Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” Cluj-Napoca devine Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum”

Publicat


spectrum

Primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca se deschide anul acesta. Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” devine Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” care promite să fie un nou reper în educația de excelență oferită de rețeaua ”Lumina Instituții de Învățământ”.

Cu o experiență de peste 30 de ani în România, Lumina își extinde acum oferta educațională din Cluj-Napoca pentru a pregăti elevii până la nivelul studiilor universitare.

Inaugurată în 2010, Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” din Cluj-Napoca a adunat peste 200 de medalii câștigate de elevii săi la competițiișiolimpiadeinternaționaleșipeste 300 de premii la olimpiadele naționale. Școala pregătește și înscrie anual candidați pentru a susține calificările Cambridge English în cadrul programului Advantage, coordonat de British Council.

Două profiluri

spectrum

În noua unitate școlară vor funcționa două profiluri principale, respectând prevederile din curricula națională.

 • Profil Real-Matematică-Informatică
 • Profil Uman-Filologie

Numărul maxim de elevi din fiecare clasă este 20, tocmai pentru a face posibilă desfăşurarea activităţilor într-un mediu familial şi sigur, cu atenţie deosebită pentru fiecare elev în parte.

Inovație și tehnologie

Unul dintre atuurile Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” este accesul la tehnologie de avangardă. Elevii au acces la laboratoare moderne, inclusive un Smart Lab, clase VR, tablete, PC-uri, imprimante 3D și o fermă sintetică Flex Farm. De asemenea, elevii au oportunitatea să programeze roboți pentru diverse activități, dezvoltând abilități practice și teoretice.

Hasan Colak, managerul Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum”: ”Dorim să creștem cetățeni activi, responsabili și conștienți de cerințele secolului XXI. De aceea, observăm și respectăm particularitățile fiecăruia și acționăm astfel încât acestea să fie corelate cu realitatea societății în care trăim, dar și pentru a încuraja ințiativele îndrăznețe”.

Valorile fundamentale și formarea caracterului

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum”va fi prima scoală din Europa acreditată de National Schools of Character.

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” pune un accent deosebit pe dezvoltarea socio-emoțională a elevilor. Tocmai de aceea, educația oferită este bazată pe șase valori esențiale: curaj, acceptare, respect, integritate, naturalețe și generozitate. Aceste valori sunt integrate în toate aspectele procesului educațional și contribuie la formarea caracterului elevilor.

În plus, liceul este în process avansat de calificare pentru brevetul oferit de National Schools of Character, celebrul program din Statele Unite care promovează dezvoltarea caracterului în școli. Spectrum va fi prima școală din Europa care implementează acest program ce presupune asumarea unor standard riguroase. Cu ajutorul lor, profesorii au uneltele necesare pentru a consolida caractere și dezvolta în elevi, dincolo de cunoștințe, valori importante care să îi ghideze în viață.

Consiliere în carieră

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” oferă și:

 • Consiliere în Carieră – echipa de consilieri ghidează elevii în identificarea intereselor și aptitudinilor lor, elaborând planuri de carieră personalizate.
 • Testare PASS și CAT4 – evaluări pentru a înțelege nevoile individuale ale elevilor și a le oferi suportul necesar pentru a-și atinge potențialul maxim.

Cele 17 misiuni ONU: Copiii care vor găsi soluții pentru provocările viitorului

Prin utilizarea tehnologiei de vârf și prin programe care încurajează dezvoltarea emoțională și socială, Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” se angajează să cultive caractere puternice și să educe elevi pregătiți și motivați să contribuie la construirea unui viitor mai bun. Ei sunt încurajați să abordeze practice una dintre cele 17 provocări umanitare majore ale zilelor noastre, identificate de ONU.

Magdalena Ionel, coordonator educațional, Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum”din Cluj-Napoca: “Ne propunem să formăm viitorii lideri și inovatori ai societății, pregătind copiii printr-o educație axată pe inovație, tehnologie și dezvoltare personală.

La Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum”, creăm un mediu sigur din punct de vedere psihologic care le permite elevilor să fie conectați atât la tehnologia actuală, cât și la problemele reale cu care ne confruntăm. Ne dorim ca elevii noștri să fie mental prezenți și atenți la provocările lumii actuale.

Programele noastre se aliniază celor 17 obiective ale ONU, printre care eradicarea sărăciei și a foametei, promovarea sănătății și a bunăstării generale, asigurarea unui învățământ de calitate și accesul la apă curată.

Prin aceste eforturi, ne propunem să educăm copiii pentru a fi pregătiţi să rezolve provocările viitorului şi să contribuie la o societate mai bună”

Curriculum și burse

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” urmează curricula națională,centrată pe nevoile elevilor, cu accent pe tehnologie și inovație.

Primii 10 elevi înscriși în fiecare clasă vor beneficia de o reducere de 10% pentru anul 2024-2025. De asemenea, vor fi disponibile și burse de merit pentru elevii cu performanțe academic remarcabile.

Puncte forte ale programului educațional din cadrul Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum”

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” se distinge printr-o serie de programe și inițiative care susțin excelența academic și dezvoltarea personală:

 • Learning Support: Suport individualizat pentru elevi pentru a atinge potențialul maxim.
 • ”Spectrum”Expertum: Programe de excelență academică.
 • Competiția First Step: Propune să dezvolte abilitățile elevilor în cercetare, comunicare, prezentare, gestionarea timpului, colaborare și creativitate.
 • Conferința Cyber Heroes: Securitate cibernetică.
 • FestivalulArmonia: Pentru copii și tineret.
 • PASS: Evaluarea socio-emoțională și support personalizat.
 • CAT4: Testarea abilităților cognitive pentru a înțelege și dezvolta potențialul fiecărui elev.
 • Character Education: Program de educație a caracterului.
 • Career Counseling: Consiliere profesională și orientare în carieră.
 • Well-being: Promovarea sănătății și bunăstării.
 • Project-Based Learning: Învățare bazată pe proiecte.

Comunitate pentru elevi

Misiunea Liceului Internațional de Informatică „Spectrum” din Cluj-Napoca este să fie mai mult decât o școală – o comunitate unde copiii să fie pregătiți pentru provocările viitorului.

”Lumina Instituții de Învățământ este cel mai mare grup educațional privat din România, cu un număr de peste 5000 de elevi din peste 40 țări, dintre care 85% români și 14% străini, cu peste 450 de cadre didactice și peste 3000 de elevi absolvenți.

Tuturor elevilor le sunt asigurate cele mai înalte standarde de educație prin dotarea școlilor cu laboratoare și săli de clasă modern și complet utilate, ateliere de artă, săli de sport și festivități.

Până în prezent, peste 3000 de elevi au absolvit cursurile unei școli Lumina, majoritatea alegând să își continue studiile la universități de prestigiu din străinătate, unde au fost acceptați cu burse: Harvard, MIT, Stanford, Princeton, Yale, Caltech, Oxford, Cambridge, Manchester, UCL, Imperial College, Jacobs University, Hague University etc.

Mulți dintre ei s-au întors în țară și au devenit antreprenori sau au ales să lucreze în IT, servicii bancare, la firme naționale sau internaționale renumite.

”Lumina Instituții de Învățământ” împlinește anul acesta 30 de ani de activitate în România.

cluj.spectrum.ro/Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Merită văzut împreună! Trăiește emoția competiției și vino în Iulius Mall Cluj pentru a susține NAȚIONALA României la Euro 2024

Publicat

iulius mall

Euro 2024 se vede în Iulius Mall Cluj! Fanii „sportului rege”, dar și pasionații de experiențe unice sunt așteptați pe terasa food court-ului să vadă meciurile din cadrul Euro 2024 şi să susţină echipa României. Iulius Mall  a pregătit o zonă specială, în aer liber, de unde poți viziona performanțele echipelor, trăind cu intensitate fiecare moment. Ai șansa să câștigi surprize pregătite special pentru tine.

O lună întreagă plină de spectacolul fotbalului, de distracție și adrenalină, chiar pe terasa food court-ului Iulius Mall, în fața unui ecran gigant, care va surprinde jucătorii în acțiune și cele mai captivante „faze” ale meciurilor. Începând de vineri, 14 iunie, și până duminică, 14 iulie, terasa Iulius Mall este animată de bucuria fotbalului și de emoția competiției. Îți va face plăcere să stai aici, pentru că vei avea parte de big beans-uri, răcoritoare și snack-uri, totul pentru completarea unei atmosfere demne de Euro 2024. În caz de vreme nefavorabilă, meciurile vor fi difuzate în food court.

meciuri

Merită văzut împreună! Trăiește emoția competiției și vino în Iulius Mall Cluj pentru a susține NAȚIONALA României la Euro 2024

Ca să intri în atmosfera meciului, ți-am pregătit o și o competiție de foosball, în zilele de 14, 17, 22, 26 iunie și 5, 6, 9, 10, 14 iulie. Dacă faci cumpărături de minimum 30 de lei, prin cumularea a cel mult două bonuri, de la operatorii din food court, poți să participi și tu la o partidă de foosball. Regulile sunt simple: se formează două echipe, de câte patru persoane, iar câștigătorii primesc câte un voucher, la unul din operatorii: Sweet Caffe, Noodle Pack, Lemnul Verde, Spartan sau Cartofisserie, în limita stocului disponibil. Durata unui meci de foosball este de aproximativ 5 minute. Regulamentul campaniei este disponibil online pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Iar pentru a te convinge că „merită văzut împreună”, accesează filmulețul postat de Iulius Mall! Fii pregătit pentru o atmosferă plină de emoții și vino să îți susții echipa preferată la Euro 2024! Partenerul principal al evenimentului este: Coca Cola,  iar sponsorii evenimentului sunt Takis, Hisense, Gorenje si Sweet Caffe.

Citește mai departe

POLITICA

Adrian Axinia (AUR): Se pregătește o FRAUDĂ masivă la prezidențiale

Publicat

adrian axinia

Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale.

„România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun acest lucru în contextul alegerilor din 9 iunie, când PSD și PNL nu s-au mulțumit doar cu comasarea alegerilor, ci efectiv au furat. Gândiți-vă că avem aproape 500 de mii de voturi anulate la alegerile europarlamentare, multe dintre ele cu ștampila AUR, urmează 230 de mii de voturi nule în cazul primarilor și 280 de mii în cazul consiliilor locale”, a declarat Adrian Axinia.

Adrian Axinia (AUR): Se pregătește o FRAUDĂ masivă la prezidențiale

Deputatul AUR consideră că ceea ce se întâmplă acum este o perdea de fum și se pregătește o nouă fraudă masivă la alegerile prezidențiale.

„Este foarte grav ce se întâmplă în România. Suntem la Bruxelles. Sperăm să distrugem această tăcere asurzitoare a instituțiilor care vin în verificări din când în când în România. Nimeni nu spune nimic, noi credem că este o perdea de fum și se pregătește, de fapt a fost o repetiție cu public, și se pregătește o nouă fraudă masivă la alegerile prezidențiale. Dăm un semnal clar românilor că trebuie să fie foarte atenți și să nu se lase păcăliți, să iasă la vot și să nu se mai repete această fraudă în cazul alegerilor prezidențiale”, a adăugat Adrian Axinia.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc, după ploaia torențială din Cluj-Napoca: Sunt 2 alunecări de teren, pe strada Uliului și pe strada Govora

Publicat

De

alunecari

Primarul Emil Boc s-a aflat, joi seara, pe străzile inundate ale municipiului Cluj-Napoca și a făcut un bilanț al situației, edilul spunând că au fost niște inundații cum nu au fost în ultimii ani.

”Până acum nu avem probleme legate de punerea în pericol a vieților oamenilor. Sunt câteva proprietăți afectate cu subsoluri inundate, cam 10 cazuri sesizate la ISU și la Primărie din diverse zone ale orașului, din Dâmbul Rotund sau de pe Iuliu Maniu sau Câmpului.

Sunt două alunecări de teren, una pe strada Uliului fără a periclita case sau proprietăți și una pe strada Govora, sub cimitirul din Mănăștur. Nu există riscul ca vreo proprietate să fie afectată, nici mormintele din cimitir nu sunt afectate. Strada este parțial afectată.

Se consolidează zona

Suntem aici pentru a lua cele mai rapide decizii, marcăm zona, pentru a delimita partea unde este alunecarea de teren, iar vineri dimineață se va interveni pentru a readuce strada circulației și consolidarea zonei”, a spus Boc, aflat pe teren împreună cu viceprimarul Dan Tarcea, reprezentanți ai ISU și Poliției Locale.

Acesta a precizat că au mai fost inundații în diverse intersecții din oraș, dar apele încep să se retragă.

”Avem și câțiva copaci căzuți, lipsește un canal pe strada Observatorului. Sperăm să nu mai plouă în această noapte”, a precizat primarul Clujului.

 

Bilanțul ISU Cluj

”Începând cu ora 20.00 dispeceratul ISU Cluj a răspuns la peste 160 de solicitări transmise prin numărul unic de urgente 112 privind efectele fenomenelor meteo, majoritatea fiind situații în care apa s-a acumulat în cantități reduse, iar după oprirea precipitațiilor s-a retras de la sine.
Totodată, pentru alertarea populației a fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert privind fenomenele meteorolgice cod portocaliu către unitățile administrativ teritoriale Cluj-Napoca, Baciu, Chinteni, Floresti, Apahida și Jucu.

Copaci căzuți, mașini avariate

Echipajele ISU Cluj au acționat pentru evacuarea apei acumulate în 9 subsoluri și 12 imobile, precum și la o alunecare de teren în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Sânicoara și Baciu. Totodată, s-a acționat pentru îndepărtarea 9 arbori doborâți de vânt, care au avariat 8 autoturisme.

Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cod portocaliu au acționat 10 autospeciale, cu 7 motopompe și 34 de subofițeri din toate subunitățile de intervenție ale ISU Cluj”, arată ISU.

De asemenea, în sprijinul echipajelor de pompieri au acționat forțe și mijloace ale Poliției Locale, companiei de apă, furnizorului de energie electrică și asociația Cert Transilvania.

alunecari

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. „Armenii, prietenii mei”: Lansare de carte la Cluj-Napoca a autorului Karen Sebesi

Publicat

armenii prietenii mei karen

Lansarea cărții „Armenii, prietenii mei” de Karen Sebesi a avut loc joi seară la Muzeul de Artă din Cluj, în cadrul festivalului ROCADE.

La eveniment au participat, printre alții, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România și președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România, și Mircea Arman, directorul revistei „Tribuna” din Cluj.

Prezentarea cărții a inclus detalii despre colaborările semnificative, precum prefața semnată de Varujan Vosganian și conceptul de copertă realizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale de către Varujan Pambuccian.

armenii prietenii mei

Evenimentul a fost marcat de prezentarea cărții de către autor, care a povestit despre inspirația și drumul său în realizarea acestei scrieri.

Karen Sebesi a dezvăluit că ideea cărții a luat naștere în urma unei discuții provocatoare cu un prieten jurnalist, care inițial l-a descurajat să exploreze cultura și istoria armeană.

Conexiuni cu oameni

Determinat, însă, să aducă lumină asupra acestui subiect, autorul a căutat experți și martori, adunând mărturii și informații esențiale pentru cartea sa. Astfel, Sebeși și-a construit conexiuni esențiale cu oameni care aveau povești de spus, reușind să adune toate aceste informații și să le aștearnă într-un volum.

În plus, „Armenii, prietenii mei” nu doar că adună poveștile și mărturiile unor personalități, ci include și contribuții variate precum poeme, convorbiri și fragmente de jurnale de călătorie ale unor autori români renumiți despre prietenii lor armeni.

La finalul evenimentului, Sebesi a subliniat importanța continuării acestei lucrări prin viitoare ediții adăugate, în lumina interesului considerabil manifestat de public pentru acest subiect.

Ediție adăugită

„Vă promit și îmi promit că voi merge mai departe cu o ediție adăugită.

Foarte multă lume este interesată de acest subiect, regăsindu-se multe nume de sportivi, cântăreți, oameni de cultură armeni despre care nu se prea știa”, a conchis Karen Sebesi.

Tot în cadrul aceluiași festival, de la ora 13:00, Varujan Vosganian a susținut o conferință publică intitulată „Cultura sub presiune”, în care a discutat despre provocările și transformările culturale contemporane.

Daria Mustea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax