CULTURA
GALERIE FOTO. „Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani
Biserica din lemn care străjuiește satul Păniceni, de pe colina unde a fost ridicat în urmă cu 300 de ani, este una devărat monument religios. Prin detaliile de arhitectură și decor sculptat, prin operele lăsate în interior de doi dintre cei mai talentați pictori muraliști și iconari ai vremii, prin patrimoniul său, biserica de lemn din Păniceni se numără printre cele mai valoroase monumente religioase clujene de acest tip.
Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost construit în 1730, pe cheltuiala întregului sat, pentru a înlocui un edificiu mai vechi, care nu mai corespundea nevoilor comunității sau se deteriorase, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Ca mulți alții, sătenii și-au ridicat biserica pe coama unui deal, în cel mai înalt loc din sat, fiind astfel vizibilă de la depărtare.
„Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani
Sătenii au folosit bârne de stejar, pe care le-au îmbinat în cheotoare dreaptă și coadă de rândunică. Pronaosul și naosul sunt înscrise într-un dreptunghi unitar, care se prelungește la răsărit cu un altar pentagonal, cu pereții retrași.
„Pe latura de sud a fost adăugat un pridvor la o data ulterioară, probabil cu ocazia unei restaurări. De pe grinzile pronaosului tăvănit se ridică stâlpii turnului clopotniță, care dă un aspect decorativ întregii construcții, prin detaliile sale. Astfel, baza pătrată, scundă, are o galerie cu parapet în rezalit și arcade semicirculare. Lemnul scândurilor parapetului și a contrafișelor arcadelor a fost decorate cu diverse motive.
Coiful, octogonal, este însoțit de patru turnulețe de tip fială, evidențiind, din nou, influența arhitecturii gotice asupra celei de lemn. Sistemul de boltire și acoperire este cel tradițional.
După ce privirea este atrasă, în timpul urcușului, de liniile întregii construcții, odată ajunși în fața pridvorului, remarcăm stâlpii pridvorului și parapetul, decorate cu modele sculptate sau traforate. Apoi, ne întâmpină ancadramentul ușii de acces în interior, realizat din bârne late de stejar, pe care au fost așternute, prin cioplire, șiruri de funii răsucite, alături de rozete și cruci”, arată specialiștii clujeni.
Inscripția pictorului muralist Dimitrie Ispas
Un alt element prețios este inscripția lăsată pe spatele tâmplei de cunoscutul pictor muralist Dimitrie Ispas din Gilău, care zăbovește în 1808-1809 aici pentru a împodobi interiorul cu pictură murală:
,,Slavă, cinste şi închinăciune lui Dumnezeu celui blagoslovit şi Sf. Troiţă…şi s-au zugrăvit această S. Biserică în 1809 în zilele Preaînălţatului Franciscus al Doilea şi fiind protopop Pop Ioan de la Mănăşturul de Sus şi fiind preotul satului popa Luca Teotelecan şi fiul său Ioan, curatori, ficuratori: Birtic Mihai… fiind Badiu Vila, Păcala Mihai, Dinea Ioan, Dan Blaga, Dinea Urs, sfatul Badiu Mihai şi s-au zugrăvit pe cheltuiala a tot satul prin mâna mea smeritul zugrav Dimitrie Ispas şi Stefan şi Ioan şi noi ne rugăm de iertăciune la preot şi a sătenilor la toţi că de va fi greşit ceva să facă bine să ierte ca Şi pe dânşii, să-i ierte Milostivul Dumnezau. Amin Diacul am fost Pop Dumitru”.
„Aflăm, așadar, că a avut două ajutoare, pe Ștefan și Ioan, și cum costurile pictării au fost suportate de întreaga comunitate”, potrivit CJCPCT, Cluj.
Ansamblul de pictură de la Păniceni nu este cel mai reprezentativ dintre operele lui Dimitrie Ispas, nici cel mai bine păstrat. Partea inferioară a pereților a fost placată, însă se mai păstrează fragmente în toate cele trei încăperi. Ispas a folosit programul iconografic pe care îl regăsim și în alte biserici unde a lucrat.
În absida altarului se mai întrezăresc Sfânta Treime, pe boltă, și sfinți ierarhi, pe pereți. În naos, regăsim scene din viața Mântuitorului, pe boltă, în timp ce, pe luneta peretelui vestic, Ispas rămâne fidel obiceiului de a-i reprezenta pe Adam și Eva. În pronaos, cei trei au pictat obișnuita Pildă a Fecioarelor, alături de sfinte mucenițe.
Pictura se păstrează cel mai bine pe iconostas, unde, sub stratul înnegrit depus în timp, mai putem ghici culorile vii, folosite în cele trei registre clasice: Apostolii, în casete dreptunghiulare, Proorocii, în medalioane și o Răstignire.
Iconostasul are numai două intrări, ușile împărătești fiind montate în golul din partea dreaptă. Ele sunt nesemnate, datând, probabil, din a doua jumătate a secolul al XVIII-lea, când au fost pictate icoanele împărătești.
Decorul sculptat a fost eliminat aproape în întregime, pentru a pune a face loc exprimării prin pictură. Pe cele două canaturi sunt pictate fiecare din cele două personaje ale Buneivestiri, într-un stil considerat de cercetători ca fiind post bizantin, penelul părând să aparțină unui artist cu experiență,
care folosește o cromatică caldă, de roșu oranj, gri și ocru.
Icoane care datează din anul 1774
Din patrimoniul vechiului lăcaș s-au păstrat în biserica de zid două din icoanele împărătești, cu temele Maica Domnului cu Pruncul și Deisis. Se crede că au fost semnate în 1774 de cunoscutul și talentatul Simion Silaghi, care era activ în zonă în această perioadă.
O altă icoană valoroasă, rămasă de la lăcașul anterior, ar fi fost pictată în secolul al XVI-lea de un pictor rămas anonim, format, în opinia academicianului Marius Porumb, într-un centru de pictură din Moldova. O altă icoană care-i poartă stilul a aparținut monumentului de lemn din Nadășu, astăzi putând fi admirată în muzeul Mitropoliei Ortodoxe din Cluj-Napoca. Ambele ilustrează Adormirea Maicii Domnului și sunt foarte asemănătoare în compozițiile complexe și în cromatica variată.
Patrimoniul este completat cu o altă icoană, o Maica Domnului de tip Hodighitria, aparținând stilistic secolului al XVII-lea.
În vara acestui an se va înlocui șindrila uzată, ca primă măsură de întreținere a edificiului și, implicit, a fragmentelor din stratul de pictură. Prin toate elementele valoroase care îl definesc, monumentul istoric de lemn din Păniceni merită toată grija și atenția, care, speră pecialiștii de la CJCPCT Cluj că se vor concretiza într-o restaurare de ansamblu.
Proiectul „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj” este derulat de CJCPCT Cluj împreună cu Radio Renașterea.
Foto: CJCPCT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, miercuri, la un accident rutier petrecut la ieșire din Huedin, spre Șaula.
”În accident au fost implicate trei autoturisme. Două dintre acestea au fost găsite în afara părții carosabile, iar unul era răsturnat. Din fericire, în urma evenimentului au rezultat numai pagube materiale.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, au spus reprezentanții ISU Cluj.
Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în județul Cluj, în comunele Geaca și Mociu, iar medicii veterinari au intervenit și dispus uciderea a 24 de porci.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, miercuri, pentru Cluj24, că la Mociu au fost omorâți 22 de porci și la Geaca alți 2.
”La Mociu a fost descoperit focarul într-o gospodărie din satul Zorenii de Vale. iar la Geaca într-o altă gospodărie. S-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere de 3, respectiv 10 km, și va urma recensământul porcilor din zonă”, a spus Pivariu.
Acesta a precizat că s-ar putea ca proprietarii animalelor care au fost ucise să nu primească despăgubiri, în condițiile în care oamenii nu respectă condițiile de bio-securitate.
Pesta porcină nu are leac
Pesta porcină africană este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, fiind diagnosticată la porcii domestici din Africa și porcii sălbatici și domestici din Europa, America Centrală și de Sud, Asia.
Virusul poate produce mortalitate foarte mare și omoară porci de toate vârstele. Nici un tratament nu este posibil și admisibil, astfel că porcii afectați trebuie sacrificați, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiții de maximă siguranță, pentru a preveni răspândirea bolii.
EDUCATIE
UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prima din România într-un clasament internațional în domeniul Medical & Health
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca figurează în prestigiosul clasament Times Higher Education World University Rankings by Subject 2025, la categoria Medicină și Sănătate, în intervalul 601-800.
”Dintr-un total de 1150 de instituții din 102 țări și teritorii incluse în clasament, universitatea noastră este prima clasată din România în domeniul Medical & Health, alături de UMF „Carol Davila” din București.
Clasamentul include 8 instituții de învățământ superior din țara noastră.
UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut cele mai bune scoruri la criteriile:
Mediul de cercetare – măsurat prin reputație, venituri și productivitate;
Perspective internaționale – incluzând cadre didactice și studenți internaționali, precum și publicarea în colaborare cu autori internaționali;
Industrie – veniturile obținute din parteneriate și brevete”, arată conducerea universității clujene.
Felicitările rectorului
Rectorul Anca Buzoianu a felicitat comunitatea academică a UMFIH pentru performanțele obținute în clasamentul THE World University Rankings by Subject 2025.
”Aceste rezultate reflectă dedicarea și excelența în cercetare, educație și colaborări internaționale”, a precizat aceasta.
ADMINISTRAȚIE
Aproape 30.000 de clujeni au cărți electronice de identitate, în cadrul programului – pilot lansat la Cluj
Consiliul Județean Cluj a anunțat că aproape 30.000 de clujeni au deja cărți electronice de identitate, în cadrul unui program – pilot lansat la Cluj în 2021.
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor (DJEP) Cluj, o analiză la zi a stadiului implementării programului pilot de eliberare a cărților electronice de identitate pentru cetățenii din întreg județul Cluj.
Astfel, nu mai puțin de 29.937 de cărți electronice de identitate au fost emise, în total, la nivelul județului Cluj, începând din data de 2 august 2021 și până în 31 decembrie 2024.
Dintre acestea, 19.950 de acte au fost emise de Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Aproape 10.000 de cărți electronice de identitate, emise de DJEP Cluj
DJEP Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a reușit eliberarea, din data de 2 august 2022, dată la care a fost inclusă în acest proiect pilot, a nu mai puțin de 9.987 de cărți electronice de identitate.
„Clujenii se pot programa online pentru obținerea de la DJEP, simplu și rapis, a unei cărți electronice de identitate. La Cluj, continuăm și în 2025 digitalizarea serviciilor publice și reducerea birocrației, venind astfel în sprijinul cetățenilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Cum te poți programa?
În cursul anului 2024, la nivelul județului Cluj au fost emise în total 12.968 de cărți electronice de identitate, din care nu mai puțin de 5.063 de cărți electronice au fost emise de către DJEP Cluj.
Reamintim faptul că, pentru a se programa, cetățenii au la dispoziție platforma web https://programare-cei.mai.gov.ro. Ulterior, aceștia se vor deplasa personal la sediul DJEP Cluj din strada Aviator Bădescu nr. 7-9, unde li se vor prelua datele biometrice și vor depune dovada achitării contravalorii actului de identitate, precum și celelalte documente prevăzute de lege.