ACTUALITATE
FOTO/ Revolta piețarilor. Producătorii și comercianții piețelor din Cluj-Napoca, nevoiți să își arunce marfa odată cu închiderea piețelor
Începând cu ziua de luni, 9 noiembrie, toate piețele agroalimentare din țară se vor închide. S-a luat această decizie din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-COV-2 care a ajuns la aproape un milion. Numai în Cluj-Napoca există 6 piețe agroalimentare acoperite în care producători și comercianți vin și își vând propria producție de toamnă. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să arunce tone de fructe și legume.
Din 9 noiembrie piețele agroalimentare din spații închise se vor închide, astfel încât rămân deschise doar cele din spațiile deschise.
Una dintre piețele din Cluj-Napoca care se va închide este și cea din Piața Mihai Viteazul din cadrul Complexului Leul, cea mai mare din oraș.
Aici își vând produsele în jur de 60 de producători și 30 de comercianți. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să își arunce marfa și își fac griji cu privire la veniturile lor de iarnă.
Bătaie de joc la adresa țăranilor
,,Într-un fel ar fi bine că ne-am proteja de boală și de virusul care există, dar este rău pentru producători. Pentru noi care am muncit atâta timp pământul și ajungem să stăm cu marfa acasă. Sperăm că măcar în luna decembrie să ne dea voie. Eu, de exemplu, sunt cultivator de marfă murată și am pus 10-12 butoaie de varză pe luna decembrie.
De acasă nu știu dacă se poate…Să știți că aici clienții păstrează distanța, vin cu mască, am fost în supermarket sunt ca furnicile oamenii acolo. Puteți verifica. De când sunt aici în piață nu am auzit un caz care să se fi contaminat”, ne-a mărturisit o bătrână, producător de varză murată.
Un alt producător este îngrijorat cu privire la veniturile asigurate de vânzarea legumelor
,,Își bat joc de noi, de țărani. Eu din asta trăiesc, din agricultură. De acasă nu am cum să vând. Cine să cumpere? Tot satul este plin de producători, toți avem. Cine să cumpere de acasă?”, ne-a spus o doamnă, producător de legume.
Un alt producător de fructe și legume susține că situația este rea, în condițiile în care supermarketurile pot funcționa și cu această decizie, dar pe fermieri îi termină.
”Noi din asta trăim, acuma marfa o aruncăm sau o dăm la cai și la găini. Vine iarna și nu știu ce facem. Nu am văzut un client fără mască, mergeți în supermarket să vedeți cum stau. Ei de ce pot funcționa și micii producători nu? Ne omoară pe noi ca să funcționeze importul, eu altă explicație nu am. La supermarket niciodată nu e liber, iar aici? Acum e sâmbătă, e ora 9.45 și nu puteți spune că e foarte multă lume”, a spus acesta.
Să se închidă și supermarketurile
În cazul comercianților, aceștia își pot pierde atât marfa cât și investițiile făcute sunt în zadar. Doamna Dobre vinde struguri, ne povestește că va pierde marfă în jur de 3500 de lei.
,,Părerea mea este că dacă se închid piețele automat trebuie să se închidă și supermarketurile. Haideți să facem un exercițiu: la piață între vânzător și client este 1 m distanță. Eu servesc în jur de 100 de clienți într-o zi, la supermarket pun mâna pe aceeași lămâi, aceeași cafea, aceeași sticlă și se înghesuie unul lângă altul trăgând de fructe și legume.
Unde circulă virusul mai bine atunci? Într-adevăr, au fost și excepții la piață cât și la supermarket, acuma motiv este că vânzătorii nu au respectat. Nu este adevărat, sunt clienți care își dau masca jos și își bagă o boabă de strugure în gură. Eu ce să îi fac? Să îi astup gura? Eu îi atrag atenția, dar lucrul acesta se întâmplă și în supermarket unde pe furiș își bagă boabe de struguri în gură.
Noi acum nu știm ce facem cu marfa. Nimeni nu ne-a dat o soluție. Nu vrem ajutor de la stat, vrem să muncim, să ne câștigăm banii, să ne plătim dările către stat, atât comercianții cât și producătorii. Cu samsarii este altă discuție, ei nu sunt comercianți cu acte, ei sunt cei cu carnet de producător care cumpără și vând și nu plătesc absolut nimic.
Noi sperăm până luni să se reglementeze ceva. Noi ne-am oprit în Vrancea la frig 2 tone de struguri, prețul de achiziție fiind de 5 lei. L-am sunat pe om să facă ce vrea cu ei, să ii dea. Norocul meu a fost că nu am plătit avans pentru strugurii respectivi, că atunci pierdeam banii. Pe ăia nu i-am pierdut, dar aici am în jur de 700 de kg nu știu ce fac cu ei, sunt 3500 de lei cu care un om ar trăi o lună și ceva”, a explicat comercianta.
Clienții îi susțin pe producători și vor să protesteze
Din spusele doamnei Dobre reiese că și clienții care frecventează Piața Mihai Viteazu se arată solidari, printre aceștia aflând-se și medici.
,,De ieri de când s-a anunțat această măsură clienții au spus că ies cu noi în stradă. Sunt femei bătrâne care spun că vin aici pentru că ele cumpără un kilogram de morcov și mai primesc un morcov gratis, pentru aia vin aici.
Spun că «îmi iau un strugure și îmi mai pui o ciorchinuță mică pentru asta vin aici». Chiar și medici, avocați, procurori avem clienți selecți și în piață care au venit și au zis că ies în stradă cu noi, clienții ne susțin. Luni vrem să venim aici, am văzut că peste tot în țară presă ne susține.
Poate găsim o soluție. Noi respectăm regulile, chiar să țină oamenii la ușă cum era în starea de urgență, să lase să între 20 de persoane. Dar asta nu e măsură să închizi și atât. Clienții ne susțin, chiar ieri au venit oamenii disperați la piață. Am vândut struguri cu lada, n-am vândut așa tot sezonul. Au venit să cumpere pentru zarzavaturi că au auzit că închide piață”, ne-a mărturisit Ruxandra Dobre, comerciant de struguri.
Nici un vânzător nu a fost infectat cu COVID
Cluj24.ro a cerut punctul de vedere al administratorului Pieței Mihai Viteazu, Dan Groza, care ne-a declarat că se conformează regulilor, așteaptă eventuale decizii venite din partea Primăriei Cluj-Napoca și se organizează pentru amenajarea unor piețe în aer liber.
,,Avem de pierdut toți, și noi că și proprietari, piețarii, dar și clienții. Noi am luat măsuri de prevenire, i-am atenționat permanent să poarte masca corect și să păstreze distanța.
Oamenii sunt foarte nemulțumiți, comercianții au stoc de marfă mare perisabilă și producătorii pierd pe două fronturi. Unii vin de la mare distanță cu ea fiindcă avem din zona Olteniei, zona Aradului și ei au marfă proaspătă și acum urmează să se strice această marfă că nu au unde să o vândă, Nu este o măsură pentru că ar trebui luate niște măsuri în alte domenii. De exemplu, eu sunt pro sport, dar acolo e mai mare contaminarea, în mall-uri la fel mi se pare aceeași situație.
Aici de la client la vânzător este o distanță de minim 1 m și ei poartă permanent masca. Nu avem un vânzător de când suntem deschiși de 4 luni de zile care să fi fost contaminat. Oricum, toți avem de pierdut, eu îi susțin pe producători și comercianți.
Și publicul are de pierdut că va cumpără de la supermarket marfă care nici calitatea și nici prețul nu este același, nu e marfă proaspătă, vine din import. Aici va funcționa clădirea, luminile, căldură va merge pentru magazinele din complex, încasările vor fi 2%, iar cheltuielile mult mai mari”, a vorbit pentru Cluj24.ro Dan Groza, administratorul pieței din Complexul Leul.
Se pregătesc piețe în aer liber
De asemenea și Radu Vlas, administratorul Complexului Leul, ne-a împărtășit punctul său de vedere cu privire la decizia luată, cu care nu este de acord, dar se gândește la amenajarea unor piețe în aer liber pentru vânzătorii din piață.
,,Opinia noastră este foarte clară, atât a noastră cât și a celor ce își desfășoară activitatea. Este de a nu se închide pentru că nu reprezintă un pericol, dar nu este după noi și nu facem noi regulamentul. Noi căutăm spații în afara clădirii, doar că acolo sunt condiții mai vitrege. Cu cei de la primărie nu am discutat încă, probabil vom avea o discuție luni întrucât am înțeles că la nivel național sunt ceva petiții să vedem dacă mai poate fi obținută o amânare”, a spus Radu Vlas.
Primăria Cluj-Napoca analizează situația
La nivelul municipiului Cluj-Napoca toate piețele agroalimentare ale municipalității sunt acoperite, fie că este vorba despre Piața Grigorescu, Flora, Hermes sau Zorilor.
Din partea oficialilor Primăriei Cluj-Napoca am vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea. Acesta ne-a declarat că așteaptă rezultatele analizei hotărârii de guvern și ne va comunica ulterior.
,,Vom lua o decizie în această privință, urmează să facem analize după ce va ieși hotărârea de guvern și o să vă putem comunica toate datele la momentul respectiv”, a declarat Tarcea pentru Cluj24.ro.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Crăciun. Zeci de femei și bărbați au prenumele de Crăciunică
Datele Direcţiei pentru Evidenţa Persoanei din cadrul MAI relevă că sunt 383.615 bărbaţi şi 322.869 femei care poartă prenume asociate sărbătorii Naşterii Domnului – Crăciun, arată Agerpres.
Între bărbații care se sărbătoresc pe 25 decembrie, cei mai mulţi poartă prenumele Cristian – 329.311.
De asemenea, se sărbătoresc în prima zi de Crăciun cei care se numesc Cristinel – 30.822 de persoane, Cristi – 11.729, Christian – 8.442, Crăciun – 2.378, Kristian – 605, Crăciunel – 320 şi Crăciunică – 8.
La femei, cele mai multe sărbătorite au prenumele Cristina – 286.876.
İşi sărbătoresc onomastica şi cele care se numesc Cristiana – 27.516 de persoane, Krisztina – 6.557, Kristina – 794, Cristinela – 754, Kristiana – 192, Crăciuniță – 136 şi Crăciunică – 44.
EVENIMENT
FOTO. Campania ”Copiii fără copilărie merită o bucurie” la Cluj. Sute de copii au primit cadouri de Crăciun
Există în lumea aceasta copii care nu cunosc gustul copilăriei, care au înlocuit râsetele cu suspinele și jucăriile cu griji mult prea mari pentru vârsta lor. Sunt copii care, de Crăciun, nu visează la daruri, ci la o îmbrățișare sau la un moment de liniște.
Printre planuri de vacanță, liste de cumpărături, bagaje pline de bunătăți, există oameni care au găsit răgazul de a se îndrepta și spre copiii care, în aceste zile de sărbătoare, nu se pot bucura de căldura unei familii iubitoare.
Așadar, pentru că nimic nu se compară cu bucuria de a dărui și de a face fericiți cât mai mulți copii defavorizați, Asociația EduConnect, Asociația Edu-Tim, grădinițele din județul Cluj, creșa din Cluj-Napoca au inițiat campania „O bucurie de Crăciun”, sub gândul „Copiii fără copilărie merită o bucurie”, aducând, și în acest an, o alinare în viețile acestor suflete fragile. Ca în fiecare an, copiii aveau nevoie de mai mult decât de daruri – aveau nevoie de iubire, speranță și credința că binele există.
Acțiunea de mare anvergură a urmărit ca fiecare copil să primească un cadou conținând îmbrăcaminte și încălțăminte de iarnă, jucării și dulciuri. De asemenea, s-au donat și alimente, îmbrăcăminte, rechizite școlare, cărți pentru copii, jucării, obiecte electrocasnice unui număr de peste 300 de copii, aflați la Preventoriul TBC de la Ilișua (județul Bistrița-Năsăud), la casele familiale din Beclean și unor familii nevoiașe, cu mulți copii sau cu oameni bătrâni și bolnavi.
La această acțiune care s-a întins pe durata a trei săptămâni, au participat elevi și studenți voluntari, profesori, preoți care au reușit să aducă un strop de lumină pe fețele și în inimile copilașilor abandonați sau aflați în familii cu o situație materială precară.
Sentimente de bucurie
,,După o astfel de experiență, ne încearcă sentimente puternice de bucurie, că am reușit, pentru scurt timp, e drept, să aducem un zâmbet pe fețele întristate ale copiilor. Copii, părinți, cadre didactice s-au mobolizat incredibil și au reușit să facă pachete pentru fiecare copilaș. Însă, în același timp, poveștile de viață ale copilașilor ne tulbură multă vreme.”, a declarat inspectorul pentru învățământul preșcolar din cadrul ISJ Cluj, Lolica Tătaru.
,,Cred că nimic nu poate fi mai dureros decât sentimentul abandonului, al lipsei apartenenței la o familie, mai ales acum, în preajma Sărbătorilor, când totul în jur este impregnat de ideea de uniune, de regăsire, de căldură familială.
Am reușit să aducem speranță acolo unde tristețea era stăpână, să punem zâmbete acolo unde erau lacrimi și să le amintim acestor copii că nu sunt singuri. Vii bulversat, răvășit, cu gândul doar la ce poți face să le schimbi puțin viața, să le fie ceva mai bine în viitor.”, a adăugat profesoara Anca Duma.
Acțiuni pe tot parcursul anului
Asociația EduConnect își propune ca astfel de acțiuni să aibă loc pe tot parcursul anului și împreună să lupte pentru cei din jur, pentru binele comun, renunțând la interesele personale.
,,Dacă oferim cu iubire necondiționată o parte din timpul nostru, din puținul sau din multul pe care îl avem celor ce sunt în necaz, cu siguranță, drumul spre mântuire, spre salvarea noastră ca oameni va fi mult mai ușor.
Nu trebuie să facem fapte eroice, răsunătoare, ci prin gesturi mici, prin daruri modeste, putem contribui la fericirea celorlalți”, a spus Vlad Todoran, preotul parohiei din localitatea Sălișca, județul Cluj, cel care, an de an, participă cu inima largă la această campanie umanitară.
EVENIMENT
Crăciunul în Ardeal: Gustul copilăriei și căldura tradiției. De la cozonaci la sarmale și tobă
Crăciunul în Ardeal nu înseamnă doar brad împodobit și colinde șoptite la gura sobei. Înseamnă bucătăria bunicii, unde mirosul de cozonac cald se amestecă cu aroma cârnaților afumați și a sarmalelor fierte la foc domol. Este despre mâinile aspre ale bunicului, tăind jumările, și despre râsetele copiilor care abia așteaptă să guste prima felie de pită caldă. În cele ce urmează, vei găsi o bucată din sufletul Ardealului, din zilele acelea în care lumea părea mai simplă și mai frumoasă. Fie că este vorba de un cozonac împletit cu migală sau de sarmalele învelite cu grijă, aceste preparate îți vor aminti că magia Crăciunului începe în bucătărie și se termină în inimă.
1. Ciorba de afumătură cu tarhon
Ciorba este o alegere populară, mai ales în zonele din Ardeal. Este făcută din:
* Carne afumată (coaste, costiță sau ciolan).
* Legume (morcovi, pătrunjel, țelină).
* Smântână și tarhon, care oferă o aromă unică.
Se acrește cu oțet sau zeamă de varză, iar la final se adaugă smântână și tarhon tocat.
2. Varza a la Cluj
Un fel de sarmale reinterpretate, acest preparat este compus din straturi de:
* Varză murată tocată.
* Carne tocată (de obicei porc).
* Orez și mirodenii.
Se coace în cuptor, iar deasupra se pune smântână înainte de servire.
3. Sarmalele ardelenești
Sarmalele din Ardeal sunt mai mari decât cele din alte regiuni ale țării și conțin:
* Carne tocată de porc (uneori amestecată cu vită).
* Orez, ceapă și condimente (boia, piper, cimbru).
* foi de varză murată sau foi de viță.
Se fierb în oală de lut, adesea în zeamă de varză acră, iar la servire se adaugă smântână.
4. Jumările și untura
Ca aperitiv sau gustare , în multe gospodării din Ardeal, jumările (din grăsimea de porc prăjită) sunt nelipsite. Se servesc alături de:
* Ceapă roșie, pâine proaspătă și neapărat un pahar de pălincă.
5. Tobă, caltaboși și cârnați de casă
Preparatele din porc sunt esențiale pentru masa de Crăciun, mai ales în zona Ardealului:
* Toba -se face din capul porcului, urechi, șorici și condimente.
* Caltaboșii conțin carne de porc, ficat, șoric și rinichi.
* Cârnații ardelenești sunt afumați și condimentați generos cu usturoi, boia dulce sau iute și piper.
6. Cozonac cu nucă, mac sau rahat
Deși este specific întregii țări, cozonacul are în Ardeal un loc de cinste. Se face cu umpluturi bogate din nucă, mac, stafide sau rahat.
7. Pita cu jumări
Dacă ardelenii de pot mândri cu ceva specific, acel fel de mâncare este pură cu jumări. O bucată de pâine proaspătă, abia scoasă din cuptor, care se servește alături de jumări mărunțite și de roșii sau ceapă, pentru un gust bogat care îți lasă gura apă.
9. Tochitura ardelenească
O combinație de carne prăjită (porc, ficat, cârnați), servită alături de mămăligă, ouă ochiuri și brânză de burduf.
10. Vinul fiert și pălinca
Nicio masă de Crăciun nu este completă fără băuturile tradiționale:
* Vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare și coajă de portocală.
* Pălinca, o băutură tare, din fructe fermentate, consumată pentru a deschide apetitul.
Aceste rețete sunt adesea completate de colinde și obiceiuri de Crăciun, care fac sărbătoarea mai caldă și mai specială.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Obiceiuri și superstiții de Crăciun și Anul Nou: Femeia nu are voie să intre prima în casă în prima zi de Anul Nou
Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou sunt, fără îndoială, cele mai așteptate momente ale anului pentru români. În fiecare colț al țării, de la satele pitorești, până la orașele pline de forfotă, tradițiile și obiceiurile care definesc aceste zile aduc un farmec aparte. Este perioada în care trecutul și prezentul se împletesc armonios, iar obiceiurile străvechi, moștenite din străbuni revin în casele românilor, aducând cu ele o bucurie unică. Colindele care răsună în noaptea de Ajun, mesele îmbelșugate și obiceiurile pline de tradiție, sunt doar câteva dintre elementele care transformă aceste zile într-o sărbătoare a comuniunii, a ospitalității și a bucuriei de a fi împreună cu cei dragi.
Iată cum trăiesc românii magia Crăciunului și a Anului Nou, păstrând vii tradițiile vechi și îmbrățișând pe cele noi, care dau viață și culoare acestei perioade speciale:
”Ignatul” (Tăierea porcului)
Una dintre cele mai cunoscute tradiții din perioada anterioară Crăciunului este tăierea porcului, sau cum mai este numită în popor: „Ignatul”.
De obicei, se face înaintea postului Crăciunului sau chiar în Ajunul Crăciunului, iar întreaga familie participă la acest ritual, care presupune sacrificarea porcului, pregătirea cărnii și prepararea unor delicatese tradiționale, precum cârnați, tobă, piftie și caltaboș.
În multe sate, există superstiții legate de „Ignat”. De exemplu, se spune că este important ca porcul să fie tăiat „la lună plină”, pentru ca toată carnea să fie gustoasă și sănătoasă. De asemenea, există obiceiul de a nu arunca nimic din casă în ziua de tăiere a porcului, pentru că, în mod contrar, alungi norocul și belșugul din familie.
Colindatul: Vestirea Nașterii Mântuitorului
În multe sate din România, Crăciunul începe cu colindatul, o tradiție străveche care aduce în case vestea Nașterii Mântuitorului și urări de belșug și sănătate. În Ajunul Crăciunului, copiii sau tinerii se adună și pornesc la drum, cu „steaua” în frunte, o icoană sau un simbol luminos ce reprezenta steaua care l-a ghidat pe magi.
Colindele sunt un amestec de versuri religioase și folclorice, iar fiecare cântec are o semnificație profundă. În trecut, în zona din Ardealului și a Moldovei, colindătorii erau așteptați cu pâine caldă, mere și nuci, în timp ce gospodarii le cântă la rândul lor colinde în semn de recunoștință. Odată cu trecerea timpului, gazdele au renunțat treptat la recompensele savuroase, colindătorii așteptând în prezent, în schimb, bani.
La sate, colindele sunt mai mult decât o simplă urare, gazdele primind-o ca pe un ritual ce aduce protecție asupra casei și a celor ce locuiesc în ea, alungând spiritele rele și aducând binecuvântare.
„Viflaimul” – Piesa de teatru populară
În multe sate din România, în special în Moldova, se joacă „Viflaimul”, un obicei ce reconstituie nașterea lui Iisus. Este o piesă de teatru populară, interpretată în Ajunul Crăciunului de tineri sau de grupuri de colindători. „Viflaimul” este un fel de piesă teatru, în care se joacă scene din viața Mântuitorului, începând cu vestirea nașterii și ajungând până la adorarea pruncului Iisus de către magi.
Costumele sunt adesea realizate de săteni, iar replicile personajelor pot fi construite în versuri. Se crede că acest obicei aduce binecuvântare și protecție asupra satului, iar cei care participă la „Viflaim” sunt considerați binecuvântați.
Mersul cu ursul: Alungarea spiritelor rele
„Mersul cu Ursul” este un obicei popular care se practică în special în Ajunul Crăciunului și în preajma Anului Nou în Bucovina și alte zone ale țării, cum ar fi Maramureș și Oltenia. Acesta face parte dintr-un grup de tradiții care au ca scop alungarea spiritelor rele și atragerea norocului pentru anul viitor.
Obiceiul presupune ca tinerii, în general băieți sau bărbați tineri, să se costumeze în „urs” și să meargă din casă în casă, aducând veselie și voie bună. Ursul este un simbol al forței, al fertilității și al protecției, iar prezența sa în mijlocul satului este menită să alunge spiritele rele și să aducă belșug și sănătate.
Costumele de urs sunt realizate din piei de animale, măști mari și crengi de brad sau coarne. „Ursul” este însoțit adesea de un grup de alte personaje populare care formează o „Bandă” . Această procesiune este însoțită de dansuri, urale și chiar de un mic spectacol folcloric. Este un obicei plin de energie și veselie, iar cei care participă la mersul cu ursul sunt considerați purtători de noroc pentru întreaga comunitate.
Simbolismul „ursului” în tradiția populară
Ursul este considerat un simbol sacru în multe culturi, iar în folclorul românesc, acest animal reprezintă forța și protecția, dar și trecerea dintre două lumi – lumea oamenilor și lumea spiritelor. De asemenea, ursul este văzut ca un simbol al iernii și al renașterii, iar tradiția mersului cu ursul este legată de ritualurile de purificare și protecție.
Superstiții de Crăciun și Anul Nou
Nu se împrumută bani în perioada sărbătorilor – O superstiție spune că nu este bine să împrumuți bani în perioada Crăciunului sau a Anului Nou, deoarece acest lucru poate aduce nenorocire și lipsuri în viața celor care dau sau primesc bani.
Nu se face curățenie în prima zi de Anul Nou – O superstiție populară este că nu trebuie să faci curățenie pe 1 ianuarie, pentru că astfel vei „mătura” norocul din casă. Se crede că primul lucru pe care îl faci în prima zi a anului are o influență puternică asupra întregului an, așa că majoritatea românilor preferă să petreacă această zi în relaxare și în mijlocul celor dragi.
Femeia nu are voie să intre prima în casă în prima zi de Anul Nou – există o superstiție populară în România care spune că dacă o femeie intră prima dată în casă în ziua de 1 ianuarie, acest lucru ar putea aduce ghinion în anul respectiv.
Potrivit acestei superstiții, un bărbat este considerat a fi „semnul bun” pentru începutul unui an nou. Se crede că prezența unui bărbat ca „prim vizitator” ar aduce noroc, sănătate și prosperitate în familie pe parcursul întregului an. De asemenea, se mai spune că este mai bine ca cineva să intre în casă doar după miezul nopții, pentru a evita ghinionul.
Această credință are legături cu simbolismul rolurilor tradiționale ale bărbatului și femeii în viața cotidiană, iar în anumite culturi și comunități din România, se considera că femeile aduc energii mai vulnerabile sau că gospodăria poate fi influențată negativ dacă o femeie este prima care trece pragul.
Aceasta este o superstiție care variază în funcție de regiune și de tradițiile locale, dar este un obicei destul de cunoscut, mai ales în zonele rurale.
Daria Mustea