Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Cum a fost salvată o BISERICUȚĂ din lemn din secolul al XVI-a din Cluj

Publicat


Oameni buni chiar există și sunt printre noi. Din smerenie și cu dorința de a salva un bun de patrimoniu au strâns ban lângă ban și reușit să refacă bisericuța din lemn din satul Săliștea Veche din județul Cluj, monument istoric datând din secolul al XVI-lea.

Preotul paroh Vasile Perța a povestit pentru Cluj24 cum a început campania de salvare a bisericii din lemn din satul Săliștea Veche, aflată într-un stadiu avansat de degradare.

”Bisericuța din lemn datează din secolul al XVI-lea și este monument istoric, iar în 1911 a fost adusă în Săliștea Veche din satul Sânmartin, care aparține de Chinteni, cumpărată de familia Lupaș, Irina și Pavel. De-a lungul anilor, s-a intervenit de mai multe ori, iar prima lucrare mai amplă a avut loc în 1956, când a fost înlocuit acoperișul din șindrilă, iar în 1966 a avut lor repararea turnului interior, costurile fiind suportate de comunitate și de Centrul eparhial Cluj”, a spus Perța.

O altă lucrare, minoră, a avut loc în 1998, când au fost pus mai multe bucăți de tablă pe acoperiș care era deteriorat.

Din 2003 nu s-au mai oficiat slujbe religioase

Bisericuța a început să se degradeze dar nu s-a putut intervenit asupra ei din cauza lipsei unor documente, astfel încât din anul 2003 nu s-au mai oficiat slujbe religioase în interior.

”Eu am venit în parohie în mai 2013 și am încercat să fac niște demersuri să o salvăm din starea în care se afla, dar nu erau acte de cadastru pentru cimitirul situat în vecinătate. Abia în 2019, împreună cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, în cadrul proiectului Anul omagial al satului românesc, cu părintele protopop Dan Hognogi și parohia noastră am demarat proiectul Satul de odinioară”, a mai spus Vasile Perța.

Lucrările de restaurare au durat 3 luni

Potrivit acestuia, în toamna anului 2019 a fost organizat un spectacol caritabil de strângere de fonduri pentru reabilitarea bisericuței din Săliștea Veche astfel că în iunie 2020 au început lucrările de restaurare generală, acestea fiind finalizate după trei luni.

Biserica are formă de navă, este construită din lemn și a fost așezată pe o temelie de piatră. Are și două mese din piatră, una în altar și una în mijlocul lăcașului de cult, ambele restaurate. De asemenea, bisericuța se distinge prin portalul de la intrare, decorat cu tema pomului vieții și a raiului ceresc, dar și prin altar, care are patru laturi și nu cinci așa cum se obișnuiește la bisericile din lemn. În interior încap câteva zeci de credincioși

”Mai urmează și se refacă și partea de pictură interioară, iar o decizie în acest sens se va lua luna viitoare”, a mai spus preotul paroh.

Costurile totale ale lucrărilor de reabilitare s-au ridicat la 240.000 de lei și au provenit integral din donații și sponsorizări, fără niciun ajutor din partea statului.

”Reabilitarea acestei bisericuțe este foarte importantă din punct de vedere al păstrării tradiției pe care o are biserica de lemn în Transilvania”, a mai spus părintele Perța care a ținut să mulțumească unor clujeni care s-au implicat în acest proiect, printre care se numără Mihai Ursache, Cătălin Croitoru sau Aurel Cherecheș.

Proiect de suflet, o formă prin care ne udăm rădăcinile

Protopopul Protopopiatului Ortodox Cluj 1, Dan Hognogi, a declarat la rândul că proiectul de sfințire al bisericuței din Săliștea Veche figurează printre cele mai importante la nivelul Mitropoliei Clujului pe anul 2021.

”Hramul Sf. Apostol Pavel al acestei bisericuțe este unic, nu mai este un astfel de hram. Apoi este foarte important de știut că în 2019 Patriarhia Română a stabilit ca tematică Anul satului românesc iar eu m-am gândit la o conferință ce putem face, să rămână ceva practic, și atunci am avut inițiativa de reabilitare a bisericii de lemn din Săliștea Veche.

Este un proiect de suflet care va rămâne, o formă prin care ne udăm rădăcinile ca să nu se veștejească acest copac al neamului și al credinței”, a spus părintele Hognogi.

Bisericuța cu hramul ”Sf. Apostol Pavel” va fi sfințită în 3 iulie 2021 dată de la care se vor putea oficia, din nou, slujbe religioase în interior, dar lăcașul de cult va fi inclus și într-un circuit turistic, de vizitare.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Publicat

În perioada octombrie-noiembrie 2023, dansatorii talentați ai Școlii de Dans „Step Up Dance Center” din Cluj-Napoca au strălucit pe scenele internaționale la două dintre cele mai prestigioase competiții de dans din lume: Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023 și Campionatul European de Dans „European Grand Prix”.

„Elevii dedicați și talentați ai școlii au participat la Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023, organizat de World Artistic Dance Federation (WADF) în Republica Cehă. Acest triumf impresionant s-a concretizat în obținerea a 12 titluri de campioni, 8 titluri de vicecampioni și 6 locuri III, confirmând astfel excelența lor în lumea dansului.

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Această competiție reprezintă un test de forță și abilitate pentru dansatori la nivel global, iar dansatorii școlii de dans „Step Up Dance Center” au demonstrat, încă o dată, că sunt la înălțimea așteptărilor. Performanțele lor s-au remarcat prin pasiune, precizie și grație, aducând onoare școlii și orașului Cluj-Napoca.

La Campionatul European de Dans „European Grand Prix”, dansatorii au triumfat obținând nu mai puțin de 14 locuri I, 10 locuri II și 4 locuri III. Aceste rezultate excelente confirmă nu doar calitatea instruirii oferite la „Step Up Dance Center”, ci și angajamentul și dedicarea dansatorilor de a atinge excelența în arta dansului.

Este demn de menționat faptul că aceste locuri fruntașe reprezintă un pas important în consolidarea reputației școlii ca un centru de excelență în dans.

„Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști”

Cu aceste rezultate impresionante, „Step Up Dance Center” își păstrează tradiția de a aduce acasă trofee și onoruri de la competițiile internaționale de dans pentru al doilea an consecutiv. Efortul susținut și pasiunea transmise de echipa de instructori au fost cheia succesului în formarea acestei generații de dansatori de excepție.

Coordonatoarea școlii, Pop Orsolya, a declarat cu mândrie: „Suntem extrem de recunoscători și mândri de performanțele extraordinare obținute de elevii noștri la aceste competiții de prestigiu. Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști.

Nu putem trece cu vederea contribuția substanțială a instructorilor noștri de dans, balet și gimnastică, ale căror merite în ghidarea și susținerea dansatorilor sunt de neprețuit. Cu pasiunea și abilitățile lor, acești profesioniști au creat un mediu propice dezvoltării artistice, contribuind la formarea viitorilor campioni în lumea dansului.

Vom continua să ne străduim să menținem acest standard ridicat pentru ca acești tineri să-și atingă întregul potențial artistic.”

„Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire”

Dansatorii au participat cu succes în mai multe stiluri de dans, evidențiindu-și abilitățile în mod remarcabil. În domeniul baletului, au strălucit prin eleganța și tehnica lor impecabilă. În cadrul dansului contemporan, au adus o notă de originalitate și expresivitate, demonstrând creativitate și adaptabilitate.

În dansul artistic, au impresionat prin îmbinarea reușită a elementelor teatrale și de dans, oferind un spectacol captivant. În acro dance, au demonstrat un control impresionant și o precizie remarcabilă în mișcările acrobatice.

În stilul lyrical, au transmis emoție și sensibilitate, creând momente pline de profunzime, iar prin jazz au adus energie și ritm, completând cu succes portofoliul divers al școlii de dans.

Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire oferit de „Step Up Dance Center” într-o varietate de stiluri de dans.

„Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca”

Dansatorii care au obținut aceste rezultate remarcabile la cele două competiții internaționale sunt Aldea-Atzberger Andrada, Bodea Alexandra, Bolboacă Beatrice, Dezso Anna, Imecs Orsolya, Igna Stefania, Koszta Diana, Kurucz Anita, Kusai Sofia, Maghear Horea, Maris Giulia, Moldovan Marie-Sophie, Palyi-Kiss Emma, Petrovan Antonia, Pop Kiara-Amyra, Rusu Ana-Marisa, Simon Tara și Tirnavean Clara.

Acești dansatori reprezintă o sursă de inspirație și un model de urmat, dovedind cu fiecare performanță că munca și dedicarea conduc la succesul și poziția pe cele mai înalte podiumuri internaționale.

Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca, reprezentând cu demnitate și excelență în lumea dansului. Prin aceste realizări impresionante, „Step Up Dance Center” confirmă poziția sa de lider în domeniul educației și promovării artei dansului și a baletului în Cluj-Napoca.

„Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână”

Felicitări tuturor dansatorilor și instructorilor pentru aceste succese remarcabile! Cu siguranță, acești copii talentați au un viitor strălucit în acest domeniu, iar realizările lor remarcabile vor rămâne un punct de referință pentru generațiile viitoare de dansatori”, au comunicat reprezentanții școlii.

Coordonatoarea școlii, Orsolya Pop, a declarat pentru Cluj24: „Toți dansatorii care au participat la aceste concursuri au între 10 și 16 ani, singura sub acest interval este o fetiță de 4 ani (care a obținut locul 1 la Europene și locul 2 la Mondiale).

Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână, predominant sunt fete dar avem și un băiat în echipă, Horea Maghear.

Ca stiluri de dans, au obținut rezultate la Balet, Dans Contemporan, Acro Dance, Lyrical și Jazz.  Avem mai mulți instructori care se ocupă de pregătirea copiilor în aceste stiluri de dans, este o echipă întreagă.”

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Trasee DEVIATE pentru mai multe autobuze din Cluj-Napoca, marți, 5 decembrie

Publicat

De

Marți, 5 decembrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, traseele autobuzelor de pe mai multe linii vor fi deviate din cauza unor lucrări, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Modificări vor fi impuse mijloacelor de transport de pe liniile 26, 26L, 27, 28, 28B, 41, 44 și cursa specială Cora, care vor fi deviate înspre cartierul Grigorescu

ATENȚIE. Trasee DEVIATE pentru mai multe autobuze din Cluj-Napoca, marți, 5 decembrie

CTP Cluj-Napoca anunță că pentru executarea unor lucrări la culoarul de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, respectiv modernizare şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, se impune restricționarea circulației auto în data de 5 decembrie, între orele 10.00 – 14.00, pe strada Dragalina, pe tronsonul cu sens unic de la intersecția cu str. Emil Racoviță.

Citește și: Primăria Cluj-Napoca anunță RESTRICȚII de circulație pe strada Dragalina

Circulația mijloacelor de transport în comun nu va fi afectată dinspre cartierul Grigorescu spre zona centrală.

Înspre cart. Grigorescu circulația autobuzelor pe liniile 26, 26L, 27, 28, 28B, 41 și cursa specială Cora va fi deviată din str. Dacia pe Str. Horea – str. George Barițiu – Splaiul Independenței – Pod Napoca – str. Octavian Goga.

Linia 44 de pe str. Regele Ferdinand va fi deviată pe str. George Barițiu – Splaiul Independenței – Pod Napoca – str. Octavian Goga.

Stațiile Dragalina Sud și Dragalina Nord vor fi suspendate pe perioada lucrărilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Termenul de finalizare a străzii Kogălniceanu și celor adiacente, prelungit. Emil Boc: 99.9% din lucrări, gata în 31 decembrie

Publicat

De

Consilul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, prelungirea perioadei de finalizare a proiectului privind modernizarea străzilor din centrul orașului.

Este vorba de străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.

Primarul Emil Boc a spus că este vorba de „precauție” și s-a decis și faptul că, în cazul în care vor fi lucrări neterminate la data de 31 decembrie, finalizarea acestora va fi finanțată din bugetul local.

Termenul de finalizare a străzii Kogălniceanu și celor adiacente, prelungit. Emil Boc: 99.9% din lucrări, gata în 31 decembrie

Luni, în CL, s-a decis ca termenul de finalizare a acestui proiect să fie extins până în luna aprilie 2024, cel târziu.

„Prelungim termenul, dar sunt chestiuni nesemnificative. Au intervenit întârzieri în proiect și datorită dezbaterilor vii cu societatea civilă din primăvară”, a spus primarul Emil Boc, care s-a referit la faptul că mulți clujeni s-au opus relocării copacilor.

Acesta a precizat că la această oră, lucrările sunt gata în proporție de 98%, iar la 31 decembrie, termenul inițial de finalizare a proiectului, vor ajunge la 99,9%.

„Peste 99,9% din suma necesară este acoperită din fondurile europene”, a mai dat asigurări Emil Boc.

Soclul grupului statuar „Școala Ardeleană” pune probleme

Se pare că cea mai mare problemă o reprezintă soclul grupului statuar „Școala Ardelean”, subiect de scandal la Cluj.

Statuia a fost proiectată fără soclu, care a fost luat de pe strada Mihail Kogălniceanu și cel mai probabil a fost distrus. La cererea societății civile, acesta a reapărut în proiect, dar acum sunt probleme cu piatra pentru soclu, care va fi adusă din altă țară.

„Partea care ține de soclu nu se va finaliza până în 23 decembrie. În rest, străzile Universității, Kogălniceanu și cele adiacente sunt gata”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a cerut luni și ca în cazul în care vor mai fi de efectuat lucrări după 31 decembrie acestea să fie suportate de Primărie, de la bugetul local.

„În cazul în care la 31 decembrie proiectul nu este finalizat și, din ce știu eu, este vorba doar de grupul statuar Școala Ardeleană, ne asumăm noi să suportăm costurile. Dar sunt infime”, a mai precizat Emil Boc.

Și acest punct a fost aprobat de consilierii locali.

Primarul a mai spus că există avizul pentru reamplasarea bustului lui Emil Racoviță în fața Colegiului cu același nume și, de asemenea, avizul pentru păstrarea copacilor de pe strada Universității. Doar 3 vor fi îndepărtați.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tarifele de parcare CRESC la Cluj-Napoca de la 1 ianuarie 2024. Cât vor trebui să plătească șoferii

Publicat

De

parcare biciclete (4)

Consilierii locali au aprobat luni noile tarife de parcare, care vor fi valabile la Cluj-Napoca începând de anul viitor.

Astfel, vor crește prețurile la abonamente, dar taxa la parcometre în zona centrală a orașului rămâne neschimbată.

Tarifele de parcare CRESC la Cluj-Napoca de la 1 ianuarie 2024. Cât vor trebui să plătească șoferii

Astfel potrivit propunerii aprobate luni de consilieri, taxele propuse spre a fi stabilite pentru anul 2024 sunt indexate cu indicele de inflație de 13,8% postat pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Noile tarife, valabile de la 1 ianuarie 2024 sunt următoarele:

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax