Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Singurul câine polițist din Transilvania care caută cadavre iese la pensie. Cine îl va înlocui la grupa canină a IPJ Cluj

Publicat


Îl cheamă Kicsi și este un câine polițist din cadrul IPJ Cluj, singurul din Transilvania specializat pe căutarea cadavrelor umane. Are 9 ani și jumătate și și-a depus dosarul de pensionare pentru probleme medicale, iar polițiștii clujeni i-au dat un ucenic, pe Paco, care ”să fure” meserie și să îi continue, de anul viitor, activitatea.

Kicsi, care înseamnă ”mic” în limba maghiară, nu este deloc mic. Ba din contră, este un ciobănesc german de talie mare, dat în urmă cu cinci ani pe mâna conductorului-caine Paul Negru cu care a executat peste zece misiuni de găsire a unor cadavre în mai multe județe din Transilvania.

”Din 2014 mă ocup de dresarea câinilor la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj. Dintotdeauna mi-au plăcut câinii și mi s-a potrivit. Comparativ cu alți câini, dresați de oameni acasă, ca să arate prietenilor că patrupedul lor șade sau vine la comandă, în cazul celor polițiști este o muncă mai specifică.

Nu ne axăm doar pe partea de spectacol. Fiecare câine polițist are propria specializate: patrulare-interventie, detectare  droguri sau explozibili, prelucrare urmă miros,  descoperire cadavre umane”, a spus pentru Cluj24, agent-șef principal Paul Negru.

catel 2

Intervenții în 11 cazuri

Potrivit acestuia, pe Kicsi l-a preluat în anul 2020 și de atunci au lucrat împreună, iar câinele s-a atașat foarte mult de el.

”Înainte era puțin mai răzvrătit, dar acum s-a calmat. La câinii specializați pe descoperirea cadavrelor umane nu ne axăm foarte mult pe disciplină, ci câinele trebuie să caute liber, să își folosească nasul, mirosul și creierul. Căutarea are loc în zig-zag, 100 de m în stânga, 100 de m în dreapta, periază terenul.

Kicsi este singurul câine polițist din Transilvania  specializat pe căutarea cadavrelor umane și este în curs de pensionare. Actele au fost depuse, așteptăm aprobarea de la București. Are mici probleme de vedere din cauza vârstei înaintate. Vârsta minimă de pensionare la câinii polițiști este 7 ani și jumătate, iar Kicsi a depășit cu doi ani această vârstă”, a precizat Negru.

Acesta a intervenit împreună cu Kicsi la 11 cazuri în mai multe județe din Transilvania, fiind solicitați la căutarea unor persoane dispărute despre care se bănuia că erau decedate.

”Condițiile de căutare sunt dificile, mergem pe câmp, în păduri, în râpe, în munți. Într-un caz de la Brașov am căutat cadavrul unei femei ucise, îngropată pe malul unui pârâu.

Suspectul s-a speriat când l-a văzut pe Kicsi și ne-a indicat zona aproximativă unde era cadavrul, am făcut o căutare și l-am găsit”, a povestit polițistul clujean.

Paul Negru a precizat că un câine specializat ca și Kicsi poate simți miroul unui cadravru îngropat și la o adâncime de 2 metri și chiar după o perioadă de 5 ani.

”Ucenicul” Paco

catel 3

Polițistul pregătește, deja, înlocuitorul lui Kicsi, tot un ciobănesc german care are doar 6 luni, pe nume Paco, ales de instructorii Centrului Chinologic de la Sibiu al Poliției Române, în urma unui triaj.

”S-a stabilit că Paco este un câine care s-ar preta pe căutarea de cadavre. L-am primit la începutul lunii august și de atunci facem antrenamentul prin joacă, să ne obișnuim unul cu altul. Paco se joacă și cu Kicsi, îl urmează pe unde merge, aleargă împreună. Aici nu este vorba de învățare mecanică, în sensul în care un câine tânăr învață de cel în vârstă, aici contează instinctul și mirosul”, a explicat Negru.

Ucenicul Paco se află în perioada de pre-dresaj, iar dresajul efectiv va începe anul viitor în luna august și va dura patru luni, după care, la final, va primi atestatul de căutător de cadavre umane.

La pensie

După ce va ajunge la pensie, ”casare” în termeni tehnici, procedura pentru un câine polițist de serviciu spune că se organizează o licitație, iar cine vrea poate să îl cumpere. De asemenea, dacă nu sunt doritori, câinele este dat cu titlu gratuit, iar dacă nu este interes, poate fi preluat de conductorul său, în special de cei care locuiesc la casă, au curte și le pot oferi o retragere liniștită.

”Mai am un câine polițist acasă și îl voi duce și pe Kicsi”, a precizat Paul Negru care, până în prezent, a lucrat cu 5 câini polițiști.

Fără lesă la misiuni

Șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj, comisarul Vasile Iusco, a declarat la rândul său că specificul muncii echipajului canin Paul Negru și Kicsi este accesul în zone mai greu accesibile, arealul de căutare fiind foarte mare.

”Avem de-a face cu foarte mulți oameni implicați într-o astfel de acțiune de căutare, iar un câine specializat pe căutarea de cadavre trebuie să aibă mai multe caracteristici – să fie agil, capabil să sară garduri, să treacă pâraie, prin pădure, dar, în același timp, să fie calm, ascultător la comenzile conductorului, să nu fie agresiv cu celelalte persoane care participă la căutare, acestea presupun că se lucrează fără lesă.

Câinele trebuie să caute pe un areal întins și tebuie să existe o mare încredere a conductorului în partenerul său, să îl lase să caute, fără lesă, pe astfel de suprafețe”, a explicat Iusco.

catel 4



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Funeraliile Papei Francisc: 150.000 de oameni, în Piața Sfântul Petru. Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu iau parte la procesiune

Publicat

Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă dimineață, puțin după ora locală 10:00 (8:00 GMT), cu procesiunea scoaterii sicriului din Bazilica Sfântul Petru și întâmpinarea acestuia de către zecile de mii de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, care l-au ovaționat în picioare, scrie Agerpres.

Aproape 150.000 de persoane au umplut Piața Sfântul Petru și bulevardul Via della Conciliazione (EFE), în timp ce peste 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali au concelebrat Liturghia solemnă. Ceremonia este oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.

Președintele american Donald Trump și fostul președinte Joe Biden se numără printre liderii politici prezenți. Trump și soția sa, Melania, au sosit vineri seară la Roma și au adus un omagiu sicriului închis al Suveranului Pontif, înaintea începerii slujbei.

Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, a sosit sâmbătă dimineață, fiind însoțit de soția sa, Jill Biden. Deși Biden nu făcea parte din delegația oficială a SUA, condusă de Trump, prezența sa a fost una dintre primele confirmate în Piața Sfântul Petru, mai scrie Agerpres.

România, reprezentată de președinte, prim-ministru și ministrul de externe

România este reprezentată la cel mai înalt nivel prin președintele interimar Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, scrie Digi24.

Într-o ceremonie discretă și emoționantă, sicriul Papei a fost stropit cu apă sfințită și a fost intonat imnul „Regina Caeli” înainte de închiderea finală. În sicriu au fost depuse medalii emise în timpul pontificatului său, inclusiv medalia vizitei în România, precum și pergamentul „Rogitus”, care cuprinde rezumatul vieții și slujirii sale, mai scrie sursa citată.

Funeralii organizate după un ritual simplificat

Papa Francisc a cerut ca funeraliile să fie organizate după un ritual simplificat, stabilit de noua ediție a Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, elaborată chiar în timpul pontificatului său, reflectând astfel valorile de modestie și umanitate pe care le-a promovat în întreaga sa viață și slujire, scrie Agerpres.

Suveranul pontif, care a murit lunea trecută la vârsta de 88 de ani, era foarte devotat imaginii mariane „Salus Populi Romani” („Salvarea poporului roman”), se ruga adesea în fața acestei icoane a Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat în această biserică.

Papa Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică

Printre schimbările din noua ediție, potrivit Vatican News, se numără eliminarea utilizării a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, și posibilitatea ca un Papă decedat să fie înmormântat în afara Bazilicii Vaticanului. O altă schimbare este că expunerea publică înainte de înmormântare va avea loc într-un sicriu simplu, din lemn, și nu pe un suport ridicat, așa cum se făcea anterior. Constatarea decesului Papei s-a făcut, de asemenea, în capela papală, nu în camera sa.

Primul papă non-european din ultimele aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul papalității sale de 12 ani, luând partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice, scrie Reuters.

„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al papalității sale, scris în latină și așezat lângă corpul său.

FOTO, VIDEO: Vatican News

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Locul 8 pentru România la Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA! 22 de tineri din Cluj fac parte din lotul național

Publicat

Echipa României de cheerleaders, din care fac parte 22 de membri ai Knights Cheerleaders de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a obținut un onorabil loc 8 la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.

Calificarea în finală și obținerea locului 8 mondial este o performanță remarcabilă, mai ales că aceasta a fost prima participare a României la o astfel de competiție mondială.

Peste 4.000 de sportivi din 60 de țări

La eveniment au participat peste 4.000 de sportivi din 60 de țări, într-un spectacol plin de energie, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando. România s-a numărat printre cele 10 țări care au ajuns în finală, alături de Puerto Rico, Spania, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Italia, Africa de Sud și Ungaria.

Prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014

Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților, prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014, a reușit să impresioneze juriul încă de la începutul competiției. Cu peste 100 de sportive organizate pe patru categorii de vârstă, echipa clujeană a confirmat încă o dată profesionalismul, pasiunea și efortul constant în promovarea cheerleadingului.

Rezultatul obținut la Campionatul Mondial este o nouă dovadă că determinarea și talentul tinerilor sportivi din România pot străluci și pe cele mai mari scene internaționale. Felicitări!

FOTO: Facebook/ Cheer Daily

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc a participat la crosul caritabil RotaRUN for Charity: Am alergat pentru sănătate și pentru speranță

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat sâmbătă, 26 aprilie 2025, la prima ediție a crosului caritabil RotaRUN for Charity, organizat pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.

Evenimentul, desfășurat pe Promenada Someșului, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Emil Boc: „Îi felicit pe clujeni și le mulțumesc că au suflet mare”

Primarul Emil Boc a alergat și el în cursa de 3 kilometri, alături de sute de clujeni. Într-un clip filmat după terminarea cursei, el a subliniat importanța solidarității comunității locale pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer și a activității fizice pentru sănătate.

„Am participat la crosul RotaRUN for Charity, este un cros de caritate. Fondurile adunate se duc la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Am participat la cursa de 3 kilometri, alături de alte sute de clujeni, pe care îi felicit și cărora le mulțumesc că au suflet mare și prin pașii lor, contribuie la sănătatea unor copii curajoși, care au nevoie de speranță, care au nevoie de intervenția noastră”, a declarat Emil Boc.

„E o plăcere să alergi pe faleza Someșului”

Primarul a lăudat și infrastructura modernizată a falezei Someșului, pe care s-a desfășurat traseul competiției, descriind experiența drept una „de nivel european”.

„Am avut ocazia să vedem și în mișcare promenada aceasta de 3 kilometri a Someșului, am alergat până la capătul Grigorescului, după care am venit pe malul Someșului din nou până aici. E o plăcere să alergi pe faleza Someșului de nivel european ca și calitate, să văd atât de mulți oameni cu suflet, care își doresc să facă diferența”, a spus Boc.

Clujenii pot dona și online pentru copiii cu cancer

În mesajul său, edilul i-a îndemnat pe clujeni să continue să sprijine campania inițiată de Clubul Rotary Cluj-Napoca și să doneze pentru continuarea lucrărilor de modernizare a secției de oncologie pediatrică.

„Dragi clujeni, și dumneavoastră puteți face diferența, puteți dona la Clubul Rotary pentru această activitate, intrând pe site. Puteți ajuta copiii care se află la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic. Astăzi, am alergat nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru un viitor, pentru speranță pentru acești copii”, a adăugat Boc.

„Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”

Totodată, Emil Boc a încurajat practicarea sportului de la o vârstă fragedă, considerând mișcarea fizică „cea mai ieftină investiție în sănătate”.

„Am parcurs 3 kilometri în 15 minute și 20 de secunde, deci o medie de 5 minute și 10 secunde pe kilometru. Vă invit și pe dumneavoastră să faceți mișcare, dragi clujeni. Oriunde ați fii, nu renunțați la mișcare. Iar cei care sunteți la 20, 30 de ani, să nu așteptați să ajungeți la 50 de ani ca să faceți mișcare, pentru a avea o viață de calitate. Viața de calitate se pregătește de la 20 de ani, de la 30 de ani, prin mișcare, prin mâncare sănătoasă, prin atitudine pozitivă și prin socializare alături de prieteni și de cei dragi. Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”, a transmis primarul.

Zi de doliu național

Participarea la eveniment a avut loc într-o zi marcată de doliu național, în memoria Papei, căruia Emil Boc i-a adus un omagiu, amintind că activitățile sportive, inclusiv crosurile caritabile, sunt permise.

„Astăzi este zi de doliu național, și noi ne rugăm pentru Papa, acolo unde o fi el, în Ceruri. Activitățile sportive sunt permise, crosurile de caritate este permis să se desfășoare concomitent cu acest eveniment. Gândurile noastre se duc la Roma, se duc spre Papa, un om extraordinar care a făcut diferența în viața comunității mondiale, prin atitudine, prin credință și prin apropierea de cei în nevoie.”, a mai adăugat edilul.

RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca

Organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca în parteneriat cu mai multe asociații locale, RotaRUN for Charity are scopul de a strânge fonduri pentru Faza 2 a reabilitării secției de Oncologie Pediatrică a IOCN. Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.

Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.

Participanții la RotaRUN au alergat pe o buclă de 3 kilometri pe Promenada Someșului, individual sau în echipe, fiecare pas reprezentând o speranță pentru copiii bolnavi de cancer.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină în flăcări pe Centura Apahida-Vâlcele

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate