CULTURA
FOTO. MUSIC GALLERY revine la Cluj-Napoca din 4 octombrie! O privire intimă în culisele artiștilor și magia jazzului

Music Gallery, singura expoziție de muzică din România, revine la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca între 4 și 26 octombrie 2024. Cea de-a doua ediție aduce o experiență și mai captivantă pentru vizitatori, precum și multe evenimente speciale.
Music Gallery revine la Cluj-Napoca între 4 și 26 octombrie 2024, la Muzeul de Artă. După succesul primei ediții, itinerată în trei orașe din țară – Cluj-Napoca, Iași, București – ediția a II-a aduce o experiență și mai captivantă, creată în jurul tematicii „Backstage Pass”, alături de evenimente speciale.
Pop-up Listening Bar și exponate unice în țară
Printre atracțiile acestei ediții se numără Pop-Up Listening Bar, un spațiu dedicat muzicii, în premieră pentru expozițiile din România, inspirat de perioada prohibiției, și singurul aparat de inscripționat viniluri din țară, complet funcțional și gata să fie explorat de public.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 4 octombrie, la ora 18, și îl va avea în prim-plan pe unul dintre cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta proiectul ME/MACHINE – o combinație inedită între muzica live și inteligența artificială. Biletul costă doar 70 de lei și poate fi achiziționat de pe iabilet.ro.
Sâmbătă, 5 octombrie, curtea muzeului va fi animată de Mădălina Pavăl și orchestra ei care vor susține un concert special, în care și publicul face parte din setup-ul de scenă. Evenimentul începe tot la ora 18, iar biletele pot fi cumpărate online. Ambele concerte vor oferi acces și la expoziție, pentru a oferi o experiență muzicală completă.
Tema „Backstage Pass”, în centrul ediției
Cea de-a doua ediție a expoziției explorează tema „Backstage Pass”, oferindu-le vizitatorilor ocazia să descopere universul nevăzut din spatele scenei muzicale. Aceștia vor avea acces în culisele artiștilor, într-un mod interactiv și educativ în care se regăsește atmosfera exclusivistă a zonelor rezervate organizatorilor și echipelor de producție.
Cu elemente autentice din backstage și decoruri speciale, expoziția recreează această lume captivantă și deseori inaccesibilă publicului larg, oferind o experiență completă de imersiune în lumea muzicii și a organizării evenimentelor.
10 camere pline de surprize muzicale la ediția a II-a a Music Gallery
În acest an, expoziția se mută la etajul 1 al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, ocupând întreaga aripă dreaptă, cu mai multe spații decât anul trecut, care găzduiesc cele 10 camere ale Music Gallery, între care: Backstage Music Gallery, Tribut Vinil, Camera acustică, Mediateca, Procesul Creativ, Jazz în domenii conexe, Playroom.
Cea de-a doua ediție promite trei săptămâni pline de evenimente și experiențe speciale:
- Pop-Up Listening Bar – În premieră în România, una dintre secțiunile expoziției va fi reprezentată de un bar funcțional! Acest element inovator va oferi tuturor doritorilor, vizitatori ai galeriei sau nu, o experiență unică. Barul este inspirat de perioada prohibiției (1920-1933) din Statele Unite, cunoscută ca „decada de aur a jazzului”. Deschis zilnic între orele 10:00 și 22:00, acest spațiu va recrea atmosfera barurilor „ascunse” din acea vreme și va oferi publicului o selecție de playlisturi curatoriate de experți. Cei care poposesc la Pop-Up Listening Bar vor putea savura o cafea sau un cocktail, totul însoțit de muzică de calitate. Intrarea este liberă și separată de expoziție, iar acest spațiu va găzdui și DJ set-uri și sesiuni de audiție exclusiviste.
- Ora de Muzică – tururi educaționale – Proiectul special dedicat elevilor, Ora de Muzică, se întoarce și anul acesta cu un format interactiv. Elevii vor putea participa la un tur ghidat de 50 de minute, în care vor descoperi istoria jazzului și procesele din spatele creației muzicale, într-un mediu prietenos și educativ. Aceste tururi sunt o alternativă interesantă la clasicele ore de muzică din școli și oferă elevilor ocazia să interacționeze cu echipamente muzicale și instalații interactive. Ele sunt organizate de marți până vineri, între orele 10:00 – 14:00, iar programarea se face trimițând un email la contact@musicgallery.ro. Costul unui bilet este de 20 lei pentru elevi, iar însoțitorii au acces gratuit.
- Unicat în România: singurul aparat de inscripționat viniluri și instalații muzicale interactive – Una dintre atracțiile principale ale Music Gallery 2024 este un echipament rar care datează din 1951 și care va fi prezentat în premieră publicului. Acesta este complet funcțional și va oferi vizitatorilor ocazia unică de a observa procesul de inscripționare al unui vinil. Pe lângă acesta, expoziția va include numeroase instalații interactive menite să ofere o experiență muzicală captivantă: simulatoare de tobe, pian și chitară, dar și o zonă dedicată testării căștilor Hi-Fi.
Listening Room, cel mai apreciat spațiu la prima ediție, revine
- Listening Room – Unul dintre cele mai apreciate spații la prima ediție – Listening Room revine și în ediția a doua a Music Gallery. Această cameră izolată fonic le oferă vizitatorilor șansa de a se relaxa și de a asculta muzică la cel mai înalt nivel de calitate cu sistemului Hi-Fi furnizat de Acoustic Density. Spațiul intim și confortabil oferă celor care intră în cameră o experiență audio premium, locul unde muzica bună, pe vinil, capătă o nouă dimensiune, cu un sunet clar și profund.
- Mediateca de viniluri – Mediateca de viniluri este locul special al Music Gallery, unde vizitatorii au acces la o colecție impresionantă de peste 1000 de titluri din lumea jazzului, dar și din genuri muzicale conexe. Aceștia pot asculta aceste viniluri fie la pick-upurile dotate cu căști, fie în sound dome-urile interactive și pot descoperi sau redescoperi capodopere muzicale.
- Instalația Jazz around the World – O instalație cu ajutorul căreia vizitatorii află multe despre notele care au schimbat istoria jazzului, despre cei mai influenți artiști și secretele din spatele procesului lor creativ – o călătorie muzicală în jurul lumii, la propriu. Poți alege o pereche de căști, conectează-le la oricare dintre cele 11 puncte muzicale de pe glob și descoperă melodiile care definesc fiecare regiune. Așa vei afla cum s-a transformat jazzul în funcție de influențele culturale din fiecare colț al lumii.
Bilete și program general al Music Gallery 2024
Expoziția va fi deschisă pentru public de marți până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Pentru cei care doresc să se relaxeze într-un ambient muzical special, Pop-Up Listening Bar va funcționa zilnic până la ora 22:00. Intrarea în acest spațiu este liberă și separată de expoziție.
Biletele pentru vizitarea expoziției sunt disponibile pe iabilet.ro și la intrarea în Muzeul de Artă, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet pentru expoziție este de 40 lei pentru adulți și 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Copiii sub 6 ani și persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.
Ce este Music Gallery?
Music Gallery este singura expoziție de artă dedicată muzicii din România. Proiectul a fost gândit de organizatorii Jazz in the Park în perioada pandemiei, când evenimentele live nu erau permise, însă accesul în muzee nu era restricționat, și a fost inaugurat în 2023.
Expoziția a fost amenajată în două locații speciale din Cluj-Napoca și Iași: Muzeul de Artă, respectiv Palatul Braunstein, și a fost vizitată de peste 7.500 de persoane. Expoziția este produsă de Fapte, organizatorul Jazz in the Park.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.
Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu
Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.
„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).
La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.
Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile
Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.
„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.
Avem așa:
- Florești + 29.922 locuitori
- Apahida + 6.554 locuitori
- Baciu + 3.605 locuitori
- Feleacu + 1.770 locuitori
- Chinteni + 1.468 locuitori
- Ciurila + 409 locuitori
Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.
„Formalismele duc la date eronate”
Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.
„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.
Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul
El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.
„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?
Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.