Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Revolta piețarilor. Producătorii și comercianții piețelor din Cluj-Napoca, nevoiți să își arunce marfa odată cu închiderea piețelor

Publicat


Începând cu ziua de luni, 9 noiembrie, toate piețele agroalimentare din țară se vor închide. S-a luat această decizie din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-COV-2 care a ajuns la aproape un milion. Numai în Cluj-Napoca există 6 piețe agroalimentare acoperite în care producători și comercianți vin și își vând propria producție de toamnă. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să arunce tone de fructe și legume.

 

Din 9 noiembrie piețele agroalimentare din spații închise se vor închide, astfel încât rămân deschise doar cele din spațiile deschise.

Una dintre piețele din Cluj-Napoca care se va închide este și cea din Piața Mihai Viteazul din cadrul Complexului Leul, cea mai mare din oraș.

Aici își vând produsele în jur de 60 de producători și 30 de comercianți. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să își arunce marfa și își fac griji cu privire la veniturile lor de iarnă.

Bătaie de joc la adresa țăranilor

,,Într-un fel ar fi bine că ne-am proteja de boală și de virusul care există, dar este rău pentru producători. Pentru noi care am muncit atâta timp pământul și ajungem să stăm cu marfa acasă. Sperăm că măcar în luna decembrie să ne dea voie. Eu, de exemplu, sunt cultivator de marfă murată și am pus 10-12 butoaie de varză pe luna decembrie.

De acasă nu știu dacă se poate…Să știți că aici clienții păstrează distanța, vin cu mască, am fost în supermarket sunt ca furnicile oamenii acolo. Puteți verifica. De când sunt aici în piață nu am auzit un caz care să se fi contaminat”, ne-a mărturisit o bătrână, producător de varză murată.

Un alt producător este îngrijorat cu privire la veniturile asigurate de vânzarea legumelor

,,Își bat joc de noi, de țărani. Eu din asta trăiesc, din agricultură. De acasă nu am cum să vând. Cine să cumpere? Tot satul este plin de producători, toți avem. Cine să cumpere de acasă?”, ne-a spus o doamnă, producător de legume.

Un alt producător de fructe și legume susține că situația este rea, în condițiile în care supermarketurile pot funcționa și cu această decizie, dar pe fermieri îi termină.

”Noi din asta trăim, acuma marfa o aruncăm sau o dăm la cai și la găini. Vine iarna și nu știu ce facem. Nu am văzut un client fără mască, mergeți în supermarket să vedeți cum stau. Ei de ce pot funcționa și micii producători nu? Ne omoară pe noi ca să funcționeze importul, eu altă explicație nu am. La supermarket niciodată nu e liber, iar aici? Acum e sâmbătă, e ora 9.45 și nu puteți spune că e foarte multă lume”, a spus acesta.

Să se închidă și supermarketurile

În cazul comercianților, aceștia își pot pierde atât marfa cât și investițiile făcute sunt în zadar. Doamna Dobre vinde struguri, ne povestește că va pierde marfă în jur de 3500 de lei.

,,Părerea mea este că dacă se închid piețele automat trebuie să se închidă și supermarketurile. Haideți să facem un exercițiu: la piață între vânzător și client este 1 m distanță. Eu servesc în jur de 100 de clienți într-o zi, la supermarket pun mâna pe aceeași lămâi, aceeași cafea, aceeași sticlă și se înghesuie unul lângă altul trăgând de fructe și legume.

Unde circulă virusul mai bine atunci? Într-adevăr, au fost și excepții la piață cât și la supermarket, acuma motiv este că vânzătorii nu au respectat. Nu este adevărat, sunt clienți care își dau masca jos și își bagă o boabă de strugure în gură. Eu ce să îi fac? Să îi astup gura? Eu îi atrag atenția, dar lucrul acesta se întâmplă și în supermarket unde pe furiș își bagă boabe de struguri în gură.

Noi acum nu știm ce facem cu marfa. Nimeni nu ne-a dat o soluție. Nu vrem ajutor de la stat, vrem să muncim, să ne câștigăm banii, să ne plătim dările către stat, atât comercianții cât și producătorii. Cu samsarii este altă discuție, ei nu sunt comercianți cu acte, ei sunt cei cu carnet de producător care cumpără și vând și nu plătesc absolut nimic.

Noi sperăm până luni să se reglementeze ceva. Noi ne-am oprit în Vrancea la frig 2  tone de struguri, prețul de achiziție fiind de 5 lei. L-am sunat pe om să facă ce vrea cu ei, să ii dea. Norocul meu a fost că nu am plătit avans pentru strugurii respectivi, că atunci pierdeam banii. Pe ăia nu i-am pierdut, dar aici am în jur de 700 de kg nu știu ce fac cu ei, sunt 3500 de lei cu care un om ar trăi o lună și ceva”, a explicat comercianta.

Clienții îi susțin pe producători și vor să protesteze

Din spusele doamnei Dobre reiese că și clienții care frecventează Piața Mihai Viteazu se arată solidari, printre aceștia aflând-se și medici.

,,De ieri de când s-a anunțat această măsură clienții au spus că ies cu noi în stradă. Sunt femei bătrâne care spun că vin aici pentru că ele cumpără un kilogram de morcov și mai primesc un morcov gratis, pentru aia vin aici.

Spun că «îmi iau un strugure și îmi mai pui o ciorchinuță mică pentru asta vin aici». Chiar și medici, avocați, procurori avem clienți selecți și în piață care au venit și au zis că ies în stradă cu noi, clienții ne susțin. Luni vrem să venim aici, am văzut că peste tot în țară presă ne susține.

Poate găsim o soluție. Noi respectăm regulile, chiar să țină oamenii la ușă cum era în starea de urgență, să lase să între 20 de persoane. Dar asta nu e măsură să închizi și atât. Clienții ne susțin, chiar ieri au venit oamenii disperați la piață. Am vândut struguri cu lada, n-am vândut așa tot sezonul. Au venit să cumpere pentru zarzavaturi că au auzit că închide piață”, ne-a mărturisit Ruxandra Dobre, comerciant de struguri.

Nici un vânzător nu a fost infectat cu COVID

Cluj24.ro a cerut punctul de vedere al administratorului Pieței Mihai Viteazu, Dan Groza, care ne-a declarat că se conformează regulilor, așteaptă  eventuale decizii venite din partea Primăriei Cluj-Napoca și se organizează pentru amenajarea unor piețe în aer liber.

,,Avem de pierdut toți, și noi că și proprietari, piețarii, dar și clienții. Noi am luat măsuri de prevenire, i-am atenționat permanent să poarte masca corect și să păstreze distanța.

Oamenii sunt foarte nemulțumiți, comercianții au stoc de marfă mare perisabilă și producătorii pierd pe două fronturi. Unii vin de la mare distanță cu ea fiindcă avem din zona Olteniei, zona Aradului și ei au marfă proaspătă și acum urmează să se strice această marfă că nu au unde să o vândă, Nu este o măsură pentru că ar trebui luate niște măsuri în alte domenii. De exemplu, eu sunt pro sport, dar acolo e mai mare contaminarea, în mall-uri la fel mi se pare aceeași situație.

Aici de la client la vânzător este o distanță de minim 1 m și ei poartă permanent masca. Nu avem un vânzător de când suntem deschiși de 4 luni de zile care să fi fost contaminat. Oricum, toți avem de pierdut, eu îi susțin pe producători și comercianți.

Și publicul are de pierdut că va cumpără de la supermarket marfă care nici calitatea și nici prețul nu este același, nu e marfă proaspătă, vine din import. Aici va funcționa clădirea, luminile, căldură va merge pentru magazinele din complex, încasările vor fi 2%, iar cheltuielile mult mai mari”, a vorbit pentru Cluj24.ro Dan Groza, administratorul pieței din Complexul Leul.

Se pregătesc piețe în aer liber

De asemenea și Radu Vlas, administratorul Complexului Leul, ne-a împărtășit punctul său de vedere cu privire la decizia luată, cu care nu este de acord, dar se gândește la amenajarea unor piețe în aer liber pentru vânzătorii din piață.

,,Opinia noastră este foarte clară, atât a noastră cât și a celor ce își desfășoară activitatea. Este de a nu se închide pentru că nu reprezintă un pericol, dar nu este după noi și nu facem noi regulamentul. Noi căutăm spații în afara clădirii, doar că acolo sunt condiții mai vitrege. Cu cei de la primărie nu am discutat încă, probabil vom avea o discuție luni întrucât am înțeles că la nivel național sunt ceva petiții să vedem dacă mai poate fi obținută o amânare”, a spus Radu Vlas.

Primăria Cluj-Napoca analizează situația

La nivelul municipiului Cluj-Napoca toate piețele agroalimentare ale municipalității sunt acoperite, fie că este vorba despre Piața Grigorescu, Flora, Hermes sau Zorilor.

Din partea oficialilor Primăriei Cluj-Napoca am vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea. Acesta ne-a declarat că așteaptă rezultatele analizei hotărârii de guvern și ne va comunica ulterior.

,,Vom lua o decizie în această privință, urmează să facem analize după ce va ieși hotărârea de guvern și o să vă putem comunica toate datele la momentul respectiv”, a declarat Tarcea pentru Cluj24.ro.

Dana Coțovanu

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Raiffeisen Bank International va fi al doilea market maker al emitentului pentru TeraPlast

Publicat

TeraPlast SA (simbol TRP) anunță semnarea unui contract de market maker al emitentului cu Raiffeisen Bank International. Serviciile vor fi active din data de 1 martie 2024 și au ca principal obiectiv creșterea lichidității titlurilor TRP, ceea ce va atrage și o vizibilitate sporită a companiei atât pe piața internă, cât și la nivel internațional.

Colaborarea cu Raiffeisen Bank International include și o componentă de analiză financiară a emitentului (Sponsored Research), ceea ce extinde sursele de informații disponibile pentru investitorii de pe piața de capital.

Radarul investitorilor globali

„O piață de capital atractivă presupune companii dinamice, proactive, cu o guvernanță bine pusă la punct și o viziune solidă, orientată către performanță și dezvoltare durabilă. Noi respectăm aceste criterii prin dezvoltarea continuă a Grupului TeraPlast, dar și prin deschidere, comunicare transparentă, care să aducă investitorului datele esențiale  în deciziile sale.

Prin prezența în FTSE Russell și MSCI suntem pe radarul investitorilor globali, ceea ce ne motivează suplimentar să aplicăm cele mai bune practici în interesul acționarilor și a investitorilor, să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor.

Ne aducem, totodată, contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România. Colaborarea cu Raiffeisen Bank International contribuie la îmbunătățirea lichidității și minimizarea volatilității acțiunii TRP în beneficiul acționarilor și investitorilor.” a afirmat Alexandru Stânean, director general TeraPlast.

Colaborare de bun augur

„Suntem încântați de decizia TeraPlast de a nominaliza Raiffeisen Bank International (RBI) în calitate de Market Maker al emitentului, ceea ce reprezintă al zecelea mandat pentru noi.

Suntem încrezători că această colaborare va crește semnificativ adâncimea pieței și volumul total de tranzacționare, având astfel un impact pozitiv asupra lichidității acțiunilor. Apreciem încrederea acordată companiei și expertizei noastre”, a declarat Guenther Kornfellner, Equities & Derivatives Trader RBI.

„Suntem încântați să vedem că, la aproape 5 ani de la stabilirea cadrului general de derulare al programului de Market Maker al Emitentului, acesta a creat premisele îmbunătățirii lichidității companiilor listate la bursă și că, din ce în ce mai mulți emitenți, implementează acest program.

TeraPlast accesează deja a 2-a oară beneficiile acestui program și ne dorim să își atingă obiectivele propuse care, în mod cert, vor fi în beneficiul investitorilor companiei, în particular și al pieței de capital, în general.

Felicit și Raiffeisen Bank International, care este din ce în ce mai activ în cadrul progamului dezvoltat de Market Maker al Emitentului”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Al doilea contract pentru TeraPlast

Contractul semnat este al doilea de acest tip încheiat de TeraPlast. Din 2020 compania beneficiază de servicii de market making al emitentului din partea BRK Financial Group.

Capitalizarea TeraPlast este de peste 262 milioane de euro, iar numărul acționarilor a trecut de 14 mii.

În ultimele 12 luni, titlurile TRP au avut un rulaj total de peste 226 milioane de acțiuni. Au avut loc peste 45 de mii de tranzacții, cu o valoare totală care a depășit 24 milioane de euro.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

Despre Raiffeisen Bank International (RBI)

Raiffeisen Bank International (RBI), consideră Austria, unde este una dintre cele mai importante bănci corporate și de investiții, precum și Europa Centrală și de Est, drept piața sa principală. Prin intermediul subsidiarelor sale, acoperă 12 piețe din regiune. Mai mult, Grupul RBI cuprinde numeroși alți furnizori de servicii financiare, cum ar fi leasingul, gestionarea activelor sau fuziunile și achizițiile.

Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE.

Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. Băncile regionale Raiffeisen din Austria dețin aproximativ 61,2% din acțiuni, iar restul reprezintă free float. În cadrul Grupului Raiffeisen Banking din Austria, RBI este instituția centrală a băncilor regionale Raiffeisen și a altor instituții de credit afiliate.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Cluj-Napoca ar putea să se ÎNFRĂȚEASCĂ cu orașul Cahul din Republica Moldova

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, luni, cu primarul orașului Cahul din Republica Moldova, Nicolae Dandiș. S-a luat în discuție, printre altele, posibilitatea înfrățirii între cele două orașe.

„Astăzi am primit vizita domnului Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. Subiectele principale de discuții s-au axat pe tema dezvoltării de proiecte comune, în special în domeniile educație, cultură, tineret și sport.

Boc: Cluj-Napoca ar putea să se ÎNFRĂȚEASCĂ cu orașul Cahul din Republica Moldova

Am discutat, de asemenea, despre posibilitatea dezvoltării unei relații de înfrățire între municipiul Cluj-Napoca și orașul Cahul și, evident, despre demersuri comune în vederea susținerii drumului european al Republicii Moldova.

Primăria Cluj-Napoca are o colaborare strânsă cu mai multe comunități din Rep. Moldova. Spre exemplu, orașul Ungheni unde cea mai recentă investiție la care am contribuit este realizarea parcului denumit Micul Cluj. De asemenea, mun. Cluj-Napoca a avut șansa să colaboreze și cu alte orașe din Rep. Moldova în diverse proiecte europene.

Cu această ocazie, i-am prezentat dlui primar Dandiș și profilul strategic, respectiv avantajele competitive ale Clujului precum ecosistemul local de inovare construit prin buna colaborare dintre toți actorii sociali și resursa umană bine pregătită.

De asemenea, am punctat modul în care am urmat strategia asumată pentru a asigura o dezvoltare a orașului și creșterea calității vieții pentru clujeni”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe

ECONOMIE

Deputatul de Cluj, Viorel Băltărețu (USR), mesaj important pentru Republica Moldova la Forumul Economic de la Chișinău

Publicat

Deputatul Viorel Băltărețu (USR Cluj) a avut un mesaj important pentru cei aproape 300 de invitați la Forumul Economic de la Chișinău: “România susține ferm fixarea unui orizont concret de timp, până în 2030, până la care Republica Moldova să devină stat membru UE”

Oameni de afaceri, înalți oficiali români și moldoveni, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile au participat la cea de-a doua ediție la Forumul Economic de la Chișinău – Investiții, Dezvoltare, Integrare europeană.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic. Forumul s-a bucurat și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Deputatul USR Cluj, Viorel Băltărețu, a fost unul dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul secțiunilor Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, respectiv Dezvoltare comunitară.

Întărirea instituțiilor publice

După doi ani dificili din punct de vedere economic și geopolitic, a arătat deputatul de Cluj, Moldova trebuie să-și întărească instituțiile publice, să implice societatea civilă în procesul decizional, să crească procentul intermedierii financiare bancare, integrarea pe piața muncii a populației economic inactive, să reformeze companiile de stat, să susțină antreprenoriatul și să-și fortifice statul de drept.

În discursul lui, Viorel Băltărețu a susținut că Europa e incompatibilă cu moștenirea sovietică ce presupune corupție, sărăcie, medievalism, oligarhie și că pe moldoveni îi așteaptă, în primul rând, o schimbare de mentalitate.

“Republica Moldova are încă de demonstrat la nivel de stabilitate economică. Din fericire, începerea negocierilor de aderare la UE oferă un tip de garanție pe care Moldova nu a cunoscut-o de la declararea independenței.

Investiții străine

Stabilitatea pe care o oferă acest început de drum european va atrage investiții străine și creșterea sectorului antreprenorial autohton.

De asemenea, creșterea gradului de interconectare a infrastructurii energetice, dar și a altor infrastructuri, transport, comunicații sunt pași importanți pentru realizarea premiselor necesare în vederea integrării economice și politice a Moldovei în UE.”, a susținut deputatul USR de Cluj.

El a reamintit disponibilitatea maximă a tuturor autorităților române de a sprijini Moldova în eforturile ei de dezvoltare economică și de aderare la Uniunea Europeană. â“Moldova trebuie să învețe accelerat. Situația geo-politică din zona nu lasă loc la bâjbâieli și lentoare. Și trebuie să învețe și din greșelile României.

Am greșit noi și pentru voi. Am învățat și vă vom fi alături, ferm, cu know-how instituțional, consiliere în atragerea de fonduri europene, integrarea legislației europene”, a mai spus Viorel Băltărețu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – CFR Cluj. Clujenii luptă pentru a reduce diferența de puncte înainte de play-off

Publicat

CFR Cluj și Oțelul Galați se vor întâlni, marți, de la ora 21:00 pe Stadionul Oțelul din Galați unde vor disputa partida din etapa cu numărul 28, în urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne relevantă în lupta pentru titlu.

CFR Cluj vine după un recital oferit „acasă”, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, acolo unde a întâlnit echipa Dinamo București pe care a învins-o categoric cu scorul de 4 – 0.

După acest rezultat, CFR Cluj merge la Galați cu moralul ridicat la maxim, jucătorii lui Adi Mutu fiind hotărâți să se întoarcă la Cluj cu cele 3 puncte. Feroviarii au nevoie de victorii ca de aer deoarece se află pe locul 2 la 10 puncte în spatele FCSB-ului.

Oțelul Galați vine după un important rezultat de egalitate obținut în deplasare la Farul Constanța, campioana Superligii din sezonul trecut. Pentru gălățeni este primul meci „acasă” după 3 etape, iar ultima partidă jucată la Galați le-a adus gazdelor 3 puncte obținute împotriva echipei U Craiova 1948.

Oțelul se află pe locul 11 în clasament cu 32 puncte și are cea mai slabă formă din campionat raportat la meciurile de „acasă”, doar 12 puncte, la egalitate cu Dinamo București.

CFR Cluj nu vrea să repete rezultatul din meciul tur împotriva Oțelului

În meciul tur, CFR Cluj și Oțelul Galați și-au împărțit punctele în urma unei remize albe pe stadionul ”Dr. Ioan Rădulescu” din Cluj-Napoca. Partida din turul campionatului a fost una echilibrată atât din punct de vedere al posesiei, cât și a șuturilor pe spațiul porții.

După 27 de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă locul 2 cu 38 de puncte, în timp ce Oțelul Galați este pe locul 11 cu 32 de puncte.

Dacă CFR obține victoria în deplasare la Galați, se va apropia la 7 puncte de liderul FCSB și va menține distanța față de urmăritoarea de pe locul 3 Rapid București.

„Vom avea un meci de luptă la Galați”

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor așteaptă cu nerăbdare ca echipa sa să o întâlnească pe Oțelul Galați, dar este conștient că va fi un meci dificil, declarând că Oțelul este o echipă care joacă foarte bine „acasă” și că este revelația acestui sezon:

„Ne așteaptă un meci extrem de dificil la Galați, cu o echipă pe care o consider revelația campionatului, cu o echipă care se luptă și sperăm să ne recuperăm toate forțele și din punct de vedere medical și fizic să fim ok”.

Cosmin Olaru

Sursa foto: CFR Cluj – Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax