Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Revolta piețarilor. Producătorii și comercianții piețelor din Cluj-Napoca, nevoiți să își arunce marfa odată cu închiderea piețelor

Publicat


Începând cu ziua de luni, 9 noiembrie, toate piețele agroalimentare din țară se vor închide. S-a luat această decizie din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-COV-2 care a ajuns la aproape un milion. Numai în Cluj-Napoca există 6 piețe agroalimentare acoperite în care producători și comercianți vin și își vând propria producție de toamnă. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să arunce tone de fructe și legume.

 

Din 9 noiembrie piețele agroalimentare din spații închise se vor închide, astfel încât rămân deschise doar cele din spațiile deschise.

Una dintre piețele din Cluj-Napoca care se va închide este și cea din Piața Mihai Viteazul din cadrul Complexului Leul, cea mai mare din oraș.

Aici își vând produsele în jur de 60 de producători și 30 de comercianți. Aceștia sunt îngrijorați că vor trebui să își arunce marfa și își fac griji cu privire la veniturile lor de iarnă.

Bătaie de joc la adresa țăranilor

,,Într-un fel ar fi bine că ne-am proteja de boală și de virusul care există, dar este rău pentru producători. Pentru noi care am muncit atâta timp pământul și ajungem să stăm cu marfa acasă. Sperăm că măcar în luna decembrie să ne dea voie. Eu, de exemplu, sunt cultivator de marfă murată și am pus 10-12 butoaie de varză pe luna decembrie.

De acasă nu știu dacă se poate…Să știți că aici clienții păstrează distanța, vin cu mască, am fost în supermarket sunt ca furnicile oamenii acolo. Puteți verifica. De când sunt aici în piață nu am auzit un caz care să se fi contaminat”, ne-a mărturisit o bătrână, producător de varză murată.

Un alt producător este îngrijorat cu privire la veniturile asigurate de vânzarea legumelor

,,Își bat joc de noi, de țărani. Eu din asta trăiesc, din agricultură. De acasă nu am cum să vând. Cine să cumpere? Tot satul este plin de producători, toți avem. Cine să cumpere de acasă?”, ne-a spus o doamnă, producător de legume.

Un alt producător de fructe și legume susține că situația este rea, în condițiile în care supermarketurile pot funcționa și cu această decizie, dar pe fermieri îi termină.

”Noi din asta trăim, acuma marfa o aruncăm sau o dăm la cai și la găini. Vine iarna și nu știu ce facem. Nu am văzut un client fără mască, mergeți în supermarket să vedeți cum stau. Ei de ce pot funcționa și micii producători nu? Ne omoară pe noi ca să funcționeze importul, eu altă explicație nu am. La supermarket niciodată nu e liber, iar aici? Acum e sâmbătă, e ora 9.45 și nu puteți spune că e foarte multă lume”, a spus acesta.

Să se închidă și supermarketurile

În cazul comercianților, aceștia își pot pierde atât marfa cât și investițiile făcute sunt în zadar. Doamna Dobre vinde struguri, ne povestește că va pierde marfă în jur de 3500 de lei.

,,Părerea mea este că dacă se închid piețele automat trebuie să se închidă și supermarketurile. Haideți să facem un exercițiu: la piață între vânzător și client este 1 m distanță. Eu servesc în jur de 100 de clienți într-o zi, la supermarket pun mâna pe aceeași lămâi, aceeași cafea, aceeași sticlă și se înghesuie unul lângă altul trăgând de fructe și legume.

Unde circulă virusul mai bine atunci? Într-adevăr, au fost și excepții la piață cât și la supermarket, acuma motiv este că vânzătorii nu au respectat. Nu este adevărat, sunt clienți care își dau masca jos și își bagă o boabă de strugure în gură. Eu ce să îi fac? Să îi astup gura? Eu îi atrag atenția, dar lucrul acesta se întâmplă și în supermarket unde pe furiș își bagă boabe de struguri în gură.

Noi acum nu știm ce facem cu marfa. Nimeni nu ne-a dat o soluție. Nu vrem ajutor de la stat, vrem să muncim, să ne câștigăm banii, să ne plătim dările către stat, atât comercianții cât și producătorii. Cu samsarii este altă discuție, ei nu sunt comercianți cu acte, ei sunt cei cu carnet de producător care cumpără și vând și nu plătesc absolut nimic.

Noi sperăm până luni să se reglementeze ceva. Noi ne-am oprit în Vrancea la frig 2  tone de struguri, prețul de achiziție fiind de 5 lei. L-am sunat pe om să facă ce vrea cu ei, să ii dea. Norocul meu a fost că nu am plătit avans pentru strugurii respectivi, că atunci pierdeam banii. Pe ăia nu i-am pierdut, dar aici am în jur de 700 de kg nu știu ce fac cu ei, sunt 3500 de lei cu care un om ar trăi o lună și ceva”, a explicat comercianta.

Clienții îi susțin pe producători și vor să protesteze

Din spusele doamnei Dobre reiese că și clienții care frecventează Piața Mihai Viteazu se arată solidari, printre aceștia aflând-se și medici.

,,De ieri de când s-a anunțat această măsură clienții au spus că ies cu noi în stradă. Sunt femei bătrâne care spun că vin aici pentru că ele cumpără un kilogram de morcov și mai primesc un morcov gratis, pentru aia vin aici.

Spun că «îmi iau un strugure și îmi mai pui o ciorchinuță mică pentru asta vin aici». Chiar și medici, avocați, procurori avem clienți selecți și în piață care au venit și au zis că ies în stradă cu noi, clienții ne susțin. Luni vrem să venim aici, am văzut că peste tot în țară presă ne susține.

Poate găsim o soluție. Noi respectăm regulile, chiar să țină oamenii la ușă cum era în starea de urgență, să lase să între 20 de persoane. Dar asta nu e măsură să închizi și atât. Clienții ne susțin, chiar ieri au venit oamenii disperați la piață. Am vândut struguri cu lada, n-am vândut așa tot sezonul. Au venit să cumpere pentru zarzavaturi că au auzit că închide piață”, ne-a mărturisit Ruxandra Dobre, comerciant de struguri.

Nici un vânzător nu a fost infectat cu COVID

Cluj24.ro a cerut punctul de vedere al administratorului Pieței Mihai Viteazu, Dan Groza, care ne-a declarat că se conformează regulilor, așteaptă  eventuale decizii venite din partea Primăriei Cluj-Napoca și se organizează pentru amenajarea unor piețe în aer liber.

,,Avem de pierdut toți, și noi că și proprietari, piețarii, dar și clienții. Noi am luat măsuri de prevenire, i-am atenționat permanent să poarte masca corect și să păstreze distanța.

Oamenii sunt foarte nemulțumiți, comercianții au stoc de marfă mare perisabilă și producătorii pierd pe două fronturi. Unii vin de la mare distanță cu ea fiindcă avem din zona Olteniei, zona Aradului și ei au marfă proaspătă și acum urmează să se strice această marfă că nu au unde să o vândă, Nu este o măsură pentru că ar trebui luate niște măsuri în alte domenii. De exemplu, eu sunt pro sport, dar acolo e mai mare contaminarea, în mall-uri la fel mi se pare aceeași situație.

Aici de la client la vânzător este o distanță de minim 1 m și ei poartă permanent masca. Nu avem un vânzător de când suntem deschiși de 4 luni de zile care să fi fost contaminat. Oricum, toți avem de pierdut, eu îi susțin pe producători și comercianți.

Și publicul are de pierdut că va cumpără de la supermarket marfă care nici calitatea și nici prețul nu este același, nu e marfă proaspătă, vine din import. Aici va funcționa clădirea, luminile, căldură va merge pentru magazinele din complex, încasările vor fi 2%, iar cheltuielile mult mai mari”, a vorbit pentru Cluj24.ro Dan Groza, administratorul pieței din Complexul Leul.

Se pregătesc piețe în aer liber

De asemenea și Radu Vlas, administratorul Complexului Leul, ne-a împărtășit punctul său de vedere cu privire la decizia luată, cu care nu este de acord, dar se gândește la amenajarea unor piețe în aer liber pentru vânzătorii din piață.

,,Opinia noastră este foarte clară, atât a noastră cât și a celor ce își desfășoară activitatea. Este de a nu se închide pentru că nu reprezintă un pericol, dar nu este după noi și nu facem noi regulamentul. Noi căutăm spații în afara clădirii, doar că acolo sunt condiții mai vitrege. Cu cei de la primărie nu am discutat încă, probabil vom avea o discuție luni întrucât am înțeles că la nivel național sunt ceva petiții să vedem dacă mai poate fi obținută o amânare”, a spus Radu Vlas.

Primăria Cluj-Napoca analizează situația

La nivelul municipiului Cluj-Napoca toate piețele agroalimentare ale municipalității sunt acoperite, fie că este vorba despre Piața Grigorescu, Flora, Hermes sau Zorilor.

Din partea oficialilor Primăriei Cluj-Napoca am vorbit cu viceprimarul Dan Tarcea. Acesta ne-a declarat că așteaptă rezultatele analizei hotărârii de guvern și ne va comunica ulterior.

,,Vom lua o decizie în această privință, urmează să facem analize după ce va ieși hotărârea de guvern și o să vă putem comunica toate datele la momentul respectiv”, a declarat Tarcea pentru Cluj24.ro.

Dana Coțovanu

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Publicat

De

2.500 de transplanturi renale realizate la ICUTR Cluj

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca marchează o bornă extraordinară și, în același timp, foarte importantă. 2.500 de transplanturi renale au fost realizate cu succes de medicii clujeni.

Asta înseamnă tot atâtea vieți salvate de echipele ICUTR în 30 de ani, de când se fac operații de transplant de rinichi la Cluj-Napoca.

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

E o zi de sărbătoare, cu multă bucurie, dar și emoție la ICUTR Cluj. Vineri, echipa institutului marchează un moment deosebit și anume realizarea cu succes a 2.500 de transplanturi renale.

„Este o bornă extraordinară ce marchează peste 30 de ani de devotament, inovație și îngrijire profundă.

În aceste decenii de activitate, Institutul nostru a devenit un etalon al excelenței medicale și umane. Fiecare dintre cele 2.500 de intervenții reprezintă o poveste de luptă, de curaj și de speranță.

Fiecare transplant înseamnă o nouă șansă la viață, o șansă pe care noi, ca echipă, ne-am asumat-o cu responsabilitate și dăruire”, a declarat conf. dr. Florin Elec, coordonatorul echipei de transplant ICUTR.

2.500 de vieți salvate

Acesta și-a exprimat și profunda recunoștință pentru familiile donatorilor care au făcut acest lucru posibil și a mulțumit și pacienților pentru că au avut încredere în echipa medicală de la Cluj.

O echipă care a reușit să finalizeze cu succes aceste transplanturi renale.

„2.500 de vieți salvate sunt rezultatul muncii noastre comune și al colaborării strânse dintre toți cei implicați”, a spus conf. dr. Florin Elec, care a mulțumit și echipei medicale.

Coordonatorul echipei de transplant a ICUTR spune că există și promisiunea unui viitor mai bun, făcând referire la construirea unui nou centru de transplant, multiorgan, la Cluj-Napoca.

„Astăzi sărbătorim nu doar realizările noastre, ci și speranța și promisiunea unui viitor în care fiecare persoană care are nevoie de un transplant renal să primească îngrijirea de cea mai înaltă calitate, să primească o șansă la o viață mai bună”, a mai spus conf. dr. Florin Elec.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mașină ARSĂ în totalitate la Cluj. A luat FOC pe centura Vâlcele Apahida

Publicat

De

Mașină arsă pe centura Vîlcele Apahida

O mașină a ars ca o torță pe centura Vâlcele Apahida. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă au fost deteriorate și două panouri fonice de pe marginea drumului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor.

Mașină ARSĂ în totalitate la Cluj. A luat FOC pe centura Vâlcele Apahida

Apelul de urgență a venit în jurul orei 07:30, iar la fața locului s-a trimis o autospecială incendiilor, unde au găsit autoturismul arzând generalizat.

Ocupanții erau ieșiți din acesta.

Pompierii au lichidat imediat flăcările acționând cu două linii de furtun din direcții diferite. În urma incendiului s-au deteriorat și două panouri fonice amplasate pe marginea drumului.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar cercetările preliminare arată că incendiul a pornit cel mai probabil de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului.

Sursa foso și video: Info trafic Cluj Napoca, CERT Transilvania, ISU Cluj

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Val de premii ale elevilor clujeni la Olimpiada Națională de Coregrafie de la Cluj-Napoca

Publicat

coregrafie

Cei mai buni elevi care studiază discipline coregrafice în învățământul preuniversitar din România, au participat la Cluj-Napoca, în perioada 22 -25 aprilie, la Olimpiada Națională de Coregrafie.

La această olimpiadă, au participat 108 elevi, din opt orașe din România: București, Constanța, Iași, Timișoara, Bacău, Galați, Brăilași Cluj-Napoca.

Premii și mențiuni

coregrafie

Județul Cluj a fost reprezentat la disciplinele Dans Clasic și Dans Contemporan de 32 de elevi din clasele VII-XII, care au obținut 2 premii I, 5 premii II, 2 premii III și 7 mențiuni.

„Mă bucur că cei mai buni elevi de la clasele de coregrafie din țară au avut posibilitatea de a-și pune în valoare competențele și motivația de a face performanță, la această olimpiadă națională, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca.

Consider că desemnarea municipiului nostrum pentru desfășurarea acestei competiții a fost cea mai potrivită alegere, competitorii venind într-un oraș, în care se investește foarte mult în educație, care are universități de prestigiu și alte instituții de cultură unde pasiunea pentru artă ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic și o carieră de success pe scenele instituțiilor de cultură clujene, de asemenea recunoscute pe plan intern și european.

Muncă și transpirație

Dansatorii știu de la vârste fragede că pentru atingerea performanței este nevoie de muncă multă și de transpirație, iar etica și disciplina din sala de dans își pun amprenta și asupra altor activități școlare, dansul oferind copiilor de toate vârstele oportunitatea de a-și dezvolta abilități utile, care să conducă la transformarea pasiunii în profesie.

De la stimularea dezvoltării creierului la îmbunătățirea abilităților cognitive, motorii și academice, precum și la promovarea dezvoltării emoționale și sociale, arta coregrafică reprezintă un stimul puternic în ceea ce privește formarea și dezvoltarea copiilor, implicând coordonarea mișcărilor, interpretarea muzicii, empatizarea si conectarea emoțională cu alți copii, dezvoltatarea expresivității și a creativității.

Juriu profesionist

De aceea, îi felicit pe toți elevii care au participat la această etapă națională, care le-a oferit ocazia de a evolua pe scenă, în fața unui juriu format din profesioniști, competiție din care cei care și-au gestionat mai bine emoțiile și interpretarea au câștigat premiile atribuite, conform regulamentului elaborat de Ministerul Educației”,a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Olimpiada Națională de Coregrafie a fost organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ,,Octavian Stroia” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie Gemina.

 

Citește mai departe

CULTURA

Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

Publicat

De

Expoziție Gustav Klimt în Cluj

„Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop-Up, ediția itinerantă a muzelui imersiv al noilor arte.

Proiectul este prezentat de George. inovaţie BCR şi este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflându-se în proximitatea centrului comercial, în parcarea Hotelului Univers T.

Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale artistului din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea.

Lucrările artistului prind viață și înconjoară spectatorii prin animații realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzică originală semnată de Alexei Țurcan. Spectacolul imersiv audio-video a fost lansat prima dată la București, în toamna anului trecut și a fost vizionat de un public format din peste 180.000 de copii și adulți.

Klimt, unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena

Gustav Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena și a fost influențat de stilurile bizantine și est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ „Sărutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer – Femeia în Aur” sau „Doamna cu evantaiul”, cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa (iunie 2023).

Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensă a aurului și a modelelor decorative complexe, precum și pentru reprezentarea femeilor într-o lumină simbolică.

Expoziţia face parte din selecția de show-uri imersive, cu proiecții 360, ce pot fi văzute în cadrul MINA Pop-Up până pe 2 iunie 2024, alături de Lumea Subacvatică și Inner Constellations, la Iulius Mall Cluj.

Avatarul AI și oglinda neurală

Asemeni spațiului de la București, și cel dedicat ediției itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați.

MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

Neural Mirror este prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială.

„Oglinda” este concepută de către Alex Cioacă (dompro), cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundat. Prin intermediul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini. Acest lucru înseamnă că, în timp ce vizitatorii îsi fac poză în oglindă, aceștia se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate.

Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, până la finalul acestui an.

Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achiziționare pe site-ul oficial al muzeului, iar pentru mai multe informații și detalii despre program, accesați acest LINK.

Despre MINA

MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România.

Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, extindem granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax