Connect with us

ECONOMIE

FOTO. IT-iștii, revoltați pe intenția Guvernului de a le tăia facilitățile fiscale. ”Industria asigură 7% din PIB-ul României”

Publicat


it 2

Un număr de 138 de companii și 6 organizații din industria IT cer Guvernului, într-un memoriu, să nu adopte măsuri fiscale care ar afecta 80% dintre IT-iști, și anume impozitarea veniturilor salariaților care depășesc suma de 10.000 lei brut. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că este deschis total la dialog pentru a se găsi soluții.

Președintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la Forumul Sectorului Public-Privat că industria IT este industria fanion a României, care face 7% din PIB cu 220.000 de angajați.

”Este cel mai greu moment al istoriei sale, care aduce o mare provocare într-un moment în care piețele din SUA și Europa se zdruncină pentru companiile din tehnologie. Nu este un moment în care are sens să venim cu măsuri care ne scad competitivitatea. Și alte sectoare de tehnologia informației din alte state sunt sprijinite, noi avem o industrie competitivă. Dacă noi nu o sprijinim și celelalte state vor sprijini, companiile vor merge în țările în care sunt sprijinite.

Trebuie să avem mare atenție”, a spus Sărmaș.

Firme de IT se gândesc să plece din România

La rândul său, Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster, a precizat că sunt multe companii de IT din România îngrijorate de viitor și care se gândesc fie să închidă, fie să își reloce sediul în țări cu condiții fiscale mai favorabile.

”Piața de outsourcing din România va deveni a doua cea mai scumpă din Europa Centrală și de Est, după Polonia, ceea ce ne creează un dezavantaj competitiv major. Măsurile fiscale preconizate, de eliminări de scutiri de impozite, pot avea un efect care bulversează industria IT”, a explicat Kelemen.

Hub regional de tehnologie

Companiile și asociațiile semnatare au împreună peste 31.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde euro. S-au raliat în această acțiune solidară start-up-uri, companii mici, medii și mari, locale și internaționale, companii de servicii, cât și de produs, ceea ce reflectă opinia unanimă și ne-echivocă a industriei în legătură cu impactul negativ al măsurilor vehiculate.

”Semnatarii atrag atenția atât asupra timpului extrem de scurt pentru reajustarea cheltuielilor și salarizării, cât și asupra pragului care în esență anulează o politică industrială corectă în ultimii ani și care va afecta mai mult de 80% din salariații industriei la nivel național.

România, spre deosebire de alte state din regiune, are în prezent o politică bazată pe o măsură singular de susținere a industriei, însă o măsură dovedită ca fiind foarte eficientă și care a creat un hub regional de tehnologie și a menținut angajații înalt specializați în țară, ajutând industria să fie competitivă în regiune și să aibă o creștere accelerată, de circa 3 ori mai mare față de rata de creștere a economiei naționale. Această dezvoltare este în special importantă în perioada următoare, când România ar trebui să accelereze reducerea decalajelor față de economiile dezvoltate, prin proiecte masive de digitalizare”, se arată în memorandumul înaintat Guvernului.

Semnatarii susțin că, în contextul cererii scăzute la nivel global, România este în situația de a semnala actualilor și potențialilor investitori internaționali că încrederea în stabilitatea fiscală din România este redusă, iar competitivitatea pieței în regiune nu este susținută prin politici guvernamentale.

”Menționăm că industria de IT din România este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea economiei naționale, în 2022 din cele 4,8 procente de creștere de PIB circa 1,3% a venit din industria IT, este al doilea mare exportator din sectorul servicii, este un contributor important la bugetul de stat, salariații din IT virând anual circa 10 miliarde lei în contribuții la bugetele sociale și de sănătate, de 10 ori mai mare decât valoarea totală a facilității fiscale de care beneficiază, industria este în top 5 plătitori de TVA, salariații din industria IT susțin prin cheltuieli un număr cel puțin egal (proporție 10 la 10,5) locuri de muncă în alte sectoare ale economiei naționale”, se mai arată în documentul citat.

Consultări cu Guvernul

Semnatarii solicită Guvernului să deruleze consultări aprofundate cu industria prin care să identifice modalități de a crește veniturile guvernamentale fără să afecteze competitivitatea industriei.

Totodată, prin acest memoriu, industria IT solicită Guvernului menținerea facilităților, acțiune care va transmite un semnal clar, fără echivoc, a susținerii industriei IT ca industrie de importanță strategică. ”Facilitățile pentru industria de IT au încă un efect puternic și generează creștere în continuare la PIB, prin creșterea bazei de impozitare.

În ipoteza în care Guvernul va decide totuși modificarea regimului fiscal aplicabil angajaților din industria de IT, semnatarii solicită ca această acțiune să fie implementată gradual.

Codul Fiscal prevede un minimum de 6 luni pentru implementarea unor noi taxe care să permită companiilor să își ajusteze bugetele în baza cărora își desfășoară activitatea.

Termenele de implementare prea scurte vor pune în dificultate companiile din România care nu se pot adapta cu ușurință la astfel de viraje bruște ale politicii fiscale.

Raportul Băncii Mondiale privind sistemul fiscal din România menționează foarte clar – ținând cont și de calendarul agreat în cadrul PNRR – că o eventuală reducere treptată a facilităților fiscale din economie să fie pusă în aplicare între 1 ianuarie 2025 și 1 ianuarie 2028, dând timp companiilor să facă ajustările necesare”, se mai arată în memoriu.

Deschidere pentru dialog

it 1

Ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent la evenimentul de la Cluj-Napoca, a declarat că draftul de OUG în care se prezintă măsurile fiscale care ar afecta industria IT nu este unul oficial.

”Am avut discuții directe cu reprezentanții industriei pentru a sta la masă și a căuta soluții clare legate de modul în care aceste măsuri sunt asumate, o parte prin PNRR. Din partea mea, am o deschidere totală spre dialog și să căutăm soluții în așa fel încât să putem să compensăm potențiale disfuncționalități”, a spus Ivan.

La Forumul de la Cluj-Napoca au mai participat parlamentari, miniștri, ambasadori din 16 de țări, alături de reprezentanți ai peste 200 de companii, fiind transmise mesaje din partea președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a ministrului Cercetării, Inovației și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, a ministrul Inovației și Dezvoltării din Bulgaria, Milena Stoycheva, a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

România, ultimul loc în UE la competențe digitale

Organizatorii au precizat că România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale, iar în acest peisaj, dominat de AI și web 3.0, ”angajații români riscă să rămână total necompetitivi la scară globală în lipsa unor programe privind educarea și dobândirea de competențe adecvate”.

”Deși România este una dintre cele mai mari țări ale UE, înregistrăm decalaje considerabile și în privința utilizării metodelor de plată electronice. Peste 70% dintre plăți sunt realizate în țara noastră în continuare cu cash, iar 40% din populația adultă nu are un card de debit sau de credit. 20% din populația adultă nu știe nimic despre ce înseamnă plățile online”, au precizat organizatorii evenimentului.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tradiții culinare la români de Revelion și Anul Nou. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă, la cumpăna dintre ani?

Publicat

Noaptea dintre ani este momentul în care tradițiile, superstițiile și gastronomia se îmbină pentru a atrage noroc, prosperitate și sănătate în anul care vine. Românii respectă cu sfințenie anumite obiceiuri culinare, iar mesele de Revelion devin adevărate spectacole gastronomice pline de semnificații simbolice.

Struguri pentru un an mai dulce

Un obicei împrumutat, dar tot mai popular în România, este consumul a 12 boabe de struguri la miezul nopții. Fiecare boabă reprezintă o lună a anului care urmează, iar dulceața acestora anticipează cât de bună sau dificilă va fi perioada respectivă. Este un ritual simplu, dar plin de speranță pentru cei care doresc un an lipsit de griji.

Peștele, simbol al fluidității și norocului

Peștele ocupă un loc de cinste pe mesele festive de Revelion. Conform tradiției, consumul de pește la cumpăna dintre ani asigură o trecere lină prin evenimentele anului următor, asemenea unui pește care înoată fără dificultate prin apă. Preparatele variază de la pește la grătar la somon afumat sau salate cu fructe de mare.

Pahare sparte pentru sănătate

Un alt obicei inedit este spargerea paharelor din care s-a băut prima șampanie a Noului An. Gestul simbolic, deși zgomotos, se spune că alungă ghinionul și aduce sănătate pentru anul ce vine.

Fructe rotunde și dulciuri pentru continuitate

Forma rotundă a fructelor este asociată cu infinitul și continuitatea. De aceea, multe familii își decorează mesele cu mere, portocale, struguri sau alte fructe sferice. În aceeași notă, deserturile precum torturile sau prăjiturile cu forme circulare simbolizează veșnicia și un viitor prosper.

Leguminoasele, o sursă de belșug

Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt considerate alimente norocoase datorită asocierii cu belșugul. Acestea pot fi incluse în supe, iahnii, piureuri, salate sau chiftele. Pe lângă tradiție, aceste leguminoase sunt și o alegere sănătoasă, fiind bogate în nutrienți și ideale pentru un început de an echilibrat.

Porcul, simbol al prosperității

Preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe mesele românilor, fiind considerate simboluri ale abundenței. Friptura de porc este preferata serii, iar pentru a completa perfect gustul, vinul roșu sec este alegerea ideală. În tradiția românească, porcul este văzut ca un simbol al prosperității, legat și de imaginea clasică a pușculiței în formă de purceluș.

Fiecare preparat de pe masa de Revelion este mai mult decât o alegere culinară, este o invitație către noroc, belșug și sănătate în Noul An. Mâncărurile tradiționale, combinate cu ritualuri simbolice, creează o atmosferă festivă și speranța unui an mai bun.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Cluj. Dosar penal pentru un băiat de 17 ani

Publicat

De

Articole pirotehnice confiscate la Cluj

Peste 150 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate în aceste zile de polițiștii clujeni.

Doi tineri, între care unul de 17 ani, s-au ales cu dosar penal.

Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Cluj

La data de 30 decembrie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat 15 controale la persoane juridice autorizate din municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești.

Totodată, în zona Piața Mărăști din Cluj-Napoca, a fost depistat un tânăr de 22 de ani care oferea spre vânzare articole pirotehnice din categoriile T1, P1 și F2, în cantitate de 20 de kilograme, având o valoare estimată de 2.000 de lei.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar tânărului i s-a întocmit dosar penal pentru „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Tânăr de 17 ani, cercetat de polițiști

De asemenea, în cadrul Planului „FIREWORKS”, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei ai Serviciului Arme, au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei și au confiscat suma de 99 de lei. Contravențiile au fost constatate conform OUG nr. 28/1999.

În aceeași zi, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Turda, la locuința unui tânăr de 17 ani din comuna Frata. Acesta este cercetat pentru operațiuni ilegale cu articole pirotehnice.

150 de kilograme de articole pirotehnice confiscate într-un singur loc

Deși articolele urmărite nu au fost găsite la domiciliul său, investigațiile au condus la identificarea acestora la o altă adresă, aparținând unei rude, un bărbat de 38 de ani.

La această locație, polițiștii au descoperit și ridicat 150 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F2. În acest caz, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii aceleiași infracțiuni, conform Legii nr. 126/1995.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bloggerul Mihai Vasilescu laudă newsletter-ul Cluj24

Publicat

Mihai Vasilescu

Mihai Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România, a laudat newsletter-ul realizat de Cluj24.

No, bine Cluj! este cel mai nou produs în portofoliul Cluj24 și prezintă altfel știrile și articolele.

Bloggerul Mihai Vasilescu laudă newsletter-ul Cluj24

Blogger-ului Mihai Vasilescu i-a plăcut newsletter-ul realizat de Cluj24.

Astfel, la categoria “Ce mi-a plăcut”, din ultima săptămână a anului, Mihai Vasilescu amintește pe bloggul său de newsletter-ul No, bine Cluj!.

“Sper să țină acest proiect, e nevoie să mai citim și știri scrise cu umor, nu doar din alea care împrăștie panică”, a scris cunoscutul blogger.

Pentru a primi newsletter-ul No, bine Cluj, vă puteți înregistra AICI.

Foto: Mihai Vasilescu/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujean de 32 de ani, acuzat de trafic de DROGURI, extrădat din Spania. Polițiștii l-au dus la închisoare

Publicat

De

Traficant de droguri Cluj

Un tănăr de 32 de ani din județul Cluj, care era urmărit internațional, a fost extrădat din Spania și încarcerat, marți, de polițiști.

Acesta fusese condamnat în România la închisoare cu executare.

Clujean de 32 de ani, acuzat de trafic de DROGURI, extrădat din Spania. Polițiștii l-au dus la închisoare

Marți, 31 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 32 de ani, din Câmpia Turzii, care era urmărit internațional.

Acesta fusese condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Reținut în vară în Spania

Bărbatul a fost localizat și reținut la data de 17 iulie 2024, în localitatea Alicante, Spania, în urma cooperării dintre Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciul de Investigații Criminale Cluj, cu sprijinul Atașatului de Afaceri Interne al Poliției Spaniole la București și Unitatea specializată în localizarea persoanelor urmărite din cadrul Poliției Naționale Spaniole.

Schimbul de informații cu autoritățile spaniole a fost realizat prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională.

De asemenea, activitățile operative au beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca.

După extrădarea sa din Spania, bărbatul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale si cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și încarcerat pentru executarea pedepsei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate