EVENIMENT
FOTO Mașini VANDALIZATE pe Bulevardul Titulescu din Cluj-Napoca. Se caută autorul
Un clujean face apel la identificarea persoanei care a vandalizat două mașini parcate pe Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca.
”Două mașini vandalizate în timp de o săptămână pe același loc , parcate pe B-N.Titulescu 18. Dacă a observat cineva persoana care a zgâriat ușa microbuzului, sau pe cel care a îndoit (nu ridicat) ștergătoarele Renaultului, va rog sa ma contactați. Probabil persoana este un obsedat care trebuie dat pe mana politiei. Totuși e prea mult. Două mașini, același proprietar la interval de o săptămână”, a scris Gheorghe Parv pe Facebook.
Sursa: Info Trafic Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident rutier a avut loc vineri pe str. Teodor Mihali din Cluj-Napoca. O mașină a acroșat un motociclu. Bărbatul de 32 de ani de pe motociclu, cetățean străin, a ajuns la spital.
„La data de 10 ianuarie a.c., în jurul orei 14.50, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe strada Teodor Mihali din municipiu.
ACCIDENT pe Teodor Mihali, în Cluj-Napoca. Un bărbat de 32 de ani dus la SPITAL
Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a constatat că o femeie de 44 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism în direcția Bulevardului 21 Decembrie 1989, nu s-ar fi asigurat corespunzător la schimbarea benzii de circulație, acroșând un motociclu condus de un bărbat de 32 de ani, cetățean străin.
Bărbatul a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat la spital.
Conducătorii vehiculelor au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier”, a transmis IPJ Cluj.
Ministrul Educației și Cercetării, clujeanul Daniel David, întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale, a spus că este conștient de ceea ce se vehiculează, „tot încerc să fac declarația asta ca să clarific lucrurile”.
„Am spus foarte clar că apar tot felul de nume, și numele a apărut și într-o manieră mai formală, și într-o manieră mai informală. Spuneam că în 2004 eu m-am întors în țară fiindcă erau două ambiții ale țării. O ambiție era integrarea NATO și cealaltă ambiție era aderarea la Uniunea Europeană. Deci eu cred într-o Românie euroatlantică. Și pentru mine e foarte important ca structurile, liderii noștri, să țină această orientare euroatlantică”, a mai spus David.
E
Clujeanul Daniel David, despre o eventuală CANDIDATURĂ la prezidențiale: Sunt pregătit
l a precizat că va susține „acei candidați care vin cu o abordare euroatlantică pentru țară”.
Ministrul a amintit de faptul că a fost întrebat ce are de gând să facă: „Eu am spus că eu pot să intru într-o astfel de discuție numai dacă sunt analize care arată foarte serios că dintre cei care ar avea un profil euroatlantic, eu pot să fiu criticat prin multe lucruri, dar nu cred că pot fi suspicionat că n-aș avea o orientare euroatlantică, dintre acești candidați eu aș avea cea mai mare șansă în fața unei abordări care nu merge în direcția euroatlantică”.
„Altfel, m-aș bucura să fie altcineva, dar în același timp am spus că sunt pregătit dacă ar trebui să fiu eu, dar nu fac un obiectiv din asta, nu mă propun și nu intru cu acest scop în aceste discuții”, a adăugat el.
Întrebat dacă ar accepta, în cazul în care această propunere i-ar fi făcută, Daniel David a răspuns că dacă i s-ar cere ar întreba de ce îi este făcută lui această propunere.
CFR Cluj a disputat primul amical din cantonamentul spaniol în compania echipei germane de liga a 3-a SV Wehen Wiesbaden. Clujenii s-au impus cu 2-0, goluri marcate de Juric (min.39) și Louis Munteanu (min.68).
„Victorie în primul amical al iernii!
În minutul 39, după ce Artean a trimis de la marginea careului, Juric a urmărit balonul respins de portar și a șutat, reușind să deschidă scorul! Introdus în repriza secundă, Louis a dublat avantajul echipei noastre în minutul 68, cu un șut din interiorul careului, după o pasă reușită de Sfait și a stabilit scorul final, 2-0!
CFR Cluj – Wechen, 2-0. VICTORIE a clujenilor în primul amical din cantonament
Echipa din prima repriză: Gal, Țîrlea, Graovac, Boben, Abeid, Artean, Djokovic, Mensah, Păun, Filip, Juric
Au intrat în repriza secundă: Iacob, Bolgado, Ilie, Barstan, Keita, Fică, Korenica, Sfait, Deac, Louis Munteanu”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Foto: Facebook
EVENIMENT
FOTO. Noutatea târgului ”Nuntă la Palat” Cluj-Napoca: rochii vechi de mireasă, reciclate și transformate cu design modern
Noutatea din acest a târgului ”Nuntă la Palat” care s-a deschis, vineri, la Cluj-Napoca, este conceputul de upcycling, reciclarea rochiilor vechi de mireasă, de 10 sau 20 de ani, și care au rămas nevândute, a declarat pentru Cluj24 organizatorul evenimentului, Anca Gădălean.
”Am încercat să transformăm aceste rochii cu ajutorul unui designer, pentru a le o nouă față, modernă și actuală, astfel încât miresele să le poată folosi în prezent. Rochiile de mireasă nevândute rămâneau prin depozite, iar noi am încercat acum să le dăm o nouă utilizare, să le readucem la viață”, a spus Gădălean.
Designerul Cristina Teleptean, cea care a transformat rochiile, a declarat la rândul său că este vorba despre rochii vechi, unele datând din anii 1990-2000.
Nouă viziune despre rochii
”Upcycling înseamnă a recicla piese care au fost făcute, și am început cu sacourile de bărbați, dar am trecut și la rochiile de mireasă rămase pe dinafară. Am luat rochiile și le-am dat o nouă viziune. Este vorba despre rochii din anii 1990-2000, care sunt demodate, iar ideea era să le modernizez, astfel încât să devină iubite din nou.
Materialul de calitate din aceste rochii, că e vorba de mătase, tafta, voal, se poate refolosi.
Unele rochii au fost desfăcute și din două am făcut una, le-am combinat. Am observat că mireasa modernă preferă o nuntă cu familia, cu apropiații, iar rochia să fie de suflet, nu împopoțonată ca mai demult. Iar eu am păstrat exact esența care putea fi folosită”, a spus aceasta.
Viitoarele mirese pot găsi la târg rochii prietenoase cu bugetul, dar și unele mai scumpe, cu un preț care poate ajunge la 5.000 de euro.
Nuntă la Palat are loc de vineri până duminică la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.