Connect with us

CULTURA

GALERIE FOTO. „Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani

Publicat


biserica paniceni (8)

Biserica din lemn care străjuiește satul Păniceni, de pe colina unde a fost ridicat în urmă cu 300 de ani, este una devărat monument religios. Prin detaliile de arhitectură și decor sculptat, prin operele lăsate în interior de doi dintre cei mai talentați pictori muraliști și iconari ai vremii, prin patrimoniul său, biserica de lemn din Păniceni se numără printre cele mai valoroase monumente religioase clujene de acest tip.

Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost construit în 1730, pe cheltuiala întregului sat, pentru a înlocui un edificiu mai vechi, care nu mai corespundea nevoilor comunității sau se deteriorase, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Ca mulți alții, sătenii și-au ridicat biserica pe coama unui deal, în cel mai înalt loc din sat, fiind astfel vizibilă de la depărtare.

 „Comoara” din Păniceni, Cluj. Biserica din lemn de pe coama dealului, ridicată acum 300 de ani

Sătenii au folosit bârne de stejar, pe care le-au îmbinat în cheotoare dreaptă și coadă de rândunică. Pronaosul și naosul sunt înscrise într-un dreptunghi unitar, care se prelungește la răsărit cu un altar pentagonal, cu pereții retrași.

biserica paniceni (2)

„Pe latura de sud a fost adăugat un pridvor la o data ulterioară, probabil cu ocazia unei restaurări. De pe grinzile pronaosului tăvănit se ridică stâlpii turnului clopotniță, care dă un aspect decorativ întregii construcții, prin detaliile sale. Astfel, baza pătrată, scundă, are o galerie cu parapet în rezalit și arcade semicirculare. Lemnul scândurilor parapetului și a contrafișelor arcadelor a fost decorate cu diverse motive.

biserica paniceni (3)

Coiful, octogonal, este însoțit de patru turnulețe de tip fială, evidențiind, din nou, influența arhitecturii gotice asupra celei de lemn. Sistemul de boltire și acoperire este cel tradițional.

După ce privirea este atrasă, în timpul urcușului, de liniile întregii construcții, odată ajunși în fața pridvorului, remarcăm stâlpii pridvorului și parapetul, decorate cu modele sculptate sau traforate. Apoi, ne întâmpină ancadramentul ușii de acces în interior, realizat din bârne late de stejar, pe care au fost așternute, prin cioplire, șiruri de funii răsucite, alături de rozete și cruci”, arată specialiștii clujeni.

biserica paniceni (11)

Inscripția pictorului muralist Dimitrie Ispas

Un alt element prețios este inscripția lăsată pe spatele tâmplei de cunoscutul pictor muralist Dimitrie Ispas din Gilău, care zăbovește în 1808-1809 aici pentru a împodobi interiorul cu pictură murală:

 

,,Slavă, cinste şi închinăciune lui Dumnezeu celui blagoslovit şi Sf. Troiţă…şi s-au zugrăvit această S. Biserică în 1809 în zilele Preaînălţatului Franciscus al Doilea şi fiind protopop Pop Ioan de la Mănăşturul de Sus şi fiind preotul satului popa Luca Teotelecan şi fiul său Ioan, curatori, ficuratori: Birtic Mihai… fiind Badiu Vila, Păcala Mihai, Dinea Ioan, Dan Blaga, Dinea Urs, sfatul Badiu Mihai şi s-au zugrăvit pe cheltuiala a tot satul prin mâna mea smeritul zugrav Dimitrie Ispas şi Stefan şi Ioan şi noi ne rugăm de iertăciune la preot şi a sătenilor la toţi că de va fi greşit ceva să facă bine să ierte ca Şi pe dânşii, să-i ierte Milostivul Dumnezau. Amin Diacul am fost Pop Dumitru”.

„Aflăm, așadar, că a avut două ajutoare, pe Ștefan și Ioan, și cum costurile pictării au fost suportate de întreaga comunitate”, potrivit CJCPCT, Cluj.

biserica paniceni (1)

Ansamblul de pictură de la Păniceni nu este cel mai reprezentativ dintre operele lui Dimitrie Ispas, nici cel mai bine păstrat. Partea inferioară a pereților a fost placată, însă se mai păstrează fragmente în toate cele trei încăperi. Ispas a folosit programul iconografic pe care îl regăsim și în alte biserici unde a lucrat.

În absida altarului se mai întrezăresc Sfânta Treime, pe boltă, și sfinți ierarhi, pe pereți. În naos, regăsim scene din viața Mântuitorului, pe boltă, în timp ce, pe luneta peretelui vestic, Ispas rămâne fidel obiceiului de a-i reprezenta pe Adam și Eva. În pronaos, cei trei au pictat obișnuita Pildă a Fecioarelor, alături de sfinte mucenițe.

Pictura se păstrează cel mai bine pe iconostas, unde, sub stratul înnegrit depus în timp, mai putem ghici culorile vii, folosite în cele trei registre clasice: Apostolii, în casete dreptunghiulare, Proorocii, în medalioane și o Răstignire.

biserica paniceni (5)

Iconostasul are numai două intrări, ușile împărătești fiind montate în golul din partea dreaptă. Ele sunt nesemnate, datând, probabil, din a doua jumătate a secolul al XVIII-lea, când au fost pictate icoanele împărătești.

Decorul sculptat a fost eliminat aproape în întregime, pentru a pune a face loc exprimării prin pictură. Pe cele două canaturi sunt pictate fiecare din cele două personaje ale Buneivestiri, într-un stil considerat de cercetători ca fiind post bizantin, penelul părând să aparțină unui artist cu experiență,
care folosește o cromatică caldă, de roșu oranj, gri și ocru.

biserica paniceni (6)

Icoane care datează din anul 1774

Din patrimoniul vechiului lăcaș s-au păstrat în biserica de zid două din icoanele împărătești, cu temele Maica Domnului cu Pruncul și Deisis. Se crede că au fost semnate în 1774 de cunoscutul și talentatul Simion Silaghi, care era activ în zonă în această perioadă.

O altă icoană valoroasă, rămasă de la lăcașul anterior, ar fi fost pictată în secolul al XVI-lea de un pictor rămas anonim, format, în opinia academicianului Marius Porumb, într-un centru de pictură din Moldova. O altă icoană care-i poartă stilul a aparținut monumentului de lemn din Nadășu, astăzi putând fi admirată în muzeul Mitropoliei Ortodoxe din Cluj-Napoca. Ambele ilustrează Adormirea Maicii Domnului și sunt foarte asemănătoare în compozițiile complexe și în cromatica variată.

biserica paniceni (4)

Patrimoniul este completat cu o altă icoană, o Maica Domnului de tip Hodighitria, aparținând stilistic secolului al XVII-lea.

În vara acestui an se va înlocui șindrila uzată, ca primă măsură de întreținere a edificiului și, implicit, a fragmentelor din stratul de pictură. Prin toate elementele valoroase care îl definesc, monumentul istoric de lemn din Păniceni merită toată grija și atenția, care, speră pecialiștii de la CJCPCT Cluj că se vor concretiza într-o restaurare de ansamblu.

biserica paniceni (7)

Proiectul „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj” este derulat de CJCPCT Cluj împreună cu Radio Renașterea.

biserica paniceni (10)

Foto: CJCPCT Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia

Publicat

Napoca

O mașină își petrece rar întreaga viață într-o singură țară. De cele mai multe ori, după câțiva ani de utilizare, vehiculele sunt vândute și exportate în alte țări. În România, majoritatea mașinilor second-hand importate provin din Germania și Franța, tendință care a rămas constantă în ultimii ani. Cu toate acestea, un studiu al companiei de date auto carVertical arată că vehiculele aduse din afara granițelor vin adesea la pachet cu probleme serioase, precum odometre date înapoi, sau cu defecte ascunse.

Cumpărătorii din România preferă mașinile din Europa de Vest

Cele mai multe vehicule importate în România provin din Europa de Vest. Dintre toate vehiculele importate verificate de carVertical în 2024, 32,3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11,7% din Belgia, 11,2% din Italia și 7% din Olanda.

„Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania. Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est”, explică Matas Buzelis, expert în piața auto din cadrul carVertical.

STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia

Adriana Marina, Director Comercial Mașini Rulate la Țiriac Auto, una dintre cele mai mari rețele de dealeri auto din România, confirmă că există o preferință clară în rândul cumpărătorilor români pentru mașinile second-hand de import: „Motivele principale sunt legate de gradul mai mic de uzură având în vedere că vehiculele din țări precum Germania, Suedia sau Olanda tind să fie mai bine întreținute datorită infrastructurii rutiere mai bune și a efectuării reviziilor la timp. Mașinile din Olanda și Germania, în special, se remarcă adesea în ceea ce privește starea tehnică, istoricul complet de service și un kilometraj anual redus.”

Mașinile importate nu sunt mereu varianta cea mai bună – unele au odometrul manipulat

Mulți cumpărători de mașini second-hand din România preferă vehiculele de import, dar Buzelis avertizează că este riscant să vă grăbiți să achiziționați un vehicul fără a-i face o verificare adecvată. Un număr mare de vehicule importate au kilometrajul dat înapoi sau defecte ascunse. Mai mult, multe mașini avariate în urma unui accident sunt reparate folosind piese ieftine, neoriginale, ceea ce poate duce la probleme de fiabilitate mai târziu.

Potrivit studiului carVertical, mașinile importate din Polonia au avut cel mai des odometrul manipulat, 14,3% dintre vehiculele verificate prezentând discrepanțe. Urmează îndeaproape SUA (13,9%), Spania (10,5%), Italia (10,3%) și Danemarca (8,5%).

„Rămânem vigilenți în ceea ce privește potențialele riscuri cum ar fi daunele ascunse sau fraudele care implică modificarea odometrului”, adaugă Adriana Marina de la Țiriac Auto. „Am observat că astfel de probleme tind să fie mai frecvente când vine vorba despre importurile din anumite țări. De exemplu, Italia și Polonia tind să aibă o incidență mai mare de mașini cu kilometraje date înapoi. Pe de altă parte, Franța este cunoscută pentru vehiculele cu interioare excesiv de uzate, chiar și atunci când au un kilometraj relativ scăzut.”

Este dificil de descoperit locul în care a fost dat înapoi un odometru. Adesea, o mașină sosește din străinătate cu un anumit kilometraj, dar vânzătorii locali manipulează citirea contorului de parcurs pentru a-i umfla prețul de vânzare. Prin urmare, frauda se poate produce local și nu în țara din care este importată mașina.

„Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor”

„Deoarece țările nu fac întotdeauna schimb de date despre istoricul vehiculelor, vânzătorii necinstiți au de câștigat. Este esențial ca furnizorii de date și companiile din domeniul auto și cel al asigurărilor să partajeze datele despre autovehicule pentru a crește transparența pe piață. În unele cazuri, cumpărătorii nici măcar nu își dau seama că mașina lor a fost importată. Acest lucru permite ascunderea unor probleme grave, cum ar fi accidente anterioare, kilometrajul real sau chiar înregistrările de furt”, avertizează Buzelis.

Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor și să confirme originea acestora, iar la final să le ducă la un service profesionist pentru a le evalua starea reală.

Merită luată în considerare și cumpărarea unui vehicul de la dealeri profesioniști. Uneori este mai bine să faceți asta decât să cumpărați de la persoane fizice deoarece aceste companii verifică vehiculele în prealabil și oferă adesea acces la istoricul de service, tranzacții securizate, asistență post-vânzare și posibilitatea de returnare. Țiriac Auto, de exemplu, oferă multe dintre aceste avantaje și atenuează riscul prin prioritizarea achizițiilor din surse de încredere cum ar fi licitațiile oficiale ale mărcilor auto, reprezentanțele autorizate și companiile de renume de management de flote.

Metodologie

Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024. Mașinile importate au fost împărțite în funcție de țara de origine, numărate și transformate în procente raportate la total. Ulterior, s-a întocmit un clasament. Țările în care mașinile exportate sunt cele mai predispuse la a avea odometrele modificate au fost identificate prin selectarea celor mai mari zece piețe de import din fiecare țară; ulterior, clasamentul s-a întocmit în funcție de procentul de vehicule care aveau kilometrajul dat înapoi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Publicat

iulius mall

Familia merită tot timpul tău liber, iar sărbătorile pascale sunt prilejul perfect să le arăți celor dragi cât de mult îi prețuiești. Fie că alegi să petreci timp de calitate alături de ei sau vrei să le oferi un cadou special, în Iulius Mall Cluj găsești tot ce ai nevoie pentru momente de bucurie împărtășite în familie. Vino și pregătește-te de sărbători în Iulius Mall și poți câștiga premii atractive la cumpărături!

Îți este dor de atmosfera prietenoasă de acasă, de cozonacii pufoși și cadrul de sărbătoare plin de amintire și de bucuria revederii? Anul acesta, Iulius Mall Cluj te încurajează să stai cu cei dragi pentru „Paștele se sărbătorește în familie”.

Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Până pe 18 aprilie 2025, Iulius Mall te premiază pentru cumpărături! Cu cât alegi mai multe daruri, cu atât cadoul pentru tine este mai generos. Dacă valoarea cumulată a bonurilor tale (cel puțin două din aceeași zi) este de minimum 600 de lei, poți câștiga pe loc vouchere la locațiile partenere, dar și alte premii.

În fiecare zi vor fi premiate primele 180 de persoane care vin la Centrul de Premiere aflat în zona Massimo Dutti. În total, valoarea premiilor este de peste 20.000 de euro. Mai multe detalii despre campanie, precum și regulamentul, sunt disponibile pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Publicat

politie

Șoferii care nu semnalizează la timp sau deloc schimbarea direcției riscă amenzi mai mari din 2025. Aceștia pot provoca accidente grave. Pentru că omit să semnalizeze, manevra îi poate lua prin surprindere pe ceilalți participanți la trafic.

Șoferii care nu semnalizează schimbarea direcției de mers se pot alege cu amenzi usturătoare. Începând de anul acesta, odată cu majorarea salariului minim brut, a crescut și punctul de amendă. Cu alte cuvinte, șoferii vor primi sancțiuni mai mari pentru nerespectarea acestei obligații, scrie Fanatik.

Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Potrivit legislației rutiere din România, toți participanții la trafic au obligația să semnalizeze ori de câte ori schimbă direcția de mers. Trecerea de pe o bandă de circulație pe alta se face conform anumitor reguli, iar cine nu le respectă, riscă să fie amendat.

Pentru mulți șoferi, schimbarea direcției poate părea o manevră banală, mai ales în zonele unde traficul nu este intens. Totuși, cei care nu semnalizează la timp, pot provoca accidente sau se pot alege cu amenzi usturătoare.

Codul Rutier 2025 definește schimbarea direcției de mers ca fiind orice viraj sau schimbarea de bandă. Șoferii trebuie să semnalizeze atunci când intră sau ies de pe un drum, când virează la dreapta sau la stânga într-o intersecție sau când schimbă banda de circulație.

Această abatere intră în clasa I de sancțiuni. Asta înseamnă că șoferii vor primi între 2 și 3 puncte de amendă. În situația în care s-au produs un accident din cauză că șoferul nu a semnalizat la timp schimbarea direcției, valoarea amenzii se dublează.

Șoferii care nu semnalizează corect schimbarea direcției de mers primesc între 405 și 607,5 lei amendă. Dacă nesemnalizarea a dus la producerea unui accident, amenda crește la 810 sau 1.012,5 lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Publicat

rabla

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei. 

„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.

Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate