Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

FOTO. Satul clujean unde oamenii se roagă în același loc ca strămoșii lor acum 250 de ani

Publicat


olympus digital camera

Oamenii din satul Pruneni, din comuna Aluniș, județul Cluj, nu au ridicat o biserică nouă din zid, încăpătoare, ci merg la slujbe și se roagă în vechiul lăcaș de lemn construit acum mai bine de 250 de ani. Bisrica este unul dintre monumentele istorice religioase din zona Dealurilor Clujului și servește cu prisosință comunitatea, care nu mai numără azi mai mult de 40 de suflete.

Pruneni este unul dintre puținele exemple de sate clujene unde oamenii se roagă în același loc ca strămoșii lor, adică în biserica de lemn cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.

olympus digital camera

Satul clujean unde oamenii se roagă în același loc ca strămoșii lor acum 250 de ani

Nu s-au păstrat date exacte despre acest edificiu, care a fost ridicat, probabil, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Tradiția orală, transmisă peste generații, amintește, însă, numele a trei familii: Pop, Roman și Mureșan, care ar fi fost ctitorii principali, arată specialițtii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Interiorul a fost decorat cu pictură spre sfârșitul secolului respectiv, sau poate începutul celui următor, din ansamblul inițial păstrându-se doar unele fragmente, în absida altarului și pronaos.

Modestă în dimensiuni și înfățișare, biserica este rezultatul efortului unei comunități la fel de mici, care, în prezent, numără cel mult 40 de locuitori.

olympus digital camera

Reușește, totuși, prin câteva particularități pe care nu le-a pierdut, să amintească de perioada când edificiul era o mândrie pentru sătenii care se adunau la rugăciune: câteva cuie de lemn originale, baza coifului sub formă de bulb a turnului clopotniță, absida de formă trapezoidală, frumoasele console de sub streașină, sau ușile împărătești, elaborat lucrate.

Biserica este construită din cununi de stejar

„Biserica, de mici dimensiuni, este construită din cununi de stejar, îmbinate în cheotoare tip coadă de rândunică. Tradiția orală spune că stejarii au fost aduși din pădurea care exista odinioară în apropierea satului.

Pe lângă absida deja menționată, planul cuprinde pronaosul și naosul rectangulare, alături de un pridvor, adăugat ulterior laturii de sud. Turnul clopotniță, ridicat peste pronaos, are aspect clasic, cu un mic bulb la baza coifului, peste care se înalță o fleșă zveltă, ascuțită, și o galerie deschisă.

Citește și: GALERIE FOTO. „Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani

Decorul sculptat se concentrează în câteva puncte. Ancadramentul uşii de intrare este decorat cu motivul rozetei, la baza ușorilor. Stâlpii pridvorului au primit un frumos profil clasic. Se remarcă bârnele din jumătatea superioară a pereților, care ies în afara liniei acestora, tăiate descrescător sub forma unor aripi”, arată specialiștii CJCPCT Cluj.

Picturile interioare, adevărate opere de artă

Deși posibilitățile financiare ale comunității erau reduse, lăcașul a primit pictură interioară, demers artistic care, precum se știe, era costisitor. La Pruneni, acesta a fost realizat cândva la finalul secolului al XVIII-lea, de un pictor a cărui identitate ne rămâne necunoscută.

olympus digital camera

Specialiștii clujeni mai arată că se păstrează fragmente de pictură murală în absida altarului, dintre care se remarcă un Sfânt Nicolae, în timp ce în naos se mai pot observa portrete de mucenici şi elemente decorative.
Iconostasul, care a suferit repictări, prezintă un număr de 8 icoane prăznicar, pictate în primul registru, deasupra intrării în altar, încadrate între colonete sculptate și aurite.

În condiții mai acceptabile s-a păstrat pictura pronaosului, unde, alături de personajele feminine care compun Pilda Fecioarelor, a fost reprezentată și moartea, sub forma unui personaj negru, recognoscibilă după coasa pe care o ține în mână. Tavanul pronaosului s-a așternut decor cu motive vegetale.

olympus digital camera

„Cromatica folosită de muralistul care a lucrat la Pruneni este dominată de roșu corai și verde, pictorul insistând pe detaliile decorative ale veșmintelor, în timp ce figurile sunt plăcute, nu severe, cu accent pus pe ochii mari, arcuiți.

La exterior, în stânga intrării sudice, se mai distinge forma unui arhanghel ce străjuia odinioară intrarea.
Colonetele iconostasului și uşile împărăteşti, sculptate și acoperite cu vopsea aurie, vor să dea interiorului o notă de somptuozitate.

Ultimele sunt bogat ornamentate cu decor vegetal traforat, format din doi lei afrontaţi, prezentaţi la baza uşilor, vrejuri vegetale și viţă de vie, ce încadrează șase medalioane, compoziție încheiată în partea de sus cu o acvilă bicefală, ţinând în cioc câte un şarpe. În medalioane, câte trei pe fiecare canat, s-a pictat Bunavestire, respectiv cei patru evanghelişti”, au mai punctat specialiștii clujeni.

olympus digital camera

Icoane de la începutul secolului XIX mai pot fi văzute în biserica din Pruneni

O parte din vechile cărți liturgice din biserică, datând din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au fost aduse la Cluj, în urmă cu 40 de ani.

În schimb, pe tâmpla de lemn sunt expuse și acum două icoane pe sticlă de tip niculean, ambele înfățișând-o pe Sfânta Paraschiva, databile la început de secol XIX. În ambele cazuri, sfânta este pictată în bust, încoronată, cu o cruce mare într-o mână și o ramură în cealaltă. Nu lipsesc „rujii”, atât de caracteristici picturii din acest centru.

olympus digital camera

Biserica din Pruneni este o filie a Parohiei Ortodoxe din Aluniș, preotul reușind să obțină sprijin pentru schimbarea șindrilei în 2013. Edificiul are însă nevoie de o intervenție generală, începând cu baza de piatră și continuând cu interiorul.

Proiectul „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj” este derulat de CJCPCT Cluj împreună cu Radio Renașterea.

Foto: CJCPCT Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Telescu Emilia

    februarie 20, 2023 la 1:10 pm

    Informatii inexacte.
    Comunitatea actuală numara 9 oameni, la Biserica s-a schimbat acoperișul, pridvorul și temelia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. PNL Cluj, la startul campaniei electorale. Boc: Nu schimbi calul când urci dealul

Publicat

PNL Cluj dă, vineri, startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. 

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca au ținut să marcheze acest eveniment liderii liberali clujeni și candidații în alegeri, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris Braille

Publicat

De

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj - Napoca

Câțiva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca au realizat obiecte de artă care vor fi scoase la licitație pentru o strângere de fonduri.

Evenimentul, care are loc sâmbătă, 11 mai, este unul caritabil, iar clujenii pot cumpăra creațiile elevilor și să îi ajute astfel să doteze liceul cu mașini de scris speciale.

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris Braille

Cei care vor participa la evenimentul de la N1 studio vor avea parte și de alte experiențe.

Elevii care au creat obiectele de artă scoase la licitație vor să strângă fonduri pentru a dota liceul cu 6 mașini de scris Braille Tatrapoint Standard.

Copiii au nevoie de 10.000 de euro

Pentru asta, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca are nevoie de 10.000 de euro, iar până în prezent a fost strânsă suma de 1.000 de euro.

Aceste mașini de scris speciale vor contribui la îmbunătățirea experienței educaționale și la facilitarea integrării elevilor în societate.

Aparatele sunt esențiale pentru autonomia și independența persoanelor cu deficiențe de vedere, permițându-le să scrie texte, scrisori și chiar să formuleze documente mai complexe, cum ar fi lucrări de licență sau teze de doctorat.

În urma achiziției, de acestea vor beneficia cel puțin următoarele 5 generații de elevi, adică în jur de 800 de elevi.

Ședințe foto gratuite, artă vizuală și degustări de produse locale

Cei interesați să participe la acest eveniment și vor să ajute, vor avea oportunitatea de a se bucura de experiența artei vizuale, dar și de a socializa cu elevii care au lucrat manual obiectele scoase la licitație.

Mai mult, vor avea parte și de experianța unei ședințe foto cu fotograful Adalbert Dohotariu și vor putea degusta produse culinare deosebite oferite de sponsori locali.

Elevii cu deficiențe de vedere sunt sprijiniți în acest demers de Clubul Rotaract Cluj-Napoca Gemina, unul dintre cele mai tinere cluburi Rotaract din oraș, care este organizatorul evenimentului.

Acesta are loc sâmbătă, 11 mai, între orele 14.00 și 20.00, într-un studio foto plin de creativitate și inspirație, situat Calea Dorobanților, nr. 107.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. A început campania electorală. Doar 10 locuri speciale de afișaj au fost amenajate la Cluj-Napoca

Publicat

De

Vineri, 10 mai, a început campania electorală. În acest an, în 9 iunie, vor avea loc alegeri locale și pentru Parlamentul European.

Deși sunt, practic, două rânduri de alegeri, Primăria Cluj-Napoca a amenajat doar 10 puncte pentru afișajul electoral.

A început campania electorală. Doar 10 locuri speciale de afișaj au fost amenajate la Cluj-Napoca

Astfel, la Cluj-Napoca, locurile de afișaj electoral stabilite pentru scrutinul din 9 iunie 2024 sunt următoarele:

  • P-ța Mihai Viteazul (pe aleea din fața monumentului închinat domnitorului Mihai Viteazul);
  • B-dul Eroilor în zona monumentului închinat memorandiștilor înspre b-dul Eroilor);
  • Str. Alexandru Vaida Voevod ( în zona staţiei C.T.P din fața centrului comercial Iulius Mall– sensul de coborăre înspre cart. Mărăști);
  • B-dul 21 Decembrie 1989 ( staţia C.T.P.- vis a vis de piaţa agroalimentară Mărăşti, sensul de coborâre înspre centru );
  • P-ța 1 Mai (în zona stației C.T.P. (în triunghiul delimitat prin balizele de semnalizare);

  • P-ța Gării- str. Căii Ferate ( în zona pietonală dinspre str. Craiovei );
  • Splaiul Independenței ( în stația de tramvai, sensul de coborâre înspre centru, în zona Salii polivalente ”BT Arena” );
  • Str. Primăverii ( în zona parchingului și a fântânii arteziene );
  • Strada L. Pasteur nr 60 ( pe platforma din preajma sediului instituției din cartierul Zorilor);
  • Str. Observatorului ( pe platoul betonat situat între imobilele de la numerele poștale 107 și 109) .

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de motocicliști din Ardeal, așteptați la Festivalul Plăcintelor din Văleni, comuna Călățele, la o serbare câmpenească

Publicat

De

motocicliști

Cu ocazia împlinirii a 7000 membri pe grupul asociației Comunitatea Moto Cluj, sute de motociclisti din zona Ardeal, sunt invitați, sâmbătă și duminică la serbarea câmpenească ”La plăcinte înainte” din satul Văleni, comuna Călățele.

”Fiecare motociclist, dar și pasagerii sosiți pe motoare vor fi primiți cu plăcintă caldă, din partea organizatorilor, la locul de destinație.

Fiecare motociclist si pasager ajuns în formație la Văleni, pe lângă un lemn pentru cric, va primi un ticket in baza căruia va primi două plăcinte”, arată organizatorii.

De asemenea stikere gratuite vor fi puse la dispoziția participanților, iar tricouri și alte câteva accesorii personalizate cu sigla asociatei vor fi disponibile în limita stocului.

Locul de întâlnire

Motocicliștii se vor întâlni sambata ora 12:00, cu plinul facut, in parcarea de la Zazen, langa sensul giratoriu Cora, după care vor porni în formație până în satul Văleni, comuna Călățele.

Ca si la celelalte evenimente CMC, serbarea câmpenească este family and pet friendly, astfel încât motocicliștii pot participa împreună cu prietenii, familia cu copiii si animalele de companie, accesul fiind gratuit si pentru ei.

Pe lângă plăcinte si mancare foarte bună, participanții la eveniment pot lua parte la activități precum călărie, muzică live, DJ și formații, teste motociclete, expozitie de motociclete, ceaun.

Pe scenă vor urca Desperado, Take Five Band, Joy, Tebel Yell și alte trupe.

Premiu pentru cea mai frumoasă motocicletă

Fetele satului vor alege cea mai frumoasă motocicleta si o vor premia.

Serbarea câmpenească ”La plăcinte înainte” este organizată de către Timo Moto Verificari, Asociația Comunitatea Moto Cluj și Placintaria Stan si Bran.

De menționat că sâmbătă și duminică are loc la Văleni Festivalul Plăcintei, iar duminică vor avea loc concerte de muzică populară, un concurs de plăcinte cu cele mai în vârstă plăcintărese din zonă, dar și plimbări cu șareta.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax