Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Soluțiile Steelcase Cluj pentru o viață mai bună la JOB. Inovații, incluziune, studii de milioane de euro. Mesajul lui Boc

Publicat


whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.37 pm

La aniversarea de 10 ani de la deschiderea celui de-al treilea centru global de servicii la Cluj, compania Steelcase a marcat momentul în cadrul unui eveniment desfășurat la Maestro Business Center, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde reprezentanții presei au putut vedea și testa soluțiile de arhitectură destinate spațiului de lucru, mobilierul și tehnologiile de ultimă generație, toate acestea după trecerea în revistă a unor studii Steelcase vizând viitorul pieței muncii, respectiv tendințele ce marchează începutul „erei hibride”, în care munca de la birou și munca de acasă funcționează împreună. La eveniment a fost prezent și primarul Emil Boc, care a subliniat avantajele competitive ale Clujului și a felicitat echipa pentru investiția realizată în Cluj și pentru cele 350 de locuri de muncă asigurate oamenilor stabiliți aici.

„Mulțumesc Steelcase pentru că ați adus inovarea și modernitatea la Cluj, pentru faptul că ați oferit locuri de muncă, pentru că ați contribuit la crearea vibe-ului unic pe care acest oraș îl are, bazat pe inovare, calitatea vieții, pe capacitatea de a lucra împreună și de a construi o comunitate tolerantă europeană. Avem o colaborare extinsă, astfel că America e mai aproape de noi prin Steelcase.

Mi-e greu să vorbesc despre Cluj, fiind atât de implicat, îmi e greu să mă detașez și să pot trage o concluzie. Însă aș putea spune că oamenii fac diferența la Cluj. Incredibila lor mobilizare, entuziasmul, pofta de viață, vibe-ul pe care îl creează și dorința de a fi împreună, este ceea ce eu numesc <<eco>>, nu <<ego>> system”, a spus Boc.

Cu această ocazie, Steelcase Cluj a lansat o invitație clujenilor de a împărtăși mesajele de mulțumire prin niște post-it-uri, în cadrul campaniei „Thank you, Cluj”. Primarul a lăsat, la rândul său, un mesaj: „Mulțumesc Cluj pentru că ești gazda primitoare a celor mai minunați și creativi oameni din lume!”.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.38 pm (1)

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.38 pm

3 zile la birou, 2 zile acasă: „Oamenii vin când simt că merită naveta”

Steelcase Cluj a redeschis birourile la scurt timp după primul val pandemic, deoarece lucrul împreună este important pentru echipă, care a reușit să vină, astfel, cu inițiative pe plan local. Pentru 2 proiecte mari în oraș, compania a intervievat peste 500 de angajați, cu scopul înțelegerii nevoilor acestora, despre care au aflat că s-au schimbat în timp. S-a descoperit și faptul că, dacă oamenilor le place să lucreze la birou, sunt șanse mai mici să plece și mai mari să contribuie în cadrul companiei.

„Dacă, la început, erau concentrați pe câștigul personal, acum mulți își doresc să aibă oportunitatea de a învăța de la ceilalți și își dau seama că, de acasă, <<se robotizează>>, după cum a spus chiar un coleg din IT. De altfel, echipa IT este a doua cea mai mare la nivel global, după cea din State.

Noi avem o politică hibrid, credem că suntem mai buni împreună, dar în același timp, înțelegem că flexibilitatea este importantă. Scriptic, politica noastră este de 3 zile la birou și 2 zile de acasă. Faptic, oamenii vin când simt că merită să facă naveta.

Nu a fost ușor, în pandemie am avut mulți angajați noi care au trebuit integrați, iar acum putem zice cu mândrie că avem o prezență de aproximativ 50%, ținând cont de politica noastră privind flexibilitatea. Ei vin atunci când simt că merită și atunci când se organizează cu liderii pentru ședințe de echipă.

În același timp, ca lider în Cluj, cred că ceea ce face orașul diferit în rețeaua Steelcase este energia, vibe-ul, creativitatea. Cred că pe Teams și în alte locații acestea sunt limitate. E foarte greu să ai acea coeziune de idei, acea dezbatere în care oamenii se conectează și în urma căreia apar inovații”, spune Mihaela Oltean, managing director la Steelcase Cluj.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.38 pm (2)

12 studii efectuate de Steelcase la scară largă

De la debutul pandemiei până în luna martie 2022, Steelcase a efectuat 12 studii la nivel mondial cu peste 57.000 de angajați și lideri de afaceri, pentru a înțelege impactul pe care l-a avut asupra modului în care oamenii și organizațiile vor lucra în viitor.

Cel mai recent studiu, aplicat în rândul a 4.986 de participanți din 11 țări diferite, a arătat că 87% dintre aceștia vor să petreacă cel puțin o zi pe săptămână la birou. Întrebați însă de unde ar prefera să lucreze, 21% ar alege biroul companiei lor, în timp ce 45% ar prefera să lucreze de acasă, iar 34% dintre ei nevând o preferință anume.

Din studiu au reieșit trei constatări cheie:

1. Oamenilor cărora le place să lucreze de la birou sunt cu 33% mai implicați în task-urile zilnice, cu 9% mai productivi, cu 30% mai conectați la cultură și cu 20% mai puțin predispuși să aleagă alt cadru de desfășurare a activităților lor.

2. 55% dintre participanți sunt dispuși să lucreze mai puține zile de la distanță în schimb pentru un spațiu de lucru asignat la birou. Deși își doresc autonomia și flexibilitatea muncii hibride, oamenii caută totodată libertatea de a alege și de a cultiva un sentiment de aparteneță.

3. Angajații optează pentru spații de lucru care le avantajează capacitatea de concentrare și prin intermediul cărora sunt susținute colaborările cele mai eficiente:

  • 64% apreciază spațiile de colaborare hibride
  • 62% apreciază enclavele pentru o singură persoană destinate întâlnirilor hibride
  • 61% apreciază intimitatea pe care o poate oferi un spațiu personal la birou
  • 52% apreciază spațiile informale pentru a se conecta cu colegii

19 0122690

Soluții, mobilier și tehnologii de ultimă generație la sediul din Cluj. Investiție de 8 milioane de euro pentru studiile realizării unui scaun

Cum studiile au fost efectuate cu scopul îmbunătățirii vieții profesionale ale angajaților, Steelcase a prezentat inovațiile în materie de mobilier și tehnologiile de ultimă generație care vin în sprijinul acestora. Câteva exemple relevante sunt:

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.38 pm (4)

Work Tents – corturile ce conferă intimitate la locul de muncă, putând fi mutate cu ușurință după bunul plac; sunt potrivite pentru momentele în care angajații au nevoie să se inspire undeva departe de agitație, într-un spațiu special amenajat care să le susțină creativitatea

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm

„Cabinele telefonice” – locul în care angajații pot purta conversații telefonice ce necesită un anumit grad de confidențialitate

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm (4)

Spații special amenajate pentru brainstorming

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.38 pm (3)

Scaune eco-friendly, făcute în urma reciclării produselor electronice. În locul poluării mediului cu astfel de componente, firma a ales să le valorifice la maximul potențial.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm (1)

Săli dotate cu sisteme audio care să vină în sprijinul echipelor care lucrează cu materiale multimedia

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm (3)

Mobilier practic pentru sălile de conferință sau cele de clasă din cadrul instituțiilor de învățământ. Birourile au suport pentru telefon, suport pentru instrumente de scris, iar la baza scaunelor se află spații destinate depozitării altor obiecte personale (de exemplu, ghiozdane). Astfel de designuri se regăsesc la FSEGA, cu care au avut un parteneriat, dar și la FSPAC, unde mobilierul este inspirat de la Steelcase, potrivit spuselor reprezentanților.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm (4)

Whiteboards – panouri cu o greutate de 2 kg, pe care se notează ideile din timpul unui brainstorming, care se pot amplasa cu ușurință pe suporturile existente în sălile de lucru și care, dacă sunt scăpate, nu produc zgomot și nici nu cauzează accidente, având o căzătură lină, ca și când ar fi de plută

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm

Birouri cu panouri pentru intimitate, potrivite pentru momentele în care angajații trebuie să răspundă la emailuri, sau alte activități similare. Înălțimea este reglabilă.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm (2)

High performance seating – scaune dintre cele mai confortabile, pentru o poziție a corpului care să nu îngreuneze lucrul la birou. Experții au constatat că, la fiecare 20 de minute, angajatul se distrage de la muncă din cauza disconfortului de pe scaun. Există scaune cu diferite funcții. Au fost integrate soluții care să permită scaunelor să se încline în așa fel încât angajatul să poată vorbi cu colegul din spate, fără să se întoarcă și fără să perturbe liniștea de la birou. Mânerele sunt flexibile în funcție de necesități (se pot ajusta pentru când angajatul lucrează pe telefon, pentru când stă relaxat, etc.).

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm (3)

În cazul acestui scaun, s-au alocat 8 milioane de euro numai pentru studiile aferente realizării lui, astfel încât să fie în concordanță cu nevoile oamenilor: „Investim mult în inovare, nu e un design neapărat, ci e vorba despre cum îți răspunde corpul în timp și despre confort. Eu am observat diferența asta comparând scaunele de aici cu cel pe care îl am acasă, de pe care tot aveam tendința să mă ridic. Un scaun Steelcase de acest fel costă aproximativ 600 de euro, ceea ce se justifică prin experiența pe care nu o poți avea cu alte scaune”, a spus un reprezentant Steelcase.

Visurile angajaților, transformate în proiecte cu impact pentru comunitate

Mihaela Oltean a mai punctat că firma s-a concentrat pe valorile comunității, pentru echipă fiind important să aibă un impact pozitiv asupra acesteia.

„În ultimii 10 ani am avut multe colaborări cu multe ONG-uri locale, precum CERT Transilvania, Beard Brothers, Crucea Roșie, Asociația NUCA, Declic, etc. Toate aceste asociații au valori, pasiuni și interese ce se suprapun cu ale noastre, la Steelcase. Am reușit să creăm parteneriate cu ei, iar visurile angajaților noștri s-au transformat în proiecte cu impact pentru comunitate.

De exemplu, avem o tabără pentru adolescenți din medii defavorizate, care e la al șaptelea an de când se desfășoară și care impactează peste 400 de tineri cărora încercăm să le deschidem orizonturile”, adaugă Oltean.

Șanse egale pentru femei, la Steelcase Cluj. Combaterea discriminării de gen

Totodată, în cadrul prezentării, s-a precizat că Steelcase ar trebui să se mândrească cu diversitatea de gen din cadrul companiei, întrucât 70% dintre pozițiile de lideri din Cluj sunt ocupate de femei, acordându-le, astfel, șanse egale în piața muncii, întrucât discriminarea femeilor la serviciu este un fenomen des întâlnit.

Mai exact, femeile au o rată de ocupare mai mică decât a bărbaţilor, sunt plătite mai puţin decât bărbaţii pentru aceleași categorii de munci, fiind subreprezentate în numărul funcţionarilor publici cu demnitate publică ai autorităţilor publice centrale cu profil economic, precum și la conducerea întreprinderilor sau organizaţiilor, conform studiului „Inegalitățile pe piața muncii. Principalele tendințe”, de pe undp.org.

Potrivit legalup.ro, societatea este, în general, de acord cu faptul că femeia trebuie să aibă o poziție socială inferioară bărbatului și să urmeze o funcție de execuție, iar nu una de conducere, în ciuda faptului că instanța de judecată accentuează că, la stabilirea, dar și la acordarea salariului, este interzisă orice fel de discriminare, având la bază criterii precum: orientare sexuală, sex, caracteristici genetice, vârstă, naționalitate, rasă, culoare, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație familială, activitate sindicală.

Cu toate acestea, discriminarea de gen nu este un fenomen străin, manifestându-se prin respingerea candidaturii unei femei pentru un post pe baza faptului că intenționează să facă un copil, anunțuri de angajare destinate exclusiv bărbaților, iar în timpul gravidității, prin refuzul de promovare, concedierea/ demisia forțată, reducerea normei, acestea fiind doar câteva forme ale discriminării femeilor la locul de muncă.

De amintit sunt și situațiile colegii sau superiorii forțează femeile să întrețină relații sexuale ca să își păstreze locul de muncă, insultele sau glumele obscene, însă mai multe exemple, precum și un model de petiție către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se pot găsi în studiul „Discriminarea femeilor în accesul pe piața muncii și la locul de muncă”, pe centrulfilia.ro.

christina wocintechchat com 4zfd5soce 0 unsplash

sursa: unsplash

Steelcase și comunitatea LGBTQIA+: „Am încurajat întotdeauna diversitatea”

Steelcase și-a exprimat susținerea față de comunitatea locală, față de diversitatea de gen, etnie, religie și rasă, dar nu neglijează nici minoritățile sexuale.

Transequality.org informează că mai mult de 1 din 4 persoane transgender și-au pierdut un loc de muncă din cauza prejudecăților și mai mult de trei sferturi au suferit o formă de discriminare la locul de muncă. Refuzul de a angaja, încălcarea confidențialității, hărțuirea, precum și violența fizică și sexuală la locul de muncă sunt evenimente comune și sunt experimentate în rate și mai mari de persoanele transgender de culoare.

Multe persoane transgender suferă din cauza discriminării, ajungând să lucreze în industria sexului și a drogurilor pentru a supraviețui, în timp ce alte minorități sexuale se confruntă constant cu bullyingul, intoleranța și discriminarea lor la locul de muncă, pe fondul orientării sexuale sau identității de gen.

Citește și VIDEO FOTO. Marșul Pride Cluj. Peste 2.000 de reprezentanți ai comunității LGBTQ scandează ”Iubire”. Mesaj pentru BOC

pride 9

cluj pride 2022

„Steelcase e una dintre companiile de top la nivel global ca angajator pentru comunitatea LGBT. La nivel de Cluj, am încurajat întotdeauna diversitatea, susținem drepturile tuturor, e foarte important pentru noi, avem inițiative, suntem mândri de faptul că cei care fac parte din această comunitate și care ne sunt colegi își găsesc un loc în care simt că aparțin. Ei trebuie să își trăiască viața la fel ca oricine altcineva.

Legat de poziția noastră, cu mândrie spun că anul acesta Steelcase și o altă companie locală au fost primele care au susținut marșul LGBT. Am fost sponsori și dorim să facem mai mult din acest punct de vedere. Nu suntem doar despre aspirațiile puse într-un website, ci suntem activi, facem lucrurile să se întâmple.

Avem o colaborare strânsă cu comunitatea și sperăm să devină și mai strânsă. Aceasta e doar o minoritate, mai sunt și altele în Cluj care merită atenția noastră în perioada următoare”, a precizat Mihaela Oltean, pentru Cluj24.

Citește și VIDEO FOTO. Marșul PRIDE. Comunitatea LGBTQ+ din Cluj se face auzită: „Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie!”

cluj pride 2022

Steelcase Cluj

Clujul găzduiește 350 de angajați Steelcase cu expertiză în diverse funcții de înaltă calificare, de la IT (fiind a doua cea mai mare divizie de IT, după cea din SUA), la Workplace Design, Finanțe, Operațiuni, Marketing, Comunicare de brand și Resurse umane, generând pe parcursul celor 10 ani o cifră de afaceri de aproape 80 de milioane de euro.

„Suntem mândri că am găsit în Cluj un mediu propice pentru a dezvolta această echipă care se integrează bine în structura și cultura Steelcase. Având omul în centrul a tot ceea ce facem, ne bucurăm că am construit și dezvoltat de-a lungul acestor ani o forță de muncă diversă și incluzivă (având în funcții de conducere un număr impresionant de femei și bărbați). Biroul de la Cluj reprezintă, astfel, mai mult decât un simplu centru și a devenit o adevărată resursă de talente”, indică aceasta.

Lider în industria serviciilor de business, Steelcase este o companie globală, cotată la bursă, cu venituri de 2,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2022. Compania proiectează, produce și colaborează cu alte organizații de top pentru a oferi soluții de arhitectură, mobilier și tehnologie, toate accesibile printr-o rețea de dealeri, incluzând peste 800 de unități de distribuție Steelcase.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

Publicat

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.

Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.

 „Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.

Acțiunile, dependente de condițiile meteo

Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.

„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.

În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.

Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Publicat

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.

Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.

Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.

Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.

Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.

Citește mai departe

CULTURA

Cine poate CONDUCE instituțiile de cultură din Cluj? SCANDALUL din jurul unei Ordonanțe de Urgență

Publicat

teatru

Cine ne poate conduce instituțiile de cultură? Bunul simț ne spune că indicați ar fi manageri, sau mai corect spus, directori cu un background cultural-artistic, adică la teatre regizori ori foști actori sau cel mult filologi ori filozofi, iar la muzee ori filarmonică, istorici, etnografi, oameni de artă, artiști plastici sau muzicieni. Ei bine, cuiva nu i-a plăcut această așa-zisă discriminare și a sugerat introducerea pe lista potențialilor manageri și a economiștilor și juriștilor. Se pregătesc inginerii…

Ordonanța de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură prevedea ca managerul să fie „absolvent de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă  în domeniul de activitate al instituției (…) sau în domeniul fundamental științe sociale sau științe umaniste și arte”. Un proiect înaintat pe masa Guvernului, în versiunea rezultată în urma încheierii perioadei de consultare publică, prevede modificarea acestei ordonanțe în cel puțin un element fundamental, și anume înlocuirea expertizei în științe sociale, umaniste și arte cu „științe juridice sau științe economice”.

Cine poate CONDUCE instituțiile de cultură din Cluj? SCANDALUL din jurul unei Ordonanțe de Urgență

Asta înseamnă că un economist sau un jurist poate conduce o instituție de cultură. De ce nu și un regizor care să conducă un spital sau o fabrică de pantofi?

Se știe că aceste instituții au și post de manager economic, pentru că, nu-i așa, echipa managerială trebuie să includă și economiști și juriști. Dar de acolo și până la a numi un economist director general, la a-i cere să conceapă un program artistic, la a alege un repertoriu ori o tematică de expoziție e cale lungă.

De aici provine și revolta oamenilor de cultură din Cluj și din țară. Aceasta s-a materializat în memorii și scrisori deschise adresate ministerului de resort. Scandalul tinde să ia amploare și se așteaptă o decizie favorabilă din partea factorilor responsabili, având în vedere pertinența solicitărilor.

Ce spun directorii de teatre pentru Cluj24

Contactat de Cluj24, directorul Teatrului Național Cluj, regizorul Mihai Măniuțiu, a spus: „Am semnat împreună cu foarte mulți dintre colegii mei, o scrisoare adresată ministerului în care spunem că nu e un lucru bun, pentru că instituțiile trebuie conduse de oameni de specialitate, că e regizor, că e scenograf, că e actor. Instituția noastră are juriști, are director economic, director artistic, director tehnic.

Mă întreb de unde a apărut aberația asta, pentru că eu nu pot să-mi explic… Cum să vrei să aduci la conducere persoane care nu știu despre ce e vorba aici? Așa și eu aș putea candida la conducerea unui spital, nu? Habar n-am cu ce se mănâncă așa ceva, sunt un simplu pacient, dar da, vreau să conduc spitalul. S-a scris și primului ministru, UNITER se ocupă de asta, a adunat toate opiniile.

Sperăm să se rezolve favorabil pentru noi. Și, până la urmă, iertați-mă, ce e așa de urgent? Țara arde și nouă ne arde de astfel de aberații… Schimbăm o lege pentru că o persoană sau șase își dorește ceva ce nu i se cuvine? Din punct de vedere legal, s-a făcut tot ce era posibil. Ar trebui o dezbatere mai amplă după alegeri, acum asta e important, să știm că avem un președinte și țara e pusă pe un făgaș normal și abia apoi să ne ocupăm de urgențe din astea care nu-s deloc urgențe… Eu mizez pe bunul simț din ceasul al doisprezecelea”.

„Este total deplasat”

La rândul lui, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, a declarat pentru Cluj24: „Este total deplasat, este de fapt abolirea meritocrației și a competenței profesionale. Nu se poate face așa ceva. Dacă pe mine mă puneți mâine să conduc combinatul chimic de la Târgu Mureș, ce-o să spună lumea?

S-au făcut o mie de memorii, toate teatrele și toți angajații sunt împotrivă, există și o variantă de propunere a domnului secretar de stat Demeter însă nu văd cum, doamna ministru, care are atâtea conexiuni cu teatrul cât am eu cu combinatul chimic, ar fi determinată să țină cont de ea. În primul rând, nu văd care ar fi urgența, din moment ce încă nu s-a rezolvat problema interimatelor. Cred că noi suntem acum, din punct de vedere al ilegalităților, pe primul loc în lume.

Dacă neapărat vor să pună un economist director de teatru, există postul de director economic care are o la fel de mare pondere. Un director economic nu poate face proiectul artistic. Nu poate stabili stagiuni. Teatrele, încă de pe vremea comunismului, s-au dezvoltat datorită celor care le-au fost directori și, credeți-mă, toți erau din domeniu. Oricât de mult au evoluat lucrurile din punct de vedere al tehnologiei, anumite particularități nu se modifică.

Din păcate, învățământul artistic s-a deteriorat. Asta și din cauză că la catedră au ajuns persoane care n-au pus în viața lor piciorul pe o scenă. Doctoratul, pe care, fie vorba-ntre noi, îl scrie cineva în două zile, a ajuns să primeze. Totul e cu fundu-n sus.”

„Managementul cultural presupune implicarea unor persoane a căror legitimitate este conferită și de exercitarea profesiei lor vocaționale”

„În instituțiile de cultură personalul activ și tehnic este menit a identifica soluții administrative, tehnice, legale pentru a deservi activitatea culturală și niciodată invers. (…) Managementul cultural presupune implicarea unor persoane a căror legitimitate este conferită și de exercitarea profesiei lor vocaționale, continuarea activității profesionale și pe durata managementului.

(…) Definiția managerului trebuie completată cu dreptul de utilizare a translatării noțiunii de manager în limba română, revenind astfel la denumirile încetățenite în instituțiile de cultură, precum director general sau, după caz, director. Conducătorii din teatre – dramatice sau lirice -, muzee, biblioteci, instituții muzicale sau așezăminte culturale trebuie să poată fi ceea ce este cunoscut și încetățenit în cultura națională”, a scris, printre altele, secretarul de stat Demeter Andras lstvan într-o analiză trimisă ministrului Culturii, Natalia Intotero, pe 10 aprilie 2025.

Call to action

„Dragi colegi,

Vă aduc la cunoștință o situație extrem de importantă pentru viitorul culturii în România, situație în care e sunteți cumva implicați indirect, pentru că se vorbește în numele vostru fără ca voi să fiți de fapt reprezentați în vreun fel.

–          Ministerul Culturii a lansat recent un proiect legislativ de modificare a legii managementului instituțiilor publice de cultură.

–          Sunt o serie de modificări propuse care au stârnit indignarea multor oameni de cultură și a altor categorii de salariați din instituțiile de cultură, care și-au exprimat dezacordul cu aceste modificări, semnând o petiție care a circulat în spațiul public.

–          Modificarea care a stârnit cele mai multe reacții de dezaprobare este cea referitoare la criteriile de eligibilitate pentru înscrierea la concursurile de management – și anume, dacă până acum se puteau înscrie doar cei care aveau studii de specialitate în domeniul de activitate al instituției, modificarea adusă va permite ca orice persoană care are studii juridice sau economice să poată să se înscrie la concurs și să devină managerul unei instituții de cultură.

„Cultura nu poate fi gestionată doar prin reguli financiare și contracte juridice”

–          Oameni de cultură, și nu numai, din întreaga țară, care au semnat deja o petiție publică de respingere a proiectului de modificare, apreciază rolul economiștilor și al juriștilor într-o instituție, însă consideră că managementul cultural presupune o viziune amplă asupra activității și o reală înțelegere a domeniului (fie că vorbim de teatre, opere, filarmonici, muzee, biblioteci sau așezăminte culturale). Nu poți avea o abordare a unui repertoriu, o gândire strategică, vizionară, fără o pregătire consistentă în specialitate.

–          Noua lege permite ca instituțiile culturale să fie conduse de economiști sau juriști, fără experiență culturală reală. Dar cultura nu poate fi gestionată doar prin reguli financiare și contracte juridice – ea are nevoie de oameni cu viziune, cu expertiză și specializare în domeniile specifice. În loc să îmbunătățească lucrurile, această modificare poate distruge calitatea actului cultural.

–          A existat o dezbatere publică la Ministerul Culturii și ulterior încă o întâlnire la care au participat reprezentanți ai UNITER și manageri ai unor instituții de cultură, care au încercat să explice că există un risc major de deprofesionalizare a culturii, dacă proiectul merge mai departe în această formă. Explicațiile astea au fost transmise și către cancelaria Prim-ministrului dar și către alte autorități.

„Realitatea nu este cea prezentată de cei care pretind că vorbesc în numele salariaților din instituțiile de cultură”

–          DAR, cu toate acestea, ministrul culturii a ignorat cu desăvârșire mesajele venite dinspre reprezentanții domeniului, iar argumentul cel mai des invocat a fost „Sindicatele, care reprezintă de fapt salariații din instituțiile de cultură, sunt de partea noastră și susțin aceast proiect, implicit această modificare”.

–          Realitatea este însă cu totul alta, pentru că sindicatele care au fost prezente la întâlniri și care „susțin” proiectul ministerului, NU reprezintă de fapt angajații din instituțiile de cultură și cu siguranță nu pe cei din instituțiile de spectacole și concerte.

–          Astfel, dragi colegi, în acest moment, sunt niște oameni care pretind că vorbesc în numele vostru și transmit un mesaj de susținere a acestei modificări ca venind și din partea voastră! Iar acest lucru este foarte grav, pentru că deveniți, fără voie, parte dintr-un demers care riscă să destabilizeze fundamental domeniul nostru.

–          Dacă sunteți împotriva acestei modificări despre care am vorbit mai sus, vă rog să transmiteți aici pe acest grup acordul vostru pentru semnarea scrisorii atașate și să vă alăturați astfel celor care au exprimat public dezacordul lor. Doar așa vom putea demonstra că realitatea nu este cea prezentată de cei care pretind că vorbesc în numele salariaților din instituțiile de cultură.

–          Dorim să demonstrăm că cei care au participat ca reprezentanți ai unor sindicate din afara domeniului, nu reprezintă sub nicio formă vocea oamenilor care lucrează în instituțiile de cultură”, se arată într-o chemare la acțiune a oamenilor de teatru din România.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dezastru pe str. Magnoliei din Baciu, după furtună! După 3 ani de lucrări la canalizare, oamenii s-au trezit cu dejecții în case

Publicat

După trei ani de șantier pentru rețelele de gaz, apă și canalizare, locuitorii de pe strada Magnoliei din comuna Baciu trăiesc un coșmar. În urma ploilor torențiale de sâmbătă, canalizarea a cedat, iar dejecțiile au ajuns direct în curți, băi și pivnițe.

Locuitorii de pe strada Magnoliei sunt disperați: după trei ani de „modernizări”, la prima furtună s-au ales cu canalizarea înfundată și fecale în propriile locuințe.

„Ne intră canalul în curți, băi și pivnițe”

Un localnic a semnalat public dezastrul, pe un grup pe rețelele de socializare. Situația este extrem de gravă și ridică riscuri majore pentru sănătatea publică.

„După lucrări de aproape 3 ani pe strada Magnoliei (gaz, canal, apă) au început să apară rezultatele lucrului «bine făcut». Domnule primar, într-o comună care se presupune a fi una de elită a Clujului, după schimbarea conductelor ne intră canalul în curți, băi și pivnițe.

Așa ceva nu se poate, ne intră rahatul în case. Vă rugăm să luați măsuri, cred că e cea mai neorganizată și murdară localitate, din păcate”, a scris acesta pe un grup de Facebook.

Primarul amenință cu plângere la DSP

Primarul comunei Baciu, János Balázs, a reacționat ferm la postare, amenințând Compania de Apă Someș SA cu reclamație la Direcția de Sănătate Publică în cazul în care nu găsește rapid o soluție.

„E bine că știu. Dacă Compania de Apă nu găsește o rezolvare la problemele create de ei, mă voi adresa în nume propriu și în numele primăriei Direcției de Sănătate Publică. Este total inacceptabil. Asta este o lucrare făcută de ei din bani europeni. O parte importantă din bani s-au luat. Nu se poate să rămână așa.”, a declarat edilul.

În urma furtunii de sâmbătă, pompierii de la ISU Cluj au fost solicitați pentru evacuarea apei de pe strada Magnoliei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate