ACTUALITATE
FOTO/ Revolta piețarilor. Producătorii și comercianții piețelor din Cluj-Napoca, nevoiți să își arunce marfa odată cu închiderea piețelor
Începând cu ziua de luni, 9 noiembrie, toate piețele agroalimentare din țară se vor închide. S-a luat această decizie din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-COV-2 care a ajuns la aproape un milion. Numai în Cluj-Napoca există 6 piețe agroalimentare acoperite în care producători și comercianți vin și își vând propria producție de toamnă. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să arunce tone de fructe și legume.
Din 9 noiembrie piețele agroalimentare din spații închise se vor închide, astfel încât rămân deschise doar cele din spațiile deschise.
Una dintre piețele din Cluj-Napoca care se va închide este și cea din Piața Mihai Viteazul din cadrul Complexului Leul, cea mai mare din oraș.
Aici își vând produsele în jur de 60 de producători și 30 de comercianți. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să își arunce marfa și își fac griji cu privire la veniturile lor de iarnă.
Bătaie de joc la adresa țăranilor
,,Într-un fel ar fi bine că ne-am proteja de boală și de virusul care există, dar este rău pentru producători. Pentru noi care am muncit atâta timp pământul și ajungem să stăm cu marfa acasă. Sperăm că măcar în luna decembrie să ne dea voie. Eu, de exemplu, sunt cultivator de marfă murată și am pus 10-12 butoaie de varză pe luna decembrie.
De acasă nu știu dacă se poate…Să știți că aici clienții păstrează distanța, vin cu mască, am fost în supermarket sunt ca furnicile oamenii acolo. Puteți verifica. De când sunt aici în piață nu am auzit un caz care să se fi contaminat”, ne-a mărturisit o bătrână, producător de varză murată.
Un alt producător este îngrijorat cu privire la veniturile asigurate de vânzarea legumelor
,,Își bat joc de noi, de țărani. Eu din asta trăiesc, din agricultură. De acasă nu am cum să vând. Cine să cumpere? Tot satul este plin de producători, toți avem. Cine să cumpere de acasă?”, ne-a spus o doamnă, producător de legume.
Un alt producător de fructe și legume susține că situația este rea, în condițiile în care supermarketurile pot funcționa și cu această decizie, dar pe fermieri îi termină.
”Noi din asta trăim, acuma marfa o aruncăm sau o dăm la cai și la găini. Vine iarna și nu știu ce facem. Nu am văzut un client fără mască, mergeți în supermarket să vedeți cum stau. Ei de ce pot funcționa și micii producători nu? Ne omoară pe noi ca să funcționeze importul, eu altă explicație nu am. La supermarket niciodată nu e liber, iar aici? Acum e sâmbătă, e ora 9.45 și nu puteți spune că e foarte multă lume”, a spus acesta.
Să se închidă și supermarketurile
În cazul comercianților, aceștia își pot pierde atât marfa cât și investițiile făcute sunt în zadar. Doamna Dobre vinde struguri, ne povestește că va pierde marfă în jur de 3500 de lei.
,,Părerea mea este că dacă se închid piețele automat trebuie să se închidă și supermarketurile. Haideți să facem un exercițiu: la piață între vânzător și client este 1 m distanță. Eu servesc în jur de 100 de clienți într-o zi, la supermarket pun mâna pe aceeași lămâi, aceeași cafea, aceeași sticlă și se înghesuie unul lângă altul trăgând de fructe și legume.
Unde circulă virusul mai bine atunci? Într-adevăr, au fost și excepții la piață cât și la supermarket, acuma motiv este că vânzătorii nu au respectat. Nu este adevărat, sunt clienți care își dau masca jos și își bagă o boabă de strugure în gură. Eu ce să îi fac? Să îi astup gura? Eu îi atrag atenția, dar lucrul acesta se întâmplă și în supermarket unde pe furiș își bagă boabe de struguri în gură.
Noi acum nu știm ce facem cu marfa. Nimeni nu ne-a dat o soluție. Nu vrem ajutor de la stat, vrem să muncim, să ne câștigăm banii, să ne plătim dările către stat, atât comercianții cât și producătorii. Cu samsarii este altă discuție, ei nu sunt comercianți cu acte, ei sunt cei cu carnet de producător care cumpără și vând și nu plătesc absolut nimic.
Noi sperăm până luni să se reglementeze ceva. Noi ne-am oprit în Vrancea la frig 2 tone de struguri, prețul de achiziție fiind de 5 lei. L-am sunat pe om să facă ce vrea cu ei, să ii dea. Norocul meu a fost că nu am plătit avans pentru strugurii respectivi, că atunci pierdeam banii. Pe ăia nu i-am pierdut, dar aici am în jur de 700 de kg nu știu ce fac cu ei, sunt 3500 de lei cu care un om ar trăi o lună și ceva”, a explicat comercianta.
Clienții îi susțin pe producători și vor să protesteze
Din spusele doamnei Dobre reiese că și clienții care frecventează Piața Mihai Viteazu se arată solidari, printre aceștia aflând-se și medici.
,,De ieri de când s-a anunțat această măsură clienții au spus că ies cu noi în stradă. Sunt femei bătrâne care spun că vin aici pentru că ele cumpără un kilogram de morcov și mai primesc un morcov gratis, pentru aia vin aici.
Spun că «îmi iau un strugure și îmi mai pui o ciorchinuță mică pentru asta vin aici». Chiar și medici, avocați, procurori avem clienți selecți și în piață care au venit și au zis că ies în stradă cu noi, clienții ne susțin. Luni vrem să venim aici, am văzut că peste tot în țară presă ne susține.
Poate găsim o soluție. Noi respectăm regulile, chiar să țină oamenii la ușă cum era în starea de urgență, să lase să între 20 de persoane. Dar asta nu e măsură să închizi și atât. Clienții ne susțin, chiar ieri au venit oamenii disperați la piață. Am vândut struguri cu lada, n-am vândut așa tot sezonul. Au venit să cumpere pentru zarzavaturi că au auzit că închide piață”, ne-a mărturisit Ruxandra Dobre, comerciant de struguri.
Nici un vânzător nu a fost infectat cu COVID
Cluj24.ro a cerut punctul de vedere al administratorului Pieței Mihai Viteazu, Dan Groza, care ne-a declarat că se conformează regulilor, așteaptă eventuale decizii venite din partea Primăriei Cluj-Napoca și se organizează pentru amenajarea unor piețe în aer liber.
,,Avem de pierdut toți, și noi că și proprietari, piețarii, dar și clienții. Noi am luat măsuri de prevenire, i-am atenționat permanent să poarte masca corect și să păstreze distanța.
Oamenii sunt foarte nemulțumiți, comercianții au stoc de marfă mare perisabilă și producătorii pierd pe două fronturi. Unii vin de la mare distanță cu ea fiindcă avem din zona Olteniei, zona Aradului și ei au marfă proaspătă și acum urmează să se strice această marfă că nu au unde să o vândă, Nu este o măsură pentru că ar trebui luate niște măsuri în alte domenii. De exemplu, eu sunt pro sport, dar acolo e mai mare contaminarea, în mall-uri la fel mi se pare aceeași situație.
Aici de la client la vânzător este o distanță de minim 1 m și ei poartă permanent masca. Nu avem un vânzător de când suntem deschiși de 4 luni de zile care să fi fost contaminat. Oricum, toți avem de pierdut, eu îi susțin pe producători și comercianți.
Și publicul are de pierdut că va cumpără de la supermarket marfă care nici calitatea și nici prețul nu este același, nu e marfă proaspătă, vine din import. Aici va funcționa clădirea, luminile, căldură va merge pentru magazinele din complex, încasările vor fi 2%, iar cheltuielile mult mai mari”, a vorbit pentru Cluj24.ro Dan Groza, administratorul pieței din Complexul Leul.
Se pregătesc piețe în aer liber
De asemenea și Radu Vlas, administratorul Complexului Leul, ne-a împărtășit punctul său de vedere cu privire la decizia luată, cu care nu este de acord, dar se gândește la amenajarea unor piețe în aer liber pentru vânzătorii din piață.
,,Opinia noastră este foarte clară, atât a noastră cât și a celor ce își desfășoară activitatea. Este de a nu se închide pentru că nu reprezintă un pericol, dar nu este după noi și nu facem noi regulamentul. Noi căutăm spații în afara clădirii, doar că acolo sunt condiții mai vitrege. Cu cei de la primărie nu am discutat încă, probabil vom avea o discuție luni întrucât am înțeles că la nivel național sunt ceva petiții să vedem dacă mai poate fi obținută o amânare”, a spus Radu Vlas.
Primăria Cluj-Napoca analizează situația
La nivelul municipiului Cluj-Napoca toate piețele agroalimentare ale municipalității sunt acoperite, fie că este vorba despre Piața Grigorescu, Flora, Hermes sau Zorilor.
Din partea oficialilor Primăriei Cluj-Napoca am vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea. Acesta ne-a declarat că așteaptă rezultatele analizei hotărârii de guvern și ne va comunica ulterior.
,,Vom lua o decizie în această privință, urmează să facem analize după ce va ieși hotărârea de guvern și o să vă putem comunica toate datele la momentul respectiv”, a declarat Tarcea pentru Cluj24.ro.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.
Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .
Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.
În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.
Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului
Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.
În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.
Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.
Foto: Arhivă
CFR Cluj a jucat, duminică seara în deplasare, cu FC Botoșani, în etapa a 22-a a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 35 de puncte, în timp ce botoșănenii erau pe locul 15 cu 18 puncte. Meciul se termină egal, 1-1, goluri marcate de Lopez (min.85), respectiv Korenica (min.10), clujenii ratând locul 2 după ce au preferat să apere scorul înregistrat din min.10 în loc să pună pericol pe poarta lui Anestis, grație strategiei gândite de „Bursuc”.
Echipele de start:
FC Botoșani: Anestis – Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic – Enriko Papa, Ferreira – Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu – Chică-Roșă
Rezerve: Pap, Alin Ciobanu, Petro, Șeroni, Eugen David, Mouadib, Pănoiu, Ed. Florescu, Enzo Lopez, Salomon
Absenți: Matricardi, Miron, Mitrov (suspendați), Benzar (accidentat)
Antrenor: Leo Grozavu
CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora – Tachtsidis, Kader Keita, Fica – Postolachi, Louis Munteanu, Korenica
Rezerve: Rareș Gal, Simao Rocha, Țîrlea, Boben, Djokovic, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Andreas Sfait, Nkololo, Juric
Absent: M. Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj începe bine partida și în min.10 are 1-0 prin golul marcat de Korenica. La adăpostul scorului, clujenii se mulțumesc să destrame tentativele de atac ale Botoșaniului și să încerce să dea lovitura pe contraatac.
În min.20, Loius Munteanu este perfect angajat în careu de Korenica însă Anestis reușește să respingă mingea plasată de atacantul clujean.
La rândul lor, moldovenii au o ocazie mare în min.30, când Papa trimite cu capul puțin pe lângă poartă. În min.44, Cîmpanu trimite lobat pe poarta lui Hindrich însă goalkeeper-ul clujean respinge peste bară.
În repriza a doua, CFR cedează total inițiativa și se lasă călăriți de moldoveni. Din fericire pentru clujeni, Botoșaniul nu reușește să finalizeze.
În min.72, Munteanu ratează cu poarta goală, șutul lui slab fiind respins de pe linia porții. La aceeași fază, nu se acordă penalty la un henț în careu, asta după ce faza a fost analizată la VAR. Peste două minute, același Munteanu ratează o lovitură cu capul din 6m.
Și ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmplă: în min.85, Lopez înscrie din 6m după o retragere târzie a liniei de fund clujene, pentru 1-1.
Hindrich mai respinge un șut periculos al lui Florescu și meciul se termină egal, 1-1, cu o posesie zdobitoare a moldovenilor. CFR plătește pentru strategia falimentară a lui Dan Petrescu.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Graovac 6, Bolgado 6, Aly Abeid 6, Camora 6 – Tachtsidis 6, Kader Keita 6, Fica 6 – Postolachi 5, Louis Munteanu 6, Korenica 7, Simao Rocha, Djokovic 5, Păun, Nkololo 7, Juric 5
EDUCATIE
Peste 6.000 de elevi clujeni încep luni probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională
Peste 6.000 de elevi clujeni susțin, începând de luni, 20 ianuarie, probele scrise în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională, organizată la nivelul județului Cluj.
Elevii vor participa la simulatre în școlile în care învață.
Peste 6.000 de elevi clujeni încep simulările cu Limba română
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, din totalul celor 6.072 elevi de clasa a VIII-a, 4.560 sunt elevi din mediul urban, iar 1.512 sunt elevi care învață în unități de învățământ preuniversitar din mediul rural. Dintre aceștia 5.880 de elevi învață în unități de învățământ preuniversitar de stat, iar 192 de elevi sunt școlarizați în unități de învățământ preuniversitar private.
În municipiul Cluj-Napoca probele scrise în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională, sesiunea ianuarie 2025, vor fi susținute de 3.289 elevi.
Marți, 21 ianuarie 2025, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar miercuri, 22 ianuarie 2025 va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă, pentru elevii care studiază în limba minorităților naționale.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30
Evaluarea lucrărilor scrise, în cadrul simulării județene a examenului de Evaluare Națională 2025, se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, iar rezultatele vor fi comunicate în 29 ianuarie 2025.
Rezultatele obținute la simularea județeană nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui sau tutorelui, notele pot fi trecute în catalog.
Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe școală. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.
Elevii pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră
Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a VIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces. Rezultatele obținute de elevi la simularea județeană a Evaluării Naționale, sesiunea ianuarie 2025, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Eventualele cazuri speciale, respectiv susținerea examenelor de către elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare, vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar
Subiectele sunt elaborate la nivel județean, potrivit conținuturilor şi competențelor asociate programelor de examen, a transmis IȘJ Cluj.
Simularea, importantă pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire
Simularea examenului de Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, a transmis șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc.
“Este important ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului propriu-zis, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu încadrarea în timpul de lucru aferent probelor de examen. Consider că este binevenită această simulare județeană a examenelor, care oferă elevilor posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată pentru întreg județul Cluj, înaintea simulării la nivel național organizată de minister, asigurându-se astfel un feed-back obiectiv cu privire la nivelul competențelor și a cunoștințelor pe care elevii le dețin.
Acest feed-back va permite cadrelor didactice optimizarea și reglarea demersului pentru perioada următoare și mai ales elaborarea unui set de măsuri specifice pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor până la data desfășurării examenelor, corelat cu nevoile de învățare ale elevilor la acest moment,” a declarat Marinela Marc.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa (UBB): Peste trei sferturi dintre români vor ca prețurile și salariile să fie stabilite de Stat
Sociologul Mircea Comșa de la UBB Cluj-Napoca descrie într-o analiză tipul de societate în care am vrea să trăim și cum vede populația României rolul Statului în această societate. Astfel, veți descoperi ce au răspuns românii când au fost întrebați dacă vor ca prețurile și salariile să fie stabilite de Stat.
”Ne dorim un Stat minimal sau unul maximal / paternalist? Prin rolul Statului putem înțelege foarte multe lucruri, deci am formulat mai multe afirmații prin care am încercat să surprind cât mai mult din fațetele conceptului.
O parte dintre aceste afirmații au fost incluse în cercetarea realizată de IRES la finalul anului 2024. Pentru a măsura imaginea populației cu privire la rolul Statului, în această analiză am folosit două caracteristici, puternic legate între ele: „stabilirea” salariilor și prețurilor. Desigur, un Stat paternalist înseamnă mai mult decât un Stat care stabilește prețurile și salariile. În lipsa unei etichete la fel de simple, dar mai adecvată măsurilor utilizate, am rămas la varianta <<Stat paternalist>>”, arată Comșa.
Măsurătoare sociologică
Acesta s-a întrebat cât de important este pentru populația României să trăiască într-o societate în care toate salariile și prețurile sunt stabilite de Stat, astfel că a măsurat importanța acestor caracteristici pe o scală de 11 puncte (0-10), unde 0 indică o importanță minimă, iar 10 o importanță maximă.
”Pentru a simplifica prezentarea grafică, am grupat răspunsurile în trei categorii: importanță mică [0-4], mare [5-8] și foarte mare [9-10]. Distribuția răspunsurilor este similară și destul de echilibrată: un sfert din populație nu consideră că este important să trăiască într-o societate în care Statul stabilește prețurile și salariile, aproape jumătate consideră că este important și aproape o treime consideră că este foarte important. După mai mult de 30 de ani de la căderea comunismului, în societatea noastră există în continuare un segment semnificativ de populație (aproximativ o treime) care își dorește să trăiască într-un Stat paternalist”, precizează sociologul.
Potrivit unui grafic, pentru 46% dintre români este important mult, iar pentru 31% foarte mult (77%) să trăiască într-o societate în care salariile sunt stabilite de Stat, în timp ce pentru 47% este important mult și pentru 27% (74%) foarte mult ca prețurile să fie stabilite de Stat.
Stat paternalist
În continuarea analizei, pe baza răspunsurilor primite, acesta a construit un indicator (o măsură) sintetic(ă) care măsoară cât de important e pentru români să trăiască într-o societate în care prețurile și salariile sunt stabilite de Stat.
Indicatorul ia valori în intervalul [-1;1], unde -1 indică o importanță minimă, iar 1 maximă (0 = neutră). Valoarea medie a indicatorului este 0.23.
”În concluzie, considerând cele două criterii analizate, putem spune că populația României tinde să considere că este important să trăiască într-un Stat paternalist. Desigur, media ascunde diferențele, motiv pentru care prezint mai jos două grafice cu distribuția valorilor indicatorului (în varianta cu patru grupuri, respectiv varianta cu răspunsuri cumulate). Observăm că 20% dintre respondenți tind să nu prefere să trăiască într-un Stat paternalist, în timp ce, la cealaltă extremă, 22% preferă acest lucru foarte mult.
Între aceste categorii extreme apar două segmente de populație, cu o pondere relativ apropiată: 32% se situează într-o zonă neutră, iar 25% preferă mult o astfel de societate. Pe scurt, aflăm din nou că pentru aproximativ o treime din populația României este foarte important să trăiască într-o societate în care prețurile și salariile sunt stabilite de Stat”, menționează Mircea Comșa în analiză.
Preferința pentru un Stat maximal
Potrivit acestuia, cei cu studii superioare au un scor semnificativ statistic sub media națională, dar diferența față de medie este foarte mică.
Prin urmare, preferința pentru un Stat maximal variază foarte puțin în funcție de caracteristicile socio-demografice ale populației, deci sursa variației trebuie căutată în altă parte, la nivelul altor factori (de exemplu veniturile și salariile, contactul cu alte societăți, gradul de cunoaștere a modului în care sunt organizate și funcționează diferite societăți, orientările de valoare, șocurile personale și sociale experimentate pe parcursul vieții, raportarea și reacția educată la situațiile de incertitudine etc.).