EVENIMENT
FOTO/ Mesajul scris pe soclul statuii lui Matia Corvin a fost șters cu un echipament special
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Primarul Cristian Matei ”sparge” aproape un milion de lei pe un festival de toamnă. Pâine și circ la Turda din bani publici
Consiliul Local Turda a votat, la propunerea primarului Cristian Matei, PNL, fost PSD, alocarea a 900.000 de lei pentru Festivalul Toamnei, în timp ce părinții din oraș cumpără baxuri de hârtie igienică pentru școli deoarece unitățile de învățământ nu au bani pentru astfel de consumabile, reclamă Horea Hudrea, consilier local PSD ales la alegerile din 9 iunie.
”Primarul și PNL sparg 900.000 de lei pentru o petrecere!
Mămicile stăteau la coadă să cumpere baxuri de hârtie igienică și detergent lichid pentru școlile din Turda care nu au bani destui pentru produse sanitare.
Pe de altă parte primarul Turzii, cu votul PNL și UDMR au hotărât în Consiliul Local să cheltuie 900.000 de lei pentru Festivalul Toamnei.
Să nu ziceți că banii sunt din sponsorizări, căci atunci mai bine cereți sponsorizări pentru hârtie igienică decât să cereți pentru artificii!
Dați bani suficienți la școli, dle primar Cristian Octavian Matei!”, a spus acesta.
Potrivit hotărârii adoptate, ”Viva Turda – Festivalul Toamnei” va fi organizat pe platoul noii săli polivalente în perioada 18-20 octombrie 2024
Asociația Sirius Animal Rescue din Cluj-Napoca organizează în 27 septembrie un eveniment caritabil, intitulat balul „Dar din Dar”, cu scopul strângerii de fonduri pentru anima(suflet) lele pe care le au în grijă, dar și pentru a crea un context de networking între participanți din diverse domenii, care construiesc comunitatea clujeană.
„În Cluj-Napoca sunt mulți iubitori de animale și ne-am propus să-i invităm pe cei care consideră că pot aduce un aport la activitatea voluntară de a avea grijă de animale și mai ales de a conștientiza comunitatea că fiecare animal este un suflet, un membru al familiei”, a declarat președintele asociației, Mihaela Tanța.
Printre invitații evenimentului care va fi prezentat de actorul Bogdan Bob Rădulescu se numără Bogdan Pivariu – primar Florești, Maria Forna, consilier județean si președinte ATOP – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Iftimia Stefania Bobita, doctor veterinar, Alina Simona Rusu, profesor Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Romeo Couți – jurnalist, fost director TVR Cluj, Tudor-Tim Ionescu – expert în politici de protecția animalelor,
Cine sunt organizatorii?
Sirius Animal Rescue este o organizație non-profit, înființată în toamna anului 2017, din iubire pentru animale.
Echipa „Sirius” este formată dintr-o mână de oameni uniți de dorința de a salva sufletele patrupede ale străzii. Suntem o echipă care se luptă zilnic cu stoparea înmulțirii animalelor cu sau fără stapan și protejarea celor fără stăpân în tranzitul către adopție.
”Sirius este de părere că un prieten patruped este oglinda ta. El poate reflecta genuin stările tale sufletești și acțiunile tale. El îți poate aduce mângâiere sufletească inestimabilă, în schimbul atenției și a grijii tale.
Un animal de companie, un prieten patruped, este un membru al familiei. Dincolo de iubire, el te poate învăța ce înseamnă conviețuirea. Pornită din coeziunea de tipul haiticului, devotamentul său te poate ocroti.
Iubirea față de animale este, în sine, un factor de coeziune între oameni. Noi credem că oamenii care iubesc animalele prețuiesc mult mai mult prietenia și o au ca valoare in viața lor”, arată organizatorii balului.
Balul are loc de la ora 17 la restaurantul ”Da Vinci” Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Aproape 30 de elevi chiulangii din Cluj-Napoca, prinși de polițiști în afara școlilor. Au fost trimiși la ore
Polițiștii de la Secția 3 Poliție Cluj-Napoca au desfășurat, miercuri, o acțiune cu scopul de a combate absenteismul școlar printre elevi, delincvența juvenilă, precum și de a asigura un climat de siguranță în mediul școlar.
”În cadrul acestei acțiuni, au fost identificați 28 de elevi, din mai multe unități de învățământ, care lipseau de la orele de curs. Aceștia au fost consiliați și îndrumați să se îndrumați spre unitățile școlare.
De asemenea, au fost efectuate verificări și instruiri ale operatorilor economici cu privire la reglementările privind interzicerea comercializării băuturilor energizante, a produselor alcoolice și a tutunului către minori”, arată IPJ Cluj.
Vor fi organizate frecvent astfel de acțiuni pentru a monitoriza respectarea legislației și pentru a garanta un climat optim de siguranța minorilor.
Elevii au fost depistați la Iulius Mall, dar și pe străzile din cartierul Gheorgheni, unde a avut loc acțiunea poliției.
EVENIMENT
RIVUS Mall, proiect inspirat din dorințele clujenilor: parc, funcțiuni culturale și de divertisment, Fresh Market, branduri noi
RIVUS, cel mai nou proiect al grupului IULIUS, va deveni unul dintre cele mai complexe proiecte de tip mixed-use de regenerare urbană din țară. Dezvoltat pe fosta platformă industrială Carbochim din Piața 1 Mai, întregul ansamblu a fost conceput în așa fel încât să răspundă la nevoile comunității, exprimate în cadrul a mai multor consultări online sau sub forma unor evenimente publice, dar și prin studii de piață, realizate de IRES.
Astfel, proiectul reunește în același loc funcțiuni pentru întreaga familie, de la un parc ce se întinde pe 5,2 hectare, o grădină japoneză, centru dedicat artelor performative, sală de spectacole, centre interactive de entertainment, până la peste 400 de magazine, unele în premieră pentru regiune, aproximativ 30 de restaurante-concept, zone recreative, piste de biciclete, deschidere la Someș, Fresh Market și spații de birouri premium.
RIVUS este Parte din Cluj. Demers ce reprezintă rezultatul a trei ani investiți de compania IULIUS pentru a transforma o incintă industrială în cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România, conceput după aspirațiile și așteptările clujenilor. La 15 minute de centrul orașului, RIVUS valorifică istoria industrială a locului și conexiunea cu Someșul într-un concept sustenabil, orientat spre viitor, integrat ca parte din oraș și deschis pentru oameni.
Parte din Cluj
RIVUS este un proiect INSPIRAT DIN CEEA CE ÎȚI DOREȘTI. Reprezintă viziunea clujenilor transpusă într-un concept unic, cu spații naturale generoase, care să îmbrace zona în verde, cu acces la cultură și la o viață socială vibrantă, cu perspectivele unei dezvoltări armonioase, din care fiecare facem parte.
„Timp de trei ani, am construit, alături de comunitate, specialiști și autorități, conceptul unui proiect care se inspiră din istoria locului, din viziunea pentru viitor a orașului și, cel mai important, din dorințele clujenilor. RIVUS a ajuns acum la forma care îl face Parte din Cluj.
Acest lucru a fost posibil prin implicarea comunității, ce ne-a ghidat prin consultările, sondajele, acțiunile și părerile exprimate activ în a dezvolta conceptul unui proiect care să contribuie real la dezvoltarea orașului și în care fiecare să-și regăsească din așteptările pe care le are, de la prezent și de la viitor.
Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit, sub orice formă, la acest demers, care credem că reprezintă o manieră participativă, responsabilă și sustenabilă de dezvoltare urbană”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager RIVUS.
Verde, așa cum îți dorești
92% dintre clujenii intervievați printr-un sondaj IRES despre proiect au spus că grădina urbană este printre cele mai importante funcțiuni pentru ei, așteptare care se materializează prin RIVUS Gardens.
Noul parc se va întinde pe 52.000 mp și va transforma o fostă zonă industrială într-o oază verde, unde natura se îmbină armonios cu arhitectura modernă. Cu alei umbroase, peste 700 de copaci maturi și 100.000 de plante de diferite dimensiuni, dar și cu spații pentru evenimente în aer liber, parcul va deveni un loc de relaxare și de recreere.
În continuarea parcului va fi amenajat și malul Someșului, oferind clujenilor posibilitatea de a se bucura de promenadă pe malul apei, picnic în aer liber sau plimbări cu bicicleta. RIVUS Gardens se va conecta cu Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, reamenajate recent, contribuind la crearea unei zone verzi de peste 130.000 mp în nordul orașului.
Live arts, așa cum îți dorești
RIVUS va fi cea mai captivantă destinație de entertainment din inima Transilvaniei, un loc vibrant, care va oferi experiențe multiple, culturale, de distracție și sociale. Proiectul va include un centru de arte performative și o sală de spectacole, funcțiuni culturale în premieră pentru România, ca parte a unui proiect real estate, reprezentând printre cele mai importante componente pentru 78% dintre clujenii intervievați.
Centrul de arte performative va fi noua destinație a uneia dintre cele două clădiri cu valoare ambientală păstrate și conservate prin intermediul proiectului – hala cu arcade. Funcțiunile culturale vor fi spații de exprimare pentru talentele locale, în forme cât mai variate, de la spectacole la expoziții, de la ateliere la festivaluri.
Cea de-a doua clădire emblematică pentru fosta platformă industrială, clădirea administrativă de cărămidă, se va transforma în coworking și spații de servicii. De altfel, în proiect vor fi 15.000 mp de spații de birouri premium, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, susținând economia competitivă a orașului prin inovare și antreprenoriat.
Experiențe pentru familie, așa cum îți dorești
RIVUS va deveni cel mai amplu lifestyle center din România și un nucleu esențial pentru segmentul de entertainment, oferind experiențe inovatoare și concepte unice pe piață, inspirat de cei 89% dintre clujeni care își doresc noi concepte de petrecere a timpului liber în noua parte din Cluj.
Experiențe interactive pentru întreaga familie vor fi oferite de centrele de family entertainment, unde vor fi accesibile activități care pun adrenalina în mișcare: zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, gaming, experiențe imersive și simulatoare.
Noi oportunități de petrecere a timpului liber oferă și multiplexul cinematografic, care va aduce în premieră în regiune experiențele de vizionare high-quality și cele mai noi tehnologii existente în domeniu. În premieră, RIVUS va invita publicul într-un open-air cinema, un concept care transpune poveștile de film într-un cadru natural spectaculos și unic.
Evenimente în aer liber, facilități sportive indoor și outdoor, dar și concepte educaționale vor completa vizita în RIVUS, proiectul ce va oferi cel mai variat mix pentru petrecerea timpului liber, pentru toate vârstele.
Noi branduri, așa cum îți dorești: 68% dintre clujeni își doresc noi magazine, restaurante și cafenele
RIVUS va reuni în același loc peste 400 de branduri, de la cele accesibile tuturor categoriilor de public, până la cele premium, de renume internațional, dar și concepte de anvergură pe segmentul home&deco, jucării, health&sports, spații de servicii, centre de entertainment, librărie și funcțiuni educaționale, sportive, restaurante și cafenele, food court, fresh market, hub medical etc.
RIVUS Mall va integra branduri care se află în topul dorințelor exprimate de clujeni, premiere regionale, atât pe segmentul fashion, cât și concepte specializate.
RIVUS va integra cel mai divers mix de food & beverages din Transilvania, oferind experiențe culinare cu specific internațional atât prin intermediul unui food court amplu, cât și prin cele aproximativ 30 de locații-concept, restaurante și cafenele tematice, cu terase exterioare care vor asigura priveliște spre parc.
Fresh Market, așa cum îți dorești
În premieră pentru regiune, RIVUS propune Fresh Market, un spațiu dedicat producătorilor și antreprenorilor locali, unde aceștia vor expune cele mai proaspete produse, fie gata de preparat în fața publicului, fie perfecte pentru a fi savurate acasă.
Fresh Marketul va răspunde dorinței clujenilor de a accesa produse autentice, cultivate și preparate cu grijă de oamenii locului. Asta pentru că 89% dintre clujeni ne-au spus că vor acest concept în proiect, o platformă de conectare între producătorii locali și comunitate, dar și o exprimare a identității locale.
Accesibilitate, așa cum îți dorești
82% dintre clujeni vor parcări, poduri rutiere și pietonale care să îmbunătățească infrastructura în zonă. RIVUS va fi conectat cu centrul orașului, dar și cu celelalte cartiere, prin soluții de mobilitate urbană, transport public și alternativ, asigurând accesibilitatea zonei și dezvoltând un spațiu prietenos cu pietonii.
Proiectul prevede construirea unui nou pod rutier cu patru benzi peste Someș, două poduri pietonale și piste de biciclete. În plus, vor fi modernizate și extinse străzile principale din zonă, pentru a asigura o mobilitate optimizată și conectivitate sporită. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 locuri de parcare și peste 2.500 de spații pentru biciclete.
RIVUS reprezintă o investiție de peste 500 de milioane de euro a companiilor IULIUS și Atterbury Europe, conceptul fiind realizat de arhitecții de la renumitul birou olandez UNStudio.