Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Marșul PRIDE. Comunitatea LGBTQ+ din Cluj se face auzită: „Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie!”

Publicat


În data de 11 iunie, la Marșul Pride din Cluj-Napoca, membrii comunității LGBTQ+, precum și susținătorii acestora și-au făcut vocea auzită.

„Mă bucur că am oportunitatea să vorbesc aici despre cum mă simt. Mesajul meu este despre iubirea necondiționată.

Din punctul meu de vedere, a iubi înseamnă acceptare, susținere și respect. Ca părinte, mă adresez părinților spunându-le <<iubiți-vă copiii așa cum sunt>>.

Așa cum i-am adus în lume, ne-am bucurat și minunat că i-am ținut în brațe, dorind să fie sănătoși și realizați, apoi dacă am descoperit că nu se regăsesc în normalitate – cu ghilimelele de rigoare – având altă orientare sexuală sau neidentificându-se cu genul acordat la naștere, i-am renegat pe motive religioase sau frică, din cauza a ce vor spune cei din jurul nostru.

Asta ar însemna să ne renegăm pe noi. În 2018, când fiul meu și-a făcut coming out-ul (a spus că e gay), eram foarte speriată și îngrijorată că va avea o viață grea ca bărbat gay.

Mesajul unei mame: „Copiii LGBTQ+ sunt tot copiii noștri!”

La momentul acela nu cunoșteam prea multe despre LGBTQ+, doar auzeam jigniri la adresa persoanelor din comunitate, după care am avut curiozitatea să aflu mai multe.

Am căutat pe net, am citit, ceea ce m-a ajutat foarte mult să înțeleg, și m-a liniștit în sensul că puteam spune celorlalți că băiatul meu este gay fără să simt că e ceva greșit.

Cel mai mult mă deranjează când aud expresia că este o alegere, apoi sunt aprigă și răspund că nu este așa, nu este o alegere, e o caracteristică cu care te naști, cum ar fi să fii blond, brunet, sau să ai o anumită culoare a pielii”, a spus mama lui Tobias, un tânăr care a împărtășit cu publicul mai multe despre experiența sa ca persoană din comunitate.

cluj pride 2022

Relațiile cu părinții, deteriorate de homofobie și părerile altora

Potrivit spuselor lui, mama nu știa că este gay până când a descoperit o conversație dintre el și un alt băiat.

„Mama, la fel ca și mine, nu știa nimic despre homosexuali, decât ce zice Biserica și toate reacțiile homofobe existente deja în spațiul public atunci și acum.

Însă, îngrijorarea ei nu era despre cum mă simt eu și ce se întâmplă cu mine, ci despre cum mă vor privi ceilalți. Inițial, am spus că a fost o farsă pe care am făcut-o împreună cu doi colegi tipului gay de pe net.

Speriată, șocată și lipsită de cunoștințe în domeniu, m-a dus în ziua aceea la ginecolog, la psiholog, însă niciunul nu a putut să îi dea un verdict privind starea orientării mele sexuale.

Nu a avut de ales decât să mă creadă pe cuvânt și să îmi ceară să îl blochez pe băiatul respectiv. Zis și făcut. Îmi tot dădea termene limită să închei cu homosexualitatea: până la Postul Paștelui, apoi al Crăciunului, însă nimic magic nu se întâmpla.

Și eu tot gay am rămas până în ziua de astăzi, însă mai discret. Așa am supraviețuit liceului, ca adolescent LGBT cu anxietate și multă frică de a nu fi descoperit de colegi, prieteni și părinți.

Am ajuns la facultate la Cluj, unde a fost prima turnură pozitivă ce m-a făcut mai privilegiat față de alți tineri LGBT din România.

Faptul că am plecat de acasă și am studiat sociologie m-a ajutat să capăt mai multă autonomie și control asupra timpului meu liber, pe care mulți tineri nu o au, întrucât nu ajung la facultate sau nu își permit să plece din casa părinților din motive socio-economice”, descrie tânărul.

cluj pride 2022

Totul se schimbă în bine când ai acces la informație

El a punctat că, în calitate de student la sociologie, a avut acces la cunoaștere și înțelegere privind multiplele forme ale discriminării, înțelegând că și el face parte dintr-un grup social care experimentează discriminarea și excluziunea socială pe pielea sa, cauzată de homofobie.

„Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie”, au scandat cei prezenți la discursul lui Tobias.

Acesta a adăugat că a înțeles că nu e ceva în neregulă cu el, ci că societatea a fost construită în așa fel încât să fie reticentă la orice este diferit.

Cu timpul, și relația cu mama s-a îmbunătățit, întrucât aceasta a înțeles, la rândul ei, că iubirea față de propriul copil este „mai puternică” decât cuvintele jignitoare pe care el, asemenea multor alte persoane din comunitate, trebuie să le suporte.

cluj pride 2022

Marșul Pride nu este doar despre distracție, ci și despre conștientizare

Acceptarea și acordarea drepturilor egale este esențială în ceea ce privește dezvoltarea psihică armonioasă a tinerilor queer, întrucât tiparele comportamentale nesănătoase încep să apară de la o vârstă fragedă, tipare ce pot duce chiar la sinucidere.

Potrivit unui studiu efectuat de Caitlin Ryan, persoanele din comunitatea LGBTQ+ care sunt respinse de familie în perioada adolescenței pe baza orientării sexuale sau identității de gen aveau șanse de mai mult de 8 ori să recurgă la sinucidere, de 6 ori mai mari să raporteze niveluri ridicate de depresie, de 3 ori să utilizeze droguri ilegale și tot de atâtea ori să aibă un risc ridicat pentru HIV sau alte boli cu transmitere sexuală până la vârsta de 20 de ani.

De altfel, numeroase cercetări au confirmat că tinerii homosexuali și bisexuali au o rată mai mare de tentative de sinucidere decât cei heterosexuali.

„Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului din SUA a sintetizat aceste studii și a estimat că între 5-10% dintre tinerii LGBT, în funcție de vârstă și grupuri de sex, au încercat sinuciderea, o rată de 1,5-3 ori mai mare decât tinerii heterosexuali”, se arată pe Wikipedia.

Asumare și libertate. Mesajul unui băiat gay pentru ceilalți membrii ai comunității

Un tânăr gay prezent la eveniment a împărtășit povestea sa, în exclusivitate pentru Cluj24.

„Pentru mine, venirea la Cluj Pride înseamnă în primul rând asumare, chiar dacă nu am asumat chestia asta față de părinții mei, totuși știu că am asumat-o față de mine, ceea ce este cel mai important.

În al doilea rând, înseamnă libertate, fiindcă având în vedere vremurile în care trăim, e esențial să apreciem toată libertatea de care are parte comunitatea LGBT.

Nu cred, însă, că problema se va rezolva rapid, cred că va fi nevoie de câțiva ani pentru că mulți au o mentalitate învechită, lumea nu e deschisă la diversitate”, a spus acesta.

A fost prima dată când a venit la Cluj Pride, dar în urmă cu 2 ani a participat la marșul din București, unde a fost mai multă lume.

„Cred că și pentru că a fost înainte de pandemie”, a adăugat tânărul.

El are un mesaj pentru membrii comunității.

„Chiar dacă simți că ar trebui la un moment dat să <<come out>> (să le spui celorlați care e orientarea ta sexuală), dar nu ești pregătit, să nu o faci. Cel mai bine e să îți acorzi timp pentru a recunoaște asta față de tine și abia după față de alte persoane”, conchide băiatul.

whatsapp image 2022 06 12 at 10.09.45 am (3)

Un Cluj Pride multicultural. Membrii și simpatizanții LGBTQ+ din Franța s-au alăturat evenimentului

La Cluj Pride au fost prezenți și oameni din străinătate. Doi francezi veniți la Cluj pentru studii superioare au spus mai multe despre participarea lor la eveniment, pentru Cluj24.

„Am venit pentru că sunt de părere că putem iubi pe oricine și pentru că am prieteni care fac parte din comunitate.

De 1 an, am început să îmi pun din ce în ce mai multe întrebări despre orientarea mea sexuală, astfel că aici mă simt confortabil cu gândurile mele”, a precizat o studentă.

Potrivit spuselor sale, în Franța, evenimentele Pride sunt mai mari, dat fiind că se alătură mai multe persoane care nu fac parte din LGBT, dar care susțin comunitatea și egalitatea privind drepturile oamenilor.

Tânăra nu le-a spus părinților despre orientarea sa, dar are câțiva prieteni alături în acest sens.

„Nu toți prietenii îmi știu orientarea, doar cei din Cluj știu, celor din țara natală nu le-am spus încă”, adaugă ea

Colegul său cu care a participat la eveniment este singurul francez care știe acest lucru despre ea.

„Am participat pentru că vreau să îi fiu alături atât ei, cât și întregii comunități care are nevoie de mult sprijin din partea noastră. E important să fim toleranți și să îi acceptăm pe cei din jur”, conchide el.

cluj pride 2022

cluj pride 2022

Cluj Pride, un eveniment pentru toate vârstele

Clujul a fost colorat în culorile curcubeului de către persoanele queer și susținătorii acestora, mesajele lor fiind despre „solidaritate, nu asimilare”, iubire, acceptare și egalitate.

Printre participanți au fost atât tineri, cât și părinți cu copii mici și vârstnici de peste 50 de ani.

Evenimentul s-a încheiat cu muzică, dans și voie bună.

Fotografii: Gabriel Neacșu

cluj pride 2022

cluj pride 2022

cluj pride 2022

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt prioritățile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Printre alte subiecte s-a discutat și despre posibilitatea mutării secției externe a penitenciarului Gherla de la Cluj-Napoca într-o altă locație.

„Am avut plăcerea de a mă întâlni astăzi cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, iar în cadrul discuției pe care avut-o am abordat următoarele teme:

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

1. Sprijinul pentru realizarea investiției care vizează modernizarea Palatului de Justiție Cluj, o investiție de 100 milioane euro;

2. Colaborare în vederea realizării de către Primărie, pe baza modelelor de bune practici existente la nivel național și internațional, a Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor;

„S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca”

3. Posibilitatea mutării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație.
De asemenea, am abordat și alte aspecte tehnice care vizează colaborarea instituțională între administrația locală și Ministerul Justiției”, a scris Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

Publicat

linguri din lemn

Mai mulți clujeni, cu preocupări și meserii diverse, și-au descoperit un hobby care îi ajută să scape de stresul vieții cotidiene, să se deconecteze, să învețe lucruri noi, dar și să își descopere abilități de care nu credeau că sunt capabili. Aceștia sunt lingurarii, care cioplesc linguri din lemn pe care, ulterior, le folosesc acasă, le dăruiesc sau le vând.

Edmond Kreibik, unul dintre membrii ”breslei lingurarilor” din Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 cum a prins drag de acest meșteșug manual și cum a ajuns dintr-un novice, să se perfecționeze astfel încât din mâinile sale să iasă adevărate bijuterii din lemn.

”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

linguri cioplite din lemn

”Este un hobby pentru mine, pe care l-am descoperit în iarna anului 2020, când am sortat niște lemne la țară și am descoperit o bucată de prun intact, neafectată de dăunători, cu o culoare roșie, de care mi-a fost pur și simplu milă să o pun pe foc.

Și atunci m-am gândit să fac din ea o lingură de lemn, deși nu aveam decât niște scule rudimentare. Nu a ieșit ceea ce mi-am propus, nu era o lingură nici pe departe, dar am insistat, am mai dat lemnului o șansă.

Am mai vorbit cu unii și cu alții și am format un grup de 6-7 persoane cu care ne întâlneam într-un cadru organizat, la un atelier, iar acum, la sfârșitul lui februarie 2024 am făcut o demonstrație de cioplit linguri din lemn”, a spus Edmond.

Acesta susține că un asftel de hobby este o soluție perfectă de a-ți goli creierul de problemele cotidiene, de a scăpa de stres și de probleme, iar în plus vezi că iese ceva din mâinile tale și înveți lucruri noi.

Cuțit de cioplit din Suedia

linguri din lemn

Pasiunea sa pentru cioplit linguri din lemn a început cu folosirea unor scule vechi, dar încet-încet, pe parcurs, și-a cumpărat unelte mai bune.

”Am un cuțit curbat de cioplit care a costat 400 de lei, am stat 6 luni după el, făcut de un fierar din Suedia. Cei care făuresc cuțite speciale de cioplit, că sunt drepte sau curbate, lucrează mult, pentru un astfel de produs din oțel de înaltă calitate, călit și ascuțit, uneori, trebuie să aștepți și 2 ani, sunt chiar liste de așteptare”, a mai explicat clujeanul.

Edmond zâmbește și arată spre degetele cu mici cicatrici, martore ale activității de cioplit unde ”nu există să nu te tai”, dar e vorba de tăieturi minore.

Ce soi de lemn folosește

linguri din lemn

”Facem această activitate de cioplit în lemn cu mare drag și suntem mândri de ceea ce iese din mâinile noastre.

Unele linguri se vând, altele se dăruiesc, depinde. Eu am și vândut prin târguri anul trecut, am mai recuperat din banii dați pe scule.

Din lingurile din lemn făcute de mine mănânc acasă”, a subliniat Edmond.

În afară de linguri, acesta mai cioplește manual, ”din topor, firez și cuțite” căni, solnițe, boluri, spatule, polonice, toate fiind șlefuite ulterior și date cu ulei.

Ca soiuri de lemn, Edmond preferă măr, prunul, cireș, arin sau mesteacăn.

Edmond Kreibik spune că i-ar plăcea ca cei din ”breasla lingurarilor” să se constituie, cândva, într-o asociație, care să popularizeze acest meșteșug în rândul clujenilor și nu numai.

linguri din lemn

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax