Connect with us

CULTURA

FOTO. Tudor, clujeanul voluntar de la Ambulanța Monumentelor: Am descoperit arhitectura Transilvaniei în timp ce cădea

Publicat


tudor coman (5)

Tudor Coman e un tânăr IT-ist clujean pasionat de istoria arhitecturii. Și-a descoperit această dragoste când era doar un copil și se plimba cu tatăl său prin Cluj-Napoca admirând clădirile vechi. Chiar dacă a studiat Informatica la UBB, timpul liber și l-a petrecut pe șantiere, alături de cei de la Ambulanța pentru Monumente. Acum are nevoie de ajutor să își urmeze pasiunea și să studieze la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

„A pus mâna” și a ajutat la reabilitarea bijuteriilor arhitecturale ale Transilvaniei, iar acum vrea să-și extindă bagajul de cunoștințe în acest domeniu și să devină un expert în conservare și restaurare. Iar pentru asta are nevoie de ajutor.

Tudor, clujeanul care își duce pasiunea la un alt nivel: Am descoperit arhitectura Transilvaniei în timp ce cădea

Tudor Coman este fiu de pictor și a studiat, înainte de facultate, la Liceele „Nicolae Bălcescu” și „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Arhitectura, spune el, este cea mai accesibilă formă a artei și își amintește cum în copilărie, alături de tatăl său, discuta despre Biserica Sfântul Mihail, clădirea fostei Școli de Muzică, Piața Muzeului și alte locuri speciale din oraș.

A vrut să facă două facultăți deodată, Istoria și Informatica, a intrat la amândouă, dar și-a dat seama în prima sesiune că e foarte greu.

„Mi-am zis atunci, hai să facem una și după aceea cealaltă. Într-un fel mă bucur că nu am mers atunci la Istorie pentru că mi-a rămas, parcă, mult mai directă conexiunea cu arta”, spune Tudor.

În studenție  și-a extins drumețiile prin Transilvania, iar într-una dintre călătorii a descoperit satul Amnaș din județul Sibiu, o așezare săsească destul de mare, unde au mai rămas vreo 400 de suflete.

„Biserica medievală de acolo nu mai există din secolul XIX, dar sunt case vechi, printre care o casă mică superbă, în semiruină, de care m-am îndrăgostit. Era casa clopotarului. A durat mult până am găsit proprietarul și am aflat că acesta dorea să facă o parcare în locul casei”, spune Tudor.

Totuși, un sas din sat i-a propus să închirieze casa parohială, un conac baroc uriaș, și încă pe o sumă modică de 400 – 500 de lei pe lună. La 18 ani, spune el, a descoperit arhitectura veche a Transilvaniei, în timp ce cădea.

tudor coman (2)

Tudor a petrecut în Amnaș cât de mult timp a putut, și a început să aibă „intrare” și în taberele mai „exclusiviste” de arhitecți. Așa i-a cunoscut și pe cei care au pus pe picioare Ambulanța Monumentelor.

„Ne-am facut-o cu mâna noastră”

În anul 2 de facultate și-a spus că vrea să poată să restaureze case pentru că vedea cum începeau să se dărâme. Iar norocul a venit sub forma Ambulanței pentru Monumente. A lăsat ultimul examen din sesiune pentru că „simțea în aer aventură”, s-a urcat în tren și s-a dus la Micăsasa, în Sibiu.

Acolo i-a plăcut enorm. A pus cărămidă peste cărămidă, a lucrat la grindă, a ridicat 2.000 de țigle în două zile cu scripetele dintr-un camion. Și parcă, pentru prima dată, s-a simțit și neputincios.

„În România, dar mai ales în Transilvania, există efectul de decădere a patrimoniului construit. Îmi dădea un sentiment de ușurare că există oameni care împart aceeași viziune cu mine și care fac ceva și, mai mult, să câștige un trai din asta”, precizează Tudor, care a primit ajutor pe toate planurile de la frații Ștefan și Eugen Vaida, dar și de la Ionuț Dobre de la Ambulanța pentru Monumente.

tudor coman (4)

O altă întâlnire importantă a fost cea cu profesorul Ciprian Firea, cercetător la UBB Cluj, care i-a predat Istoria artei, Renașterea. În anul 3 de facultate a putut să aleagă cursuri opționale. Iar pe lângă Istoria artei a ales și chimia.

Profesorul are o colecție impresionantă de fotografii din satele săsești, în format fizic. A văzut case fenomenale în fotografii, unele dintre ele făcute în anii ’90. Acum, puține dintre case mai există. Fie au fost demolate, fie au fost „transformate”, adică „refațadizate”, „modernizate” și, bineînțeles, li s-au pus termopane.

„Ne-am făcut-o cu mâna noastră, dar de abia de acuma urmează răul. Cei de la Ambulanța pentru Monumente lucrează din greu tot anul. Dar când trec 40-50 de ani, și acum suntem în perioada când anii aceia trec, acoperișul se duce. Dacă acesta se distruge, într-o lună nu mai recunoști monumentul”, explică Tudor Coman.

Vrea să devină expert și a fost acceptat la master la Universitatea Cambridge

În urmă cu un an și-a dat seama că, deși face eforturi, nu are bagajul de cunoștinte pe care îl vrea. Încurajat de cei de la Ambulanța pentru Monumente, ba a fost chiar ideea lor, Tudor a început să caute universități unde poate să studieze. Știe engleză bine, așa că s-a îndreptat spre universități din Marea Britanie.

„Eu vreau să fiu un expert în domeniu la un moment dat și să am acreditările necesare. Am aplicat la tot ce am putut. Ce mi s-a părut cel mai bun e masterul în Building History de la Universitatea Cambridge. E part-time și poți să studiezi în doi ani.

Asta îmi permite să strâng mai mulți bani într-o perioadă mai lungă de timp și îmi reduce din costuri, pentru că nu trebuie să stau acolo un an întreg”, spune tânărul.

Cât timp e în țară va lucra tot ca voluntar la Ambulanța pentru Monumente și spune că va fi o „combinație tare” de teorie/practică.

Pentru că el a terminat Informatica și nu Istoria Artei și mai ales pentru ca a fost mai mult pe „șantier” si nu avea note „prea bune”, nu ar fi avut calificările necesare. Totuși a fost acceptat la un interviu online de 15 minute. Însă el a mers în Anglia, a obținut un interviu față în față și de la 15 minute s-a ajuns la o discuție de o oră și jumătate. A fost admis, iar printr-un eseu, i s-au echivalat și studiile. Tema eseului a fost arhitectura vernaculară din Transilvania.

tudor coman (3)

Dar pentru că sunt totuși costuri mari, el are nevoie de ajutor. Din jobul de IT-is a strâns 3.000 de euro. El a lansat și un apel de strângere de fonduri și așa a reușit să ajungă la 12.000 din cei 30.000 de euro necesari pentru cei doi ani.

Tudor combină informatica cu istoria artei

Tudor Coman vede informatica ca pe o unealtă pe care o poți folosi în orice domeniu. Așa că o și folosește.

Cu arhiva de fotografii a profesorului Ciprian Firea și-a gândit chiar lucrarea de licență. „Am făcut un program de inteligență artificială, practic am luat un model public și am antrenat un program să recunoască case săsești. După aceea i-am dat o formulă prin care să calculeze cât de similare sunt două case din două poze diferite”, explică el.

Algoritmul lui a ajuns la un nivel în care a dat rezultate „interesante”. De exemplu i-a recunoscut o casă complet defațadizată astăzi.

„De atunci lucrez la ideea de a avea o bază publică cu fotografii de case săsești, iar daca ești interesat să cumperi o casă, să poți să vezi istoricul fotografic al casei. Asta ar face și restaurarea mai ușoară și până și normele de urbanism mult mai ușor de proiectat. Nu mai trebuie să cauți prin nu știu ce arhive obscure fotografii”, spune Tudor.

tudor coman (1)

Alte proiecte au derivat din acesta. Cel mai important, spune el, este Harta caselor albastre.

Azi, în România este o adevărată mișcare cu cluoare albastră a caselor. Iar cei care au gândit Proiectul caselor albastre l-au contactat să creeze o arhivă digitală, iar înainte să plece la Cambridge va lansa și site-ul.

Cum puteți să îl ajutați să studieze:

Donații, direct în contul de LEI al protagonistului:
Coman Tudor
IBAN RO45BTRLRONCRT0341550203
SWIFT BTRLRO22

sau cont in EUR
IBAN RO49BTRLEURCRT0341550201
SWIFT BTRLRO22

Foto: Arhivă personală



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Lansare de carte și concert – eveniment la Cluj-Napoca. Poetul Ion Mureșan împlinește 70 de ani

Publicat

Muresan

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană organizează la Cluj-Napoca, joi, 9 ianuarie 2025, începând cu ora 19:00, lansarea antologiei ”Poeme (1981-2023)” de Ion Mureșan, un volum omagial cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului născut 9 ianuarie 1955 în comuna clujeană Vultureni.

Prezintă Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu, amfitrion fiind Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național.

Lansarea va fi urmată de concertul ”Alcool” după Ion Mureșan, cu cântece intrepretate de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman.

Manifestările vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă pe baza unei rezervări aici: https://www.bilete.ro/ion-muresan-70/

Ion Mureșan este cel care spune că ”într-o societate bolnavă, poeții sunt anticorpii sociali care neutralizează răul”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Maica Domnului, SĂRBĂTORITĂ a doua zi de Crăciun

Publicat

sf maria

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Maicii Domnului şi pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Biserica Ortodoxă sărbătorește în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, aceasta fiind una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din sec. al V-lea. Cuvântul sobor înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi.

Maica Domnului, SĂRBĂTORITĂ a doua zi de Crăciun

Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți Sfinți precum Soborul Sf. Ioachim și Ana, Soborul Sf. Ioan Botezătorul sau Soborul Sf. Arhangheli.

Biserica a rânduit ca astăzi, a doua zi după Crăciun, să fie pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea. Cinstirea deosebită pe care o aducem Macii Domnului este foarte importantă deoarece Maica Domnului reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ocrotitoarea tuturor creștinilor, precum și a familiei creștine.

Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinția Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.

„Ea ascultă cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi”

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.

Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului înseamnă sărbătoarea soborului creştinilor, care se adună spre a cinsti pe Maica Domnului, imediat după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin acordul ei liber ea a dat trup Fiului Veşnic al lui Dumnezeu celui nevăzut, celui necuprins, celui inaccesibil sau neapropiat şi L-a făcut cuprins, văzut şi aproape de oameni. Maica Domnului este cinstită pentru că este Născătoare de Dumnezeu. Ea poartă acest nume mare şi sfânt de Născătoare de Dumnezeu şi pentru că nu a pierdut fecioria prin naştere, ea se numeşte şi pururi Fecioară Maria“.

Maica Domnului, icoana vie a Bisericii, a interiorizat în ea pe însuşi Dumnezeu Cuvântul, Mântuitorul lumii. „Maica Domnului este pregătită şi ea, nu doar conştiinţa poporului Israel, care aştepta pe Mântuitorul prezis de profeţi. La vârsta de 3 ani este dusă la Templul din Ierusalim, unde stă 12 ani, meditând şi rugându-se. Ea ascultă cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, astfel pregătindu-se să interiorizeze în ea nu doar cuvântul din carte, ci pe Dumnezeu Cuvântul, izvorul cuvintelor din cărţile sfinte.

Maica Domnului este şi icoana Bisericii, care poartă în ea pe Hristos şi Îl arată lumii. Maica Domnului, în icoanele noastre, poartă pe braţul stâng, aproape de inimă, pe Pruncul Iisus, care stă pe braţul ei ca pe un tron şi cu mâna ei dreaptă Îl arată pe El şi în timp ce Îl arată, ea fiind în stare de rugăciune, primeşte binecuvântarea Lui. Prin aceasta înţelegem că Biserica rugătoare, a cărei icoană sfântă vie este Maica Domnului, trăieşte din binecuvântarea Fiului ei, din binecuvântarea Domnului nostru Iisus Hristos.

„Maica Domnului este scara prin care Dumnezeu coboară pe pământ prin Întrupare”

Taina Naşterii Fiului lui Dumnezeu ca Om din Fecioara Maria a fost prevestită de prorocii Vechiului Testament: „Această taină a Naşterii Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos ca Om din Fecioara Maria a fost prevăzută de prorocii Vechiului Testament care au prezis şi prevăzut Taina Naşterii Fiului lui Dumnezeu Mântuitorul Lumii din Fecioara Maria.

Astfel, Patriarhul Iacob vede o scară care uneşte cerul cu pământul şi pe această scară coboară şi urcă îngerii din ceruri. Sfinţii Părinţi ai Bisericii au tâlcuit această scară ca fiind Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria. Prin lucrarea Duhului Sfânt, Cel Veşnic din Ceruri coboară pe pământ în timp şi, deci, Maica Domnului este scara prin care Dumnezeu coboară pe pământ prin Întrupare; Fiul lui Dumnezeu devine om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor.

Maica Domnului prin smerenie, prin ascultare, prin această dăruire de sine totală se învredniceşte a fi vas ales al Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos. De aici vine cinstirea ei deosebită. De aceea, Biserica o preamăreşte ca fiind mai cinstită de cât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul a născut. Arată acum de ce este mai cinstită de cât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii pentru că din ea S-a născut Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Veşnic. S-a făcut trup şi S-a arătat în lume şi a vieţuit cu oamenii şi prin moartea şi prin Învierea Sa a izbăvit de păcat şi de moarte neamul omenesc.

Sursa: crestinortodox.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un jucător de la CFR Cluj, notat cu 9 și inclus în ECHIPA etapei

Publicat

korenica

Meriton Korenica, jucătorul celor de la CFR Cluj, a marcat un gol și a oferit o pasă decisivă în victoria obținută de echipa sa în fața Oțelului Galați, scor 3-2, fiind notat la final cu nota nouă de Sofascore și inclus în echipa ideală a săptămânii.

Jurnaliștii kosovari de la Telegrafi au analizat evoluția lui Korenica, lăudându-l pe fotbalist pentru jocul consistent pe care l-a prestat, scrie sport.ro.

Un jucător de la CFR Cluj, notat cu 9 și inclus în ECHIPA etapei

„Mijlocașul kosovar Meriton Korenica continuă să strălucească în tricoul celor de la CFR Cluj. Performanțele sale constante l-au adus din nou în echipa ideală a săptămânii.

Datorită evoluției sale excelente, Korenica a primit nota 9.0 și a fost inclus în echipa ideală a săptămânii, conform Sofascore.

Kosovarul a fost al doilea cel mai bine cotat jucător din campionatul României în acest weekend, fiind depășit doar de Darius Olaru de la FCSB, care a obținut nota 9.9″, a notat sursa citată mai sus.

În cele 20 de meciuri disputate în acest sezon penru CFR, Korenica a marcat trei goluri și a oferit trei pase decisive.

Cotat la 900.000 de euro de site-urile de specialitate, fotbalistul de bandă în vârstă de 28 de ani mai are contract cu CFR Cluj până în vara anului 2026.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

bors

De la 1 ianuarie 2025, după intrarea în Schengen, se vor închide mai multe puncte de frontieră cu Ungaria și Bulgaria. Lista acestora cuprinde peste 30 de nume, arată un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.

Astfel, potrivit MAI, se închid definitiv următoarele puncte de trecere a frontierei de stat a României:

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

I. La frontiera româno-ungară:

1. Petea, judeţul Satu Mare – rutier;

2. Carei, judeţul Satu Mare – feroviar;

3. Urziceni, judeţul Satu Mare – rutier;

4. Valea lui Mihai, judeţul Bihor – feroviar şi rutier;

5. Săcuieni, judeţul Bihor – rutier;

6. Episcopia Bihor, judeţul Bihor – feroviar;

7. Borş, judeţul Bihor – rutier;

8. Salonta, judeţul Bihor – rutier şi feroviar;

9. Vărşand, judeţul Arad – rutier;

10. Curtici, judeţul Arad – feroviar;

11. Tudor Vladimirescu, judeţul Arad – rutier RO-LA;

12. Turnu, judeţul Arad – rutier;

13. Nădlac, judeţul Arad – rutier:

14. Nădlac II, judeţul Arad – rutier;

15. Cenad, judeţul Timiş – rutier;

16. Borş II, judeţul Bihor – rutier;

17. Beba Veche, judeţul Timiş – rutier;

II. Lista punctelor de frontieră care se închid de la 1 ianuarie, la granița româno-bulgară:

1. Calafat, judeţul Dolj – rutier, feroviar;

2. Bechet, judeţul Dolj – rutier (bac) şi portuar;

3. Corabia, judeţul Olt – portuar;

4. Turnu Măgurele, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

5. Zimnicea, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

6. Giurgiu, judeţul Giurgiu – rutier, feroviar şi portuar;

7. Olteniţa, judeţul Călăraşi – portuar;

8. Călăraşi (Chiciu), judeţul Călăraşi – rutier (bac) şi portuar;

9. Ostrov, judeţul Constanţa – rutier;

10. Lipniţa, judeţul Constanţa – rutier;

11. Dobromir, judeţul Constanţa – rutier;

12. Negru Vodă, judeţul Constanţa – rutier şi feroviar;

13. Vama Veche, judeţul Constanţa – rutier;

14. Giurgiu II, judeţul Giurgiu – rutier (bac).

III. Puncte de trecere a frontierei situate la Marea Neagră şi Dunărea maritimă:

1. Brăila, judeţul Brăila – portuar;

2. Cernavodă, judeţul Constanţa – portuar;

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate