de efectuare periodică, în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederilor Anexei 1 la Instrucțiunea Ministerului Sănătății.

„ Doresc să mulțumesc reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, care au adus testele la Cluj, pentru excelenta colaborare și, de asemenea, directorilor unităților deînvățământ, care au înțeles cât este de important ca, joi, după revenirea la școală, elevii să aibă acces la teste și, în acest scop, au desemnat persoane pentru a le ridica azi de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Consider că este foarte importantă comunicarea cu cadrele didactice, dar mai ales cu părinții elevilor noștri pentru ca testarea elevilor să se efectueze periodic și elevii care vor fi identificați pozitivi să rămână în izolare în timp util, pentru a putea preîntâmpina transmiterea virusului a declarat  Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO Meci de fotbal PROFESORI versus STUDENȚI la o facultate a UBB Cluj-Napoca. Scorul final

Publicat

fotbal 1

Vineri seara s-a disputat tradiționalul meci de fotbal între profesorii și studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB Cluj-Napoca. meciu desfășurat în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

În ciuda ploii, meciul a continuat, semn că participanții au tratat cu seriozitate jocul, al cărui scor a fost de 13-3 pentru echipa profesorilor.

„Mulțumim și domnului decan pentru golul decisiv din minutul 95”, anunță FSPAC pe pagina oficială de Instagram.

Victoria a fost anticipată de administratorii paginii care au ținut să amintească de înfrângerile din anii precedenți.

„Demotivați fiind de toate înfrângerile dure din ultimii ani, studenții găsesc mai greu doritori să piardă și astăzi”, spun organizatorii.

Totuși, aceștia îi încurajează pe studenți să participe și anul viitor, cu încrederea că își vor lua revanșa.

”13 pentru evaluatorii din sesiune, 3 pentru evaluații din sesiune. Așadar este un win-win pentru toată lumea.
Mulțumim tuturor participanților, studenților pentru adversari și, simultan, pentru spectatori”, mai arată organizatorii partidei.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

fotbal 2

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN menține cursurile ONLINE pentru studenți. Laboratoarele, cu prezență FIZICĂ

Publicat

De

rectorat utcn

Senatul UTCN a aprobat desfășurarea cursurilor online în săptămânile de activitate didactică rămase din semestrul I al anului universitar 2021-2022. și a decis ca toate celelalte activități didactice, printre care laboratoarele, să se desfășoare ca până acum cu prezența fizică a studenților și a cadrelor didactice.

De asemenea, s-a aprobat  ca toate formele de evaluare a studenților aferente disciplinelor din semestrul I vor fi organizate cu prezența fizică a studențior și a cadrelor didactice.
”Examenele de finalizare a studiilor, din sesiunea februarie 2022, se vor desfășura cu prezența fizică a studenților și a membrilor Comisiilor de finalizare a studiilor. Facultățile vor programa consultații față în față pentru sprijinirea studenților în pregătirea sesiunii de examene.  Toate activitățile care au loc cu prezență fizică se vor desfășura cu respectarea și aplicarea strictă a tuturor normelor de protecție privind siguranța epidemiologică”, se mai arată în hotărârea Senatului UTCN privind modalitatea de desfășurare a activităților didactice.

Citește mai departe

EDUCATIE

77% din personalul din învățământ este vaccinat la Cluj. Aproape 15.000 de elevi au primit serul anti-COVID

Publicat

De

vaccin gripa

77% din personalul angajat în învățământul preuniversitar din județul Cluj s-a vaccinat împotriva Covid-19, potrivit Inspectoratului Școlar Cluj.

Este vorba de 9.150 de persoane angajate în învățământ în județ, care se vaccinaseră împotriva Covid-19 până vineri, 26 noiembrie.

De asemenea, 32% dintre elevii clujeni de peste 12 ani, respectiv 14.959, au fost vaccinați.

Mai mult, rata de vaccinare a personalului care își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj este de 92%, raportată la numărul total al celor 50 de angajați ai instituției.

Procentul de vaccinare al angajaților este afișat de fiecare unitate de învățământ în parte.

Cum se desfășoară cursurile în școlile din Cluj

Vineri, numărul de unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online era în județul Cluj de 402, potrivit IȘJ.

De asemenea, numărul de unități de învățământ cu activtatea online, din cauza ratei de vaccinare mai mică de 60% era în județul Cluj de 40.

O singură unitate de învățământ funcționa vineri exclusiv în sistem online.

Potrivit IȘJ, vineri, 221 de preșcolari și școlari din Cluj erau confirmați cu Covid-19. De asemenea, 55 de persoane angajate în unitățile de învățământ sunt diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2.

Potrivit Ordinului Comun al Ministerelor Educației și Sănătății, dacă rata de incidență a unității adminstrativ-teritoriale în care funcționează unitatea de învățământ este mai mică de 3 la 1.000 de locuitori, pentru data de referință 1 decembrie, cursurile unității se vor desfășura cu prezență fizică, indiferent de rata de vaccinare a personalului angajat din unitate, începând cu ziua de joi, 2 decembrie.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate