Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Marșul PRIDE. Comunitatea LGBTQ+ din Cluj se face auzită: „Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie!”

Publicat


În data de 11 iunie, la Marșul Pride din Cluj-Napoca, membrii comunității LGBTQ+, precum și susținătorii acestora și-au făcut vocea auzită.

„Mă bucur că am oportunitatea să vorbesc aici despre cum mă simt. Mesajul meu este despre iubirea necondiționată.

Din punctul meu de vedere, a iubi înseamnă acceptare, susținere și respect. Ca părinte, mă adresez părinților spunându-le <<iubiți-vă copiii așa cum sunt>>.

Așa cum i-am adus în lume, ne-am bucurat și minunat că i-am ținut în brațe, dorind să fie sănătoși și realizați, apoi dacă am descoperit că nu se regăsesc în normalitate – cu ghilimelele de rigoare – având altă orientare sexuală sau neidentificându-se cu genul acordat la naștere, i-am renegat pe motive religioase sau frică, din cauza a ce vor spune cei din jurul nostru.

Asta ar însemna să ne renegăm pe noi. În 2018, când fiul meu și-a făcut coming out-ul (a spus că e gay), eram foarte speriată și îngrijorată că va avea o viață grea ca bărbat gay.

Mesajul unei mame: „Copiii LGBTQ+ sunt tot copiii noștri!”

La momentul acela nu cunoșteam prea multe despre LGBTQ+, doar auzeam jigniri la adresa persoanelor din comunitate, după care am avut curiozitatea să aflu mai multe.

Am căutat pe net, am citit, ceea ce m-a ajutat foarte mult să înțeleg, și m-a liniștit în sensul că puteam spune celorlalți că băiatul meu este gay fără să simt că e ceva greșit.

Cel mai mult mă deranjează când aud expresia că este o alegere, apoi sunt aprigă și răspund că nu este așa, nu este o alegere, e o caracteristică cu care te naști, cum ar fi să fii blond, brunet, sau să ai o anumită culoare a pielii”, a spus mama lui Tobias, un tânăr care a împărtășit cu publicul mai multe despre experiența sa ca persoană din comunitate.

cluj pride 2022

Relațiile cu părinții, deteriorate de homofobie și părerile altora

Potrivit spuselor lui, mama nu știa că este gay până când a descoperit o conversație dintre el și un alt băiat.

„Mama, la fel ca și mine, nu știa nimic despre homosexuali, decât ce zice Biserica și toate reacțiile homofobe existente deja în spațiul public atunci și acum.

Însă, îngrijorarea ei nu era despre cum mă simt eu și ce se întâmplă cu mine, ci despre cum mă vor privi ceilalți. Inițial, am spus că a fost o farsă pe care am făcut-o împreună cu doi colegi tipului gay de pe net.

Speriată, șocată și lipsită de cunoștințe în domeniu, m-a dus în ziua aceea la ginecolog, la psiholog, însă niciunul nu a putut să îi dea un verdict privind starea orientării mele sexuale.

Nu a avut de ales decât să mă creadă pe cuvânt și să îmi ceară să îl blochez pe băiatul respectiv. Zis și făcut. Îmi tot dădea termene limită să închei cu homosexualitatea: până la Postul Paștelui, apoi al Crăciunului, însă nimic magic nu se întâmpla.

Și eu tot gay am rămas până în ziua de astăzi, însă mai discret. Așa am supraviețuit liceului, ca adolescent LGBT cu anxietate și multă frică de a nu fi descoperit de colegi, prieteni și părinți.

Am ajuns la facultate la Cluj, unde a fost prima turnură pozitivă ce m-a făcut mai privilegiat față de alți tineri LGBT din România.

Faptul că am plecat de acasă și am studiat sociologie m-a ajutat să capăt mai multă autonomie și control asupra timpului meu liber, pe care mulți tineri nu o au, întrucât nu ajung la facultate sau nu își permit să plece din casa părinților din motive socio-economice”, descrie tânărul.

cluj pride 2022

Totul se schimbă în bine când ai acces la informație

El a punctat că, în calitate de student la sociologie, a avut acces la cunoaștere și înțelegere privind multiplele forme ale discriminării, înțelegând că și el face parte dintr-un grup social care experimentează discriminarea și excluziunea socială pe pielea sa, cauzată de homofobie.

„Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie”, au scandat cei prezenți la discursul lui Tobias.

Acesta a adăugat că a înțeles că nu e ceva în neregulă cu el, ci că societatea a fost construită în așa fel încât să fie reticentă la orice este diferit.

Cu timpul, și relația cu mama s-a îmbunătățit, întrucât aceasta a înțeles, la rândul ei, că iubirea față de propriul copil este „mai puternică” decât cuvintele jignitoare pe care el, asemenea multor alte persoane din comunitate, trebuie să le suporte.

cluj pride 2022

Marșul Pride nu este doar despre distracție, ci și despre conștientizare

Acceptarea și acordarea drepturilor egale este esențială în ceea ce privește dezvoltarea psihică armonioasă a tinerilor queer, întrucât tiparele comportamentale nesănătoase încep să apară de la o vârstă fragedă, tipare ce pot duce chiar la sinucidere.

Potrivit unui studiu efectuat de Caitlin Ryan, persoanele din comunitatea LGBTQ+ care sunt respinse de familie în perioada adolescenței pe baza orientării sexuale sau identității de gen aveau șanse de mai mult de 8 ori să recurgă la sinucidere, de 6 ori mai mari să raporteze niveluri ridicate de depresie, de 3 ori să utilizeze droguri ilegale și tot de atâtea ori să aibă un risc ridicat pentru HIV sau alte boli cu transmitere sexuală până la vârsta de 20 de ani.

De altfel, numeroase cercetări au confirmat că tinerii homosexuali și bisexuali au o rată mai mare de tentative de sinucidere decât cei heterosexuali.

„Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului din SUA a sintetizat aceste studii și a estimat că între 5-10% dintre tinerii LGBT, în funcție de vârstă și grupuri de sex, au încercat sinuciderea, o rată de 1,5-3 ori mai mare decât tinerii heterosexuali”, se arată pe Wikipedia.

Asumare și libertate. Mesajul unui băiat gay pentru ceilalți membrii ai comunității

Un tânăr gay prezent la eveniment a împărtășit povestea sa, în exclusivitate pentru Cluj24.

„Pentru mine, venirea la Cluj Pride înseamnă în primul rând asumare, chiar dacă nu am asumat chestia asta față de părinții mei, totuși știu că am asumat-o față de mine, ceea ce este cel mai important.

În al doilea rând, înseamnă libertate, fiindcă având în vedere vremurile în care trăim, e esențial să apreciem toată libertatea de care are parte comunitatea LGBT.

Nu cred, însă, că problema se va rezolva rapid, cred că va fi nevoie de câțiva ani pentru că mulți au o mentalitate învechită, lumea nu e deschisă la diversitate”, a spus acesta.

A fost prima dată când a venit la Cluj Pride, dar în urmă cu 2 ani a participat la marșul din București, unde a fost mai multă lume.

„Cred că și pentru că a fost înainte de pandemie”, a adăugat tânărul.

El are un mesaj pentru membrii comunității.

„Chiar dacă simți că ar trebui la un moment dat să <<come out>> (să le spui celorlați care e orientarea ta sexuală), dar nu ești pregătit, să nu o faci. Cel mai bine e să îți acorzi timp pentru a recunoaște asta față de tine și abia după față de alte persoane”, conchide băiatul.

whatsapp image 2022 06 12 at 10.09.45 am (3)

Un Cluj Pride multicultural. Membrii și simpatizanții LGBTQ+ din Franța s-au alăturat evenimentului

La Cluj Pride au fost prezenți și oameni din străinătate. Doi francezi veniți la Cluj pentru studii superioare au spus mai multe despre participarea lor la eveniment, pentru Cluj24.

„Am venit pentru că sunt de părere că putem iubi pe oricine și pentru că am prieteni care fac parte din comunitate.

De 1 an, am început să îmi pun din ce în ce mai multe întrebări despre orientarea mea sexuală, astfel că aici mă simt confortabil cu gândurile mele”, a precizat o studentă.

Potrivit spuselor sale, în Franța, evenimentele Pride sunt mai mari, dat fiind că se alătură mai multe persoane care nu fac parte din LGBT, dar care susțin comunitatea și egalitatea privind drepturile oamenilor.

Tânăra nu le-a spus părinților despre orientarea sa, dar are câțiva prieteni alături în acest sens.

„Nu toți prietenii îmi știu orientarea, doar cei din Cluj știu, celor din țara natală nu le-am spus încă”, adaugă ea

Colegul său cu care a participat la eveniment este singurul francez care știe acest lucru despre ea.

„Am participat pentru că vreau să îi fiu alături atât ei, cât și întregii comunități care are nevoie de mult sprijin din partea noastră. E important să fim toleranți și să îi acceptăm pe cei din jur”, conchide el.

cluj pride 2022

cluj pride 2022

Cluj Pride, un eveniment pentru toate vârstele

Clujul a fost colorat în culorile curcubeului de către persoanele queer și susținătorii acestora, mesajele lor fiind despre „solidaritate, nu asimilare”, iubire, acceptare și egalitate.

Printre participanți au fost atât tineri, cât și părinți cu copii mici și vârstnici de peste 50 de ani.

Evenimentul s-a încheiat cu muzică, dans și voie bună.

Fotografii: Gabriel Neacșu

cluj pride 2022

cluj pride 2022

cluj pride 2022

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

De

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii, primarul Emil Boc s-a adresat clujenilor, cărora le-a transmis urări de sănătate, pace și bucurie. În postarea pe rețelele de socializare, edilul a publicat și o serie de fotografii care surprind frumusețea orașului, „îmbrăcat” în verde crud.

„Cu ocazia Sărbătorii Floriilor, vă transmit urări de sănătate, pace și bucurie! Această zi specială, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, să vă aducă speranță și reînnoire.

Să petreceți aceste momente alături de cei dragi, să vă bucurați de renașterea naturii și să primiți cu inimile deschise binecuvântările acestei primăveri La mulți ani și o primăvară plină de flori și lumină!”, a transmis primarul Emil Boc.

Redăm mai jos câteva dintre fotografii:

Noi spații pietonale pe străzile Universității și M. Kogălniceanu

Parcul Feroviarilor

Malurile Someșului, în cartierul Grigorescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

De

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea stării de alertă în zonă. 

Instituția Prefectului Județul Cluj a informat duminică, referitor la alunecarea de teren de vineri noapte, că locuințele de pe strada Uliului nu sunt puse în pericol în acest moment, însă rețelele edilitare au fost afectate parțial sau total.

„Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate”, transmite Instituția Prefectului Cluj.

A fost declarată stare de urgență în zona afectată

Ținând cont de nota de constatare a expertizei geotehnice realizate de Geodesign SRL, prefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat stare de alertă în zona afectată, se mai arată în comunicat.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

  • Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
  • Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
  • Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
  • Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
  • Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune  realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;
  • În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Rețelele edilitare, afectate parțial sau total

Astăzi, comisia de specialitate a desfășurat verificări, constatând următoarele:

  • pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare);
  • se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz);
  • se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90).

Măsuri pentru refacerea drumului

Tot astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3 pentru stabilirea următoarelor măsuri pentru remedierea situației din teren:

„Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia.

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență  al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Furnizorii de utilități vor monitoriza perimetrul

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Ce entități primesc finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj? Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, merge la Culte

Publicat

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Sute de asociații primesc și anul acesta finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, este alocată parohiilor din județ.

Consiliul Județean Cluj sprijină activitatea a sute de ONG-uri, asociații și parohii din județ, prin finanțări nerambursabile în valoare de aproape 6 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă merge spre Culte (3 milioane de lei), Sport (un milion de lei) și de Cultură și Tineret (câte 900.000 de lei fiecare).

Listele urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Județean de luni, 29 aprilie.

Peste 3 milioane de lei pentru Culte

Potrivit documentelor publicate pe site-ul forului județean, suma de 3.050.000 lei alocată pentru Culte se împarte astfel:

  • Ortodox – 2.210.000 lei;
  • Reformat – 375.150 lei;
  • Romano-Catolic – 151.935 lei;
  • Greco-Catolic – 129.600 lei;
  • Penticostal – 87.000 lei;
  • Baptist și Adventist – 60.235 lei;
  • Unitarian – 35.380 lei.

Peste un milion de lei pentru cluburile de fotbal din județ

Suma de 1.050.000 lei este alocată anul acesta de Consiliul Județean sectorului Sport. Cele mai mari sume merg spre Clubul Sportiv Universitatea Cluj și Asociația Club Sportiv U-BT Cluj – câte 100.000 lei. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj primește 80.000 lei.

Sume considerabile mai primesc și Academia de fotbal Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei), Clubul Sportiv Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei) și Asociația Club Sportiv „Academia de Fotbal Viitorul Cluj” (35.000 lei).

Cinematica TIFF, Festivalul Dumitru Fărcaș și Jazz in the Park, în topul alocărilor pentru Cultură

Consiliul Județean Cluj alocă 900.000 de lei pentru evenimente din sectorul cultural. Cele mai mari sume merg spre Cinemateca TIFF – 25.000 lei, Festivalul Dumitru Farcaș – 25.000 lei, Jazz in the Park, editia a XII-a – 20.000 lei și Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XV-a – 20.000 lei.

Printre evenimentele cu cele mai mari alocări se mai numără Festivalul Național de teatru pentru elevi „Cezara”  Ediția I (16.500 lei), Lecții din trecut pentru prezent și viitor Colegiul Național Emil Racoviță (15.000 lei) și Zilele Maghiare din țara Călatei (15.000 lei).

Aceeași sumă – 900.000 de lei – este alocată și pentru domeniul Tineret. Cele mai mari finanțări merg spre Olimpiada satelor din România (16.500 lei), FC Unirea Dej – Juniorii de azi, Campionii de mâine (20.000 lei) și Concursul Interjudețean de matematică „Marian Țarină” Colegiul Național „Emil Racoviță” (13.000 lei).

Consiliul Județean Cluj a înregistrat până în 15 martie cererile pe proiectele finanțate din fonduri nerambursabile, fiind înregistrat un adevărat record.

Astfel, au fost înregistrate aproximativ 970 de cereri pentru toate cele patru domenii de interes, respectiv culte, cultură, tineret și sport, sumele solicitate fiind de aproape 75 de milioane de lei față de un fond total alocat de doar 6 milioane de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax