Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Olena din Nikolaev, bolnavă de cancer: La Cluj mi s-a dat a doua șansă la viață. Trăiesc, mă bucur de orice clipă. Я живу

Publicat


olena c 4

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Olena Tkachenko are 56 de ani și a plecat din orașul Nikolaev din cauza războiului declanșat de Rusia, iar destinul a făcut să ajungă la Cluj unde i s-a dat a doua șansă la viață. Pe lângă drama cauzată de război, Olena mai duce un război crunt, cu o tumoare, care i-a pus sănătatea în pericol.

Aceasta este povestea ei.

olena c 1

”Sunt din Ucraina și vin din orașul Nikolaev, unde m-am născut și am copilărit. Unde, mai târziu în viață, m-am îndrăgostit pentru prima dată. Acolo unde am studiat și unde am adus pe lume copilul nostru drag, acolo unde nepoții mei iubiți s-au născut.

Orașul în care fiecare colț de stradă, fiecare casă îmi amintește de copilărie. De viața mea și toate miile de fire nevăzute care mă leagă definitiv de el.

Viață m-a pus la încercare atunci când o tumoare s-a instalat în corpul meu. Vestea m-a demoralizat până în cel mai adânc colț al sufletului, am avut nopți de disperare, de insomnii, am plâns și am simțit cum cedez de la zi la zi, însă puterea familiei m-a îndemnat să continui lupta. Să nu cedez nici măcar în al doisprezecelea ceas al vieții mele”, povestește Olena.

Ziua când totul s-a schimbat

olena c 2

Aceasta și-a amintit cum, pe 24 februarie, la orele 4 ale dimineții, lumea sa s-a oprit când a aflat că a început războiul, că Ucraina este invadată.

”Eram epuizată, obosită deja în războiul cu boala. Acest moment nu îl vom uita niciodată, orele care au îngrozit poporul ucrainean și care au schimbat totul. Literalmente totul. Orele groaznice care au distrus viața și casele poporului meu. 24 februarie este ziua care va rămâne o rană deschisă în inimile nostre”, a spus femeia.

Abia atunci, pentru ea, a început lupta pentru viață, iar sub amenințarea rachetelor și a morții a trebuit să meargă în continuare la spital, a trebuit să urmeze tratamentul care îi oferea o șansă la viață, să încerce să trăiască în continuare și să lupte cu boala.

”Însă Centrul Oncologic din Nikolaev a fost avariat de bombardamentele rusești, iar noi, bolnavii fără vină, ne-am găsit în situația de a rămâne fără tratament și fără nici o perspectivă asupra sorții noastre. Au ars toate documentele medicale, iar noi am fugit fără să știm de unde și cum o să ne procurăm tratamentul care ține boala sub control”, subliniază Olena.

Îngerul păzitor

olena 1

Fiica sa, Olga, împreună cu cei doi copii erau deja ajunși în România, iar cineva îi dăduse un număr de telefon al îngerului său salvator, Maria Petrovan – Mara cum o alintă prietenii.

”Încă de când am intrat în țară la Galați, am ținut legătura tot timpul cu Mara, care mi-a procurat bilete de tren și mi-a promis că mă va aduce la Cluj-Napoca, unde voi primi îngrijiri medicale și voi continua tratamentul pentru cancer la Institutul Oncologic de aici.

Aveam de ales, să rămân cu 2 războaie în Ucraina sau să încerc să trăiesc cu 2 războaie în România, unul în suflet și altul în corp.

Mi-a fost greu să mă despart de casa mea, de prieteni și de vecinii mei dragi, practic de întreg universul meu, însă am făcut-o, pentru că simțeam că primesc o nouă șansă la viață”, a mai spus Olena Tkachenko.

Dumnezeu lucrează prin oameni

olena c 3

Aceasta spune că nu are suficiente cuvinte de mulțumire pentru a-și exprima recunoștința față de Mara Petrovan și Alina Nistor, președintele Asociației ”Oameni Buni”, despre care spune că sunt ”suflete calde și minunate”, care i-au oferit o a doua casă, i-au redat speranța și șansa la viață, în vremuri amare.

”Mi-au oferit sprijin și toate condițiile pentru tratament, recuperare și momente unice precum o sesiune de body painting și shooting foto în cadrul proiectului (On) Cool Art – un proiect însuflețit de persoanele cu boală oncologică.

Unde se pictează întreaga viața pe cicatrici dobândite în urma tratamentului oncologic, încercând să îndulcească un pic cuvinte grele …precum cancer, alături de toți acești oameni te simți ca în Rai, totul în jur e soare, bucurie, veselie, zâmbete, energie pozitivă.

Pentru că Dumnezeu mă iubește și el lucrează prin oameni ca Mara și Alina. Voi veți avea mereu un loc special în inima mea, oameni superbi cu un tonus al vieții molipsitor!

Nu mi-aș fi închipuit niciodată că vom fi primiți cu atâta căldură, cu atâta iubire; nu îmi închipuiam că oameni total străini și fără să aibă vreun interes ne vor primi cu inima deschisă, că își vor deschide casele, că vor face adevărate convoaie umanitare între Ucraina și România într-o cursă contra-conometru, gata oricând să se lase pe ei deoparte, să conducă mașini pline de oameni ca și mine, fugind din calea războiului”, a mai spus Olena.

Izvor nesecat de bunătate

olena c 5

Aceasta a adăugat că se spune că oamenii buni nu se caută, ți-i prezintă viața și Dumnezeu a purtat-o pe palme până în aceste zile, și a trimis un înger păzitor în viața sa.

”O tânără care a mutat munții din loc pentru noi, care de când am pășit pe pământ românesc e nelipsită din viața noastră. Ea a făcut totul din bunătatea inimii ei încă de la început și continuă și în prezent. Mara te iubim enorm, enorm!

A adunat atâția oameni în jur să ofere sprijin refugiaților din țara mea.

Doamne, nici măcar nu mai știu câtor oameni cu suflet de aur trebuie să le mulțumesc! Ne-ați primit, drag popor român, cu brațele deschise!

Sunteți izvor nesecat de bunătate. Dragii mei, dragele mele, voi toți cei ce sunteți alături de noi, fiecăruia care ajută poporul ucrainean, românilor de pretutundeni care ne ajută să trecem peste momentele grele, vă suntem recunoscătoari și vă mulțumim!

Vă iubesc din tot sufletul și, după ce războiul se va termina, vreau să vă invităm pe toți în Ucraina, în Nikolaev, ca frați ai noștri dragi pentru totdeauna!”, sună mărturisirea Olenei.

Clujul, a doua casă

Aceasta recunoaște, cu lacrimi în ochi, că îi este dor de casă, pentru că au rămas în Nikolaev mulți prieteni și rude, pentru că acolo sunt rădăcinile sale, orașul în care a copilărit și s-a maturizat.

”Clujul îl voi iubi mereu, a devenit o a doua casă pentru mine pentru că mi-a dat o a doua șansă la recuperarea vieții. Aici am cunoscut oameni buni și nu mă așteptam la primirea care este aici în România. Aceștia sunt oameni cu inimi mari care dau totul ca să mă simt bine,  începând cu tratamentul de la spital, de la tot ce am nevoie.

Iubesc viața iar acum trăiesc aici și mă bucur de orice moment. Am doi nepoți cu care mă joc, iau parte la tot felul de activități, printre care ședințe foto, iar toate îmi dau atâta putere. Ce pot să spun decât ”Trăiește clipa, care este și sloganul Asociației Oameni Buni”, a menționat Olena.

De când e la Cluj, Olena a învățat câteva cuvinte în românește și comunică, deocamdată, prin intermediul Google Translate cu cei care au ajutat-o, dar în ciuda barierelor lingvistice, se înțeleg de minune.

Mesaj pentru clujeni

Aceasta a dorit să transmită și un mesaj clujenilor, cărora le-a urat multă sănătate și mulțumiri pentru atitudinea pe care o au față de refugiații din Ucraina, pentru faptul că, deși sunt diferiți, sunt înțelegători cu ei și știu prin ce au trecut și trec și îi ajută.

”Vreau să aibă răbdare cu noi și să trăim în dragoste și armonie cu toții”, și-a încheiat povestea Olena Tkachenko.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Олена з Миколаєва, хворанарак: У Клужіменідалидругийшанснажиття. Я живу і насолоджуюсякожноюмиттю

 

ОленіТкаченко 56 років, вонапокинуламістоМиколаївчерезрозпочатуРосієювійну, а долязмусилаїїдістатисядоКлужа, деїйдалидругийшанснажиття.Окрімдрами, викликаноївійною, Оленаведежорстокувійну з пухлиною, яказагрожувалаїїздоров’ю.

Цеїїісторія.

olena c 6

«Я з України і родом з Миколаєва, де я народилася і виросла.Депізніше в житті я впершезакохалася.Де я вчилася і народиланашудорогудитину, денародилисямоїулюбленіонуки.

Місто, декоженрігвулиці, коженбудинокнагадуєменіпродитинство.Промоєжиття і провсітисячіневидимих ​​ниток, якіназавждипов’язуютьмене з ним.

Життяпоставиломененавипробування, коли в моємутіліоселиласяпухлина.Цяновинадеморалізуваламенедоглибинидуші, у менебулиночівідчаю, безсоння, я плакала і відчувала, щоздаюся з днянадень, алесиламоєїсім’їспонукаламенепродовжуватиборотьбу.Нездаватисянавітьнадванадцятійгодинімогожиття», – кажеОлена.

Деньколивсезмінилося

Згадала, як 24 лютого о 4 годиніранкуїїсвітзупинився, коливонадізналася, щопочаласявійна, що в Українувторгаються.

«Я булависнажена, вжевтомивсявідвійни з хворобою.Миніколинезабудемоцюмить, години, якіжахалиукраїнськийнарод і всезмінили.Буквальновсе.Страшнігодини, якізнищилижиття і домівкимогонароду.24 лютого – цедень, якийзалишитьсявідкритоюраною в нашихсерцях», – сказалажінка.

Лишетодідлянеїпочаласяборотьбазажиття, і підзагрозоюракет і смертівонамусилапродовжуватилягати в лікарню, їйдовелосяпройтилікування, якедалоїйшанснажиття, спробуватижити і боротися з хворобою.

«Алемиколаївськийонкодиспансерпостраждаввідросійськихбомбардувань, і ми, невинні, опинилисябезлікування і безперспективисвоєїдолі.Усімедичнідокументизгоріли, і мивтекли, незнаючи, де і якмиотримаємотелікування, якетримаєхворобупідконтролем», – підкреслюєОлена.

Ангел-охоронець

ІїдонькаОльга з двомадітьмивжеприїхаладоРумунії, і хтосьдавїйномертелефонуїїангела-рятівникаМаріїПетрован – Мари, колиїїпестятьдрузі.

«З тихпір, як я приїхаладокраїни в Галаці, я завждипідтримувалазв’язок з Марою, якакупиламеніквиткинапотяг і пообіцялапривезтимене в Клуж-Напока, де я отримаюмедичнудопомогутапродовжулікуваннявідраку в Інститутіраку.

У менебуввибір, залишитися з 2-ма війнами в Україніабоспробуватижити з 2-ма війнами в Румунії, одна в душі, а інша в тілі.

Менібуловажкопокинутиріднийдім, друзів і дорогихсусідів, практичновесьмійвсесвіт, але я цезробила, бовідчула, щоотримуюновийшанснажиття», – розповілаОленаТкаченко.

Богдієчерезлюдей

Вонакаже, щоїйневистачаєслівподяки, щобвисловитиподякуМаріПетровантаАлініНістор, президентуАсоціації «Добрілюди», які, заїхсловами, «теплітачудовідуші», якізапропонувалиїйдругийдім. , вониповернувйомунадію і шанснажиття в гіркічаси.

«Вонизапропонувалименіпідтримкутавсіумовидлялікування, одужаннятаунікальнімоменти, такіяксеансрозписутілатафотосесія в рамкахпроекту (On) Cool Art – проекту, якийоживляютьлюди з онкохворими.

Детивсесвоєжиттямалюєшнашрамах, отриманихпіслялікуванняраку, намагаючисьпідсолодититрішкирізкимисловами… якрак, з усімацимилюдьмитипочуваєшсяяк у раю, всенавколосонце, радість, щастя, посмішки, позитив.

ТомущоБоглюбитьмене і працюєчерезтакихлюдей, якМаратаАліна. Визавждибудетезайматиособливемісце в моємусерці, прекраснілюдиіззаразливимтономжиття!

Ніколи б неуявила, щонасприймуть з такоютеплотою, з такоюлюбов’ю; я неуявляла, щолюдиабсолютночужі і безжодногоінтересузустрінутьнас з відкритимсерцем, щовонивідкриютьсвоїдомівки, щовонибудутьробитисправжнігуманітарніконвоїміжУкраїноютаРумунією в гонціпротигодинниковоїстрілки, завждиготовідо з іншогобоку, їздитинамашинах, повнихтаких, як я, тікаючи з шляхувійни», – додалаОлена.

Невичерпнеджерелодобра

Вонадодала, щокажуть, щохорошихлюдейнешукають, іхдаруєжиття і Богноситьїї в рукахдонині, і послал в іїжиттяангела-охоронця.

«Молодажінка, яказрушиладлянасгори, якабулачастиноюнашогожиття з тихпір, якмиступилинарумунськуземлю.Вона з самогопочаткуробилавсеіздобрасвогосерця і продовжуєдоцьогодня.Мара, митебедуже-дужелюбимо!

Воназібралатакбагатолюдей, щобпідтриматибіженців з моїйкраїні.

Боже, я навітьнезнаю, скількомлюдяміззолотоюдушеюмаювіддячити! Вивіталинас, шановнийрумунськийнарод, з розпростертимиобіймами!

Ви – невичерпнеджерелодобра.Дорогімої, всіви, хто з нами, всім, хтодопомагаєукраїнськомународу, румунамвсюди, хтодопомагаєнампережитиважкіхвилини, мивдячнівам і дякуємо!

Я люблювасвсімсерцем і, післязакінченнявійни, хочузапроситивсіхвас в Україну, в Миколаїв, якдорогінашібратиназавжди!», – звучитьсповідьОлени.

Клуж, другийдім

Воназісльозаминаочахзізнається, щосумуєзадомом, адже в Миколаєвізалишилосябагатодрузівтарідних, ботамїїкоріння, місто, девонавиросла і виросла.

«Я завждибудулюбитиКлуж, вінставдляменедругимдомом, томущовіндавменідругийшансвідновитисвоєжиття.Тут я зустрілахорошихлюдей і неочікувалатакогоприйому, якийтут, в Румунії. Целюди з великимсерцем, якідаютьвсе, щобменібулодобре, починаючивідлікування в лікарні, відусього, щоменіпотрібно.

Я люблюжиття і тепер я живутут і насолоджуюсякожноюмиттю.У мене є двоєонуків, з якими я можуграти, я беруучасть у всіхвидахдіяльності, в томучислі в фотосесіях, і всівонидаютьменістількисил.Що я можусказати, якне «Хайживетоймомент, якийтакож є гасломАсоціації «Добрілюди», – згадалаОлена.

Зачасперебування в КлужіОленавивчилакількасліврумунською і спілкуєтьсяпокищочерез Google Translate з тими, хтоїйдопомагав, але, незважаючинамовнібар’єри, вонидужедобреладнають.

ПосланняжителямКлужа

ВонатакожхотілапослатипосланняжителямКлужа, якимпобажаламіцногоздоров’ятаподякувалазаставленнядобіженців з України, зате, що, хочавонирізні, вони з розуміннямставлятьсядоних і знають, щовонипройшли, пройдіть і допоможітьїм.

«Я хочу, щобвонибулитерплячимидонас і жили в любовітазлагоді з усіманами», – підсумувалаОленаТкаченко.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la o bucătărie în Cluj. Cauza, un scurt-circuit

Publicat

pompieri 4

Un incendiu a avut loc duminică dimineața în jurul orei 4 într-o bucătărie a unui apartament din Lomb, în Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost grav rănit. Cauza producerii indendiului a fost un scurt-circuit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un incendiu care a afectat bucătăria unui apartament situat pe strada Lombului. Apelul de urgență a venit în jurul orei 03:40, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale, precum și autoscara.

Pompierii au constatat faptul că incendiul s-a manifestat la aragaz și la anumite obiecte din jurul acestuia, fiind lichidat rapid. Din cauza fumului dens de pe casa scării a fost necesară evacuarea a 12 locatari în fața blocului. Un bărbat care prezenta o escoriație la față a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ, fără a fi transportat la spital.

Cauza probabilă a incendiului este efectul termic al curentului electric, întrucât flăcările s-au manifestat la o plită pe gaz cu aprindere electrică”, a comunicat ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Octombrie, luna SENIORULUI la Cluj. Dans, costume PARTY și un REGAL folcloric, pregătite pentru clujenii de vârsta a treia

Publicat

De

310043730 409695568010353 5693148739453028949 n

Vârstinicii clujeni nu vor avea timp să se plictisească în luna octombrie. Ziua internațională a persoanelor vârstnice se sărbătorește la Cluj-Napoca o lună întreagă.

Ziua internațională a vârstnicului se celebrtează la 1 octombrie, dar seniorii clujeni vor avea parte de o grămadă de activități pregătite special pentru ei întreaga lună.

Luna Seniorului la Cluj

La Cluj-Napoca luna octombrie va fi luna seniorului, iar persoanele în vârstă din oraș vor avea partea lor de distracție.

310037151 409695791343664 1328409120718866741 n

Câteva dintre activitățile care se desfășoară în Luna Seniorului:

 • 6 octombrie, de la ora 14:00 dans, glume și concurs de karaoke
 • 7 octombrie, ora 15:00, participare la Zilele Clujului la Foișor, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, cu programul artistic prezentat de grupul coral și grupul de romanțe ale Ansamblului „Armonia Seniorilor” a Centrului de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 8 octombrie 2022, ora 15:00 – participare la Zilele Clujului, la Foișor, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, împreună cu instructorul coregraf Andrada Nistorică de la BAILArte Dance School: workshop de dans latino pentru toate vârstele și moment artistic cu seniorii de la Centrul de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 9 octombrie 2022, Piața Unirii, regal folcloric de la ora 12:30, participare cu Ansamblul „Armonia Seniorilor”
 • 12 octombrie, de la ora 11:00, Finala Competiției de Șah a seniorilor înscriși la Centrele de zi și Cluburile de pensionari din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca

309709620 409695814676995 2275882589620043705 n

 • 12 octombrie, de la ora 15:00 lansare de carte Larisa Calo în cadrul Cercului literar „ȘT. O. Iosif” al Centrului de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 13 octombrie, de la ora 14:00 dans și concurs de improvizație
 • 16 octombrie, începând cu ora 15:00, la Casino – Centrul de Cultură Urbană va avea loc Festivalul de dans pentru seniori „Sănătate în pași de dans”, organizat de BAILArte Dance School și Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.1
 • 20 octombrie, de la ora 14:00 – dans și costum party cu personaje din filme sau piese de teatru românești
 • 21 octombrie, ora 12:00 „Lutul prinde viață la CZV1” – Atelier de modelare a obiectelor din lut
 • 26 octombrie, de la ora 17:00 – concurs de cunoștințe generale – quiz
 • 27 octombrie, de la ora 15:00 lansare de carte: Sfârșite și nesfârșite călătorii. Autor: Violeta PUȘCAȘU
 • 31 octombrie, ora 12:00: povestea lunii octombrie prin ochii seniorilor de la Centrul de zi pentru vârstnici nr. 1

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Română are, în sfârșit, BRĂȚĂRI electronice de monitorizare. Când va fi sistemul funcțional la Cluj și cine le va purta

Publicat

De

bratara supraveghere1

De la 1 octombrie în București și alte trei județe din țară a intrat în funcțiune Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică se va face atât în cazul agresorilor, cât și în cel al victimelor.

Monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică se va aplica în urma emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

Astfel de brățări de monitorizare electronică vor fi purtate arât de persoane supravegheate, cât și de perssoane protejate.

Sistemul a devenit funcțional în București și în județele Iaşi, Mureş şi Vrancea.

În perioada octombrie 2022 – decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie, se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.

Brățările de monitorizare electronică, în dotarea poliției. Când vor ajunge la Cluj

Potrivit IGPR, conform normelor legale în vigoare, monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape.

După Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea, în etapă a doua, în anul 2024, se va aplica și în județul Cluj.

De asemenea, în această etapă intră și județeșe Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galaţi, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea şi în a treia – în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

Pentru unităţile din prima fază a programului pilot au fost identificate şi amenajate spaţiile destinate desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfăşurării activităţii de monitorizare electronică fiind definitivată, precizează IGPR.

Cum se va face monitorizarea

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/ supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă”, arată reprezentanții IGPR.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli.

Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei sau persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

În cadrul monitorizării, nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

„După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul SIME şi SNUAU 112 şi astfel către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie”, arată IGPR.

Cum se va purta brățara

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, al aplicării ordinului european de protecţie, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanţă, este alcătuit dintr-o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la glezna sau, prin excepţie, la braţul persoanei.

Acest dispozitiv va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte – de apropiere, de părăsire neautorizată a imobilului, de depăşire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului şi altele.

IGPR a semnat, la 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziţia sistemului informatic şi a 15.000 de kituri de monitorizare, acord care va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea lui totală fiind de peste 165,7 milioane de lei fără TVA, urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziţia tuturor kiturilor.

Pentru operaţionalizarea sistemului, au fost instruiţi poliţiştii, fiind emisă şi o metodologie pentru realizarea supravegherii electronice.

Violența domesctică a crescut în România

În primele opt luni ale anului 2022, la nivel naţional, numărul faptelor penale care constituie şi fapte de violenţă domestică a crescut cu 13,3% (+4.320) faţă de primele opt luni ale anului 2021 (de la 32.601 la 36.921 de fapte).

De asemenea, în primele opt luni ale anului 2022, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 7.331 de ordine de protecţie, (cu 6,2% (+430) mai multe decât în primele opt luni ale anului 2021), 3.469 (47,32%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Cele mai multe – 6.598 reprezentând 90% din totalul acestora – au fost emise la solicitarea victimelor, 564 la solicitarea procurorului şi 169 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie au fost sesizate 2.166 de infracţiuni, cu 19,7% (+356) mai multe faţă de primele opt luni ale anului 2021, dintre care 1.398 în mediul urban şi 768 în rural.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Petrolul, 1-0. VICTORIE smulsă cu forcepsul în prelungiri

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara la Mediaș, pe Petrolul Ploiești, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii la fotbal. Campioana a fost obligată să joace pe un alt teren meciul de acasă pentru că se schimbă gazonul pe stadionul propriu. Meciul a fost unul dominat de clujeni, cu un gol venit târziu, în min.91, marcat de Manea.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet – Braun, Kolinger, Yuri, Camora – Boateng, Muhar, Deac – Yeboah, Malele, Birligea
REZERVE: Sava – Manea, Billong, Hoban, Cvek, Roger, Mistrati, Petrila, Buș
ANTRENOR: Dan Petrescu

PETROLUL: Vâlceanu – Meijers, Tamaș, Mathaus – Pashov, Dumitriu, Seto, Tavares, Țicu – Irobiso, Grozav
REZERVE: Leitner – Borța, Cioiu, Cebotaru, Tucaliuc, Velisar, M. Bratu, Ivanovski, Măzărache
ANTRENOR: Nicolae Constantin

Stadion: Gaz Metan (Mediaş)
Arbitru: Popa Cătălin (Piteşti) / A1: Neacşu George Florin (Câmpulung Muscel), A2: Mitruţi Daniel (Craiova) / Arbitru VAR: Haţegan Ovidiu (Arad), Arbitru AVAR: Stroe Gabriel Sabin (Piteşti)

A fost un meci dominat de CFR la capitolul posesie, 70% dar cu primul șut pe poartă abia în min.76, care i-a aparținut lui Roger. Petrolul s-a apărat bine, închizând toate culoarele spre poarta lui Vâlceanu. Clujenii au fost lipsiți de inspirație în fața porții, două lovituri de colț finalizându-se cu lovituri de cap ale lui Malele, respectiv Kolinger, pe lângă poartă.

Golul „pică” în min.91, când Manea reia cu capul în poartă o lovitură de colț perfect executată. în min.93, Petrila confirmă că este ieșit din formă, ratând singur cu portarul.

O victorie muncită și un rezultat meritat, chiar dacă CFR Cluj e departe de revirimentul promis de Dan Petrescu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax