ACTUALITATE
FOTO. Singurul câine polițist din Transilvania care caută cadavre iese la pensie. Cine îl va înlocui la grupa canină a IPJ Cluj
Îl cheamă Kicsi și este un câine polițist din cadrul IPJ Cluj, singurul din Transilvania specializat pe căutarea cadavrelor umane. Are 9 ani și jumătate și și-a depus dosarul de pensionare pentru probleme medicale, iar polițiștii clujeni i-au dat un ucenic, pe Paco, care ”să fure” meserie și să îi continue, de anul viitor, activitatea.
Kicsi, care înseamnă ”mic” în limba maghiară, nu este deloc mic. Ba din contră, este un ciobănesc german de talie mare, dat în urmă cu cinci ani pe mâna conductorului-caine Paul Negru cu care a executat peste zece misiuni de găsire a unor cadavre în mai multe județe din Transilvania.
”Din 2014 mă ocup de dresarea câinilor la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj. Dintotdeauna mi-au plăcut câinii și mi s-a potrivit. Comparativ cu alți câini, dresați de oameni acasă, ca să arate prietenilor că patrupedul lor șade sau vine la comandă, în cazul celor polițiști este o muncă mai specifică.
Nu ne axăm doar pe partea de spectacol. Fiecare câine polițist are propria specializate: patrulare-interventie, detectare droguri sau explozibili, prelucrare urmă miros, descoperire cadavre umane”, a spus pentru Cluj24, agent-șef principal Paul Negru.
Intervenții în 11 cazuri
Potrivit acestuia, pe Kicsi l-a preluat în anul 2020 și de atunci au lucrat împreună, iar câinele s-a atașat foarte mult de el.
”Înainte era puțin mai răzvrătit, dar acum s-a calmat. La câinii specializați pe descoperirea cadavrelor umane nu ne axăm foarte mult pe disciplină, ci câinele trebuie să caute liber, să își folosească nasul, mirosul și creierul. Căutarea are loc în zig-zag, 100 de m în stânga, 100 de m în dreapta, periază terenul.
Kicsi este singurul câine polițist din Transilvania specializat pe căutarea cadavrelor umane și este în curs de pensionare. Actele au fost depuse, așteptăm aprobarea de la București. Are mici probleme de vedere din cauza vârstei înaintate. Vârsta minimă de pensionare la câinii polițiști este 7 ani și jumătate, iar Kicsi a depășit cu doi ani această vârstă”, a precizat Negru.
Acesta a intervenit împreună cu Kicsi la 11 cazuri în mai multe județe din Transilvania, fiind solicitați la căutarea unor persoane dispărute despre care se bănuia că erau decedate.
”Condițiile de căutare sunt dificile, mergem pe câmp, în păduri, în râpe, în munți. Într-un caz de la Brașov am căutat cadavrul unei femei ucise, îngropată pe malul unui pârâu.
Suspectul s-a speriat când l-a văzut pe Kicsi și ne-a indicat zona aproximativă unde era cadavrul, am făcut o căutare și l-am găsit”, a povestit polițistul clujean.
Paul Negru a precizat că un câine specializat ca și Kicsi poate simți miroul unui cadravru îngropat și la o adâncime de 2 metri și chiar după o perioadă de 5 ani.
”Ucenicul” Paco
Polițistul pregătește, deja, înlocuitorul lui Kicsi, tot un ciobănesc german care are doar 6 luni, pe nume Paco, ales de instructorii Centrului Chinologic de la Sibiu al Poliției Române, în urma unui triaj.
”S-a stabilit că Paco este un câine care s-ar preta pe căutarea de cadavre. L-am primit la începutul lunii august și de atunci facem antrenamentul prin joacă, să ne obișnuim unul cu altul. Paco se joacă și cu Kicsi, îl urmează pe unde merge, aleargă împreună. Aici nu este vorba de învățare mecanică, în sensul în care un câine tânăr învață de cel în vârstă, aici contează instinctul și mirosul”, a explicat Negru.
Ucenicul Paco se află în perioada de pre-dresaj, iar dresajul efectiv va începe anul viitor în luna august și va dura patru luni, după care, la final, va primi atestatul de căutător de cadavre umane.
La pensie
După ce va ajunge la pensie, ”casare” în termeni tehnici, procedura pentru un câine polițist de serviciu spune că se organizează o licitație, iar cine vrea poate să îl cumpere. De asemenea, dacă nu sunt doritori, câinele este dat cu titlu gratuit, iar dacă nu este interes, poate fi preluat de conductorul său, în special de cei care locuiesc la casă, au curte și le pot oferi o retragere liniștită.
”Mai am un câine polițist acasă și îl voi duce și pe Kicsi”, a precizat Paul Negru care, până în prezent, a lucrat cu 5 câini polițiști.
Fără lesă la misiuni
Șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj, comisarul Vasile Iusco, a declarat la rândul său că specificul muncii echipajului canin Paul Negru și Kicsi este accesul în zone mai greu accesibile, arealul de căutare fiind foarte mare.
”Avem de-a face cu foarte mulți oameni implicați într-o astfel de acțiune de căutare, iar un câine specializat pe căutarea de cadavre trebuie să aibă mai multe caracteristici – să fie agil, capabil să sară garduri, să treacă pâraie, prin pădure, dar, în același timp, să fie calm, ascultător la comenzile conductorului, să nu fie agresiv cu celelalte persoane care participă la căutare, acestea presupun că se lucrează fără lesă.
Câinele trebuie să caute pe un areal întins și tebuie să existe o mare încredere a conductorului în partenerul său, să îl lase să caute, fără lesă, pe astfel de suprafețe”, a explicat Iusco.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Clujenii cer scări rulante la pasajul din Piața Gării. ”Ar ridica nivelul de confort pentru cei cu bagaje”

Clujenii cer Primăriei instalarea scărilor rulante în pasajul din Piața Gării, ca o soluție modernă pentru a-i ajuta pe călătorii cu bagaje să ajungă mai ușor la tren sau în stațiile de transport în comun.
”S-au promis aceste facilități de multa vreme, dar nu se întâmplă nimic. Scările rulante ar face ca mulți pietoni sa nu mai traverseze în zona gării în mod neregulamentar. Dacă ar exista aceste scări, ar creste circulația prin pasaje și probabil va creste și curățenia din ele.
Câteodată pe scări este un miros care nu face cinste Clujului. Nu mai vorbim ca pentru călătorii cu bagaje, scara rulanta ar ridica nivelul de confort și ar însemna un prim atribut pentru nivelul de civilizație cu care ne lăudăm”, a spus un locuitor al municipiului Cluj-Napoca.
CULTURA
FOTO. Dramă, pasiune și iubiri periculoase în luna octombrie, pe scena Operei Române Cluj-Napoca

Luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca povești fascinante, personaje complexe și trăiri unice.
Carmen este un personaj enigmatic, cu o personalitate fascinantă. Liberă și imprevizibilă, protagonista operei lui Georges Bizet își urmează propriile dorințe într-o societate dominată de reguli stricte. Don José se îndrăgostește iremediabil de Carmen, femeia seducătoare care cucerește privirile tuturor, și o urmează într-o lume plină de riscuri. Iubirea devine o obsesie care îl transformă într-un personaj marcat de gelozie și furie.
O reprezentație SOLD OUT, la care sunt așteptați toți admiratorii acestei opere: CARMEN, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 18:30!
Baletul modern TÂNĂRUL ȘI MOARTEA prezintă destinul tragic al celor trei protagoniști. Compozitorul Constantin Rîpă oferă acestei producții un puternic caracter filosofic, care face referire la atitudinea de resemnare și care a manifestat interes pentru mari personalități culturale românești.
Te invităm vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18:30, să asiști la o producție în care moartea este privită ca o consecință a sacrificiului de sine sau a intensității dragostei – o bogăție de semnificații sugerate prin pași de dans!
Vestul Sălbatic
LA FANCIULLA DEL WEST– o poveste despre iubire, minciună, situații dramatice și intrigi intense. Pătrundem împreună în atmosfera Vestului Sălbatic, unde Minnie – o femeie puternică, independentă – și Dick Johnson – un bandit al unei trupe de hoți – luptă pentru iubire, încălcând legea.
Într-o regiune precum Vestul Sălbatic, în care legea este dictată de arme și aventura plutește în aer, Jack Rance completează triunghiul amoros, reprezentând coloana vertebrală a justiției și echilibrului. Însă în spatele corectitudinii se ascunde un personaj tumultuos, care dezvoltă o obsesie pentru Minnie.
Va putea Jack să câștige în lupta pentru justiție și pentru inima femeii iubite?
Pătrunde în povestea operei LA FANCIULLA DEL WEST alături de cei trei protagoniști și află deznodământul alături de noi vineri, 27 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 18:30!
Nu ratați tururile ghidate, unde puteți afla totul despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, precum și despre istoria sau arhitectura clădirii și a instituției lirice clujene în general!
EVENIMENT
Congresul de Stomatologie Transilvania are loc la Cluj-Napoca la jumătatea lunii octombrie

Cea de-a 14 ediție a Congresului de Stomatologie Transilvania va avea loc în perioada 12-14 octombrie la Cluj-Napoca.
„Dragi colegi, a mai trecut un an și a mai venit o toamnă frumoasă. Așa că este timpul să ne revedem la Congresul de Stomatologie Transilvania, eveniment așteptat în care ne dorim să găsim prelegeri și comunicări științifice interesante și cu aplicabilitate în cabinetele noastre. Congresul din acest an vă propune o temă de maxim interes: stomatologia reconstructivă.
Dincolo de orice alte preocupări și proceduri medicale aplicate pacienților noștri, tratamentele protetice, intervențiile de reconstrucție sau reparație sunt în centrul atenției noastre. Pacienții solicită mereu refacerea dinților cariați, reconstrucții maxilo-faciale și înlocuirea dinților pierduți.
Protetica este recunoscută ca fiind ”ministrul finanțelor” în stomatologie. Complexitatea manoperelor, implicarea deopotrivă a medicilor și a tehnicienilor dentari, implementarea noilor tehnici digitale, precum și exigențele de ordin funcțional și estetic ale acestor tratamente înseamnă costuri semnificative și un efort de echipă și de durată. Exigența pacienților este de multe ori cu un pas înaintea tehnologiilor.
Experiență împărtășită
Suntem în permanentă căutare de noi posibilități de creștere a performanței tratamentelor reconstructive și de a reduce costurile acestora, astfel încât accesibilitatea pacienților la aceste tratamente să crească odată cu gradul lor de satisfacție. Vom găsi la acest congres astfel de informații prin grija lectorilor invitați și a colegilor care ne vor împărtăși din experiența lor personală.
Peste puțin timp, vom avea ocazia să ne revedem, să discutăm despre preocupările noastre și despre îngrijorările noastre, să încercăm împreună să deslușim drumul spre care merge viitorul profesiei noastre.
Suntem un corp profesional puternic în care fiecare dintre noi are aceleași griji majore. O întâlnire în cadrul congresului pe teme de organizare și legislație specifică aduce oportunitatea de a pune întrebări și de a găsi răspunsuri.
Un congres desfășurat în format fizic este cea mai bună ocazie pentru a ne întâlni, a discuta și a crește gradul de încredere în viitorul profesiei noastre”, a anunțat prof. dr. Radu Septimiu Câmpian de la UMF Cluj-Napoca.

Tânăra Laura Roșca, găsită moartă pe plaja din Mamaia, va fi înmormântată, duminică, la Turda, trupul neînsuflețit al acesteia fiind redat familiei după ce a avut loc autopsia la IML în Constanța.
Cunoscută sub numele de DJ Lalla, tânăra de 34 de ani lucra la DJ la un post de radio din București.
O persoană a anunțat autoritățile că a găsit pe plajă mai multe obiecte care au aparținut fetei, și anume un telefon mobil, căşti audio şi o pereche de pantofi sport.
Citește și VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ
”În urma primelor verificări efectuate, anchetatorii spun că nu sunt suspiciuni că ar fi vorba de o crimă, astfel că se ia în calcul varianta sinuciderii.
Conform medicilor legişti, cauza morţii tinerei este înecul.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a anunţat pe 28 septembrie, că în jurul orei 10,20, poliţişti din cadrul Poliţiei staţiunii Mamaia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe plajă, se află cadavrul unei persoane de sex feminin. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă.
Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violenţă”, arată Agerpres.