ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Marșul PRIDE. Comunitatea LGBTQ+ din Cluj se face auzită: „Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie!”
În data de 11 iunie, la Marșul Pride din Cluj-Napoca, membrii comunității LGBTQ+, precum și susținătorii acestora și-au făcut vocea auzită.
„Mă bucur că am oportunitatea să vorbesc aici despre cum mă simt. Mesajul meu este despre iubirea necondiționată.
Din punctul meu de vedere, a iubi înseamnă acceptare, susținere și respect. Ca părinte, mă adresez părinților spunându-le <<iubiți-vă copiii așa cum sunt>>.
Așa cum i-am adus în lume, ne-am bucurat și minunat că i-am ținut în brațe, dorind să fie sănătoși și realizați, apoi dacă am descoperit că nu se regăsesc în normalitate – cu ghilimelele de rigoare – având altă orientare sexuală sau neidentificându-se cu genul acordat la naștere, i-am renegat pe motive religioase sau frică, din cauza a ce vor spune cei din jurul nostru.
Asta ar însemna să ne renegăm pe noi. În 2018, când fiul meu și-a făcut coming out-ul (a spus că e gay), eram foarte speriată și îngrijorată că va avea o viață grea ca bărbat gay.
Mesajul unei mame: „Copiii LGBTQ+ sunt tot copiii noștri!”
La momentul acela nu cunoșteam prea multe despre LGBTQ+, doar auzeam jigniri la adresa persoanelor din comunitate, după care am avut curiozitatea să aflu mai multe.
Am căutat pe net, am citit, ceea ce m-a ajutat foarte mult să înțeleg, și m-a liniștit în sensul că puteam spune celorlalți că băiatul meu este gay fără să simt că e ceva greșit.
Cel mai mult mă deranjează când aud expresia că este o alegere, apoi sunt aprigă și răspund că nu este așa, nu este o alegere, e o caracteristică cu care te naști, cum ar fi să fii blond, brunet, sau să ai o anumită culoare a pielii”, a spus mama lui Tobias, un tânăr care a împărtășit cu publicul mai multe despre experiența sa ca persoană din comunitate.
Relațiile cu părinții, deteriorate de homofobie și părerile altora
Potrivit spuselor lui, mama nu știa că este gay până când a descoperit o conversație dintre el și un alt băiat.
„Mama, la fel ca și mine, nu știa nimic despre homosexuali, decât ce zice Biserica și toate reacțiile homofobe existente deja în spațiul public atunci și acum.
Însă, îngrijorarea ei nu era despre cum mă simt eu și ce se întâmplă cu mine, ci despre cum mă vor privi ceilalți. Inițial, am spus că a fost o farsă pe care am făcut-o împreună cu doi colegi tipului gay de pe net.
Speriată, șocată și lipsită de cunoștințe în domeniu, m-a dus în ziua aceea la ginecolog, la psiholog, însă niciunul nu a putut să îi dea un verdict privind starea orientării mele sexuale.
Nu a avut de ales decât să mă creadă pe cuvânt și să îmi ceară să îl blochez pe băiatul respectiv. Zis și făcut. Îmi tot dădea termene limită să închei cu homosexualitatea: până la Postul Paștelui, apoi al Crăciunului, însă nimic magic nu se întâmpla.
Și eu tot gay am rămas până în ziua de astăzi, însă mai discret. Așa am supraviețuit liceului, ca adolescent LGBT cu anxietate și multă frică de a nu fi descoperit de colegi, prieteni și părinți.
Am ajuns la facultate la Cluj, unde a fost prima turnură pozitivă ce m-a făcut mai privilegiat față de alți tineri LGBT din România.
Faptul că am plecat de acasă și am studiat sociologie m-a ajutat să capăt mai multă autonomie și control asupra timpului meu liber, pe care mulți tineri nu o au, întrucât nu ajung la facultate sau nu își permit să plece din casa părinților din motive socio-economice”, descrie tânărul.
Totul se schimbă în bine când ai acces la informație
El a punctat că, în calitate de student la sociologie, a avut acces la cunoaștere și înțelegere privind multiplele forme ale discriminării, înțelegând că și el face parte dintr-un grup social care experimentează discriminarea și excluziunea socială pe pielea sa, cauzată de homofobie.
„Rasism! Sexism! Homofobie! Să piară pe vecie”, au scandat cei prezenți la discursul lui Tobias.
Acesta a adăugat că a înțeles că nu e ceva în neregulă cu el, ci că societatea a fost construită în așa fel încât să fie reticentă la orice este diferit.
Cu timpul, și relația cu mama s-a îmbunătățit, întrucât aceasta a înțeles, la rândul ei, că iubirea față de propriul copil este „mai puternică” decât cuvintele jignitoare pe care el, asemenea multor alte persoane din comunitate, trebuie să le suporte.
Marșul Pride nu este doar despre distracție, ci și despre conștientizare
Acceptarea și acordarea drepturilor egale este esențială în ceea ce privește dezvoltarea psihică armonioasă a tinerilor queer, întrucât tiparele comportamentale nesănătoase încep să apară de la o vârstă fragedă, tipare ce pot duce chiar la sinucidere.
Potrivit unui studiu efectuat de Caitlin Ryan, persoanele din comunitatea LGBTQ+ care sunt respinse de familie în perioada adolescenței pe baza orientării sexuale sau identității de gen aveau șanse de mai mult de 8 ori să recurgă la sinucidere, de 6 ori mai mari să raporteze niveluri ridicate de depresie, de 3 ori să utilizeze droguri ilegale și tot de atâtea ori să aibă un risc ridicat pentru HIV sau alte boli cu transmitere sexuală până la vârsta de 20 de ani.
De altfel, numeroase cercetări au confirmat că tinerii homosexuali și bisexuali au o rată mai mare de tentative de sinucidere decât cei heterosexuali.
„Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului din SUA a sintetizat aceste studii și a estimat că între 5-10% dintre tinerii LGBT, în funcție de vârstă și grupuri de sex, au încercat sinuciderea, o rată de 1,5-3 ori mai mare decât tinerii heterosexuali”, se arată pe Wikipedia.
Asumare și libertate. Mesajul unui băiat gay pentru ceilalți membrii ai comunității
Un tânăr gay prezent la eveniment a împărtășit povestea sa, în exclusivitate pentru Cluj24.
„Pentru mine, venirea la Cluj Pride înseamnă în primul rând asumare, chiar dacă nu am asumat chestia asta față de părinții mei, totuși știu că am asumat-o față de mine, ceea ce este cel mai important.
În al doilea rând, înseamnă libertate, fiindcă având în vedere vremurile în care trăim, e esențial să apreciem toată libertatea de care are parte comunitatea LGBT.
Nu cred, însă, că problema se va rezolva rapid, cred că va fi nevoie de câțiva ani pentru că mulți au o mentalitate învechită, lumea nu e deschisă la diversitate”, a spus acesta.
A fost prima dată când a venit la Cluj Pride, dar în urmă cu 2 ani a participat la marșul din București, unde a fost mai multă lume.
„Cred că și pentru că a fost înainte de pandemie”, a adăugat tânărul.
El are un mesaj pentru membrii comunității.
„Chiar dacă simți că ar trebui la un moment dat să <<come out>> (să le spui celorlați care e orientarea ta sexuală), dar nu ești pregătit, să nu o faci. Cel mai bine e să îți acorzi timp pentru a recunoaște asta față de tine și abia după față de alte persoane”, conchide băiatul.
Un Cluj Pride multicultural. Membrii și simpatizanții LGBTQ+ din Franța s-au alăturat evenimentului
La Cluj Pride au fost prezenți și oameni din străinătate. Doi francezi veniți la Cluj pentru studii superioare au spus mai multe despre participarea lor la eveniment, pentru Cluj24.
„Am venit pentru că sunt de părere că putem iubi pe oricine și pentru că am prieteni care fac parte din comunitate.
De 1 an, am început să îmi pun din ce în ce mai multe întrebări despre orientarea mea sexuală, astfel că aici mă simt confortabil cu gândurile mele”, a precizat o studentă.
Potrivit spuselor sale, în Franța, evenimentele Pride sunt mai mari, dat fiind că se alătură mai multe persoane care nu fac parte din LGBT, dar care susțin comunitatea și egalitatea privind drepturile oamenilor.
Tânăra nu le-a spus părinților despre orientarea sa, dar are câțiva prieteni alături în acest sens.
„Nu toți prietenii îmi știu orientarea, doar cei din Cluj știu, celor din țara natală nu le-am spus încă”, adaugă ea
Colegul său cu care a participat la eveniment este singurul francez care știe acest lucru despre ea.
„Am participat pentru că vreau să îi fiu alături atât ei, cât și întregii comunități care are nevoie de mult sprijin din partea noastră. E important să fim toleranți și să îi acceptăm pe cei din jur”, conchide el.
Cluj Pride, un eveniment pentru toate vârstele
Clujul a fost colorat în culorile curcubeului de către persoanele queer și susținătorii acestora, mesajele lor fiind despre „solidaritate, nu asimilare”, iubire, acceptare și egalitate.
Printre participanți au fost atât tineri, cât și părinți cu copii mici și vârstnici de peste 50 de ani.
Evenimentul s-a încheiat cu muzică, dans și voie bună.
Fotografii: Gabriel Neacșu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7
EVENIMENT
VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.
În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.
Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.
Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.
În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.