Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Olena din Nikolaev, bolnavă de cancer: La Cluj mi s-a dat a doua șansă la viață. Trăiesc, mă bucur de orice clipă. Я живу

Publicat


olena c 4

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Olena Tkachenko are 56 de ani și a plecat din orașul Nikolaev din cauza războiului declanșat de Rusia, iar destinul a făcut să ajungă la Cluj unde i s-a dat a doua șansă la viață. Pe lângă drama cauzată de război, Olena mai duce un război crunt, cu o tumoare, care i-a pus sănătatea în pericol.

Aceasta este povestea ei.

olena c 1

”Sunt din Ucraina și vin din orașul Nikolaev, unde m-am născut și am copilărit. Unde, mai târziu în viață, m-am îndrăgostit pentru prima dată. Acolo unde am studiat și unde am adus pe lume copilul nostru drag, acolo unde nepoții mei iubiți s-au născut.

Orașul în care fiecare colț de stradă, fiecare casă îmi amintește de copilărie. De viața mea și toate miile de fire nevăzute care mă leagă definitiv de el.

Viață m-a pus la încercare atunci când o tumoare s-a instalat în corpul meu. Vestea m-a demoralizat până în cel mai adânc colț al sufletului, am avut nopți de disperare, de insomnii, am plâns și am simțit cum cedez de la zi la zi, însă puterea familiei m-a îndemnat să continui lupta. Să nu cedez nici măcar în al doisprezecelea ceas al vieții mele”, povestește Olena.

Ziua când totul s-a schimbat

olena c 2

Aceasta și-a amintit cum, pe 24 februarie, la orele 4 ale dimineții, lumea sa s-a oprit când a aflat că a început războiul, că Ucraina este invadată.

”Eram epuizată, obosită deja în războiul cu boala. Acest moment nu îl vom uita niciodată, orele care au îngrozit poporul ucrainean și care au schimbat totul. Literalmente totul. Orele groaznice care au distrus viața și casele poporului meu. 24 februarie este ziua care va rămâne o rană deschisă în inimile nostre”, a spus femeia.

Abia atunci, pentru ea, a început lupta pentru viață, iar sub amenințarea rachetelor și a morții a trebuit să meargă în continuare la spital, a trebuit să urmeze tratamentul care îi oferea o șansă la viață, să încerce să trăiască în continuare și să lupte cu boala.

”Însă Centrul Oncologic din Nikolaev a fost avariat de bombardamentele rusești, iar noi, bolnavii fără vină, ne-am găsit în situația de a rămâne fără tratament și fără nici o perspectivă asupra sorții noastre. Au ars toate documentele medicale, iar noi am fugit fără să știm de unde și cum o să ne procurăm tratamentul care ține boala sub control”, subliniază Olena.

Îngerul păzitor

olena 1

Fiica sa, Olga, împreună cu cei doi copii erau deja ajunși în România, iar cineva îi dăduse un număr de telefon al îngerului său salvator, Maria Petrovan – Mara cum o alintă prietenii.

”Încă de când am intrat în țară la Galați, am ținut legătura tot timpul cu Mara, care mi-a procurat bilete de tren și mi-a promis că mă va aduce la Cluj-Napoca, unde voi primi îngrijiri medicale și voi continua tratamentul pentru cancer la Institutul Oncologic de aici.

Aveam de ales, să rămân cu 2 războaie în Ucraina sau să încerc să trăiesc cu 2 războaie în România, unul în suflet și altul în corp.

Mi-a fost greu să mă despart de casa mea, de prieteni și de vecinii mei dragi, practic de întreg universul meu, însă am făcut-o, pentru că simțeam că primesc o nouă șansă la viață”, a mai spus Olena Tkachenko.

Dumnezeu lucrează prin oameni

olena c 3

Aceasta spune că nu are suficiente cuvinte de mulțumire pentru a-și exprima recunoștința față de Mara Petrovan și Alina Nistor, președintele Asociației ”Oameni Buni”, despre care spune că sunt ”suflete calde și minunate”, care i-au oferit o a doua casă, i-au redat speranța și șansa la viață, în vremuri amare.

”Mi-au oferit sprijin și toate condițiile pentru tratament, recuperare și momente unice precum o sesiune de body painting și shooting foto în cadrul proiectului (On) Cool Art – un proiect însuflețit de persoanele cu boală oncologică.

Unde se pictează întreaga viața pe cicatrici dobândite în urma tratamentului oncologic, încercând să îndulcească un pic cuvinte grele …precum cancer, alături de toți acești oameni te simți ca în Rai, totul în jur e soare, bucurie, veselie, zâmbete, energie pozitivă.

Pentru că Dumnezeu mă iubește și el lucrează prin oameni ca Mara și Alina. Voi veți avea mereu un loc special în inima mea, oameni superbi cu un tonus al vieții molipsitor!

Nu mi-aș fi închipuit niciodată că vom fi primiți cu atâta căldură, cu atâta iubire; nu îmi închipuiam că oameni total străini și fără să aibă vreun interes ne vor primi cu inima deschisă, că își vor deschide casele, că vor face adevărate convoaie umanitare între Ucraina și România într-o cursă contra-conometru, gata oricând să se lase pe ei deoparte, să conducă mașini pline de oameni ca și mine, fugind din calea războiului”, a mai spus Olena.

Izvor nesecat de bunătate

olena c 5

Aceasta a adăugat că se spune că oamenii buni nu se caută, ți-i prezintă viața și Dumnezeu a purtat-o pe palme până în aceste zile, și a trimis un înger păzitor în viața sa.

”O tânără care a mutat munții din loc pentru noi, care de când am pășit pe pământ românesc e nelipsită din viața noastră. Ea a făcut totul din bunătatea inimii ei încă de la început și continuă și în prezent. Mara te iubim enorm, enorm!

A adunat atâția oameni în jur să ofere sprijin refugiaților din țara mea.

Doamne, nici măcar nu mai știu câtor oameni cu suflet de aur trebuie să le mulțumesc! Ne-ați primit, drag popor român, cu brațele deschise!

Sunteți izvor nesecat de bunătate. Dragii mei, dragele mele, voi toți cei ce sunteți alături de noi, fiecăruia care ajută poporul ucrainean, românilor de pretutundeni care ne ajută să trecem peste momentele grele, vă suntem recunoscătoari și vă mulțumim!

Vă iubesc din tot sufletul și, după ce războiul se va termina, vreau să vă invităm pe toți în Ucraina, în Nikolaev, ca frați ai noștri dragi pentru totdeauna!”, sună mărturisirea Olenei.

Clujul, a doua casă

Aceasta recunoaște, cu lacrimi în ochi, că îi este dor de casă, pentru că au rămas în Nikolaev mulți prieteni și rude, pentru că acolo sunt rădăcinile sale, orașul în care a copilărit și s-a maturizat.

”Clujul îl voi iubi mereu, a devenit o a doua casă pentru mine pentru că mi-a dat o a doua șansă la recuperarea vieții. Aici am cunoscut oameni buni și nu mă așteptam la primirea care este aici în România. Aceștia sunt oameni cu inimi mari care dau totul ca să mă simt bine,  începând cu tratamentul de la spital, de la tot ce am nevoie.

Iubesc viața iar acum trăiesc aici și mă bucur de orice moment. Am doi nepoți cu care mă joc, iau parte la tot felul de activități, printre care ședințe foto, iar toate îmi dau atâta putere. Ce pot să spun decât ”Trăiește clipa, care este și sloganul Asociației Oameni Buni”, a menționat Olena.

De când e la Cluj, Olena a învățat câteva cuvinte în românește și comunică, deocamdată, prin intermediul Google Translate cu cei care au ajutat-o, dar în ciuda barierelor lingvistice, se înțeleg de minune.

Mesaj pentru clujeni

Aceasta a dorit să transmită și un mesaj clujenilor, cărora le-a urat multă sănătate și mulțumiri pentru atitudinea pe care o au față de refugiații din Ucraina, pentru faptul că, deși sunt diferiți, sunt înțelegători cu ei și știu prin ce au trecut și trec și îi ajută.

”Vreau să aibă răbdare cu noi și să trăim în dragoste și armonie cu toții”, și-a încheiat povestea Olena Tkachenko.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Олена з Миколаєва, хворанарак: У Клужіменідалидругийшанснажиття. Я живу і насолоджуюсякожноюмиттю

 

ОленіТкаченко 56 років, вонапокинуламістоМиколаївчерезрозпочатуРосієювійну, а долязмусилаїїдістатисядоКлужа, деїйдалидругийшанснажиття.Окрімдрами, викликаноївійною, Оленаведежорстокувійну з пухлиною, яказагрожувалаїїздоров’ю.

Цеїїісторія.

olena c 6

«Я з України і родом з Миколаєва, де я народилася і виросла.Депізніше в житті я впершезакохалася.Де я вчилася і народиланашудорогудитину, денародилисямоїулюбленіонуки.

Місто, декоженрігвулиці, коженбудинокнагадуєменіпродитинство.Промоєжиття і провсітисячіневидимих ​​ниток, якіназавждипов’язуютьмене з ним.

Життяпоставиломененавипробування, коли в моємутіліоселиласяпухлина.Цяновинадеморалізуваламенедоглибинидуші, у менебулиночівідчаю, безсоння, я плакала і відчувала, щоздаюся з днянадень, алесиламоєїсім’їспонукаламенепродовжуватиборотьбу.Нездаватисянавітьнадванадцятійгодинімогожиття», – кажеОлена.

Деньколивсезмінилося

Згадала, як 24 лютого о 4 годиніранкуїїсвітзупинився, коливонадізналася, щопочаласявійна, що в Українувторгаються.

«Я булависнажена, вжевтомивсявідвійни з хворобою.Миніколинезабудемоцюмить, години, якіжахалиукраїнськийнарод і всезмінили.Буквальновсе.Страшнігодини, якізнищилижиття і домівкимогонароду.24 лютого – цедень, якийзалишитьсявідкритоюраною в нашихсерцях», – сказалажінка.

Лишетодідлянеїпочаласяборотьбазажиття, і підзагрозоюракет і смертівонамусилапродовжуватилягати в лікарню, їйдовелосяпройтилікування, якедалоїйшанснажиття, спробуватижити і боротися з хворобою.

«Алемиколаївськийонкодиспансерпостраждаввідросійськихбомбардувань, і ми, невинні, опинилисябезлікування і безперспективисвоєїдолі.Усімедичнідокументизгоріли, і мивтекли, незнаючи, де і якмиотримаємотелікування, якетримаєхворобупідконтролем», – підкреслюєОлена.

Ангел-охоронець

ІїдонькаОльга з двомадітьмивжеприїхаладоРумунії, і хтосьдавїйномертелефонуїїангела-рятівникаМаріїПетрован – Мари, колиїїпестятьдрузі.

«З тихпір, як я приїхаладокраїни в Галаці, я завждипідтримувалазв’язок з Марою, якакупиламеніквиткинапотяг і пообіцялапривезтимене в Клуж-Напока, де я отримаюмедичнудопомогутапродовжулікуваннявідраку в Інститутіраку.

У менебуввибір, залишитися з 2-ма війнами в Україніабоспробуватижити з 2-ма війнами в Румунії, одна в душі, а інша в тілі.

Менібуловажкопокинутиріднийдім, друзів і дорогихсусідів, практичновесьмійвсесвіт, але я цезробила, бовідчула, щоотримуюновийшанснажиття», – розповілаОленаТкаченко.

Богдієчерезлюдей

Вонакаже, щоїйневистачаєслівподяки, щобвисловитиподякуМаріПетровантаАлініНістор, президентуАсоціації «Добрілюди», які, заїхсловами, «теплітачудовідуші», якізапропонувалиїйдругийдім. , вониповернувйомунадію і шанснажиття в гіркічаси.

«Вонизапропонувалименіпідтримкутавсіумовидлялікування, одужаннятаунікальнімоменти, такіяксеансрозписутілатафотосесія в рамкахпроекту (On) Cool Art – проекту, якийоживляютьлюди з онкохворими.

Детивсесвоєжиттямалюєшнашрамах, отриманихпіслялікуванняраку, намагаючисьпідсолодититрішкирізкимисловами… якрак, з усімацимилюдьмитипочуваєшсяяк у раю, всенавколосонце, радість, щастя, посмішки, позитив.

ТомущоБоглюбитьмене і працюєчерезтакихлюдей, якМаратаАліна. Визавждибудетезайматиособливемісце в моємусерці, прекраснілюдиіззаразливимтономжиття!

Ніколи б неуявила, щонасприймуть з такоютеплотою, з такоюлюбов’ю; я неуявляла, щолюдиабсолютночужі і безжодногоінтересузустрінутьнас з відкритимсерцем, щовонивідкриютьсвоїдомівки, щовонибудутьробитисправжнігуманітарніконвоїміжУкраїноютаРумунією в гонціпротигодинниковоїстрілки, завждиготовідо з іншогобоку, їздитинамашинах, повнихтаких, як я, тікаючи з шляхувійни», – додалаОлена.

Невичерпнеджерелодобра

Вонадодала, щокажуть, щохорошихлюдейнешукають, іхдаруєжиття і Богноситьїї в рукахдонині, і послал в іїжиттяангела-охоронця.

«Молодажінка, яказрушиладлянасгори, якабулачастиноюнашогожиття з тихпір, якмиступилинарумунськуземлю.Вона з самогопочаткуробилавсеіздобрасвогосерця і продовжуєдоцьогодня.Мара, митебедуже-дужелюбимо!

Воназібралатакбагатолюдей, щобпідтриматибіженців з моїйкраїні.

Боже, я навітьнезнаю, скількомлюдяміззолотоюдушеюмаювіддячити! Вивіталинас, шановнийрумунськийнарод, з розпростертимиобіймами!

Ви – невичерпнеджерелодобра.Дорогімої, всіви, хто з нами, всім, хтодопомагаєукраїнськомународу, румунамвсюди, хтодопомагаєнампережитиважкіхвилини, мивдячнівам і дякуємо!

Я люблювасвсімсерцем і, післязакінченнявійни, хочузапроситивсіхвас в Україну, в Миколаїв, якдорогінашібратиназавжди!», – звучитьсповідьОлени.

Клуж, другийдім

Воназісльозаминаочахзізнається, щосумуєзадомом, адже в Миколаєвізалишилосябагатодрузівтарідних, ботамїїкоріння, місто, девонавиросла і виросла.

«Я завждибудулюбитиКлуж, вінставдляменедругимдомом, томущовіндавменідругийшансвідновитисвоєжиття.Тут я зустрілахорошихлюдей і неочікувалатакогоприйому, якийтут, в Румунії. Целюди з великимсерцем, якідаютьвсе, щобменібулодобре, починаючивідлікування в лікарні, відусього, щоменіпотрібно.

Я люблюжиття і тепер я живутут і насолоджуюсякожноюмиттю.У мене є двоєонуків, з якими я можуграти, я беруучасть у всіхвидахдіяльності, в томучислі в фотосесіях, і всівонидаютьменістількисил.Що я можусказати, якне «Хайживетоймомент, якийтакож є гасломАсоціації «Добрілюди», – згадалаОлена.

Зачасперебування в КлужіОленавивчилакількасліврумунською і спілкуєтьсяпокищочерез Google Translate з тими, хтоїйдопомагав, але, незважаючинамовнібар’єри, вонидужедобреладнають.

ПосланняжителямКлужа

ВонатакожхотілапослатипосланняжителямКлужа, якимпобажаламіцногоздоров’ятаподякувалазаставленнядобіженців з України, зате, що, хочавонирізні, вони з розуміннямставлятьсядоних і знають, щовонипройшли, пройдіть і допоможітьїм.

«Я хочу, щобвонибулитерплячимидонас і жили в любовітазлагоді з усіманами», – підсумувалаОленаТкаченко.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Wizz Air a anulat ZBORUL Londra – Cluj. 31 de liceeni au dormit pe scaune, BLOCAȚI pe Aeroportul Luton

Publicat

De

wi 1
Compania aeriană Wizz Air a anulat sâmbătă seara zborul pe ruta Londra (Luton) – Cluj, programat să decoleze la ora 20,55, evenimentul fiind anuntat in momentul sosirii in aeroport.
Astfel, un grup format din 31 de liceeni (minori) și 2 profesoare a rămas blocat pe aeroportul din Marea Britanie.
”Imaginile arata conditiile in care acesti copii au pretrecut urmatoarele 24 ore, fiind reprogramati la zbor duminica 3 iulie, dar catre Timisoara ( 8 liceeni+ 1 profesoara au fost redistribuiti catre zborul care a aterizat la Iasi luni dimineata, iar restul pt cel de la Timișoara). Evident ca noi parintii, ne vom culege copii de la Iasi/Timisoara…ca daca vom sta in organizarea drumului catre Cluj de catre Wizz, mi-e ca vor sarbatori majoratele tot prin aeroporturi!”, a relatat mama unui licean clujean.

wi 2

Întrebări pentru Wizz Air

Aceasta a adresat Wizz Air mai multe întrebări de bun simț:
”-De ce se anunta atat de tarziu? Daca am fi stiu mai din timp, puteam sa ne organizam si sa mai ramanem evetual la familiile care au gazduit acest grup
-nu s-a motivat decizia anularii zborului; as dori sa stiu daca este vina companiei de zbor sau a aeroportului
– argumentele prezentate la stiri ar fi lipsa de personal: personal nu pot ‘’inghiti’’ o asemenea aberatie: pai daca nu ai personal nu-ti programezi zboruri

wi 3

-din punctul meu de vedere , dupa putinele date pe care le detin, aceasta mare bataie de joc la adresa consumatorului este dictata de cativa indivizi cu putere de decizie, motivata doar de maximizarea profitului; adica ceva de genul: nu e avionul full, nu-I pb, putem redistribui la celelalte zboruri astfel incat sa navigam doar cu aeronavele full.
Rusine Wizz air!”, a mai spus aceasta.

Plângere la OPC

Singurele unelte de protest civilizate sunt redistribuirea pe retelele de socializare, plangere OPC.
”Stiu ca pot recupera pana la 600 euro, dar nu aceasta e idea acestei postari” , a mai relatat mama liceanului.

wi 4

Citește mai departe

Clujul de altădată

VIDEO. La pas prin istoria Clujului. Castelul Wass-Banffy din Gilău. Mihai Vitezul, proprietar imobiliar de Cluj (RO-EN)

Publicat

De

foto gilau cetate castel

Unul dintre castelele frumoase din judeţul Cluj, înconjurat de un parc de 11 hectare, este şi cel din Gilău, Wass-Banffy, dar care, din păcate, este închis publicului, cel puţin deocamdată. Cetatea, apoi castelul are o istorie bogată, chiar a fost distrus într-un incendiu, a trecut pe la mai mulţi proprietari, iar unul dintre ei se pare că a fost şi Mihai Viteazul. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă câteva amănunte.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Mihai Viteazul, proprietar imobiliar: Castelul Wass-Banffy

„Suntem în faţa celebrului castel din Gilău. Puteţi remarca că este într-o plină renovare, lucrările se vor finaliza anul viitor.

foto castelul gilau

Acest castel îşi are o poveste mai lungă. La început a fost o cetate, care avea rolul de a fi o cetate a unui episcop al Transilvaniei, Gheorghe Lepes. Pe urmă, un alt episcop al Transilvaniei, Ladislau Gereb, transformă această cetate cu rol de apărare într-un castel. Sunt diferenţe între un castel şi o cetate, în măsura în care castelul nu avea rol defensiv.

Ulterior, în această zonă, a stat şi văduva celebrului voievod şi principe, – şi chiar rege al Ungariei Ioan Zapolya – regina Isabella – care era poloneză, fiica lui Sigismund I al Poloniei – şi fiul său Ioan Sigismund. Ulterior, acest castel se pare că a fost şi proprietatea lui Mihai Viteazul, pentru că se spune că doamna Stanca, soţia sa, şi cei doi copii, Nicolae Pătraşcu şi fiica sa Florica, ar fi stat aici într-un domiciliu forţat, în debutul secolului al XVII-lea”, povesteşte istoricul clujean.

Castelul Wass-Banffy, interzis publicului

De-a lungul timpului, castelul a avut mai mulţi proprietari, iar acum, aflat în amenajare, aparţine unei firme.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

 

„Ce se ştie, că în 1613, el devine proprietatea lui Rakoczi I, principele Transilvaniei, iar apoi ajunge în proprietatea celebrei familii Banffy, care, prin căsătorie cu reprezentanţi ai familiei Wass, i-au dat denumirea pe care o vedeţi aici, Wass-Banffy, iar numele de Barcsay este numele moştenitorului familiei Banffy, un profesor, care a trăit în Canada, poate că mai trăieşte, şi care a vândut acest spaţiu unei firme din Târgu Mureş. Deocamdată, castelul nu este accesibil, nu se poate vizita.

Vom vedea ce surprize ne va face proprietarul, sper ca plăcute”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The Wass-Banffy Castle in Gilău. Michael the Brave, real estate owner in Cluj

One of the beautiful castles in Cluj county, Wass-Banffy, surrounded by a 11-hectare park, is located in Gilău, but unfortunately, it is closed to the public, at least for now. The fortress – and later, the castle – has a rich history, it was destroyed in a fire, it had multiple owners and one of them seems to have been Michael the Brave. The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici sheds some light on the matter.

Michael the Brave, real estate owner: The Wass-Banffy Castle

„We are in front of the famous castle in Gilău. You can notice that it is in a full renovation which will be completed next year.

This castle has a longer story. At first, it was a fortress which belonged to a transylvanian bishop, Gheorghe Lepes. Then, another bishop of Transylvania, Ladisau Gereb, turned the fortress with defence purposes into a castle. There are differences between a castle and a fortress, to the extent that the castle did not have such purposes.

Later, in this area, the widow of the famous voivode and prince, – and even King of Hungary – John Zapolya, Queen Isabella – the daughter of Sigismund I of Poland – and her son, John Sigismund, lived here. Then, this castle seems to have been the property of Michael the Brave, because it is said that Mrs. Stanca, his wife, and their two children, Nicolae Pătraşcu and Florica, would have stayed here in a house arrest, at the beginning of the 17th century”, the historian from Cluj says.

The Wass-Banffy Castle, closed to the public

Over time, the castle had several owners, and now, under development, belongs to a company.

“What is known is that in 1613 it became the property of Rakoczi I, the prince of Transylvania, and then became the property of the famous Banffy family who, by marrying representatives of the Wass family, gave it the name you see here, Wass-Banffy. The name Barcsay is the name of the heir of the Banffy family, a teacher who lived in Canada – who might still be alive – and who sold this space to a company from Târgu Mureş. For now, the castle cannot be visited.

We will see how the owner will surprise us, in a pleasant way, I hope”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici adds.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir Alexandru Bogosavlievici and co-financed by the Cluj County Council (traducere în engleză, Amalia Oprescu).

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanul Simone Tempestini, locul 9 în Raliul Letoniei

Publicat

simone tempestini

Simone Tempestini, campionul en titre al României, s-a clasat pe locul nouă, duminică, în Raliul Letoniei, etapa a cincea a Campionatului European de Raliuri FIA ERC.

Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu (Skoda Fabia Rally2) a încheiat la 2 min 32 sec 8/10 de învingători, letonii Martins Seks/Renars Francis (Skoda Fabia Rally2 EVO), cronometraţi în 1 h 31 min 19 sec 8/10. Spaniolii Efren Llarena/Sara Fernandez (Skoda Fabia Rally2 EVO) au ocupat locul secund, la 1 min 10 sec 9/10, podiumul fiind completat de finlandezii Mikko Heikkila/Samu Vaaleri (Skoda Fabia Rally2), la 1 min 11 sec 6/10.

Poziţia echipajului clujean a fost afectată şi de o problema tehnică în proba specială de calificare.

În clasamentul general al Campionatului European de Raliuri, Efren Llarena este lider, cu 116 puncte, urmat de compatriotul său Nil Solans, la 70 puncte, şi de Simone Tempestini, 64 puncte.

Următoarea etapă va fi Rally di Roma Capitale, pe 23-24 iulie.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. România, pe locul doi la medalii la Openul European de JUDO de la Cluj-Napoca

Publicat

judo clujâ

România a ocupat locul secund în clasamentul pe medalii la Openul European de judo de la Cluj-Napoca, având un bilanţ de 11 medalii, 2 de aur, 4 de argint şi 5 de bronz, dintre care şapte au fost obţinute duminică.

Sportivul de origine cubaneză Asley Gonzalez a câştigat categoria 100 kg, după ce l-a învins în finală pe compatriotul său Luca Kunszabo. Gonzalez a trecut în sferturi de rusul Adnan Hankan, iar în semifinale l-a învins pe alt român, Daniel Matei. Matei a obţinut în cele din urmă bronzul, după victoria reuşită în faţa germanului Dario Kurbjeweit Garcia.

Matei l-a învins în primul tur pe germanul Marvin Belz, în sferturi a trecut de bulgarul Kostadin Ţvetanov, înainte de a pierdut în faţa lui Gonzalez. Kunszabo s-a impus în primul tur în faţa canadianului Ian Ryder, în sferturi l-a învins pe italianul Davide Pozzi, iar în semifinale a câştigat în faţa altui român, Valentin Radu. Radu a debutat cu o victorie în faţa francezului Nicolas Pavlovski, iar în sferturi a câştigat în faţa lui Kurbjeweit. Radu s-a clasat pe locul cinci, după ce a pierdut meciul pentru bronz cu Ţvetanov.

judo clujâ

Alte categorii

La cat. 81 kg, Elemer Szocs a pierdut în primul tur în faţa polonezului Sebastian Marcinkewicz, în timp ce Răzvan Bodea a dispus de slovacul Richard Murco, dar apoi a cedat în optimi în faţa azerului Hasil Jafarov.

În limitele cat. 90 kg, Alex Creţ a pierdut în optimi în faţa azerului Murad Fatiev,

Alexandru Sibişan a fost învins în primul tur de belgianul Karel Foubert, George Rotaru a cedat în prima rundă în faţa italianului Matteo Rovegno, iar Vlad Vişan a debutat cu o înfrângere, în faţa canadianului Alexandre Arencibia. Rareş Arsenie l-a învins în primul tur pe olandezul Mark van Dijk, pierzând în optimi în faţa canadianului Keagan Young.

La cat. +100 kg, Vlăduţ Simionescu a obţinut argintul, iar Mircea Croitoru, bronzul.

Simionescu a trecut în sferturi de britanicul Wesley Greenidge, în semifinale s-a impus în faţa germanului Jonas Schreiber, dar a pierdut finala cu Magomedomar Magomedomarov (EAU).

Croitoru l-a întrecut în primul tur pe australianul Liam Park, în sferturi a dispus de slovenul Enej Marinic, a fost învins în semifinale de Magomedomarov, dar a câştigat apoi meciul pentru bronz cu germanul Yvo Witassek.

Rezultate la feminin

La feminin, în cadrul cat. 70 kg, Serafima Moscalu a obţinut medalia de bronz. Moscalu a pierdut în sferturi în faţa olandezei Donja Vos, dar a dispus în recalificări de azera Gunel Hasanli, iar în meciul pentru bronz a învins-o pe o altă azeră, Sudaba Agaeva.

La cat. 78 kg, Lorena Podelenczki a câştigat argintul, după ce a învins-o pe franţuzoaica Samah Hawa Camara şi a pierdut în faţa altei judoka franceze, Coralie Godbout.

Sâmbătă au obţinut medalii Florentina Ivănescu aur la cat. 63 kg, Elena Stere argint la cat. 52 kg, Alexandra Pop bronz la cat. 48 kg şi Ioan Dzitac bronz la cat. 66 kg.

În ierarhia pe medalii, Azerbaidjanul a ocupat primul loc, cu 3 medalii de aur şi 3 de bronz, urmat de România, 2-4-5, Turcia, 2-1-1, etc.

La competiţie s-au aliniat 202 judoka din 32 de ţări, 142 la masculin şi 60 la feminin. România a fost reprezentată de 31 de sportivi, 23 la masculin şi 8 la feminin.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate