Connect with us

CULTURA

FOTO. Panouri fotovoltaice, instalate la biserica din satul Ciurila. Încălzire pentru enoriași în timpul slujbelor religioase

Publicat


bise ciurila 1

Lăcașurile de cult profită de facilitatea oferită de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și vor începe să își instaleze panouri fotovoltaice, devenind, astfel, prosumatori, adică vor putea vinde surplusul de energie electrică produs în rețeaua națională. Una dintre bisericile care va fi dotată cu panouri fotovoltaice este cea din satul clujean Ciurila, iar enoriașii vor avea căldură în lăcașul de cult, în timpul slujbelor duminicale sau la sărbătorile religioase, după instalarea sistemului.

Parohul bisericii cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Mircea Sandu, a declarat pentru Cluj24 că zona este una însorită, așa că nu va fi o problemă din acest punct de vedere.

”Ne-a ajutat bunul Dumnezeu și am reușit să fim înscriși în platforma AFM pentru programul de panouri fotovoltaice, iar sistemul care va fi instalat va fi de 3 kW, ceea ce este suficient. Am avut o firmă care ne-a ajutat la depunerea documentației.

În satul Ciurila nu este gaz și dorim să folosim sistemul de panouri fotovoltaice pentru încălzirea bisericii, care este în aceeași incintă cu casa parohială. Panourile vor fi instalate pe acoperișul casei parohiale. Acest sistem este pentru credincioșii din sat”, a spus părintele Sandu.

Acesta a explicat că este o mare diferență dintre o biserică de la oraș și una aflată în mediul rural, în sensul că la cea ce la oraș vin credincioși și în cursul săptămânii, iar lăcașul de cult se încălzește iarna toată săptămâna.

”La țară, sunt doar slujbele punctuale, de duminică sau de sărbători, nefiind un flux de credincioși tot timpul, astfel că nu se poate ține biserica încălzită toată săptămâna pentru a avea un confort termic optim la slujba de Liturghie de duminică. Ar trebui să facem foc de vineri, de sâmbătă, dar efortul este destul de mare. La biserică avem aeroterme, dar nu se încălzește cum trebuie”, a precizat parohul Mircea Sandu.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, în biserică urmează să fie montată o centrală pe current, iar cu timpul acesta speră să instaleze o pompă de căldură.

Biserica din Ciurila a fost dată în folosință în anul 2018 și are arondate, în total, 235 de persoane, adulți și copii.

bise ciurila 2

Procedura Administrației Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a precizat într-un răspuns pentru Cluj24 că, în conformitate cu ghidul de finanțare a1 Programului privind instalarea sistemelor de panouri folovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, unitățile de cult au aceeaşi procedură de înscriere ca și persoanele fizice.

”Bugetul alocat unităților de cult la nivel național a fost de 17,5 milioane de lei. fiind înscriși un număr de 875 solicitanți în aplicația informatică a programului.

La momentul actual, sunt analizate documentele transmise de instalatori referitoare la garanția de participare în cadrul programului, urmând ca Administrația Fondului pentru Mediu să publice lista instalatorilor validați pe site-ul instituției.

După publicarea listei cu instalatori (care au depus și garanția aferentă) pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, va fi permisă selectarea în aplicație a unui instalator de către solicitanții care s-au înscris în program”, arată AFM.

În termen de maximum 90 de zile de la data publicării de către AFM a listei cu instalatorii aprobați, se parcurg următoarele etape:

selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicației;

efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant; aprobarea de către instalator, în aplicație, a solicitanților eligibili.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate dc solicitant, conform procedurii de analiză, și selectează în aplicație solicitanții eligibili.

Administrația Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicației listele cuprinzând proiectele solicitanților eligibili.

După publicare pe site-u1 Administrației Fondului pentru Mediu a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalația și se va obține certificatul de racordare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO Metodă revoluționară de diagnosticare a insuficienței renale, într-un proiect al tinerilor cercetători ai UMFIH Cluj-Napoca

Publicat

cercetători

O echipă de tineri cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca investighează, într-un proiect câștigat în valoare de 500.000 de lei, rolul D-aminoacizilor în diagnosticarea bolii cronice de rinichi – insuficiența renală. Determinarea D-aminoacizilor se va putea face prin analiza unui strop de sânge uscat și va putea releva dacă pacientul suferă de insuficiență renală și care este stadiul bolii.

Directorul de proiect, Radu Moldovan, de la Departamentul de Medicină Translațională și Boli Rare din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală – MedFuture a UMFIH, a explicat pentru Cluj24 că este specializat într-un domeniu mai puțin puțin cunoscut de publicul larg, care se referă la chiralitate – o proprietate a atomilor de a se aranja într-un mod asimetric, astfel încât putem avea aceeași moleculă, dar cu funcții diferite.

Analiză de D-aminoacizi

”O moleculă poate avea efectul farmacologic dorit și cealaltă poate să fie toxică sau să nu aibă niciun efect. Eu am studiat încă din facultate modul de analiză a acestor molecule, pentru că este cu totul deosebit față de tehnicile uzuale din domeniul analitic.

În timp, am ajuns să lucrez cu un colectiv de cercetare care se axa pe analiza de molecule chirale, dar care sunt parte din sistemele biologice, adică au o funcție în organisme, de la micro-organisme până la organisme dezvoltate.

Mai exact este vorba de analiza de aminoacizi, unde D-aminoacizii se găsesc într-o cantitate minusculă în mamifere, fiind foarte dificil de a-i măsura pe toți într-un mod eficient.

Experiența pe care am acumulat-o în ultimii 10 ani, atât în timpul doctoratului, cât și după ce am terminat doctoratul, am pus-o la un loc și am scris un proiect pentru acest apel de stimulare a tinerilor echipe independente pe care l-am și câștigat”, a explicat Radu Moldovan.

În 2020, acesta câștigase un alt proiect în cadrul căruia s-a dezvoltat o metodă rapidă și eficientă care poate analiza 20 de D-aminoacizi în plasmă pentru a se observa implicațiile acestora în boala cronică de rinichi, în insuficiența renală.

În premieră națională

”Știm că există dezechilibre care sunt observate în această boală, acumulări de D-aminoacizi în sângele bolnavilor de insuficiență renală.

Încă nu este foarte bine cunoscut modul în care poate fi utilizată această informație, dacă această acumulare ne poate prezice un stadiu incipient al insuficienței renale și în ce fel ar putea, eventual, să ne prezică modul în care va evolua boala.

Aceste aspecte încercăm să le deslușim în proiect. De asemenea, ne mai propunem să înțelegem implicațiile rinichiului în această acumulare de D-aminoacizi, care ar putea să fie doar un efect al faptului că rinichiul nu funcționează corect, dar în același timp ar putea să există o metabolizare al L-aminoacizilor la nivelul rinichiului care se transformă în D-aminoacizi.

Un al treilea scop este de a dezvolta o metodă rapidă de screening pentru pacienții cu insuficiență renală care să aibă la bază tehnici de microprelevare de probe, care sunt utilizate pe scară largă pentru screening sub forma de <<dry blood spot>>, care, practic, reprezintă o colectare a unei picături de sânge care se usucă pe o hârtie de filtru.

Astfel, s-ar putea descoperi mult mai rapid dacă un pacient are insuficiență renală prin simpla determinare a cantității de D-aminoacizi”, a precizat cercetătorul clujean, care a subliniat că proiectul este unul în premieră națională.

Proiectul va dura doi ani

Proiectul, cu o valoare de 500.000 de lei, a câștigat la sfârșitul anului trecut competiția națională de tinere echipe de cercetători (UEFISCDI) pe domeniul Medicină. A început în luna ianuarie 2025 și va dura doi ani.

Potrivit lui Radu Moldovan, în câștigarea proiectului a contat, în afara temei de cercetare alese, și faptul că s-a legat foarte bine cu proiectul condus de el în urmă cu patru ani, calitatea publicațiilor directorului de proiect, dar și translabilitatea cercetării către pacient.

De asemenea, o condiție era ca directorul de proiect să-și fi susținut teza de doctorat în urmă cu maximum 10 ani, să aibă sub 40 de ani, fiind încurajată și ideea ca membrii echipei să fie cercetători post-doctorali sau doctoranzi.

Boala și stadiul bolii

”Pe de o parte, în proiect, ar fi aplicația de a identifica boala, pe de altă parte ar fi de a evalua, într-un mod mai corect, stadiul bolii. La finalul proiectului ne propunem să validăm rezultatele pe care le vom avea prin publicare în jurnale științifice din domeniu.

Sper ca la finalul proiectului să avem o imagine a modului sau a variației acestor metaboliți în contextul bolii cronice de rinichi.

Partea utilă la tehnicile de microprelevare este că această prelevare ar putea să fie făcută acasă, adică pacientul ar putea să primească acasă dispozitivul de prelevare împreună cu consumabile, să trimită prin poștă proba, aceasta să ajungă la laborator unde se analizează și în câteva zile se primească rezultatul.

Noi vrem să demonstrăm faptul că putem să analizăm metaboliți care se află în concentrații foarte mici, dintr-o cantitate foarte mică de sânge prelevată în condiții diferite față de cele de spital”, a conchis Radu Moldovan.

Studiul pentru determinarea D-aminoacizilor se desfășoară într-un parteneriat cu Secția de Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, fiind recoltate probe de la un număr de 200 de pacienți, diagnosticați cu insuficiență renală.

Echipa de cercetători a UMFIH

Echipa de tineri cercetători: Dr. Radu-Cristian Moldovan, cercetător științific gradul III – director de proiect, Șef Lucrări dr. Alina Potra – cercetător postdoctoral, Șef Lucrări dr.  Alina Uifălean – cercetător postdoctoral, drd. Luisa-Gabriela Bogoș – cercetător doctorand, drd.  Andrada Bărar – cercetător doctorand și drd.  Yuryi Maslyennikov – cercetător doctorand.

Radu Moldovan – carte de vizită

Radu Moldovan este cercetător științific gradul III la UMFIH Cluj-Napoca, responsabil de platforma de metabolomică a MedFuture. A fost cercetător postdoctoral în domeniul analizelor metabolomice țintite și nețintite folosind tehnici cromatografice cuplate cu spectrometrie de masă.

Este absolvent al Facultății de Farmacie a universității clujene, doctor în Farmacie și doctor în Științe farmaceutice și biomedicale, titlu obținut la Universitatea din Liège (Belgia).

Este membru al unor asociații profesionale din România și SUA și are numeroase articole științifice publicate.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Scriitoarea Marta Petreu împlinește astăzi 70 de ani. O viață dedicată literaturii și filosofiei

Publicat

marta petreu

Astăzi, 14 martie, scriitoarea, eseista și profesoara Marta Petreu împlinește 70 de ani. Autoare prolifică și personalitate marcantă a culturii românești, Marta Petreu a influențat generații de cititori prin opera sa complexă.

O carieră remarcabilă

Născută în 1955 în comuna Jucu de Jos, județul Cluj, Marta Petreu (pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic) este profesoară de istoria filosofiei românești la Universitatea „Babeș-Bolyai” și redactor-șef al revistei Apostrof, publicație editată de Uniunea Scriitorilor din România.

A obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din București cu teza „Valențele estetice ale anamorfozei logice” (1992), sub îndrumarea profesorului Ion Ianoși. S-a format în ambianța intelectuală a mișcării literare Echinox, una dintre cele mai influente grupări literare studențești din România.

Debut și contribuții literare

Marta Petreu a debutat publicistic în 1977, cu poezii în revista Tribuna, iar editorial în 1981, cu volumul de poezie „Aduceți verbele”. De-a lungul anilor, a publicat numeroase volume de poezie, printre care: „Dimineața tinerelor doamne” (1983), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa după Marta” (1999) și „Haita” (2022).

În paralel, a devenit o voce distinctă în filosofia românească, publicând volume de eseuri și studii critice, cum ar fi „Filosofia lui Caragiale” (2003), „Despre bolile filosofilor. Cioran” (2008) și „Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian” (2009).

Recunoaștere națională și internațională

Opera sa a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale. În 2011, Editura Polirom a inițiat o serie de autor Marta Petreu, incluzând romane, eseuri și studii filosofice. Romanul „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” a fost distins cu Premiul „Cartea Anului 2011” și a fost tradus în mai multe limbi.

Lucrările sale au fost publicate în Franța, SUA, Italia, Ungaria, Serbia, Spania și Elveția, consolidându-i prestigiul la nivel internațional.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

Publicat

amadeus

Filmul lui Miloš Forman din 1984, Amadeus, despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart, va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Pentru toți cei care au mai văzut filmul, Amadeus Live este un mod minunat de a-l experimenta. Pentru cei care îl văd pentru prima dată – ce plăcere!” scrie Broadway World.

64 de instrumente, peste 100 de artiști, simultan, pe o singură scenă, în fața unui ecran gigant și 3 ore de poveste despre talent și invidie, totul în fața a peste 5.000 de oameni. Așa se va încheia încă un TIFF.

amadeus

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

După reprezentații la New York Philharmonic și la Royal Albert Hall Londra, filmul Amadeus (r. Miloš Forman, 1984) despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca), iar coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Câștigător al 8 premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și pentru Cel mai bun actor în rol principal (F. Murray Abraham), Amadeus (1984) este o incursiune grandioasă în înalta societate austriacă, dar și în viața și mintea unuia dintre cei mai importanți compozitori ai istoriei. Povestea este spusă din perspectiva lui Antonio Salieri (interpretat de F. Murray Abraham), compozitorul oficial al curții împăratului Iosif al II-lea al Austriei, deopotrivă fascinat și scandalizat de genialul Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).

Coloana sonoră excepțională a filmului, bazată pe muzica lui Mozart, va fi interpretată live de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului olandez Ernst van Tiel. Recunoscut pentru versatilitatea și măiestria sa în interpretarea muzicii clasice, dar și a coloanelor sonore de film, van Tiel a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.

Această desfășurare artistică impresionantă va fi completată de participarea extraordinară a „Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, unul dintre cele mai renumite ansambluri corale din lume.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Publicat

card energie nou 2023 fata

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că guvernul va introduce carduri pentru consumatorii vulnerabili după expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energie.

Întrebat cum se pregătește statul pentru momentul în care nu o să mai existe schema de plafonare, cu accent pe cardurile pentru consumatorii vulnerabili, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a spus că „această prelungire de trei luni de zile în energie electrică și de 12 luni la gaz, am mai spus-o, era necesară și este necesară pentru că pe prețurile, nu de azi în sine la energie electrică, este o situație excepțională și de bine pentru România, dar prețurile din ultimele 3-4 luni de zile, mai ales după oprirea tranzitului gazului rusesc, au fost mult mai mari, la gaz cu peste 60% la nivel european, la energie electrică cam cu peste 25%”.

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Ministrul Energiei a precizat, de asemenea, că fără prelungire, „impactul în facturile românilor ar fi fost unul semnificativ. În această perioadă de tranzit, am încurajat și încurajăm producătorii să vândă și furnizorii să cumpere. Am crescut obligațiile de contracte bilaterale, practic, între producători și furnizori, până la 50% pentru cantitatea de energie de care au nevoie.

„Ministerul Muncii și-a asumat, sigur, cu sprijinul nostru, (…) să definim mai bine acest consumator vulnerabil și până la data de 1 iulie, de fapt până în luna iunie, să avem o definire clară, criterii foarte clare și de asemenea procedurile prin care românii vor putea accesa acest card de energie sau voucher de energie”, a mai spus el.

Burduja a dat asigurări că „va insista” ca mecanismul să fie cât mai simplu, „eventual cu livrarea acasă de către Poșta Română, să nu-i punem pe oameni pe drumuri. Iar obiectivul general este să-i protejăm într-adevăr pe românii care au cea mai mare nevoie de această susținere în plus din partea statului”.

„După data de 1 iulie vor fi disponibile aceste carduri”

Întrebat când vor fi disponibile aceste carduri, el a răspuns că „odată ce expiră această schemă de plafonare-compensare, deci după data de 1 iulie, vor fi disponibile aceste carduri, tocmai pentru a putea să protejăm românii în fața unor eventuale creșteri de prețuri în factori”.

Referitor la suma disponibilă pe carduri, ministrul a explicat că a discutat în comitetul interministerial, „dar mai avem această perioadă de câteva luni de zile în care trebuie finalizate discuțiile și încă o dată nu vreau să fiu în scaunul șoferului atunci când Ministerul Muncii trebuie să conducă aceste discuții și le conduce bine”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate