Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Turul Revoluției. Tribut pentru actorul Călin Nemeș, simbolul al revoltei din Decembrie 1989 de la Cluj

Publicat


calin nemes (1)

La 30 de ani de la moartea sa, Turul Revoluției din 1989, un proiect al Asociației București, va aduce un tribut simbolului revoltei de la Cluj, Călin Nemeș.

Actorul Călin Nemeș reprezintă simbolul Revoluției clujene din 1989. Este unul dintre inițiatorii protestului desfășurat în Piața Unirii pe 21 Decembrie 1989, când le-a arătat pieptul gol soldaților, spunându-le „Trageți, am o singură inimă!”.

Turul Revoluției. Tribut pentru actorul Călin Nemeș, simbolul al revoltei din Decembrie 1989 de la Cluj

„A fost împușcat la fel ca prietenii cu care se afla în stradă. Fotografiile ce îi înfățișează pe revoluționari confruntând pașnic trupele dotate cu armament de război au făcut înconjurul lumii.

El a supraviețuit sau, cum povestea ulterior, a fost <<condamnat la viață>>. Dezamăgirea lui s-a instalat odată cu ascunderea adevărului despre criminalii Revoluției. Masacrul comis de <<glorioasa armată română>>, numită sarcastic astfel chiar de Călin Nemeș, era negat de făptașii din stradă, iar ei nu au fost niciodată condamnați. Mai mult, căpitanul dispozitivului militar era și el declarat erou al Revoluției întrucât fusese rănit când împreună cu subordonații trăgeau în oameni”, arată organizatorii turului.

calin nemes (3)

30 de ani de la moartea lui Călin Nemeș

Marcat de toate acestea, Călin Nemeș și-a pus capăt vieții pe 8 iulie 1993.

„Prietenii spuneau că s-a sinucis <<de scârbă>>. După 2000, a început să se facă dreptate. Pretextele armatei că oamenii fuseseră împușcați de trăgători necunoscuți au fost complet demontate. Comandanții superiori, care îi trimiseseră pe tinerii soldați față în față cu revoluționarii, au fost condamnați la închisoare. Căpitanul dispozitivului din Piața Unirii a pierdut titlul de erou. Din păcate, pentru Călin Nemeș a fost prea târziu”, au mai spus organizatorii.

Aceștia îi vor aduce un tribut pe 8-9 iulie prin Turul Revoluției în Cluj, care va fi o ediție deosebită.

Traseul prezintă povestea actorului împletită cu cea a Revoluției, așa cum în viața reală imaginea îi e legată indisolubil de evenimentele din Decembrie 1989. Participarea este gratuită.

calin nemes (2)

Călin Nemeș s-a născut la Cluj în 8 mai 1960 și a murit la 8 iulie 1993.

Evenimentele care îi sunt dedicate se vor desfășura pe parcursul a se două zile:

  • sâmbătă, 8 iulie, ora 19.00 – Pelerinaj la mormântul lui Călin Nemeș din Cimitirul Mănăștur
  • duminică, 9 iulie, ora 11.00 – Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită AICI.

Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!”. Și pentru a muri în numele ei. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Partidului Comunist, Piața Libertății, Podul Astoria, casa lui Călin Nemeș la momentul Revoluției.

„Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României.

Iniţiativa este gratuită, apolitică și independentă. Locurile la tur sunt limitate, cu înscriere până pe 6 iulie prin ACEST formular.

Foto: Turul Revoluției din 1898, Asociația București



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Un clujean emigrat în Canada, co-scenaristul unui film de scurtmetraj premiat la Festivalul de film Beverly Hills

Publicat

film

Doru Lupeanu, un clujean emigrat în Canada, este co-scenaristul unui film de scurtmetraj care a primit la începutul lunii mai premiul pentru Cel mai bun film străin la cea de-a 24 ediție a Festivalului de film Beverly Hills (SUA).

Filmul ”Document 56” are la bază o poveste reală din perioada președintelui american Richard Nixon și a omologului său român, Nicolae Ceaușescu.

”În România perioadei Războiului Rece, doi ofițeri de securitate interceptează o scrisoare a lui Richard Nixon către Nicolae Ceaușescu.

Având doar 48 de ore de pregătire pentru sosirea agenților CIA, cei doi agenți se grăbesc să stabilească agenda ascunsă a vizitei”, se arată în prezentarea filmului.

Scurtmetrajul prezintă alianța secretă din acea perioadă dintre CIA americană și Securitatea română pentru finanțarea regimului irakian al lui Saddam Hussein, în timpul războiului cu Iranul.

Turnură comică

film

”Sincer, oricât de mult m-aș bucura de trofeu, sau de orice altă distincție, mă bucur mai mult că un proiect la care am contribuit a fost realizat și are o viață proprie.

Povestea pentru <<Document 56>> a fost descoperită de Christopher Landry, regizorul și, de departe, persoana care are cea mai mare contribuție la acest film.

Inițial, povestea era mai mult o dramă, dar când am început să scriu scenariul a luat rapid o turnură comică”, a spus Doru Lupeanu pentru Cluj24.

Din distribuția filmului, regizat de Christopher Landry, fac parte și actorii români, Ștefan Iancu și Alexandru Georgescu, în rolul celor doi securiști, iar Irina Margareta Nistor a fost distribuită într-un rol de secretară.

Festivalul de film Beverly Hills a avut prima ediție în anul 2001.

Ce a mai scris Doru Lupeanu

Doru Lupeanu a scris scenariul la ”Fața galbenă care râde”, care câștigat în 2007 la TIFF, premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, dar și scenariul la ”Superman, Spiderman sau Batman”, regizat de Tudor Giurgiu, care a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film, în anul 2012.

Doru Lupeanu a emigrat în Canada și trăiește în Montreal.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc, cumpărături în Oser. A plecat cu o pălărie de paie, care să-l ferească de soare

Publicat

De

Emil Boc, cumpărături în Oser

Emil Boc a fost la Oser sâmbătă dimineața. Primarul a făcut și cumpărături. A plecat cu o pălărie de paie care să-l ferească de soare.

Boc a și filmat în Oser, a vorbit cu oamenii care au venit să vândă diverse produse și s-a fotografiat cu clujenii.

VIDEO. Emil Boc, cumpărături în Oser. A plecat cu o pălărie de paie, care să-l ferească de soare

Primarul a fost la Oser și în urmă cu câteva săptămâni când și-a cumpărat, printre aletele și o casetă cu Dire Straits.

„Nici nu va trece prin cap câte lucruri puteți găsi aici”, a spus primarul care i-a invitat pe clujeni să descopere Oserul.

Boc a plătit „prețul corect”

Emil Boc a trecut pe la tarabe și a filmat „descoperirile” făcute. Printre ele un ceas cu U Cluj, pe care a spus că îl va cumpăra.

A cumpărat însă, pe loc, o pălărie de soare din paie, care costă 60 de lei. Deși cea care vindea a lăsat din preț pentru primar, acesta nu a acceptat și a plătit prețul întreg.

Pe când era în piața de vechituri a Clujului, Emil Boc a fost abordat de mai mulți clujeni cu diverse probleme, cu care a spus că va vorbi după ce face turul pieței.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini între Apahida și Cojocna. Un copil de 4 ani a fost transportat la spital

Publicat

De

Accident între Cojocna și Apahida

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp între localitățile Apahida și Cojocna.

Un copil a fost dus la spital pentru investigații medicale.

Accident cu două mașini între Apahida și Cojocna. Un copil de 4 ani a fost transportat la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.

Forțele ISU Cluj au găsit la fața locului două autoturisme, dintre care unul ieșit în afara părții carosabile.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate.

Un copil de 4 ani a fost preluat de la echipajul Serviciului de Ambulanță Județean, în vederea evaluării medicale și a transportului la spital.

La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Jucu.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Munții Apuseni, într-un top realizat de CNN cu cele mai frumoase trasee de drumeție pe dinstanțe lungi din Europa

Publicat

De

Munții Apuseni, care se întind și pe teritoriul județulul Cluj, apar într-un top realizat de CNN.

Clasificarea făcută a laut în calcul cele mai frumoase trasee de drumeție pe distanțe lungi din Europa.

Munții Apuseni, într-un top realizat de CNN cu cele mai frumoase trasee de drumeție pe dinstanțe lungi din Europa

În top sunt incluse și zone turistice din Finlanda, Italia, Elveția, Grecia, scrie Alba24.

Astfel, pentru cei care caută o modalitate de relaxare prin drumeții pe distanțe lungi, care le ofeă posibilitatea să se reconecteze cu natura, peisajele spectaculoase ale Apusenilor sunt o variantă interesantă.

„Zona sălbatică a Munților Apuseni din vestul României, parte din lanțul Carpaților, oferă oportunitatea de a descoperi o parte a Europei unde timpul se scurge pe îndelete, iar tradițiile se împletesc cu viața de zi cu zi”, notează CNN.

Pe lângă peisajele frumoase, este remarcată și fauna bogată: urși, lupi, șoimi, printre alete.

Top cele mai bune trasee de drumeție pe distanțe lungi din Europa, potrivit CNN

Topul făcut de televiziunea americană:

  • Traseul Hyssna, Suedia
  • Traseul Karhunkierros, Finlanda
  • Poteca de coastă Regele Charles III, Anglia
  • Traseul montan în Slovenia
  • Ruta John Muir, Scoția
  • Cheile Vikos și muntele muntele Gamila, Zagoria, Grecia
  • Munții Apuseni
  • The Camino Frances (Calea franceză), Franța și Spania
  • Alta Via Uno (Traseul 1 al Dolomiților), munții Dolomiți, Italia
  • Traseul Panorama Engadine, Elveția
  • Turul Mont Blanc, Franța, Italia, Elveția
  • Traseul pescarilor Rota Vicentina, Portugalia
  • Traseul Laugavegur, Islanda
  • Calea Sheep’s Head, Cork, Irlanda.

„Atracțiile clujene” ale Apusenilor

Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Bihor, din munții Bihor cu o altitudine de 1.849 de metri.

În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri.

Parcul Natural Apuseni, administrat de Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Cheile Turzii și Vârful Vlădeasa, zonele Beliș și Mărișel sunt doar câteva dintre atracțiile Apusenilor în județul Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax