Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Tur demonstrativ în Ținutul Fluturelui Albastru din județul Cluj. Invitație la RELAXARE în natură

Publicat


tfa comunicat de presa 1

Asociația Plaiuri Noi a deschis sezonul activ de plimbări rurale, cu un tur demonstrativ în Ținutul Fluturelui Albastru din județul Cluj. O mână de oameni harnici din microregiune și-au deschis porțile gospodăriei sau au spus povești despre comorile ținutului participanților la tur: oameni din domeniul turismului sau al activităților recreative.

Traseul a inclus elemente de natură, gastronomie locală, artă, arhitectură și specific local, iar participanții au recunoscut că au văzut această zonă cu alți ochi după această experiență autentică.

Turul a început cu o scurtă urcare la Piatra Șinteului, loc în care s-a împărtășit povestea vieții incredibile a fluturelui Maculinea, adică fluturele albastru.

tfa comunicat de presa 5

Cu răsuflarea tăiată (de la poveste, dar și de la plimbare) grupul a poposit în atelierul a doi artiști stabiliți la Șoimeni, artistul ceramist Cristina Pop și sculptorul Nelu Ristea, moment de tihnă și fotografii. Următoarea oprire a fost la Agropensiunea Rafila din Pâglișa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu mâncare realizată din produse proaspete din gospodărie sau din cadrul fermei de bovine (pe care au și vizitat-o). Discuțiile au curs în jurul arhitecturii care se observă în întreaga microregiune: casele realizate din tuf vulcanic, piatra specifică a acestei zone.

Poveștile le-au ghidat pașii și către turnul de vânătoare Teleki din Luna de Jos, povești cu nobili, cai și păduri seculare de această dată. Ziua s-a încheiat într-un mod relaxat în gospodăria familiei Broscoi la Borșa între animale de fermă și produse locale realizate cu multă pasiune.

În viitorul apropiat vor avea loc și alte întâlniri cu comunitatea locală și evenimente deschise publicului larg.

Pentru a fi la curent cu tot ceea ce înseamnă această zonă și ce se întâmplă la doi pași de Cluj, se poate urmări pe Facebook @Ținutul Fluturelui Albastru.

Acesta este o microregiune a județului Cluj și se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej, pe teritoriul acoperit de GAL Someș Transilvan, fiind format din comunele Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni.

tfa comunicat de presa 6

Ținutul e vopsit albastru nu numai de aripile fluturilor rari de aici ci și de la culoarea Someșului care îl traversează, de la poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castelele din jur, de la casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică, de la luminile electrice ale festivalurilor, sau de la câmpurile de lavandă.

Turul educativ a fost posibil prin proiectul “Dezvoltarea brandului microregional Ținutul Fluturelui Albastru”, finanțat prin PNDR” , în cadrul strategiei de dezvoltare locală a Gal Someș Transilvan.

Asociația Plaiuri Noi încurajează atât comunitatea locală, cât și organizațiile, firmele și persoanele care organizează tururi ghidate, să exploreze microregiunea, să ofere sau să primească experiențe autentice în Ținut.

Asociația are sediul în Căminul Cultural din satul Răscruci, comuna Bonțida, într-un spațiu care se va transforma treptat într-un punct de promovare turistică și poartă de plecare spre vizitele în teritoriu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: „În luna mai, vom lansa lilcitația pentru lucrările la trenul metropolitan din Cluj”

Publicat

De

trenul gara bun 2

Primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi lansată în SEAP licitația pentru lucrările de infrastructură, iar în iunie va urma și licitația pentru achiziția trenurilor.

Primăria Cluj-Napoca va lansa în luna mai licitația pentru lucrările aferente proiectului ambițios al trenului metropolitan, a anunțat primarul Emil Boc.

Licitația pentru lucrări la trenul metropolitan, lansată luna viitoare

În paralel, autoritățile mai așteaptă avizele finale de la CFR și hotărârile de consiliu local din comunele implicate, pentru a încheia asocierea necesară implementării proiectului. Acestea nu vor bloca însă demararea procedurilor, a spus edilul.

„În luna mai, vom trimite în SEAP pentru a scoate la licitație lucrările pentru trenul metropolitan. Mai avem nevoie de avizele de la CFR și hotărârile de consiliu local de la Cluj-Napoca și restul localităților implicate pentru asocierea finală. În paralel, putem să dăm drumul la licitație, cu clauză suspensivă, pentru că acum avem toate documentele să putem da drumul la licitație. Acești ultimi doi pași ne permit să scoatem la licitație trenul metropolitan. În luna mai va pleca spre licitație în SEAP lucrările pentru trenul metropolitan”, a declarat Emil Bo, la Ziua Live.

Două licitații distincte

Proiectul este structurat în două licitații distincte:

  • prima, pentru lucrările de infrastructură, care includ construcția stațiilor, pasajelor și tunelurilor;
  • a doua, programată pentru luna iunie, pentru achiziția trenurilor care vor opera pe această rută extinsă.

„În luna iunie, vom scoate la licitație contractul pentru achiziționarea de trenuri necesare trenului metropolitan. Sunt două licitații distincte – prima, care înseamnă lucrările de infrastructură, stațiile, pasajele, tunelurile”, a explicat edilul.

Două pasaje subterane, realizate la Cluj-Napoca

Printre lucrările-cheie se numără pasajul subteran de la strada Fabricii, în Cluj-Napoca, care va permite trenului metropolitan să circule fără a opri traficul rutier, dar și un tunel de 700 de metri în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, care va permite accesul direct din stația de tren spre aeroport.

„Vom avea un pasaj aici, în Cluj-Napoca, la Fabricii, un pasaj subteran, care va permite trafic constant și neîntrerupt al trenului, care astăzi se oprește pentru că el trece la nivel. Vom băga traficul pe dedesubt, construind un pasaj subteran, care va permite ca trenul metropolitan să circule din 30 în 30 de minute pe o rută de aproape 100 de kilometri dreapta-stânga Clujului și să ajungi în 30 de minute din Bonțida în centrul Clujului, mai repede decât dintr-un cartier mai îndepărtat al Clujului.

De asemenea, proiectul presupune realizarea unui pasaj-tunel la aeroport, de vreo 700 de metri, care va permite să ai stație la aeroport, să cobori la aeroport din tren și să iei avionul, fără să mai fii nevoit să vii prin traficul din Cluj-Napoca, va fi o lucrare foarte importantă. Este un proiect de 250 de milioane de euro în total, lucrări de infrastructură plus achiziție de trenuri”, a mai spus Boc.

Investiție de 250 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este estimată la 250 de milioane de euro, bani care acoperă atât lucrările de infrastructură, cât și achiziția garniturilor de tren.

Odată finalizat, trenul metropolitan va deveni una dintre cele mai importante alternative de transport pentru locuitorii din zona metropolitană a Clujului, reducând presiunea asupra traficului rutier și oferind conexiuni rapide între comunele din jur și centrul orașului.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Bursa muzicală „Costi Cămărășan” pentru tinerii TALENTAȚI din medii defavorizate, lansată la Cluj de Asociația Artdeal

Publicat

chitara

Asociația Artdeal, în parteneriat cu Rock Academy, lansează oficial bursa „Costi Cămărășan” – un proiect dedicat tinerilor cu aptitudini muzicale excepționale, dar care provin din medii defavorizate sau au resurse financiare limitate.

„Această inițiativă urmărește să ofere șansa unei educații muzicale de calitate și acces la un mediu de învățare profesionist.

Bursa muzicală „Costi Cămărășan” pentru tinerii TALENTAȚI din medii defavorizate, lansată la Cluj de Asociația Artdeal

Bursa constă într-un abonament complet de 12 luni la Rock Academy, instituție muzicală alternativă fondată de muzicianul clujean Costi Cămărășan, fondatorul Compact. Beneficiarii bursei vor avea acces la cursuri de chitară, tobe, pian, chitară bass sau canto și oportunitatea de a urca pe scenă în cadrul concertelor și evenimentelor Rock Academy.

Detalii despre bursă:

Cui se adresează: Tineri între 12 și 26 de ani
Durată: 12 luni de cursuri gratuite la Rock Academy.
Înscriere: Completarea formularului online
Materiale necesare: 2 filmulețe (1:30 – 4 min)
Perioada de înscriere: 1 aprilie – 31 mai 2025.
Anunțarea câștigătorilor: 8 iunie 2025, în cadrul evenimentului „Let’s Rock the Summer” organizat de Rock Academy.

Dosarele vor fi analizate de un juriu alcătuit din membrii Asociației Artdeal și profesori Rock Academy. Procesul de selecție este confidențial, iar deciziile juriului sunt finale și irevocabile”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Contactat de Cluj24, Costi Cămărășan a spus: „Ne-am gândit că această bursă ar putea fi de mare ajutor cuiva care nu are posibilități financiare și al cărui talent s-ar putea pierde din această cauză. Copiii sau tinerii proveniți din familii defavorizate trebuie să poată, la rândul lor, să-și cizeleze aptitudinile și, de ce nu, să devină un mare interpret ori instrumentist, la fel ca oricare altul. Această bursă este doar un pas în direcția asta. Ne dorim să putem face mai mult pentru tinerele talente și, cu ajutorul celor care ne susțin financiar, sperăm să repetăm această inițiativă. Fiecare contribuție contează și aduce mai aproape visul unui tânăr talentat de a-și urma pasiunea pentru muzică.”

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Primarul Cristina Belce: Apahida va cumpăra 8 autobuze electrice pentru transportul locuitorilor și elevilor

Publicat

belce

Primarul din Apahida, Cristina Belce, a anunțat că primăria comunei va cumpăra, în premieră, 8 autobuze electrice pentru transportul locuitorilor la Cluj-Napoca. Este vorba de opt autobuze mari, două articulate, patru medii, dar și de două autobuze care vor deservi elevii care fac naveta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24.

De asemenea, Cristina Belce a afirmat că a avut o întâlnire cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, cu care a căzut de acord pentru depunerea unui proiect privind construirea unei școli noi în Apahida, în care ar putea învăța 1.500 de copii.

Potrivit lui Belce, bugetul comunei pe anul 2025 este mai mare cu 88% față de cel de anul trecut, iar din întregul buget o sumă de 91 de milioane de lei va fi alocată investițiilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, sufocat de un miros pestilențial puternic: „Se simte un miros insuportabil de gunoi!”. Garda de Mediu face verificări

Publicat

Un val de sesizări privind un miros insuportabil în mai multe cartiere din Cluj-Napoca a apărut marți dimineața, 22 aprilie, pe platforma MyCluj.

Locuitorii din Borhanci, Someșeni și Sopor reclamă un aer irespirabil în oraș, marți dimineață, suspectând că sursa ar fi groapa de gunoi de lângă oraș. Deși autoritățile spun că nu au primit reclamații oficiale, oamenii reclamă că se confruntă cu această problemă de câteva zile.

Miros puternic de gunoi, semnalat în oraș

Mai mulți clujeni au semnalat, prin aplicația MyCluj și către redacția Cluj24, un miros extrem de puternic și neplăcut de gunoi, resimțit în special în cartierele Borhanci, Sopor și Someșeni. Situația a apărut de câteva zile, spun locuitorii, însă marți disconfortul a fost deosebit de acut.

Clujenii suspectează că mirosul provine de la groapa de gunoi din apropierea orașului. De asemenea, unii atrag atenția că situația poate afecta sănătatea celor care locuiesc în zonă:

  • „În zona din apropierea rampei ecologice se simte frecvent un miros puternic de gunoi. Ieri, de exemplu, ne plimbam prin pădurea din apropiere și a trebuit să ne întoarcem de la jumătatea drumului din cauza mirosului foarte puternic – aerul era aproape irespirabil. Situația afectează confortul și sănătatea locuitorilor și vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea problemei. Mulțumesc!”, a transmis un locuitor din Someșeni.
  • „Se simte in aer un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă, mai ales în urma unor zile de libere”, mai arată altă sesizare.
  • „De azi dimineață, în aer se simte un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Vă rog să luați măsurile necesare pentru stoparea poluării mediului. Mulțumesc!”, mai arată alt clujean.
  • „Locuiesc în Borhanci, pe Aleea Nicolae Edroiu. Începând de la prima oră a dimineții miroase a gunoi, intens. Vă rog să verificați groapa de gunoi a orașului sau alte puncte care ar putea influența. Mulțumesc”, a mai transmis alt locuitor.
  • „Se simte miros groaznic de gunoaie, acest miros vine de la rampa de colectare / procesare a deșeurilor. Vă rugăm luați măsurile necesare pentru a remedia situația. Mulțumesc!”, se arată în altă sesizare.
  • „Doresc să sesizez problema mirosului neplăcut din zona Colonia Sopor (Aleea Ardealului) Cluj-Napoca, provocat de groapa de gunoi situată în apropierea orașului. Vă rog să întreprindeți demersurile legale necesare pentru a remedia această situație în contextul încălzirii vremii și în peroiada următoare”, a arătat o clujeancă.
  • „Se simte din nou miros de gunoaie in zona Colonia Borhanci, pe Aleea Ardealului unde locuiesc. Au mai fost sesizari legate de acest aspect. Va rugam o solutie definitiva”, a arătat alt clujean.
  • „Mirosul groaznic de la groapa de gunoi este insuportabil și se simte în fiecare zi. Acest miros îl vor simți și copiii care vor merge la hubul educational atunci când va fi functional. Vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea situatiei. Mulțumesc!”, reclamă un părinte.

Garda de Mediu promite verificări

Cluj24 a contactat Garda de Mediu Cluj pentru un punct de vedere. Viorel Pleșa, comisar-șef, a declarat că până în prezent nu au fost primite reclamații oficiale și că nu sunt autorizate acțiuni de fertilizare a solului în această perioadă. El a dat asigurări că instituția va întreprinde verificări cu privire la cele sesizate. Vom reveni cu detalii.

Situația nu este fără precedent. Anul trecut, în lunile martie-aprilie, mirosul a fost atribuit unor acțiuni de fertilizare a solului efectuate de o fermă aflată la circa 15 kilometri de oraș. Deși activitatea era legală și notificată autorităților, a generat un val de nemulțumiri printre locuitori. Garda de Mediu a confirmat atunci sursa, dar nu a aplicat sancțiuni.

UPDATE

Viorel Pleșa, comisar-șef al Gărzii de Mediu Cluj, a afirmat că singura acțiune agricolă autorizată în zona municipiul Cluj-Napoca este un tratament fito-sanitar care are loc la Aiton, însă nu poate confirma la acest moment dacă aceasta este sursa mirosului.

El a confirmat că instituția pe care o conduce a primit o sesizare privind mirosul pestilențial în zona gropii de gunoi, drept urmare a trimis echipe de verificare în teren.

UPDATE 2

Mihai Moisescu, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică a Județului Cluj, a confirmat de asemenea, pentru Cluj24, că nu au fost înregistrate sesizări la instituția condusă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate