EVENIMENT
VOUCHERE incluzive, (și) pentru NEVĂZĂTORI. Un salon de COSMETICĂ și MASAJ din Florești donează 90% din profit cazurilor SOCIALE
Relax World, un salon de cosmetică și masaj din Florești a lansat primul voucher tipărit, accesibil nevăzătorilor, dar și celor fără probleme de vedere. Proiectul, o premieră pentru România, face parte din strânsa colaborare a Asociației Alfabetului Scripor cu Inclusive Access.
„Într-o societate care își dorește a fi tot mai inclusivă, acest demers își propune să crească gradul de informare și conștientizare al nevoii de acces egal pentru toți, la serviciile și produsele existente pe piață.
Sunt administratorul unui salon, iar din vară sunt membru al Asociației Scripor, unde activitatea mea a constat, în primul rând, în realizarea unor vouchere pentru clienți, care să fie accesibile tuturor”, spune Geo Câmpian, nevăzător, membru al Asociației Scripor și administrator de salon, pentru Cluj24.
Voucherele valorice incluzive se pot folosi pentru toate serviciile din oferta salonului, iar codul QR de pe suprafața acestora conduce utilizatorul direct la pagina cu servicii și prețuri, pe site-ul https://www.relaxworld.ro/.
Cu alte cuvinte, prin folosirea voucherelor, a serviciilor de masaj și cosmetică, se susțin locurile de muncă ale angajațior din cadrul celor două întreprinderi sociale și activitatea non-profit a asociației.
90% din profitul salonului, investit în cazuri sociale
Pe lângă dorința de a trăi într-o lume mai relaxată, mai binedispusă și productivă, în cadrul întreprinderii există și o misiune socială: 90% din profit se va investi în cazurile sociale, mai concret în sprijinirea copiilor fără posibilități financiare care au un vis și nu-l pot urma, din această cauză.
„Lavinia, antreprenorul din spatele acestui proiect, are 3 copii și, știind cât de multe lucruri sunt necesare atât în plan material cât și psihologic pentru o bună creștere, a dorit ca acest proiect să aibă în prim plan copiii”, precizează Câmpian.
Relax World devine astfel primul furnizor de servicii care oferă clienților – persoane văzătoare și nevăzătoare – vouchere valorice complet accesibile. Acestea au fost tipărite atât în formatul clasic, cât și în alfabetul Braille și cel al culorilor pentru nevăzători, alfabetul Scripor. Există vouchere de 100, 200, respectiv 300 de lei.
„Ne dorim să atragem atenția asupra lor, pentru că felul în care au fost făcute se adresează și celor cu dizabilități de vedere. Sperăm ca mai multe întreprinderi să implementeze astfel de inițiative”, adaugă el.
4 din 5 angajați sunt nevăzători
La salonul său din Florești, 4 din 5 angajați sunt nevăzători.
„Sunt 2 fete pe partea de masaj, 2 persoane pe partea administrativă și 1 persoană, singura fără deficiențe de vedere, care lucrează pe partea de cosmetică.
Eu am lucrat în resurse umane, deși toată lumea spunea că e imposibil ca nevăzător. De-asta am intrat în asociație, pentru a aduce o schimbare și în rândul celorlalți”, conchide Câmpian.
Vii la masaj și ai certitudinea că faci un bine, fără niciun cost suplimentar
Salonul are o ofertă diversificată pentru clienți:
- Masaj de relaxare
- Masaj anticelulitic
- Drenaj linfatic
- Tratamente faciale
- Servicii cosmetice
- Reflexoterapie
- Certitudinea că faci un bine, fără niciun cost suplimentar
Prin Campania „Relax plus – fii de 10!”, compania sprijină 5 copii din medii defavorizate cu burse lunare, pentru a uita de problemele din viața de zi cu zi și a se putea concentra pe aspectele cu adevărat importante.
Prin segmentul „Relax plus talent – depășește-ți limitele!”, salonoul susține 5 copii per an educațional în activități extrașcolare precum practicarea unui sport, frecventarea unei școli de muzică, astfel încât drumul spre maturitate să fie mai ușor.
Cel mai dificil program, „Relax Plus – vocea clientului”, presupune căutarea unei cauze cu nevoi iminente pe care salonul să o sprijine financiar, la alegerea clienților.
Despre parteneri
Relax World se află pe strada Stejarului, numărul 1B, scara 2 din Florești, Cluj. Misiunea noastră salonului este încadrarea în muncă a persoanelor cu deficiențe de vedere, dar și implicarea în societate prin sprijin material oferit copiilor din comunitate cu rezultate bune la învățătură, dar fără posibilități materiale.
Persoană de contact: Gheorghe Câmpian
- telefon: 0743 100 180
- email: geo@familiacampian.ro
- website: relaxworld.ro
Inclusive Access este o întreprindere socială finanțată prin proiectul „Solidaritate și responsabilitate socială”, implementat de Centrul pentru Afaceri Solidare și Asociația Caritas Greco-Catolic Cluj. Furnizează produse și servicii de accesibilizare a spațiilor, produselor, documentelor și serviciilor, necesare pentru respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.
Persoană de contact: Andrei Nicu
- telefon: 0763 195 622
- email: office@inclusive-access.com
- website: inclusive-access.com
Asociația Alfabetul Scripor este o organizație non-guvernamentală, non-profit, al cărui scop este implementarea în produse și servicii a alfabetului tactil al culorilor. Această standardizare cromatică inovatoare, ușor de învățat și universală, permite persoanelor cu dizabilități vizuale (cecitate, ambliopie, acromatopsie/daltonism) să identifice, să scrie, să citească, să recunoască și să diferențieze în mod tactil, culorile.
Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Paul Scripor – este un concept bazat pe completarea alfabetului Braille și este folosit doar pentru culori.
Persoană de contact: Tudor Paul Scripor
- telefon: 0773 802 875
- email: tudor.scripor@scriporalphabet.com
- website: scriporalphabet.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris
„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.
În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.
Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?
Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.
De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.
Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.
Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.
Andra „încheie” evenimentul, duminică seară
Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.
Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.
Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:
Sâmbătă, 7 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
- 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
- 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
- 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
- 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
- 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
- 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
- 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
- 19:15-20:15 ADDA
- 20:30-21:30 Iris
- 21:45-22:45 CARGO
Duminică, 8 septembrie
- 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
- 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
- 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
- 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
- 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
- 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
- 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
- 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
- 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
- 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
- 21:00-21:45 ANDIA
- 22:00-23:00 ANDRA
- 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL
EDUCATIE
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ. Actele pentru copiii care merg la grădiniță pentru prima dată
Atenție, părinți! Elevii nu mai au nevoie de aviz epidemiologic la reîntoarcerea la școală din vacanță.
Asociația Medicilor de familie din Cluj anunță că acest act nu se mai solicită nici dacă elevii merg la o altă unitate de învățământ din acest an școlar.
Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ
“Nu se solicita aviz epidemiologic pentru copilul care frecventează aceeasi unitate de învățământ.
Triajul epidemiologic se va organiza la intrarea în grădiniță, creșă, școală de către personalul medical școlar”, a precizat dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AFM) din Cluj.
Astfel, potrivit Ordinului 438/4629/2021, unitățile de învățământ nu vor mai solicita aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate după vacanță.
Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier
Triajul epidemiologic se va realiza la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie, de către personalul medical arondat, potrivit AFM Cluj.
Ce acte medicale au nevoie copiii care merg prima dată la grădiniță
Potrivit AFM Cluj, pentru înscrierea copiilor la grădiniță pentru prima dată, este necesară adeverinta medicala-tip, dovada de vaccinare și avizul epidemiologic, documente eliberate de medicul de familie.
Pentru transferul copiilor la altă unitate de învățământ, documentele medicale vor fi eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.
De asemenea, adeverintele medicale pentru participarea la orele de educație fizică și sport, nu vor mai fi solicitate, au mai precizat reprezentanții AFM Cluj.
Foto: Arhivă
CULTURA
Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție
În comuna clujeană Căianu are loc duminică, 8 septembrie 2024, Festivalul Palanețului.
Este prima ediție și e organizată după o idee a tinerilor din comuna clujeană.
Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție
Prima ediție a Festivalului Palanețului va avea loc în cadrul Zilei Comunei Căianu.
Palanețele coapte pe vatră, un preparat nelipsit de pe mesele locuitorilor din Căianu la sărbătorile mari din perioada anului, vor fi pregătite de socăcițele din sat.
Ideea organizării acestui festival a venit din partea tinerilor din comună, care, anul trecut, au inițiat un atelier gastronomic pentru a promova acest produs local.
Cu varză, brânză, urdă și prune
Evenimentul va include o competiție culinară, în cadrul căreia diverse tipuri de palanețe, respectiv cu varză, brânză, urdă și prune, vor fi expuse pentru degustare, iar cele mai gustoase vor fi premiate.
Artiști și ansambluri renumite urcă pe scenă
Programul zilei va include și un spectacol folcloric, care va începe la ora 14:00 și va reuni pe scenă artiști și ansambluri renumite.
Printre cei care vor urca pe scenă sunt Mariana Pop, Aurel Șuteu, Lucia Potra, Claudiu Ciotleuș și Ansamblurile folclorice: „Rapsodia Someșană”, „Miorița”, „Moștenirea”, „Muguri de dor”, „Someșul-Apahida” și Ansamblul de dansuri tradiționale Vaida-Cămăraș.
Evenimentul este organizat de autoritățile din Căianu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
POLITICA
AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități
Alianța pentru Unirea Românilor va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități .
Inițiativa vine ca urmare a discuțiilor purtate de președintele AUR, George Simion, cu Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.
AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități
„Mi se pare incredibil. La câtă propagandă, câtă promovare, câte fonduri alocate campaniei de conștientizare și tu să vii ca Guvern să îți bați joc de toate eforturile, de oamenii care nu se pot apăra singuri.
Vă suntem alături. Trebuie să ai suflet. Din păcate, am văzut cazuri, merg mult prin țară; am văzut om fără o mână, avea gradul 3 de invaliditate, săracul muncea. Soluții găsim. Noi vă stăm la dispoziție.
Oficial, Guvernul iese și spune prin ministrul Muncii că totul e bine, că lumea e fericită, că sunt dezinformări. Adevărul e altul. Nu putem decât să vă fim avocați, susținători, pentru a vă găsi dreptatea. E rolul nostru”, i-a transmis președintele AUR, George Simion, reprezentantului persoanelor cu dizabilități, în cadrul discuțiilor purtate la Parlament.
“Suntem considerați ineficienți”
„Avem mari probleme, nu suntem doriți. Suntem considerați ineficienți, plus că efortul de a ajunge la un loc de muncă este considerabil, atât pentru noi, cât și pentru familiile noastre.
Noi ne dorim să lucrăm, dar nu avem contextul să facem asta. Noi, persoanele cu dizabilități, de 30 de ani ne-am pensionat pe trei legi distincte.
Am tras semnale de alarmă încă din anul 2018, am încercat să explicăm că utilizarea unei noi formule de calcul pe noi ne va devasta pur și simplu.
Nu e corect să se schimbe regulile unui joc după ce s-a încheiat jocul. Îmi pun întrebarea: se încearcă, oare, o dezbinare a persoanelor cu dizabilități? Pentru că în modul de comunicare am văzut „nevăzători” și „persoane cu dizabilități”. Toți suntem persoane cu dizabilități. Colegii noștri au ajuns să fie defăimați în spațiul public de alte categorii”, a subliniat Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.
Articol modificat
Alianța pentru Unirea Românilor va iniția un proiect legislativ care corectează această discriminare.
Articolul 53 din Legea pensiilor din sistemul public se modifică astfel: „Persoanele cu handicap grav se pot pensiona la cerere, indiferent de vârstă, dacă au realizat în condiții de handicap un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.
În forma în vigoare, de această măsură de pensionare la limită de vârstă beneficiau doar „persoanele cu deficiență vizuală gravă”, nevăzătorii fiind astfel scoși din categoria persoanelor cu dizabilități, fiind create astfel inechități și discriminări.
„Este o propunere echitabilă, etică și morală. Pentru că nu putem să împărțim categoriile persoanelor cu dizabilități, unii sunt mai afectați și unii mai puțin afectați”, a susținut Daniela Tontsch.
Proiectul legislativ inițiat de către AUR urmează să fie depus în decursul zilelor următoare.