ACTUALITATE
FOTO. Se devansează devansarea? Muncitorii au asfaltat de zor strada Dragalina. Au terminat și banda a doua

Cluejeni, vi se pregătește oare ceva? Strada General Dragalina din Cluj-Napoca ar putea fi gata chiar mai repede de 20 mai, ultimul termen transmis de Primăria Cluj-Napoca.
Muncitorii de la RADP Cluj-Napoca au lucrat și diminică la asfaltarea străzii Dragalina.
FOTO. Se devansează devansarea? Muncitorii au asfaltat de zor strada Dragalina. Au terminat și banda a doua
S-a lucrat și în weekend la strada Dragalina. O bandă de circulație din tronsonul care a fost spart pentru introducerea unei noi conducte de apă a fost asfaltată sâmbătă.
Duminică, muncitorii au fost din nou la treabă și au asfaltat și banda a doua. Dacă totul merge bine, strada ar putea fi deschisă mai repede de data de 20 mai.
Recent, primarul Emil Boc, a spus că traficul pe strada General Dragalina se va redeschide până în data de 20 mai, cu aproape o lună mai repede decât termenul inițial.
Sursa foto: Facebook/ Info Trafic Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Poziția oficială a producătorilor de MEDICAMENTE cu privire la Planul Național de Control al Cancerului (PNCC)

„În contextul politizării discuțiilor cu privire la Planul Național de Control al Cancerului (PNCC), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își reafirmă poziția sa echidistantă și de susținere a tuturor acțiunilor orientate exclusiv în beneficiul pacienților români.
– ARPIM susține orice variantă a unui Plan Național de Control al Cancerului, atât timp cât acesta aduce beneficii reale pentru pacienții oncologici din România și poate fi implementat cât mai rapid, pentru a aduce rezultate imediate.
– Toate recomandările și propunerile ARPIM cu privire la PNCC și ulterior la Legea medicinei personalizate au fost făcute într-un cadru instituțional (în cadrul unor grupuri de lucru de experți organizate de către autorități) și au vizat exclusiv propuneri în beneficiul pacienților români pentru un acces cât mai bun la un diagnostic precoce, la testare și la tratamente de ultimă generație.
– ARPIM susține dialogul și orientarea către soluții și credem cu tărie ca un astfel de proiect de importanță majoră pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate din România trebuie să adune cât mai multe voci de experți, să fie transpartinic și nu trebuie să fie subiect de controverse politice.
– ARPIM este un partener constant al medicilor, pacienților și autorităților pentru implementarea unui plan de combatere a Grupul de lucru de Oncologie din ARPIM a susținut elaborarea traseului pacienților cu cancer în sistemul de sănătate din România pentru 5 tumori solide și 5 cancere de sânge. De asemenea, Grupul de lucru de Oncologie al ARPIM a susținut un proiect de colaborare cu părțile interesate, care a adus împreună profesioniști din domeniul sănătății și asociații de pacienți, și susține cu analize, date relevante și activități de conștientizare elaborarea și implementarea Planului Național de Cancer. Toate aceste recomandări și date au fost publicate pe site și au fost comunicate în mod transparent tuturor părților interesate.
– În ceea ce privește medicina personalizată, ea se bazează pe identificarea profilului individual al pacientului și, implicit, pentru obținerea unui beneficiu adecvat din partea tratamentelor personalizate, pe testările (biomarkeri, mutații genetice, etc) efectuate pacienților pentru a identifica existența sau nu a țintelor de acțiune ale medicamentelor personalizate. Companiile membre ARPIM au susținut constant pacienții români și sistemul de sănătate prin acoperirea acestui tip de testări pentru cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de sân, melanomul malign, etc. Considerăm însă că, dată fiind responsabilitatea Statului Român de a asigura dreptul la sănătate și accesul la tratamente și servicii medicale, aceasta trebuie să se traducă și prin decontarea totală sau parțială a acestor testări.
La nivelul României s-au facut progrese în accesul la tratamente inovatoare și serviciile medicale. Totuși, țara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziții în clasamentul de la nivel european, în privința prevenirii, diagnosticării precoce, tratării și supraviețuirii pacienților oncologici. Potrivit datelor studiului Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT, din 46 de medicamente oncologice care au primit autorizație de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 16, timpul de acces de la autorizare și până la includerea în lista de medicamente rambursate ajungând la 991 de zile pentru pacienții români. Deoarece industria farmaceutică inovatoare din România înțelege să contribuie la sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, jumatate dintre medicamentele oncologice sus-menționate sunt disponibile pacienților români prin intermediul contractelor de tip cost-volum, în care costul terapiilor este partajat între companii și sistemul de asigurări de sănătate, o pondere importantă a acestor costuri fiind acoperită de producătorii de medicamente”, se arată în comunicatul ARPIM.
EVENIMENT
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant

Linia 8, deservită de autobuze diesel, a fost înlocuită cu o linie de troleibuze, anunță primarul Emil Boc.
„Începând cu data de 8 iunie, ca urmare a finalizării lucrărilor de extindere a rețelei de contact pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca, liniile 5 și 8 de troleibuze vor circula până la Electromontaj.
Așadar, autobuzele diesel de pe linia 8 – traseul Piața M. Viteazul – Str. T. Vuia – au fost înlocuite cu troleibuze”, a scris primarul pe pagina de Facebook.
Boc anunță că pe linia 8 vor circula troleibuze: Tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este neploluant
Acesta a mai precizat că acum tot transportul public în zona Traian Vuia – aeroport este asigurat cu mijloace de transport verzi, nepoluante
Acesta a mai anunțat că liniile 4, 5, și 8 din strada A. Vlaicu spre zona centrală circulă cu o frecvență de 5-6 minute la orele de vârf și 7-10 minute în afara acestora.
Pe sectorul de traseu de pe strada T. Vuia acoperit de liniile 5 și 8 mijloacele de transport public vor circula cu o frecvență de 7-8 minute în orele de vârf și 8-15 minute în afara orelor de vârf.
„Obiectivul orașului este acela de a asigura transport public în integralitate verde, nepoluant. În acest moment jumătate din flota de transport în comun este verde”, a mai scris primarul.

Antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, pleacă de la echipa clujeană cu un an înainte de expirarea contractului.
Petrescu va părăsi echipa la finalul acestui sezon, scrie Digi Sport.
Dan Petrescu PLEACĂ de la CFR Cluj. VEZI în ce condiții
Dan Petrescu și Ioan Varga au decis ca „despărțirea„ să fie una amiabilă, potrivit aceleiași surse. Astfel, antrenorul nu va trebui să achite 400.000 de euro, sumă prevăzută în contract, în cazul în care o parte decide să rupă acordul unilateral.
Intenția lui Dan Petrescu de a pleca de la CFR Cluj este cunoscută deja de o săptămână, după meciul cu FCU Craiova.
Antrenorul care a câștigat 5 titluri de campion cu CFR Cluj mai are un an de contract cu formația lui Neluțu Varga, dar se pare că niciuna dintre părți nu își mai dorește colaborarea.
De asemenea, potrivit presei sportive, Dan Petrescu ar urma să preia echipa Jeonbuk din Coreea de Sud.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. UPDATE. ACCIDENT lângă Leghia, în Cluj. Un autotren s-a RĂSTURNAT pe carosabil. Șoferul a MURIT

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Cluj, pe DN1-E60.
Potrivit primelor informații, un autotren s-a răsturnat pe carosabil, la intersecția cu localitatea Leghia.
Echipajele ISU Cluj intervin la accident.
UPDATE
Pompierii de la Detașamentul Huedin intervin la fața locului.
În accident a fost implicat un autotren, care este răsturnat. Din primele informații, în cabina autotrenului este încarcerat un bărbat.
„Acționăm la fața locului cu două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Victima a fost extrasă, dar prezenta leziuni incompatibile cu viața. Bărbatul avea aproximativ 50 de ani, iar autotrenul răsturnat era încărcat cu sucuri, a transmis ISU Cluj.
UPDATE 3
Conducătorul ansamblului de vehicule, în vârstă de 55 de ani, din județul Bihor, se deplasa dinspre Oradea spre Cluj-Napoca, potrivit IPJ Cluj.
Pe un sector de drum cu o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, acesta ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ansamblul de vehicule lovind un stâlp, iar ulterior un cap de pod și un al doilea stâlp.
Din nefericire, echipajul medical prezent la fața locului a declarat decesul acestuia.
Foto: ISU Cluj