EVENIMENT
FOTO. Mitropolitul Clujului va conduce pelerinajul pedestru la Mănăstirea Nicula. Primii pelerini au început să ajungă marți
Mitropolitul Andrei va conduce pelerinajul pedestru anual „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.
Mitropolitul Andrei va conduce pelerinajul pedestru anual „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.
Pelerinaj pedestru din Gherla până la Mănăstirea Nicula
Pelerinii vor porni miercuri, 14 august 2024, la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla, și vor continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.
Mitropolitului Andrei al Clujului i se va alătura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. La pelerinaj sunt așteptați și alți arhierei, preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie va fi oficiată joi, de la ora 9
De la ora 18, la altarul de vară al mănăstirii va fi oficiată Vecernia Mare unită cu slujba Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și vor fi oficiate slujbele Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Acestea vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.
Joi, 15 august 2024, de la ora 9.00, tot la altarul de vară, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură.
Primii pelerini au ajuns la Mănătirea Nicula
Un grup de pelerini din Șirioara, județul Bistrița-Năsăud, majoritatea tineri, au ajuns astăzi pe jos la Mănăstirea Nicula, respectând o tradiție străveche de sute de ani.
După ce au intrat în curtea mănăstirii, s-au rugat la bisericuța de lemn și au cântat pricesne închinate Maicii Domnului. Apoi s-au așezat la rând pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp pe strada Ghioceilor din Dezmir, Cluj.
Focul a cuprins acoperișul unei case și nu există victime.
Incendiu de proporții la Dezmir
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care se manifestă la acoperișul unei case din localitatea Dezmir, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.
Acționează la fața locului trei autospeciale și autoscara, respectiv un echipaj SMURD. Din fericire, nu sunt anunțate persoane care să solicite îngrijiri medicale.
EVENIMENT
Ultima aeronavă F-16 Fighting Falcon a ajuns la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Escadrila 48 Vânătoare e completă
O aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat joi la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii.
Aceasta a completat astfel Escadrila 48 Vânătoare care are acum toate cele 16 aeronave, potrivit ministerului Apărării Naționale (MapN).
Ultima aeronavă F-16 a ajuns la Câmpia Turzi
“Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”, au transmis reprezentanții MApN.
România cumpără 32 de avioane F-16
Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar, de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru realizare graduală a capabilității de apărare aeriană.
Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
EVENIMENT
Peste 1.000 de cazuri de GRIPĂ și aproape 5.000 de viroze la Cluj într-o săptămână. Spitalele sunt SUFOCATE de pacienți
Numărul cazurilor de gripă, pneumonie și viroze continuă să crească la Cluj și în toată țara.
Din această cauză, joi, Ministerul Sănătății a introdus starea de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii.
Peste 1.000 de cazuri de gripă la Cluj într-o săptămână
Județul Cluj se numără printre județele unde se înregistrează cele mai multe cazuri de gripă, pneumonie și viroză. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, în ultima săptămână au fost raportate 1147 de cazuri de gripă. Numărul e în creștere față de săptămâna de reportate precedentă, când au fost diagnosticate 729 de cazuri.
“A crescut numărul de cazuri de gripă, pneumonie și viroză. De aceea e normală instituirea stării de alertă epidemiologică”, a declarat pentru Cluj24 directorul DSP.
Aproape 5.000 de cazuri de viroză la Cluj
Dr. Mihai Moisescu a precizat că serviciile de primiri urgențe ale spitalelor din Cluj, de adulți și copii, sunt pline. Pe zi, a precizat directorul DSP Cluj, doar la UPU la Spitalul de Urgență, sunt în jur de 150 de pacienți. Acest lucru se explică și datorită faptului că și numărul cazurilor de viroză crește.
Astfel, în ultima săptămână de raportare au fost diagnosticate 4.900 de cazuri de viroză respiratorie, față de 4.143 în săptămâna precedentă. În ceesa ce privește cazurile de pneumonie, au fost 829 în această săptămână, față de 805 în săptămâna trecută.
Măsuri de limitare a vizitelor în spitalele din Cluj
Directorul DSP Cluj a precizat că s-au luat măsuri încă înainte de a se institui starea de alertă epidemiologică la nivel național, pentru prevenirea răspândirii bolilor. “Am luat în primul rând măsura reducerii timpului de vizită a pacienților internați și echiparea vizitatorilor cu halate și măști. De asemenea, am luat legătura cu Inspectoratul Școlar, iar în unitățile de învățământ se face triaj observațional. Am luat, de asemenea, măsuri pentru a informa părinții copiilor asupra simptomelor”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.
Acesta spune că părinții nu trebuie să își trimită copiii în colectivități dacă au simptome. De asemenea, adulții trebuie să stea acasă daca au simptome, să nu meargă la serviciu și să ia legătura telefonic cu medicul de familie.
“Este important ca atunci când se poate, persoana bolnavă să sune medicul de familie înainte de a merge la spital, la unitățile de primiri urgențe, unde toată lumea e expusă. De asemenea, este important ca să luăm doar tratamentul medicamentos prescris de medic”, amai spus directorul DSP Cluj.
Este esențială spălarea mâinilor, evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în casă dacă sunt pesoane în vârstă vulnerabile și, bineînțeles izolarea la domiciliu. De asemenea, directorul DSP Cluj recomandă, în continuarem vaccinarea împotriva gripei.
EDUCATIE
Ministrul Educației, Daniel David: Zero toleranță pentru VIOLENȚA în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Clujeanul Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este „Zero toleranță” pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior.
Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se plâng că sunt victime ale diverselor forme de violență, cea mai frecventă formă fiind cea verbală.
Ministrul Educației, Daniel David: Zero toleranță pentru VIOLENȚA în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Referindu-se la probele de evaluarea competențelor din cadrul bacalaureatului, Daniel David a spus că nu a primit sesizări majore la nivelul ministerului.
„Nu sunt sesizări până acum care să atragă atenția sau intervenția ministerului”, a spus ministrul, la conferință de presă.
El a subliniat că probele de evaluare a competențelor sunt foarte importante și reprezintă într-un fel „probe de autoevaluare”.