EVENIMENT
FOTO. ”Patrula canină”, la intrarea UNTOLD. ”Cei care se simțeau cu musca pe căciulă începeau să transpire brusc”

Mai mulți câini polițiști, specializați pe detectarea drogurilor sau ordine publică, sunt prezenți la festivalul Untold, locul lor principal de acțiune fiind zona de intrare a spectatorilor în Parcul Central din Cluj-Napoca. Însoțiți de conductori, unii stau de-o parte, cu ochii și urechile ciulite, în timp alții se plimbă amușinând printre participanții care stau la coada de la intrare.
”Noi am folosit mult câinii pentru descurajare și, ulterior, persoanele care au prezentat o anumită sensibilitate sau anxietate la vederea câinilor au trecut printr-un filtru suplimentar. Nu știu acum câte persoane au fost identificate ca urmare a sperieturii produsă de câini. Patrupedele noastre simt imediat anumite comportamente umane ieșite din rutină.
Zona principală în care au acționat echipajele canine a fost accesul general și ne-am axat atât în zona porților de intrare cu câinii specializați în detectarea stupefiatelor, care s-au plimbat printre oameni, printre rânduri, cât și pe partea de stradă, cu câinii de patrulare – intervenție, în zona adiacentă festivalului.
Nimeni dintre cei doreau să intre în festival nu s-a arătat deranjat de prezența câinilor, însă cei care se simțeau cu musca pe căciulă au început brusc să transpire pe la tâmple.
Și, dintre ei, drept dovadă, au fost identificate și persoane care aveau asupra lor substanțe interzise”, a explicat pentru Cluj24 șeful Serviciului Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj, Vasile Iusco.
Acesta spune că polițiștii mizează pe prezența câinilor la intrarea în festival atât ca factor preventiv, cât și combativ.
”A fost suficient să facem act de prezență”, a precizat Iusco.
Ares a găsit droguri la un alt festival
Ionuț Bordean, de la Centrul Chinologic Sibiu, este conductorul lui Ares, un ciobănesc german de un an și jumătate, iar cei doi lucrează împreună de o jumătate de an.
”Este dresat, învățăm în același timp unul de la altul. Ares este specializat pe detectarea stupefiantelor și a avut rezultate la un alt festival, din alt oraș, a găsit anumite cantități de substanțe interzise. Când descoperă ceva, metoda lui de semnalare este un simplu așezat lângă substanță”, a spus Bordean.
Cei doi sunt solicitați frecvent să participe la misiuni la festivaluri în întreaga țară.
Colegul de patrulă a lui Ares este Ben, care are 7 luni și se află în perioada de pre-dresaj. A venit tot de la Sibiu, alături de conductorul său, Alina Cucu.
Și Ben este specializat pe detectarea stupefiantelor.
”Suntem prezenți la Untold să îl obișnuiesc pe Ben cu mulțimea, cu zgomotele și muzica, astfel încât să nu aibă, ulterior, probleme. Urmărim anumite calități ale câinelui și, în funcție de asta, alegem categoria. Un curs durează 4 luni, iar un câine trebuie să aibă vârsta de un an.
Sunt foarte mulțumită de modul în care lucrez cu Ben, ne înțelegem bine. Are mare potențial, iar vara viitoare, la următoarea ediție a Untold, va fi gata specializarea lui Ben și va fi calificat pe detectarea stupefiantelor”, a menționat Alina.
Lili, în slujba cetățeanului
Un alt câine, care asigură ordinea publică la Untold, este Lili, de 4 ani, tot ciobănesc german, de culoare lupie.
”Scopul câinelui de patrulare – intervenție este acela de a-l proteja pe polițistul conductor și de a preîntâmpina incidentele, apoi prinderea infractorilor, căutare într-o încăpere etc. Eu, ca și polițist, descopăr în fiecare zi lucruri noi la câine și învăț de la el, așa cum și el învață de la mine. Amândoi suntem în slujba cetățeanului”, a spus Ionuț Duma, de la Poliția Cluj-Napoca.
Lili are o înfățișare drăgălașă, îți vine să o mângâi, dar, de fapt, este o mască sub care se ascunde agresivitatea.
A participat la multe misiuni, iar simpla sa prezență oprește incidente.
”La un moment dat, împreună cu colegii mei, am reușit să disperăm zeci de persoane doar pentru că eram acolo. Atunci s-a văzut ce poate să facă un astfel de câine. Prezența sa la manifestări publice inspiră respect și teamă”, a precizat Ionuț Duma, care este conductorul lui Lili de doi ani.
Vânătăi prin costumul de protecție de la mușcătura lui Lord
Mihai Porfir este instructor la Centrul Chinologic de la Sibiu și a venit la Untold însoțit de Lord, un câine specializat pe ordine publică.
”Facem prevenire și prindem infractorii. Lucrăm împreună de 4 ani, este mai mult decît un coleg, are un loc în sufletul meu. Nu este zi să nu merg la el la centru, chiar dacă sunt în concediu, iar el se bucură nespus. Petrecem mult timp împreună. Dacă îți place ce faci, nu este deloc greu să dresezi un câine, este o chestie de chemare”, a afirmat Porfir.
Cei doi s-au înțeles din prima clipă, iar conductorul admite că nu putea lua un câine mai bun decât Lord.
”În momentul în care ne antrenăm și folosim costume de protecție, colegii mei se plâng că au vânătăi pe mâini, prin costum, așa de tare mușcă. Nu vreau să mă gândesc ce i-ar face unui infractor, dacă ar fi cazul”, a mai spus conductorul lui Lord.
Duminică, în ultima zi de Untold, accesul publicului va fi permis începând cu ora 16. Așadar, mare atenție, dacă vă simțiți cu musca pe căciulă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Accident între Pădureni și Feiurdeni, sâmbătă seară. Doi bărbați au fost preluați de Ambulanță

Un accident rutier a avut loc în această seară între localitățile Pădureni și Feiurdeni. Un autoturism a fost avariat, iar două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară în urma unui accident rutier petrecut între localitățile Pădureni și Feiurdeni.
La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism avariat fără persoane încarcerate în acesta.
Doi bărbați au fost consultați de către echipajul SAJ la locul accidentului, ulterior fiind transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceștia erau conștienți și cooperanți”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Intrare triumfală a lui Ronaldinho în BT Arena pentru meciul cu echipa României

Ronaldinho a fost întâmpinat ca o adevărată legendă pe BT Arena, la meciul demonstrativ împotriva echipei României, în cadrul Sports Festival 2025. Intrarea sa pe teren a declanșat o explozie de aplauze și urale, publicul ridicându-se în picioare pentru a-l aclama.
Publicul a scandat numele fostului Balon de Aur, creând o atmosferă electrizantă.
Fostul Balon de Aur și star al Barcelonei a pășit zâmbitor pe parchet, făcând cu mâna spectatorilor, vizibil emoționat de primirea caldă. Atmosfera din sală a atins cote maxime, într-un moment care a confirmat, încă o dată, că Ronaldinho rămâne un simbol global al fotbalului-spectacol.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO FOTO. Meciul Ronaldinho&Friends vs Team România, cel mai așteptat eveniment din cadrul Sports Festival, pe BT Arena

Seara de sâmbătă promite spectacol total în BT Arena, unde are loc meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends vs. Team România”, începând cu ora 19. Evenimentul este punctul culminant al Sports Festival 2025 și a atras un public numeros, cele 9.000 de bilete fiind epuizate în timp record.
Pe parchetul sălii joacă nume legendare ale fotbalului internațional și românesc. Echipa internațională – Ronaldinho & Friends – îi are în componență pe Ronaldinho, Robert Pires, Adriano, Wesley Sneijder, Marco Materazzi, Kevin Kurányi, Cristian Zaccardo, Ricardinho (futsal) și Jens Lehmann, înlocuindu-l pe Julio César. Antrenorul lor este fostul atacant german Felix Luz, secondat de managerul Torsten Smolcic.
Team România răspunde cu o garnitură pe măsură: Bogdan Lobonț, Florin Cernat, Eric de Oliveira, Alexandru Chipciu, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Mirel Rădoi, Adrian Ilie și Adrian Mutu, sub comanda antrenorului Ioan Ovidiu Sabău.
Punctul culminant al Sports Festival 2025
Partida se va desfășura în format 5+1, în două reprize de câte 30 de minute, separate de o pauză de 20 de minute. Organizatorii promit și multe momente surpriză pentru spectatori.
Spectacolul a început cu un joc demonstrativ de minifotbal a echipei naționale a României, campioana mondială din 2023.
În tribune se află și oficialități: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, eurodeputatul Vasile Dîncu, senatorul Mircea Abrudean, dar și Simona Halep și părinții săi sau omul de afaceri Darius Mârza, patronul Wonderland.
Evenimentul marchează un moment unic pentru fanii sportului din România, oferind ocazia rară de a-i vedea live pe unii dintre cei mai mari jucători din ultimele decenii, cu Ronaldinho în centrul atenției – lider incontestabil în valoare de piață între cei prezenți.
UPDATE
Atmosferă incendiară în BT Arena, unde meciul demonstrativ dintre Ronaldinho & Friends și Team România a ajuns la pauză cu scorul spectaculos de 5-5. Publicul a avut parte de un moment-surpriză la pauză, când campionii naționali de la U-BT Cluj au pășit pe parchet, în aplauzele celor aproape 10.000 de spectatori.
Echipa clujeană a fost invitată pe teren pentru a celebra al cincilea titlu consecutiv câștigat în Liga Națională de baschet.
Seara continuă cu partea a doua a meciului-spectacol, în care Ronaldinho promite noi momente de magie.
UPDATE 2
În repriza a doua, Ronaldinho a părăsit terenul după ce s-a accidentat și a mers la vestiare. Întreaga sală i-a scandat numele, cerându-i să revină pe teren.
EVENIMENT
Noaptea Privighetorilor revine în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” cu ultima ediție în formatul consacrat

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, găzduiește astăzi cea de-a XII-a și, totodată, ultima ediție în forma cunoscută a îndrăgitului eveniment Noaptea Privighetorilor.
Organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR), care aniversează 35 de ani de activitate, evenimentul își păstrează spiritul de celebrare a naturii, dar introduce în premieră o componentă caritabilă dedicată educației despre păsări.
„Cântăm pentru păsări. Donăm pentru păsări”. Sub acest motto, ediția din 2025 cheamă publicul să susțină financiar proiectele educative ale SOR. Donațiile se pot face online, pe pagina dedicată (sor.ro/concert-caritabil), sau direct la standurile din parc. Intrarea la eveniment se face pe baza biletului obișnuit de acces în Parcul Etnografic.
Programul zilei
17:00 – 18:45 – Tururi ghidate; Povești despre păsări în română, maghiară și engleză, încă de la poartă
17:00 – 19:00 – Ateliere educative & creative; În zona foișorului; participanții își aleg „pasărea preferată” și află istoria ei
Pe tot parcursul serii – Expoziție aniversară „35 de ani de SOR”; Obiecte de colecție, publicații, echipamente din trei decenii și jumătate de conservare
Pe tot parcursul serii – Stand SOR; Cărți, insigne, jocuri, sacoșe de pânză, art-printuri flora & fauna
19:15 (aprox.) – Recital instrumental caritabil; Sonia Vulturar – vioară, Sergiu Cebotari – clarinet, Alexandru Lazăr – pian; lucrări de Beethoven, Milhaud, Haçiaturian
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.