ECONOMIE
FOTO. Proiectul de regenerare urbană de la Carbochim se va numi RIVUS. Fosta platformă industrială, redată orașului

Cel mai nou proiect de reconversie și regenerare urbană propus de grupul IULIUS, la Cluj-Napoca, al cărui Plan Urbanistic Zonal a fost aprobat recent de Consiliul Local, se va numi RIVUS. Cuvântul este originar din limba latină și înseamnă „râu”, evidențiind conexiunea cu Someșul.
Proiectul redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional, oferind comunității accesul la râul Someș într-o manieră interactivă. Valorificarea râului a stat la baza conceptului arhitectural, de la designul fluid și focusul pe elementele naturale, până la principiile de sustenabilitate implementate.
Investiție de peste jumătate de miliard de euro
Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro, a companiilor IULIUS și Atterbury Europe, se va materializa prin proiectul mixt cu probabil cea mai mare diversitate funcțională din România – retail, office, cultură, entertainment, parc – cu o suprafață închiriabilă totală a proiectului de 165.000 mp.
Descoperă cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România pe www.rivus.ro și pe platformele social media dedicate: www.instagram.com/rivuscluj, www.facebook.com/rivuscluj.
Ce va conține RIVUS?
Conceptul proiectului RIVUS, semnat de arhitecții olandezi UNStudio, un nume cu rezonanță în topurile mondiale de specialitate, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. Astfel, RIVUS va integra:
- Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- Peste 30 de restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp
- Grădină japoneză pe acoperiș
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale și office
- Centru de live arts și sală de spectacole
- Concepte de entertainment în premieră regională, pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, pentru prima dată în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate alternativă
Manager: „RIVUS exprimă perfect viziunea noastră”
„RIVUS simbolizează fluxul constant de viață, energie și dezvoltare, elemente care alcătuiesc fundamentul proiectului nostru, care pune accent pe armonia dintre spațiul construit și cel natural, creând astfel simbioza ideală. Propunerea noastră pentru fosta platformă Carbochim are o componentă naturală pronunțată, care constă în amenajarea malurilor râului Someș, întregirea culoarului verde-albastru din zona de nord a orașului și crearea de la zero a unei grădini urbane spectaculoase, care se va întinde pe o treime din suprafața întregului proiect.
RIVUS exprimă perfect viziunea noastră și avem convingerea că va deveni, într-un mod natural, nu doar o destinație favorită, ci și un nou reper al Clujului modern, vibrant, sustenabil. Proiectul RIVUS a demarat prin relocarea și retehnologizarea fabricii Carbochim, care acum se află pe o traiectorie nouă, cu perspective de dezvoltare. În prezent, pregătim terenul pentru noul proiect, prin dezmembrarea fostelor hale și ne bucurăm că am înaintat în procesul de autorizare”, a spus Sorin Guttman, Manager RIVUS.
RIVUS Cluj-Napoca, primul proiect implementat de UNStudio în România
Proiectul îi aduce în premieră în România pe renumiții arhitecți olandezi de la UNStudio, care au în portofoliu proiecte emblematice în toată lumea, cum sunt Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, metroul din Doha sau Podul Erasmus din Rotterdam.
Valorificarea râului Someș a stat la baza conceptului arhitectural, viziunea celor de la UNStudio pentru acest proiect fiind cea de a stabili o legătură între noua dezvoltare, oraș și malul râului Someș, inaccesibil în prezent. Fluiditatea și specificul natural al râului domină designul, care pornește de la picături concentrice în apă ce se transpun în proiect ca piațete publice de lumină și verdeață, regăsindu-se atât în interior, cât și în grădină și spațiile exterioare. Liniile fluide ale râului sunt integrate și în fațada exterioară, iar materialele naturale, precum lemnul și piatra, au fost selectate pentru o integrare armonioasă a vegetației, atât în interior, cât și în exterior.
„E important să căutăm noi modalități de reamenajare a zonelor urbane existente”
„Suntem foarte conștienți de potențialul pe care regenerarea urbană îl are pentru orașe. În acest sens, este esențial să căutăm noi modalități de reamenajare a zonelor urbane existente, în așa fel încât să poată oferi ceva înapoi orașului ca întreg, să reactiveze și să însuflețească spațiile și zonele care s-au perimat de-a lungul anilor. Proiectarea pentru consolidarea și susținerea comunităților înseamnă să creezi locuri care aduc oamenii laolaltă”, a declarat Ben van Berkel, fondator și arhitect principal UNStudio.
„Sunt foarte mândru că avem ocazia să realizăm la Cluj primul nostru proiect din România. Este foarte interesant să vedem că putem conecta această veche zonă industrială la Parcul Armătura, amenajat recent. Dorim să aducem și oamenii din zona Carbochim înapoi spre apă, pentru a continua centura verde de-a lungul râului”, a spus Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio.
Cea mai mare destinație de entertainment & shopping din România
RIVUS se anunță a fi cel mai amplu lifestyle center din România și un nucleu al segmentului de entertainment din țară. În RIVUS Mall vor fi prezente branduri internaționale mult așteptate, magazine reprezentative ale marilor retaileri pe segmente precum home&deco, health&sports, fashion și divertisment, dar și concepte ale producătorilor și antreprenorilor locali. Un spațiu în care fiecare membru al comunității locale se va regăsi, cu funcțiuni dedicate familiilor, și o destinație principală pentru modă, lifestyle și entertainment, care va include peste 400 de magazine.
RIVUS propune soluții în premieră de petrecere a timpului liber, cu prima sală de spectacole integrată într-un centru comercial și un centru de arte performative – RIVUS Live Arts –, administrată în parteneriat cu mediul cultural clujean, care va funcționa în fosta hală cu arcade a Carbochim. Alături de ea, din fostul sit industrial va mai fi păstrată clădirea administrativă, din cărămidă roșie, care va deveni RIVUS Hub, cu spații de office și servicii.
Concepte culturale, de timp liber
Atenția pentru familii se va reflecta prin amenajarea de spații de joacă, concepte de divertisment în premieră națională, tehnologii cinematografice și open air cinema, concepte educaționale, facilități sport și wellness, dar și hub medical cu discipline variate.
Proiectul va fi o platformă de promovare a producătorilor locali și destinația în care gastronomia se îmbină armonios cu atmosfera vibrantă, incluzând un concept Fresh Market și 30 de locații-concept, restaurante și cafenele tematice, cu terase amplasate în noua grădină amenajată de la zero.
Dezvoltarea propune spații office premium de aproximativ 15.000 mp GLA, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, oferind oportunități de dezvoltare profesională.
RIVUS Garden contribuie la crearea unei conexiuni verzi de 14 hectare în nordul Clujului
RIVUS Garden va fi ancora verde a proiectului, 52.000 mp de parc în inima orașului, amenajat de peisagiști străini și autohtoni, care se adaugă parcurilor deja modernizate în proximitate – Armătura și Feroviarilor. Împreună, vor delimita râul Someș cu aproximativ 14 hectare de spații verzi amenajate și infrastructură pentru promenadă și timp liber.
În RIVUS Garden vor putea fi admirați peste 700 de arbori maturi, cu vârste de până la 60 de ani și înălțimi de până la 13 metri, inclusiv copaci care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială, dar și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade înierbate și acoperiș verde, care va integra inclusiv o grădină japoneză.
Investiții pentru conectivitate
Ca și în cazul proiectelor similare dezvoltate la Iași și Timișoara, IULIUS este preocupat de buna conectivitate cu orașul, astfel că și-a asumat, prin contract cu Municipalitatea, investiții consistente în infrastructură. Acestea vor include realizarea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de sistematizare a traficului, modernizarea unor străzi din proximitate, precum și amenajarea de infrastructură velo, aliniată la strategia autorităților de mobilitate. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane, dintre care 900 vor avea conexiuni pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și de 2.500 de spații pentru parcarea bicicletelor.
Investiția va fi realizată de companiile IULIUS și Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de obținere a autorizației de construire. Prima etapă a lucrărilor, cea de dezmembrare a fostelor hale industriale, este aproape de finalizare, acesta fiind un demers independent de procesul de avizare și autorizare a noului proiect.
Despre IULIUS
Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani. Portofoliul său include peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). Centrele comerciale sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite. Compania IULIUS deţine şi 15 clădiri de birouri, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de companii și unde lucrează peste 27.000 de angajați.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.
Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.
”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.
Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.
UPDATE. Alte persoane, la spital
”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.
ECONOMIE
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.
Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial
Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.
Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.
Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.
Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump
Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.
Prețul aurului a fluctuat
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.
Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.
Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.
ROBOR la trei luni a stagnat
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.
Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.
Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.
Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.