ADMINISTRAȚIE
FOTO. S-a semnat contractul de 12 milioane de euro pentru Park & Ride-ul de la Aeroportul Cluj. Construcția, gata într-un an
A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor la Park & Ride-ul de la Aeroport, anunță primarul Emil Boc. Acesta trebuie să fie gata în 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Câștigătorul licitației și cel care va executa lucrările la parkingul care va avea 863 de locuri este TCI Contractor General SA.
S-a semnat contractul de 12 milioane de euro pentru Park & Ride-ul de la Aeroportul Cluj. Construcția, gata într-un an
„Am semnat astăzi contractul pentru execuția lucrărilor la „Park & Ride”. Valoarea contractului este de peste 12 milioane euro, iar durata de execuție este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a anunțat primarul Clujului, Emil Boc.
Facilitățile pe care le va avea Park & Ride-ul de la Aeroport
În incinta amenajată au fost prevăzute 863 de locuri de parcare, din care:
- 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati;
- 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride;
- 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
- 8 peroane pentru autobuze.
De asemenea, se va amenaja accesul din drumul național și o platformă pentru zona de parcare. Pentru mijloacele de transport se amenajează stații echipate cu dotările și infrastructura necesară desfășurării activităților specifice.
Va fi amenajat și un terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 – clădire terminal și copertinã, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.
Accesul se asigură din strada Traian Vuia către platfoma pentru staționare și către zona de autogară.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Catedrala Greco-Catolică ”Schimbarea la Față” Cluj-Napoca organizează un pelerinaj în preajma sărbătorii de Paști la Medjugorje, în Bosnia și Herțegovina, unde în anul 1981 s-a arătat Fecioara Maria.
”Veniţi să ne bucurăm de Înviere împreună cu Maria la Medjugorje. Prețul deplasării este 310 euro, fiind incluse transportul, cazarea, mic dejun și prânz”, arată organizatorii.
Plecarea cu autocarul are loc în data de 21.04.2025 ога 6:00 din parcarea Vivo Center, iar întoarcerea în data de 27.04.2025 aproximativ ora 2:00 tot în parcarea Vivo.
Paștile au loc în acest an 20 aprilie și sunt sărbătorite în aceeași zi de credincioșii ortodocși și catolici.
Medugorje a devenit loc de pelerinaj după anul 1981, când șase tineri au început să povestească despre viziunile lor, afirmând faptul că o văd și o aud pe Sfânta Fecioară Maria.
Apariția Fecioarei Maria
În iunie 1981, șase copii și tineri au uimit lumea după ce au împărtășit faptul că Fecioara Maria le-a apărut pe un deal stâncos, de lângă satul Medjugorje. Aceștia aveau pe atunci între 10 și 20 de ani și au susținut că Fecioara Maria le-a încredințat zece secrete – avertizări și le-a cerut să se roage pentru bolnavi, necredincioși, dar și pentru familii, tineri și preoții din întreaga lume.
Vaticanul a autorizat rugăciunile și ritualurile publice la Medjugorje, recunoscând impactul pozitiv asupra credincioșilor care participă la aceste devoțiuni.
Anual, Medjugorje este vizitat de peste un milion de pelerini.
EVENIMENT
VIDEO. Doi pietoni minori, răniți și duși la spital după un accident în cartierul Gheorgheni
Sâmbătă dimineața a avut loc un accident rutier în municipiul Cluj-Napoca, după ce o femeie de 28 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care conducea un autoturism în direcția străzii Alexandru Vaida-Voevod, a accidentat pe strada Unirii din cartierul Gheorgheni doi pietoni minori, de 15 și 16 ani, care s-ar fi aflat în traversarea părții carosabile pe o trecere pentru pietoni nesemaforizată.
”În urma evenimentului, minorii au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului”, arată IPJ Cluj.
Sursa: Info Trafic Cluj – Mihai Văscan
EVENIMENT
Incendiu într-o gospodărie din localitatea Mica. Pompierii clujeni au stabilit cauza izbucnirii focului
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a stinge un incendiu izbucnit în localitatea Mica.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 02.50, iar la fața locului s-au deplasat două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă.
Incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească și parțial la acoperișul unei case de locuit, fiind stins în limitele găsite.
”Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu”, au spus pompierii ISU Cluj.
EVENIMENT
GROAZNIC. Copii numai piele și os în centre de plasament. Închiși în dormitoare cu zăvoare. Au primit medicamente expirate
În dimineața zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 și 7:00, reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasați în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureș, aflate pe raza municipiului Târgu Mureș.
În cele patru centre vizitate sunt instituționalizați în total 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și 2 internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari.
La momentul vizitei, toate cele patru centre funcționează în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.
În timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalități, esențiale fiind următoarele:
”Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.
Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați”, arată CRJ.
De asemenea, s-a descoperit că sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.
Probleme grave
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, începând cu luna martie 2024, acestea având caracter inopinat sau anunţat.
În toate vizitele, CRJ a observat aceeași situație – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii..
Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional.
În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă.
Alte nereguli
În ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activități conform fișei de post (neprezentarea la program) și oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazați în centru.
În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru.
În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri.
Serviciile de kinetoterapie sunt esențiale pentru copiii cu dizabilități cazați în Centrul Trebely. Conform medicilor, serviciile de recuperare de kinetoterapie şi logopedie de deglutiţie sunt vitale pentru aceşti copii.
Copiii sunt spălați rar
În lipsa acestor exerciţii, organele interne sunt afectate prin „presiune şi apăsare” şi se poate ajunge la decesul prematur al acestor copii. Acesta este şi motivul principal pentru care arătăm că în prezent lipsa de implicare a specialiştilor şi starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor. Cu toate acestea, reprezentanții centrului nu au putut dovedi într-un mod satisfăcător că aceste servicii chiar sunt furnizate în mod corespunzător și în mod constant copiilor cazați în centru.
Standardele minime de cazare, cum ar fi schimbarea săptămânală a lenjeriei și igienizarea periodică a hainelor, nu sunt respectate.
Copiii sunt spălați rar, folosindu-se bureți murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat și prosoapele sunt uzate și murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate.
Bani grămadă
Cu toate acestea, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 și 1,3 milioane RON. Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condițiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Județean Mureș în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar și cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale și cu bugetele unor centre similare din alte județe.
În teren nu au putut fi identificate investiții la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureș, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura și condițiile de viață precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90.
Sesizare la DIICOT
În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat încă din 2024, procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureș, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața acestei zile.
Luând în considerare interesul superior al copilului și faptul că deja viața copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenția de îndată a tuturor instituțiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Consiliul Județean Mureș, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și Ministerul Sănătății.