ADMINISTRAȚIE
FOTO. Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece

Au început lucrările de asfaltare pe lotul 3 al dumului județean DJ 107N, anunță Consiliul Județean Cluj.
Lucrările de întreținere vizează sectorul în lungime de aproape 4 kilometri cuprins între pozițiile kilometrice 17+310 și 21+000 și situat între intersecția cu drumul județean DJ 107J, pe direcția Finișel, și Mănăstirea Muntele Rece.
Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece.
“Prin legătura pe care o face între drumul județean DJ 107J Finișel – drum pe care, de altfel, l-am asfaltat în cursul anului trecut – și Mănăstirea Muntele Rece, acest sector de drum se constituie într-un alt traseu spectaculos situat într-un areal montan extrem de pitoresc. În același timp, drumul județean 107N, în ansamblu, face legătura și cu alte drumuri județene importante în zonă”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Ce lucrări urmează
Anterior acestei operațiuni de așternere a asfaltului au fost executate lucrări de:
- reprofilare a căii de rulare,
- așternere de piatră spartă cu cilindrare,
- montare de podețe transversale
- așternere a stratului de balast stabilizat ca etapă premergătoare asfaltării.
De asemenea, urmează a mai fi derulate operațiuni constând în:
- aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material,
- curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare și adaos de material,
- înlocuirea de podețe tubulare,
- realizarea de rigole carosabile,
- refacerea de timpane, precum și
- tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului.
Foto: CJ Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Agent de poliție de la Serviciul Permise Cluj, control judiciar pentru fals intelectual. Procurorii au intrat pe fir

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de un agent principal de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, cercetat pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual.
S-a reţinut faptul că agentul, în data de 29.07.2024, acţionând într-un acord tacit cu alte persoane, a atestat, cu bună ştiinţă,că certificatele de înmatriculare (taloanele) aferente autoturismelor marca Volvo, model XC60, respectiv marca Hummer, model H3, aparţin altor persoane decât proprietarii reali.
Această conduită ilicită a adus la înregistrarea unui prejudiciu în dauna unor societăţi vătămate, constând în contravaloarea autoturismelor transcrise în mod ilicit pe numele altei persoane.
De asemenea, în urma acestei fapte, s-a redus încrederea publică în autenticitatea actelor oficiale, în corecta funcţionare a instituţiilor publice şi integritatea funcţionarilor statului.
Conduită infracțională
”Privitor la gravitatea infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului, s-a reţinut că aceasta rezidă atât din natura funcţiei exercitate la momentul comiterii faptei, cât şi din consecinţele juridice generate de conduita sa infracţională.
Astfel, în calitate de funcţionar public în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, cu atribuţii clare şi esenţiale în procesul de validare şi eliberare a certificatelor de înmatriculare, inculpatul a acţionat nu doar cu încălcarea obligaţiilor prevăzute în fişa postului, ci şi cu deplină conştiinţă asupra caracterului neconform al documentaţiei pe care avea obligaţia de a o verifica şi certifica, contribuind astfel decisiv la desăvârşirea unui circuit ilicit atent structurat”, arată Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
EDUCATIE
Proteste în școlile din Cluj. Lucia Cojocaru, președinta SLIPC: Se pregătesc măsuri care ne vor afecta grav pe toți

Sindicaliștii din învățământul clujean preuniversitar, dar și universitar, vor protesta miercuri, 18 iunie, nemulțumiți de măsurile care se discută la Cotroceni, odată cu cele privind formarea Guvernului, care îi vor afecta pe angajații din sistem.
Chiar dacă ministrul Daniel David spune că cei din învățământ vor fi „mulțumiți” după ce se va stabili programul de guvernare, oamenii sunt speriați din cauza informațiilor care apar în spațiul public cu privire la măsurile ce urmează a fi luate. Măsuri care le-ar putea reduce veniturile obținute cu greu.
Proteste în școlile din Cluj
Miercuri, 18 iunie, în toate școlile din Cluj, dar și în universități, membrii de sindicat vor protesta în timpul activităților desfășurate la locul de muncă, purtând un semn distinctiv, cum ar fi banderolă sau ecuson. Proteste sunt anunțate și în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare.
Este un protest de tip japonez, organizat de principalele federații sindicale din învățământ, la nivel național, și asta din cauză că informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar, îi nemulțumesc pe toți.
Lucia Cojocaru: „Toți angajații din sistem vor fi grav afectați”
„Ne exprimăm total dezacordul față de informațiile care au apărut în spațiul public. Dacă se iau măsurile despre care se vorbește, toți angajații din sistem vor fi grav afectați. Și nu e vorba doar de bani. Se dorește creșterea normei de predare, iar noi credem că acest lucru este total iresponsabil, pentru că oamenii sunt deja supraîncărcați. Asta va aduce după sine o epuizare a cadrelor didactice și, mai mult, tinerii nu vor mai veni în sistem”, a declarat pentru Cluj24.ro președinta Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru.
Aceasta a precizat că, potrivit informațiilor, norma de predare ar urma să crească de la 18 la 24 de ore pe săptămână.
„Vor să taie indemnizația pentru cei care au titlul de doctor”
O altă problemă majoră, arată Lucia Cojocaru, este faptul că, potrivit informațiilor, va fi tăiată indemnizația de hrană. „Vor să o elimine total și ne întrebăm ce vină au, de exemplu, femeile de serviciu din unitățile de învățământ”, a spus lidera SLIPC.
Apoi, este și problema voucherelor de vacanță. De la 1.600 de lei, valoarea lor a fost redusă la 800 de lei, iar după impozitare, angajații din învățământ vor primi, practic, suma de 640 de lei net.
Dar un lucru dureros pentru cei din învățământ este tăierea indemnizației pentru titlul științific de doctor. „Asta înseamnă că salariul ar urma să scadă cu 550 de lei în valoare netă. Apoi, personalul didactic de predare este revoltat de măsura prin care cei cu statut de titular vor trebui să stea 8 ore în școală. Sunt revoltați pentru că nu sunt condiții în toate școlile. Una este norma de predare, dar apoi cadrele didactice au ore de studiu și trebuie să pregătească ziua următoare”, a precizat pentru Cluj24.ro Lucia Cojocaru.
Profesorii se pregătesc și de grevă
De asemenea, cadrele didactice sunt nemulțumite și de faptul că nu s-au asigurat sumele pentru plata drepturilor câștigate în instanțele judecătorești, fiind alocate doar fondurile pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 48/2022.
În cazul în care aceste măsuri vor fi puse în aplicare, cadrele didactice spun că vor duce protestele mai departe și vor organiza grevă de avertisment, iar apoi grevă generală.
ADMINISTRAȚIE
„Undă verde” pentru primele drumuri de legătură la centura metropolitană. Dan Tarcea: În 2026 începem lucrările efective

Consilierii municipiului Cluj-Napoca au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană. Proiectele prevăd infrastructură modernă, cu piste de biciclete, trotuare și stații de transport public.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, proiectele privind primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană, un pas important în descongestionarea traficului din zona Mănăștur și facilitarea accesului către viitoarea arteră ocolitoare a orașului.
Tarcea: „În anul 2026, sperăm să putem începe lucrările”
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că speră ca, în această vară, toate drumurile de legătură pregătite să fie supuse dezbaterii și votului în Consiliul Local. El a declarat că primele lucrări în teren ar urma să aibă loc anul viitor.
„Planul nostru este să avem în această vară toate drumurile de legătură care sunt în pregătire la dezbatere în consiliul local, pentru că este o muncă colosală depusă de proiectant. Îi felicit pentru că au găsit variantele optime pentru a putea avea aceste prime trei drumuri de legătură, urmează în perioada următoare să le avem și pe celelalte. Va trebui să stabilim, prima dată, procedurile de expropriere, iar în paralel vom merge și cu partea de proiectare, astfel încât, în anul 2026 să putem începe lucrările la aceste drumuri de legătură cu centura”, a declarat Tarcea.
Drumurile vor lega Mănășturul la centură
Proiectele vizează zona de sud a cartierului Mănăștur, conectând străzile Basarabiei, Huedinului, Mehedinți și zona Edgar Quinet – Făget cu nodul 8 al centurii.
Silviu Tegzeșiu, șeful de proiect, a subliniat complexitatea lucrărilor. Noile drumuri nu vor permite accesul vehiculelor grele, tocmai pentru a proteja cartierele și a păstra siguranța rețelei stradale.
„Drumurile asigură legătura părții de sud a cartierului Mănăștur: strada Basarabiei, strada Huedinului, Mehedinți, cu nodul 8. Aceste străzi sunt gândite pentru a descongestiona mare parte din traficul care astăzi e preluat de străzile Câmpului, Primăverii și Mehedinți. Va fi interzis accesul vehiculelor grele pe străzile respective, deoarece rețeaua colectoare de străzi, în continuare, nu permite trafic mai mare”, a arătat acesta.
Piste de biciclete, spații verzi și stații de autobuz
Noile drumuri vor include piste pentru biciclete, trotuare, spații verzi, ziduri de sprijin și drenaje pentru apa pluvială, rezolvând astfel și problemele grave de scurgere a apelor din zonă.
„Sunt străzi cu declivități mari, 10-12%, cu probleme deosebite din punct de vedere al amenajării intersecțiilor, iar prin proiectul pe care l-am propus noi, am căutat să rezolvăm următoarele probleme: să asigurăm acces facil la centură, să facem o conexiune corespunzătoare, cu pistele de biciclete care sunt prevăzute a fi dezvoltate în lungul centurii. Asta înseamnă că străzile au niște lățimi corespunzătoare: parte carosabilă de 7 metri, spațiu verde de 1,5-2 metri, piste de biciclete și trotuare pe o parte sau pe ambele părți, după caz”, a mai arătat proiectantul.
Exprorpieri consistente pentru realizarea drumurilor
Unul dintre cele mai mari obstacole în realizarea acestor drumuri de legătură îl reprezintă gradul ridicat de ocupare al terenului. Potrivit lui Silviu Tegzeșiu, peste jumătate din suprafețele necesare sunt deja construite, ceea ce a impus costuri ridicate de expropriere, calculate pe baza grilei notariale.
„Faptul că mai mult de jumătate din spațiu este deja construit, a impus valori mari de exproprieri, valori date conform grilei notarilor pe evaluări de suprafață. S-a ocupat o suprafață mult mai mare decât cea existentă în momentul de față a străzii, care are între 4 și 6 metri. Noi ajungem la o tramă stradală, pe anumite locuri, de 18 metri sau mai mare. De asemenea, am prevăzut stații de transport în comun, ziduri de sprijin și consolidări ale unor lucrări existente. S-au amenajat cât mai bine posibil intersecțiile și toate străzile care vor fi în continuare”, a explicat acesta.
Probleme cu scurgerea apei pluviale
În plus, zona vizată are probleme majore cu scurgerea apei pluviale, prin urmare, proiectanții au inclus rețele de colectare a apelor pluviale nu doar pentru străzile nou construite, ci și pentru a fi compatibile cu viitoarele extinderi ale rețelei rutiere.
„Din aceste considerente, este necesară ocuparea unor suprafețe suplimentare, realizarea unor accese și mici lucrări pentru corelarea acceselor existente cu strada și rețele de descărcare a apei pluviale corespunzătoare, atât pe străzile proiectate de noi, dar și care să poată fi preluate pe viitor și pe celelalte străzi, având în vedere că nu sunt emisari naturali în zonă și întreaga zonă are probleme de scurgere a apei pluviale”
Drumul DL22 – legătura cu Aleea Bâlea
- Amplasament: de la Nodul 8 al centurii metropolitane, înspre Cernăuți – Basarabiei – Dimitrie Gusti – Aleea Bâlea.
- Lungime traseu: 872 metri
- Suprafață carosabil nou: 8.680 mp
- Pistă de biciclete: 2.840 mp
- Spații verzi: 4.400 mp
- Stații transport în comun: 4
- Valoare totală estimată: 80.021.695 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Drumul DL23 – conexiune în cartierul Mănăștur
- Amplasament: între strada Basarabiei și intersecția cu strada Mehedinți (via Bucovina – Huedinului)
- Lungime traseu: 697 metri
- Lățime carosabilă variabilă: 6,00–7,00 metri
- Suprafață carosabil nou: 6.270 mp
- Spații verzi: 1.933 mp
- Valoare totală estimată: 28.296.916 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Drumul DL24 – în zona Edgar Quinet – Făget
- Amplasament: pe versantul stâng al Văii Popii, între pădurea Bisericii și zona Fundătura, peste str. Edgar Quinet
- Lungime traseu: 820 metri
- Suprafață carosabil nou: 8.028 mp
- Spații verzi: 2.019 mp
- Stații de transport în comun: 3
- Valoare totală estimată: 27.674.426 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Amintim că, în ședința consiliului local de vineri, a fost aprobat și Culoarul de Mobilitate Nord – care se întinde de la Podul Răsăritului și până la Podul IRA, o investiție estimată la peste 1 miliard de lei, cu TVA.

Primăria municipiului Cluj-Napoca readuce concertele de fanfară în aer liber, din luna iulie, în foișorul din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
Consilierii locali au aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, alocarea sumei de 60.000 de lei de la bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea de concerte de fanfară în Parcul Central. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică, în lunile iulie, august și septembrie 2025.
„Primăria municipiului Cluj-Napoca îşi dorește să mențină o mai veche tradiție a concertelor de fanfară din foişorul Parcului Central. Evenimentul «Concerte de Fanfară în Parcul Central» le va oferi clujenilor spectacole in aer liber, în zilele de duminică din lunile iulie, august și septembrie.
Fiind o formație alcătuită în majoritate din diverse instrumente de suflat și de percuție, Fanfara va avea un repertoriu variat, care cuprinde compoziții clasice, jazz-ragtime, polka, mazurka, valsuri sau folclor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.