Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Singurul câine polițist din Transilvania care caută cadavre iese la pensie. Cine îl va înlocui la grupa canină a IPJ Cluj

Publicat


Îl cheamă Kicsi și este un câine polițist din cadrul IPJ Cluj, singurul din Transilvania specializat pe căutarea cadavrelor umane. Are 9 ani și jumătate și și-a depus dosarul de pensionare pentru probleme medicale, iar polițiștii clujeni i-au dat un ucenic, pe Paco, care ”să fure” meserie și să îi continue, de anul viitor, activitatea.

Kicsi, care înseamnă ”mic” în limba maghiară, nu este deloc mic. Ba din contră, este un ciobănesc german de talie mare, dat în urmă cu cinci ani pe mâna conductorului-caine Paul Negru cu care a executat peste zece misiuni de găsire a unor cadavre în mai multe județe din Transilvania.

”Din 2014 mă ocup de dresarea câinilor la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj. Dintotdeauna mi-au plăcut câinii și mi s-a potrivit. Comparativ cu alți câini, dresați de oameni acasă, ca să arate prietenilor că patrupedul lor șade sau vine la comandă, în cazul celor polițiști este o muncă mai specifică.

Nu ne axăm doar pe partea de spectacol. Fiecare câine polițist are propria specializate: patrulare-interventie, detectare  droguri sau explozibili, prelucrare urmă miros,  descoperire cadavre umane”, a spus pentru Cluj24, agent-șef principal Paul Negru.

catel 2

Intervenții în 11 cazuri

Potrivit acestuia, pe Kicsi l-a preluat în anul 2020 și de atunci au lucrat împreună, iar câinele s-a atașat foarte mult de el.

”Înainte era puțin mai răzvrătit, dar acum s-a calmat. La câinii specializați pe descoperirea cadavrelor umane nu ne axăm foarte mult pe disciplină, ci câinele trebuie să caute liber, să își folosească nasul, mirosul și creierul. Căutarea are loc în zig-zag, 100 de m în stânga, 100 de m în dreapta, periază terenul.

Kicsi este singurul câine polițist din Transilvania  specializat pe căutarea cadavrelor umane și este în curs de pensionare. Actele au fost depuse, așteptăm aprobarea de la București. Are mici probleme de vedere din cauza vârstei înaintate. Vârsta minimă de pensionare la câinii polițiști este 7 ani și jumătate, iar Kicsi a depășit cu doi ani această vârstă”, a precizat Negru.

Acesta a intervenit împreună cu Kicsi la 11 cazuri în mai multe județe din Transilvania, fiind solicitați la căutarea unor persoane dispărute despre care se bănuia că erau decedate.

”Condițiile de căutare sunt dificile, mergem pe câmp, în păduri, în râpe, în munți. Într-un caz de la Brașov am căutat cadavrul unei femei ucise, îngropată pe malul unui pârâu.

Suspectul s-a speriat când l-a văzut pe Kicsi și ne-a indicat zona aproximativă unde era cadavrul, am făcut o căutare și l-am găsit”, a povestit polițistul clujean.

Paul Negru a precizat că un câine specializat ca și Kicsi poate simți miroul unui cadravru îngropat și la o adâncime de 2 metri și chiar după o perioadă de 5 ani.

”Ucenicul” Paco

catel 3

Polițistul pregătește, deja, înlocuitorul lui Kicsi, tot un ciobănesc german care are doar 6 luni, pe nume Paco, ales de instructorii Centrului Chinologic de la Sibiu al Poliției Române, în urma unui triaj.

”S-a stabilit că Paco este un câine care s-ar preta pe căutarea de cadavre. L-am primit la începutul lunii august și de atunci facem antrenamentul prin joacă, să ne obișnuim unul cu altul. Paco se joacă și cu Kicsi, îl urmează pe unde merge, aleargă împreună. Aici nu este vorba de învățare mecanică, în sensul în care un câine tânăr învață de cel în vârstă, aici contează instinctul și mirosul”, a explicat Negru.

Ucenicul Paco se află în perioada de pre-dresaj, iar dresajul efectiv va începe anul viitor în luna august și va dura patru luni, după care, la final, va primi atestatul de căutător de cadavre umane.

La pensie

După ce va ajunge la pensie, ”casare” în termeni tehnici, procedura pentru un câine polițist de serviciu spune că se organizează o licitație, iar cine vrea poate să îl cumpere. De asemenea, dacă nu sunt doritori, câinele este dat cu titlu gratuit, iar dacă nu este interes, poate fi preluat de conductorul său, în special de cei care locuiesc la casă, au curte și le pot oferi o retragere liniștită.

”Mai am un câine polițist acasă și îl voi duce și pe Kicsi”, a precizat Paul Negru care, până în prezent, a lucrat cu 5 câini polițiști.

Fără lesă la misiuni

Șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj, comisarul Vasile Iusco, a declarat la rândul său că specificul muncii echipajului canin Paul Negru și Kicsi este accesul în zone mai greu accesibile, arealul de căutare fiind foarte mare.

”Avem de-a face cu foarte mulți oameni implicați într-o astfel de acțiune de căutare, iar un câine specializat pe căutarea de cadavre trebuie să aibă mai multe caracteristici – să fie agil, capabil să sară garduri, să treacă pâraie, prin pădure, dar, în același timp, să fie calm, ascultător la comenzile conductorului, să nu fie agresiv cu celelalte persoane care participă la căutare, acestea presupun că se lucrează fără lesă.

Câinele trebuie să caute pe un areal întins și tebuie să existe o mare încredere a conductorului în partenerul său, să îl lase să caute, fără lesă, pe astfel de suprafețe”, a explicat Iusco.

catel 4Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Profesorii din Cluj, instruiți pentru a acorda primul ajutor. Proiectul a început la Colegiul Gheorghe Lazăr

Publicat

De

Cursuri prim ajutor profesori Cluj

Profesori din toate școlile din județul Cluj vor fi instruiți pentru a putea acorda primul ajutor calificat de bază în caz de nevoie.

Aceștia vor putea recunoaște unele situații de urgență și interveni și vor învăța cum să aplice corect manevrele de resuscitare.

Profesorii din Cluj, instruiți pentru a acorda primul ajutor. Proiectul a început la Colegiul Gheorghe Lazăr

Din nefericire, la Cluj au avut loc mai multe cazuri de copii care au ajuns la spital în urma unor incidente. Este și cazul unei fetițe care s-a înecat cu un jeleu la școală.

Pentru că pot interveni și salva vieți, cadrele didactice din unitățile de învățământ clujene vor fi instruite pentru acordarea primului ajutor calificat.

Cursurile sunt predate de instructori din cadrul Centrului de Formare al paramedicilor SMURD al ISU Cluj și voluntari din cadrul programului „Salvator din Pasiune”, cu experiență pe ambulanțele SMURD.

Primul atelier a avut loc joi, 11 aprilie 2024, la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca primul atelier de instruire a profesorilor privind acordarea primului ajutor de bază.

Ce învață profesorii clujeni

Temele abordate la atelier au fost recunoașterea obstrucției căilor aeriene, recunoașterea stopului cardio respirator, efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară sau folosirea defibrilatoarelor publice din oraș.

„Facilitarea accesului la informații reprezintă primul pas pentru a-i pregăti pe profesori să acorde primul ajutor până la sosirea serviciilor specializate, respectiv ambulanță, SMURD, pompieri sau poliție, în situațiile de urgență.

Aceste tehnici sunt esențiale pentru orice cetățean, întrucât cunoașterea măsurilor de prim-ajutor poate crește semnificativ șansele de supraviețuire”, arată reprezentanții ISU Cluj.

Siguranță în școli

Atelierele de prim-ajutor se desfășoară cu implicarea personalului și voluntarilor ISU Cluj și au fost gândite pentru cadrele didactice, cu scopul de a crește gradul de siguranță în școli.

Acțiunea este parte dintr-un parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, fiind prima de acest fel dintr-o serie de ateliere care se vor derula pe o perioadă mai lungă de timp.

Programul vizează unitățile de învățământ din tot județul Cluj.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

Înmormântarea umoristului Cornel Udrea va avea loc sâmbătă, în Cimitirul Central Cluj-Napoca

Publicat

Cornel Udrea

Umoristul, dramaturgul și omul de radio Cornel Udrea a decedat în noaptea de miercuri spre joi. Avea 77 de ani. Scriitorul va fi condus pe ultimul drum sâmbătă de la ora 12.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Cei care vor să-și ia rămas bun de la maestru o pot face vineri, 12 aprilie, de la ora 18.00, la Capela din Cimitirul Central.

Umoristul Cornel Udrea, decedat joi dimineața, va fi condus pe ultimul drum sâmbătă, 13 aprilie

Cunoscutul și apreciatul umorist, scriitor, dramaturg și om de radio Cornel Udrea, s-a stins din viață în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2024. Avea 77 de ani.

Cornel Udrea s-a născut în anul 1947 în Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie, absolvind în anul 1969.

La un an de la absolvire, din anul 1970, a lucrat ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea a fost coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public, fiind, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Florești. Mașină RĂSTURNATĂ pe plafon

Publicat

Un accident rutier a avut loc, vineri dimineața, într-un sens giratoriu din Florești, jud. Cluj.

Conform ISU Cluj, o mașină s-a răsturnat pe plafon. Ocupanții acesteia erau ieșiți din mașină și au refuzat îngrijirile medicale.

FOTO. ACCIDENT în Florești. Mașină RĂSTURNATĂ pe plafon

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, pregătită să câștige concursul de design seismic din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa de studenți a UTCN este pregătită să câștige, din nou, concursul de desing seismic care se desfășoară la Seattle, în SUA, cu machete unei structuri din lemn de balsa construită special.

La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 40 de universtăți din întreaga lume care au construit structuri care trebuie să reziste la simularea unor cutremure.

Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego.

Coordonatorul echipei UTCN, prof. dr. ing. Ovidiu Prodan, a declarat pentru Cluj24 că studenții clujeni au prezentat miercuri macheta în fața juriului, testarea a avut loc joi seară, ora României, iar ceremonia de premiere va avea loc vineri între orele 20 – 21, ora României.

Testarea, un succes

utcn

”Testul pe platforma seismică a fost un succes! Macheta noastră a făcut față cu brio simulării cutremurului și a demonstrat rezistența și ingeniozitatea echipei noastre.

Suntem mândri de rezultatele obținute și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum ne descurcăm în celelalte probe”, a transmis acesta.

Echipa studenților UTCN este compusă din Luca Zăhan (căpitan), Adrian Zacharievici, Robert Teodorescu, Victor Mitea, Andre Mitu, Simona Halip, Havrstiuc David, Bianca Bologa, Paula Bosi, Mădălina Rusu, Popa Nicoleta, Matei Dragos, aceasta fiind îndrumată de Razvan Muresan, Diandra Jula, Denisa Dragomir, Sabina Nițulescu și de profesorii Ovidiu Prodan şi Paul Mihai Moldovan.

Anul trecut, echipa UTCN a câștigat locul I la competiția de design seismic care a avut loc la San Francisco (SUA).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax