ADMINISTRAȚIE
FOTO. Steagul Ucrainei, alături de steagul UE în centrul Clujului. E LEGAL?
Primăria Cluj-Napoca a continuat gesturile simbolice de solidaritate cu Ucraina, după ce pe cubul din fața Sălii Polivalente BT Arena a fost proiectat săptămâna trecută steagul țării vecine și un mesaj în limbile română și engleză.
Astfel în cursul zilei de vineri au fost amplasate pe stâlpii din zona centrală a municipiului steaguri ale Ucrainei alături de steagul Uniunii Europene.
”Este o nouă acțiune prin care ne arătăm solidaritatea cu Ucraina, din inițiativa primarului Emil Boc”, au spus reprezentanții Primăriei clujene.
Potrivit art. 7 din Legea nr. 75/ 1994 ”Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției
Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.
Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.
Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției
Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.
Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.
Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.
Foto: Primăria Turda
Un accident de circulație a avut loc vineri pe DN1E60, între localitatea Copăceni și municipiul Turda.
Un motociclist de 27 de ani a fost rănit în accidentul pentru care, de altfel, se face vinovat.
Motociclist RĂNIT într-un accident lângă Turda. Era băut
Potrivit primelor informații, conducătorul motocicletei, respectiv un tânăr de 27 de ani, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca către Turda, nu ar fi păstrat distanța de siguranță în raport cu vehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu acesta.
În urma impactului, tânărul motociclist a fost rănit.
Totodată, la efectuarea testării alcoolscopice, în cazul motociclistului a fost înregistrată o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Circulația pe banda a doua a drumului a fost temporar blocată pentru intervenția echipajelor de urgență.
Polițistii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.
Un bărbat din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiști pentru furtul a 2.200 de euro prin metoda „șmen”.
Un bărbat, de 57 de ani, a fost reținut de polițiștii din Cluj-Napoca după ce a furat 2.200 de euro de la o persoană vătămată, folosind metoda „șmen”.
Bărbat din Cluj-Napoca, reținut pentru furt prin metoda „șmen”
Bărbatul a pretins că ar fi pierdut bani pe stradăm, convingând victima, care ridicase suma de 13.500 de euro de la o casă de schimb, să îi dea banii pentru a fi renumărați, ocazie cu care a sustras 2.200 de euro.
„În fapt, la data de 31 august, Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, după ce a ridicat 13.500 de euro la o casă de schimb din cartierul Mărăști a fost urmărit și înșelat de către un necunoscut care a pretins că a pierdut bani pe stradă.
Persoana respectivă a convins victima să îi înmâneze banii pentru a fi renumărați, moment în care i-ar fi sustras suma de 2.200 de euro”, a transmis IPJ Cluj.
Reținut pentru 24 de ore
În urma investigațiilor efectuate, persoana banuită a fost identificată ca fiind un bărbat de 57 de ani.
Astfel, în baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 6 septembrie să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei alte măsuri preventive.
ADMINISTRAȚIE
Întâlnirile clujenilor cu primarul Emil Boc dau roade: praguri de sol, plantări și mobilier urban nou, în Mărăști și Gheorgheni
Doleanțele cetățenilor din cartierele Mărăști și Gheorgheni au fost ascultate de primarul Emil Boc, iar primăria a și început rezolvarea problemelor semnalate de clujeni.
Primarul Emil Boc a desfășurat o serie de întâlniri cu cetățenii din cartierele Mărăști și Gheorgheni pe parcursul lunilor de vară, în cadrul cărora au fost abordate probleme punctuale și sistemice.
Clujenii s-au plâns de lipsa locurilor de parcare
Discuțiile s-au concentrat pe probleme specifice cartierelor, cum ar fi deficitul de locuri de parcare, și soluții pentru problemele pe termen mediu și lung.
„La fel ca la prima întâlnire, în Mărăști și Gheorgheni au fost discutate sesizări punctuale din cartier și probleme sistemice pe care le putem soluționa pe termen mediu și lung și care se regăsesc la nivelul orașelor de tipologia Clujului, precum situația locurilor de parcare”, a arătat primarul Emil Boc.
Măsuri concrete în urma întâlnirilor cu cetățenii
Ca urmare a acestor întâlniri, Primăria anunță că a luat măsuri imediate în teren și a inițiat procedurile necesare în cazurile complexe.
„Primăria Cluj-Napoca prin departamentele responsabile a analizat sesizările, a acționat în teren acolo unde a fost posibilă intervenția imediată și a inițiat procedurile necesare în cazurile mai complexe”, a mai arătat edilul.
Praguri de sol, plantări și mobilier urban nou, în Mărăști și Gheorgheni
Printre acțiunile realizate ca urmare a întâlnirilor cu cetățenii din cartierele Mărăști și Gheorgheni se număr, potrivit primarului Emil Boc:
- a fost amplasat un prag de sol pe str. Năsăud și a fost pregătită propunerea pentru Comisia operativă de circulație de amplasare a două praguri de sol pe str. Muncitorilor pentru a fi reanalizată, dat fiind că în trecut Comisia a dat aviz negativ în acest caz;
- au fost instalate indicatoare – de ex. pe str. Snagov;
Comisia de circulație va analiza propunerile
- comisia operativă de circulație va analiza propunerile de reglementări venite de la cetățeni – spre exemplu, interzicerea virajului la stânga de pe b-dul Nicolae Titulescu pe str. Aurel Suciu, întoarcerea vehiculelor urmând să se realizeze pe la sensul giratoriu de la intersecția cu str. Liviu Rebreanu, cu parcurgerea unui drum suplimentar;
- a fost propus un sens giratoriu în zona Arieșului – Titulescu însă locația nu permite amenajarea;
- a fost utilizat RMN-ul copacilor la arborii problematici sesizați de cetățeni și s-a intervenit unde a fost cazul;
- au fost mai multe solicitări de plantare de gard viu, care vor fi onorate în perioada optimă pentru plantări (octombrie-noiembrie);
- s-au efectuat acțiuni de cosire și curățare a vegetației (ex.: zona Molnar Piuariu);
- s-a amplasat mobilier urban conform solicitărilor – spre exemplu, în stația OMV din Mărăști și s-a reparat mobilierul urban unde a fost cazul;
- au fost igienizate punctele gospodărești unde au fost sesizate probleme și inventariate locațiile pentru realizarea de puncte gospodărești îngropate prin programele Primăriei cu finanțare din PNRR;
- Poliția Locală a aplicat sancțiuni contravenționale în cazuri precum deșeuri de volum gestionate necorespunzător, mașini parcate neregulamentar în zonele sesizate de cetățeni și alte acțiuni în teren;
- au fost demarate procedurile necesare pentru intervențiile de reparații la alei, trotuare sau alte zone din jurul blocurilor menționate de cetățeni (zona Fabricii de Zahăr IG4, Calea Dorobanților 76, Dorobanților 102, Scărișoara 10 ș.a.).
Radu
martie 7, 2022 la 7:36 pm
Boc e un idiot.