Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO/ Luna Solai, afacerea care a pornit dintr-un garaj și a ajuns până la Bruxelles. Are trei certificări internaționale

Publicat


Felicia Tulai este femeie a cărei energie pozitivă o simți de la prima strângere de mână. Până să devină antreprenor, a fost economist, fiind absolventă a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca unde a studiat comerț și marketing.

Până la 30 de ani, Felicia Tulai a avut două joburi, iar când a decis să părăsească domeniul economiei i-a spus șefului ei: ,,dacă nu fac schimbarea acum, risc să mă pensionez din firmă”.

Susține că nu există muncă fără suflet și pasiune. Ea a creat Luna Solai după ce a părăsit Bucureștiul pentru casa de la țară din comun Luna, județul Cluj.

La ce să ne gândim când spunem doamna Felicia Tulai?

Felicia Tulai: ,,În momentul de față sunt antreprenor. Am luat acest rol în jurul vârstei de 30 de ani. Până la acea vârstă niciodată nu m-am gândit că asta voi deveni.

La primul meu job eram angajată încă din timpul facultății la un post de televiziune local din Cluj acolo am lucrat 5 ani și jumătate ca economist.

Eram cel mai tânăr om al redacției, copilul de suflet ar reporterilor. Iar al doilea meu loc de muncă a fost la București într-o societate de leasing, din 2004 am lucrat până în 2011, când am hotărât să fac o schimbare în viața mea.”

Cum de nu v-ați orientat în zona de media dacă ați crescut printre reporteri și jurnaliști?

F.T.: ,,Cât timp am lucrat în media, nu am ieșit niciodată în față. Eu inițial voiam să merg la finanțe și bănci. Dar viața îți îndrumă pașii în direcția misiunii tale și mai puțin în cea pe care ți-o dorești.

Am făcut comerț și marketing după care am intrat într-un sistem financiar bancar și am văzut despre ce este vorba. Ulterior am ajuns să aplic ceea ce am învățat din zona de marketing în lansarea produsului meu.”

„Drumurile nu sunt întâmplătoare”

Și cum ați făcut schimbarea? Cum ați părăsit un job stabil, bine plătit în București și să o luați de la capăt la țară?

F.T.: ,,Drumurile nu sunt întâmplătoare. Cred că în 2011, când am luat decizia de a mă întoarce și de a o lua pe drumul antreprenorialului, nici atunci nu am avut o explicație logică.

Am simțit că trebuie să fac ceva ca recompensă pentru părinții mei care începuseră să facă ulei presat la rece.

Ăla a fost momentul emoțional care m-a adus pe mine spre casă. Mă simțeam datoare față de ei pentru tot ce primisem până atunci.”

„Sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată”

Asta se întâmpla în 2011 din câte înțeleg, într-o perioadă când România era într-o criză economică. Cu ce argumente v-ați prezentat demisia la job?

F.T.: ,,În 2011 făceam 7 ani de când lucram în leasing. Îmi place să cred că sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată, să aibă tot timpul niște proiecte noi pe care să le dezvolte.

O poziție mai sus nu îmi doream, și am simțit că trebuie să fac o schimbare.

Asta i-am spus și șefului meu pentru că eram convinsă că el nu îmi va da niciodată un șut în fund, așa că trebuie să mi-l dau singură.

I-am spus că: «Eu am nevoie de schimbarea asta, nu știu încă în ce direcție vreau să o apuc, dar simt că trebuie să îți spun că eu urmează să plec.”

Ce sfat, răspuns ați primit atunci de la șeful dumneavoastră?

F.T.: ,,Motivația mea principală nu a fost una financiară. Pe mine m-ai fi putut câștiga și face să dau maximul din mine prin validări, prin recunoașteri, prin bravo.

Mă dedic maxim când am o motivație de ordin emoțional. Când i-am spus, el m-a rugat să mai stau o săptămână și să mă gândesc, dar era convins că nu are argumentul cu care să mă aducă înapoi.”

„Liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior”

Nu v-ați gândit că v-ar putea judeca decizia? Mulți nu iau decizii de tipul ăsta pentru că se simt judecați sau le este frică.

F.T.: ,,Nu, din contră. Ceea ce i-am spus lui a fost că dacă nu fac asta acum, risc să mă pensionez din firma respectivă.

Nu sunt omul care vrea sa plece de la o companie dintr-un domeniu, în același domeniu. Nu poți cu aceleași argumente să vinzi produsele altei firme.

El știa că nu plec la concurență și că ceea ce spun este real. În email-ul pe care l-am dat echipei mele când am plecat am spus așa: «În 13 septembrie se fac 7 ani de când lucrez în acest domeniu.

La 7 ani și un copil merge la școală, mi-am propus să trec într-o altă etapă de maturizare.”

Nu a fost o trecere prea bruscă, de la agitația și ritmul Bucureștiului la liniștea de pe câmpiile de la Luna, județul Cluj?

F.T.: ,,Dacă este să răspund cu mintea de acum aș spune că liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior. Pe mine nu m-a sufocat Bucureștiul pentru că îmi cream mediul în care să mă bucur.

Dacă nu aș fi avut experiența Bucureștiului poate n-aș fi fost ce sunt astăzi sau nu aș fi avut deschiderea în a comunica cu partenerii de afaceri; n-aș fi văzut un alt tip de client pentru produsele noastre.”

„Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi”

Apoi de aici ce a urmat, cum ați început să construiți Luna Solai?

F.T.: ,,Părinții mei aveau o presă de ulei acasă, aveau moară, mai lucrau și o bucățică de teren, deci era o activitate destul de intensă, dar fără să simtă motivația.

Atunci i-am lansat tatălui meu o provocare: că aș vrea să facă pentru mine 1.000 de litri de ulei, ce ar însemna asta și cât ar costa. I-am spus că este pentru colegii mei de la muncă.

Când am venit acasă cumpărase sămânță, l-am simțit bucuros că a făcut ceva pentru mine.

Am zis că, până îmi găsesc compania la care să merg, îl provoc pe tatăl meu să facem împreună ulei și într-un an de zile validăm dacă funcționează sau nu povestea aceasta.”

Deci el era obișnuit cu producerea uleiului, dumneavoastră erați cea care începea să învețe. Cum au decurs primele planuri, vânzări?

F.T.: ,,El oricum făcea acest produs, dar îl făcea pentru oamenii din zonă care veneau la moară cu sacul de sămânță și plecau acasă cu uleiul.

Lucru care se întâmplă și în momentul de față la ei acasă, spun la ei acasă, pentru că între timp tatăl meu nu mai este.

Anul trecut în ianuarie l-am pierdut la o zi după ziua mea, a avut o evoluție rapidă a bolii, un cancer pe care l-am diagnosticat doar în octombrie în 2019 și în ianuarie s-a dus.

Anul trecut a fost unul foarte greu pentru mine, a fost un an al acceptării. Fără tatăl meu nu aș fi ajuns aici și nu aș fi făcut pasul ăsta spre dezvoltarea unei prese de ulei.

Așa că nu este vorba doar despre povestea mea, este povestea noastră.”

Îmi pare nespus de rău să aud asta, dar poate lucrurile nu sunt întâmplătoare, v-ați reîntors, ați construit ceva împreună, iar el a predat ștafeta.

F.T.: ,,Nu este deloc întâmplător. Aparent nu exista niciun motiv pentru care eu să mă întorc din București. Sunt 10 ani de când eu am plecat și am intrat pe calea antreprenorialului.

Am reușit să creăm un cadru în care echipa s-a conturat foarte frumos în jur, din 2016 de când am construit făbricuța.

Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi și să creăm mediul pentru oamenii din jurul nostru în așa fel încât și ei să simtă că sunt parte din familie.”

Trebuie să ai curaj să o iei de la capăt

De ce credeți că mulți oameni nu fac schimbări în traseul profesional și acceptă să rămână într-un job care nu îi face fericiți?

F.T.: ,,Majoritatea dintre oamenii care lucrează preferă să facă compromisul de a rămâne într-un loc de muncă le aduce satisfacție, doar pentru că n-au curajul să facă o schimbare, le este teamă de ziua de mâine. Eu am perceput-o ca pe o eliberare.

Până să iau decizia, în general mă consult cu Dumnezeu, am momentele mele în care îmi cer validările.

Este foarte greu să o explici unui om rațional sau care are alte argumente în spate.

Dacă simți că ești pe o direcție lineară și lucrurile funcționează bine înseamnă că ăsta este drumul tău, apoi cei din jurul tău n-au decât să o accepte în conformitate cu tine pentru că este decizia în cele din urmă.”

Observ că sunteți și un om spiritual, ce le transmiteți celor cărora le este frica de ziua de mâine, iar schimbarea nu le este la îndemână?

F.T.: ,,Să aibă curajul sa spună nu și să o ia de la capăt. Când nu te mai simți confortabil în mediul respectiv, nu înseamnă ca oamenii din jurul tău s-au schimbat, ci probabil s-au schimbat așteptările tale.

Să nu dăm vina pe cei din jurul, să vedem dacă nu cumva din interiorul nostru vine dorința de a fi altfel. Majoritatea dau vina pe colectiv și pe sarcini, dar nu-și fac propria lor evaluare.”

„Aproape toate vacanțele le făceam la bunici”

Să revenim la fabricuța de la Luna Solai, loc în care ați și copilărit. Cum vă amintiți de vacanțele, de timpul petrecut la bunici?

F.T.: ,,Vai, ce întrebare frumoasă. Eu am copilărit la bunici până la vârsta de 3 ani, în sensul în care pe vremea aceea, când eu aveam 5 luni de zile, mama a plecat din nou la serviciu și m-a plasat bunicii materne.

Apoi, aproape toate vacanțele le făceam la bunici, mă urcam în autobuz și eram la ei. Bunicul meu a fost și cel care m-a învățat rugăciunea Îngerașul pe care o spuneam părinților.

Terenul pe care îl lucram este moștenit de la bunicul meu. Acum, dând timpul înapoi, mi se pare că tot se leagă de povestea bunicilor.

Bunicul meu a fost Capricorn ca și mine, a fost o persoană foarte riguroasă și făcea lucrurile ca la carte. Bunicul își întreținea livada pe cărți, știa să-ți spună cu lux de amănunte ce trebuie făcut.”

„În 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României”

Oare să fi moștenit această pasiune pentru agricultură de la bunici?

F.T.: ,,Aici este deja o livadă mare pe un hectar de teren în mijlocul căruia este făbricuța. Anul trecut când tatăl meu nu mai era și am început să stau mai mult în zonă, a fost ca o terapie pentru mine povestea asta.

Mi-am dorit să am găini în curte, o zonă cu legume pentru că mi-am dorit să le lucrez. A fost și o provocare din partea maică-mii că mi zicea «ce o sa zică vecinii?» și am zis că nu este vorba despre vecini este vorba pur și simplu de a face lucrurile cu drag.”

Care sunt provocările în businessul de familie, când din poziția de fiică, devii partener de afaceri?

F.T.: ,,A fost și capricios și provocator, dar a fost modalitatea prin care noi am putut să creștem. În acest business eu am lucrat cu tata.

În 2014 când i-am spus că vreau să trimit uleiul la Bruxelles pentru evaluare, pentru care plătește o taxă de participare, era atunci 700 de euro, el a spus că «este o risipă de bani, ce-ți veni ție să faci chestia asta. La ce te ajută?».

Iar eu i-am spus că de data asta nu te întreb ci doar te informez. O fac pentru că vreau să am un element de diferențiere față de ceilalți.

S-au generat niște scântei care s-au stins în momentul în care ne-am așezat la masă și eu în calitate de om de business l-am văzut pe tatăl meu ca un partener.”

„Fără oameni nu poți evolua”

Cum v-ați creat apoi echipa de la Luna?

F.T.: ,,A fost o perioadă tensionată și când ne-am mutat în casă nouă și am angajat oameni. Pentru o persoană care o viață întreagă a făcut totul pe cont propriu îi este foarte greu să accepte niște oameni, consideră că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca el. Dar, în același timp, fără oameni nu poți evolua.

Pentru tatăl meu, copiii erau cei mai importanți. La orice oră din zi și din noapte dacă tu aveai o nevoie s-ar fi ridicat și s-ar fi dus în capătul celălalt de țară și te-ar fi susținut.”

Cum ați primit premiul la Bruxelles, cum a reacționat tatăl dumneavoastră?

F.T.: ,,Când ne-am dus prima dată la Bruxelles și s-a văzut într-o mare de 900 de oameni din toată lumea și a primit diploma Superior Taste Award pentru produsul lui pe care scria numele lui, atunci și-a dat seama de nivelul la care a ajuns munca sa.

Atunci a luat decizia să începem noua construcție în 2014, adică fabrica de astăzi, iar tot în 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României.

După aceea a venit Prințul Charles care ne-a invitat la Viscri la un eveniment. Mă simt împăcată și liniștită că am avut ocazia să trăim astfel de experiențe împreună.”

„În primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă”

Ne puteți împărtăși ce înseamnă un ulei de calitate superioară?

F.T.: ,,Eu insist foarte mult că, în primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă.

În al doilea rând, dacă este să evaluez organoleptic, el trebuie să aibă gustul seminței ca și cum ai lua un pumn din sămânța respectivă și l-ai mânca.

Când vorbim în schimb de un ulei presat la rece, este asimilat precum un condiment. Este un produs care vine să dea gust mâncării tale.”

Te simți susținută ca business woman în țară?

F.T.: ,,Am spus de foarte multe ori că oamenii să mă lase în pace să îmi dezvolt creativitatea așa cum îmi doresc, doar să nu mă încurce.

De exemplu, când am început să fac demersurile pentru certificatul de urbanism în 2014 aici era neasfaltat și îmi spune proiectantul că noi, de fapt, nu avem drum de acces.

Atunci am mers pe varianta împăciuitoare și am cedat din terenul nostru câte o fâșie ca să construim un drum de acces. Există o hotărâre de consiliu local din 2015 în care preiau ei drumul și nici astăzi nu este pusă în aplicare.

Sunt lucruri care te dezamăgesc. Eu numai în sistemul privat am lucrat, habar nu aveam ce se întâmplă în spatele acestor uși.”

”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea”

Date fiind premiile și distincțiile internaționale primite, furnizați ulei și peste granițe?

F.T.: ”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea într-o misiune economică, fiind membri ai Clusterului Transilvania.

În ultima seară, un distribuitor care a luat cărțile de vizită ale tuturor m-a sunat că vrea să facă prima comandă.

Eu nu am o temere că cineva spune că produsul nostru nu este bun, din contră, iar asta se întâmplă pentru că folosim prese de capacitate foarte mică, cu multă manufactură în spate.

Mi-a zis cineva «mă, știi de ce este produsul tău bun?

Pentru că acolo cum îl faceți voi se pune parte din sufletul vostru». Adică când sămânța trece prin mână, amprenta emoțională se transferă.

Când totul este automatizat, robotizat, este fad. În 2016 am mai avut o primă solicitare din Japonia.

„Pentru mine, Om mare înseamnă a avea un set de valori”

În cele din urmă, mi-ați spus că nu ați vrut să faceți o schimbare de ordin financiar, ci emoțional. Vă întreb dacă după atâta timp ați îndeplinit satisfacția de ordin emoțional?

F.T.:,,Da, și pot să spun lucrul asta cu foarte mare deschidere și recunoștință. Sunt 10 ani în care am avut și provocarea renunțării.

Ultima dată când m-am gândit la lucrul ăsta a fost anul trecut. A trebuit să îmi pun multe întrebări cu Cel de sus.

Știi, cât am fost mici singura cerință a părinților a fost să învățam să ajungem oameni mari.

Om mare poate în viziunea unora e să ai o poziție importantă, dar pentru mine înseamnă a avea un set de valori, nu funcția este importantă.

Atunci când acel om mare trece în lumea celor drepți despre el se va vorbi cu o admirație și că a lăsat ceva în spatele lui.”

Luna Solai este recunoscută la nivel internațional, dar dincolo de certificări, în spatele afacerii este un om care și-a ascultat sinele și a făcut ce a simțit.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Publicat

plivit

1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj-Napoca. Muncitorii asiatici plivesc buruieni în Piața Gării.

Marea majoritate a muncitorilor sosiți la Cluj din Nepal, Bangladesh și Sri Lanka lucrează ca și curieri, în construcții și în salubritate.

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Un clujean a surprins miercuri, de Ziua Muncii, mai mulți muncitori asiatici plivind buruienile crescute la baza copacilor și stâlpișorilor din Piața Gării.

„Piața Gării, curățenie în Clujul de 5 stele, smuls iarba manual de 1 Mai. Pentru astfel de munci au adus muncitori din Nepal și Sri Lanka?. Omul și stâlpul”, se întreabă un cititor Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Operațiune de desant aerian de amploare în România, inclusiv la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial va avea loc în cadrul exercițiului multinațional SWIFT RESPONSE 24, în perioada 5-24 mai.

Mii de militari români și străini vor participa, în luna mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24.

„5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Peste 2.000 de parașutiști, implicați în exercițiu

În cadrul exercițiului, peste 2.000 de parașutiști vor fi implicați într-una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În cadrul exercițiului va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș”.

Începând de marți, 30 aprilie, militari și coloane de tehnică de luptă, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa pe căi rutiere către facilitățile de instrucție amintite anterior.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Publicat

centura metropolitana (1)

PSD Cluj-Napoca a făcut o analiză critică a anulării de către Primăria Cluj-Napoca a ofertei de licitație pentru construcția tronsonului 2 de centură.

„Partidul Social-Democrat (PSD) Cluj-Napoca își exprimă profunda dezamăgire și preocupare în legătură cu recenta decizie a Primăriei Cluj-Napoca de a anula oferta de licitație pentru construcția unui nou tronson de centură, esențial pentru dezvoltarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea fluxului de trafic din oraș.

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Anularea acestei licitații din cauza erorilor în elaborarea documentației necesare și a evaluării inadecvate a necesarului financiar reprezintă un semn de neglijență administrativă ce necesită atenție imediată și măsuri corective. Faptul că se aruncă vina pe firmele care au depus oferte, Dimex, respectiv Cona, este total nepotrivit, în contextul în care acestea sunt cunoscute ca fiind firme performante și profesioniste.

Este regretabil că acest eșec administrativ va întârzia progresul pe care locuitorii din Cluj-Napoca îl merită și de care au nevoie urgent. Această greșeală nu numai că afectează credibilitatea proceselor administrative locale, dar și oprește dezvoltarea unui proiect vital pentru infrastructura orașului nostru.

PSD Cluj-Napoca solicită o investigație completă și transparentă în legătură cu circumstanțele care au dus la această eroare costisitoare. De asemenea, cerem ca responsabilii pentru această greșeală să fie identificați și să răspundă în fața cetățenilor.

„Ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală”

Partidul nostru își reafirmă angajamentul de a supraveghea și a îmbunătăți procesele administrative, astfel încât asemenea incidente să nu se repete. Ne angajăm să colaborăm cu toate părțile implicate pentru a asigura că proiectele viitoare vor fi gestionate cu mai multă atenție, competență și dedicare față de interesele clujenilor.

Imediat ce vom câștiga primăria la Cluj-Napoca, ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală, prin licitație pe  întreaga lungime și nu fragmentar.

De asemenea, vizăm  cooptarea de experți care sa asiste redactarea caietelor de sarcini într-un mod realist, cât și la implementarea  și desfășurarea ulterioară a acestui proiect”, se arată în comunicatul PSD Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Suporturi de biciclete, INSTALATE pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj. Boc: Opțiuni pentru BICICLIȘTI în zone cu pantă

Publicat

ctp

Suporturile pentru biciclete au fost instalate pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj-Napoca, pe liniile 35, 43, 43B, 43P, 46, 46B, 46L, 40, 21.

„De astăzi, 1 mai, cei care aleg bicicleta în oraș pot utiliza suporții de bicicletă atașati pe mijloacele de transport public ale CTP. Astfel de sisteme au fost instalate pe autobuze și troleibuze care deservesc traseele liniilor: 35, 43, 43B, 43P, 46, 46B, 46L, 40, 21.

ctp

Suporturi de biciclete, INSTALATE pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj. Boc: Opțiuni pentru BICICLIȘTI în zone cu pantă

Vizăm astfel ca bicicliștii să aibă opțiuni în zonele cu pantă din Cluj-Napoca precum Calea Turzii, str. Bună Ziua, str. Frunzișului, drumurile spre zonele de agrement precum pădurea Făget sau Baza Sportivă „La Terenuri” și pentru o conectivitate mai facilă între cartierele municipiului: Mănăștur, Zorilor, Grigorescu, Mărăști și Gheorgheni.

biciclist

Vehiculele dotate cu suporți de biciclete vor fi desemnate cu un simbol în orarele liniilor valabile pe site-ul ctpcj.ro, în aplicația Tranzy și inclusiv pe panourile din stații.

piste biciclete

Șoferii CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca au fost instruiți și au obligația de a vă oferi asistență la amplasarea și asigurarea bicicletelor pe suporți. Le mulțumim pentru sprijin”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax