EVENIMENT
FOTO. Povestea lui Marinică, băiețelul de 7 ani din Munții Apuseni. Intră în programul ”Pâine și Mâine” al World Vision România

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, World Vision România face apel la clujeni să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către programul ”Pâine și Mâine” al fundației.
Organizația vrea să ofere 19.000 de mese calde și 19.380 de ore remediale în următorul an școlar pentru încă 100 de copii de la sate, pe lângă cei 1.400 care se află deja în program. Dintre acești copii, 50 sunt din Băișoara, județul Cluj.
Unul dintre cei 100 de copii pe care fundația World Vision România vrea să-i includă şi să-i sprijine în programul ”Pâine și Mâine” este Marinică. Băiețelul de șapte ani locuiește cu bunica sa, în munții Apuseni, la 20 de kilometri de primul drum asfaltat. Băiatul a venit pe lume când mama sa, Paula, avea doar 16 ani și era la liceu.
Din ziua în care a venit pe lume, adolescenta l-a încredițat bunicii materne. Din acel moment, bunica a împărțit toată dragostea și puterea ei în două: pentru fată și Marinică.
Mama băiețelului a rămas în tot acest timp la Cluj, unde a reușit să termine liceul și să se angajeze ca barman. Așa, mămica reușește, săptămânal, să îi trimită bani bunicii pentru ce are nevoie Marinică: haine, încălțăminte, rechizite și altele. În weekenduri sau când vin sărbătorile, se găsesc toți trei în oraș.
De trei ani, bunica străbate zilnic pădurea de mână cu băiețelul care acum e în clasa I. După ce termină orele, Marinică se îndreaptă către pensiunea mare și frumoasă, unde bunica lui face curățenie. Temele pentru școală și le face în livingul de la parter, un spațiu mult mai mare și mai luminos față de căsuța lui din munți.
Când se face întuneric, bunica și băiețelul urcă din nou către căsuța lor înconjurată de copaci cât vezi cu ochii. Acolo îi așteaptă Tomiță, motanul care doarme alături de Marinică.
În pofida greutăților, băiețelul își dorește să devină cântăreț, dar, de asemenea, are înclinație și către meșteșugărit.
Mai puțin de unu din trei cetățeni redirecționează 3.5% către o fundație
Procentul cetățenilor care redirecționează 3.5% din impozitul pe venit a scăzut din 2017 până în 2020. Asta, deși procesul a fost digitalizat, explică fundația World Vision România în baza ultimelor date furnizate de ANAF și prelucrate de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC). Concret, dacă în 2017 au redirecționat 30% dintre cetățenii contribuabili, în 2020 au făcut-o 29%, conform acelorași date.
În prezent, pentru a redirecționa 3.5% din impozitul pe venit pentru educația copiilor de la sate din Programul Pâine și Mâine al fundației World Vision România durează doar un minut. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul organizației și să completezi formularul online: https://bit.ly/42jqLnA
După ce ai completat formularul, îl va primi automat pe email si fundatia se va ocupa de depunerea formularului prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Nu mai trebuie să-l printezi și să mergi la ANAF pentru a-l depune.
Ce înseamnă 3.200 de donatori de minute pentru Otto și ceilalți copii de la sate
World Vision România oferă prin ”Pâine și Mâine” copiilor de la sate, din clasele P-IV, un program zilnic de after-school cu masă caldă și două ore de ajutor pentru teme. Programul, derulat din 2016, are în grijă 1400 de copii din mediile cele mai vulnerabile.
„Ne dorim să oferim șansa la educație de calitate și dezvoltare pentru încă 100 de copii din comunități marginalizate din județele Cluj și Ialomița. Pentru a realiza acest obiectiv, avem nevoie de 3.200 de oameni care să doneze un minut din timpul lor pentru a redirecționa3.5% din impozitul pe venit către organizația noastră aici: https://bit.ly/42jqLnA. În caz contrar, banii vor ajunge înapoi la stat. Potrivit studiilor World Vision România, unul din patru copii de la sate nu are un adult acasă care să-l poată ajuta la teme, iar doi din zece copii nu primesc suficientă hrană”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.
Rezultatele programului ”Pâine și Mâine”
Organizația World Vision România precizează că în comunitățile unde elevii au beneficiat de masă caldă, prezența școlară a crescut în mediile dezavantajate chiar și cu peste 40%.Astfel, jumătate dintre școlile din program au ajuns să aibă o prezență de 99% a copiilor, iar o treime de 100%. În același timp, rapoartele programului Pâine și Mâine arată că 85% dintre elevi au înregistrat progres la școală, inclusiv la Matematică și Română, având calificative de “Bine” și “Foarte Bine”.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, din aproape 500 de comunități situate în 18 județe. Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.
Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.
Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.
Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.
Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.
AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.
Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.
RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat
„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.
Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.
50 de milioane de lei buget alocat în 2025
Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.
Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:
– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială
Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.
Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică
Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.
Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!
Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.
El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.
Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.
Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.
Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj
Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.
„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.
Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.