Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Tu ce faci în weekend? Cetatea Liteni, bijuteria ascunsă la doar 30 de minute de Cluj-Napoca

Publicat


Bijuteria ascunsă a județului Cluj, Cetatea Liteni, este amplasată pe o stâncă, deasupra Văii Ierii. Monumentul este atestat documentar încă din anul 1324, sub denumirea de „Castrum Leta”. Cu mașina, drumul din Cluj-Napoca durează 30 min, distanța fiind de 30 de kilometri.

Drumul cel mai rapid până la cetate

„Pentru a ajunge rapid la monument vă recomand să mergeți pe drumul cu Moara de Vânt Cetate, nu pe cel direct Cetatea Liteni. Urcarea este mult mai ușoară de pe acest drum”, explică Andrei Tămaș, un tânăr clujean pasionat de călătorii. Pentru a evita producerea vreunui accident nefericit, ar fi ideal să vă echipați cu încălțăminte pentru drumeție, întrucât suprafața poate deveni alunecoasă, pe alocuri.

Peisajul din zona cetății

De ce merită vizitată Cetatea Liteni?

„Iubitorii de aventură au oportunitatea de a explora un spațiu ce parcă este desprins din filmul Stăpânul Inelelor. Farmecul locului este datorat de izolarea sa, care îți dă senzația unei călătorii în timp, într-o epocă a cavalerilor și a prințeselor. În același timp, găurile din zidurile cetății îți aduc aminte că pășești într-o zonă plină de istorie, ce a rămas în continuare autentică”, povestește Andrei Tămaș.

Cetatea Liteni

Istoria cetății

Împăratul maghiar Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea Liteni orașului Cluj, în anul 1405, iar mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți.

Fortăreața a fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea).

Zidurile cetății

Numeroase legende se leagă de numele Geczy, iar numele de „Cetatea Geczy” vine din aceasta perioadă. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, cetatea apare sub denumirea de „Vechiul Castel”, iar localnicii din Băișoara sau Valea Ierii o cunosc sub denumirea de „cetatea lui Gelu”.

Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.

Așadar, Cetatea Liteni reprezintă o destinație ideală pentru o excursie de o zi, singura problemă fiind locurile de cazare care lipsesc din localitate. În consecință, turiștii trebuie să caute locații de acomodare în Băișoara, Vlaha sau chiar în Mărișel. Per total, monumentul merită vizitat de toți împătimații de aventură și de cei care doresc să evadeze din jungla urbană a orașului Cluj-Napoca.

Sursă foto: Andrei Tămaș

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Polițiștii clujeni au dat amenzi de aproape 40.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și limitare a infectării cu virusul COVID-1

Publicat

În cursul zilei de marți, 27 octombrie, peste 400 de forțe au acționat în județul Cluj, sub autoritatea instituției prefectului, pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire și limitare a infectării cu virusul Covid-19. Au fost aplicate 223 de amenzi în valoare totală de 39.250 de lei.

Au fost organizate acțiuni punctuale, în sistem integrat, fiind verificate zonele aglomerate, centrele și societățile comerciale, dar și mijloacele de transport persoane.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 130 de societăți comerciale/operatori economici, 230 de mijloace de transport persoane și legitimate peste 1000 de persoane.

În total, pentru nerespectarea măsurilor de protecție, în contextul Legii 55/2020, au fost aplicate 223 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.250 de lei.

Comuna Florești

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, alături de polițiști locali și jandarmi au acționat în cursul zilei de ieri, 28 octombrie a.c., în vederea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea/limitarea riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19.

Pentru verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse, au fost legitimate peste 75 de persoane și verificate 18 societăți comerciale.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale la Legea 55/2020 și alte 2 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Municipiul Dej

Pe raza municipiului Dej și a localităților arondate, polițiștii, în colaborare cu jandarmi și polițiști locali, au continuat activitățile derulate în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, la data de 27 octombrie, a.c., în intervalul 10.00-14.00, au fost verificate 15 societăți comerciale și legitimate 70 de persoane.

Totodată, aceste activități de verificare a respectării măsurilor de protecție individuală au fost efectuate și în mijloacele de transport în comun.

În total, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale.

Cu scopul asigurării unui climat rutier sigur, polițiștii rutieri au acționat în municipiul Dej și în localitățile învecinate în vederea impunerii unei discipline în rândul participanților la traficul rutier.

Au fost constatate numeroase abateri de la normele de circulație pe drumurile publice, fiind aplicate în total 20 de sancțiuni contravenționale.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Proiect de amploare propus de Primărie pentru decongestionarea traficului pe Calea Mănăștur

Publicat

Consiliul Local a aprobat marți proiectul privind  obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților-Calea Mănăștur- strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă”. Valoarea totală a contractului depășește suma de 54 de milioane de lei. Lucrările ar trebui să se finalizeze în 24 de luni.

Prinicipalele obiective prevăzute de proiect vizează decongestionarea traficului, prin creșterea numărului de benzi de circulație și prin introducerea de piste pentru biciclete.

De asemenea, sistemul de iluminat public va fi modernizat, iar lucrările vor prevedea o arie de 40.551 de metri pătrați.

Investițiile prevăzute de proiect:

  • patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu  Strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
  • patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților-între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml ;
  • trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 ml și 5 ml;
  • piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ VIDEO: Captură de 142 kilograme de cannabis făcută de polițiștii clujeni

Publicat

Patru bărbați bănuiți de trafic de droguri au fost reținuți pentru 24 de ore, în urma a 7 percheziții efectuate de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Cluj, în cadrul unui dosar penal de trafic de droguri.

La data de 27 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia au efectuat 7 percheziții domiciliare, în județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Alba, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 6 culturi de cannabis (211 plante), cu masă verde de 142,1 kilograme și aproximativ 6 kilograme de muguri de cannabis.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, un cântar electronic, 8 telefoane mobile, precum și instrumente destinate consumului de cannabis.

10 persoane au fost aduse la audieri, iar, ulterior, față de 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 44 de ani, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore.

La acțiune au participat polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca și echipe canine din cadrul Sectorului de Frontieră Aeroport Cluj și Direcției Regionale Vamale Cluj.

Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Drumul Mărișel-Măguri Răcătău a fost finalizat. Imagini spectaculoase

Publicat

Lucrările derulate pe sectorul Mărișel – Măguri Răcătău al Drumului Județean 107T au fost finalizate, anunță Consiliul Județean Cluj.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: “Mă bucur să pot anunța iubitorii muntelui, ai sporturilor de iarnă și, în general, amatorii de timp liber petrecut în natură că drumul Măguri – Măguri Răcătău – Mărișel este intregral asfaltat iar lucrările sunt complet finalizate. E o zonă montană superbă, cu un potențial turistic uriaș, la a cărei dezvoltare și punere în valoare am contribuit prin asfaltarea acestui drum care nu doar că oferă condiții excelente de trafic ci și arată cu adevărat impresionant“.

Astfel, după asfaltarea acestui ultim sector de drum în lungime de 6,165 kilometri și realizarea marcajelor rutiere marginale, investiția a fost complet finalizată prin realizarea acostamentelor și montarea parapeților metalici de siguranță.

Tot în cursul acestui an, în luna mai, Consiliul Județean a finalizat asfaltarea sectorului de drum Măguri Răcătău – Măguri în lungime de 4,53 kilometri. Alte două sectoare ale drumului, în lungime totală de cca. 9,7 kilometri, au fost asfaltate în cursul anilor precedenți, cu precădere în anul 2019”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Foto credit: bluedot.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate