EVENIMENT
FOTO. Mitropolitul Clujului va conduce pelerinajul pedestru la Mănăstirea Nicula. Primii pelerini au început să ajungă marți

Mitropolitul Andrei va conduce pelerinajul pedestru anual „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.
Mitropolitul Andrei va conduce pelerinajul pedestru anual „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.
Pelerinaj pedestru din Gherla până la Mănăstirea Nicula
Pelerinii vor porni miercuri, 14 august 2024, la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla, și vor continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.
Mitropolitului Andrei al Clujului i se va alătura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. La pelerinaj sunt așteptați și alți arhierei, preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie va fi oficiată joi, de la ora 9
De la ora 18, la altarul de vară al mănăstirii va fi oficiată Vecernia Mare unită cu slujba Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și vor fi oficiate slujbele Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Acestea vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.
Joi, 15 august 2024, de la ora 9.00, tot la altarul de vară, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură.
Primii pelerini au ajuns la Mănătirea Nicula
Un grup de pelerini din Șirioara, județul Bistrița-Năsăud, majoritatea tineri, au ajuns astăzi pe jos la Mănăstirea Nicula, respectând o tradiție străveche de sute de ani.
După ce au intrat în curtea mănăstirii, s-au rugat la bisericuța de lemn și au cântat pricesne închinate Maicii Domnului. Apoi s-au așezat la rând pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică pentru miercuri, 25 iunie, ora 09 în vederea închirierii unui spaţiu comercial destinat desfăşurării activităţii de alimentaţie publică în regim cafe-bar.
Viitorul cafe bar este situat în Terminalul Pasageri Plecări Schengen, zonă securizată, parter, și va avea o suprafață totală 78,92 mp.
Data-limită de depunere a ofertelor este miercuri la ora 08:50, iar ședința publică de deschidere a ofertelor va avea loc în aceeași zi ora 09:00, la sediul aeroportului, str. Traian Vuia, nr. 149.

Noul Guvern care va fi condus de Ilie Bolojan va avea cinci vicepremieri, şase miniştri de la PSD, patru-PNL, patru-USR şi doi – UDMR, arată Agerpres.
PSD, PNL, UDMR şi USR au stabilit în acest sfârşit de săptămână propunerile de miniştri care vor face parte din Guvernul Bolojan.
Componența noului Executiv va fi:
Ilie Bolojan-premier
Marian Neacsu – vicepremier
Tánczos Barna – vicepremier
Dragos Anastasiu- vicepremier pentru reformă
Cătălin Predolu-ministrul Afacerilor Interne, vicepremier
Ionuţ Moşteanu-ministrul Apărării Naționale, vicepremier
Alexandru Nazare-ministrul Finantelor
Ciprian Şerban-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii
Radu Marinescu-ministrul Justitiei
Radu Miruță-ministrul Digitalizării şi Economiei
Alexandru Rogobete-ministrul Sănătății.
Cseke Attila-ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației
Florin Barbu-ministrul Agriculturii
Florin Manole-ministrul Muncil
Andras Demeter Istvan-ministrul Culturil
Florin Barbu – ministrul Agriculturii
Florin Manole – ministrul Muncii
Andras Demeter Istvan – ministrul Culturii
Daniel David – ministrul Educaţiei
Oana Toiu – ministrul Afacerilor Externe
Dragoş Pislaru – ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene
Bogdan Ivan – ministrul Energiei
Diana Buzoianu – ministrul Mediului.
EVENIMENT
Cetățean străin arestat la Cluj. Era băut și a lovit cu mașina un tânăr pe trecerea de pietoni în Cluj-Napoca, apoi a fugit

Poliția Cluj anunță că vineri seara în jurul orei 23.40, a fost înregistrat un accident de circulație pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările efectuate a rezultat că, un bărbat, de 36 de ani, cetățean străin, care se afla la volanul unui autoturism, ar fi acroșat un tânăr de 21 de ani, din Maramureș, aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, ulterior părăsind locul accidentului.
”În urma evenimentului, tânărul de 21 de ani a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea îngrijirilor de specialitate. Conducătorul auto a fost depistat la scurt timp de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca.
Alcoolemie uriașă
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, fiind înregistrată o alcoolemie de 1.27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, unde a refuzat recoltarea de mostre biologice. În temeiul probatoriului administrat, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind depus la un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, arată IPJ Cluj.
Bărbatul a fost prezentat, sâmbătă, instanței care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 zile.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție și refuz de recoltare de probe biologice.
EVENIMENT
Drumeție pe Calea Partizanilor din Munții Apuseni, din toamnă. Grupul Șușman din Răchițele împotriva Securității

În toamna acestui an, mai precis sâmbătă 20 septembrie, de la ora 10, se organizează prima drumeție pe Calea Partizanilor din Apuseni, care este primul traseu memorial-tematic din România.
Traseul a fost amenajat în 2024 prin locuri în care moții din Grupul „Susman” din Răchițele au luptat în anii 1950 împotriva trupelor Securității.
”Calea Partizanilor șerpuiește prin locuri interesante și peisaje copleșitoare. Cuprinde 9 panouri cu povestiri, informații și poze unice.
De asemenea, traseul beneficiază de o aplicație online în care sunt implementate ilustrații audio care fac experiența drumeției cu totul specială”, au transmis organizatorii proiectului.â
Icoanele luptei anticomuniste
Drumeția are loc în cadrul evenimentului ”Apuseni – Serbările Memoriei”, dedicat recuperării memoriei partizanilor din Gruparea ”Șușman” de la Răchițele, când va avea loc și vernisajul ”Teodor Șușman jr – Icoane ale luptei anticomuniste din Apuseni”.
De asemenea, duminică, 21 septembrie, interpretul Florin Dan Bota se va număra printre invitații speciali ai evenimentului acesta fiind un artist apreciat și reprezentativ pentru folclorul, portul și datinile „Țării Calatei”, unul dintre cele mai bogate spații etnografice ale Ardealului.