CULTURA
FOTO. MUSIC GALLERY revine la Cluj-Napoca din 4 octombrie! O privire intimă în culisele artiștilor și magia jazzului

Music Gallery, singura expoziție de muzică din România, revine la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca între 4 și 26 octombrie 2024. Cea de-a doua ediție aduce o experiență și mai captivantă pentru vizitatori, precum și multe evenimente speciale.
Music Gallery revine la Cluj-Napoca între 4 și 26 octombrie 2024, la Muzeul de Artă. După succesul primei ediții, itinerată în trei orașe din țară – Cluj-Napoca, Iași, București – ediția a II-a aduce o experiență și mai captivantă, creată în jurul tematicii „Backstage Pass”, alături de evenimente speciale.
Pop-up Listening Bar și exponate unice în țară
Printre atracțiile acestei ediții se numără Pop-Up Listening Bar, un spațiu dedicat muzicii, în premieră pentru expozițiile din România, inspirat de perioada prohibiției, și singurul aparat de inscripționat viniluri din țară, complet funcțional și gata să fie explorat de public.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 4 octombrie, la ora 18, și îl va avea în prim-plan pe unul dintre cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta proiectul ME/MACHINE – o combinație inedită între muzica live și inteligența artificială. Biletul costă doar 70 de lei și poate fi achiziționat de pe iabilet.ro.
Sâmbătă, 5 octombrie, curtea muzeului va fi animată de Mădălina Pavăl și orchestra ei care vor susține un concert special, în care și publicul face parte din setup-ul de scenă. Evenimentul începe tot la ora 18, iar biletele pot fi cumpărate online. Ambele concerte vor oferi acces și la expoziție, pentru a oferi o experiență muzicală completă.
Tema „Backstage Pass”, în centrul ediției
Cea de-a doua ediție a expoziției explorează tema „Backstage Pass”, oferindu-le vizitatorilor ocazia să descopere universul nevăzut din spatele scenei muzicale. Aceștia vor avea acces în culisele artiștilor, într-un mod interactiv și educativ în care se regăsește atmosfera exclusivistă a zonelor rezervate organizatorilor și echipelor de producție.
Cu elemente autentice din backstage și decoruri speciale, expoziția recreează această lume captivantă și deseori inaccesibilă publicului larg, oferind o experiență completă de imersiune în lumea muzicii și a organizării evenimentelor.
10 camere pline de surprize muzicale la ediția a II-a a Music Gallery
În acest an, expoziția se mută la etajul 1 al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, ocupând întreaga aripă dreaptă, cu mai multe spații decât anul trecut, care găzduiesc cele 10 camere ale Music Gallery, între care: Backstage Music Gallery, Tribut Vinil, Camera acustică, Mediateca, Procesul Creativ, Jazz în domenii conexe, Playroom.
Cea de-a doua ediție promite trei săptămâni pline de evenimente și experiențe speciale:
- Pop-Up Listening Bar – În premieră în România, una dintre secțiunile expoziției va fi reprezentată de un bar funcțional! Acest element inovator va oferi tuturor doritorilor, vizitatori ai galeriei sau nu, o experiență unică. Barul este inspirat de perioada prohibiției (1920-1933) din Statele Unite, cunoscută ca „decada de aur a jazzului”. Deschis zilnic între orele 10:00 și 22:00, acest spațiu va recrea atmosfera barurilor „ascunse” din acea vreme și va oferi publicului o selecție de playlisturi curatoriate de experți. Cei care poposesc la Pop-Up Listening Bar vor putea savura o cafea sau un cocktail, totul însoțit de muzică de calitate. Intrarea este liberă și separată de expoziție, iar acest spațiu va găzdui și DJ set-uri și sesiuni de audiție exclusiviste.
- Ora de Muzică – tururi educaționale – Proiectul special dedicat elevilor, Ora de Muzică, se întoarce și anul acesta cu un format interactiv. Elevii vor putea participa la un tur ghidat de 50 de minute, în care vor descoperi istoria jazzului și procesele din spatele creației muzicale, într-un mediu prietenos și educativ. Aceste tururi sunt o alternativă interesantă la clasicele ore de muzică din școli și oferă elevilor ocazia să interacționeze cu echipamente muzicale și instalații interactive. Ele sunt organizate de marți până vineri, între orele 10:00 – 14:00, iar programarea se face trimițând un email la contact@musicgallery.ro. Costul unui bilet este de 20 lei pentru elevi, iar însoțitorii au acces gratuit.
- Unicat în România: singurul aparat de inscripționat viniluri și instalații muzicale interactive – Una dintre atracțiile principale ale Music Gallery 2024 este un echipament rar care datează din 1951 și care va fi prezentat în premieră publicului. Acesta este complet funcțional și va oferi vizitatorilor ocazia unică de a observa procesul de inscripționare al unui vinil. Pe lângă acesta, expoziția va include numeroase instalații interactive menite să ofere o experiență muzicală captivantă: simulatoare de tobe, pian și chitară, dar și o zonă dedicată testării căștilor Hi-Fi.
Listening Room, cel mai apreciat spațiu la prima ediție, revine
- Listening Room – Unul dintre cele mai apreciate spații la prima ediție – Listening Room revine și în ediția a doua a Music Gallery. Această cameră izolată fonic le oferă vizitatorilor șansa de a se relaxa și de a asculta muzică la cel mai înalt nivel de calitate cu sistemului Hi-Fi furnizat de Acoustic Density. Spațiul intim și confortabil oferă celor care intră în cameră o experiență audio premium, locul unde muzica bună, pe vinil, capătă o nouă dimensiune, cu un sunet clar și profund.
- Mediateca de viniluri – Mediateca de viniluri este locul special al Music Gallery, unde vizitatorii au acces la o colecție impresionantă de peste 1000 de titluri din lumea jazzului, dar și din genuri muzicale conexe. Aceștia pot asculta aceste viniluri fie la pick-upurile dotate cu căști, fie în sound dome-urile interactive și pot descoperi sau redescoperi capodopere muzicale.
- Instalația Jazz around the World – O instalație cu ajutorul căreia vizitatorii află multe despre notele care au schimbat istoria jazzului, despre cei mai influenți artiști și secretele din spatele procesului lor creativ – o călătorie muzicală în jurul lumii, la propriu. Poți alege o pereche de căști, conectează-le la oricare dintre cele 11 puncte muzicale de pe glob și descoperă melodiile care definesc fiecare regiune. Așa vei afla cum s-a transformat jazzul în funcție de influențele culturale din fiecare colț al lumii.
Bilete și program general al Music Gallery 2024
Expoziția va fi deschisă pentru public de marți până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Pentru cei care doresc să se relaxeze într-un ambient muzical special, Pop-Up Listening Bar va funcționa zilnic până la ora 22:00. Intrarea în acest spațiu este liberă și separată de expoziție.
Biletele pentru vizitarea expoziției sunt disponibile pe iabilet.ro și la intrarea în Muzeul de Artă, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet pentru expoziție este de 40 lei pentru adulți și 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Copiii sub 6 ani și persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.
Ce este Music Gallery?
Music Gallery este singura expoziție de artă dedicată muzicii din România. Proiectul a fost gândit de organizatorii Jazz in the Park în perioada pandemiei, când evenimentele live nu erau permise, însă accesul în muzee nu era restricționat, și a fost inaugurat în 2023.
Expoziția a fost amenajată în două locații speciale din Cluj-Napoca și Iași: Muzeul de Artă, respectiv Palatul Braunstein, și a fost vizitată de peste 7.500 de persoane. Expoziția este produsă de Fapte, organizatorul Jazz in the Park.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): „Românii, discriminați la ei acasă: Gaz mai scump pentru noi, reducere pentru străini!”

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui caz revoltător de inechitate economică: statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.
„Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României.
Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt, oameni buni, cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Și pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem și în anii următori?
Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-și saboteze propriii cetățeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!”, a declarat senatorul AUR, Petrișor Peiu.

Un bărbat a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului în urma unui incendiu de vegetație care a avut loc în comuna Mica, județul Cluj.
Victima a fost preluată de echipajele medicale și transportată de urgență la spital. Circumstanțele exacte ale incidentului sunt în curs de investigare.
Bărbat grav rănit într-un incendiu de vegetație la Mica
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, victima este un bărbat de arpoximativ 70 de ani, care a vrut sa își igienizeze terenul prin incendiere.
Flăcările au crescut rapid în intensitate. Bărbatul a fost prins pe câmp în mijlocul incendiului. Acesta a fost găsit inconștient de echipajele medicale și dus de urgență la spital.
UPDATE
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei au intervenit pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, izbucnit în apropiere de localitatea Nireș, în comuna Mica.
La fața locului s-au trimis o autospecială pentru intervenție rapidă. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, vegetația uscată ardea pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Pompierii au acționat imediat pentru a-l extrage pe bărbat din zona de ardere și i-au acordat primul ajutor calificat. Acesta a fost transportat spital pentru îngrijiri medicale.
EVENIMENT
Vremea la Cluj. Ce temperaturi vor fi în ultimele săptămâni din iunie. Anunțul meteorologilor privind ploile

Clujenii se vor bucura, în prima parte a intervalului 16–29 iunie 2025, de o vreme predominant caldă, cu temperaturi care vor atinge frecvent 28–30 de grade Celsius.
De asemenea, minimele vor crește treptat de la 10 la 13–14 grade, arată meteorologii.
Vremea la Cluj. Temperaturi ridicate și ploi
După data de 19 iunie, valorile termice vor începe să scadă ușor, iar până la finalul primei săptămâni se vor înregistra maxime de aproximativ 24 de grade și minime de 9 grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
În a doua parte a intervalului, vremea se va încălzi din nou, temperaturile diurne urmând să oscileze între 28 și 30 de grade, iar cele nocturne între 10 și 12 grade.
În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii prognozează averse în mai multe zile, cu o probabilitate mai mare în perioada 18–22 iunie, dar și după data de 25 iunie.

CFR Cluj ocupă primul loc în clasamentul all-time al Cupei României, de la introducerea noului format competițional, în sezonul 2022/2023.
Conform datelor publicate de Federația Română de Fotbal, ardelenii au acumulat 29 de puncte și un golaveraj pozitiv de +8, devansând echipe precum FC Hermannstadt, Universitatea Cluj sau Sepsi.
CFR Cluj face legea în Cupa României
Clasamentul, realizat pe baza rezultatelor din faza grupelor și până în finală, recompensează victoriile cu 3 puncte și remizele cu 1 punct. În caz de calificare la loviturile de departajare, învingătoarea primește 3 puncte, fără modificarea golaverajului.
Performanța CFR-ului este cu atât mai remarcabilă cu cât clujenii au cucerit și trofeul în sezonul recent încheiat, învingând FC Hermannstadt cu 3-2 în finala disputată la Arad. Kamara, Munteanu și Nkololo au fost marcatorii victoriei, aducând clubului al cincilea trofeu al Cupei României.
“Surpriza plăcută” în Cupa României
Pe locul secund în ierarhie se află chiar adversara din finală, FC Hermannstadt, cu 24 de puncte și +5 golaveraj, iar poziția a treia este împărțită de Universitatea Cluj (+12) și Sepsi OSK (+9), ambele cu câte 21 de puncte.
Surpriza plăcută vine din eșalonul secund: Corvinul Hunedoara se clasează pe locul 5, la egalitate de puncte (18) cu Rapid București, dar cu un golaveraj impresionant de +15.
De partea cealaltă, echipe cu tradiție precum Dinamo București sau Chindia Târgoviște au avut evoluții modeste, cu doar 7, respectiv 1 punct adunat în ultimele trei ediții.
Noul format al Cupei României presupune o fază a grupelor, urmată de meciuri eliminatorii, o structură care pare să fi avantajat echipele organizate și constante, precum CFR Cluj.