CULTURA
FOTO. Oana s-a mutat la Cluj și a deschis un magazin online cu ilustrațiile ei: „Adaug tente de magie, mister și suspans”

Oana Popescu, sau IUNA PINE, după cum o găsești pe internet, este o tânără venită la Cluj din sudul țării, mai exact din Târgoviște. Și-a dorit să locuiască într-un oraș mai mare, dar nu foarte agitat, iar Clujul a fost alegerea potrivită pentru ea. Are licența în arte vizuale, iar în prezent este ilustrator, deși domeniul ei de lucru poate varia de la ilustrație digitală până la design editorial și de produs. Și-a dezvoltat propria estetică și cu ea s-a dezvoltat și afacerea cu normă întreagă iunapine.com, de unde iubitorii de artă din toată lumea plasează comenzi cu diferite produse lucrate de ea, în studio-ul de acasă, de la print-uri și haine la accesorii și chiar calendare. Dar pasiunea pentru artele vizuale a început în copilărie.
„Am avut norocul să fiu încurajată în a-mi explora latura creativă încă de la grădiniță, odată ce părinții mei au văzut că toate activitățile mele se învârt în jurul artei – desenam, fotografiam, îmi decoram camera cu tot felul de obiecte handmade, aveam chiar și o revistă proprie care <<apărea>> săptămânal.
Pe la nouă ani am avut un moment marcant atunci când am descoperit arta digitală și conceptul de Photoshop și de atunci am fost prinsă total. Am urmat școala generală și liceul de arte, continuând apoi și la facultate, unde am decis că vreau să merg mai departe pe ilustrație. Cinci ani mai târziu, lucrez full-time la brandul meu”, relatează aceasta, pentru Cluj24.
Conceptul IUNA PINE a adus oameni de pretutindeni: „Anul trecut, 30% din comenzi au fost de peste tot din lume”
„IUNA” a fost, la început, pseudonimul sub care își publica primele ilustrații digitale. Odată ce pagina s-a transformat într-un mic brand, nu a simțit nevoia să îl schimbe.
„Mi s-a părut drăguț accentul mai englezesc, în special pentru că persoanele din comunitatea mea sunt de peste tot din lume”, notează Oana.
Cele mai multe comenzi primite sunt din România, este publicul său țintă la momentul actual.
„Totuși, în ultimul an, 30% din comenzi au fost plasate de peste tot din lume, în principal din Europa, lucru de care sunt foarte entuziasmată”, adaugă ea.
Ilustrator freelance, pe lângă multe altele
Din 2020 s-a concentrat mai mult pe magazinul online și atunci a început să ia amploare. Cea mai mare satisfacție la momentul actual este când vede că produsele ei favorite sunt și cele mai iubite de public. Primește feedback pozitiv și pentru modul de împachetare – plicurile și cutiile colorate, cardurile de mulțumire și micile cadouri surpriză pe care le adaugă la comenzi.
„Sentimentul pe care îl primesc atunci când văd că lumea își dorește să aibă o ilustrație de-a mea fie pe un hanorac, felicitare sau ca print pe perete este foarte wholesome”, împărtășește Oana.
Cât despre părțile dificile, crede că gestionarea resurselor este cea mai mare provocare. Momentan se ocupă singură de manufactură, prezență online și offline, iar toate implică foarte mult timp, răbdare și decizii bine cântărite.
Cu alte cuvinte, Oana nu este doar ilustrator. Neavând o echipă, trebuie să aibă grijă și de reprezentarea în mediul virtual, și de aprovizionare, pe lângă multe alte sarcini care îi revin de-a lungul procesului de creație.
Viața de zi cu zi, transpusă pe „hârtie” într-o manieră originală: „Adaug tente de magie, mister și suspans”
Acesta e inspirat din povești și emoții pe care le experimentează în viața de zi cu zi, cărora li se adaugă o estetică ce alterează modernul cu era retro. Aceste idei din propria viață se transpun în ilustrații influențate de arta anilor ’90.
„Îmi place să desenez personaje cool, cu emoții sau rebele, în diferite scene detaliate, adăugând uneori și tente de magie, mister și suspans. Mi-aș putea descrie stilul ca retro cu un twist modern, influențat foarte mult de comicuri indie și postere 90s alb-negru.
Ca abordare vizuală, mi-am dorit întotdeauna să creez imagini puternice și eye pleasing pe care oamenii să fie entuziasmați să le aibă pe perete”, explică tânăra.
De la desene pe telefon la bestseller. Feminitatea și unitatea în arta vizuală
Un proiect de care este foarte mândră se numește „Not Ur Babe” și este un zine pe care l-a conceput în 2021.
„Am abordat întotdeauna conceptele de girl power și feminism în ilustrații, dar am simțit că dimensiunea vizuală e de multe ori insuficientă pentru a explora idei atât de complexe și grafice – așa am ajuns la ideea de material vizual dinamic, sub forma unui scurt magazine narativ, care să adauge un plus de context. Mă bucur că a devenit un bestseller al shop-ului și că foarte multă lume s-a regăsit în ideea de unitate și togetherness”, notează Oana.
Dar până să aibă bestseller-uri, a lucrat și experimentat mult. Primele ilustrații digitale le-a făcut în 2017-2018, după care a mai urmat o serie în 2022.
„Îmi place să mă uit în paralel la arta mea, să apreciez de unde am început, când încă desenam pe ecranul telefonului, ce s-a păstrat (compozițiile alb-negru cu fete, plante și pattern-uri) și ce a evoluat ca abordare, tehnică și stil”, completează aceasta.
Tumblr i-a oferit un loc în secțiunea de artiști care merită văzuți
Odată cu dezvoltarea sa artistică au apărut și colaborările. Prima sa expoziție de ilustrație a fost în 2020, la Galeria Senso din București. A fost o expoziție de grup unde a participat alături de alți ilustratori români pe care îi apreciază, lucru care a bucurat-o foarte mult.
„O altă expoziție, de data aceasta digitală, de care sunt super mândră a fost cu cei de la Tumblr, care mi-au oferit un loc în secțiunea lor de artiști care merită văzuți”, spune ea.
O colaborare de care se bucură mult în prezent este cu clujenii de la SăFițiCuminți, cu care a participat la târguri și a scos o colecție de produse ilustrate împreună.
Experimentând cu arta: „E o nevoie de a schimba rețeta”
Așadar, Oana lucrează mult, dar mai are perioade în care simte nevoia să se reinventeze.
„Nu l-aș numi neapărat blocaj creativ, ci mai degrabă o nevoie de a schimba rețeta. Deși îmi place să refolosesc elemente care conferă o unitate ilustrațiilor, uneori simt să iau o pauză pentru a experimenta și reinventa diferite aspecte – de la linii simple până la culori, detalii și abordări ale temelor”, descrie aceasta.
Nu consideră că facultatea a ajutat-o propriu-zis în ceea ce face acum, dar simte că i-a dat libertatea și oportunitatea de a transforma fiecare temă într-un proiect personal. Lucrând constant, a reușit să își contureze un stil și o tehnică proprie pe timpul facultății, plus că a avut mereu ceva nou de pus în portofoliu.
Gestionarea criticilor: „La școală era constant indusă ideea că arta trebuie să aibă o semnificație revoluționară”
Deși a experimentat mult de-a lungul timpului, având o comunitate mică și înconjurată de persoane din domeniul creativ, nu s-a confruntat cu feedback negativ.
„Am primit, probabil ca orice creator din orice domeniu, mesaje mai puțin bune. O critică întâlnită de câteva ori e că ilustrațiile mele nu sunt destul de <<deep>>, ci doar <<pretty pictures>>, ceea ce îmi amintește cumva de criticile din școală, unde constant era indusă ideea că arta trebuie să aibă o semnificație revoluționară ca să fie artă.
Între timp am înțeles că e total în regulă să creez ce mă face pe mine fericită și iubesc atunci când oamenii îmi lasă mesaje de tip <<hey that’s me!>> la o ilustrație. Cred că arta nu trebuie să fie neapărat despre suferință sau idei greu de înțeles, ci poate să fie și despre experiențe comune și relatable din viața de zi cu zi, fie ele fericite, triste, clișeice, amuzante sau ciudate – ieșiri între fete, despărțiri la miezul nopții, un dormitor dezordonat sau un picnic într-o zi de vară”, împărtășește ilustratorul.
Cum e Oana când nu e IUNA
Dar ce face când nu desenează? E o întrebare dificilă, pentru că toată rutina zilnică se învârte în jurul ilustrației, ajungând să se bucure de timp liber spre seară.
„Dimineața împachetez comenzi, mă ocup de shop și de proiectele mai importante, pe timpul zilei lucrez la ilustrații noi și îmi filmez procesul de lucru, iar seara este timpul meu liber. De când am terminat facultatea am reușit să am o balanță între lucru și timpul liber, ceea ce mă bucură foarte mult și mi se pare esențial, în primul rând pentru sănătatea mea mentală”, menționează Oana.
Când nu lucrează, o găsești în oraș cu prietenii sau acasă cu pisica, ascultând un playlist nostalgic sau uitându-se a cincea oară la serialul preferat.
IUNA PINE, într-o continuă evoluție
Are o listă întreagă de planuri pentru anul viitor de care abia așteaptă să se apuce, dar cel mai mult își dorește să își extindă magazinul online.
„Pe lângă shop, mi-am propus să experimentez puțin cu animația, poate chiar să transform zine-ul <<Not Ur Babe>> într-un graphic motion”, conchide IUNA, referitor la ideile pe care se concentrează de acum încolo.
Dacă îți place arta, vrei să descoperi ceva nou sau să susții un artist local care se ocupă de totul de la zero, urmărește-o pe IUNA PINE pe Facebook și Instagram și alege de pe site (click aici) produsele preferate din creațiile ei. Fie că vrei să le iei pentru tine sau să le faci cadou, vor aduce un plus de originalitate oricărei ținute și oricărei încăperi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.
„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.
Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.
LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local
Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.
„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”
După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.
Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.
Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.
Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC
EVENIMENT
Doi candidați pentru funcția de primar în Valea Ierii. Alegeri locale parțiale, odată cu primul tur de prezidențiale

Biroul Electoral de Circumscripție al comunei Valea Ierii din județul Cluj a validat miercuri, 9 aprilie, cele două candidaturi pentru alegerile locale parțiale.
Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ioan Maioș (PNL), fost consilier local și inspector de muncă în cadrul ITM Cluj și Bogdan Balea (PSD), fost consilier local, care asigură interimatul la primărie.
Alegerile locale parțiale la Valea Ierii pentru funcția de primar vor avea loc pe 4 mai, odată cu turul 1 al alegerile prezidențiale.
Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul
Dorin Nap (PSD), ales în funcția de primar al comunei la alegerile din 9 iunie 2024, a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.
Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.
Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.
Astfel, în urma ordinul fostului prefect Irina Munteanu, primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.

Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a anunțat miercuri că se desparte de partid. „Inevitabilul s-a produs, mă despart definitiv de AUR”, a fost mesajul transmis de Târziu. Claudiu Târziu și președintele AUR, George Simion, au de mult timp o relație tensionată.
Mesajul a fost transmis în mediul online.
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…”, a transmis Claudiu Târziu, prin intermediul rostonline.ro.
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR a PĂRĂSIT partidul
El a anunțat că va înființa o altă formațiune politică.
„Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, a precizat Claudiu Târziu.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Boc: Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional

Lucrările la Tronsonul Cluj-Florești din Centura Metropolitană vor debuta săptămâna viitoare cu pasajul suprateran pentru conectarea la Spitalul Regional.
„Săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru pasajul rutier suprateran, parte a tronsonului Cluj-Florești din proiectul Centurii metropolitane. Pasajul va avea 58 metri și va asigura accesul la Spitalul Regional de Urgență aflat în construcție.
VIDEO. Boc: Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional
În acest scop, circulația va fi deviată temporar pe cele două bretele laterale care au fost construite. Lucrările la centura metropolitană continuă prin realizarea girației către Spitalul Regional și extinderea părții carosabile de la 4 la 6 benzi pe acest tronson. Proiectul prevede să avem pe fiecare sens bandă dedicată pentru transport în comun și servicii de urgență (ambulanță, pompieri), precum și piste de biciclete.
Vă cerem scuze pentru disconfortul creat pe perioada lucrărilor. Sunt convins că, odată finalizate lucrările, vom avea o mobilitate mai bună pe acest traseu atât de important în Cluj”, a transmis primarul Emil Boc.