ACTUALITATE
FOTO/ Sfințirea bisericii de lemn din Săliștea Veche, monument restaurat din donații. Cine a primit ”Crucea Transilvană”
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a sfințit Biserica de lemn, monument istoric din secolul al XVI-lea, din localitatea clujeană Săliștea Veche, comuna Chinteni, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România.
Acesta a săvârșit slujba de târnosire a bisericii, cu hramul „Sfântul Apostol Pavel”, după ce a fost restaurată din temelii în urma unui proces demarat în anul 2019 și finalizat anul trecut.
În cadrul slujbei, doi consilieri ai Prefecturii Cluj, care nu dețin vreo funcție de conducere în instituție dar au fost implicați în proiectul de restaurare a bisericii din Săliștea Veche, au primit din partea IPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
Citește și Cum a fost salvată o BISERICUȚĂ din lemn din secolul al XVI-a din Cluj
Clujeni prin adopție
Mihai Ursache (foto sus) și Cătălin Croitoru (foto jos) sunt clujeni prin adopție, primul venind la Cluj din București în urmă cu 12 ani, iar celălalt a rămas în oraș după absolvirea studiilor universitare, el fiind originar din Târgu Jiu.
De mai bine de trei ani, cei doi au decis să se implice, ca voluntari, în salvarea unor biserici a căror construcție se află în stare de degradare, iar acest proiect se face exclusiv din donații și sponsorizări, fără bani publici.
„Multă lume ne întreabă dacă avem o asociație sau fundație, însă am decis să eliminăm apriori ideea că după 30 de ani de democrație în care s-au înființat mii de asociații, a mai apărut una care să ceară bani pentru biserică”, a declarat Mihai Ursache.
Primul „examen”, trecut cu bine de către acesta, a fost în urmă cu trei ani când împreună cu preotul paroh Sorin Botiș a pus umărul la efectuarea unor ample lucrări de renovare, în special în partea exterioară, a bisericii din satul Tiocu de Jos, comuna Cornești, unde a copilărit în perioada vacanțelor.
Ani cu multe încercări
În contextul „Anului omagial al satului românesc” din anul 2019, Mihai Ursache și Cătălin Croitoru s-au alăturat proiectului inițiat de către Protopopiatul Cluj I, personal de către protopopul Dan Hognogi, și anume de salvare a Bisericii de lemn, monument istoric de secolul al XVI-lea, din Săliștea Veche, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România.
„Au fost doi ani frumoși, cu multe încercări, am învățat lucruri noi care țin de munca de restaurare a unei clădiri monument istoric.
Sunt multe avize, reguli de respectat, dar necesare în acest domeniu. Când am primit distincția Crucea Transilvană, cel mai mult m-a bucurat pentru că nu am dezamăgit oamenii locului.
Săliștea Veche este o comunitate mică, nu cred că sunt mai mult de 50 de persoane care locuiesc aici, iar vorba circulă repede. Nimeni nu credea în urmă cu doi ani când se vorbea prin sat că vor începe lucrările de restaurare a Bisericii de pe deal că acest lucru se va și întâmpla.
Singura persoană optimistă din satul Săliștea Vechea fost preotul paroh Vasile Florin Perța, care avea experiența lucrărilor de restaurare a Bisericii de lemn monument istoric din Săliștea Nouă (de data aceasta parte a comunei Baciu)”, a mai spus Ursache.
Munca de voluntariat a celor doi consilieri nu se oprește aici, aceștia fiind implicați, în prezent, alături de alți oameni cu suflet și pasionați de istorie, în proiectul de restaurare a bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu (comuna Cornești), ctitorită de Mihai Viteazu în jurul anului 1600.
Biserica din Săliștea Veche
Biserica de lemn, cu hramul „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul al XVI-lea, aflată în satul Săliștea Veche, a fost cumpărată în anul 1911, pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.
Cumpărată din Sânmărtin, biserica a trebuit refăcută după forma inițială. Are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră.
În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior, toate cheltuielile în acest sens au fost suportate de către credincioșii din comunitate.
Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.
Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn. De asemenea, pe lângă masa altarului, mai există o masă și în naos, care este destinată oficierii slujbelor de parastas.
În ultimii ani, lăcașul s-a aflat într-o stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă, montate în 1997, au fost dizlocate de vânt, iar structura s-a deformat și prezenta o înclinare vizibilă.
Costul total al reparațiilor s-a ridicat la suma de aproximativ 200.000 lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
„Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept”, a spus şeful statului, luni, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat PREMIER pe Marcel Ciolacu
Dimineaţă, liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliţiei de guvernare.
EVENIMENT
Paszkany și Mureșan scapă de dosarul de corupție. Dosarul DIICOT Cluj, plin de nelegalități. Decizia, după 26 de amânări
Fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, Paszkany Arpad, cumnatul său Szekernyes Karoly și fostul președinte al clubului, Iuliu Mureșan, scapă, momentan, de dosarul de corupție în care au fost trimiși în judecată în 2022, din vina procurorilor DIICOT Cluj care au instrumentat prost această cauză.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, luni, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj ”în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Acuzații de corupție
Paszkany fusese trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată, iar cumnatul său Szekernyes Karoly pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional, complicitate la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată, spălarea banilor, în formă continuată.
De asemenea, Iuliu Mureșan era judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infiacțional organizat, delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă agravată și continuată, spălare a banilor, în formă continuată.
Prejudiciul total în acest caz a fost estimat la peste 10 milioane de euro.
Nelegalitatea unor acte de urmărire penală
Instanța Tribunalului Cluj a constatat nelegalitatea unor acte de urmărire penală, respectiv nelegalitatea parţială sau totală a zeci de ordonanţe sau ordonanțe de delegare ale procurorilor care au instrumentat acest dosar, ori ordonanțe de comunicare de date informatice, dar și nelegalitatea unor probe, cum ar fi procese verbale de constatare din dosarul de urmarire penală sau a unor înscrisuri, cu consecinţa excluderii lor juridice şi fizice de la dosarul cauzei.
De asemenea, judecătorii Tribunalului Cluj constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022, în sensul nedescrierii actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor de instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Paszkany Arpad, respectiv de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Iuliu Mureșan, şi respectiv de complicitate la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Szekernyes Karoly.
Dosarul, retrimis la DIICOT
”Instanța dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.
EVENIMENT
Noul Guvern al coaliției pro-europene are 16 ministere, din care jumătate PSD, 6 PNL și 2 UDMR – document
Protocolul coaliției de guvernare a partidelor pro-europene PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale prevede o structură a Guvernului cu 16 ministere, premierul aparținând PSD. Precedentul Executiv avea 18 ministere.
Astfel, din cele 16 ministere, 8 ministere revin PSD, 6 ministere PNL și 2 ministere UDMR.
Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru, dintre care una pentru PSD – viceprim-ministru fără portofoliu și câte o funcție de viceprim-ministru cu portofoliu pentru PNL și UDMR, după cum urmează:
Prim-ministru PSD
Viceprim-ministru – fără portofoliu PSD
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii PSD
Ministerul Justiției PSD
Ministerul Apărării Naționale PSD
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului PSD
Ministerul Sănătății PSD
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale PSD
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale PSD
Ministerul Culturii PSD
Viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne PNL
Ministerul Educației și Cercetării PNL
Ministerul Afacerilor Externe PNL
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene PNL
Ministerul Energiei PNL
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor PNL
Viceprim-ministru, Ministerul Finanțelor UDMR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației UDMR
Fiecare minister va avea de regulă 2 secretari de stat, cel mult 4 secretari de stat la ministerele cu activitate complexă.
Antonescu, candidat comun
”Formațiunile membre ale Coaliției politice vor constitui o majoritate parlamentară și se angajează să susțină învestirea Guvernului, și să acorde votul în vederea desemnării Președintelui Senatului, conform nominalizării făcute de către Partidul Național Liberal și Președintele Camerei Deputaților, conform nominalizării făcute de către Partidul Social Democrat.
În perspectiva alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, formațiunile politice semnatare au convenit, prin consens, desemnarea unui candidat unic al Coaliției politice în persoana domnului George Crin Laurențiu Antonescu, propunere ce urmează să fie validată în forurile statutare ale formațiunilor membre ale Coaliției”, se mai arată în document.
EVENIMENT
Crin Antonescu va fi CANDIDATUL comun. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței
Crin Antonescu va fi candidatul comun al alianței formată din PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităților. Informația a fost confirmată în mod oficial. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței.
PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu, a anunțat Ilie Bolojan, liderul interimar al liberalilor
Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid.
Crin Antonescu va fi CANDIDATUL comun. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței
Partidele din alianța de guvernare au discutat despre candidatul unic în timp ce negociau și structura viitorului Guvern.
„În acest moment avem un acord politic. Cum este normal, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare. Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu, luni dimineața, la Parlament.
El a mai spus că este de „datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul și locul României în Europa, în NATO și, în unul ultimul rând, să apărăm valorile și identitatea națională”.
Liderul social democrat a recunoscut că acesta „nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern, dar așteptarea românilor, de asemenea, este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuielor bugetare și, nu în ultimul rând, așteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate și sustenabilitate financiar”.
Marcel Ciolacu a confirmat că PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților își asumă „acest lucru și, la final, fiecare dintre noi își va pune ultima semnătură pe acordul politic”.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că liberalii au acceptat să intre în alianța de guvernare deoarece România trebuie să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă. Declarația a fost făcută imediat după semnarea protocolului de coaliție.
Declarația a fost făcută luni, la Parlament, alături de partenerii de coaliție.
„PNL a semnat aceste protocol de coaliție pentru ca țara noastră să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă (…) să menținem cheltuielile bugetare într-o limită rezonabilă, pentru a continua reformele”, a declarat liderul interimar al PNL.
În ceea ce privește desemnarea unui candidat unic Ilie Bolojan a declarat că „am convenit ca acest candidat să fie Crin Antonescu”.
Foto: Facebook