EVENIMENT
FOTO. Periuțe de dinți pentru NEVĂZĂTORI, o nouă problemă rezolvată de CLUJENI

După lansarea meniurilor și voucherelor incluzive, Asociația Scripor Alphabet din Cluj-Napoca revine cu un nou exemplu de accesibilizare cromatică pentru nevăzători: periuțele de dinți incluzive.
„Noi, persoanele nevăzătoare, întâmpinăm mari dificultăți în achiziționarea produselor din cauza lipsei accesibilizării ambalajelor. Este dreptul nostru să știm ce cumpărăm și trebuie să avem acces egal la toate produsele. Ne bucurăm de faptul că, acum, există o standardizare cromatică universală a culorilor care ne completează viața și vine în sprijinul drepturilor noastre”, a precizat Marin Medeleanu, din partea Scripor Alphabet.
Periuțele de dinți prezintă buline autoadezive aferente culorilor tactile, care sunt fixate atât pe ambalajul exterior cât și pe mânerul periuțelor, la baza acestuia. Periuțele de dinți sunt disponibile în culorile: alb, negru, albastru și mov.
Încă o problemă rezolvată de clujeni: „Ce culoare are periuța mea de dinți?”
Geo Câmpian, nevăzător, membru al Asociației Scripor și administratorul unui salon de masaj din Florești, a punctat faptul că alfabetul tactil al culorilor, cunoscut sub numele de „alfabetul Scripor”, a înlăturat bariera cromatică, oferindu-le nevăzătorilor sentimentul de apartenență.
„Ce culoare are periuța mea de dinți și cum pot să o diferențiez de cea a soției? Două întrebări la care nu aveam răspuns… până acum. După ce le cumpărăm, acasă ne facem diferite semne/zgârieturi pe mâner, pentru că, amândoi fiind nevăzători, ar fi cel puțin ridicol să întrebăm pe cineva de fiecare dată care e periuța noastră: cea albastră, roșie ori verde?”, a spus Câmpian.
Pe lângă periuțele de dinți, clujenii de la Scripor Alphabet au contribuit și în alte domenii, oferind accesibilitate nevăzătorilor prin lansarea unori meniuri și a unor vouchere incluzive, despre care se poate citi cu un click pe linkurile de mai jos.
Despre Alfabetul Scripor. Cum poți susține inovațiile clujene
Alfabetul Scripor este o inovație a clujeanului Tudor Scripor, care a deschis o nouă ușă pentru nevăzători.
După 7 ani de muncă și un reproș venit de la un student în timpul unui atelier, în 2019, a finalizat un alfabet al culorilor pe care l-a prezentat public la Salonul de Inveții și Inovații de la Geneva, unde a primit Medalia de Aur și Marele Premiu, oferit de Asociația Inventatorilor Europeni.
Spre deosebire de limbajul semnelor pentru persoanele cu deficiențe de auz, la Alfabetul Scripor pentru nevăzători fiecare culoare e redusă la un singur simbol care este valabil în toate țările.
Poți susține proiectul nobil de incluziune cromatică destinat copiilor, tinerilor și adulților nevăzători din întreaga lume, făcând o donație pentru Asociația Scripor, cu un click aici.
Totodată, cei de la Scripor Alphabet pun la dispoziție o adresă de email unde pot fi contactați pentru informații, propuneri de colaborări și alte asemenea: changetheworld@scriporalphabet.com.
Fii la curent cu activitatea celor de la Alfabetul Scripor, dând un like paginii de Facebook Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Joi, 12 iunie, debutează cea de-a șasea ediție a Sports Festival, care va transforma Cluj-Napoca, pentru patru zile, în capitala sportului din România. Vor fi peste 100 de evenimente, 25 de sporturi și mii de participanți.
Printre cele mai așteptate momente este meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, un eveniment spectaculos și unic pentru fanii fotbalului. Legendarul brazilian revine pe teren alături de foști mari jucători internaționali, într-un show plin de emoție și execuții spectaculoase.
PROGRAMUL Sports Festival. Ce poți face la cel mai mare EVENIMENT sportiv al Clujului
Alături de acest moment de gală, Sports Festival 2025 aduce și competiții deschise publicului, inițiere în peste 25 de sporturi, activități dedicate familiilor, lansări de carte, discuții inspiraționale și multe alte surprize.
Iată, în continuare, programul pe zile:

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.
Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).
Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca
Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.
Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.
Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.
Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.
ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE
La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.
Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.
Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.
„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”
Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).
Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.
Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.
„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”
Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.
Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.
Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.
Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.
Radu Georgescu

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.
„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI
Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.
Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.
Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.
Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.
Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.