CULTURA
FOTO. Premiu din Ungaria pentru fundația care restaurează Castelul Banffy din Bonțida, Versailles-ul Transilvaniei

Fundația Transylvania Trust a primit sâmbătă seara premiul Pro Arhitectura din partea Ministerului Construcțiilor din Ungaria în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Academia Artelor din Budapesta.
Premiu din Ungaria pentru fundația care restaurează Castelul Banffy din Bonțida, Versailles-ul Transilvaniei
Președintele fundației, Hegedus Csilla, a declarat pentru Cluj24 că această recunoaștere vine după alte numeroase premii primite pentru proiectul de restaurare a Castelului Banffy din Bonțida.
”După premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, primit în 2008, pentru activitatea de specializare în restaurarea monumentelor istorice la Castelul Banffy și după multiple premii din partea Ministerului Culturii din România și a Administrației Fondului Cultural Național, am primit premiul Pro Arhitectura din partea Ministerului Contrucțiilor din Ungaria pentru eforturile depuse în restaurarea Castelului Banffy din Bonțida.
Premiul a fost oferit și pentru specializarea a mai mult de 3000 de studenți în restaurarea monumentelor istorice.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în această muncă”, a spus Hegedus.
Singurul premiu din afara Ungariei
Premiul Fundației Transylvania Trust a fost singurul oferit unei entități din afara Ungariei.
Ceremonia a avut loc în 16 decembrie când s-au împlinit 140 de ani de la nașterea arhitectului transilvănean Kos Karoly, zi care este celebrată în acest an ca Ziua Arhitecturii în Ungaria.
Versailles-ul Transilvaniei
Castelul Bánffy din Bonțida se află la 30 km de Cluj-Napoca, fiind unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania, care în prezent funcționează ca centru educațional și cultural, atrăgând anual 50.000 de vizitatori.
Supranumit în perioada sa de glorie Versailles-ul Transilvaniei, castelul a fost construit treptat începând din secolul al XVI-lea, câștigându-și aspectul final la mijlocul secolului al XIX-lea.
Potrivit Fundației Transylvania Trust, familia Bánffy a intrat în posesia domeniul de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. Cele mai importante etape ale construcției sale au fost cele realizate în stil renascentist și baroc, dar reședința nobiliară transformată în ansamblu castelar păstrează și elemente din perioada rococo, clasicistă și neogotică.
Până la începutul secolului al XIX-lea, castelul renascentist fortificat cu ziduri și turnuri putea fi accesat prin turnul de poartă de șapte niveluri. La mijlocul secolului al XVIII-lea reședinței i s-a adăugat o curte de onoare barocă, clădirile acesteia adăpostind școala hipică și grajdul.
Din materialul de construcție obținut prin demolarea turnului de poartă familia a construit moara din apropiere, care a fost folosită de comunitatea locală până în anii 1960. Ca rezultat al lucrărilor de construcție din secolul al XVIII-lea a fost creat un parc francez, care mai târziu a fost reamenajat în parc romantic. Mulțumită acestuia, aripa către parc a fost refațadizată în stil neogotic.
Înainte de 1944, cel mai frumos parc aferent unui castel din Transilvania se afla la Bonțida.
Parc francez
Primele informații legate de parcul castelului din Bonțida datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, când Dénes Bánffy, după exemplul lui Schönbrunn și Versailles, a creat la Bonțida un superb parc francez. Formele stricte, geometrice ale acestui parc francez, amenajat pe baza planurilor lui Johann Christian Erras și constând din alei simetrice, terase largi, arbuști și tufișuri tunse, au venit în completarea splendorii baroce a clădirilor.
În secolul al XIX-lea, József Bánffy a transformat parcul după planurile lui Sámuel Hermann și, mai târziu, în 1831, ale lui János László. Stilul romantic de amenajare peisagistică, de origine engleză, a apărut ca răspuns la formele stricte ale parcului francez. Aleile radiale și tufișurile tunse în diferite forme au fost înlocuite cu alei șerpuitoare și cu tufărișuri, ceea ce dădea impresia unei naturi neîmblânzite.
Parcul de azi evocă cu greu frumusețea sa anterioară, care s-a sălbăticit de-a lungul deceniilor din cauza lipsei de întreținere, copacii săi seculari fiind tăiați în mod arbitrar. În prezent se află în grija Ocolului Silvic.
Contele Miklos Banffy, ultimul locuitor al castelului
Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklós Bánffy, un intelectual avangardist, care a fost un politician, scriitor, grafician și director de operă. A părăsit castelul în octombrie 1944, fugind de trupele germane în retragere, care au jefuit și ars clădirea.
Prin urmare, castelul și-a pierdut amenajarea interioară, biblioteca, precum și faimoasa galerie de portrete. În prezent, bogăția interioarelor sale este atestată doar de fotografiile de epocă. Naționalizarea din 1948, utilizarea inadecvată și lipsa de conservare au condus la deteriorarea rapidă a stării clădirilor.
Restaurare din 1999
Lucrările de restaurare au fost demarate în 1999, în urma unui acord semnat de Ministerul Culturii din București și de Ministerul Patrimoniului Cultural din Budapesta. Ministerul Culturii din București a finanțat, de asemenea, restaurarea parțială a șarpantei clădirii principale.
Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca are grijă de castel începând din 2001, care în 2008 a fost retrocedat familiei Bánffy. Fundația a demarat lucrări de restaurare extinse, desfășurate în principal în cadrul Programului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.
Cafeneaua Culturală funcționează din 2001 în fosta clădire a bucătăriei. Fundația și-a deschis centrul educațional în clădirea Miklós. Alte spații ale ansamblului, precum fosta capelă, grajdul sau clădirea principală găzduiesc evenimente și programe culturale.
În afara evenimentelor Fundației (Zilele Castelului, Zilele Bánffy, Zilele Patrimoniului etc.), castelul este deschis și altor organizații și instituții, cum ar fi Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care în plus față de proiecțiile în aer liber timp de două zile organizează, de asemenea, activități pentru copii, sau Festivalul Electric Castle, în timpul căruia castelul găzduiește an după an iubitorii de muzică electronică.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.
EVENIMENT
VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.
Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.
Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz
Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.
După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.
Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă
Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.
Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională. Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.