EVENIMENT
FOTO. Periuțe de dinți pentru NEVĂZĂTORI, o nouă problemă rezolvată de CLUJENI

După lansarea meniurilor și voucherelor incluzive, Asociația Scripor Alphabet din Cluj-Napoca revine cu un nou exemplu de accesibilizare cromatică pentru nevăzători: periuțele de dinți incluzive.
„Noi, persoanele nevăzătoare, întâmpinăm mari dificultăți în achiziționarea produselor din cauza lipsei accesibilizării ambalajelor. Este dreptul nostru să știm ce cumpărăm și trebuie să avem acces egal la toate produsele. Ne bucurăm de faptul că, acum, există o standardizare cromatică universală a culorilor care ne completează viața și vine în sprijinul drepturilor noastre”, a precizat Marin Medeleanu, din partea Scripor Alphabet.
Periuțele de dinți prezintă buline autoadezive aferente culorilor tactile, care sunt fixate atât pe ambalajul exterior cât și pe mânerul periuțelor, la baza acestuia. Periuțele de dinți sunt disponibile în culorile: alb, negru, albastru și mov.
Încă o problemă rezolvată de clujeni: „Ce culoare are periuța mea de dinți?”
Geo Câmpian, nevăzător, membru al Asociației Scripor și administratorul unui salon de masaj din Florești, a punctat faptul că alfabetul tactil al culorilor, cunoscut sub numele de „alfabetul Scripor”, a înlăturat bariera cromatică, oferindu-le nevăzătorilor sentimentul de apartenență.
„Ce culoare are periuța mea de dinți și cum pot să o diferențiez de cea a soției? Două întrebări la care nu aveam răspuns… până acum. După ce le cumpărăm, acasă ne facem diferite semne/zgârieturi pe mâner, pentru că, amândoi fiind nevăzători, ar fi cel puțin ridicol să întrebăm pe cineva de fiecare dată care e periuța noastră: cea albastră, roșie ori verde?”, a spus Câmpian.
Pe lângă periuțele de dinți, clujenii de la Scripor Alphabet au contribuit și în alte domenii, oferind accesibilitate nevăzătorilor prin lansarea unori meniuri și a unor vouchere incluzive, despre care se poate citi cu un click pe linkurile de mai jos.
Despre Alfabetul Scripor. Cum poți susține inovațiile clujene
Alfabetul Scripor este o inovație a clujeanului Tudor Scripor, care a deschis o nouă ușă pentru nevăzători.
După 7 ani de muncă și un reproș venit de la un student în timpul unui atelier, în 2019, a finalizat un alfabet al culorilor pe care l-a prezentat public la Salonul de Inveții și Inovații de la Geneva, unde a primit Medalia de Aur și Marele Premiu, oferit de Asociația Inventatorilor Europeni.
Spre deosebire de limbajul semnelor pentru persoanele cu deficiențe de auz, la Alfabetul Scripor pentru nevăzători fiecare culoare e redusă la un singur simbol care este valabil în toate țările.
Poți susține proiectul nobil de incluziune cromatică destinat copiilor, tinerilor și adulților nevăzători din întreaga lume, făcând o donație pentru Asociația Scripor, cu un click aici.
Totodată, cei de la Scripor Alphabet pun la dispoziție o adresă de email unde pot fi contactați pentru informații, propuneri de colaborări și alte asemenea: changetheworld@scriporalphabet.com.
Fii la curent cu activitatea celor de la Alfabetul Scripor, dând un like paginii de Facebook Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, performanță remarcabilă în SUA la Shake Day. Macheta a rezistat la simularea de cutremur

Echipa de studenți SDC UTCN 2025 a participat, miercuri în SUA (ora 01,15 – ora României) la Shake Day, ultima etapă tehnică a competiției Seismic Design Competition 2025, desfășurată la Universitatea Berkeley din California.
”Rezultatele au fost excelente: macheta a rezistat cu succes ambelor simulări de cutremur, demonstrând o proiectare solidă și o execuție de înaltă precizie. În plus, predicțiile realizate de echipă s-au apropiat foarte mult de rezultatele reale, confirmând calitatea analizelor structurale și a modelărilor efectuate”, a spus prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.
Potrivit acestuia, etapa Shake Day a fost un test esențial pentru toate echipele participante, evaluând atât comportamentul structural al machetelor, cât și acuratețea predicțiilor.
Se așteaptă premierea
”Performanța echipei noastre reflectă munca intensă, dedicarea și spiritul de echipă al studenților UTCN.
Cu entuziasm și emoție, așteptăm ziua de joi, când, tot după miezul nopții, ora României, vor fi anunțați câștigătorii competiției. Indiferent de rezultat, suntem mândri de parcursul nostru și de experiența dobândită în această competiție internațională de prestigiu!”, a precizat Prodan.

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric curat și care au înregistrări care le compromit valoarea.
Modelele Lexus, Renault și Peugeot au șanse mai mari să aibă un istoric curat
În studiul companiei, o mașină cu un istoric curat este considerată a fi un model care nu a fost niciodată avariat, nu a suferit modificări de kilometraj, nu a fost folosit pentru servicii de taxi, ride-sharing sau car-sharing și nu a fost declarat daună totală.
Dintre toate mărcile de vehicule verificate în România prin carVertical, se remarcă Lexus – 60,5% dintre mașinile acestui producător au avut un istoric curat, urmat de Renault (53,8%) și Peugeot (52,7%). Vehiculele Lexus, Renault și Peugeot tind să aibă un istoric curat, deoarece sunt deținute în principal de șoferi care acordă mai multă importanță întreținerii și longevității decât modificărilor pentru a obține o înaltă performanță sau condusului agresiv. În plus aceste mărci sunt rareori utilizate în scopuri comerciale cum ar fi pe post de taxi sau pentru ride-sharing, reducând probabilitatea de uzură excesivă, fraudare a kilometrajului sau un istoric stufos de accidente.
STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?
„Vânzătorii necinstiți încearcă să ascundă înregistrările istorice ale unor vehicule pentru a-și spori artificial marjele de profit. Este o practică în special atunci când vând mașini care au fost grav avariate în trecut și care ar fi mai puțin atractive pe piața secundară, dacă s-ar știi adevărul. O mașină cu un istoric curat este mult mai ușor de vândut la un preț bun”, explică Matas Buzelis, expert în domeniul comunicațiilor din cadrul carVertical Automotive.
Găsirea unei mașini din clasa premium fără defecte poate fi dificilă
Găsirea unei mașini cu un istoric curat necesită timp și efort, iar unele mărci sunt deosebit de riscant de cumpărat. Dintre toate vehiculele verificate de carVertical în România, modelele BMW au avut cele mai proaste rezultate – doar 8% au avut un istoric curat. Următoarele pe listă au fost Porsche (9,3%) și Volvo (27,4%).
În majoritatea țărilor incluse în studiu, mașinile premium au avut șanse semnificativ mai mici să aibă un istoric curat, ceea ce înseamnă că cei care apreciază aceste mărci ar trebui să fie deosebit de precauți atunci când cumpără un model la mâna a doua.
„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică cumpărarea unei astfel de mașini. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele,” spune Buzelis.
„Noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute”
În încercarea de a cumpăra o mașină de clasă premium la cel mai mic preț posibil, cumpărătorii trec adesea cu vederea peste istoricul vehiculelor sau nu reușesc să verifice ce fel de daune ar fi putut suferi în trecut. Mai târziu, pe măsură ce încep să apară diferite probleme, noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute. Mai mult, costurile mari de reparație pot crește puternic costurile totale de proprietate.
Pentru a se asigura că își vor putea folosi mașina ani la rând fără a se confrunta cu probleme neașteptate, cumpărătorii ar trebui să verifice raportul istoric al vehiculului, să scoată mașina la un drive test și să o ducă să fie inspectată la un service autorizat. În caz contrar, entuziasmul de a cumpăra o mașină nouă poate dispărea rapid din cauza defecțiunilor mecanice sau electrice persistente.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei din ianuarie 2024 până în decembrie 2024. Mașinile cu rapoarte de istoric curate au fost numărate în funcție de marcă și ulterior convertite în procente și clasate.
O mașină cu un raport de istoric curat trebuie să aibă cel puțin cinci înregistrări de kilometraj de-a lungul anilor, fără să existe intervale mai mari de trei ani între două înregistrări consecutive.
Un vehicul cu un raport istoric curat trebuie să:
● Nu aibă kilometrajul modificat
● Nu fi fost implicat într-un accident
● Nu fi fost furat
● Nu fi fost folosit în regim de taxi, car-sharing sau ride-sharing
● Nu aibă restricții financiare
● Nu aibă asociat un titlu de junk, salvage, flood, fire, sau lemon
● Nu fi fost expus dezastrelor naturale
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008
„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.
La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.
Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.
ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an
Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.
Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.
„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”
Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produce durere în economie.
Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.
Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.
Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.
„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”
Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.
În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.
Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.
Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.
Radu Georgescu