EVENIMENT
FOTO. La doar 4 luni, o PISICĂ salvată de niște tineri din Cluj se confruntă cu o BOALĂ gravă. Cer URGENT ajutorul comunității
Hope este o pisică salvată de pe stradă după ce a fost lovită de mașină. A ajuns la voluntarii clujeni de la Mustăcioșii fericiți la 2 zile după accident, dând semne de probleme neurologice, urmate de crize asemănătoare cu cele de epilepsie, de care au scăpat-o cu greu, deși medicii recomandau eutanasia. În prezent, pisica de doar 4 luni se confruntă cu o boală mortală, tinerii având nevoie de sprijin financiar pentru a o putea salva.
„Când ne-am bucurat că a revenit relativ la normal, am descoperit că necesită tratament pentru o viroză. Nu voia să mănânce și febra nu se oprea nici la antibiotice puternice.
Azi, abdomenul i s-a umplut de lichid vâscos de culoare gălbuie, confirmându-se PIF-ul (peritonită infecțioasă felină), astfel că am început tratamentul”, se arată într-o postare a acestora.
E nevoie de ajutorul comunității
Tratamentul, însă, ajunge la câteva mii de euro, fiind foarte costisitor pentru un grup de tineri, printre care majoritatea sunt studenți. Totuși, ei speră ca ceilalți iubitori de animale să poată contribui cu donații, astfel încât să cumpere următoarele doze, singurele care îi oferă o șansă în plus lui Hope.
Vindecarea este dificilă, dar nu imposibilă. Cum problema a fost depistată din timp, clujenii speră să rezolve încă un caz de PIF, acesta nefiind primul de care se ocupă.
Donează și tu
Hope a trecut cu bine de prima zi de tratament, dar următoarele nu sunt garantate, ele depinzând de suma strânsă pentru acest caz.
„Putem salva animăluțe doar cu ajutorul vostru, căci nu ne permitem să acoperim toate costurile, mai ales la un tratament care ajunge la aproximativ 3000 de euro. Vă rugăm să o ajutați pe Hope, dacă aveți posibilitatea, cu donații pentru achiziția tratamentului. Mulțumim!”, adaugă ei.
Se poate dona prin:
- Revolut sau BT Pay, la numărul: 0773 778 870
- Transfer bancar (lei), IBAN: RO89BTRLRONCRT0351052501, titular Oltean Roxana Ioana
- Transfer bancar (euro), IBAN: RO89BTRLRONCRT0351052501, titular Oltean Roxana Ioana
Cine sunt iubitorii de animale care se ocupă de Hope
Mai mulți tineri din Cluj-Napoca și-au propus să ducă acțiunile caritabile pentru necuvântătoare la alt nivel. Au creat paginile de Facebook și Instagram, „Mustăcioșii fericiți”, prin care încearcă să le ofere vizibilitate animalelor în nevoie, pentru a le ajuta, împreună cu membrii comunității, deoarece doar din fondurile proprii nu pot acoperi toate necesitățile animalelor de pe stradă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Școala de meserii din Florești începe construcția. Asociația Beard Brothers a strâns 300.000 de euro pentru proiect
Asociația Beard Brothers anunță oficial aprobarea construcției Școlii de Meserii din comuna Florești, județul Cluj, un obiectiv care este pe cale să prindă viață vine în urma unei campanii de fundraising care a strâns cu succes suma de 300.000 de euro.
”Noua școală este rezultatul anilor de colaborare, planificare și implicare. Aceasta va fi situată în comuna Florești, gata să devină o piatră de temelie în ceea ce privește predarea de diverse meserii.
Cu accent pe crearea unui mediu de învățare inclusiv, inovator și stimulant, Beard Brothers își propune să abordeze nevoia urgentă de resurse educaționale și practice necesare reconversiei profesionale în sfera de meserii.
După 11 ani de Beard Brothers, suntem siguri că ne-am învățat lecția și știm că ușor nu o să fie niciodată. Dar, în aceeași măsură, bucuria e tot mai mare cu cât greul e mai lung.
După 2 ani de muncă, avem autorizația de construire pentru Școala de Meserii, și să ne credeți pe cuvânt că ne-a dat o lacrimă de bucurie”, au arătat, miercuri, reprezentanții Beard Brothers.
Noua școală este amplasată lângă Liceul Teoretic ”Dumitru Tăuțan” din Florești.
ECONOMIE
OFICIAL. Lanțul Profi este preluat de Mega Image care își dublează numărul magazinelor din Cluj-Napoca
Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții tranzacția prin care Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food S.R.L. Numai în Cluj-Napoca sunt 10 magazine Profi, care vor intra sub brandul Mega Image, care are alte 10 magazine în oraș. Astfel, practic, Mega Image își dublează numărul de magazine.
Ca urmare, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale și comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate atât în relația cu furnizorii, cât și pe piața locală a comerțului cu amănuntul de produse de consum curent, preponderent alimentare, prin magazine.
„Aceasta este cea mai mare tranzacție din domeniul comerțului alimentar pe care am instrumentat-o și am impus măsuri fără precedent pe plan național, dar care sunt inspirate din practica europeană.
Comerțul alimentar este un sector prioritar pentru noi. Am avut numeroase intervenții în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât și prin monitorizarea atentă și prin analiza operațiunilor de fuziuni și achiziții. Scopul nostru este să păstrăm un mediu concurențial puternic, astfel încât să nu crească prețurile, care, la ora actuală, sunt, în medie, cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaționiste”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Proceduri de implementat
Astfel, Mega Image trebuie să implementeze proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea și delistarea furnizorilor în cadrul rețelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceștia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.
Mega Image se angajează să aplice tuturor furnizorilor Mega Image și/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condițiile de acces în magazinele celor două rețele, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi delistați. Totodată, vor fi prevăzute termene clare privind delistarea și obligația notificării furnizorilor.
În același timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanți, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporție de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două rețele implicate. Astfel, se angajează să nu delisteze/să nu elimine din rețea produsele acestora, decât în anumite condiții clar stabilite, care includ prevederi legale, sau în situația în care produsele devin nerelevante pe piață, cererea pentru acestea scăzând substanțial.
Procedura aferentă tuturor furnizorilor se va aplica pe termen nelimitat, iar cea aferentă furnizorilor relevanți se va aplica pe o perioadă de 2 ani de la finalizarea tranzacției pentru furnizorii care livrează între 20%-30% din cifra de afaceri și 3 ani pentru furnizorii care livrează peste 30% din cifra acestora de afaceri din 2023 sau 2024.
Totodată, Mega Image se angajează să transmită furnizorilor relevanți o estimare a volumelor pe care anticipează că le-ar putea achiziționa de la fiecare, în următoarele 12 luni.
Zeci de magazine cesionate
Pentru asigurarea unei protecții suplimentare a furnizorilor relevanți, odată cu implementarea tranzacției, Mega Image trebuie să păstreze condițiile comerciale de care beneficiază aceștia pentru anul 2025.
În acest mod, furnizorii dependenți vor putea să-și reconfigureze activitatea comercială, să caute alte opțiuni pentru comercializarea produselor și să încerce să reducă gradul de dependență.
De asemenea, Mega Image trebuie să cesioneze 87 de magazine din 44 de localități în care activitățile Mega Image și Profi se suprapun și ar putea conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor, înlăturându-se, astfel, orice posibile îngrijorări ale autorității de concurență.
În plus, Mega Image va permite accesul nerestricționat oricărei părți interesate de închirierea/ subînchirierea/ achiziționarea unor spații comerciale din anumite zone afectate pentru care entitatea rezultată își va opri activitatea, dacă este cazul. Acțiunea se va realiza prin intermediul unei agenții imobiliare independente de părți, care va oferi spațiul respectiv oricăror părți interesate, indiferent de activitatea comercială derulată de acestea (inclusiv activitate de retail alimentar) și va asigura publicitatea prealabilă a acestui demers.
Protecția furnizorilor
„Am primit foarte multe observații referitoare la această tranzacție și am ținut cont de ele, obligând Mega Image să adopte măsuri pentru a proteja toți furnizorii, respectând, astfel, prevederile Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare, transpusă prin legea 81 din 2022. În acest fel, peste 600 de furnizori ai rețelelor Mega Image și Profi, cei mai mulți de dimensiuni medii și mici, vor putea beneficia de procedurile speciale de protecție”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.
În scopul monitorizării respectării angajamentelor comportamentale asumate, Mega Image a propus desemnarea unui mandatar însărcinat cu monitorizarea, care va transmite Consiliului Concurenței rapoarte referitoare la modul de implementare a angajamentelor.
Pentru a se asigura că Mega Image își respectă angajamentele, decizia Consiliului Concurenței include condiții și obligații prin îndeplinirea cărora pot fi eliminate îngrijorările concurențiale pe piața relevantă, asa cum au fost identificate.
Conform prevederilor Legii concurenţei, neîndeplinirea unei obligaţii, a unei condiţii sau a unei măsuri impuse printr-o decizie a Consiliului Concurenţei se sancţionează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.
Ai grijă de corpul tău în lupta cu frigul!
Când mergi la munte iarna, corpul tău este expus la condiții extreme care îți pot afecta funcționarea normală. Frigul, vântul și umiditatea subliniază mecanismele naturale pentru menținerea unei temperaturi interne constante. A ști cum reacționează corpul tău la vremea rece te poate ajuta să alegi echipamentul potrivit și să eviți riscurile asociate cu vremea rece.
Pe măsură ce acestea scad, începem să conservăm căldură prin constrângerea vaselor de sânge din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, pentru a acorda prioritate organelor vitale. Cu toate acestea, acest proces face aceste zone mai susceptibile la îngheț. În plus, expunerea prelungită la frig poate reduce eficiența exercițiului, reduce coordonarea și forța.
Sunt mai importante decât crezi!
Când vine vorba de munte, echipamentul de calitate este esențial, iar îmbrăcămintea joacă un rol și mai important în îmbunătățirea temperaturii corpului. Trebuie să aveți o grijă sporită atunci când alegeți materialele tehnice care vă protejează împotriva frigului, vântului și umezelii. Un exemplu de brand cunoscut pentru alpinism este The North Face.
Produsele lor sunt cunoscute pentru durabilitatea și tehnologia lor avansată și sunt recomandate pentru aventurile extreme montane. Optează pentru o jachetă izolată, impermeabilă, care să vă protejeze de vânt și zăpadă, păstrând în același timp căldura corpului.
Pantalonii impermeabili sunt o necesitate pentru a preveni răcirea atunci când zăpada se lipește de material. Pentru încălțăminte, bocancii cu talpă Vibram sunt cea mai bună alegere. Oferă atât aderență pe suprafețe alunecoase, cât și protecție împotriva apei și a frigului. Nu uita să te asiguri că ai și o pereche de mănuși la tine și niște bețe de trekking, care ajută la stabilitate, în special pe suprafețele înghețate și înzăpezite. În plus, ochelarii de soare cu protecție UV sunt esențiali pentru a vă proteja ochii de reflexia puternică a luminii solare pe suprafața înzăpezită. Toate necesare le găsești și pe https://sportano.ro/.
Ești cu un pas mai aproape de plecare!
Pe lângă pregătirea de bază, un factor important este și adaptarea la condițiile de iarnă respective. Surprizele au loc în fiecare zi la munte, de la furtuni neașteptate până la un soare strălucitor. Un factor important este managementul nutriției și hidratării. În timpul unei activități intense, organismul arde mai multe calorii pentru a menține temperatura corpului. Gustările energizante, cum ar fi batoanele proteice, fructele uscate și nucile, sunt grozave pentru o creștere rapidă a energiei. Consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiul sau apa caldă, poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății și la prevenirea deshidratării.
Nu în ultimul rând, este esențial să vă planificați traseul pe baza prognozei meteo. Evitați traseele izolate sau expuse, mai ales dacă se așteaptă vreme extremă. În situații imprevizibile, cum ar fi avalanșe și dezorientare, echipamente precum lopețile pentru zăpadă, sondele de avalanșă și dispozitivele GPS fiabile pot face diferența între o situație periculoasă și o situație gestionabilă.
ECONOMIE
Prețuri record la apartamente, în Cluj-Napoca, în luna noiembrie. Numărul de tranzacții a crescut cu 25%
Luna noiembrie 2024 a adus noi recorduri pentru prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca, care au atins o medie de 2.464 euro/mp, cu 5,57% mai mult decât în luna precedentă.
Cluj-Napoca continuă să stabilească recorduri pe piața imobiliară, prețurile apartamentelor atingând noi maxime. Potrivit datelor furnizate de agenția Blitz, prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 5,57% față de luna octombrie, ajungând la 2.464 euro/mp. Creșterea reflectă un trend ascendent constant, alimentat de cererea ridicată din piață și interesul investitorilor.
Creșteri pe piața imobiliară din Cluj-Napoca în noiembrie 2024
Comparativ cu anul trecut, când prețul mediu al unui metru pătrat în Cluj-Napoca era de 2.283 euro/mp, nivelul actual indică o creștere anuală de +7,93%. Prin urmare, prețurile au crescut constant, grație cererii ridicate, în ciuda factorilor economici care îngreunează deciziile de cumpărare și vânzare.
Prețurile au cunoscut fluctuații semnificative în funcție de zone. În Cluj-Napoca, în luna noiembrie 2024, prețurile apartamentelor au fost:
- Bună Ziua: O creștere cu +19,52%, la o valoare medie de 2.859 euro/mp.
- Semicentrală: O creștere notabilă cu +16,36%, la un preț mediu de 3.150 euro/mp.
- Gheorgheni: O creștere cu +7,75% și un preț mediu de 2.932 euro/mp.
- Europa: O creștere cu +5,53% la un preț mediu: 2.807 euro/mp.
- Apahida: Prețurile pe mp au crescut cu +4,81%, atingând 1.372 euro/mp.
- Florești: O creștere cu +4,55%, ajungând la 1.561 euro/mp.
- Someșeni: O creștere cu +2,17%, cu prețul mediu pe mp la 2.027 euro/mp.
- Plopilor: O creștere cu +1,94% și un preț mediu: 3.679 euro/mp.
- Mănăștur: O creștere cu +0,46%, cu un preț mediu pe mp de 2.166 euro/mp.
- Mărăști: O scădere cu -2,39%, ajungând la 2.529 euro/mp.
- Iris: O scădere cu -2,64%, cu prețuri la o medie de 2.138 euro/mp.
- Baciu: O scădere cu – 3,71%, iar prețul mediu pe mp a fost de 1.763 euro/mp.
- Central: O scădere de preț cu – 4,35% la un pret mediu: 3.075 euro/mp.
- Dâmbul Rotund: O scădere cu -7,39%, cu prețuri la o medie 2.157 euro/mp.
Tranzacții în creștere
În octombrie 2024, s-au înregistrat 3.163 de tranzacții imobiliare în Cluj-Napoca, cu 25,07% mai multe decât în luna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Publicitate Imobiliară și Cadastru. Această activitate intensă confirmă cererea continuă, dar și atractivitatea pieței clujene pentru investitori locali și internaționali.
Recomandări pentru cumpărători și vânzători
Pentru cumpărători, experții recomandă să acționeze rapid, având în vedere prognoza de creștere continuă a prețurilor. Zonele periferice și suburbane, precum Florești sau Apahida, reprezintă o opțiune interesantă pentru investiții pe termen lung.
Pentru vânzători, cererea ridicată oferă oportunități excelente de a obține un preț avantajos, în special pentru proprietățile din zonele semicentrale și centrale.
Piața chiriilor, în dinamică
Pe piața chiriilor, prețurile medii au ajuns la 619 euro/lună în noiembrie 2024, marcând o creștere de 7,65% față de luna anterioară. Zonele periferice, precum Florești (389 euro/lună), oferă alternative mai accesibile, în timp ce cartierele centrale rămân cele mai scumpe, cu valori de 572 euro/lună.
Iată câteva exemple de fluctuații pe cartiere:
- Florești: 389 euro/lună;
- Mărăști: 479 euro/lună;
- Mănăștur: 506 euro/lună;
- Central: 572 euro/lună;
- Bună Ziua: 585 euro/lună.