ADMINISTRAȚIE
FOTO. Oradea ia fața Clujului. Amenajează primele oaze de verdeață autosustenabile. Când vor avea clujenii micro-păduri în oraș

Oradea a luat-o îniantea Clujului și a început amenajarea de zone verzi autosustenabile în oraș. Un proiect asemănător a primit la Cluj-Napoca cele mai multe voturi în cadrul procesului de bugetare participativă. Dacă va primi finanțare din partea Primăriei, amenajarea de micro-păduri urbane în Cluj-Napoca ar putea începe anul viitor.
Primăria Oradea a dat startul unui nou proiect care are ca scop amenajarea și întreținerea într-un mod deosebit a anumitor zone verzi din oraș. Astfel, la Oradea s-a lucrat la alegerea amplasamentelor încă de la începutul acestui an, iar ulterior s-a făcut proiectarea viitoarelor oaze autosustenabile, alegerea speciilor și a mixurilor de plante, precum și schemele de plantare propuse pentru fiecare locație în parte.
Au apărut primele oaze de verdeață autosustenabile la Oradea
Potrivit reprezentanților primăriei Oradea, proiectul începe cu scuarul de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în proximitatea intersecției cu strada Sextil Pușcariu, acesta fiind ales ca locație de debut, în primul rând pentru că în zonă se mai desfășoară și lucrări de creștere a mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir.
Astfel, pe cei aproape 320 de metri pătrați vor fi plantate peste 2.300 de plante – perene floricole, graminee, arbuști, dar și sute de bulbi de primăvară.
„În general, aceste tipuri de amenajări necesită lucrări de mentenanță în primii doi ani de la instalare, până când plantele se stabilizează și formează un masiv vegetal. După această perioadă, lucrările de mentenanță sunt infime, în medie de 5 minute pe metru pătrat pe an”, potrivit peisagistei Diana Codrean, reprezentanta firmei care a ales plantele și schemele de plantare.
Primăria Oradea arată că a ales să facă aceste oaze și datorită faptului că aceste tipuri de amenajări au o durată de viață lungă; după primii doi ani de la instalare necesită lucrări de mentenanță reduse; amenajările de acest tip îmbunătățesc structura solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde și astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să își ia oxigenul și apa necesară din sol.
De asemenea, acestea necesită fertilizare redusă, datorită faptului că plantele perene au un sistem radicular mai profund, accesând substanțele și elementele minerale disponibile în stratul mai adânc al solului; necesită cantități reduse de apă; prin alegerea corectă a mixurilor de plante perene se poate obține un decor pe toată durata anului și nu doar în anumite luni din an.
Pe când și la Cluj?
Una dintre ideile cele mai bine primite de clujeni în cadrul proiectului de bugetare participativă este chiar amenajarea în oraș de micro-păduri urbane, practic oaze de verdeață care necesită foarte puțină întreținere.
Cei care au propus proiectul arată că aceste micro-păduri urbane sunt o intervenție pe spații de dimensiuni reduse, unde se plantează dens specii native, non-invazive de arbori, arbuști și alte tipuri de plante perene.

Imagine ilustrativă folosită de inițiatorii proiectului de la Cluj-Napoca
Acestea îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid, absorb mai mult CO2, îmbunătățesc sănătatea mintală a oamenilor, reduc efectele dăunătoare ale poluării aerului, ajută la scăderea temperaturilor în orașe și reduc zgomotul.
Amenajarea acestor oaze de verdeață ar putea începe la Cluj-Napoca anul viitor, proiectul fiind declarat eligibil pentru finanțare prin programul de bugetare participativă. Suma de care ar putea beneficia este de 400.000 de euro.
Sursa info și foto: Primăria Oradea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.
Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu
Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.
„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).
La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.
Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile
Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.
„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.
Avem așa:
- Florești + 29.922 locuitori
- Apahida + 6.554 locuitori
- Baciu + 3.605 locuitori
- Feleacu + 1.770 locuitori
- Chinteni + 1.468 locuitori
- Ciurila + 409 locuitori
Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.
„Formalismele duc la date eronate”
Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.
„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.
Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul
El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.
„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?
Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
UPDATE
„În data de 14 aprilie, în jurul orei 07:15, pe DN 1C, în localitatea Fundătura, comuna Iclod, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.
Un bărbat în vârstă de 57 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare care se deplasa din direcția Gherla spre Cluj-Napoca, a părăsit partea carosabilă, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, intrând în coliziune cu un cap de pod.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.