Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Luna Solai, afacerea care a pornit dintr-un garaj și a ajuns până la Bruxelles. Are trei certificări internaționale

Publicat


Felicia Tulai este femeie a cărei energie pozitivă o simți de la prima strângere de mână. Până să devină antreprenor, a fost economist, fiind absolventă a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca unde a studiat comerț și marketing.

Până la 30 de ani, Felicia Tulai a avut două joburi, iar când a decis să părăsească domeniul economiei i-a spus șefului ei: ,,dacă nu fac schimbarea acum, risc să mă pensionez din firmă”.

Susține că nu există muncă fără suflet și pasiune. Ea a creat Luna Solai după ce a părăsit Bucureștiul pentru casa de la țară din comun Luna, județul Cluj.

La ce să ne gândim când spunem doamna Felicia Tulai?

Felicia Tulai: ,,În momentul de față sunt antreprenor. Am luat acest rol în jurul vârstei de 30 de ani. Până la acea vârstă niciodată nu m-am gândit că asta voi deveni.

La primul meu job eram angajată încă din timpul facultății la un post de televiziune local din Cluj acolo am lucrat 5 ani și jumătate ca economist.

Eram cel mai tânăr om al redacției, copilul de suflet ar reporterilor. Iar al doilea meu loc de muncă a fost la București într-o societate de leasing, din 2004 am lucrat până în 2011, când am hotărât să fac o schimbare în viața mea.”

Cum de nu v-ați orientat în zona de media dacă ați crescut printre reporteri și jurnaliști?

F.T.: ,,Cât timp am lucrat în media, nu am ieșit niciodată în față. Eu inițial voiam să merg la finanțe și bănci. Dar viața îți îndrumă pașii în direcția misiunii tale și mai puțin în cea pe care ți-o dorești.

Am făcut comerț și marketing după care am intrat într-un sistem financiar bancar și am văzut despre ce este vorba. Ulterior am ajuns să aplic ceea ce am învățat din zona de marketing în lansarea produsului meu.”

„Drumurile nu sunt întâmplătoare”

Și cum ați făcut schimbarea? Cum ați părăsit un job stabil, bine plătit în București și să o luați de la capăt la țară?

F.T.: ,,Drumurile nu sunt întâmplătoare. Cred că în 2011, când am luat decizia de a mă întoarce și de a o lua pe drumul antreprenorialului, nici atunci nu am avut o explicație logică.

Am simțit că trebuie să fac ceva ca recompensă pentru părinții mei care începuseră să facă ulei presat la rece.

Ăla a fost momentul emoțional care m-a adus pe mine spre casă. Mă simțeam datoare față de ei pentru tot ce primisem până atunci.”

„Sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată”

Asta se întâmpla în 2011 din câte înțeleg, într-o perioadă când România era într-o criză economică. Cu ce argumente v-ați prezentat demisia la job?

F.T.: ,,În 2011 făceam 7 ani de când lucram în leasing. Îmi place să cred că sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată, să aibă tot timpul niște proiecte noi pe care să le dezvolte.

O poziție mai sus nu îmi doream, și am simțit că trebuie să fac o schimbare.

Asta i-am spus și șefului meu pentru că eram convinsă că el nu îmi va da niciodată un șut în fund, așa că trebuie să mi-l dau singură.

I-am spus că: «Eu am nevoie de schimbarea asta, nu știu încă în ce direcție vreau să o apuc, dar simt că trebuie să îți spun că eu urmează să plec.”

Ce sfat, răspuns ați primit atunci de la șeful dumneavoastră?

F.T.: ,,Motivația mea principală nu a fost una financiară. Pe mine m-ai fi putut câștiga și face să dau maximul din mine prin validări, prin recunoașteri, prin bravo.

Mă dedic maxim când am o motivație de ordin emoțional. Când i-am spus, el m-a rugat să mai stau o săptămână și să mă gândesc, dar era convins că nu are argumentul cu care să mă aducă înapoi.”

„Liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior”

Nu v-ați gândit că v-ar putea judeca decizia? Mulți nu iau decizii de tipul ăsta pentru că se simt judecați sau le este frică.

F.T.: ,,Nu, din contră. Ceea ce i-am spus lui a fost că dacă nu fac asta acum, risc să mă pensionez din firma respectivă.

Nu sunt omul care vrea sa plece de la o companie dintr-un domeniu, în același domeniu. Nu poți cu aceleași argumente să vinzi produsele altei firme.

El știa că nu plec la concurență și că ceea ce spun este real. În email-ul pe care l-am dat echipei mele când am plecat am spus așa: «În 13 septembrie se fac 7 ani de când lucrez în acest domeniu.

La 7 ani și un copil merge la școală, mi-am propus să trec într-o altă etapă de maturizare.”

Nu a fost o trecere prea bruscă, de la agitația și ritmul Bucureștiului la liniștea de pe câmpiile de la Luna, județul Cluj?

F.T.: ,,Dacă este să răspund cu mintea de acum aș spune că liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior. Pe mine nu m-a sufocat Bucureștiul pentru că îmi cream mediul în care să mă bucur.

Dacă nu aș fi avut experiența Bucureștiului poate n-aș fi fost ce sunt astăzi sau nu aș fi avut deschiderea în a comunica cu partenerii de afaceri; n-aș fi văzut un alt tip de client pentru produsele noastre.”

„Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi”

Apoi de aici ce a urmat, cum ați început să construiți Luna Solai?

F.T.: ,,Părinții mei aveau o presă de ulei acasă, aveau moară, mai lucrau și o bucățică de teren, deci era o activitate destul de intensă, dar fără să simtă motivația.

Atunci i-am lansat tatălui meu o provocare: că aș vrea să facă pentru mine 1.000 de litri de ulei, ce ar însemna asta și cât ar costa. I-am spus că este pentru colegii mei de la muncă.

Când am venit acasă cumpărase sămânță, l-am simțit bucuros că a făcut ceva pentru mine.

Am zis că, până îmi găsesc compania la care să merg, îl provoc pe tatăl meu să facem împreună ulei și într-un an de zile validăm dacă funcționează sau nu povestea aceasta.”

Deci el era obișnuit cu producerea uleiului, dumneavoastră erați cea care începea să învețe. Cum au decurs primele planuri, vânzări?

F.T.: ,,El oricum făcea acest produs, dar îl făcea pentru oamenii din zonă care veneau la moară cu sacul de sămânță și plecau acasă cu uleiul.

Lucru care se întâmplă și în momentul de față la ei acasă, spun la ei acasă, pentru că între timp tatăl meu nu mai este.

Anul trecut în ianuarie l-am pierdut la o zi după ziua mea, a avut o evoluție rapidă a bolii, un cancer pe care l-am diagnosticat doar în octombrie în 2019 și în ianuarie s-a dus.

Anul trecut a fost unul foarte greu pentru mine, a fost un an al acceptării. Fără tatăl meu nu aș fi ajuns aici și nu aș fi făcut pasul ăsta spre dezvoltarea unei prese de ulei.

Așa că nu este vorba doar despre povestea mea, este povestea noastră.”

Îmi pare nespus de rău să aud asta, dar poate lucrurile nu sunt întâmplătoare, v-ați reîntors, ați construit ceva împreună, iar el a predat ștafeta.

F.T.: ,,Nu este deloc întâmplător. Aparent nu exista niciun motiv pentru care eu să mă întorc din București. Sunt 10 ani de când eu am plecat și am intrat pe calea antreprenorialului.

Am reușit să creăm un cadru în care echipa s-a conturat foarte frumos în jur, din 2016 de când am construit făbricuța.

Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi și să creăm mediul pentru oamenii din jurul nostru în așa fel încât și ei să simtă că sunt parte din familie.”

Trebuie să ai curaj să o iei de la capăt

De ce credeți că mulți oameni nu fac schimbări în traseul profesional și acceptă să rămână într-un job care nu îi face fericiți?

F.T.: ,,Majoritatea dintre oamenii care lucrează preferă să facă compromisul de a rămâne într-un loc de muncă le aduce satisfacție, doar pentru că n-au curajul să facă o schimbare, le este teamă de ziua de mâine. Eu am perceput-o ca pe o eliberare.

Până să iau decizia, în general mă consult cu Dumnezeu, am momentele mele în care îmi cer validările.

Este foarte greu să o explici unui om rațional sau care are alte argumente în spate.

Dacă simți că ești pe o direcție lineară și lucrurile funcționează bine înseamnă că ăsta este drumul tău, apoi cei din jurul tău n-au decât să o accepte în conformitate cu tine pentru că este decizia în cele din urmă.”

Observ că sunteți și un om spiritual, ce le transmiteți celor cărora le este frica de ziua de mâine, iar schimbarea nu le este la îndemână?

F.T.: ,,Să aibă curajul sa spună nu și să o ia de la capăt. Când nu te mai simți confortabil în mediul respectiv, nu înseamnă ca oamenii din jurul tău s-au schimbat, ci probabil s-au schimbat așteptările tale.

Să nu dăm vina pe cei din jurul, să vedem dacă nu cumva din interiorul nostru vine dorința de a fi altfel. Majoritatea dau vina pe colectiv și pe sarcini, dar nu-și fac propria lor evaluare.”

„Aproape toate vacanțele le făceam la bunici”

Să revenim la fabricuța de la Luna Solai, loc în care ați și copilărit. Cum vă amintiți de vacanțele, de timpul petrecut la bunici?

F.T.: ,,Vai, ce întrebare frumoasă. Eu am copilărit la bunici până la vârsta de 3 ani, în sensul în care pe vremea aceea, când eu aveam 5 luni de zile, mama a plecat din nou la serviciu și m-a plasat bunicii materne.

Apoi, aproape toate vacanțele le făceam la bunici, mă urcam în autobuz și eram la ei. Bunicul meu a fost și cel care m-a învățat rugăciunea Îngerașul pe care o spuneam părinților.

Terenul pe care îl lucram este moștenit de la bunicul meu. Acum, dând timpul înapoi, mi se pare că tot se leagă de povestea bunicilor.

Bunicul meu a fost Capricorn ca și mine, a fost o persoană foarte riguroasă și făcea lucrurile ca la carte. Bunicul își întreținea livada pe cărți, știa să-ți spună cu lux de amănunte ce trebuie făcut.”

„În 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României”

Oare să fi moștenit această pasiune pentru agricultură de la bunici?

F.T.: ,,Aici este deja o livadă mare pe un hectar de teren în mijlocul căruia este făbricuța. Anul trecut când tatăl meu nu mai era și am început să stau mai mult în zonă, a fost ca o terapie pentru mine povestea asta.

Mi-am dorit să am găini în curte, o zonă cu legume pentru că mi-am dorit să le lucrez. A fost și o provocare din partea maică-mii că mi zicea «ce o sa zică vecinii?» și am zis că nu este vorba despre vecini este vorba pur și simplu de a face lucrurile cu drag.”

Care sunt provocările în businessul de familie, când din poziția de fiică, devii partener de afaceri?

F.T.: ,,A fost și capricios și provocator, dar a fost modalitatea prin care noi am putut să creștem. În acest business eu am lucrat cu tata.

În 2014 când i-am spus că vreau să trimit uleiul la Bruxelles pentru evaluare, pentru care plătește o taxă de participare, era atunci 700 de euro, el a spus că «este o risipă de bani, ce-ți veni ție să faci chestia asta. La ce te ajută?».

Iar eu i-am spus că de data asta nu te întreb ci doar te informez. O fac pentru că vreau să am un element de diferențiere față de ceilalți.

S-au generat niște scântei care s-au stins în momentul în care ne-am așezat la masă și eu în calitate de om de business l-am văzut pe tatăl meu ca un partener.”

„Fără oameni nu poți evolua”

Cum v-ați creat apoi echipa de la Luna?

F.T.: ,,A fost o perioadă tensionată și când ne-am mutat în casă nouă și am angajat oameni. Pentru o persoană care o viață întreagă a făcut totul pe cont propriu îi este foarte greu să accepte niște oameni, consideră că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca el. Dar, în același timp, fără oameni nu poți evolua.

Pentru tatăl meu, copiii erau cei mai importanți. La orice oră din zi și din noapte dacă tu aveai o nevoie s-ar fi ridicat și s-ar fi dus în capătul celălalt de țară și te-ar fi susținut.”

Cum ați primit premiul la Bruxelles, cum a reacționat tatăl dumneavoastră?

F.T.: ,,Când ne-am dus prima dată la Bruxelles și s-a văzut într-o mare de 900 de oameni din toată lumea și a primit diploma Superior Taste Award pentru produsul lui pe care scria numele lui, atunci și-a dat seama de nivelul la care a ajuns munca sa.

Atunci a luat decizia să începem noua construcție în 2014, adică fabrica de astăzi, iar tot în 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României.

După aceea a venit Prințul Charles care ne-a invitat la Viscri la un eveniment. Mă simt împăcată și liniștită că am avut ocazia să trăim astfel de experiențe împreună.”

„În primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă”

Ne puteți împărtăși ce înseamnă un ulei de calitate superioară?

F.T.: ,,Eu insist foarte mult că, în primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă.

În al doilea rând, dacă este să evaluez organoleptic, el trebuie să aibă gustul seminței ca și cum ai lua un pumn din sămânța respectivă și l-ai mânca.

Când vorbim în schimb de un ulei presat la rece, este asimilat precum un condiment. Este un produs care vine să dea gust mâncării tale.”

Te simți susținută ca business woman în țară?

F.T.: ,,Am spus de foarte multe ori că oamenii să mă lase în pace să îmi dezvolt creativitatea așa cum îmi doresc, doar să nu mă încurce.

De exemplu, când am început să fac demersurile pentru certificatul de urbanism în 2014 aici era neasfaltat și îmi spune proiectantul că noi, de fapt, nu avem drum de acces.

Atunci am mers pe varianta împăciuitoare și am cedat din terenul nostru câte o fâșie ca să construim un drum de acces. Există o hotărâre de consiliu local din 2015 în care preiau ei drumul și nici astăzi nu este pusă în aplicare.

Sunt lucruri care te dezamăgesc. Eu numai în sistemul privat am lucrat, habar nu aveam ce se întâmplă în spatele acestor uși.”

”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea”

Date fiind premiile și distincțiile internaționale primite, furnizați ulei și peste granițe?

F.T.: ”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea într-o misiune economică, fiind membri ai Clusterului Transilvania.

În ultima seară, un distribuitor care a luat cărțile de vizită ale tuturor m-a sunat că vrea să facă prima comandă.

Eu nu am o temere că cineva spune că produsul nostru nu este bun, din contră, iar asta se întâmplă pentru că folosim prese de capacitate foarte mică, cu multă manufactură în spate.

Mi-a zis cineva «mă, știi de ce este produsul tău bun?

Pentru că acolo cum îl faceți voi se pune parte din sufletul vostru». Adică când sămânța trece prin mână, amprenta emoțională se transferă.

Când totul este automatizat, robotizat, este fad. În 2016 am mai avut o primă solicitare din Japonia.

„Pentru mine, Om mare înseamnă a avea un set de valori”

În cele din urmă, mi-ați spus că nu ați vrut să faceți o schimbare de ordin financiar, ci emoțional. Vă întreb dacă după atâta timp ați îndeplinit satisfacția de ordin emoțional?

F.T.:,,Da, și pot să spun lucrul asta cu foarte mare deschidere și recunoștință. Sunt 10 ani în care am avut și provocarea renunțării.

Ultima dată când m-am gândit la lucrul ăsta a fost anul trecut. A trebuit să îmi pun multe întrebări cu Cel de sus.

Știi, cât am fost mici singura cerință a părinților a fost să învățam să ajungem oameni mari.

Om mare poate în viziunea unora e să ai o poziție importantă, dar pentru mine înseamnă a avea un set de valori, nu funcția este importantă.

Atunci când acel om mare trece în lumea celor drepți despre el se va vorbi cu o admirație și că a lăsat ceva în spatele lui.”

Luna Solai este recunoscută la nivel internațional, dar dincolo de certificări, în spatele afacerii este un om care și-a ascultat sinele și a făcut ce a simțit.

Dana CoțovanuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O experiență DELICIOASĂ te așteaptă la Iulius Mall Cluj. Vino și află câteva din tainele realizării PRALINELOR Coeur Framboise

Publicat

Eşti pasionat de ciocolată? Vrei să vezi live cum se prepară pralinele belgiene? Vino luni, 26 februarie 2024, în locația Leonidas din Iulius Mall Cluj, la un atelier delicios şi aromat susţinut de Maîtres Chocolatier Daniel Stallaert, star culinar în Belgia, recunoscut şi apreciat de Académie Culinaire de France.

O experiență delicioasă, de unde vei pleca nu doar cu zâmbetul pe buze, ci și cu gustul dulce al celei mai fine praline belgiene, te așteaptă în Iulius Mall. Luni, 26 februarie, în intervalul orar 14.00 – 21.00, maestrul ciocolatier Leonidas Daniel Stallaert va susține câteva sesiuni demonstrative „How it’s made”. Acesta va împărtăși cu cei curioși tainele realizării pralinelor Coeur Framboise. Atelierul are loc în zona Atrium din Iulius Mall.

O experiență DELICIOASĂ te așteaptă la Iulius Mall Cluj. Vino și află câteva din tainele realizării PRALINELOR Coeur Framboise

Maîtres Chocolatier Daniel Stallaert este cunoscut drept unul dintre cei mai buni artiști de ciocolată din lume, un star culinar, mai ales în Belgia. În fiecare lună, Daniel îi furniza Prințesei Diana aproximativ un kilogram de ciocolată artizanală. În februarie 2022, expertiza lui Daniel Stallaert a fost recunoscută și consacrată printr-o diplomă de la înalta autoritate a Académiei Culinaire de France, recunoașterea supremă pentru orice bucătar sau patiser.

Vino luni, în Iulius Mall și vezi live cum se fac cele mai speciale praline și descoperă poveștile spuse de unul dintre cei mai cunoscuți ciocolatieri la nivel internațional!

Citește mai departe

EVENIMENT

Pașapoarte 2024: MODIFICĂRI la eliberarea acestora pentru cetățenii români

Publicat

Condițiile vor fi mai stricte la eliberarea pașapoartelor temporare pentru cetățenii români în 2024, conform modificărilor aprobate de guvern.

De asemenea, sunt și reglementări în cazul pașapoartelor pentru minori și în situații întâlnite de români în străinătate.

Pașapoarte 2024: MODIFICĂRI la eliberarea acestora pentru cetățenii români

Pașaportul simplu temporar

Sunt revizuite condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar, în acord cu tendințele europene, a anunțat Guvernul.

În prezent, pașaportul simplu temporar este un document care nu cuprinde date biometrice. Se eliberează  într-un termen mai scurt:

– cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Emiterea acestui document presupune exercitarea rapidă a dreptului la liberă circulație cetățenilor români care se găsesc în situații speciale, de excepție.

Anterior, erau incluse și situații ce nu reclamau urgențe concrete, dovedite corespunzător.

Prin urmare, oașaportul simplu temporar va fi emis doar în situații speciale, de excepție:

– care presupun o urgență în care este necesară deplasarea în străinătate sau  continuarea călătoriei
– sau reglementarea șederii/situației juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Situații în care se poate elibera pașaport simplu temporar

– când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii / pentru a participa la concursuri oficiale / pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericolşi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte
– pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabilecare declară că este necesar și urgent să îşi continue călătoria în străinătate
– sau să îşi reglementeze şederea/situația juridică pe teritoriul unui stat
– în situaţii obiective și urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui statşi nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea paşaportului simplu electronic
– sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize.

Situațiile trebuie dovedite, după caz, cu documente emise de instituţii.

Situaţiile obiective și urgente exclud situațiile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice.

Cine poate elibera pașaport simplu temporar

Paşaportul simplu temporar se eliberează de către:

– serviciile publice comunitare de pașapoarte
– misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile
pentru

  • cetăţenii români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi care nu se află în una dintre situaţiilede suspendare a exercițiului dreptului la liberă circulație în străinătate
  • când instanța de judecată a impus obligația de a nu părăsi teritoriul României, în condițiile legii

Autoritățile evidențiază că ponderea pașapoartelor temporare eliberate era de 73% în anul 2009, de 42%, în anul 2010 și doar de 1,20%, în prezent.

”Există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor național a titularilor de pașapoarte simple temporare, fapt ce creează numeroase inconveniente cetățenilor români aflați în astfel de situații.

Totodată, sunt și state care nu permit intrarea pe teritoriul lor național dacă documentul de călătorie nu este valabil cel puțin 6 luni de la intrarea în statul respective. Această situație este des întâlnită, având în vedere că pașaportul simplu temporar are o valabilitate redusă (12 luni)”, mai prevede documentul.

Datele biometrice preluate la consulate

Datele biometrice și datele cetățenilor români vor fi preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Acestea vor fi utilizate:

– atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic
– cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate
– conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Pașapoarte pentru minori

Executivul menționează că au existat situații în care hotărârile instanțelor de judecată de suplinire a acordului unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului minorului lasă loc de interpretări.

Nu era clar dacă suplinirea a avut în vedere eliberarea unui singur document de călătorie sau eliberarea pașapoartelor până la dobândirea de către minor a capacității de exercițiu.

Prin modificarea de legislație se reglementează că:

– eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori se facenumai dacă în cuprinsul hotărârii judecătorești sau al ordonanței președințiale de suplinire a acordului unuia dintre părinți, instanța a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Pașapoarte 2024. Situații excepționale – două pașapoarte

Sunt reevaluate situațiile excepționale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent:

– fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile
– fie două paşapoarte simple electronice valabile.

Sunt stabilite și obligațiile ce le revin acestora.

Cetăţenii români pot deţine, concomitent, două paşapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situații:

– când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict
– când titularul deţine paşaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă.

Cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari ai unui paşaport simplu electronic şi ai unui paşaport simplu temporar valabile au obligaţia ca:

– în termen de 5 zile de la încetarea situaţiilor sau, după caz, de la întoarcerea în țară, să predea autorităţilor competente unul dintre cele două pașapoarte valabile deținute.

Cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari ai două paşapoarte simple electronice valabile, au obligaţia ca:

– în termen de 5 zile de la încetarea situaţiilor sau, după caz, de la întoarcerea în țară, să predea autorităţilor competente unul dintre cele două pașapoarte valabile deținute

Anularea pașapoartelor

Actul mai prevede anularea informatică a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română:

– în situația în care acestea nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetățeniei

Se reglementează și faptul că Direcția Generală de Pașapoarte este autoritatea care ține evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Aici, integral, modificările din lege.

Citește mai departe

ECONOMIE

Workshop ABSL la Cluj-Napoca: Digitalizarea și tehnologizarea SCHIMBĂ piața muncii la nivel local și național

Publicat

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) a organizat la Cluj-Napoca workshop-ul cu tema „Industria serviciilor pentru afaceri ține pasul cu schimbările din mediul socio-economic”, la care au participat peste 100 de specialiști din industria locală.

„În cadrul acestui eveniment, companiile au discutat despre efectele ultimelor modificări legislative și fiscale asupra pieței muncii, modul în care se transformă spațiile de lucru. Unul dintre cele mai importantante subiecte de pe agenda întâlnirii a fost cel legat de tehnologie în contextul pieței muncii.

Workshop ABSL la Cluj-Napoca: Digitalizarea și tehnologizarea SCHIMBĂ piața muncii la nivel local și național

Îmbinarea Inteligenței Artificiale generative cu toate celelalte tehnologii și automatizarea muncii ar putea adăuga până la 3,5 puncte procentuale anual la creșterea productivității. Cu toate acestea, angajații vor avea nevoie de sprijin pentru a dobândi noi competențe, în timp ce unele meserii/posturi se vor schimba semnificativ.

„În industria noastră, unde resursa umană este esențială, estimăm că până în 2030, 60% dintre necesitățile unui job se vor axa pe abilitati precum creativitatea, munca în echipă, proactivitatea, adaptabilitatea și cunoștințele digitale, fiind căutați în special angajații cu profil tehnic sau economic”, explică Ciprian Dan, Președinte ABSL.

Serviciile HR, financiare și de achiziții sunt cel mai frecvent oferite de către companiile din industria serviciilor de afaceri din Cluj, potrivit raportului ABSL de la finalul anului trecut, Evoluția angajaților care oferă aceste servicii este strâns corelată cu evoluția tehnologiei, acest aspect oferind numeroase perspective de dezvoltare profesională.

„Serviciile financiare vor avea un trend ascendent”

Cei care doresc o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri, vor avea tot mai multă nevoie de competențe digitale avansate. O serie de procese precum recrutarea, managementul beneficiilor, evaluarea performanțelor angajaților și remunerația acestora urmând să fie aproape complet automatizate.

Serviciile financiare vor avea un trend ascendent, iar acest lucru va determina o creștere a numărului de angajați din acest domeniu. În următorii ani, cererea pentru analiști financiari specializați în analiza datelor (BIG Data) va lua amploare.

Serviciile de achiziții vor fi din ce în ce mai automatizate în viitor, de la previziuni și analize de piață, la managementul furnizorilor și al contractelor.  Se estimează în continuare o creștere a cererii pentru specialiști în domenii precum inteligența artificială și securitatea cibernetică, implicit o dezvoltare continuă a competențelor specialiștilor din aceste domenii.

„Continuăm să recrutăm un spectru larg de joburi cu specializări pe finanțe, IT, marketing, inginerie. Ne așteptăm sa creștem cu aproximativ 10% în acest an, în Cluj. Inteligenta artificială va avea un impact asupra unor  slujbe, dar nu ne așteptăm să ducă la creșterea șomajului, si asta pentru că apar în permenanță joburi noi la care poate nici nu ne gândeam în urmă cu câțiva ani.

„În viitorul apropiat, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita competențe digitale”

Observăm acest trend în ultimii ani, când deși tehnologile precum RPA  și machine learning au eliminat multe slujbe, rata șomajul nu a fost niciodată atât de mică (atât la nivel de Europa cât și în Romania).”, spune Adrian Dincă, HR Director Vertiv.

Conform Institutului Național de Statistică, nevoia de forță de muncă înalt calificată este foarte mare, astfel că între 2018-2030 va exista o creștere cu 60% a numărului de persoane calificate. 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării / digitalizării și 1 din 2 angajați va avea nevoie de o reconversie profesională.

„Se estimează că, în viitorul apropiat, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita competențe digitale. Învățarea pe tot parcursul vieții și perfecționarea digitală continuă vor juca un rol important. La Genpact oferim angajaților o mulțime de resurse de învățare, prin intermediul platformei interne Genome, aceștia având acces la peste 700 de abilități diferite, dintre care 150 în zona digitală. Aproximativ 40% dintre angajații din România au finalizat aceste module în 2023”, spune Corina Câmpean, Cluj Site Leader, Genpact Romania.

Conform raportului ABSL, majoritatea companiilor (77%) au înregistrat rezultate mai bune în 2023 față de 2022, în timp ce creșterea numărului de angajați a fost de 10% în ultimii doi ani.

Dacă reușim să integrăm inteligența artificială în dezvoltarea produselor cu cea mai mare pondere în industria noastră (servicii financiare, IT și HR, achiziții) oferite de peste 65% din companiile respondente conform ultimului studiu ABSL) putem menține România într-o poziție competitivă în regiune”, spune Cătălin Iorgulescu, Vice-Președinte ABSL.

Aproximativ 200.000 de angajați lucrează în prezent în industria serviciilor pentru afaceri, din care aproximativ 10% se află în Cluj și se estimează că numărul acestora va crește cu 10% până la finalul acestui an”, se arată în comunicatul ABSL.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Dinamo, 4-0. O repriză a doua de vis pentru clujeni

Publicat

CFR Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, vineri seara în Gruia, într-un meci din etapa a 27-a a Superligii de fotbal. Ambele echipe veneau după victorii în etapa trecută. CFR învinge clar cu 4-0 după o primă repriză mai chinuită. Golurile au fost marcate de Bîrligea (min.52), Muhar (min.68) și Otele (min.79 și 82).

Echipe de start:

CFR Cluj (4-3-3): R. Sava – Cr. Manea, Boben, Ajeti, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – C. Deac, Bîrligea, Otele
REZERVE: Hindrich, Bălgrădean, Mogoș, Abeid, M. Ilie, Aussi, Filip, Fica, Avounou, Serebe, Michael
ABSENȚI: Kresic, El Kaddouri (accidentați)
ANTRENOR: Adrian Mutu

CFR Cluj-Dinamo, 4-0. O repriză a doua de vis pentru clujeni

DINAMO (3-4-3): Golubovic – Edgar Ie, Velkovski, Patriche – Moura, Gnahore, Pavicic, Bordușanu – Ilic, Abdallah, Goncalo
REZERVE: Railean, Began, Selmani, D. Irimia, Neagu, Bani, Grigore, Al. Irimia, N. Roșu, Costin
ABSENȚI: Politic, Amzăr, Milanov, Homawoo(accidentați)
ANTRENOR: Zeljko Kopic

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu (Cluj)
Arbitru: Andrei Florin (Târgu Mureş)
Asistenți: Alexandru Vodă (Alba Iulia), Mihăiță Necula (Bucureşti)
Arbitru VAR: Sebastian Colţescu (Bucureşti). Asistent VAR: Iulian Dima (Bucureşti)

Dinamo începe curajos, cu un pressing insistent, CFR încearcă să iasă din apărare cu pase de-a latul terenului, multe și mărunte dar ineficace.

Prima ocazie și singura a bucureștenilor vine în min.12, când șutul din careu al lui Bordușanu este apărat de Sava.

În min.22, Velkovski era să-și dea autogol la un șut centrare a lui Manea.

În min.37, Tachtsidis are o șansă de gol, dar lovitura sa de cap se duce pe lângă.

În min.41, Otele scapă spre poartă dar este blocat de Edgar.

Cea mai mare ocazie a clujenilor vine în min.44 când Tachtsidis preia excelent un balon în careu dar șutul său din unghi trece puțin pe lângă poartă.

Repriza a doua a fost de altă factură. Deși Dinamo a început cu aceeași energie, CFR apus stăpânire pe joc, fe fondul epuizării combustibilului bucureștenilor. Ca atare, firesc, au venit și golurile.

În min.52, Bîrligea înscrie pentru 1-0 ca un veritabil atacant, după pasa excelentă a lui Tachtsidis.

În min.68, Muhar înscrie cu o lovitură de cap pentru 2-0, după cornerul executant de Deac.

În min. 79 înscrie și Otele pentru 3-0 pentru ca după numai 3 minute să ducă scorul la 4-0. Dacă la 6 ocazii, Otele înscrie de două ori, e un raport acceptabil.

Victorie reconfortantă pentru clujeni, care o egalează la puncte pe Rapid, care va juca sâmbătă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax